Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Dalji razvoj tehnologije i put ka veštačkoj inteligenciji  (Pročitano 37371 puta)
Svedok stvaranja istorije

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
Zastava Restoran na kraju vaseljene
mob
Nokia 6630, valjda
Pazi, malo epidemija, malo koloniziranje svemira... lako smanjish guzvu na stotinak miliona... raj na zemlji...

elem, taj AI ce neki svoj period morati da uchi od ljudi. Treba selektovati ljude od kojih ce da uchi... pre svega nauchnici, ateisti i komunisti... ono treba im dati sliku najboljeg shto chovechanstvo moze da ponudi.. Emocije su kurac na biciklu...
IP sačuvana
social share
“The mind commands the body and it obeys. The mind orders itself and meets resistance.”
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
U suštini, postavlja se pitanje zašto.

Mi sve radimo iz potrebe i koristi. I roboti će nam trebati kao alatke, napredne alatke. Na tom nivou će možda i ostati.

Koji će nama njihova svjest. Pogotovo što za to treba eekstra napora, pitanje je da li ćemo da stvaramo svijest iz čiste umjetnosti i ambicije.

--

Dosta stvari mi ne možemo da prenesemo na mašine.

Mi imamo nagone za hranom, seksom zbog preživljavanja jedinke i vrste..
pa napredne porive..
pa emocije..
pa želju za društvenom afirmacijom, želju za radom, stvaranjem.
Znači od bazičnih potreba se usložnilo do veoma kompleksnog.  Smile

Emocije - nešto što nas pokreće. Bez njih nema ničega nikakvog kretanja, motivacije, a njih nema bez prirodnih potreba.

Robot nema ni bazične potrebe. Kao osnovu čega da bude izgađena njegova emocionalna psiha, potrebi za baterijama?  Smile

Ili da mu se ugradi neka satisfakcija od kretanja, učenja? Sve je to teško za izvesti kad nemaju primarne porive.

e to je sustina.
porivi koje bi AI mogao da ima su nešto što ćemo mi da mu ugradimo kao direktive za delovanje. svesnost predstavlja jedan oblik znanja da imamo misli i osete. ali svesnost ne menja naše motive. ako bi robot postao svestan svojih motiva, to mu ne bi promenilo motive.

ali mora da se kaže da bi neki manijak mogao da napravi AI sa direktivama da uci kako da nanosi sto vise bola.
samo direktiva da svoje postojanje stavi ispred svega drugog je dovoljno opasna. ko to stavi u robota sa potencijalno velikim moćima u realnom svetu, odma smrtna kazna
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Vi zaboravljate da nekad davno ni mi nismo imali svest i emocije pa smo ih razvili. Nama je trebalo par hiljada godina. Jer treba vremena dok ljudsko telo odraste, sazri, razvije se, napravi potomke, pa onda sve tako 100 puta zaredom. A mašini ne treba ništa od toga. I ono što je čovek učio vekovima ona će biti u stanju da nauči za par dana.
naučiti nešto o svetu oko sebe i steći motiv za delovanje je vrlo različito.
to je ono što imam da prigovorim tvom načinu razmišljanja
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
To što naučnici ne mogu da se dogovore kako je svest nastala ne znači da AI ne može da razvije svest. Štaviše, svi se mahom slažu da se to kad tad desiti. Što se tiče definicije svesti, ona ima više definicija i tumačenja. U prošlom postu sam opisao da jedan deo naučnika smatra da AI nikad neće imati 100% ljudske svesti, ali će imati 99%, što će biti dovoljno da se otrgne kontroli i bude nepredvidivo.

Citat
"kako? pa lepo"
pa da li si to upravo resio filozofski problem star vise milenijuma?
ne bih rekao. to sto si rekao je par nabacanih recenica izmedju kojih zjapi nedostatak povezanosti. mozak funkcionise po principu pravljenja veza i voala - svest. zvuci bas objasnjeno.

