Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 28. Avg 2025, 05:01:03
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 74 75 77 78 ... 463
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vesti sa Kosmeta - status, pregovori  (Pročitano 248802 puta)
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
 O DECENTRALIZACIJI NA KOSMETU U PONEDELJAK U BEČU

Kancelarija izaslanika Ujedinjenih nacija za Kosovo i Metohiju [UNOSK] saopštila je da će pregovori o decentralizaciji pokrajine biti održani u ponedeljak u Beču.

U saopštenju se navodi da je specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari zakazao sastanak o decentralizaciji Kosova i Metohije 7.avgusta u Beču. Kako je najavljeno na tom sastanku pregovarački timovi Beograda i Prištine, uz medjunarodne posrednike, razgovaraće o svim otvorenim pitanjima koji se tiču decentralizacije.

Takodje je najavljeno da će ovog puta, kao i u prošloj rundi, najpre medjunarodni posrednici imati odvojene razgovore sa pregovaračkim timovima Beograda i Prištine, a da će potom biti održana zajednička sednica.

Medijatori će, prema novom načinu pregovaranja u ovom procesu, u odvojenim razgovorima pokušati da približe stavove dve strane. Ova runda pregovora trebalo bi da se okonča u 17 časova izjvama dve delegacije.

Pregovaračku delegaciju Srbije predvodiće koordinator Leon Kojen, a u timu će biti savetnik predsednika Vlade Srbije Aleksandar Simić, predstavnici Srba sa Kosmeta Marko Jakšić i Goran Bogdanović, ekspertski deo pregovaračkog tima Gordana Matković, Dragor Hiber i Boško Mijatović.

Za sada je još uvek neizvesno da li će, kao što je planirao UNOSEK, u utorak 8.avgusta, biti održan sastanak koji bi trebalo da bude posvećen pitanjima prava manjina na Kosmetu. 'Taj sastanak je još uvek na našoj agendi', istakla je portparol izaslanika UN Hua Đang. Ona je naglasila da se još uvek čeka potvrda iz Beograda o učešću i na ovom sastanku.

Izvor: RTS
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
 DRAŠKOVIĆ: JOŠ IMA PRILIKE ZA KOMPROMISNO REŠENJE STATUSA KOSOVA

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković izjavio je da se Srbija zalaže za održivo rešenje za budući status Kosova, koje će biti rezultat razumnog dogovora Beograd i Prištine, uz garancije medjunarodne zajednice, u kojem niko neće biti pobedjen, a svi će se osećati kao dobitnici.

Drašković je, posle razgovora sa šefom madjarske diplomatije Kingom Genc, istakao da pregovori o budućem statusu Kosova neće odlučiti samo šta će se desiti u Srbiji, već se odlučuje o stabilnosti ili nestabilnosti celog regiona.

'Možda još ima prilike za kompromis i taj kompromis bi bio moguć ukoliko zemlje Kontakt grupe izvrše samo malo pritiska na albansku stranu da iskorače, jer je Srbija skoro ma ksimalno iskoračila ka kompromisu', rekao je Drašković novinarima.

Prema njegovim rečima, bila jednom jedna država sa šest republika koje su medjunarodnom odlukom postale nezavisne države.

'Ne može Srbija da bude jedina država bivše SFRJ na čijoj će se teritoriji dodatno formirati države', rekao je on i podsetio da je odlučeno da pokrajine ne mogu steći nezvisnost.

'To je dodatni razlog za našu principijelnu i pravičnu borbu da sačuvamo državni suverenitet i teritorijalni integritet', istakao je Drašković.

Upitan o predlogu da se u slučaju nametnutog rešenja za Kosovo, u novi ustav ugradi da je ono deo Srbije, Drašković je upitao zašto da se u ustav ugradjuje nešto što je ugradjeno u istoriju Srbije.

'To se znalo i pre novog ustava i ne može nikakav ustav ili nametnuto rešenje promeniti činjenicu da je Srbija rodjena na Kosovu, religija, kultura, nacionalni mit, ep da je sve rodjeno na Kosovu i da to nije bilo koje parče zemlje Srbije', zaključio je on.

