Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Avg 2025, 01:41:36
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 72 73 75 76 ... 463
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vesti sa Kosmeta - status, pregovori  (Pročitano 248458 puta)
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.5
Владика Артемије о Космету
Америка без решења
Владика рашко-призренски тражи од српске владе да ојача српски лоби у Америци. - СНВ ангажовао лобистичку агенцију

Владика рашко-призренски Артемије изјавио је јуче, по повратку из вишедневне посете Сједињеним Америчким Државама, да Америка више нема готово решење за Косово и Метохију, а поготово не решење у виду независности, нити инсистира на окончању преговора до краја ове године.

Према његовим речима, главни циљ те посете је и био да се америчком председнику Џорџу Бушу, посредством различитих контаката, упути порука да би Вашингтон требало да преиспита досадашњу политику према Космету, „јер је она штетна и по Србију и по Америку”. „Неки други поветарац” који сада, како је споменуо, стиже преко Океана резултат је, уверен је владика, јединственог става председника и премијера Србије, Бориса Тадића и Војислава Коштунице, Српског националног већа Косова и Метохије, Српске православне цркве и Епархије рашко-призренске, у погледу Космета. „А тај јединствен став је да Србија и српски народ никада неће прихватити и пристати на било какву врсту независности Покрајине”, рекао је владика Артемије.

Он сматра да у том ставу Србија мора „бити доследна” и истовремено приметио да Срби, на жалост, још нису дорасли сагледавању сопствене кривице и да су и даље склонији да за све траже кривца изван себе самих.

Осврнувши се на прве директне преговоре о будућем статусу Косова, одржане на највишем нивоу недавно у Бечу, владика је проценио да ће тај део преговора бити веома тежак, јер Албанци имају само један циљ – независност Космета.

Он је изразио страховање да би, уколико им се не изађе у сусрет, могло доћи до провале насиља косметских Албанаца, а може се догодити да међународна заједница не буде спремна да то спречи, као што се већ догодило марта 2004. године.

Упркос свему, владика сматра да треба остати на пољу преговора и договора, као и да ти преговори треба да трају докле год се за Космет не нађе правилно решење.„Међународној заједници се жури и зато они хоће сваки сусрет да покажу успехом... Ахтисарију мандат истиче у новембру и он је рад да га заврши крунисањем, али то неће моћи”, рекао је Артемије.

Он је додао да би довољним успехом ваљало сматрати уколико међународна заједница схвати да статус Косова не може бити решен до краја године.

Према његовим речима, Рашко-призренска епархија има добру сарадњу са српским властима, али им замера што „Београд на Косово није увек гледао с аспекта државе, већ више кроз страначку призму”.

Владика такође сматра да је државни врх требало да има слуха за материјалну подршку јачању и ширењу српског лобија у Америци. Према његовим речима, Албанци су увек имали више лобистичких агенција које су за „дебели новац причале приче, не истину, већ приче, које су због начина на који су пласиране постајале доминантне управо на местима где се доносе важне одлуке”.

Наша држава, рекао је Артемије, још није свхатила да је и нама потребна нека фирма која ће то да ради уместо нас и додао да би то коштало можда милион долара годишње, запитавши се шта значи та сума када је реч о спасењу Космета.
СНВ је стога ангажовао једну лобистичку фирму, захваљујући којој је и ова последња посета делегације косметских Срба Америци имала најбољи успех до сада. Говорећи о потребама на терену, владика је рекао да би држава требало да покаже више слуха кад је реч о Србима повратницима на Косово и Метохију. (Танјуг)

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.5
STRATEGIJU PRAVILI TEK U BEČU
Konsultacije srpskog pregovaračkog tima uoči prvog kruga pregovora sa albanskim liderima umesto u Beogradu održane u bečkom hotelu "Grand"!

