Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Avg 2025, 11:37:14
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Glavna jela  (Pročitano 200274 puta)
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Podvarak sa svinjetinom

Sastojci

1 kg kiselog kupusa ribanca ili glavica kiselog kupusa isečena na rezance
1 kg svinjetine
1 šolja ulja
so, biber
začin C
lorber

Način pripreme

Najpre probajte kupus; ako je kiseliji nego što želite, properite ga. Ocedite ga i propržite na polovini ulja i dolijte sasvim malo vode. Kad kupus omekša, sipajte ga u pogodnu vatrostalnu posudu.

Na zagrejanom preostalom ulju propržite isečeno meso koje ste prethodno posuli začinom i posolili, a pri kraju prženja pobiberili. Tako pripremljeno meso poređajte na kupus i prelijte preostalim uljem na kojem je i proprženo. Meso zatim pritisnite da bi potpuno prodrlo u kupus, pospite celu površinu smrvljenim lorberom i ravnomerno, po celoj površini, prelijte sa nekoliko kašika vode. Pecite u zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi oko 1 sat. U toku pečenja meso možete prevrnuti da bi porumenelo sa obeju strana.

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Zapečen spanać s pirinčem

Sastojci

1 kg spanaća
crni luk
praziluk
200 grama pirinča
mleko
jaja (po želji)

Način pripreme

Operite spanać, dobro ga ocedite, a za to vreme u tepsiji propržite crni luk i praziluk. Kad je luk upola pržen, dodati sitno iseckan spanać, malo ga propržiti da bi se sjedinio s lukom, pa dodati opran pirinač. Svemu tome dodati malo mleka, ostaviti na šporetu, pa dopeći u rerni. Kad je skoro pečeno, dodati jaja (po želji) i nastaviti sa pečenjem još 5 minuta.

IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Piletina u sosu od pečuraka

Sastojci

1/2 kg pilećih fileta (debljine prsta)
kesica krem supe od pečuraka
1/2 l neutralne pavlake

Način pripreme

Istresti prah krem supe od pečuraka, svaki filet uvaljati u prah i ređati u varostalnu posudu, zaliti neutralnom pavlakom i peći u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta (dok lepo ne porumeni po površini). Uz jelo možete dodati grilovane ili u rerni pečene šaminjone (ili neke druge pečurke, vrganje i sl), jer daje poseban šmek i deluje kao da ste se mnogo potrudili!

Vreme za pripremu: 25 minuta

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Makaroni s kačkavaljem i kečapom

Sastojci

makaroni
kačkavalj trapist (300 g)
kečap
origano po želji

Način pripreme

Makarone skuvati, iscediti i staviti u vatrostalnu tepsiju. Izrendati kačkavalj, staviti u makarone i prekriti kečapom. Staviti u šporet i pustiti da se zapeče na 150 stepeni.

Vreme za pripremu: 40 minuta

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Svinjetina sa suvim paprikama i belim lukom

Sastojci

0,5 kg svinjskog buta
5-6 suvih crvenih paprika
12-15 glavica belog luka (domaći, ne kineski)
2 dl belog vina
ulje
so, biber

Način pripreme

Meso iseći na kocke i propržiti na ulju, zatim dodavati po malo vode i dinstati oko 1 sat da meso napola omekša. Dodati vino, oprane suve paprike bez drški i cele glavice belog luka. Beo luk se priprema tako što se odstrani koren i skinu spoljašnje kore i zaseče malo na suprotnoj strani od korena. Ako je potrebno, u toku dinstanja dodavati i vodu. Dinsta se dok meso potpuno ne omekša, a onda se posoli se i pobiberi. Glavicu belog luka iz ovog jela najslađe je uzeti u prste i isisati je.

Vreme pripreme: 120 minuta

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Sote od junećeg mesa

Sastojci

1 kašika pikantnog senfa
500 grama junetine od buta isečene na kockice
125 grama margarina
1 veza sitno seckane zeleni
1 manja glavica sitno seckanog crnog luka
so po ukusu
3 supene kašike kisele pavlake

Način pripreme

Meso očistiti od žilica i iseckati na kockice. Zelen i crni luk takođe očistiti i sitno iseckati. U šerpi rastopiti margarin i staviti meso sa lukom i zeleni da se na tihoj vatri prži. Kad je meso prženo (otprilike posle 30 minuta), dodati senf i pavlaku.

