Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Avg 2025, 14:21:25
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Glavna jela  (Pročitano 200146 puta)
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Mućkalica od teletine

Sastojci
600 grama teletine (špic grudi)
2 srednje glavice crnog luka
1 čen belog luka
1/2 čaše belog vina
supa (može i topla voda sa suvim začinom)
200 grama mini (čeri) paradajza
3 paprike (crvena, zelena i žuta)
malo ulja
so, biber i bosiljak po ukusu
Način pripreme

Iseckati crni luk na rebarca i staviti u posudu da se prži na malo ulja. Dodati meso isečeno na kockice i nastaviti sa prženjem još 5 minuta. Sipati vino i pustiti da skoro potpuno ispari, posoliti, pobiberiti i dodati supu. Ako se dodaje rastvor tople vode i suvog začina, ne soliti. Sadržaj treba da ogrezne i da se kuva na tihoj vatri oko 30 minuta. S vremena na vreme promešati. Na kraju, sva tečnost treba da ispari. Tada dodati paprike isečene na komade i kuvati još nekoliko minuta. Na kraju staviti i čeri paradajz presečen napola i ostaviti da još malo sve zajedno krčka. Jelo je predviđeno za četiri osobe.

Vreme pripreme: 60 minuta

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Gratinirane paprike

Sastojci
1 kg pečenih paprika
250 grama belog sira
50 grama margarina
8 jaja
1 kašičica aleve paprike
kašika sitno seckanog peršuna
so po ukusu
Način pripreme

Pečene paprike očistiti i pustiti da otkaplju. Mogu se koristiti i pečene paprike iz zamrzivača. Margarinom podmazati posudu za pečenje, pa poređati paprike, koje treba blago posoliti i posuti peršunom. Sir viljuškom isitniti i staviti preko paprika. Kašikom napraviti udubljenje u masi u koje treba staviti jaja. Zapeći u vreloj rerni deset minuta.

Vreme pripreme: 30 minuta

IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Biftek

Bez obzira na to da li ste ušli u restoran nacionalne ili internacionalne kuhinje, namirnica koju ćete uvek naći u jelovniku jeste biftek. Goveđi file najmekše je i najkvalitetnije crveno meso, što biftek čini toliko cenjenim jelom. Osim toga, izuzetno je zahtevan za slaganje sa vinom – ali, ukoliko odaberete odgovarajuće vino, onda to može biti zaista spektakularna harmonija ukusa.

Jedan od danas najpopularnijih načina za pripremu bifteka jeste goveđi karpaćio. Napravio ga je 1950. godine Đuzepe Ćiprijani, bivši vlasnik Harry’s Bara za groficu Amaliju Nani Moćnigo, kojoj je lekar preporučio da jede živu govedinu. Ćiprijani ga je nazvao karpaćo (carpaccio) po renesansnom venecijanskom slikaru istog prezimena, jer ga je boja ovog jela podsećala na crvenu boju koju je slikar koristio u svojim delima.

Karpaćo se inače pravi tako što se file iseče na veoma tanke kriške (negde se taj proces pojednostavljuje tako što se file zaledi, ali taj postupak uništava teksturu i ukus mesa); poređa se na tanjir i onda začini biberom, morskom solju i maslinovim uljem pomešanim sa sokom od limuna i kaprom. U sredinu se stavi rukola i začini istim maslinovim uljem, a onda se preko svega izrenda parmezan.

Danas postoji mnogo varijacija ove recepture, pa se preko mesa sipa pesto sos, senf i ko zna šta još. Ne bih da sudim o tome da li ta jela treba da se zovu karpaćio, ali je sigurno da preporuku vina mogu da dam samo za originalnu recepturu. Takođe, ako hoću da budem iskren, moram i da napomenem da karpaćo može biti napravljen i od drugih vrsta mesa, pa čak i ribe, ali naglašavam da začinjavanje treba da bude isto kao u Harry’s Baru.

Bez obzira na to što se ovo jelo jednostavno priprema, veoma je komplikovano za slaganje sa vinom jer ima kremastu strukturu, srednju (-) teksturu i osvežavajući ukus. Vina kao što su Chianti Classico Rufino, Valpolicella Classico Sartori ili Portugizer Mačkov Podrum bi ovom jelu povećala svežinu i potencirala aromu mesa. Merlot Selection - Do kraja sveta, Sangre de Toro Torres ili Vizija Aleksandrović istakli bi kremastu strukturu, stvorili utisak slasti i napravili džemasti karakter arome, kao i Chardonnay Radovanović ili Chardonnay Loire Properties, uz napomenu da bi u tom slučaju do izražaja došla i gorčina rukole.

