Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 15:36:45
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Švedska uskoro bez gotovine  (Pročitano 6509 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Ma svakako, vidim već zadnjih 7 godina kako virtuelnom novcu ništa ne fali i koliko to ''poverenje'' funkcioniše.
svetska privreda neprekidno raste. od velike krize 1929. svaka je bila manji zastoj. sistemski problemi se javljaju ali njihovo poreklo nije u novcu, nego vrlo cesto, gle strahote, u njegovoj raspodeli. mada mnogi tvrde da to jos uvek nije dokazano. narocito bogati i jedan deo ekonomista koji mnogo voli slobodu trgovine i privredjivanja
« Poslednja izmena: 07. Nov 2015, 01:28:56 od dabisha »
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Još pre nego što je zlatna podloga ukinuta, ljudi su već bili na Mesecu, cepali atome i pomerali čitave gradove. Te mi niko ne može reći da je sad 50 godina kasnije, konstantan transfer i raspodela zlata odnosno resursa po svetu nerešiv problem.
zlatna podloga je ukidana u etapama. tacno je da joj je poslednje zbogom rekao nikson, ali je to tad vec bio znatno drugaciji sistem nego pre krize 1929.
vec je prvi svetski rat gotovo unistio zlatni standard
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Vol Strit je mesto gde narkomani trguju virtuelnim novcem na virtuelnom tržištu i tako kroje sudbinu sveta a da nemaju pojma ni šta rade. A onda uđu u pravi, materijalni automobil i idu svojoj pravoj, materijalnoj kući a ostalima pričaju kako je lepo živeti u snovima, tripovima, grafikonima i dugovima.

Što se ovog drugog tiče, isto ko i malopre - vidim koliko su efektivne te mere i to poverenje. Toliko su dobri da svake godine svet postaje sve bedniji i luđi, a džepovi odabranih sve dublji i deblji.

sistemski problemi se javljaju ali njihovo poreklo nije u novcu, nego vrlo cesto, gle strahote, u njegovoj raspodeli.

Ja nisam ni rekao da je novac problem. Novac,u svom izvornom obliku, je roba kao i svaka druga, sredstvo razmene i deponovanja moći.
Problem je kada neko pokušava da pokaže da je fiktivna stvar vrednija i korisnija od materijalne.

Još pre nego što je zlatna podloga ukinuta, ljudi su već bili na Mesecu, cepali atome i pomerali čitave gradove. Te mi niko ne može reći da je sad 50 godina kasnije, konstantan transfer i raspodela zlata odnosno resursa po svetu nerešiv problem.
zlatna podloga je ukidana u etapama. tacno je da joj je poslednje zbogom rekao nikson, ali je to tad vec bio znatno drugaciji sistem nego pre krize 1929.
vec je prvi svetski rat gotovo unistio zlatni standard

Sve to stoji, samo opet ne menja ovo što sam napisao u citiranom postu.
« Poslednja izmena: 07. Nov 2015, 01:38:31 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Ja nisam ni rekao da je novac problem. Novac je roba kao i svaka druga, sredstvo razmene i deponovanja moći.
Problem je kada neko pokušava da pokaže da je fiktivna stvar vrednija i korisnija od materijalne.
pa odluci se. ako novac nije problem, zasto se vracas na pricu o zlatu? nasa prica treba da se bavi socijalnim davanjima, cenama u zdravstvu i zdravstvenima osiguranjem, radnickim pravima i najvaznijom stvari porezom i opterecenjem prema imovini i prihodima. preko toga i politicarima.
ali to je verovatno za drugacije naslovljenu temu.

ovde bih se vratio na vol strit.
strasno mi je da kazem ali tako nesto mora da postoji jer je kao sto rekoh u pitanju ogromna pijaca. nije to fiktivni novac. spekulise se ali cenama pomorandzi ili stanova ili dugova visinom kamata. kupuju se i prodaju prave pomorandze ili akcije preduzeca koje predstavljaju vlasnicki udeo i prava na prihode pravih fabrika sa realnim radnicima.
mogucnost trgovine akcijama i obveznicama olaksava finansiranje poslovnih poduhvata. neizmerno korisna stvar. nuspojave i njihovi losi efekti su pitanje politickog nadzora. spekulanti se opiru naravno. posao je gradjana da u demokratskom drustvu budu obrazovani i sposobni da sprovedu konrolu

priznajem, to se prema svemu sudeci ne desava nego jedni mocnici u zadnje vreme primoravaju druge da se malo lepse ponasaju. mnogi su shvatili da se preteralo. mnogi nisu ili ih bas briga
« Poslednja izmena: 07. Nov 2015, 01:46:24 od dabisha »
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Rekoh, novac treba da postoji, ali mora da ima podlogu i pokriće. Živimo u materijalnom svetu. Onda i sredstva razmene treba da budu materijalna, a ne fiktivna i virtuelna.