Jelo je lagano za pravljenje, ukusno je, a odlično ide uz baren krompir, pirinač ili testeninu.

Vreme pripreme: 40 minuta

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Sočna i aromatična jagnjetina

Crveni but
Za 6 osoba: 1,5 kg jagnjećeg buta, 200 g pečenih crvenih paprika, 2 glavice luka, 2 čena belog luka, 2 kašike paprike u prahu, 1 dl ulja, 2 kašike meda, 500 g šargarepe, 500 g tikvica i 2 grančice ruzmarina.
Paprike očistite i stavite u električku seckalicu, dodajte med, papriku u prahu, ulje, crni i beli luk, listiće ruzmarina i sve zajedno izmiksujte. Dobijenu masu ravnomerno nanesite na jagnjeći but, uvijte ga u providnu foliju i ostavite da odstoji 3 sata u frižideru. Za to vreme očistite šargarepu i tikvice, isecite na kolutiće, ravnomerno poređajte po dnu pleha, posolite i pobiberite. Izvadite but iz frižidera, skinite foliju, pokupite svu marinadu sa folije i sipajte je preko povrća u plehu. Položite but, preko stavite grančicu ruzmarina i pecite 50 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Kada je meso pečeno, isključite rernu, otvorite vrata i sačekajte 5 minuta pre nego što ga servirate.

Sa prelivom od maslina i nane
Za 4 osobe: 1 kg jagnjećeg buta, 80 g zelenih maslinki bez koštica, 50 g pečenih i oljuštenih badema, grančica sveže nane, 2 čena belog luka, grančica ruzmarina, 1,5 dl suvog belog vina, ljuta papričica, maslinovo ulje, so i biber.
Očistite i sitno iseckajte čen belog luka i ruzmarin, pa pomešajte sa 4 kašike maslinovog ulja, posolite, pobiberite i dobro promešajte. Ovim prelivom premažite ceo but, položite u pleh i kratko pecite sa svih strana u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Prelijte vinom, smanjite temperaturu na 170 stepeni i pecite još 90 minuta, povremeno okrećući but i zalivajući ga sokom od pečenja. Za to vreme zajedno izmiksujte bademe, listove nane, preostali čen belog luka, ljutu papričicu i malo maslinovog ulja i ovom masom prelijte pečeni jagnjeći but.

Punjeni kotleti
Za 4 osobe: 8 jagnjećih kotleta debljine od oko 2 cm, 8 šnita pršuta, 8 kriški polutvrdog kozjeg sira, malo brašna, 2 jajeta, 100 g prezli, 20 g struganog parmezana, ulje za prženje, so i biber.
Svaki kotlet duboko zasecite oštrim nožem i napravite neku vrstu džepa, a zatim ga pažljivo istanjite tučkom. Džepove punite komadima kozjeg sira, svaki kotlet uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u mešavinu prezli, parmezana, soli i bibera, i pržite sa obe strane na srednje zagrejanom ulju.

Kare sa lukom i senfom
Za 4 osobe: 2 jagnjeća karea od po 600 g, 150 g mesnate slanine, 3 kašike senfa, 600 g mladog luka, 2 grančice ruzmarina, 1,5 dl suvog belog vina, malsinovo ulje, so i biber.
Meso posolite, pobiberite, premažite uljem i senfom i pospite sitno iseckanim ruzmarinom. Preko mesa poređajte šnite slanine i sve uvežite kanapom. Poređajte u pleh, prelijte vinom i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U međuvremenu očistite luk, prepolovite ga po dužini i poređajte oko mesa. Prekrijte aluminijumskom folijom i pecite još 40 minuta. Povremeno promešajte luk, a meso prelijte sokom od pečenja.

