Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 14. Sep 2025, 19:15:35
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 22
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vojska Srbije rastura T-55ice?  (Pročitano 41087 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak Aries
Pol
Poruke 133
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
Ovaj Lazanski bas lupa. Nema pojma. Prepisuje clanke iz drugih novina pa pise u trecim. Kuvajt ima 149 tenkova M84, a ne 175. Nek se sjeti kad smo ga vadili iz zatvora u januaru 91 pa neka vise ne lupa oko tenkova.

To sto taj tenk ima neke nove dijelove to uopste nije bitno za vojnike i oficire kuvajtske vojske. Bitno je prodati i uzeti pare. U Kuvajt, tj u kuvajtsku vojsku je prodano toliko raznoraznih gluposti koje ta vojska  nikad nece  koristio niti zna zasto to sluzi. Kao sto je sa avionima u Burmu prodana kompletna ispitna oprema uz svaki avion koji inace ide na jednu eskadrilu. Jedini razlog je provizija onome ko kupuje. Idu pare na racun Ministra odbrane. Bitno je sta je skuplje i normalno veca je provizija ugovaracu. A to hoce li taj tenk uraditi ovo ili ono sa ovolikom tacnoscu ili za ovo vrijeme to uopste nije bitno. U ratu ne gine Ministar odbrane nego vojnici koji su potrosna roba.

Vidim da tenkove rasturaju u TRZ Cacak. Svojevremeno sam tamo drzao nastavu o popravci tenkova, a ovi ih bas popravise.

Ona modernizacija T55 sa SUV-om od M84 je nemoguca. Firma koja je radila SUV Cajavec Banja Luka vise ne postoji. Nisanska sprava je radjena u firmi Zrak u Sarajevu. Ta firma vise ne postoji.

Uradjeno je deset tenkova T55 sa ovim sistemom, tj ja sam radio na tome, ali samo deset i nista vise. Kasnije su u TRZ Cacak neke od ovih tenkova vratili na orginalnu varijantu zbog nemogucnosti odrzavanja.

Ovo sto ce se raditi u Cacku je prepravka M84 u T90. Nista vise.

Vlado
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
Pozdrav Vlado i hvala na isrcpnim podacima. Svojevremeno je u fabrici "14. Oktobar" iz Krusevca bilo planirano da li preradjivanje ili sklapanje tenkova. Znam da mi je jedna gospodja pricala da su dobili i pesak boju za njih koja se mesa 16 litra jedne komponente i 4 litra druge. Navodno sve je stalo zbog ratne situacije, jer kalup za kupolu je ostao u Sloveniji. resenje je trebalo biti da mi radimo lezista za kupole i transmisiju za Ruske tenkove a oni nama daju kupole. Mozes li da ti rasvetlis ove podatke. Kako je dosta vremena proslo ja nisam bas u stanju da navedem izvore ali nije u pitanju stampa vec licni razgovori.

Unapred se zahvaljujem  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Samsung sgh-550i
Pozdrav Vlado.
Secam se da si jos ranije imao dobre komentare na slicnim temama, drago mi je sto ponovo ucestvujes.  Smile
Posto ocigledno znas o cemu pricas, koje je tvoje misljenje u vezi eventualne modernizacije ili konverzije T-55 u sadasnjim uslovima (finansije, reforme...)?
Ili ih jednostavno treba iseci i to je to?
IP sačuvana
social share
Sivi soko, sivi soko, sivi soko, ću-ću-ću. Sivi soko, soko sivi, sivi soko, šubi-dubi-du!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aries
Pol
Poruke 133
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
Odvajanjem Slovenije iz bivse SFRJ Direkcija projekta Kapela VP 9599 Beograd raspisala je medjunarodni konkurs za izradu kupole tenka M84. Posao su dobili Poljaci. Postoje razlike izmedju kupola M84 i poljske verzije T72, ali to nisu neke nesavladive prepreke. Na konkurs su se javili i Slovenci, Zeljezara Ravne nad Koroskem i ponudili su 50 % manju cijenu od one za koju su radili kupolu prije raspada. Posto je u toku bila izrada tenkova za Kuvajt trazila su se alternativna rjesenja i svi moguci nacini da se nastavi proizvodnja. Ja sam u januaru 1991 otisao u Saudi Arabiju u Pustinjsku oluju, ali sam bio stalno u toku zbivanja oko tenka. Prije toga bio sam svake sedmice makar jednom u fabrici Djuro Djakovic, zbog rjesavanja tekucih operativnih problema oko proizvodnje tenka M84. Vec pred kraj 1990 bilo mi je neugodno dolaziti u DjDj zbog onih silnih sahovnica koje su bile u fabrici, a i ljudi koji su se sasvim izmjenili.

Dijelove tenka koji su se prozvodili u Sloveniji poceli su proizvoditi firme iz preostalih dijelova SFRJ ili uvoz iz Cehoslovacke ili SSSR-a. Narocito se kupovalo iz fabrike Pal-Magneton iz Kromeziza u Cehoslovackoj, a gdje sam se ja jedno vrijeme obucavao za T72.

Dok sam radio ovo sta sam radio sa mnom je oko pet godina u kancelariji sjedio moj drug major JNA (sada potpukovnik u penziji) kojeg su prekomandovali u Direkciju Projekta Kapela. I kasnije kad bi mu bilo sta zapelo zvao bi mene i trazio pomoc, tako da sam bio u toku svih problema oko izrade tenka u trenutcima raspadanja SFRJ.

