Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 31
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Bogovi sutrašnjice: Kako izgleda budućnost religije  (Pročitano 125788 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
Citao sam i ja srpski mitoloski recnik mnogo puta
ako bi mogao da mi ukazes na neku koja bolje odslikava ovo sto si rekao... a i ova recenica je usputna i blago receno dubiozna.
...
Veruj mi, vrlo sam zainteresovan za istinite podatke u vezi ovoga. ne teram mak na konac

OK...evo recimo šta Pavloslavci kažu da etnolozi tvrde:
"Srpska crkva posle dobijanja autokefalnosti 1219. godine u vreme Svetog Save zabranila je sveštenicima da činodejstvuju u obredima žrtvovanja životinja pored crkava u spomen svetaca i za pokoj umrlih. Dozvoljeno je bilo svakome da kod svoje kuće zakolje životinju. Tek kada se meso ispeče i iznese na trpezu sveštenik je mogao da blagoslovi trpezu.
U Srpskoj pravoslavnoj crkvi se protive ovakvom tumačenju i kažu da krsna slava nije ostatak nekog paganskog verovanja u kućne bogove. "(Primer kako pokušavaju da nečemu starom daju hrišćanski aspekt)

Dakle, narod je hteo jedno, crkva drugo. Odakle narodu te ideje?
Sad, ne očekujem od crkve da publikuje stvari koje im ne idu u korist. Začudio bih se i kad bi SPC izdala knjigu "Vladika Nikolaj protiv Jevreja i njihovog oca djavola".

Takodje, na jednoj od proslava školske slave, pročitano nam je šta je Sava navodno izjavio u vezi hrišćanstva i njegovog utvrdjivanja. Davno je bilo, ali se svodilo na "ko neće novcem, onda mačem". Ako su lagali mene i ja lažem tebe.  Smile

I onaj incident sa Perunovim kipom mi je indikativan.
Nemam sad neke knjige ovde gde živim, ako se skorije vratim do rodnog doma, potražiću još nešto.
« Poslednja izmena: 26. Mar 2020, 18:03:18 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Kao npr gde i koje tacno?
U srbiji tesko da su unistili ijedno. Bar za to nema dokaza. jer kad su vojno stogli do teritorija danasnje srbije, osvajali su hriscansku zemlju
Onda su taj posao za njih uradili vazali...recimo kažu da je na Pešterskoj visoravni postojao jedan.
Za neki drugi primer na ovom području, Predrag Piper, Uvod u slavistiku.
A opet, ja sam pričao o Slovenima (i celokupnom ljudskom rodu).

sta je tebi? gde sam ja rekao da su zeleli da budu ubijani. napisao sam da su trazili pomoc u pokrstavanju. Od velike moravske, preko Bugarske do Rusije a i drugde. Za nas nema podataka ali je verovatno bilo slicno. Najvise smo saradjivali sa bugarima odakle smo i cirilicu dobili
Pagani tražili pomoć da ne budu više pagani. Ili  vladar traži pomoć, da bi ostvario veću kontrolu i moć. A sigurno je bio produhovljen pa je novu veru prihvatao kao duhovnu, a ne političko-ekonomsku kategoriju.

Sta rece to? da su postajali vazli primanjem hriscanstva? objasni
Hoćeš da ne budeš neprijatelj?
Primi našu veru kao simbol te želje.
Eto, više nisi neprijatelj, sad si sluga.
sve u svemu hriscani su sirili svoju religiju silom. ali i milom jer je bila jednostavno privlacna i golicala je ganglije mnogim ljudima na odgovarajuci nacin.
Primanjem hriscanstva definitivno ne postajes sluga neke druge drzave. niti se to desilo u nizu drzava koje su primile hriscanstvo. Ni u srbiji to nije bio slucaj. Niti smo time prestali biti neprijatelji drugih hriscana. Samo smo prestali biti izopsteni, sto naravno nije sala.
Takodje mnogi vladari su primali hriscanstvo tek posto se u njihovom okruzenju preobratio neki broj ljudi. Bez prisile, zato sto im se prica svidela. O tome postoji niz dokaza i istorijskih narativa.

Hriscanstvo se inicijalno naravno nije sirilo silom, cak nasuprot sili. a o koristi prihvatanja hriscanstva kao organizujuce i civilizirajuce snage od strane nepismenih varvarskih vladara ne vredi trositi reci.

