Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 22
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Srbi i Hrvati - zašto se ne podnosimo?  (Pročitano 24704 puta)
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Nemam ništa, al' za Srpsku dajem sve!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 10242
Zastava Pale - Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Samsung S7220
Meni se čini da je ovdje došlo do nesporazuma, ali nikako da utvrdimo u čemu je taj nesporazum  Smile
Nesporazum je bio oko pojma -superiornost. Ostaje da se usaglasi da li ti mislis da je osnov nase mrznje u tome sto su Srbi bili u boljem polozaju od Hrvata i zbog toga sto se desio Jasenovac? Nije bitno ko je kriv za mrznju, mislim da to ne treba dokazivati... Treba iznijeti razloge  i sa jedne i sa druge strane.
Razlog sto sam ja mrzio Hrvate je bio to sto smo mi bili u ratu sa njima i sto su krivi za izbijanje rata... To je nesto sto znam i sto sam dozivio. Danas ne mrzim nikoga jer je stepen mog razmisljanja na jednom vecem nivou...  Smile
IP sačuvana
social share

Svi kalendari drevnog naroda Maja završavaju se za dvije i po godine, kao da svijeta posle toga neće ni biti...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 3415
Zastava Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
hegemonija-preovladavanje,rukovodstvo,rukovodeca uloga neke klase ili drzave prema drugim klasama ili drzavama.
superiornost-1.nadmoc,pretega,nadmocnost,preteznost,preimucstvo,prvenstvo,prevlast....2.otmenost,uzvisenost,gledanje s visoka....

Da ne bude zbune....moze i jedno i drugo (zavisi sta je ko mislio da kaze)...

Sto se sporta tice..... BiH je superiorna... (nas omer (ili nesto tako) je nastupio u veleslalomu i pao poslije trece zastavice) Smile toliko o tome....

P.S. Pa zar nije jasno od kuda tolika mrznja na ovim prostorima.... isti narod porijeklom , a tri vjere. Mada se busaju razni vjerski poglavari da je vjera (kao sto bi i trebala da bude) nit koja spaja ljude....ona je ta koja je sve zakuvala. Pa jos kad se dodaju i interesi raznih velikih sila (zeznuli smo se, mi juzni Sloveni kada smo birali mjesto gdje cemo da zivimo) na Balkanu , stvar je kristalno jasna.
Imali smo nekoliko prilika da zivimo kao sto nam i prilici , zajedno , kao ljudi ali poslije ww2 sve je to upropasteno. Nikada vise....bicemo svi mali i jadni ali je bolje i to nego da se opet koljemo.
Sto se tice sporta imali smo cime da se klincimo nekada....sad sve te price izgledaju tragikomicno....mada opet smo dobri  s obzirom gdje i sa kime zivimo Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9557
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung S500
Nesporazum je bio oko pojma -superiornost. Ostaje da se usaglasi da li ti mislis da je osnov nase mrznje u tome sto su Srbi bili u boljem polozaju od Hrvata i zbog toga sto se desio Jasenovac? Nije bitno ko je kriv za mrznju, mislim da to ne treba dokazivati... Treba iznijeti razloge i sa jedne i sa druge strane.
Razlog sto sam ja mrzio Hrvate je bio to sto smo mi bili u ratu sa njima i sto su krivi za izbijanje rata... To je nesto sto znam i sto sam dozivio. Danas ne mrzim nikoga jer je stepen mog razmisljanja na jednom vecem nivou... Smile
Pa recimo to ovako:

Istinski korijeni nerazjašnjenih (točnije - nedefiniranih) odnosa između Srba i Hrvata leže u činjenici da se teritorijalne dimenzije srpske države nisu poklapala sa teritorijalnim razmještajem srpskog naroda - drugim riječima, Srbi su živjeli i u nekim drugim državama, osim u Srbiji.

Smatram da uzorci problema ne leže isključivo u Kraljevini SHS (Kraljevini Jugoslaviji) odn. položaju kakav su pojedini narodi zauzimali u toj državi, iako su spomenuti problemi točku usijanja dostigli upravu u Kraljevini Jugoslaviji.