Kad se vidjelo da ce se i Hrvatska odvojiti pocelo se prelaziti na alternativna rjesenja tako da su poceli pregovori sa fabrikom Ivo Lola u Zelezniku, a koja je trebala da sastavlja kupolu tenka i fabrikom 14 Oktobar Krusevac koja je trebala da sastavlja sasiju tenka. Pocelo se je raditi na tome. Nudili su mi posao u obe firme. Fabrika 14 Oktobar je koju godinu prije toga dobila posao oko izrade tenkovskih mjenjaca koji je oduzet Famosu jer su se Famosovi mjenjaci veoma cesto kvarili. Bilo je i razgovora da se posao oko sklapanja sasije dodijeli Gosi u Smederevskoj Palanci.

Od tenkova koji su sklopljeni u 14 Oktobru samo su sklopljeni tenkovi za izvlacenje. U stvari ti su tekovi u komadima dovuceni iz Poljske, te su dosli Poljaci i sklopili to u 14 Oktobru.

Odvajanjem BiH iz SFRJ postalo je nemoguce nastaviti proizvodnju tenka te je posao obustavljen.  Ja sam u to vrijeme vec prestao raditi na M84 i radio sam na modernizaciji indijskih tenkova.

Nadam se da sam pomogao

Sto se tice tenka T55 ne ulazim u komentarisanje reformi, finansija, nego mogu govoriti samo o tehnickim detaljima. Srbija je za mene druga drzava i nisam upoznat sa detaljima oko reformi. U Srbiju dodjem dva puta godisnje kod zeninih u Valjevo. Bicu ponovo za 20 dana.

Puno zemalja je modernizovalo T55. Povecanjem kalibra, promjenom pogonske grupe, promjenom sistema za upravljanje vatre, promjenom oklopa, sistema komunikacija  itd.  Tenkova T55 ima jako puno. Ili njihovih modifikacija tipa T59, ili modifikacija T59 u T69 itd. Radio sam u Pakistanu na modifikaciji T59 dok su pored mene paralelno Kinezi radili modifikaciju T59 u T69P11. Kasnije sam zajedno sa nekim od tih Kineza radio na kineskim tenkovima u Kini.

Jedno vrijeme su radjene modifikacije T55 u Bjelorusiji gdje se u tenk ugradjivao sistem Bastion. To je bio prvi sistem gdje se ispaljuje laserski vodjena granata 100 mm. Firma Peleng koja ih je radila je dosta toga izvezla u Peru, a mislim da je to jedna od najboljih  modifikacija T55. Puno se toga moze uraditi na T55. Puno zemalja je radilo svoje verzije T55 tako da je svako nesto dodao ili oduzeo. I svako ima svoju racunicu. Da ulazim u neku racunicu ne mogu jer nisam vise u tim vodama. Ja sam cisto tehnicko lice. Finansije i politika nisu moj posao.

Pozdrav

Vlado
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
Hvala na iscrpnom odmoru Vlado i lep provod u Valjevu Smiley
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Samsung sgh-550i
Hvala Vlado!
Smile
Rekao si da su radjene zamene topa na T-55 i da su stavljani veci.
Koji konkretno, ako imas informaciju?
« Poslednja izmena: 25. Jul 2007, 12:17:31 od dulentse »
IP sačuvana
social share
Sivi soko, sivi soko, sivi soko, ću-ću-ću. Sivi soko, soko sivi, sivi soko, šubi-dubi-du!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aries
Pol
Poruke 133
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
Skidan je top 100 mm i stavljan top 105 mm tip L7A1. To je standardni NATO kalibar. Mislim da ima vise tenkova T55 i njegovih modifikacija  sa 105 m tipa kao npr tenk T59  nego sa 100 mm.

Imam informaciju. Ispucao sam iz ovog topa vise municije nego iz M84. Isti topovska cijev je i na americkom tenku M60 i starijim verzijama Abramsa. Da ne bude zabune sa istom oznakom ima i mitraljez koji se koristi u NATO.

Vlado
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Dođoh, videh, osvojih!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10979
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6300
pa i iračani su imali slične prepravke čini mi se, na njihovim enigmama (t-55).
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9557
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
Samsung S500
Da...

A ako me sjećanje ne vara, Izraleci su T-55 preradili u oklopni transporter Achzarit... Znam da je ugrađeni novi pogonski sklop, i da je (logično) drastično izmijenjena unutrašnjost vozila.

Možda netko zna koliko je uspješna ta modifikacija?
IP sačuvana
social share

I am not a complete idiot.
Some parts of me are still missing.

America is the only nation in history which miraculously has gone directly from barbarism to degeneration without the usual interval of civilization (Georges Clémenceau)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Dođoh, videh, osvojih!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10979
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6300
ovo je sve što wiipedija kaže:
The Achzarit (אכזרית in Hebrew: "cruel", female inflection) is a heavily armored armored personnel carrier manufactured by the Israeli Defence Forces Corps of Ordnance.

The Achzarit is based on the Soviet-built T-54/T-55 tank, beginning with those captured from Arab armies during the Arab-Israeli wars. The IDF took the old T-55 tank and removed its turret. The chassis was modified for troop carriage by adding a troop compartment and a rear door. The original Soviet-made water-cooled diesel engine was replaced with a more compact and powerful diesel engine, and other internal systems were upgraded. Reactive armor was installed over the original armored tank chassis.

The Achzarit Mk 1 has a 650-hp engine, while the Mk 2 has an 850-hp engine.

It is armed with 7.62 mm machine guns, including one Rafael Overhead Weapons Station, a machine gun controlled from within the cabin, developed by the Israeli Armament Development Authority (Rafael).

Because of its heavy armor, the Achzarit is sometimes called a heavy APC (HAPC). Achzarit APCs are in service with the IDF Golani Brigade, which operates near the Lebanese border and in the northern part of the West Bank.

Achzarit APCs took part in Operation Rainbow in Rafah, after a comparatively lightly-armored M-113 APC was destroyed by an RPG round.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 22
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 14. Sep 2025, 19:15:35
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.