Drašković je naglasio da je pesimistično raspoložen kada je u pitanju eventualno nametnuto rešenje jer može izazvati lanac opasnih potresa i turbulencija na Balkanu ali i u ostalim regionima u svetu.

Kinga Genc je naglasila da je za Madjarsku važna
stabilnost u regionu zapadnog Balkana.

'Mi znamo da je stabilnost regiona veoma povezana sa rešenjem pitanja Kosova. Medjunarodna zajednica trebalo bi da nadje rešenje u kojem neće biti pobednika i gubitnika', rekla je Genc.

Prema njenim rečima, Madjarska podržava evropske integracije Srbije, saradnju sa NATO i programom Partnerstvo za mir.

Genc je istakla da EU ima velika očekivanja kada se radi o primeni Akcionog plana i saradnji sa Haškim tribunalom, jer se radi o kredibilitetu Srbije.

Ona je naglasila da je sa Draškovićem razgovarala i položaju madjarske manjine u Vojvodini i ocenila da se situacija popravlja.

'To je za nas veoma osetljivo pitanje', istakla je mađarski ministar spoljnih poslova.

Tadić i Genc ocenili da je važno očuvati regionalnu stabilnost

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Madjarske Kingom Genc, da je Srbija opredeljena da što pre ispuni svoje obaveze prema Haškom tribunalu i nastavi put ka evropskim integracijama.

Tadić i Genc ocenili su da je važno očuvati regionalnu stabilnost i dobru saradnju izmedju zemalja Balkana, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Sagovornici su razgovorali i o zaštiti manjina, kako srpske u Madjarskoj, tako i madjarske u Srbiji.

Dulić: Mađarska dobar primer Srbiji

Potpredsednik srpske Vlade Ivana Dulić-Marković, u razgovoru sa mađarskim ministrom inostranih poslova Kingom Genc, rekla je da je Mađarska, kao sused i članica Evropske unije, dobar primer Srbiji i da nam intenzivnija saradnja i razmena iskustava u svim oblastima može pomoći u dostizanju evropskih standarda.

Genc je istakla da je za Mađarsku veoma važno da ima razvijenog, ekonomski naprednog suseda i ocenila da je politička stabilnost u Srbiji važna za stabilnost i napredak celog regiona. Gnec je naglasila da u EU postoji volja za nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, ali da je uslov za to uspešna primena Akcionog plana.

Dulićeva i Genc razgovarale su i o ekonomskoj saradnji dve zemlje, kao i o mogućnostima saradnje naših i mađarskih stručnjaka u različim oblastima. Potpredsednik Vlade Srbije je istakla da je stalno unapređenje znanja osnov za uspešan nastavak sveobuhvatnih reformi u našoj zemlji.

Dulićeva i Genc izrazile su zadovoljstvo zbog puštanja u rad novog, rekonstruisanog graničnog prelaza Horgoš, koji ima i svoju simboličku vrednost kao kapija ka Evropi i koji mora pokazati da možemo bolje i brže ka EU.

IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
 PREDSTAVNICI KONTAKT GRUPE U POSETI SELU SVINJARE

Jedan od prioriteta Kontakt grupe jeste da se stvore uslovi za povratak raseljenih svojim domovima, rekao je u Svinjaru šef britanske kancelarije u Prištini Dejvid Blant, izrazivši nadu da će obnova srpskih kuća u ovom selu biti završena do oktobra ili novembra ove godine.

Blant je bio u delegaciji Kontakt grupe koja je obišla Svinjare, selo nadomak Kosovske Mitrovice, spaljeno tokom martovskih nemira Albanaca 2004. godine.

'Svi ste svesni da je rekonstrukcija privatne imovine u Svinjaru jedan od 13 prioriteta koje je odredila Kontakt grupa. Želeli smo da se na licu mesta uverimo dokle se stiglo sa procesom obnove kuća ovde', rekao je Blant. On je naglasio da su predstavnici Kontakt grupe dobili obećanja od svih uključenih u ovaj proces da će kompletna rekonstrukcija kuća biti završena pre početka zime. 'Vlasnici imanja i kuća u ovom selu treba da saradjuju, jer je jasno da bez njihove saradnje ne možemo da radimo ništa', rekao je Blant.