BEOGRAD - Sastanak pregovaračkog tima Srbije uoči nedavnih pregovora s liderima kosovskih Albanaca održan je na sam dan pregovora u Beču, a ne dan ranije, u Beogradu, kako je bilo planirano. Kako za Kurir tvrdi izvor blizak pregovaračkom timu, sastanak u Beogradu nije odložen zbog sukoba među članovima pregovaračkog tima, kako su to mediji preneli, već zbog činjenice da su predsednik i premijer u različitim terminima leteli za Beč.

Naš sagovornik navodi da su konsultacije uoči pregovora održane u bečkom hotelu "Grand", u kom je noć ranije odseo premijer Vojislav Koštunica. Predsednik Srbije Boris Tadić je sutradan oko pola devet ujutru stigao u hol hotela, gde je sačekao Koštunicu i šefa diplomatije Vuka Draškovića, koji su sa pratnjom sišli oko devet sati. Članovi pregovaračkog tima dogovarali su se oko strategije 45 minuta, nakon čega su otišli na pregovore u palatu Donja Austrija.

Srpska delegacija podelila se i na ručku koji je priređen za učesnike pregovora. Iako su mediji objavili da je Koštunica sa svojim delom tima za vreme ručka napustio palatu i otišao u hotel, činjenica je da su sa Koštunicom na dodatne konsultacije uoči popodnevnog dela pregovora krenuli i članovi "Tadićevog dela" tima Milan Rakić i Goran Bogdanović, dok su s Tadićem na ručku u palati Donja Austrija ostali "Koštuničini ljudi" Sanda Rašković-Ivić i Tomas Flajner.

Naš sagovornik navodi i da su netačne spekulacije prema kojima je Tadić tokom ručka "oberučke prihvatio" razgovor s kosovskim premijerom Agimom Čekuom.
- Čeku nije Tadićev nivo i on nikada nije ni pomišljao na razgovor s njim. Tadić je samo nakratko razgovarao s kosovskim predsednikom Fatmirom Sejdijuom - navodi naš sagovornik, koji je prisustvovao ručku u bečkoj palati Donja Austrija.

Što se tiče odvojenog putovanja čelnih ljudi Srbije na pregovore u Beč, naš sagovornik ističe da u pitanju ipak nije bio sukob među njima, već činjenica da za obe delegacije nije bilo dovoljno mesta u jednom avionu. Kao potvrdu te teze, on dodaje da su i neki članovi Tadićevog kabineta putovali u većem avionu s Koštunicom, gde je bilo više mesta.

Izvor: Kurir / (R. K.)
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.5
Bez Ko­sme­ta ni zbog EU
30. jul 2006

