Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Sep 2025, 08:35:06
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Švedska uskoro bez gotovine  (Pročitano 6529 puta)
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Citat
fora je da ne preteras sa stampanjem novca koji nema pokrice

I tu sve pada u vodu. Ko sa onim poverenjem što si pominjao.

Inače sve je to lepo u teoriji. Ali ne menja činjenicu da u praksi, bez pokrića, novac će samo da propada, a sa njim i ekonomija.

I opet, svi ti ljudi koji diktiraju sudbinu sveta... niko od njih se ne uzda u ta vaša poverenja, papire, reči, teoriju, trte mrte... nego grabe i gomilaju zlato, dijamante i ostale vredne materijalne stvari.
« Poslednja izmena: 07. Nov 2015, 13:13:41 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
inace, neki smatraju da je ovo bolje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Demand_for_money

pokusavajuci da posmatraju novac slicno robi, kazu da se njegova vrednost formira na osnovu ponude i potrasnje za sta se trazi pravilnost da bi se utvrdila mogucnost centralne banke da utice na privredu
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Inače sve je to lepo u teoriji. Ali ne menja činjenicu da u praksi, bez pokrića, novac će samo da propada, a sa njim i ekonomija.
ekonomisti su proracinali da je idealan iznos inflacije, cini mi se 1.5% ili 2% ne secam se. idealno za ekonomiju je dakle da novac "propada", ali vrlo sporo
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Za ekonomiju i ne baš. Al za neke ljude jeste idealno.

A plodove tih ''proračuna'' vidim i sam.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
cak i u sistemu zlatnog standarda, nije sav novac imao pokrice u zlatu. skupstina je propisivala iznos novca koji mora da ima pokrice i to je bilo obicno oko 40%, cesto manje.
zlato je u sustini korisceno za isplate medjunarodnih razlika u uvozu i izvozu i za malo sta drugo.
desavalo se da drzava ima nepovoljan trgovinski bilans i da zlato otice iz zemlje. centralna banka je tada bila primorana da kupuje novac na trzistu novca i da ga time povlaci iz opticaja.

ako bi se iznos zlata u rezervi priblizio dozvoljenoj zakonskoj granici mogla je da nastupi panika. tada je ekonomski sistem drzave bio ranjiv za svojevrsne napade iz inostranstva. druga drzava bi mogla da pocne da se oslobadja valute drzave koja je prisla "opasnoj" granici od 40%, tj. da prodaje tu valutu i time dalje obara njenu vrednost povecanjem kolicine na trzistu. u zemlji se desava navala na centralnu banku za isplate u zlatu. drzava ima izbor: da gubi zlato i druga sredstva spasavajuci valutu ili da je pusti da propadne

velika ika je fora bila kada su englezi 1931. shvatili da uopste nije strasno pustiti valutu da pukne. a oni su izmizlili zlatni standard
« Poslednja izmena: 07. Nov 2015, 13:39:23 od dabisha »
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Inače sve je to lepo u teoriji.
i nije to teorija. objasnjavam ti praksu
i niko ne spori da ljudi cuvaju svoje bogatstvo u raznim vrstama imovine. novac sluzi za razmenu i ako ne zelis da kupujes, ne treba ti novac. onog trenutka kada pozelis nesto da kupis, prodas malo svoje zemlje, zlata i dijamanata i kupis burek.

teznja ka drzanju novca se naziva teznja ka likvidnosti i moze da se meri, predvidja i koristi za druge proracune.

naravno, vazan uzrok teznje ka likvidnosti je bavljenje spekulacijama...
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Nije sav novac imao pokriće, ali najveći deo jeste. I naravno da ni taj sistem nije bio nepogrešiv. Ali uzdanje u pokriće u vidu hiljada tona vrednog metala ili bilo čega drugog što je materijalno i ima sovju funkciju (pa koja god da mu je cena), je opet sto puta bolje nego uzdanje u pokriće novca u vidu poverenja, ''dođem ti'', ''biće sutra'', bitova, ŠBB KBB obećanja, računa i sličnog.

