Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 03:53:46
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Švedska uskoro bez gotovine  (Pročitano 6505 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Rekoh, novac treba da postoji, ali mora da ima podlogu i pokriće. Živimo u materijalnom svetu. Onda i sredstva razmene treba da budu materijalna, a ne fiktivna i virtuelna.
novcu vrednost daje kolicina robe i usluga proizvedena u privredi.
sve o cemu ti govoris je da je potrebno imati nesto sto stalnije, nepropadljivije, trajnije. imas li neki razlog da predvidjas slom civilizacije? shvatas li da je na tebi teret dokaza, ti moras da objasnis sta konkretno ne valja sa novcem koji nije moguce zameniti za zlatne poluge u nekoj instituciji. ti uvek novcem koji posedujes mozes da kupujes zlato. ko ti brani?
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Ne pričam ja o kupovini zlata nego o štampanju novca koji nema apsolutno nikakvo pokriće ili ima u vidu bitova i računa.

Što se ostalog tiče, kroz sve smo to već prošli u proteklim postovima, tako da neću opet da se ponavljam.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20540
Zastava
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 38.0
novcu vrednost daje kolicina robe i usluga proizvedena u privredi.
sve o cemu ti govoris je da je potrebno imati nesto sto stalnije, nepropadljivije, trajnije. imas li neki razlog da predvidjas slom civilizacije? shvatas li da je na tebi teret dokaza, ti moras da objasnis sta konkretno ne valja sa novcem koji nije moguce zameniti za zlatne poluge u nekoj instituciji. ti uvek novcem koji posedujes mozes da kupujes zlato. ko ti brani?
Kristal!Kristaaaaaal!!!  Smile
IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
boodale  keš kolica i laganica
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Ne pričam ja o kupovini zlata nego o štampanju novca koji nema apsolutno nikakvo pokriće ili ima u vidu bitova i računa.
ok. sto se mene tice lokalizovali smo temu

zasto bi novcu trebalo pokrice?
mislim da to objasnjenje dugujes i sebi i meni

IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Prvo, ne dugujem ja nikome ništa. Drugo, imaš sve napisano.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
znao sam da ces tako odgovoriti   Smile

ok. pogledacu neke tvoje prethodne postove
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 40.0
Tako je, nestane država i pasoš postaje bezvredan komad papira. Al zemlja i sve na njoj ostaju i vrede i dalje.
Ne znam koje su cene salaša i ne zanimaju me. Poenta je da zemlja uvek ima vrednost.

Cene salasa su bagatela, za informaciju. Zemlja ima vrednost, ali promenljivu, kao i sve ostalo.

Citat
Tačno, i onda je ceo svet počeo da se pretvara u koloniju. Pošto danas, ne računajući par mikro država, ne postoji zemlja koja nema neki dug.

Pa kolonije su bile jos od starog Rima, posle su dosle Spanija, Belgija, Francuska i slicno sa svojim kolonijama

Citat
Pffff. To uopšte nisu moji pusti snovi nego predviđanje. Nisam napisao roman o pobedi pravde i uništenju zla nakon kog će da usledi sreća i blagostanje, nego predviđanje o tome šta se dešava kada čoveku ne ostaviš izbor. Ne znam šta je tu toliko čudno i maštovito. Ne radi se o happy end pričici, nego o predviđanju mračne budućnosti koja nas čeka.

Pa predvidjanja buducnosti su obicno mracna, pocevsi od filmova sa zombijima  Smile

Citat
Nego je dovoljno da nekome pukne film, i da izbije sukob u jednoj zemlji. Posle dovoljno vremena, to će se brzo proširiti i na drugu zemlju. Onda kad i tu dobije inercije, širiće se još više i brže. I tako eksponencijalno dok ne naraste do globalnog nivoa.

Sukob je bio u Bosni pa u Srbiji nije bilo rata, da ne pricam o Madjarskoj i drugim zemljama, u Siriji je sukob ali u Jordanu nije, na istoku Ukrajine jeste ali nije u pogranicnim delovima Rusije...

Citat
I znam šta ćeš sad da kažeš - da, ali sve se to pre ili kasnije uguši. Jeste. Tako je bilo do sad. Samo što bih voleo da vidim kako će neko u vreme kad je sve povezano a države više ne postoje, uspeti da uguši par milijardi besnih i gladnih ljudi.