U pravu si naravno... donekle jer je prica daleko od crno-bele. To je moja poenta.

univerzalnost vodi univerzalnim idejama. mozda cak i zakonima fizike i naucnoj revoluciji
naravno i odredjenoj zadrtosti
Ali upravo u visevekovnom dijalogu izmedju religije i filozofije je i nastala ova nasa evropska civilizacija
Naučna revolucija je došla nakon popuštanja stega "univerzalne religije". Pripadnici jedne "univerzalne religije" se i danas protive nauci...imaš primera ovde koliko hoćeš. Druga "univerzalna religija" koja dolazi još je gora. Uozbilji se.
Svestena lica su dala nemerljiv doprinos razvoju nauke. ukljucujuci astronomiju, astrofiziku i evoluciju. To je ozbiljno po meni.
Ljudi koji su izveli naucnu revoluciju su verovali da otkrivaju zakone po kojima je bog stvorio i organizovao svet. U njihovim delima se to kristalno jasno vidi. Ideja boga kao principa urdjenosti i zakonitosti  im je bila podsticaj i inspiracija za koncept naucnog zakona
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
Samo bog zna...

Sta si ti hteo da kazes...

Sta je poenta...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
sve u svemu hriscani su sirili svoju religiju silom. ali i milom jer je bila jednostavno privlacna i golicala je ganglije mnogim ljudima na odgovarajuci nacin.
Ok...nekima jeste, nekima nije.

Primanjem hriscanstva definitivno ne postajes sluga neke druge drzave. niti se to desilo u nizu drzava koje su primile hriscanstvo. Ni u srbiji to nije bio slucaj. Niti smo time prestali biti neprijatelji drugih hriscana. Samo smo prestali biti izopsteni, sto naravno nije sala.
Mislim da je meni jasno na koju vodenicu teraš vodu, ali ne.  Smile
I zar Stefan Nemanja nije postao vazal?

Takodje mnogi vladari su primali hriscanstvo tek posto se u njihovom okruzenju preobratio neki broj ljudi. Bez prisile, zato sto im se prica svidela. O tome postoji niz dokaza i istorijskih narativa.
Tu nema spora.

U pravu si naravno... donekle jer je prica daleko od crno-bele. To je moja poenta.
Vojnik koji redovno obavlja sopstvene dužnosti je dovoljno jednom da izda, pa da bude izdajnik.
Ako religiju stavimo u bilo kom slučaju iznad nacije, imamo problem.

Na primeru Jevreja vidimo kako se etnička religija prilagodjava potrebama nacije.
Na primeru pričešća u doba korone, bosanskih muslimana, Ljiljane Čolić, Gojkovog "ko su Srbi" i mog prijatelja "potencijalnog Bugarina" vidimo pokušaje prilagodjavanja nacije religiji.

Svestena lica su dala nemerljiv doprinos razvoju nauke. ukljucujuci astronomiju, astrofiziku i evoluciju. To je ozbiljno po meni.
Ljudi koji su izveli naucnu revoluciju su verovali da otkrivaju zakone po kojima je bog stvorio i organizovao svet. U njihovim delima se to kristalno jasno vidi. Ideja boga kao principa urdjenosti i zakonitosti  im je bila podsticaj i inspiracija za koncept naucnog zakona
Sve to uprkos idejama "univerzalne religije", a ne zahvaljujući. Sam znaš da je po "univerzalnoj religiji" ljudska mudrost ludost.Eno ti primer na "Teoriji svega".
« Poslednja izmena: 26. Mar 2020, 18:25:17 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
A meni se čini da je tema budućnost religije a ne prošlost  Smile
Ko ne upozna prošlost osudjen je da je ponavlja.
Mada i kada naučiš nije mnogo bolje. Smile
Iskreno čak se i sa ovim ne slažem. Iz davne prošlosti ne možemo baš mnogo naučiti. Previše je drugačija kultura u pitanju. Tu npr teisti greše. U istom smislu, većina primera iz prošlosti nisu naročito relevantni za današnjicu  ni što se religije tiče.