Rolat sa nanom
Za 6 osoba: cela jagnjeća plećka bez kosti, 200 g mladog kozjeg sira, 4 glavice belog luka, pola veze nane, maslinovo ulje, so i biber.
Viljuškom izgnječite sir, dodajte sitno iseckane listiće nane, promešajte, posolite, pobiberite i ovom mešavinom premažite unutrašnji deo plećke, uvijte je u rolat i uvežite kanapom. Čenove belog luka razdvojite i operite, ali ih nemojte ljuštiti. Rolat položite u pleh, oko njega rasporedite čenove belog luka i sve prelijte maslinovim uljem. Još malo posolite, pobiberite i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Isključite rernu, otvorite vrata i sačekajte 5 minuta pre nego što ga servirate.

Aromatično pečenje
Za 8 osoba: 2 jagnjeće plećke očišćene od kostiju i svaka isečena na 4 parčeta, 2 glavice crvenog luka, glavica belog luka, 3 paradajza, 2 komorača, 8 šargarepi, nekoliko grančica majčine dušice, list lorbera, 3 dl pileće supe iz kocke, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.
U vatrostalnoj činiji, na vrelom ulju, kratko ispecite komade mesa, dodajte luk isečen na četvrtine i očišćene cele čenove belog luka, paradajz isečen na četvrtine i grančice majčine dušice. Prelijte supom iz kocke, činiju stavite u već zagrejanu rernu i pecite 3 sata na 120 stepeni. U međuvremenu očistite komorač i šargarepu, isecite na veće komade i dinstajte na vrelom ulju 5-10 minuta. Posolite, pobiberite, dodajte lovorov list i grančicu majčine dušice, smanjite temperaturu, poklopite i dinstajte 20 minuta povremeno mešajući. Pečeno meso služite sa dinstanim povrćem i preliveno sokom od pečenja.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Leskovačke ćufte

Sastojci

400 grama mlevene junetine
1 jaje
100 grama kačkavalja
mleveni biber
50 grama suve slanine
malo ulja
50 grama bajatog hleba
malo kisele vode
3 glavice crnog luka
so

Način pripreme

Meso dva puta samleti. Slaninu i kačkavalj iseći na kockice. Hleb potopiti u kiselu vodu. Meso, slaninu, kačkavalj, hleb, jaje, malo ulja, mleveni biber i so zamesiti i ostaviti u frižideru oko 2 sata. Rukama nakvašenim u kiselu vodu oblikovati ćufte i pržite ih u vrelom tiganju tanko namazanom uljem. Služiti sa sitno iseckanim crnim lukom.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Ovčiji but na dalmatinski način

Sastojci
1 ovčiji but od 1,5 kg
150 grama dimljene slanine
150 grama usoljenih mariniranih sardela
1 čaša mleka
1/2 kg crnog luka
1 dl ulja
so, beli biber

Način pripreme

Ovčiji but popariti vrelom vodom, očistiti od loja i izvaditi kost. Meso malo rastanjiti, špikovati režnjevima slanine i sardelama isečenim na komade. Posoliti, posuti belim biberom, urolati i vezati kanapom.

U sudu u kome će se but peći propržiti na ulju luk iseckan na rebarca, pa staviti meso preko luka. Zaliti sa malo ulja i tople vode i peći u rerni, povremeno prelivajući sokom od pečenja i dolivajući toplu vodu s vremena na vreme; vodu ne prelivati pri tom preko mesa, već pored njega. Kada meso bude pečeno, iseći ga na tanje režnjeve i preliti sokom od pečenja. Uz ovčiji but služiti obaren krompir sa puterom i peršunom.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Piletina s prazilukom

600 grama pilećeg filea
1 kafena kašičica aleve paprike
1 kašika ulja
40 grama putera
700 grama praziluka
100 ml tople vode
150 ml belog vina
1/2 čaše kisele pavlake
suvi začin i biber po ukusu
Način pripreme

Piletinu iseckati na kockice, a praziluk na kolutove. Na zagrejanom ulju i maslacu ispržiti praziluk i meso. Dodati papriku i odmah zaliti toplom vodom. Promešati, začiniti i nastaviti sa dinstanjem na tihoj vatri, podlivajući vinom dok meso ne omekša. Nakon 20 minuta, skloniti sa vatre i dodati kiselu pavlaku, pa energično izmešati. Servirati uz pire ili pirinač.

Vreme pripreme: 30 minuta

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Avg 2025, 11:37:14
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.058 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.