A da nije strašno pustiti da valuta propadne... pa da, za neke ljude ne da nije strašno nego je itekako produktivno. Tako su se na primer Rotšildi prvi put obogatili. Ostali ljudi... pa oni obično nisu tako srećni kad se to desi.

i nije to teorija. objasnjavam ti praksu

Ne moraš da mi objašnjavaš, vidim je i sam. Količina bogatstva u rukama manjine raste, dok količina u rukama ostatka sveta opada. I svako dete koje se danas rodi u 99% zemalja automatski na sebe preuzima neki dug koji će otplaćivati ceo život. I dok mi ovde drvimo ovde, oni najveštiji i najmoćniji u ekonomiji za sebe nabavljaju zlato, dijamante i zemlju. A ne papire, bitove, poverenje i fantazije.
Sve jasno. Al dobro, mi bar imamo  to čuveno poverenje jedni u druge. Još kad bi mogli to poverenje da sipamo u rezervoar ili stavimo u peć, gde bi nam kraj bio... Smiley

P.S. Aj probaj jednom da odgovoriš na sve u jednom postu. Imaš dugme izmeni, nije toliko teško.
« Poslednja izmena: 07. Nov 2015, 13:47:08 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Nije sav novac imao pokriće, ali najveći deo jeste. I naravno da ni taj sistem nije bio nepogrešiv. Ali uzdanje u pokriće u vidu hiljada tona vrednog metala ili bilo čega drugog materijalnog (pa koja god da mu je cena), je opet sto puta bolje nego uzdanje u pokriće novca u vidu poverenja, ''dođem ti'', ''biće sutra'', bitova, računa i sličnog.
"dodjem ti" i papirni novac nemaju veze jedno sa drugim. prvo je poslovna praksa a drugo sredstvo razmene

Ne moraš da mi objašnjavaš, vidim je i sam. Količina bogatstva u rukama manjine raste, dok količina u rukama ostatka sveta opada. I dok mi ovde drvimo ovo, oni najveštiji za sebe nabavljaju zlato, dijamante i zemlju. A ne papire i bitove.
kao sto rekoh uzrok bogacenja manjine nije u vrsti novca nego u ekonomskom sistemu koji je neophodno korigovati propisima i progresivnim oporezivanjem
I dok mi ovde drvimo ovo, oni najveštiji za sebe nabavljaju zlato, dijamante i zemlju. A ne papire i bitove.
ponovicu: ako ne zelis da kupujes ne treba ti novac. svoje bogatstvo cuvas u robi i nekretninama
kada pozelis da kupis nesto, prodas malo svoje zemlje, zlata i dijamanata i kupis burek, picu, pljeskavicu ili sta ti se vec jede

sem ako se ne bavis spekulacijama kada ti je potrebna veca kolicina novca
to te je navelo verovatno da razmisljas na takav nacin

john kenneth galbraith, novac, odakle je dosao, gde je otisao, beograd 1997.
« Poslednja izmena: 07. Nov 2015, 13:48:56 od dabisha »
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Ne, ''dođem ti'' je ono što se dešava na svetskim berzama i bankama.

Citat
kao sto rekoh uzrok bogacenja manjine nije u vrsti novca nego u ekonomskom sistemu koji je neophodno korigovati propisima i progresivnim oporezivanjem

Da je potrebno korigovati ekonomski sistem, to se slažem. Ali da vrsta novca nije deo problema, s tim se ne slažem.

Citat
ponovicu: ako ne zelis da kupujes ne treba ti novac. svoje bogatstvo cuvas u robi i nekretninama
kada pozelis da kupis nesto, prodas malo svoje zemlje, zlata i dijamanata i kupis burek, picu, pljeskavicu ili sta ti se vec jede

Može i tako, a može i onako kako su ljudi radili hiljadama godina pre nego što su se našli supergeniji koji su ukinuli zlatnu podlogu - imaš novčiće i/ili novčanice sa pokrićem koji, uz trampu, služe da ljudi trguju i razmenjuju stvari. Jes' mator sistem, al ono... i točak je mator 6000 godina pa je i dan danas nezamenljiv.
« Poslednja izmena: 07. Nov 2015, 13:55:20 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Ne, ''dođem ti'' je ono što se dešava na svetskim berzama i bankama.
dakle poslovna praksa. to se radi i sa zlatnim novcem

Ali da vrsta novca nije deo problema, s tim se ne slažem.
ok ali na tebi je da ukazes na tacan nacin na koji je vrsta novca deo problema.

nije na meni. ja ne vidim problem sem onih sa inflacijom koji je vezan za odgovorno funkcionisanje drzave, a o cemu smo pricali i sto je ponovo u sustini politika.
sloba je npr inflacijom finansirao rat i jos neke egzibicije

al ono... i točak je mator 6000 godina pa je i dan danas nezamenljiv.
ali poboljsan.. pneumatici, amortizeri
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Sep 2025, 08:35:06
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.