Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Sep 2025, 10:48:25
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Švedska uskoro bez gotovine  (Pročitano 6532 puta)
01. Nov 2015, 15:46:02
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Safari 601.1.56
mob
Apple 15
U jednoj državi Evrope uskoro bi moglo da bude zabranjeno korišćenje novca

I.D.   | 01. 11. 2015. - 10:31h  izmena vesti 11:49h | Foto: Shuterstock   |

Izgleda da je Švedska rešila da bude prva zemlja na svetu koja će svoje građane gurnuti u fascinantan, ali i pomalo zastrašujući eksperiment - život u državi bez gotovine.

Ako vas put nanese u Švedsku znajte da je to mesto gde nije poželjna "prekomerna" upotreba gotovine jer može da se desi da vas neko prijavi policiji koja će vas uhapsiti pod optužbom da ste kriminalac, ili još gore, terorista.

Njihova logika je jasna - manje novca znači i manje oružanih pljački. Manje novca u opticaju ujedno je i pomoć državnoj blagajni jer se porezi utaje znatno lakše ako se usluge i robe plaćaju bez elektronskog traga, prenosi "Fajnenšl tajms".

Zbog svega toga banke u toj zemlji policiji prijavljuju građane koji koriste velike količine gotovine jer sumnjaju da je reč o teroristima ili kriminalcima.

Prema pisanju lokalnih medija, Švedska, koja je prva u Evropi uvela novčanice u službenu upotrebu, sada na putu da postane prva država koja će zabrani plaćanja gotovinom, jer nastoji da uvede plaćanje isključivo elektronskim putem.

Međutim, kod običnih građana se javila bojaznost da im u tom slučaju njihov novac neće biti u potpunosti na raspolaganj. Recimo u slučaju finansijske krize, oni neće moći da povuku novac iz banaka, što znači da moraju ili da ga potroše ili ostave bankama na raspolaganju.

Ova odluka je izazvala veliko ogorčenje i u ruralnim krajevima jer su im uklonjeni bankomati.

- Pojedini građani čuvaju keš u mikrotalasnim pećnicama jer ga banke ne prihvataju - izjavio je bivši šef policije u Švedskoj.

U međuvremenu, banke nastavljaju da prijavljuju policiji građane koji ne poštuju njihova pravila i koriste se velikim količinama gotovine.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Same rules apply

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 74298
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 41.0
wtf  Smile
IP sačuvana
social share
Jeka je moj drug 
And I won't show or feel any pain even though all my armor might rust in the rain!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
neverovatno.
shvatam da je svedska super zemlja ali ne valja imati preveliko poverenje u drzavu cak i u svedskoj. jos i ta mogucnost ekonomske krize. covek bi bukvalno morao da kupi sto vise moze nekretnina i drugih stvari da izbegne smanjenje vrednosti imovine u novcu.

sve to mi lici na smanjenje licnih sloboda. ako mi drzava ne dozvoljava da neke moje aktivnosti ostanu ispod radara ja bih se licno osecao potencijalno ugrozeno. preveliki nadzor jednostavno, tj mogucnost nadzora
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 1981
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
I ovo naravno nema veze sa realnoscu ali who cares
IP sačuvana
social share
'If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe." - Carl Sagan

I may be lazy, unmotivated and arrogant, but at least I'm good at it.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
stvarno?

anea laze ili je neobavestena?
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.11
jedan zemljotres...cunami..li teroristicki li hakerski napad
i imat ce opsti kolaps drustva... Smile
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol
Poruke 17117
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Koliko ovo na prvi pogled izgleda ok toliko je malo strasno. Ovim nacinom novac ostaje u banci, a banka moze da propadne, mozda, ne tako lako kao kod nas, ali moze. Samim tim svako ko ima pare u toj banci gubi sve i biva na ulicu izbacen. Jedino ako to zakonom nekako ne srede da propast banke i gubitak novca sa kartice nekako ne osiguraju banke klijentima. Ne verujem da ce bas tako lako da sredjene drzave puste gradjane na ovakav rizik. Kod nas bi ovo bilo previse opasno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 40.0
Glupost, i u Finskoj i Svedskoj mozes ladno da placas keshom. Istina, cak u baru svi placaju pivo karticom ali nema frke kad izvadis kesh, niko te ne gleda popreko  Smile
Inace, Svedska uvodi sestosatno radno vreme  Smile
« Poslednja izmena: 05. Nov 2015, 02:35:27 od Maradic »
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 45.0.2454.93
Koliko ovo na prvi pogled izgleda ok toliko je malo strasno. Ovim nacinom novac ostaje u banci, a banka moze da propadne, mozda, ne tako lako kao kod nas, ali moze. Samim tim svako ko ima pare u toj banci gubi sve i biva na ulicu izbacen. Jedino ako to zakonom nekako ne srede da propast banke i gubitak novca sa kartice nekako ne osiguraju banke klijentima. Ne verujem da ce bas tako lako da sredjene drzave puste gradjane na ovakav rizik. Kod nas bi ovo bilo previse opasno.

Pa i jeste strašno, i to ne malo nego mnogo. Jer nekada si radio pa si zarađivao zlatnike i/ili novčanice koje su imale pokriće u zlatu, što znači da sutradan kada neko stvori krizu na berzi, onaj ko ima zlato neće nadrljati jer će i dalje imati neku vrednost, odnosno imaće plod svog rada koji će moći da proda ili iskoristi. Novac je bio roba, odnosno zamena za robu i način razmene i ''deponovanja'' vrednosti koja se stvarala radom. I svaki utrošeni Džul nečijeg rada je imao svoju vrednost i trajnost.

E onda se neko setio da ukine zlatnu podlogu i ubaci kreditne kartice i virtuelni novac, i sad kada padne neka virtuelna akcija na Vol Stritu sutradan se pola planete vata za glavu i pita ispod kog mosta će da završi. Znači nebitno da li si juče sedeo u ležaljci, obrao pola voćnjaka ili si izgradio Beograđanku - trgovci virtuelne robe na vrituelnom tržištu danas rekoše da ti više nemaš ništa i da nisi uradio ništa, i to je prosto tako.  Smile

Al hej, bar više ne moramo da nosimo one teške teške teške novčanice i novčiće.  Smile To će banke da čuvaju umesto nas. A mi ćemo da nosimo plastiku od 3 grama s kojom ćemo sutra moći samo da obrišemo bulju. Ups, ni to...  Smile
« Poslednja izmena: 05. Nov 2015, 03:07:23 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 40.0
Zlatna podloga u startu danas propada jer proizvodnja se stalno povecava ali ne i zalihe zlata koje bi omogucile protiv vrednost, sa tim svaki novi proizvod bi imao sve manju protiv vrednost u zlatu jer za novo auto ne mos da napravis dodatno kilu zlata da bi pokrio protiv vrednost.
Sto se tice berze, hebi ga, od pocetka kapitalizma ih imas i neretko se dogodi da imas neki visak proizvoda kojima za cas opadne cena. Drugo, planska privreda se opet nije pokazala na delu, prvu krizu nije prezivela. Kapitalizam nije idealan, ali prakticne alternative jos nema...  Smile
Inace, kad sam procitao naslom mislio sam da je neko napisao da su Svedjani pred bankrotom  Smile
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Sep 2025, 10:48:25
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 1.357 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.