Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Dalji razvoj tehnologije i put ka veštačkoj inteligenciji  (Pročitano 37355 puta)
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
Vi zaboravljate da nekad davno ni mi nismo imali svest i emocije pa smo ih razvili. Nama je trebalo par hiljada godina. Jer treba vremena dok ljudsko telo odraste, sazri, razvije se, napravi potomke, pa onda sve tako 100 puta zaredom. A mašini ne treba ništa od toga. I ono što je čovek učio vekovima ona će biti u stanju da nauči za par dana.

Na kraju krajeva, po treći put - savršeno je nebitno da li će AI imati 100% onoga što čoveka čini čovekom, ili 90%. To je opet dovoljno da preraste u nešto nepredvidivo i bude rizik po ljude.

I sad će Dabiša po običaju da stvori celu jednu novu besmislenu raspravu oko te svesti iako ja samo hoću da kažem da ako neko već želi da stvara i razvija AI, da treba to da radi u kontrolisanim i ograničenim uslovima, tako da se minimalizuje šteta i zadrži kontrola u slučaju da nešto pođe po zlu.

Eto to je ono što govorim već nekoliko strana unazad.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Often Wrong, Never In Doubt

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 18420
Zastava Обреж
IP sačuvana
social share
Nismo višestruke ličnosti. Mi smo mnogo ličnosti.
A jedna od mojih ličnosti je slučajno višestruka ličnost,
ali me to ne čini višestrukom ličnošću. Primeti nijansu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
Ahaaaa, znači ono što će spasiti ljude od pune automatizacije i epidemije nezaposlenosti je to što će neko morati da prenese paket 10 metara od kamiona do vrata...  Smile Zajebana stvar, nema šta.  Smile

Inače kul je ta ideja ''neće se nikad automatizovati to i to jer ljudi vole da imaju posla i kontakta sa drugim ljudima''. Kul kul. Samo bih voleo da vidim kako neko pokušava to da objasni vlasnicima kompanija koje savršeno zabole za socijalizaciju, nego više brinu o tome što ih čovek košta 2000 dolara mesečno a robot i vozilo 1000.  Smile

A i ne znam o kakvoj jebenoj socijalizaciji oni lupetaju kada danas odrastaju generacije zombija koje više vremena provedu s telefonom nego komunicirajući s drugim ljudima.  Smile
U Americi već 10ak godina postoje marketi koji nemaju kasire nego se sve obavlja samouslužno i bez kontakta sa drugim ljudima. I ljudi su oduševljeni time. Kupci srećni što manje čekaju, vlasnici presrećni što su uštedeli 10.000 dolara mesečno. Ma milina. Ako je to uspelo sa generacijama koje su odrasle igrajući se u parku s drugom decom... na osnovu čega on misli da će generacije odrasle na kompjuterima i telefonima imati potrebu za socijalizacijom sa taksistom, dostavljačem pica ili majstorom?  Smile  Smile
« Poslednja izmena: 29. Dec 2016, 12:32:00 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
Stvar je sto su vrste, pa i covjek dinamicne zbog DNK.

Jedna jedinka malo moze da se promjeni, ali populacije mogu.

S robotima to nije slucaj. Takvi su kakvi ih ljudi naprave, osim u filmovima.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
Opet se vraćamo na ono - kako su se ljudi promenil i postali ovo što su danas?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
E pa chekaj... dok se neko seti toga Smiley

hal, je skroz dobar, lepo je to artur klark izveo, josh je uspeo da napisti asimova... Naravno, marvina ne racunamo.

Bas si me podsetio na nesto... tj. citava ova rasprava... a i sugestija hkj da baci pogled na druge Simonsove radove, pre svega "Olimpus" i "Ilion" Smile

BTW. To je zanimljivo, mislim, sto smo se toga dotakli... vecina onoga sto pretpostavljamo o AI je iz polu-horor do potpuno horor distopijskih prikaza buducnosti koji poticu iz popularne kulture...

Mislim, posto je to i dalje poprilicno neistrazena oblast (cak ni Zemlju nismo istrazili do kraja), jedino sto imamo su knjige, stripovi, filmovi u kojima je AI gotovo uvek usmerena protiv ljudske rase...

Isto je i sa vanzemaljcima... retko kada "dolaze u miru", uglavnom njukuju zemlju.. ili je prosto preoru kako bi napravili intergalakticki auto-put.

Moja neka misao je da je to zato sto nezivim objektima pripisujemo svoje osobine, pa u startu mislimo da ce biti iskvarene kao mi... mada... opet... tvorac zemaljske AI je covek... i svakako je cini po svom, iskvarenom, liku... Ali, mozda se desi da se delo otrgne od tvorca i ispravi njegove mane...

Ne mislim da AI moze da bude nuzno zla ili dobra... verovatno ce biti samo oportunista... kao i vecina ljudi... Smile

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
I taj oportunista će pojedinačno imati moć da u roku od par sati obogalji moderni svet.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
Ali zasto mislis da je to jedini izbor?
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
Pa pazi, ako cemo pricu drzati realisticnom i naucnom nema mjesta za Simonsa i Hajperion.

On je vise poezija, prelijepo naravno. Ali previse udaljeno od naucnih okvira.

Ali ne spada u hard-sci-fi ljude koji su naucno potkovani i u okviru toga pisu..

Klark, Asimov, Henlajn..  a i ovaj Majkl Krajton -  Westworld i Jurassic park je bio doca ja mislim. To se osjeti u delima.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
Nije jedini izbor, ali je jedan od mogućih. I ja neću da ulećem u tu mogućnost ko muva bez glave samo zato što ne mogu da obuzdam svoju znatiželju i radoznalost.

Da objasnim kroz slikovit primer - kad se napravi AI, čovečanstvo će biti poput svemirskog broda koji se našao ispred crne rupe. Jedni na brodu misle da treba da rizikujemo i uskočimo u tu crnu rupu, jer možda nas uništi a možda nas i odvede na neko bolje mesto. Drugi misle da treba sačekati sa tim rizikom pre nego što ne dobijemo neka nova saznanja i iskustva koja će nam makar za par procenata povećati razumevanje i time prevagnuti u odluci da li da rizikujemo ili ne. Ja sam u ovoj drugoj grupi.

Najprostije rečeno, ne razumem čemu ta žurba i ta manija radoznalosti. Ako je cilj poboljšanje ljudskog života, to može da se postigne i sa virtuelnom inteligencijom. Robot koji 2030. uklanja mine ili gradi zgradu ne mora da bude svestan da bi bio dobar u tome.  Smile Dakle osim bolesne radoznalosti pojedinaca, stvarno ne vidim čemu to rushovanje AI.

Što se tiče predstavljanja robota u sci fi, ponavljam, to je počelo tako što su se našli učeni i inteligentni ljudi koji su shvatili potencijalne opasnosti svega toga. To što je prste posle umešao Holivud pa sve oterao u krajnosti, to je druga priča.
Isto važi i sa vanzemaljcima. Zašto postoji šansa da budu neprijateljski nastrojeni? Zašto ne bi postojala? Šta se desilo kad su konkiztadori prešli Atlantik? Naravno to ne znači da će 100% biti tako i sa vanzmemaljcima. Šanse su 50-50. Ali to je dovoljno da mi ostanemo oprezni i da otvorimo četiri oka na prvi znak.
« Poslednja izmena: 29. Dec 2016, 12:52:49 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.057 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.