Što se Vol Strita tiče, ostajem pri onome što sam napisao.
Poređenja sa pijacom ne piju vodu jer se na pijacama trguje stvarim, materijalnim stvarima. A ne fiktivnim.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
ah, na ovo moram da se vratim: i zlatni novac je fiktivna stvar isto kao papirni.
koriscenje i jednog i drugog se zasniva na ubedjenju, uverenju da ce sutra biti moguce kupiti nesto s njim i da ce imati otprilike istu vrednost. stvar vere.

privrzenost zlatu je znak nepoverenja u drzavu koja garantuje vrednost papirnom novcu

zatim korisnost papirnog novca je veca nego zlata. lakse je povecavati i smanjivati ponudu novca kada je potrebno vrsiti makroekonomske intervencije
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Rekoh, novac treba da postoji, ali mora da ima podlogu i pokriće. Živimo u materijalnom svetu. Onda i sredstva razmene treba da budu materijalna, a ne fiktivna i virtuelna.

Što se Vol Strita tiče, ostajem pri onome što sam napisao.
Poređenja sa pijacom ne piju vodu jer se na pijacama trguje stvarim, materijalnim stvarima. A ne fiktivnim.
kao sto rekoh trguje se materijalnim stvarima, ali postoje i spekulacije.
a malopre sam rekao da je i zlatni novac fiktivna stvar isto kao drveni, onaj u obliku krave ili papira. stvar dogovora.
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
privrzenost zlatu je znak nepoverenja u drzavu koja garantuje vrednost papirnom novcu
moram sebe da citiram. smeo sam sa uma jos jedan razlog sto nije bitno da li je u pitanju papirni ili zlatni novac

daklenovac u pravom smislu te reci nastaje u trenutku kada drzava garantuje za njegov kvalitet. u pocetku je to znacilo da drzava garantuje standardizovanu leguru i tezinu sto potvrdjuje svojim zigom na kovanici. to bi trebalo da znaci da ne moras da vagas i proveravas svaki komadic metala kojim trgujes. posao se ubrzava i olaksava.

naravnocinjenica da drzava garantuje i za zlatni i za papirni novac znaci da moze da te zezne u oba slucaja, tako da je u tom smislu svejedno koji koristis. izostavljam scenario apokalipse jer ne vidim razlog da ga uzmm u obzir. tada garancije drzave nestaju i vracamo se na tako nizag nivo privrede da novac nije ni vazan
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
ah, na ovo moram da se vratim: i zlatni novac je fiktivna stvar isto kao papirni.
koriscenje i jednog i drugog se zasniva na ubedjenju, uverenju da ce sutra biti moguce kupiti nesto s njim i da ce imati otprilike istu vrednost. stvar vere.

Bojim se da nije. Evo kako to izgleda :

Sastoji se od materije, ima masu, gustinu, vek trajanja, primenu i funkciju. Dakle materijalan je. Postoji. Za razliku od bitova i računa koji nisu u obliku materije.

Ista je stvar i sa tom kravom ili drvetom. Imaju sve navedene atribute i samim tim svoje vrednosti. Koje mogu da variraju ali će uvek postojati.

Vrednost zlata jeste stvar stvar dogovora, uverenja i vere, ali obrni okreni opet ostaje činjenica da će zlato uvek (mislim otkad postoji i u narednih 200 godina) uvek imati neku vrednost. Manju, veću, istu... ali neku će imati. I uvek će imati svoju primenu i funkcionalnost. A komad plastike i fiktivni račun neće.

Citat

Prvi put čujem ovo. Čisto sumnjam.

Citat
zatim korisnost papirnog novca je veca nego zlata. lakse je povecavati i smanjivati ponudu novca kada je potrebno vrsiti makroekonomske intervencije

Slažem se. Zato i jesam za korišćenje novčića i papirnog novca. Ali dok imaju pokriće. Fiktivne stvari poput kredita, računa i kartica me ne interesuju.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
zasto si mi pokazao sliku zlata?
« Poslednja izmena: 07. Nov 2015, 02:34:00 od dabisha »
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 15:36:45
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.