Može se reć da je Kraljevina Jugoslavija trebala riješit te probleme, a dogodilo se upravo suprotno i problemi su se maksimalno zaoštrili. Mislim da se upravo tu javlja i mržnja - ranije se može govorit o problemima.

Jasenovac, NHD, ustaše, pop Đujić, četnici - definitivno točka nakon koje više nije bilo povratka.

Hrvati krivi za izbijanje rata? E pa sad... bojim se da će opet doć do nesporazuma, pa se ovoga neću hvatat

Mogu samo reć da osobno ne mrzim nikog.

Mržnja, kao i svaka druga emocija, je individualna kategorija. Narod (kao kolektivitet) nema emocije, pa prema tome smatram da je glupo govorit da jedan narod mrzi drugi narod. Mrze ljudi kao pojedinci, a ne narodi.

IP sačuvana
social share

I am not a complete idiot.
Some parts of me are still missing.

America is the only nation in history which miraculously has gone directly from barbarism to degeneration without the usual interval of civilization (Georges Clémenceau)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Nemam ništa, al' za Srpsku dajem sve!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 10242
Zastava Pale - Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Samsung S7220
Hrvati krivi za izbijanje rata? E pa sad... bojim se da će opet doć do nesporazuma, pa se ovoga neću hvatat
Ne treba u to ulaziti... ja sam samo rekao zasto sam mrzio Hrvate... Ja to ne krijem...
Mržnja, kao i svaka druga emocija, je individualna kategorija. Narod (kao kolektivitet) nema emocije, pa prema tome smatram da je glupo govorit da jedan narod mrzi drugi narod. Mrze ljudi kao pojedinci, a ne narodi.
U pravu si za ovo... ali mislim da vecina naroda mrzi...
IP sačuvana
social share

Svi kalendari drevnog naroda Maja završavaju se za dvije i po godine, kao da svijeta posle toga neće ni biti...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 3415
Zastava Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Mrze se Nijemci i Holandjani...provjereno Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9557
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung S500
Ne treba u to ulaziti... ja sam samo rekao zasto sam mrzio Hrvate... Ja to ne krijem...

OK. Nećemo u to ulazit..

U pravu si za ovo... ali mislim da vecina naroda mrzi...

Ja bih rekao da je većina naroda povodljiva, neobrazovana pa čak i lagano primitivna, i da sluša svaku budalu koja dovoljno glasno galami... A ako ta budala ima neki položaj i medijsku potporu... onda većina tog povodljivog, neobrazovanog i lagano primitivnog naroda slijedi tu budalu kao da je reinkarnacija svevišenjeg...

I tako se dogode sranja... kao što smo i sami imali priliku vidjeti.. nažalost
IP sačuvana
social share

America is the only nation in history which miraculously has gone directly from barbarism to degeneration without the usual interval of civilization (Georges Clémenceau)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 390
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Citat
vidim tema se razvila, vidim i da neke elementarne stvari "vama" nisu jasne pa da krenemo ispočetka:

Hrvati su kršćanstvo prihvatili pred više od trinaest stoljeća. Prve dodire sa Svetom Stolicom imali su već 641. godine, kad su primili papina izaslanika opata Martina koji je došao od njih otkupiti kršćansko roblje i kosti mučenika. O pokrštenju Hrvata nema puno podataka, ali se zna da je ono teklo mirno i slobodno između VII. i početka IX. stoljeća. Bizantski car Konstantin Porfirogenet (913.-959.) u svom djelu O upravljanju carstvom bilježi da je bizantinski car Heraklije (610.-641.), za čijeg su vladanja Hrvati zaposjeli krajeve između Drave i Jadranskoga mora, "poslao i doveo iz Rima svećenike, od kojih je učinio nadbiskupa, biskupa, svećenike i đakone, i pokrstio Hrvate". Povijesni izvori spominju i pokrštavanje narodnih vođa knezova: (Porge, Porina, Vojnomira, Višeslava, Borne) u Ninu, Ljudevita Posavskoga i ostalih.
Dakle nema govora o nekim pokatoličenim srbima.  Smile