On je istakao da postoji jasna želja i opredeljenje svih nadležnih na Kosovu da se osigura fižički opstanak i imovina ljudi kako bi se oni vratili svojim kućama i živeli u multietničkom Kosovu.

Predstavnik Srba iz Svinjara Milorad Radivojević preneo je šefovima kancelarija zemalja članica Kontakt grupe da prognani Srbi iz bezbednosnih razloga ne mogu da se vrate u svoje obnovljene kuće.

Radivojević je rekao da postoje obećanja lokalnih Albanaca, ali da Srbi žele da institucije na Kosovu rade svoj posao, odnosno da policija odgovorne za pljačku i fižičke napade na Srbe privede pravdi. 'Dok su god ljudi koji vrše razna krivična dela na slobodi, onda teško da će postojati hrabrosti za povratak u selo', kazao je on.

Radivojević je rekao da su sve srpske kuće u Svinjaru neprestano izlozene pljačkanju i uništavanju od trenutka kada je obnova započela.

U Svinjaru je do danas od 147 kuća obnovljeno 126. Do martovskog nasilja Albanaca 2004. godine u ovom selu živelo je 580 Srba. Do danas su se vratile svega tri porodice a nekoliko njih je već prodalo Albancima imovinu i kuće.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Sr­bi, ipak, idu
4. avgust 2006

KAN­CE­LA­RI­JA iza­sla­ni­ka Uje­di­nje­nih na­ci­ja za Ko­so­vo i Me­to­hi­ju sa­op­šti­la je u petak da će pre­go­vo­ri o de­cen­tra­li­za­ci­ji po­kra­ji­ne bi­ti odr­ža­ni u po­ne­de­ljak u Be­ču.
U sa­op­šte­nju, na či­je iz­da­va­nje se če­ka­lo do po­tvr­de pre­go­va­rač­kog ti­ma Be­o­gra­da, na­vo­di se da je spe­ci­jal­ni iza­sla­nik UN Mar­ti Ah­ti­sa­ri za­ka­zao sa­sta­nak o de­cen­tra­li­za­ci­ji Ko­so­va i Me­to­hi­je 7. av­gu­sta u Be­ču.
Ka­ko je na­ja­vlje­no na tom sa­stan­ku pre­go­va­rač­ki ti­mo­vi Be­o­gra­da i Pri­šti­ne, uz me­đu­na­rod­ne po­sred­ni­ke, raz­go­va­ra­će o svim otvo­re­nim pi­ta­nji­ma ko­ji se ti­ču de­cen­tra­li­za­ci­je.
Ta­ko­đe je na­ja­vlje­no da će ovog pu­ta, kao i u pro­šloj run­di, naj­pre me­đu­na­rod­ni po­sred­ni­ci ima­ti odvo­je­ne raz­go­vo­re sa pre­go­va­rač­kim ti­mo­vi­ma Be­o­gra­da i Pri­šti­ne, a da će po­tom bi­ti odr­ža­na za­jed­nič­ka sed­ni­ca.
Me­di­ja­to­ri će, pre­ma no­vom na­či­nu pre­go­va­ra­nja u ovom pro­ce­su, u odvo­je­nim raz­go­vo­ri­ma po­ku­ša­ti da pri­bli­že sta­vo­ve dve stra­ne.
Srp­ski pre­go­va­rač­ki tim pred­vo­di­će, ka­ko je na­ja­vlje­no Tan­ju­gu u Be­o­gra­du, ko­or­di­na­tor Le­on Ko­jen, a u ti­mu će bi­ti Mar­ko Jak­šić, Go­ran Bog­da­no­vić i Alek­san­dar Si­mić.
Za sa­da je još ne­iz­ve­sno da li će, kao što je pla­ni­rao UNO­SEK, u uto­rak 8. av­gu­sta, bi­ti odr­žan sa­sta­nak ko­ji bi tre­ba­lo da bu­de po­sve­ćen pi­ta­nji­ma pra­va ma­nji­na na Ko­sme­tu.
- Taj sa­sta­nak je još uvek na na­šoj agen­di - is­ta­kla je u petak port­pa­rol iza­sla­ni­ka UN Hua Đang u iz­ja­vi Tan­ju­gu.

