Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Sep 2025, 00:45:36
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Da li treba da se filozofija predaje u školama?
Da
60%  (24)
Ne
12.5%  (5)
Ne znam
0%  (0)
Da, ali samo odabrana poglavlja
5%  (2)
Da, ali sa akcentom na diskusiji i samostalnom razmišljanju
22.5%  (9)
Ukupno glasova: 40
Idi dole
Stranice:
1 ... 24 25 27 28 ... 49
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Trebali nam filozofija u školama?  (Pročitano 98544 puta)
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.10.3
Browser
Safari 600.6.3
mob
I-mate 30 Pro
 Smile Smile Smile

Pa ti su jos ludji od tog klinca... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Liberté, égalité, fraternité!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
Zastava Vozdovac - Republika
OS
Windows 7
Browser
Chrome 43.0.2357.132
mob
Samsung S7
A broj normalnih u ludnici povećao. Što da rizikuješ i pustiš nekog.

>> moj tekst (nigde ne pominjem normalne ljude):
>>  psiholog Pera potpise nalog za pustanje iz mentalne ustanove psihopatu Ziku, i ovaj Zika pocini gnusni zlocin
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
androidNepoznat
Browser
Opera 12.16
mob
Samsung 
- Žika bolovao od neke dusevne bolesti i uspesno se izlečio
- Psiholog/psihijatar odugovlači da pusti Žiku jer neće da rizikuje da Žika napravi neko sranje.

Kod tih psiho zajebancija uvek postoji mogućnost greške. Nisu to bas egzakne nauke. Zato što da rizikuje da pusti čoveka. Bolje da drži zdravog, nego da pusti bolesnog.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Windows 7
Browser
Chrome 43.0.2357.132
mob
Samsung S7
Psihopate ne mogu da se izlece. Ako je jednom izvrsio gnusni zlocin, treba ga strpati u ludaru/zatvor zauvek.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
androidNepoznat
Browser
Opera 12.16
mob
Samsung 
Psihopate ne idu na lecenje. Oni su obično uračunljivi, tačno znaju šta rade, svesni su posledica i u stanju su upravljaju svojim radnjama.
Na lečenje idu idu duševni bolesnoci tipa: Šizofreničari, teški depresivci, paranoici i slični slučajevi odvojeni od realnosti, koji nisu u mogućnosti da se kontrolišu i kojima je umanjena svest o značaju onog što rade.
IP sačuvana
social share
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
androidNepoznat
Browser
Opera 12.16
mob
Samsung 
Psihopate ne idu na lecenje. Oni su obično uračunljivi, tačno znaju šta rade, svesni su posledica i u stanju su upravljaju svojim radnjama.
Na lečenje idu idu duševni bolesnoci tipa: Šizofreničari, teški depresivci, paranoici i slični slučajevi odvojeni od realnosti, koji nisu u mogućnosti da se kontrolišu i kojima je umanjena svest o značaju onog što rade.
IP sačuvana
social share
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Windows 7
Browser
Chrome 43.0.2357.132
mob
Samsung S7
Kao sto rekoh, postavlja se pitanje odgovornosti, a izgleda svi peru ruke od toga.

Ne moze covek da bude normalan, cak i da je lisen emocija, da na zivo sece drugog coveka i da ga na kraju zapali ili sta vec. Drustvo treba da se zauvek odbrani od takvih. Smrtna kazna je ukinuta, pa nam jedino ostaje da ga strpamo negde na 40 godina, bez mogucnosti pomilovanja. I nema tu sad bio neuracunljiv pa da mu smanjimo kaznu.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 27
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 38.0
mob
SonyEricsson w100i
prethodne dve strane bave se psihologijom, sam si rekao da se ista ne treba mešati sa filozofijom...

Što me dovodi do sledećeg pitanja - [b]ako se pod normalnim ponašanjem smatra ono ponašanje koje je prihvatljivo za društvo, i ako većina ljudi u Srbiji misli da dete koje ubija, majka koja drži decu zatočenu u kući 20 godina, 
Filozofija menja način na koji se razmišlja, borimo se protiv predrasuda, donekle i protiv insistiranja na "normalnom".

Ja ne bih išao tako daleko, ja mislim da jesu nauke, i filozofija i psihologija.
to je problematicno.

I filozofi moraju već jednom da se pomire sa činjenicom da u današnjem svetu praktičnost i primena jesu najbitnija stvar, te da je normalno da interesovanje za njihovom naukom opada.
to stoji. Ali mi pričamo o tome trebamo li imati filozofiju u srednjim školama. Ta dva pitanja su nepovezana. Filozofija podstiče razvoj kritičkog mišljenja, to je veština koja te unapređuje čime god da se baviš.

Čemu kritičko mišljenje?
bazični nivo
- varljivost čula (seti se "koje je boje haljina")
- ranjivost memorije (sećamo se informacije, ali ne i da li je tačna ili odakle nam npr.)

