Dosta lekara su vjernici. Meni je to neobicno, ali boli me k. dok god rade dobro svoj posao.
Glupi su glupi genetski, a ne zbog religije.
Mozda ima dosta High IQ ljudi i nobelovaca koji ateisti, ali to je statisticki..ne znaci da je svaki vjernik glup ili prosjecan. Naprotiv.
Ne znaci da su glupi ali problem je sto ti nadprosecno inteligentni ljudi moraju nekako sebe da ubede da je logicno ono sto nije.
A sta nije logicno, e pa za pocetak ovo sto sam napisao pre par postova:
Svi su se okupili da proslave rodjenje "najlepseg" deteta, kako neka posvecena osoba rece, koje je donelo mir u svetu kasnije, a onda su isti ti vernici otisli da biju svoje zene, da ubijaju po kucama itd.
Dakle dobri bog, koji se rodio kao mali Isus, je dosao da nam svima podari mir i blagostanje, a evo vec 2000 godina se ne zna gde je veci urnebes na planeti zemlji: da li u Africi gde umiru deca od gladi ili na bliskom istoku gde se kidaju glave zbog besmislenih legendi ili po Amerikama i sve to u slavu pravednog i mirnog boga.
Bog koji leci obolele od raznih bolesti, i to naravno molitvom, kako drugacije bi jedan sveznajuci bog mogao da zna da je neko bolestan pa da mu treba pomoc, nije nekako u mogucnosti da ovim jadnicima sto su im aputirane noge i ruke pomogne. Njima ni jedna molitva ne pomaze.
E ima tih nelogicnosti mnogo vise, ali evo i ovo je dovoljno, da se taj nadprosecno inteligentan vernik ne zapita kako je to sve moguce.
Kako taj isti vernik mora da racionalizuje svoje shvatanje, prakticno nemoguce i zivi sa time, ubedjujuci sebe u sopstvene lazi.
« Poslednja izmena: 13. Jan 2016, 17:02:26 od bluesoniq »
nukleparna era je doba u kojem je svetski rat besmislen. Al nije to ni vazno. Nauka ne propoveda moral, ne nudi konacna resenja, vrednosno je neutralna (skoro uvek) i nema mnogo smisla porediti je u tome sa religijom
Sta sad, kontra religiji je nauka koja baca nuklearke po svetu?
Ajda da obrisemo poslednjih 500 godina teh. napretka pa da se lepo vratimo u srednji vek da se koljemo macevima zbog legendi o bogu koji je dosao da nas spase smrti u koju nas je sam poslao. Samo na razlicite nacine.
nukleparna era je doba u kojem je svetski rat besmislen. Al nije to ni vazno. Nauka ne propoveda moral, ne nudi konacna resenja, vrednosno je neutralna (skoro uvek) i nema mnogo smisla porediti je u tome sa religijom
A ko je ovde prvi počeo da traži naučna objašnjenja i logiku u religiji? A to da li je svetski rat besmislen, tek ćemo da vidimo.
Citat
Sta sad, kontra religiji je nauka koja baca nuklearke po svetu?
Ajda da obrisemo poslednjih 500 godina teh. napretka pa da se lepo vratimo u srednji vek da se koljemo macevima zbog legendi o bogu koji je dosao da nas spase smrti u koju nas je sam poslao. Samo na razlicite nacine.
Samo kažem, niko nije savršen. Koliko zla ti vidiš u religiji, vrlo lako se može naći i u nauci. Da ne pominjem da je tehnološki napredak i sam posredan uzrok mnogih ratova.
zlo je u ljudima. a religija moze da bude smatrana losom zato sto nam daje ono sto nam treba pa ne moramo da mislimo. Iz istog razloga moze se smatrati za dobru. Nauka je van tih kategorija