Drugi, ništa manje poznati način za pripremu bifteka kao predjela ili glavnog jela jeste tartar (ili tatar) biftek. Pravi se od živog filea i to tako što se oštrim nožem meso iseče na sitne kockice (ne melje se u mašini!), a zatim se stavi u posudu u kojoj su pomešani žumance i senf; ukoliko se dodaje ulje - maslinovo, vorčerster sos, tabasco, sok od limuna, zgnječene kapre, zgnječeni inćuni, brunoaz od kiselih krastavaca i crnog luka, biber i konjak. Meso se viljuškom i kašikom umeša sa sosom i servira sa crnim hlebom pampernickel ili tostom. Celeste Selection Torres, Clos de Menuts, Clos Fortet, Chateau Angelus i slična vina bila bi veličanstven par ovom jelu, kao i Chevalier Montrachet Bouchard Pere & Fils ili Chardonnay Selection - Do kraja sveta.

Verovatno najrasprostanjenije pripreman biftek jeste šatobrian “za dve osobe”. Ovo jelo prvi put je napravljeno za plemića Fransoa Rene Šatobriana u XIX veku, a inače je veoma jednostavno za pripremu; upravo zbog pečenja uglavnom se priprema za dve porcije. Servira se sa reduciranim sosom od belog vina, luka kozjaka, demi - glasa pomešanog sa puterom, estragonom i sokom od limuna.

Kod slaganja ovog jela sa vinima preporučujem da se strogo vodi računa o tome kako je biftek pečen, jer je osnovni parametar za slaganje hrane i vina tekstura hrane i telo vina - što je tekstura hrane čvršća, telo vina treba da bude punije. Ukoliko se ovaj princip ne primeni, vino “će preći preko hrane” ili će hrana nadjačati vino, što u oba slučaja nije dobro. Moj predlog je da lagano pečeni file kombinujete sa Dina Barrique Rajković, Vincente Saincrit 1983 ili Beli Pinot Ipavec. Za srednje pečen file preporučujem Barbera d’Alba Lavignone, a za dobro pečen Chardonnay Zdjelarević.

Posebno interesantno jelo od goveđeg filea jeste star of Texas. Ovaj biftek priprema se tako što se prvo deblji komad filea griluje blizu željenog stepena, a onda se na njega stavi smeša napravljena od senfa, plavog sira, sotirane koštane srži i bibera. File se postavi pod salamander i drži dok se toping ne zapeče, a zatim servira na tanjir bez priloga na šatobrijan sos. Moj izbor, umesto šatobrijan sosa, bio bi da se ovaj file servira na kremastoj palenti napravljenoj sa neutralnom pavlakom, a zatim zaokruži sosom od crne ribizle.

U ovoj kombinaciji masnoća palente i topinga daje mogućnost za uparivanje sa vinom jače taninske strukture, pa bi Gran Coronas Torres, Mas la Plana, Chateau Rauzan Gassies, Chateauneuf-du-Pape Domain du Vieux Lazaret, Don Melchor Concha y Toro, Santiago Graffigna, Merlot – Cabernet Cape Mentelle ili Vranac Barrique Plantaže bili dobar par, dok bi za ljubitelje istog ukusa i belog vina, pravi izbor bili Chardonnay Terrazas de los Andes, Santa Digna, Robert Mondavi ili Capanelle.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Hohoho...it's christmas time! :D

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 258
Zastava Tabanovac
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 5800 XpressMusic
ovo mi je od sad omiljena tema xD
IP sačuvana
social share
^This is just my opinion!^
Pogledaj profil Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
 Smile

Jagnjeći ćevap

Sastojci
1 kg jagnjećeg mesa od buta
6 glavica crnog luka
1,5 šoljica ulja
so, biber

Način pripreme

Sitno naseckajte crni luk i propržite ga na ulju dok ne omekša. Tada mu dodajte meso iseckano na manje komade. Posolite i pobiberite, pa ostavite da se dinsta, uz povremeno dolivanje vode, dok meso ne omekša, a luk se ne pretvori u jedinstvenu masu. Kada ćevap bude gotov, pustite da sva tečnost uvri tako da ostane samo meso na masnoći s gustim umakom od luka.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Njoke s paradajzom i bešamelom

Sastojci

Njoke

oko 1,5 kg krompira
oko 100 ml ulja
brašno (koliko je potrebno da se njoke zamese)
1 kašičica soli
2 jaja