Nadalje hrvati su uvijek kroz svoju povijest morali birati između dva zla, nekad se pokazalo da su izabrali manje a nekad da su izabrali veće zlo.
Jedno od tih zala je bilo ulazak u kraljevinu shs, hrvati su bili narod drugog reda a kralj i njegova
Citat
srpska vrhuška pokušavala je zatrti hrvate
  i hrvatstvo što kulminiralo atentatom na stjepana radića.

NDH je nastala kao reakcija na srpski hegemonizam u kraljevini i kao nastojanje hrvata da napokon ostvare svoju državu, naravno opet su izabrali veće zlo i tako se dogodio bleiburg i križni put u kojemu je stradalo pet puta više ljudi nego u jasenovcu. To je bila cijena kojom smo platili suradnju sa hitlerom i zločine 2.svj.rata 

Sada imamo svoju državu, nikada u povijesti nije bila teritorijalno manja ali mi smo zadovoljni i okrenuti smo budućnosti i nemamo nekih povijesnih repova i zaostataka.

Dok kod "vas" i dalje vidim neke infaltilne teorije o "superiornijem narodu"???, "najgorim od svih hrvata-hercegovcima"???, vidim da se i dalje kuka i plače bez ijednog prijedloga kako riješiti probleme, tu nitko ne zna što bi vi da mi učinimo pa da budete sretni? mene to zanima, kako da vam pomognemo?

мајко мила   Smile Smile Smile

Citat
Jasenovac, NHD, ustaše, pop Đujić, četnici - definitivno točka nakon koje više nije bilo povratka.

ако би аутор ове мисли, најблаже речено, био љубазан да објасни какве везе имају Јасеновац, НДХ и усташе с једне стране и поп Ђујић(слава му) и четници с друге, осим у временском смислу, а притом би коректно било да не користи поштапалице типа "ћуј стари све се то у школи учи" или "ма не вриједи с њима расправљат", био бих захвалан

IP sačuvana
social share
Уосталом сматрам да Република Српска има право на референдум и да ће искористити то право и припојити се Србији!

Сачувај ме Боже куге и Хрвата! - натпис у једној немачкој цркви
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 2395
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
zločinci su

znamo svi što se u povijesti događalo mene zanima da li je moguće to danas nekako riješiti i kako?
što je to što jedna strana traži od druge?
IP sačuvana
social share
...snaga udarca mi varira...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9557
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung S500

Citat

ако би аутор ове мисли, најблаже речено, био љубазан да објасни какве везе имају Јасеновац, НДХ и усташе с једне стране и поп Ђујић(слава му) и четници с друге, осим у временском смислу, а притом би коректно било да не користи поштапалице типа "ћуј стари све се то у школи учи" или "ма не вриједи с њима расправљат", био бих захвалан

Autor te "misli" drage volje će pojasniti zašto je stavio Jasenovac, NDH, četnike i popa Đujića (nek trune tamo gdje mu je mjesto) u istu rečenicu.

Dakle:

NDH i Jasenovac su navedeni kao primjer ubijanja Srba od strane Hrvata.

Pop Đujić i četnici su navedeni kao primjer ubijanja Hrvata od strane Srba.

Šta ti tu nije jasno?

Moram odmah napomenut kako već vidim da će se rasprava još jednom pretvorit u prepucavanje i nabacivanje bljezgarijama tipa "četnici su bili..."  a "ustaše su bili..." i tako do besvjesti, pa upozoravam da nemam nikakvu namjeru sudjelovat u takvoj raspravi.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 2395
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
baš da vidim hoće li uspjeti nekako sročiti svoje zahtjeve?

što mi možemo napraviti za svoje susjede danas pa da nas više ne "mrze"?
IP sačuvana
social share
...snaga udarca mi varira...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 22
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.048 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.