Mislim da je meni jasno na koju vodenicu teraš vodu, ali ne.  Smile
I zar Stefan Nemanja nije postao vazal?
na koju vodenicu?
nemanja se nije pokrstio i vladavinu je poceo i zavrsio kao vazal

Na primeru Jevreja vidimo kako se etnička religija prilagodjava potrebama nacije.
Na primeru pričešća u doba korone, bosanskih muslimana, Ljiljane Čolić, Gojkovog "ko su Srbi" i mog prijatelja "potencijalnog Bugarina" vidimo pokušaje prilagodjavanja nacije religiji.
ne bih se ja o tome raspravljao. čini mi se da religija ima mali uticaj u Srbiji

niti bih teoriju svega uzimao kao primer za bilo sta sem za patologiju

Citao sam i ja srpski mitoloski recnik mnogo puta
ako bi mogao da mi ukazes na neku koja bolje odslikava ovo sto si rekao... a i ova recenica je usputna i blago receno dubiozna.
...
Veruj mi, vrlo sam zainteresovan za istinite podatke u vezi ovoga. ne teram mak na konac

OK...evo recimo šta Pavloslavci kažu da etnolozi tvrde:
"Srpska crkva posle dobijanja autokefalnosti 1219. godine u vreme Svetog Save zabranila je sveštenicima da činodejstvuju u obredima žrtvovanja životinja pored crkava u spomen svetaca i za pokoj umrlih. Dozvoljeno je bilo svakome da kod svoje kuće zakolje životinju. Tek kada se meso ispeče i iznese na trpezu sveštenik je mogao da blagoslovi trpezu.
U Srpskoj pravoslavnoj crkvi se protive ovakvom tumačenju i kažu da krsna slava nije ostatak nekog paganskog verovanja u kućne bogove. "(Primer kako pokušavaju da nečemu starom daju hrišćanski aspekt)

daj svaki podatak koji imas, ali meni se cini da ovde obe strane govore koješta. da prave neopravdane rekonstrukcije.
Nase neznanje o tom periodu je ogromno
« Poslednja izmena: 26. Mar 2020, 19:01:57 od dabisha »
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
Iskreno čak se i sa ovim ne slažem. Iz davne prošlosti ne možemo baš mnogo naučiti. Previše je drugačija kultura u pitanju. Tu npr teisti greše. U istom smislu, većina primera iz prošlosti nisu naročito relevantni za današnjicu  ni što se religije tiče.
Zavisi koliko uspešno ih tumačiš.

na koju vodenicu?
Deluje mi da zauzimaš stav, pokori se najjačem...juče Vizantija, danas NATO.

nemanja se nije pokrstio i vladavinu je poceo i zavrsio kao vazal
Pričali smo o Istočnom carstvu, a Nemanja je dva puta kršten i bio je neprijatelj, pa pobedjen vazal.
Ne misliš valjda da se drugi put krstio iz verskih razloga?

Ako ti  njegov primer da je religija čiji sveštenici čoveka nazivaju robom robovska nije dobar uvek imaš primer Mutimira.

U svakom slučaju, znaš da su prema pisanju istoričara "Srbi zaboravljali da su kršteni". To ukazuje da su hrišćanstvo primali situaciono, kad se mora.

ne bih se ja o tome raspravljao. čini mi se da religija ima mali uticaj u Srbiji
Ok, ako je to tvoj utisak.

daj svaki podatak koji imas, ali meni se cini da ovde obe strane govore koješta. da prave neopravdane rekonstrukcije.
Nase neznanje o tom periodu je ogromno
Možda, ali očekujem od naučne zajednice i osporavanje stavova njenih pripadnika.
U svakom slučaju, ako nadjem, kao što sam ti obećao, šaljem.
Ali svakako i sam možeš da izvučeš paralele.
Ponovo, budalaštine koje su od strane predstavnika SPC izrečene zbog želje da se podigne spomenik Perunu, daju dobar uvid o stanju svesti i odnosu prema staroj veri.
« Poslednja izmena: 26. Mar 2020, 20:13:11 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
EHO
Citat
niti bih teoriju svega uzimao kao primer za bilo sta sem za patologiju
On je samo ekstremni primer vernika pod uticajem sveštenika.
Imaš od samog starta, od "Apostola" Pavla primer suprostavljanja vere mudrosti.
Zatim Tertulijan. Pa sve do potpisa da se prestane sa učenjem TE u našim školama i današnjeg pričešća u doba korone...pročitaj komentare i crkvenjaka i laika.
Nauka se koliko toliko razvijala jer je bila praktična, a ne željena.

« Poslednja izmena: 26. Mar 2020, 20:09:29 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
Nije to nikakva stara vera...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
Nije to nikakva stara vera...
Ok, prava vera.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
To je jedna te ista vera kao sto su i ljudi isti...

Jel kako ces ti da odvojis nesto u sta ti je verovao deda ili otac i ti...

Za nekog ko je normalan i nije porastao na ulici...

Tu je sve vise nego jasno...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 31
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.