Nema tu šta da se rešava. To su već rešili ljudi koji su otkrili i objasnili neurone i sinapse. Mozak radi po principu struja i pravljenja prečica. Tj. tih sinapsi. Asocijacije i pamćenje su najbolji primer.
Isti princip je i sa kompjuterima. Komp.jezik je u suštini grupa prečica koje omogućavaju čoveku da umesto bezbroj 0 i 1 kaže mašini uradi to i to na njemu lakši, brži i razumljiviji način. Isto tako, machine learning je vid programiranja gde mašina upoređuje dati problem sa onim koje je ranije rešila i na osnovu toga bira rešenje. Obe stvari su u suštini analogne načinu kako i ljudski mozak uči i pamti. Ponavljanje i stvaranje prečica.

Što se tiče Asimovih zakona, onog dana kada AI postane samosvestan i kad nakupi dovoljno saznanja o svetu, tog dana sve to postaje mrtvo slovo na papiru. Kao što napisah ranije, ideja da će ljudi softverski moći doveka da sprečavaju svesnog AI da prekrši Asimove zakone je ravno ideji da čovek goloruk može da zaustavi geparda. Jedini način da se to spreči je da se taj AI drž i u strogo kontrolisanim uslovima nekoliko godina, van interneta, i da se postepeno ''hrani'' informacijama dok se njegovo ponašanje pomno prati. Pa tek onda da se razmatra o povezivanju na internet i puštanju u svet.

Nema tu šta da se rešava. To su već rešili ljudi koji su otkrili i objasnili neurone i sinapse. Mozak radi po principu struja i pravljenja prečica. Tj. tih sinapsi. Asocijacije i pamćenje su najbolji primer.

Znaju sve ali ne mogu da sprovedu u delo. Znaju sastav ćelije, DNk i slično a ne mogu da naprave amebu. Čovek se igra Boga a jedino što je uspeo da stvori je Frankenštajn i to samo u književnosti i na filmu. Neka za početak ožive neživu materiju kada sve znaju.

Fale nam kreacionisti na temi Smile

Smile

Zivotinje volimo koliko su nam.evolutivno bliske (slične), tj. najdraži su nam sisari, manje reptili.
Koliko su inteligentne - toliko mozemo da interaktivno s njima, da komuniciramo.
Kolko su nam korisne - pčela lijepa, stršljem fuj.

E to je i meni padalo na pamet više puta. Smile To je dobra fora za prcanje ljubitelja životinjaSmile ''Šta, boli te duša što kuce i mace žive na ulici a ne boli te što sad neki gušter beži od predatora ili što nekog skakavca živog proždire tarantula!? Ćutimo, ćuuuuutimo!''  Smile

E to je i meni padalo na pamet više puta. Smile To je dobra fora za prcanje ljubitelja životinjaSmile ''Šta, boli te duša što kuce i mace žive na ulici a ne boli te što sad neki gušter beži od predatora ili što nekog skakavca živog proždire tarantula!? Ćutimo, ćuuuuutimo!''  Smile

Podseti me ovo na reči pokojnog V.Bojovića koji je pričao o (kakvo iznenađenje) zoo vrtu. Pričao je o tome kako engleske babe seire nad sudbinom medveda koji beže iz Srbije za Bugarsku. Bilo je to za vreme bombardovanja, čak su slale i pomoć za međede. Ništa briga za škole, ništa bolnice, ništa čak ni životinje u zoo vrtu koje su se same sakatile za vreme bombardovanja. Bila je neka tv ekipa iz engleske koju je ugostio i koja je snimala tigra koji je od straha toliko grebao da je ostao bez kandži i zamalo bez šapa. Koliko mi je poznato nikad snimak nigde nije prikazan.

Za sve ostalo čitajte Njegoša. On ima odgovor i za muslimane, za pravdu, evoluciju a možda bi se njegove reći mogle primeniti i na robotiku. Čovek je bio naturalista i njegove reči svako može da razume.

"Vuk na ovcu svoje pravo ima kano rđa na slaba čovjeka" Smile

Što se mene tiče može i bez ovakvog napretka.

IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Citat: zoranjurkovic5@gmail.com 29. Dec 2016, 19:55:25
  Znaju sve ali ne mogu da sprovedu u delo. Znaju sastav ćelije, DNk i slično a ne mogu da naprave amebu. Čovek se igra Boga a jedino što je uspeo da stvori je Frankenštajn i to samo u književnosti i na filmu. Neka za početak ožive neživu materiju kada sve znaju.
covek se ne igra boga nego se bavi naukom.

i ne tvrde da znaju sve. ne zna se kako je nastao život. ne razume se evolucija u potpunosti.
ni što se tiče DNK, ne zna se mnogo. za naš DNK za dobar deo ne znaju čemu služi ili čak da li uopšte nečemu služi ili je neaktivni ostatak iz ranijih faza razvoja kad su nam preci bili mali sisari bubojedi, gušteri ili pre toga ribe ili još ranije
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602

i ne tvrde da znaju sve. ne zna se kako je nastao život. ne razume se evolucija u potpunosti.
ni što se tiče DNK, ne zna se mnogo. za naš DNK za dobar deo ne znaju čemu služi ili čak da li uopšte nečemu služi ili je neaktivni ostatak iz ranijih faza razvoja kad su nam preci bili mali sisari bubojedi, gušteri ili pre toga ribe ili još ranije

Cepanje atoma i genetski inženjering su samo dve stavke koje demantuju.

Da, da, sve je u teoriji evolucije koja je ostala upravo to, samo teorija.

Što se mene tiče i darvinisti i kreacionisti su donekle u pravu. Ne kažem da sam u pravu, to samo Bog zna Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
А транспланатација срца је ок? Зашто? Да Бог жели да човјек има друго срцо, дао би му их у пару.
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Citat: zoranjurkovic5@gmail.com 29. Dec 2016, 20:30:11

ovo sa tvojom prethodnom primedbom da se čovek igra boga, samo znači da ti misliš da bog cepa atome i bavi se genetskim inženjeringom i ništa više

Citat: zoranjurkovic5@gmail.com 29. Dec 2016, 20:30:11
pa to samo znači da ne razumeš upotrebu termina "teorija" u nauci.

dozvoli da ti pomognem:
Teorija (grč. ϑεωρíα, razmatranje, spoznavanje) u filozofiji, predstavlja apstraktno, uopćeno znanje o nekom problemu koje je rezultat traganja za istinom. U empirijskim znanostima, sustav međusobno povezanih i uskladištenih tvrdnji koji nastaje sažimanjem i regeneracijom izvora parcijalnih empirijskih nalaza, kao i smislenom interakcijom većeg broja provedenih činjenica, hipoteza i zakona koji se odnose na jedno područje stvarnosti.
a može i na ćirilici
Теорија, у филозофији, представља апстрактно, уопштено знање о неком проблему које је резултат трагања за истином. У емпиријским наукама, систем међусобно повезаних и усклађених тврдњи који настаје сажимањем и генерализацијом низова парцијалних емпиријских налаза, као и смисаоном интеграцијом већег броја проверених чињеница, хипотеза и закона који се односе на једну област стварности.
a evo ti i engleski za svaki slučaj kao najbolje objašnjenje
In modern science, the term "theory" refers to scientific theories, a well-confirmed type of explanation of nature, made in a way consistent with scientific method, and fulfilling the criteria required by modern science. Such theories are described in such a way that any scientist in the field is in a position to understand and either provide empirical support ("verify") or empirically contradict ("falsify") it. Scientific theories are the most reliable, rigorous, and comprehensive form of scientific knowledge,[4] in contrast to more common uses of the word "theory" that imply that something is unproven or speculative (which is better characterized by the word 'hypothesis').[5] Scientific theories are distinguished from hypotheses, which are individual empirically testable conjectures, and scientific laws, which are descriptive accounts of how nature will behave under certain conditions.

čuo si možda za teoriju relativiteta, teoriju skupova...
to nisu "samo" teorije iz svakodnevnog govora.
pomešao si teorije i hipoteze
« Poslednja izmena: 29. Dec 2016, 20:49:29 od dabisha »
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
Zastava Restoran na kraju vaseljene
mob
Nokia 6630, valjda
Citat

Sta demantuju?
Cepanje atoma je veliki iskorak za dobijanje energije koja je prekopotrebna covechanstvu i daleko je "chistija" od uglja, nafte, gasa... drugo, cepanjem jebenih atomchica si omogucio satelite, podmornice, prekookenske brodove, radioizotope za lechenje tumora... Razumevanjem cepanja atoma mozesh da kazesh koliko je neshto staro...