BE­O­GRAD (Fo­Net) - Pre­mi­jer Sr­bi­je Vo­ji­slav Ko­štu­ni­ca po­ru­čio je da Sr­bi­ja ni­ka­da ne­će pri­sta­ti da se za­rad br­žeg pu­ta ka Evrop­skoj uni­ji od­rek­ne Ko­so­va i Me­to­hi­je i na­gla­sio da bi na even­tu­al­nu ne­za­vi­snost po­kra­ji­ne, Be­o­grad od­go­vo­rio svim prav­nim sred­stvi­ma.
Ko­štu­ni­ca je, u in­ter­vjuu dnev­ni­ku "Da­nas" ko­ji taj list ob­ja­vlju­je u da­na­šnjem bro­ju, iz­ra­zio uve­re­nje da re­še­nje ovog naj­te­žeg pro­ble­ma ze­mlje, ipak ne­će bi­ti ne­po­volj­no po Sr­bi­ju.
- U de­lu me­đu­na­rod­ne za­jed­ni­ce ra­ču­na se uglav­nom sa­mo na jed­nu op­ci­ju - ne­za­vi­snost Ko­so­va i uka­zu­je se sa­mo na nje­ne po­vr­šne pred­no­sti. Ta op­ci­ja - ne­za­vi­snost, ima pu­no ne­do­sta­ta­ka, a re­še­nje za ko­je se mi za­la­že­mo - su­štin­ska auto­no­mi­ja ima pu­no pred­no­sti - is­ta­kao je on.
Upi­tan ko­li­ko je ozbi­ljan po­ziv To­mi­sla­va Ni­ko­li­ća da se Ko­so­vo oru­ža­no bra­ni, Ko­štu­ni­ca je na­gla­sio da je za nje­ga naj­va­žni­je da se de­ba­ta o Ko­so­vu vo­di pr­vo kroz Skup­šti­nu, a pre­go­va­rač­ki tim će po­čet­kom je­se­ni iz­ve­sti­ti Skup­šti­nu šta je do sa­da uči­nje­no.
- Par­la­ment je je­di­ni pra­vi, de­mo­krat­ski fo­rum na ko­jem se ras­pra­vlja o Ko­so­vu i Me­to­hi­ji. Ako raz­mi­šlja­mo o tom naj­lo­ši­jem re­še­nju, stav Sr­bi­je bi bio da se kon­sta­tu­je da je Ko­so­vo deo Sr­bi­je. To ni­je pra­zna re­to­ri­ka već ustav­no-prav­na for­mu­la­ci­ja - do­dao je on.
Pre­ma nje­go­vim re­či­ma, Sr­bi­ja je do sa­da u svim na­stu­pi­ma po­se­za­la za ar­gu­men­tom pra­va, a ne si­le.
Ta­ko bi de­lo­va­le i da­lje. Ar­gu­ment si­le je vr­lo če­sto na stra­ni dru­gih, po­je­di­nih de­lo­va me­đu­na­rod­ne za­jed­ni­ce, ko­ji po­ne­kad evrop­ske in­te­gra­ci­je na­še ze­mlje uslo­vlja­va­ju od­ri­ca­njem od Ko­sme­ta. To je ne­mo­gu­će. Po­sto­je od­re­đe­ni de­fi­ni­sa­ni uslo­vi za sve ze­mlje ko­je že­le da po­sta­nu čla­ni­ce EU. Ni­ko­me ni­je po­sta­vljen uslov od­ri­ca­nja od de­la te­ri­to­ri­je ra­di učla­nje­nja u EU. Ne mo­že ni sa Sr­bi­jom da bu­de ta­kav slu­čaj - is­ta­kao je on.

KAO GO­TO­VI­NA
UPI­TAN da li kra­jem sep­tem­bra oče­ku­je na­sta­vak pre­go­vo­ra sa EU ili pad vla­de, pre­mi­jer je na­gla­sio da po­sto­je raz­ne mo­guć­no­sti i pod­se­tio na pri­mer Hr­vat­ske, ko­joj je da­ta šan­sa da na­sta­vi pre­go­vo­re, iako An­te Go­to­vi­na ni­je bio u Ha­gu.
- Oče­ku­je­mo re­zul­ta­te Ak­ci­o­nog pla­na, iz­ve­štaj o to­me ima­će­mo do­sta br­zo i on­da će­mo vi­de­ti - do­dao je on.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.5

30. jul 2006.
NOVI PLAN ZA KOSOVO I METOHIJU
Srpsko-američki centar predlaže paralelnu vlast EU i Srbije u pokrajini

VAŠINGTON - Srpsko-američki centar objavio je plan za buduće političko uređenje Kosova, predlažući paralelnu koegzistenciju srpskih i evropskih vlasti u pokrajini. Centar smatra da bi u svetlu potpuno različitih stavova Srba i Albanaca sa Kosova trebalo naći rešenje za ljude koji žive na Kosovu, a ne za teritoriju. Predsednik Srpsko-američkog centra Svetozar Stojanović izjavio je Glasu Amerike da je jaka strana tog plana što se ne fokusira na teritoriju i njenu moguću podelu, nego na neku vrstu funkcionalno-administrativnog razdvajanja.