MA­NJI­NA
ČLAN be­o­grad­skog pre­go­va­rač­kog ti­ma Mar­ko Jak­šić iz­ja­vio je da će de­le­ga­ci­ja ići na na­sta­vak pre­go­vo­ra u Beč po­čet­kom sle­de­će ne­de­lje, ali da ne pri­sta­je da se na nji­ma ko­sov­ski Sr­bi tre­ti­ra­ju kao ma­njin­ska za­jed­ni­ca u po­kra­ji­ni.
Jak­šić je ka­zao da je "Ko­so­vo sa­stav­ni deo Sr­bi­je, a ne odvo­je­na dr­ža­va i da se o ko­sov­skim Sr­bi­ma, shod­no to­me, ne mo­že go­vo­ri­ti kao o ma­nji­ni".

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Zli­kov­ce iz­ve­sti
pred li­ce prav­de
5. avgust 2006

BE­O­GRAD - Pre­mi­jer Vo­ji­slav Ko­štu­ni­ca iz­ja­vio je u subotu Tan­ju­gu, po­vo­dom naj­no­vi­jeg zlo­či­na na Ko­so­vu i Me­to­hi­ji, da me­đu­na­rod­na za­jed­ni­ca ne sme vi­še ne­mo da gle­da ka­ko al­ban­ski se­pa­ra­ti­sti ubi­ja­ju i te­ro­ri­šu Sr­be.
- Mo­ra od­mah da se ot­kri­je ko je u subotu iz­vr­šio zlo­čin nad osam­na­e­sto­go­di­šnjim Lju­bi­šom Ja­nać­ko­vi­ćem i da se ti zli­kov­ci što pre pri­ve­du prav­di - re­kao je pre­mi­jer, do­da­ju­ći da je "ovo još je­dan u ni­zu zlo­či­na" i da će "Vla­da Sr­bi­je pa­žlji­vo pra­ti­ti da li će me­đu­na­rod­na za­jed­ni­ca u naj­kra­ćem ro­ku ra­sve­tli­ti ovaj, kao i pret­hod­no po­či­nje­ne zli­či­ne".
Ko­štu­ni­ca je uka­zao na to da pred oči­ma ce­log sve­ta al­ban­ski se­pa­ra­ti­sti, či­ne­ći ne­pre­sta­ne zlo­či­ne i spro­vo­de­ći te­ror, po­ku­ša­va­ju da ostva­re svoj cilj, a to je et­nič­ki či­sto i ne­za­vi­sno Ko­so­vo.
- Me­đu­na­rod­na za­jed­ni­ca mo­ra da za­u­sta­vi sva­ko­dnev­ne zlo­či­ne, jer se Re­zo­lu­ci­jom 1244 oba­ve­za­la i pre­u­ze­la od­go­vor­nost da obez­be­di ele­men­tar­ni mir i si­gur­nost u po­kra­ji­ni. Da stvar bu­de go­ra, sve ovo se de­ša­va u vre­me dok se u Be­ču vo­de raz­go­vo­ri o bu­du­ćem sta­tu­su Ko­so­va i Me­to­hi­je - za­klju­čio je Ko­štu­ni­ca.
Lju­bi­ša Ja­nać­ko­vić, ko­ji je u pe­tak oko 19 ča­so­va iz­bo­den no­žem u se­lu Pri­luž­je kod Vu­či­tr­na, pu­šten je na kuć­no le­če­nje, po­tvr­đe­no je KiM ra­di­ju u bol­ni­ci u Ko­sov­skoj Mi­tro­vi­ci.
Ja­nać­ko­vi­ću je pr­va po­moć po­sle ra­nja­va­nja uka­za­na u se­lu, da bi ga po­tom Ko­sov­ska po­li­cij­ska slu­žba pre­ba­ci­la u bol­ni­cu u se­ver­nom de­lu Ko­sov­ske Mi­tr­o­vi­ce, gde je pri­mljen na ode­lje­nje or­to­pe­di­je.
Port­pa­rol KPS Ve­ton Elj­ša­ni je re­kao KiM ra­di­ju da je Ja­nać­ko­vić na­pad­nut po­red re­ke Lab i tom pri­li­kom je za­do­bio dva ubo­da no­žem u le­vo ra­me i ukra­de­na su mu dva mo­bil­na te­le­fo­na.
Za sa­da je u ve­zi ovog slu­ča­ja osum­nji­če­na jed­na oso­ba al­ban­ske na­ci­o­nal­no­sti a is­tra­ga je u to­ku, na­vo­di KiM ra­dio.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
После рањавања српског младића у Прилужју
Коштуница тражи правду
Љубиша Јанаћковић (18) пуштен на кућно лечење, а српски премијер упозорио међународну заједницу да је дужна да заустави албански тероризам