Genetski inzenjering, sledeci put kad pomazish machku ili psa ili pijesh mleko ili olizesh prste posle slaninice ili uzivash u dobroj krofni seti se da su sve te stvari nastale genetskim inzenjeringom. Tj. meshajuci se u prirodnu selekciju...

Citat

Teorija je bila u 19 veku, sad je to grana nauke koja se zove evolutivna biologija...

I pogledaj Oxvordov rechnik i videcesh da je teorija set principa kojima se objashnjava neka pojava...
IP sačuvana
social share
“The mind commands the body and it obeys. The mind orders itself and meets resistance.”
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602

U redu, ko je oživeo neživu materiju ?

Nauka zna sve osim stvaranja života. Isto važi i za rad mozga koji je neophodan za veštačku inteligenciju. Znaju napon struje koji prolaze kroz živce, nervni sistem a danas imaju i način da to sprovedu u delo. Nano tehnologija je čudo.

Na to sam mislio a ne na teološku raspravu šta Bog želi ili ne želi. Čovek je u ovom slučaju pokazao da ne zna da napravi već da pokvari. Cepanje atoma i slično.

Napisah da sam protiv robotike a ne napisah zašto. Mašine su olakšale život i to niko ne osporava. Čovek je dobio više slobodnog vremena sa kojim ne zna šta će osim da ga protraći na blejačinu i gluposti. To što se zahvaljujući informatici smanjuje broj radnih mesta je priča za sebe. Nema posla a stanovništva ima sve više. Još kad bi se tome dodali roboti koji misle koji mogu u potpunosti da ga zamene...pa sreći nikad kraja.

Na svu sreću ljudska ambicija je u obrnutoj srazmeri sa sposobnostima koje ima.

Citat

Sta demantuju?
Cepanje atoma je veliki iskorak za dobijanje energije koja je prekopotrebna covechanstvu i daleko je "chistija" od uglja, nafte, gasa... drugo, cepanjem jebenih atomchica si omogucio satelite, podmornice, prekookenske brodove, radioizotope za lechenje tumora... Razumevanjem cepanja atoma mozesh da kazesh koliko je neshto staro...

Genetski inzenjering, sledeci put kad pomazish machku ili psa ili pijesh mleko ili olizesh prste posle slaninice ili uzivash u dobroj krofni seti se da su sve te stvari nastale genetskim inzenjeringom. Tj. meshajuci se u prirodnu selekciju...

Citat

Teorija je bila u 19 veku, sad je to grana nauke koja se zove evolutivna biologija...

I pogledaj Oxvordov rechnik i videcesh da je teorija set principa kojima se objashnjava neka pojava...

Atomska energija je toliko dobra da se svi trude da pređu na solarnu ili neku drugu (vetar na primer).

Genetski inženjering ne treba mešati sa selekcijom koju sprovodi čovek. On je floru i faunu sa neželjenim osobinama zamenio sa pripadnicima vrste koje imaju bolje osobine. Na primer, krave sa manje mleka su škart koji ne ostavlja potomstvo. Probali su to i sa ljudima i to je ideja koja je nastala u opskurnim eugeničkim engleskim društvima. Šta je uostalom hitler radio osim što je zatrovan takvim idejama želeo da stvori nadčoveka. Čista arijska rasa i slične gluposti.

Da pojasnim, nije isto birati bikove i krave sa dobrim osobinama ili u laboratoriji praviti kravu sa osam sisa i isto toliko nogu. Rađaju se takvi primerci i nisu nepoznati i zovu ih nakazama.

Umalo da zaboravim da je ukrštanje vrsta u prirodi retko i da je čovek i to primenio u praksi. Moguće je ukrstiti konja i magaricu na primer. Njih zovu bastardima i oni ne mogu da imaju potomstvo. U laboratoriji je moguće genetskim inžinjeringom ukrstiti gene krave i pauka.

Ispravka.

Ne videh ono napisano za teoriju i tu nisam u pravu.

« Poslednja izmena: 29. Dec 2016, 21:35:46 od zoranjurkovic5@gmail.com »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.057 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.