To bi značilo da bi se srpske vlasti sporazumele sa Evropskom unijom da, ne dovodeći u pitanje teritorijalni integritet Srbije nad pokrajinom, Unija uspostavi evropsku vlast na Kosovu, pa bi se onda stanovništvo pokrajine opredelilo za to pod čiju jurisdikciju želi da potpadne, objasnio je Stojanović. Stojanović je ukazao da je očigledno da bi se Srbi, Romi i drugi izjasnili da žele da potpadnu pod jurisdikciju Beograda, a Albanci da žele vlast EU.

S druge strane, naučni saradnik vašingtonskog centra Vudro Vilson Ros Džonson izjavio je da međunarodna zajednica razmatra mogućnost nametanja rešenja konačnog statusa Kosova i da bi rešenje moglo da bude neki vid nezavisnosti. Osvrćući se na prve direktne razgovore predstavnika Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova, Džonson je za Glas Amerike rekao da su obe strane iznele maksimalističke pozicije, što se očekivalo, ali to znači da nije moguće postići sporazum između dve strane o konačnom statusu pokrajine.

"To znači da bi međunarodna zajednica mogla da zadrži sadašnji status kvo, što nije verovatno, da zauzme stav daljeg neodlučnog iščekivanja, što, takođe, nije verovatno, ili da nametne rešenje. Mislim da međunarodna zajednica razmatra takvu mogućnost i da bi rešenje moglo da bude neki vid nezavisnosti", ocenio je Džonson.

Izvor: Kurir / (AG.)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Apple 15
Sredstva informisanja na Kosmetu podeljena po etničkoj osnovi

Predstavnik za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Mikloš Harašti obelodanio je ovih dana u Beču rezultate istraživanja o situaciji u vezi sa slobodom medija na Kosovu i Metohiji. Jedan od zaključaka je da se situacija promenila na bolje, ali je u pojedinim oblastima ostalo još dosta da se uradi.
- Nedostaci u profesionalizmu novinara, koji su bili prisutni pre i posle nasilja marta 2004, u međuvremenu su ispravljeni na najbitnijem nivou, uredničkom - rekao je on.
Harašti je naglasio da izveštaj OEBS-a pokazuje da je stanje u medijima znatno poboljšano nakon donošenja serije zakona, uključujući i zakon o elektronskim medijima.

U izveštaju je pohvaljeno i uspostavljanje nezavisne komisije za medije, koja ima regulatornu funkciju, osnivanje saveta za štampu, koji se bavi etničkim pitanjima, i nedavno usvojen zakon za kažnjavanje klevete.

Konstatuje se da podela po etničkim osnovama u medijima ostaje problem, i ističe da bi napredak mogao da se očekuje kroz fond za medije etničkih manjina, koji se finansira iz budžeta za javni servis, u visini od 5 odsto.

"Snažno podržavam uspostavljanje drugog kanala na javnom servisu koji bi bio plaćen iz sredstava fonda za manjinske medije. To otvara mogućnost pružanja kvalitetnog programa manjinama u većem obimu nego što je to sada slučaj", ocenio je Harašti.

On je pozvao novinarska udruženja da uključe novinare pripadnike manjina u svoje redove. Prema njegovim rečima, zbog prirode društva na Kosovu neophodno je da se mediji manjina i albanski mediji bolje povežu.

Harašti je naveo da se preostali izazovi za medije na Kosovu tiču pre svega poslovnog okruženja.
"Preporučujem uvođenje bolje raspodele prihoda od oglasa između javnog servisa i komercijalnih stanica, kako bi i jedni i drugi ekonomski preživeli", rekao je on.

Da bi štampa bila izložena manjem pritisku Harašti je zatražio da se za štampu ukine porez na dodatnu vrednost.
On je istakao da je OEBS uključen u pružanju pomoći u razvoju medija na Kosovu i Metohiji, pošto je misija ove organizacije zadužena za sprovođenje takozvanog trećeg stuba UNMIK-a koji se tiče demokratizacije i stvaranje institucija, uključujući razvoj medija.

Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.5
Ко и како у Америци заступа останак Космета у Србији
Српски глас у Америци
Према информацијама америчких медија, за шест месеци лобирања за српске интересе фирма „Винејбл” добиће око 600.000 долара

Иако се већ дуже време спекулише да Влада Србије намерава да ангажује неку лобистичку фирму, која би требало да у САД протежира српске интересе везане не само за Косово, већ и целокупан имиџ земље, одлука о томе, како сазнајемо у преговарачком тиму, још није донета. Међутим, да Србија ипак има своје лобисте у Америци, потврдио је владика рашко-призренски Артемије. Он је по повратку из САД рекао како је Српско национално веће ангажовало фирму „Винејбл” из Вашингтона која ће заступати ставове Србије у овој земљи.

Члан СНВ-а Рада Трајковић објашњава да су одавно куцали на врата премијера и председника Србије тражећи да лоби почне да функционише. То није донело никакав резултат, па су се одлучили да сами крену у акцију. Ангажована је једна од најпознатијих америчких адвокатских фирми за лобирање. Пошто нису успели да од државе за овај посао добију ни динара, трошкове лобирања, како каже Трајковићева, плаћају „захваљујући добрим људима из земље и света”. Према информацијама које је објавио вашингтонски магазин „Лигл тајм”, за шест месеци лобирања „Винејбл” ће добити око 600 хиљада долара.

Преговарачки тим Србије до сада се није званично изјаснио о овом потезу СНВ-а Косова и Метохије. „То је ствар СНВ-а и епархије Рашко-призренске која је вероватно добила сагласност и од Српске православне цркве”, каже за „Политику” члан преговарачког тима за Космет Александар Симић.

– Добро је да се глас косметских Срба и СПЦ-а чује у САД-у. То је земља у којој је лобирање уређено законом и врло значајно. Многи који су рушили бившу Југославију већ су користили разне лобистичке групе. Надамо се да је агенција коју је ангажовало СНВ добра, успешна и да ће побољшати положај Србије како у медијима тако и у утицајним институцијама, каже Симић.

Први потези „Винејбла” већ су имали одјека. Њихов оглас објављен на једном америчком сајту у коме се лидери косовских Албанаца доводе у везу са Ал каидом, Осамом бин Ладеном и владом Ирана изазвао је прави мали рат између српских и албанских лобиста. Први се, како пише амерички лист „Лигл тајм” огласио републиканац Елиот Ејнџел који је захтевао да „Винејбл” повуче оптужбе због, како је објаснио, реторике мржње.

Међутим, један од водећих људи „Винејбла” Џејмс Џатрас (познат по томе што се дуго бавио српским и југословенским питањима, а 2004. године је сведочио у корист Слободана Милошевића у Хашком трибуналу), узвратио је тврдњом да у огласу нема реторике мржње већ нечега што на светлост дана износи активности мржње албанског косовског руководства.

Према речима Раде Трајковић ангажовање лобиста се и те како исплати. На Косову и Метохији су недавно боравила тројица уважених Американаца који су лично дошли да се увере у стање на терену. Након што су обишли порушене цркве, манастире и српска гробља имали су брифинг у америчкој бази „Бондстил”, а оно што су видели „пренели су на утицајна места у Америци”.

– Током августа на Косово ће у организацији „Винејбла” доћи група конгресмена и сенатора, а ова вашингтонска адвокатска фирма је била и организатор нашег недавног путовања у САД и сусрета које смо имали у Стејт департменту, Белој кући, невладином сектору, објашњава Трајковићева.

Она истиче да је задатак „Винејбла” да се држи званичне државне платформе за Космет који су усвојили влада и Скупштина. Са ангажовањем америчких лобиста Српско национално веће је упознало премијера и председника Србије, али од њих није стигла никаква сугестија. И поред тога у кабинете премијера и председника, како каже Рада Трајковић, редовно из СНВ-а стижу информације о активностима „Винејбла”.