Vrlo jednostavno, podelis im kaljasnjikove, pustis im ideju o nacionalizmu ili necem trecem  i pustis da se pobiju medjusobno i kraj price
Inace, da nema spekulacija, niko ne bi ulozio pet para u Nikolu Tesku i njegove ideje  Smile

Citat
Problem je kada neko pokušava da pokaže da je fiktivna stvar vrednija i korisnija od materijalne.

Fiktivna deonica na papiru ti je protivvrednost jednog dela fabrike, rudnika, zemljista, sume...
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Cene salasa su bagatela, za informaciju. Zemlja ima vrednost, ali promenljivu, kao i sve ostalo.

Tako je. Zemlja ima neku vrednost. Uvek. Nadam se da smo napokon to apsolvirali.

Citat: Maradic
Pa kolonije su bile jos od starog Rima, posle su dosle Spanija, Belgija, Francuska i slicno sa svojim kolonijama

Tačno, i onda je ceo svet počeo da se pretvara u koloniju. Pošto danas, ne računajući par mikro država, ne postoji zemlja koja nema neki dug.

Pa predvidjanja buducnosti su obicno mracna, pocevsi od filmova sa zombijima  Smile

Ne glumi idiota.

Citat: Maradic
Sukob je bio u Bosni pa u Srbiji nije bilo rata, da ne pricam o Madjarskoj i drugim zemljama, u Siriji je sukob ali u Jordanu nije, na istoku Ukrajine jeste ali nije u pogranicnim delovima Rusije...

ne pričam o tim nameštenim kurcosviračkim ratovima i konfliktima koji služe za čerupanje slabijih zemalja. Nego pričam o globalnom građanskom ratu koji će nastati kada ljudi shvate da ih ima previše a samo mali delić će moći da preživi

Citat
Vrlo jednostavno, podelis im kaljasnjikove, pustis im ideju o nacionalizmu ili necem trecem  i pustis da se pobiju medjusobno i kraj price

Pa to možda ide tako u tim zombi filmovima što pominješ...

Citat
Inace, da nema spekulacija, niko ne bi ulozio pet para u Nikolu Tesku i njegove ideje  Smile

Tesla se bavio materijalnim stvarima i izumima.

Citat
Fiktivna deonica na papiru ti je protivvrednost jednog dela fabrike, rudnika, zemljista, sume...

Samo što ta deonica ima neko pokriće, a novac na računu ili na berzi nema.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Citat
Pa i jeste strašno, i to ne malo nego mnogo. Jer nekada si radio pa si zarađivao zlatnike i/ili novčanice koje su imale pokriće u zlatu, što znači da sutradan kada neko stvori krizu na berzi, onaj ko ima zlato neće nadrljati jer će i dalje imati neku vrednost, odnosno imaće plod svog rada koji će moći da proda ili iskoristi. Novac je bio roba, odnosno zamena za robu i način razmene i ''deponovanja'' vrednosti koja se stvarala radom. I svaki utrošeni Džul nečijeg rada je imao svoju vrednost i trajnost.
nasao sam u sustini ovo i predvidjanja raspada svetske ekonomije i nesto o 8 milijardi besnih siromasnih ljudi

zlatni standad zaista jeste koriscen kao orudje za sprecavanje da papirni novac izgubi vrednost.
ali u vreme krize, uvek se desavalo obrnuto - zlatni standard je napustan. i pri tome govorim o modernoj ekonomiji

postoji savrsen primer za ovaj slucaj: uvodjenje svojevrsne papirne valute u francuskoj, banka shkota dzona loua. https://en.wikipedia.org/wiki/John_Law_(economist)   (preporucujem ti da procitas, vrlo je poucno)
papirni novac je imao podlogu u zemlji u lujzijani. (zapravo to je bila laz, novac nije imao podlogu i neko vreme sve je super funkcionisalo i pomoglo francuskoj da resi neke probleme. ali preterali su sa stampanjem, dolazi do inflacije. panika i navala za isplatu je dovela do propasti banke, banknota i do ekonomske krize

fora je da ne preteras sa stampanjem novca koji nema pokrice, a uvek mozes da ga dostampas ako je potrebno
novcu vrednost daje, ponovicu to, ukupna kolicina roba proizvedena u privredi. ovako:

M*V = P*Q
where

M is the total dollars in the nation’s money supply,
V is the number of times per year each dollar is spent (velocity of money),
P is the average price of all the goods and services sold during the year,
Q is the quantity of assets, goods and services sold during the year.

to je sve. sem ako se desi kataklizma. a to je druga prica
« Poslednja izmena: 07. Nov 2015, 13:08:33 od dabisha »
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 03:53:46
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.044 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.