Премијер Војислав Коштуница изјавио је јуче, поводом најновијег злочина на Косову и Метохији, да међународна зеједница не сме више немо да гледа како албански сепаратисти убијају и тероришу Србе. „Мора одмах да се открије ко је јуче извршио злочин над осамнаестогодишњим Љубишом Јанаћковићем и да се ти зликовци што пре приведу правди”, рекао је премијер, додајући да је „ово још један у низу злочина” и да ће „Влада Србије пажљиво пратити да ли ће међународна заједница у најкраћем року расветлилти овај, као и претходно почињене злочине”. Српски младић Љубиша Јанаћковић, који је избоден ножем прексиноћ око 19 сати у селу Прилужје код Вучитрна на Космету, пуштен је на кућно лечење.

Коштуница је указао на то да пред очима целог света албански сепаратисти, чинећи непрестане злочине и спроводећи терор, покушавају да остваре свој циљ, а то је етнички чисто и независно Косово. „Међународна заједница мора да заустави свакодневне злочине, јер се Резолуцијом 1244 обавезала и преузела одговорност да обезбеди елементарни мир и сигурност у Покрајини. Да ствар буде гора, све ово се дешава у време док се у Бечу воде разговори о будућем статусу Косова и Метохије”, закључио је Коштуница.

Како је јуче потврдио доктор Драгиша Миловић, после хируршке интервенције, Јанаћковић је ван животне опасности, а на сопствени захтев он је отпуштен са одељења ортопедије болнице у северном делу Косовске Митровице, преноси Танјуг.

Јанаћковића су, како су саопштили представници Координационог центра за Косово, док се шетао са девојком поред реке Лаб, напала двојица Албанаца који су га уболи ножем у лево раме, а затим побегли.

Представници Косовске полиције још се нису огласили поводом овог инцидента.

--------------------------------------------------------------------------

Покушај убиства

Портпарол Демократске странке Србије Андреја Младеновић изјавио је јуче  да та странка најоштрије осуђује најновији покушај убиства и пљачке осамнаестогодишњег српског младића Љубише Јанаћковића у Прилужју. „Шиптарски екстремисти по ко зна који пут показују како виде суживот на Космету, тако што последњих седам година убијају, пљачкају, протерују и спаљују све српско, а то раде уз нечињење и подршку представника Унмика”, рекао је Младеновић.

Izvor: Politika / Вл. Ј.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
 U PONEDELJAK PREGOVORI O DECENTRALIZACIJI, U UTORAK O MANJINAMA

Nova runda pregovora o budućnosti Kosova i Metohije predstavnika vlasti u Beogradu i Prištini biće održana u ponedeljak, 7. avgusta, u Beču na temu decentralizacije.

Kancelarija izaslanika UN za Kosovo i Metohiju [UNOSEK] zakazala je za utorak, 8. avgust, sastanak pregovaračkih timova o zaštiti manjina, iako je srpski tim prethodno zahtevao da se o tako važnom pitanju razgovara u okviru pregovora o budućem statusu pokrajine, odnosno na najvišem nivou.