Izvor: Politika / Ј. Церовина
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.5
Be­o­grad za od­la­ga­nje
1. avgust 2006

BE­O­GRAD­SKI tim za pre­go­vo­re o bu­du­ćem sta­tu­su Ko­so­va, za­tra­žio je od spe­ci­jal­nog iza­sla­ni­ka UN za sta­tus Ko­so­va Mar­ti­ja Ah­ti­sa­ri­ja, da po­me­ri da­tum odr­ža­va­nja sle­de­će run­de pre­go­vo­ra sa Pri­šti­nom o de­cen­tra­li­za­ci­ji i ma­njin­skim pra­vi­ma.
Port­pa­rol Mar­ti­ja Ah­ti­sa­ri­ja u kan­ce­la­ri­ji u Be­ču Hua Đi­jang po­tvr­di­la je u utorak Be­ti da je zah­tev Be­o­gra­da pri­mljen i da su u to­ku raz­go­vo­ri Kan­ce­la­ri­je spe­ci­jal­nog iza­sla­ni­ka UN za sta­tus Ko­so­va sa ti­mo­vi­ma Pri­šti­ne i Be­o­gra­da o mo­guć­no­sti da se sa­sta­nak od­lo­ži.
"Što se nas ti­če, za sa­da da­tum za na­sta­vak pre­go­vo­ra 7. i 8. av­gust i da­lje osta­ju", re­kla je Hua u te­le­fon­skom raz­go­vo­ru Be­ti.
Port­pa­rol Ah­ti­sa­ri­ja je re­kla da ne mo­že da go­vo­ri o raz­lo­zi­ma zbog ko­jih je Be­o­grad za­tra­žio od­la­ga­nje.
Be­ta u kru­go­vi­ma be­o­grad­skog pre­go­va­rač­kog ti­ma sa­zna­je da je za­tra­že­no da se da­tum sle­de­ćeg sa­stan­ka pre­go­va­ra­ča u Be­ču po­me­ri sa sed­mog na 14. av­gust.
Eks­pert­ski tim beč­ke kan­ce­la­ri­je UN za pre­go­vo­re o Ko­so­vu i Me­to­hi­ji do­pu­to­va­će u sredu u Be­o­grad gde će sa čla­no­vi­ma pre­go­va­rač­kog ti­ma srp­ske stra­ne raz­go­va­ra­ti o za­šti­ti ver­skog i kul­tur­nog na­sle­đa u po­kra­ji­ni.
Ka­ko je Tan­ju­gu re­kao pred­stav­nik za štam­pu UNO­SEK Re­mi Dur­lo, raz­go­vo­ri će se kon­kret­no od­no­si­ti na pi­ta­nja raz­ma­tra­na pri­li­kom po­sled­nje run­de pre­go­vo­ra o za­šti­ti ver­skog i kul­tur­nog na­sle­đa 18. ju­la u Be­ču.
"Bi­će raz­ma­tra­ne te­me kao što su za­štit­ne zo­ne oko ma­na­sti­ra, po­vra­tak od­re­đe­nih iz­lo­žbe­nih eks­po­na­ta iz Be­o­gra­da u Pri­šti­nu, for­mi­ra­nje me­đu­na­rod­nog ko­mi­te­ta ko­ji će nad­zi­ra­ti spro­vo­đe­nje spo­ra­zu­ma - ka­da on bu­de po­stig­nut - po­re­ske i ca­rin­ske olak­ši­ce Srp­skoj pra­vo­slav­noj cr­kvi", re­kao je Dur­lo.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.5
Sprema se novi
sastanak o Kosmetu
M. Z. RADONJIĆ, 1. avgust 2006