- emocije (postoje situacije kada emocije donose odlučujuću razliku a toga nismo svesni)
- pristrasnosti (različite tendencije ljudske prirode, jedna od njih stotinak je confirmation bias tendencija da prihvatamo samo dokaze koji nama odgovaraju, možeš googlati listu)

-izloženost pogrešnim verovanjima, negativnim predrasudama, onima koji sa nama žele da manipulišu.
- Logičke greške (opet lista je ogromna, neke nam se potkradaju svakodnevno kompleksno pitanje, lažna dilema, pozivanje na autoritet,  )

Koji je rezultat ili bolje pitati kako izgleda rezultat bavljenja kritičkim mišljenjem?

Detaljnije i pažljivije razmišljanje o problemu (neko bi rekao filozofiranje) ili sagledavanje samog problema van ličnih i nekih predrasudnih okvira je svakako početak. Pojedinac upućen u niz izazova koji stoje pred pravilnim mišljenjem bi u svakom slučaju trebao  biti skromniji kada je u pitanju sigurnost u sopstvene zaključke, a to znači i otvorenost prema alternativnim mogućnostima, a verujemo i mogućnost da se razume tuđa perpektiva.

offtopic o psihopatama
Filozofija se bavi i etikom. Jedno od pitanje koje se postavlja a donekle je  povezano za vašu temu je da li bi bilo moralno biološko poboljšanje ljudi?
IP sačuvana
social share
1
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 43.0.2357.125
Ajde deo po deo, pošto smo stvarno potkačili dosta tema i predmeta za diskutovanje.

Citat
Filozofija menja način na koji se razmišlja, borimo se protiv predrasuda, donekle i protiv insistiranja na "normalnom".

Što je sasvim ok, dokle god se u tome ne preteruje i dok to ne prelazi u sviranje k...

Citat
to je problematicno.

Šta je problematično u tome što ja mislim da su i filozofija i psihologija nauke?

Citat
Ali mi pričamo o tome trebamo li imati filozofiju u srednjim školama.

Šta mislim o tome, to sam već rekao. Filozofija u srednjim školama treba da bude spojena sa predmetom logika za prirodni smer. Društveni neka ima svoj predmet filozofija pored logike. I to je to, sasvim dovoljno. Kome je do filozofije, može posle da se bavi njome i na faksu, ili pak i u slobodno vreme, učeći sa strane.

Što se tiče ovog ostalog što si ti nabrojao, sve je to lepo, ali meni ne treba izučavanje filozofije da bih ja razumeo takve stvari i primenjivao ih. Evo ja danas osim bivstva bivstva bivstva ne pamtim ništa više iz predmeta logika. Ali me to ne sprečava da razmišljam i delam logički.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 27
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 38.0
mob
SonyEricsson w100i

Šta je problematično u tome što ja mislim da su i filozofija i psihologija nauke?
Taj status je danas problematičan. odgovoricu ti na ovo kroz donji komentar.

Šta mislim o tome, to sam već rekao. Filozofija u srednjim školama treba da bude spojena sa predmetom logika za prirodni smer. Društveni neka ima svoj predmet filozofija pored logike. I to je to, sasvim dovoljno. Kome je do filozofije, može posle da se bavi njome i na faksu, ili pak i u slobodno vreme, učeći sa strane.
Ti si jedan, ako tebi nije bilo potrebno formalno obrazovanje da bi savladao veštine i otkrio bagove ljudskog mišljenja, ne mora da znači da to važi i za ostale.

da li je nauka?
Citat
Rasel:  Vrednost filozofije bi trebalo da trazimo u samoj njenoj nesigurnosti (nedostatku pouzdanog znanja). Covek koji se nije dotakao filozofije ide kroz zivot nosen svojim predrasudama koje nikada nije promislio

Weismann nije ne sme se brkati sa naukom. Filozofska pitanja su sasvim druge priorde od naucnih. filozofija se bavi pitanjima u koja smo zapali zbog nejasne upotrebe jezika i koja shodno tome za cilj ima da nas iz tih zabluda izvede. Cilj filozofije nije samo negativan vec je i pozitivan: sagledavanje problema iz novog ugla, dobijanje nove perspektive.

poper Opravdanje i odbrana filozofije lezi u tome da se ove predrasude (teorije o svetu prihvacene iz intelektualne sredine ili tradicije) kriticki preispitaju.  Dakle, problemi teorije saznanja cine srz filozofije. (To jest, pitanja kako saznajemo, sta saznajemo, sta mozemo znati itd).

za Poppera filozofija nikada ne sme i ne moze da se odvoji od nauka. Filozofija i nauka imaju isti koren

Feyerabend - Nauka kao jedna od ideologija.  Nauka sada postaje (vec je postala) isto tako opresivna kao ideologije protiv kojih se nekada borila. . Metod obrazovanja se u glavnom sastoji u propovedanju izvesnog osnovnog mita.

IP sačuvana
social share
1
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 24 25 27 28 ... 49
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Sep 2025, 00:45:36
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.051 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.