Sastanak o pravima manjina biće održan na insistiranje međunarodnih posrednika, precizirano je u Beču. U bečkoj palati Auersperg pregovarački timovi Beograda i Prištine razgovaraće o decentralizaciji na Kosovu i Metohiji, oko koje do sada nisu uspeli da približe stavove. Oba tima dolaze u Beč s već ranije iznetim predlozima - srpski tim zahteva 12 novih opština, dok albanska strana nudi svega pet novih i proširenje jedne opštine.

Najavljeno je da će i ovog puta, kao i u prošloj rundi, najpre međunarodni medijatori imati odvojene razgovore sa pregovaračkim timovima Beograda i Prištine, a zatim će biti održana zajednička sednica. Cilj odvojenih razgovora, prema novom načinu pregovaranja u ovom procesu, jeste da medijatori pokušaju da približe stavove dve strane.

Održavanje ove runde tehničkih pregovora do pred kraj ove sedmice bilo je neizvesno, s obzirom na to da je beogradski tim zatražio da sastanak bude odložen za 14. avgust.

Srpski pregovarački tim predvodiće, kako je najavljeno u Beogradu, koordinator Leon Kojen, a u timu će biti Marko Jakšić, Goran Bogdanović i Aleksandar Simić, kao i Dragor Hiber, Gordana Matković i Boško Mijatović.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Bečki pregovori, nastavak sutra
Beč -- Beogradska i prištinska delegacija sutra u bečkoj palati Auersperg nastavljaju pregovore o decentralizaciji na Kosovu.

To će biti šesti sastanak na kojem će delegacije pokušati da približe stavove o formiranju novih opština sa srpskom većinom na Kosovu. Dosadašnji pokušaji međunarodnih posrednika da dve strane približe stavove bili su bezuspešni. Beograd je na poslednjem sastanku u Beču insistirao na formiranju 12, dok je Priština predlagala pet novih opština i proširenje jedne postojeće, u kojima su Srbi većina.

Prištinska štampa je nagovestila da postoji mogućnost da glavni pregovarački tim Prištine predloži formiranje još jedne opštine na području sela Prilužje, Babin Most, Plemetina, Grace i Crkvena Vodica, u blizini Obilića, u kojima su Srbi u većini.

Najavljeno je da će, kao i tokom prošlog sastanka o formiranju novih opština, međunarodni medijatori voditi odvojene razgovore sa pregovaračkim timovima Beograda i Prištine, a zatim će ih okupiti za jednim stolom. Beogradski pregovarači su pozdravili ovakav način pregovaranja, rekavši da nudi obema stranama više slobode za obrazlaganje svojih stavova. Kontakt grupa je nakon susreta zvaničnika Beograda i Prištine na najvišem nivou, 24. jula u Beču, pozvala obe strane da u nastavku pregovora o praktičnim pitanjima budu konstruktivne u postizanju rešenja.

Međunarodni posrednici u pregovorima su najavili da će sledećeg dana, osmog avgusta, otvoriti temu o pravima i zaštiti manjinskih zajednica na Kosovu, sa čim se Beograd ne slaže, jer smatra da Srbi na Kosovu treba da budu konstituvan narod i da to pitanje treba staviti na dnevni red pregovora o samom statusu Kosova.

Beogradsku delegaciju će na pregovorima predvoditi koordinator pregovaračkog tima Leon Kojen, a pored njega će biti i Aleksandar Simić, predstavnici kosovskih Srba Goran Bogdanović i Marko Jakšić, kao i Dragor Hiber, Gordana Matković i Boško Mijatović.

Prištinsku delegaciju će na pregovorima o decentralizaciji predvoditi ministar za lokalnu samoupravu u vladi Kosova Ljutfi Haziri, dok će šef prištinske ekipe na razgovorima o pravima manjinskih zajednica biti predsednik stranke "Ora" Veton Suroi.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Po­no­vo no­ve op­šti­ne
M. Z. R., 6. avgust 2006