BEOGRAD - Razgovori o budućnosti Kosova i Metohije ubuduće treba da budu dobro pripremljeni, a njihov završetak ne treba da bude vezan za određeni vremenski rok - ocenio je, u razgovoru za "Novosti", Aleksandar Simić, član pregovaračkog tima Beograda i savetnik premijera Vojislava Koštunice. On smatra da, do sada, nije bilo nekih većih rezultata u pregovorima o južnoj pokrajini.
* Da li je nedavni "sastanak na vrhu" u Beču bio bez ikakvih rezultata?
- Taj susret s delegacijom Prištine za nas je bio veoma koristan i zanimljiv, jer su obe strane bile u prilici da saopšte svoje argumente u prilog rešenja statusa za koje se zalažu. Nedostajala je, međutim, suštinska razmena mišljenja, pa ćemo se truditi da upravo tome budu posvećeni naredni sastanci.
* Da li se razmatra mogući novi termin za "sastanak na vrhu"?
- Međunarodni posrednici nisu dali indicije za datum sastanka, ali su se već izjasnili da će takvih razgovora biti. Verovatno nameravaju da, pre toga, održe tehničke pregovore, u kojima do sada nije bilo opipljivih rezultata, jer je albanska secesionistička strana pokazala preveliku krutost.
* Šef diplomatije Vuk Drašković stavio se, posle sastanka u Beču, u ulogu nezavisnog posmatrača, i rekao da su argumenti srpske strane bili mnogo jači od albanskih. Da li je takva ocena stigla od nekoga iz sveta?
- Takvih signala ima, ali samo nezvanično, jer, kao što sam kazao, nema suštinskog dijaloga. Učesnici u razgovorima, zato, nisu u prilici da od dve strane traže razjašnjenja za koncepte koje predlažu.
* Postoji li opasnost od ponovne izolacije Srbije, ukoliko naši stavovi ne budu prihvatljivi?
- Ne mogu da procenim do kakvih će posledica dovesti pregovori o statusu Kosmeta. Srbija je bila izolovana, jer je međunarodna zajednica smatrala da je njen režim nedemokratski, da ne poštuje ljudska prava i da je učestvovao u ratovima na jugoslovenskom prostoru. Danas je sve drugačije. Ne vidim osnova za izolaciju.
* Da li bi, eventualna, promena vlasti u Srbiji mogla da oslabi pregovaračku poziciju naše zemlje?
- U vezi s pregovorima o budućem statusu Kosmeta postoji konsenzus među različitim političkim snagama u Srbiji, i mislim da se on i pojačava. To je dokaz da je država sazrela. Ako i ima kalkulacija u ovom smislu, onda je to nepoznavanje stanja i odnosa u Srbiji.

PRERANO NAPISALI
* SAOPŠTENJE Kontakt-grupe u vreme sastanka u Beču bilo je veoma oštro prema Beogradu. Da li je to stav svih zemalja članica, uključujući i Rusiju?
- Saopštenje Kontakt-grupe je, nažalost, pripremljeno pre sastanka, da bi ga izaslanik EU za pregovore Štefan Lene pročitao pred kraj bečkih razgovora. To što su međunarodni posrednici i Kontakt-grupa zaključili na osnovu tehničkih pregovora, kod nas izaziva zabrinutost. Treba reći, međutim, da stavove unutar Kontakt-grupe usaglašavaju predstavnici različitih zemalja, od kojih su neke bliže nama i imaju veće interese u regionu, a druge su manje zainteresovane.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.5
Za i protiv pomeranja pregovora
Beograd, Beč, Priština -- Beogradski tim za pregovore traži od Martija Ahtisarija pomeranje održavanja sledećeg dela pregovora.

Beograd je od specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za status Kosova tražio da odloži narednu rundu pregovora u Beču, o decentralizaciji i manjinskim pravima, a Ahtisarijeva portparolka Hua Đijang potvrdila je da je zahtev Beograda primljen i da su u toku razgovori Ahtisarijeve kancelarije s timovima Prištine i Beograda.