Sos od paradajza

1 crni luk
3 čena belog luka
200-300 grama mlevenog mesa (mešanog)
3 paradajza
začini po ukusu (so, biber, kari, čili, origano, mlevena paprika)

Bešamel sos

1 litar mleka
50 grama brašna
50 grama putera
začini po ukusu (so, biber, muskatni oraščić)
kesica parmezana za posipanje (ili u komadu)

Način pripreme

Oljuštiti krompir i skuvati ga uz dodatak soli i malo ulja. Ispasirati ga, kao za pripremu pirea, posoliti po potrebi, dodati ulje, sačekati da se malo prohladi i dodati 2 jaja, umešati masu i u to polako dodavati brašno koliko je potrebno da bi se dobilo testo dovoljne gustine da se ne lepi, a da se lepo oblikuje. Kad je dobijena dovoljna gustina, testo oblikovati u valjak malog prečnika, pa seći komadiće. Uvaljati ih u brašno pa svakim posebno preći preko jedne strane metalnog rendeta, da bi se dobile šare... Njoke kuvati u dubokom sudu u kojem je proključala voda. Vodu posoliti tek kad je prokuvala, radi uštede energije. Njoke stavljati u sud tek kad voda provri i kuvati dok ne isplivaju na površinu. Kada su gotove, ređati ih u đuvečaru ili neku dublju posudu, može i u vatrostalnu.

U međuvremenu pripremiti sos od paradajza. Paradajz oprati i malo ga prokuvati u vodi dok mu kožica ne omekša. Oljuštiti ga i iseći na sitne komade. Crni luk sitno iseckati. Pržiti ga na vrelom ulju dok ne požuti, zatim naliti malo vode (tople), dodati mleveno meso, paradajz, sitno seckan beli luk i začine po ukusu. Kuvati sos dok se masa ne sjedini i meso ne omekša (oko 20 minuta). Sjediniti sos sa njokama koje su u đuvečari ili vatrostalnoj posudi.

Preko svega toga preliti bešamel sos. Priprema se tako što se na otopljenom puteru proprži brašno dok ne porumeni. Nakon toga, polako se dodaje mleko da bi se masa lakše sjedinila. Sos mora da bude bez grudvica. Kuvati sos do željene gustine. Na kraju ga začiniti.

Kada su njoke sjedinjene sa paradajz sosom i prelivene bešamelom, posuti preko svega toga parmezan. Nakon toga, jelo zapeći u rerni na umerenoj temperaturi (peći 10-15 minuta).

Vreme pripreme: 70 minuta

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Prokelj s jagnjetinom

Sastojci

800 grama jagnjetine bez kostiju
800 grama prokelja
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
5 dl kokošije supe
3 paradajza
kašičica suve majčine dušice
ulje, so biber

Način pripreme

Sitno naseckajte crni i beli luk i propržite na ulju. Dodajte jagnjetinu sečenu na kockice, majčinu dušicu i sitno seckan paradajz, prelijte supom, poklopite i dinstajte jedan sat na umerenoj temperaturi. Tada dodajte i prokelj i dinstajte još 15 minuta. Posolite i pobiberite.

Vreme pripreme: 135 minuta

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Riblji medaljoni s kruškom i slaninom

Dodajte krušku običnom mesu od ribe i stvorite aromu i posebnu slast originalnim jeliom. Probajte ga – jednostavno je i ukusno.

Za ovo jelo potrebno je: 600 g fileta čvrste morske ribe (oslić, bakalar, brancin ili zubatac), 1 kruška, 80 g tanko sečene mesnate slanine, par grančica ruzmarina (ili 2 kašičice suvog), pola čaše belog vina, pola čaše soka od pomorandže, 40 g putera, so i crni biber.

Isperite ribu pod mlazom vode i eventualne kosti odstranite pincetom. Operite krušku i i isecite je po dužini na 8 šnita debljine oko pola cm. Filet ribe isecite na manje medaljone, posolite ih, na svaki postavite po 1 šnitu kruške, a na kruške po komadić grančice ruzmarina (ili po malo suvog). Svaki medaljon poprečno obmotajte slaninom.

Rastopite puter u dubljem teflonskom tiganju i pržite medaljone po 5-6 minuta. Posolite, pobiberite i zalijte vinom. Medaljone izvadite perforiranom kašikom i držite ih na toplom. U tiganj potom sipajte sok od pomorandže i pomešajte ga sa sokovima od prženja. Kratko ga ukuvajte, pa vratite medaljone u tiganj, prodinstajte par trenutaka i poslužite.