BE­O­GRAD - Pre­go­vo­ri o bu­duć­no­sti Ko­so­va i Me­to­hi­je na­sta­vlja­ju se u ponedeljak i u utorak u Be­ču, raz­go­vo­ri­ma be­o­grad­ske i pri­štin­ske de­le­ga­ci­je o de­cen­tra­li­za­ci­ji, a za­tim i o pra­vi­ma za­jed­ni­ca u Po­kra­ji­ni.
Pred da­na­šnji su­sret, ko­ji je po­sve­ćen de­cen­tra­li­za­ci­ji, me­di­ji u Pri­šti­ni na­ja­vi­li su mo­guć­nost da al­ban­ska stra­na po­nu­di stva­ra­nje još jed­ne op­šti­ne sa srp­skom ve­ći­nom - u bli­zi­ni Obi­li­ća, na te­ri­to­ri­ji se­la Pri­luž­je, Ba­bin Most, Ple­me­ti­na, Gra­ce i Cr­kve­na Vo­di­ca.
Na pret­hod­nom sa­stan­ku, na ko­me je bi­lo sve­ga, sem sa­gla­sno­sti, tim Be­o­gra­da je tra­žio for­mi­ra­nje 12 no­vih srp­skih op­šti­na, a Pri­šti­na je po­nu­di­la pet i pro­ši­re­nje jed­ne po­sto­je­će.
Ovo će bi­ti pr­vi di­rek­tan kon­takt srp­skih i al­ban­skih pre­go­va­ra­ča, po­sle "sa­stan­ka na vr­hu" 24. ju­la, ka­da su obe stra­ne pred­lo­ži­le svo­je kon­cep­te za bu­du­ći sta­tus Po­kra­ji­ne. Pro­šle ne­de­lje, eks­per­ti Ah­ti­sa­ri­je­vog ti­ma bo­ra­vi­li su u Be­o­gra­du i Pri­šti­ni, gde su raz­go­va­ra­li o teh­nič­kim pi­ta­nji­ma, pre sve­ga, o za­štit­nim zo­na­ma oko srp­skih ver­skih i kul­tur­nih spo­me­ni­ka na KiM.
De­le­ga­ci­ju Be­o­gra­da, ko­ji je tra­žio ne­znat­no od­la­ga­nje ove run­de pre­go­vo­ra, što ni­je na­i­šlo na raz­u­me­va­nje ni al­ban­ske stra­ne, ni Mar­ti­ja Ah­ti­sa­ri­ja, u utorak i sredu pred­vo­di­će ko­or­di­na­tor Dr­žav­nog ti­ma za pre­go­vo­re Le­on Ko­jen, a uz nje­ga u Beč pu­tu­ju i Alek­san­dar Si­mić, Go­ran Bog­da­no­vić, Mar­ko Jak­šić, Gor­da­na Mat­ko­vić, Dra­gor Hi­ber i Bo­ško Mi­ja­to­vić.
Al­ban­ski tim na pre­go­vo­ri­ma o de­cen­tra­li­za­ci­ji pred­vo­di­će ko­sov­ski mi­ni­star za lo­kal­nu sa­mo­u­pra­vu Ljut­fi Ha­zi­ri, a na raz­go­vo­ri­ma o pra­vi­ma ma­njin­skih za­jed­ni­ca - li­der par­ti­je "Ora" Ve­ton Su­ro­ji.
Pred da­na­šnji sa­sta­nak, srp­ska stra­na je iz­ra­zi­la da će al­ban­ski pre­go­va­ra­či po­ka­za­ti "ve­ću flek­si­bil­nost". Me­đu­na­rod­na kon­takt gru­pa je po­sled­njim sa­op­šte­njem po­ka­za­la da to oče­ku­je od obe stra­ne, ali je Be­o­grad, ipak, do­bio znat­no vi­še kri­ti­ka od Pri­šti­ne.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
Stran­ci sle­pi za zlo­de­la
I. RA­DU­LO­VIĆ, 6. avgust 2006