Zamenik premijera Kosova Ljutfi Haziri izjavio je da se Priština protivi odlaganju razgovora, zakazanih za 7. i 8. avgust, jer Beograd odlaganjem želi da oduži proces pregovora. "Ne podržavamo bilo kakav zahtev delegacije Srbije za odlaganje razgovora jer oni time žele da oduže pregovore, što je za nas neprihvatljivo", rekao je za Radio Slobodna Evropa Haziri, šef delegacije Prištine u razgovorima o decentralizaciji.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.5
 DI KARLO: VREME JE ZA FLEKSIBILNOST U VEZI KOSOVA

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Rozmari Di Karlo, ocenila je u Vašingtonu da je u trenutku kada počinje nova faza rešavanja statusa Kosova i Metohije 'vreme da političari u Beogradu i Prištini pokažu feksibilnost i liderstvo.

Di Karlo je u izjavi za 'Glas Amerike' takodje iznela da je na poslednjem sastanku pregovaračkih timova Beograda i Prištine na najvišem nivou u Beču, srpska strana jasno saopštila da u procesu rešavanja statusa Kosova neće biti nasilja.

Na pitanje kako u kontekstu poziva na fleksibilnost komentariše izjavu srpskog premijera Vojislava Koštunice da se Srbija neće odreći Kosova zbog bržeg ulaska u EU i da je za Srbiju nezavisnost Kosova neprihvatljiva, ona je rekla da je prerano govoriti o konačnom ishodu i da prvo treba postići dogovor o praktičnim pitanjima.

'Kada govorim o fleksibilnosti, tu mislim da je potrebno da dve strane dodju do sporazuma o raznim pitanjima - decentralizaciji vlasti, crkvenoj imovini, pravima zajednica i manjina i drugim pitanjima.. Mislimo da je prerano govoriti o ishodu', izjavila je američki diplomata. Di Karlo nije želela da komentariše pisanje nekih medija da je američki ambasador Frenk Vizner tokom nedavne posete Beogradu poručio premijeru Srbije da pripremi javnost na 'neki oblik nezavisnosti za Kosovo'.

'Ne mogu da komentarišem razgovore američkih zvaničnika i premijera', rekla je ona. Vašington je, prema njenim rečima, veoma ohrabren pregovorima na visokom nivou u Beču prošle nedelje:'Nije bilo većih pomaka, nismo to ni očekivali, ali važne su dve stvari - prvo da su dve strane sa poštovanjem saslušale jedna drugu i drugo - taj sastanak označava početak nove faze u procesu'.

Di Karlo je ocenila da su komentari, poput izjava lidera SRS Tomislava Nikolića, da bi radikali mogli da izadju na ulice u slučaju da Kosovo dobije nezavisnost, neproduktivni i nekonstruktivni.

'Reći ću, medjutim, da je u Beču srpska strana - predsednik Tadić i šef diplomatije Vuk Drašković - jasno rekla da u ovom procesu neće biti nasilja', naglasila je ona. Visoki američki diplomata nije želela da komentariše ni pisanje medija da su SAD predale vlastima u Beogradu preporuke u 11 tačaka koje bi trebalo uvrstiti u sadržaj Akcionog plana saradnje sa Hagom, ali je rekla da SAD imaju sve indikacije da je Beograd posvećen saradnji sa Haškim tribunalom.

'Veoma mi je drago što je pripremljen Akcioni plan i što je to dogovoreno sa Tribunalom i EU. Podržavaćemo vlasti Srbije u primeni tog plana', poručila je ona, naglasivši da je izuzetno važno da Srbija zauzme svoje mesto u evroatlantskoj zajednici, a da begunci budu predati pravdi. 'Mislim da je veoma jasno da i Beograd želi da jednom zauvek razreši to pitanje', zaključila je Di Karlo.

Izvor: RTS
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 72 73 75 76 ... 463
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Avg 2025, 01:41:36
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.333 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.