Priprema: 15 minuta
Kuvanje: 10 minuta
Trošak: 489-1.410 din.
265 kcal po porciji

izbor vina

Ukus ribe obmotan slašću kruške najbolje će istaći vino Adut vinarije “Janko”, uz koji i slanina dolazi do izražaja. Rolovana

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Juneći turnedo na paru brusketa s tartufima

Stvorite potpuno nov ugođaj kombinujući dobro poznate namirnice sa egzotičnim sastojcima koji če udahnuti nov život vašim jelima.

Za četiri osobe potrebno je: 4 juneća medaljona po 200 g, isečena iz centralnog dela bifteka, 8 kriški tost-hleba, 1 čen belog luka, 1 grančica ruzmarina, 200 g mladog kajmaka, 20 g crnog tartufa, 1 dl belog vina, 40 g putera, mleko, so i biber.

Umutite kajmak s onoliko mleka koliko je potrebno da dobijete srednje tečan sos.

Svaki turnedo uvežite oko ivica, pa između mesa i kanapa postavite po par delova od grančice ruzmarina. U tiganju, u koji ste ubacili ceo čen belog luka, rastopite puter. Kad beli luk dobije boju, odstranite ga i propržite minjone na aromatizovanom ulju. Pržite ih po 3-4 minuta na jakoj vatri, zalijte ih vinom, posolite, pobiberite i ostavite na vatri još koji minut.

Tostirajte hleb u tosteru ili pod grilom u rerni. Postavite po 2 kriške na svaki od 4 zagrejana tanjira tako da se blago preklapaju, odozgo postavite po turnedo i prelijte s par kašika krema od kajmaka. Dopunite s dosta sveže mlevenog bibera i s po par tankih šnitica tartufa isečenih sekund pre serviranja.

Priprema: 30 minuta
Kuvanje: 10 minuta
Trošak: 2.081-2.267 din.
600 kcal po porciji

Izbor vina

Trijumf Noir podruma “Aleksandrović” s lakoćom spaja ukus proprženog mesa s kremom od kajmaka.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Giros s piletinom

Sastojci (za 4 osobe)

1 veće pile - očišćeno od kostiju i od kože
1 veliki crveni crni luk
začin za giros (može da posluži i origano pomešan sa malo aleve paprike i bosiljka - potrebno je oko 4 kašičice mešavine začina ili po ukusu).
malo maslinovig ulja
soja sos - 2 supene kašike
2 veća paradajza
100 grama crnih maslina
1 kg smrznutog polupečenog pomfrita
1 pavlaka
2 krastavca
začini za caciki salatu
tortilje (može da posluži i gotovo pečeno pica testo, zagrejano i isečeno na trouglove)

Način pripreme

Caciki salatu spremite sat vremena pre pripreme ručka da bi malo odstojala.

Meso iseckati na dugačke tanke šnite dužine 3 cm, posuti ga začinom za giros, preliti sa malo maslinovog ulja i soja sosa, dobro izmešati i ostaviti da odstoji bar dva sata (a može i celu noć).

Pripremite veće tanjire za posluživanje. U jedan ugao stavite dve pune kašike caciki salate, oko salate stavite tri kriške paradajza, i na vrh salate stavite tri masline. Pored stavite 3-4 trougla zagrejane tortilje (ili pica testo isečeno na truglove). U ugao gde ćete servirati meso stavite crveni luk isečen na dugačke šnite.

Stavite da prži pomfit. Pecite meso i pomfrit u isto vreme.

Ukoliko imate pica pekač, meso ispecite u njemu, a ukoliko nemate, onda pecite na teflonskom tiganju uz stalno mešanje. Ukoliko vam posude u kojima pečete nisu velik, pecite za po dve osobe, pošto se sve jako brzo hladi. Meso stavite preko luka i malo izmešajte, pored stavite pomfrit i pospite ga sa vrlo malo origana.

Vreme pripreme: 60 minuta

Caciki - grčka salata

Sastojci

1 kg pavlake
2 krastavca
2 glavice belog luka
so
pola čaše maslinovog ulja
sirće

Način pripreme

Krastavce oljuštiti i izrendati, pa ih staviti u posudu za ceđenje makarona da bi se dobro ocedili od vode i posuti ih jednom kašikom soli. Beli luk sitno izrendati. U posudu staviti pavlaku, dodati dobro isceđen krastavac i beli luk, pa polako mešati kašikom postepeno dodajući ulje i kašiku sirćeta.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Avg 2025, 14:21:25
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.072 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.