KO­SOV­SKA MI­TRO­VI­CA - Ra­nja­va­nje srp­skog mla­di­ća Lju­bi­še Ja­nač­ko­vi­ća u Pri­luž­ju, na­do­mak Vu­či­tr­na, go­vo­ri da je bez­bed­nost Sr­ba na Ko­so­vu i Me­to­hi­ji ugro­že­na mo­žda vi­še ne­go što je to ika­da bi­la. Ni je­dan do­sa­da­šnji zlo­čin, kao ni ovaj po­sled­nji, za Me­đu­na­rod­nu za­jed­ni­cu ni­su ima­li pri­zvuk et­nič­ki mo­ti­vi­sa­nih zlo­či­na - iz­ja­vio je ju­če, na kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re u se­ver­noj Ko­sov­skoj Mi­tro­vi­ci na­čel­nik ko­sov­sko­mi­tro­vič­kog okru­ga Mo­mir Ka­sa­lo­vić.
- Me­đu­na­rod­ni pred­stav­ni­ci oka­rak­te­ri­sa­li su sve zlo­či­ne kao ne­što što je uobi­ča­je­no i ve­što su iz­be­ga­va­li da ih na­zo­vu pra­vim ime­nom, a to je et­nič­ki mo­ti­vi­sa­ni zlo­čin. S dru­ge stra­ne, Me­đu­na­rod­na za­jed­ni­ca je, po­sle pre­ki­da sa­rad­nje op­šti­na sa se­ve­ra Ko­sme­ta sa pri­vre­me­nim ko­sov­skim in­sti­tu­ci­ja­ma, kre­nu­la u ne­vi­đe­ni pri­ti­sak na li­de­ra Sr­ba sa se­ve­ra Ko­so­va - re­kao je Ka­sa­lo­vić i do­dao da i po­sled­nji zlo­čin ko­ji se de­sio po­ka­zu­je gde za­pra­vo po­sto­je pro­ble­mi i da ih na se­ve­ru Ko­sme­ta ne­ma.
Ne­dav­nu po­se­tu čla­no­va Kon­takt gru­pe se­lu Svi­nja­re na­do­mak Ko­sov­ske Mi­tro­vi­ce, Ka­sa­lo­vić je na­zvao "po­li­tič­kom per­ver­zi­jom".
- Ako ob­no­vu ku­ća tre­ba da ra­de pri­pad­ni­ci Ko­sov­skog za­štit­nog kor­pu­sa, ko­ji su ih u mar­tov­skim do­ga­đa­ji­ma pa­li­li i ru­ši­li, ja­sno je za­što se, od 180 do­ma­ćin­sta­va, u Svi­nja­re vra­ti­lo sa­mo tri po­ro­di­ce - re­kao je Ka­sa­lo­vić.
Pred­sed­nik SO Zve­čan Dra­gi­ša Mi­lo­vić is­ti­če da je ne­shva­tlji­vo da u tre­nut­ku ka­da se re­ša­va bu­du­ći sta­tus Ko­so­va i Me­to­hi­je na če­lu mi­si­je UN ne­ma pr­vog čo­ve­ka.
- Za­to smio upu­ti­li zah­tev Sa­ve­tu bez­bed­no­sti UN da se što hit­ni­je ime­nu­je spe­ci­jal­ni pred­stav­nik ge­ne­ral­nog se­kre­ta­ra za Ko­so­vo i Me­to­hi­ju, ko­ji će bi­ti di­plo­ma­ta od ugle­da, čo­vek ko­ji ne pri­pa­da cen­tri­ma svet­ske mo­ći, čo­vek ko­ji će spro­vo­di­ti re­zo­lu­ci­ju 1244 i ko­ji će ima­ti iste stan­dar­de za sve ko­ji ži­ve na Ko­so­vu i Me­to­hi­ji - re­kao je Dra­gi­ša Mi­lo­vić i do­dao "da na me­stu pr­vog čo­ve­ka mi­si­je UN na Ko­so­vu i Me­to­hi­ji ne mo­že bi­ti Sti­ven Šuk, ko­ji, zbog svo­jih re­či i po­na­ša­nja, to ne za­slu­žu­je".
Pred­sed­nik SO Zu­bin Po­tok Sla­vi­ša Ri­stić za­tra­žio je, u ime "neo­d­go­vor­nih li­de­ra sa se­ve­ra Ko­sme­ta", da Me­đu­na­rod­na za­jed­ni­ca pre­sta­ne da ubi­ja i mal­tre­ti­ra Sr­be na Ko­so­vu i Me­to­hi­ji.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 74 75 77 78 ... 463
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 28. Avg 2025, 05:01:03
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 12 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.