Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 31
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Bogovi sutrašnjice: Kako izgleda budućnost religije  (Pročitano 126033 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
To je jedna te ista vera kao sto su i ljudi isti...
Jel kako ces ti da odvojis nesto u sta ti je verovao deda ili otac i ti...
Za nekog ko je normalan i nije porastao na ulici...
Tu je sve vise nego jasno...
Sigurno, kad odeš u crkvu kažeš u ime Svaroga, Tora i Velikog Duha Manitua.
A Isus je Herakle, nego je izgubio na masi.
Daj ne lupaj.
« Poslednja izmena: 26. Mar 2020, 20:10:54 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
Ljudima je svojsvena religioznost...

Sad pre hiljadu godina nebitno...

Cak je nebitno i u koga su verovali...

Ti si ogranicen naucnim pogledom na svet...

Pa ti to izgleda glupo...

A zapravo si ti glup...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Iskreno čak se i sa ovim ne slažem. Iz davne prošlosti ne možemo baš mnogo naučiti. Previše je drugačija kultura u pitanju. Tu npr teisti greše. U istom smislu, većina primera iz prošlosti nisu naročito relevantni za današnjicu  ni što se religije tiče.
Zavisi koliko uspešno ih tumačiš.
razumevanju nase demokratije slabo pomaze poznavanje rimskih izbora. ali moze da pomogne razvoju kritickog misljenja o takvim temama.

nema razloga zasto ne bi smo jednostavno izucavali pretezno moderne i savremene fenomene.

na koju vodenicu?
Deluje mi da zauzimaš stav, pokori se najjačem...juče Vizantija, danas NATO.

nemanja se nije pokrstio i vladavinu je poceo i zavrsio kao vazal
Pričali smo o Istočnom carstvu, a Nemanja je dva puta kršten i bio je vazal.
Ne misliš valjda da se drugi put krstio iz verskih razloga?

Ako ti  njegov primer da je religija čiji sveštenici čoveka nazivaju robom robovska nije dobar uvek imaš primer Mutimira.

Mi ne znamo zasto se Nemanja krstio dva puta. Imamo tumacenje njegovih biografa, tj. njegovih sinova. Nemanja je zbog revnosti u veri i izgradnje verskih objekata (pravoslavnih) upao u ozbiljne probleme sa svojom bracom. onda je progonio jeretike. pa je otisao u monahe. sin mu je pobegao od kuce da ode u manastir... rekao bih da su bili religiozni. Primer ti nije bas dobar.
ne vidim otkud ti pravo da tvrdis da znas zasto se nemanja dva puta krstio.
Takodje, nemanja je dobar deo vladavine proveo ratujuci protiv Vizantije i pokusavajuci da se oslobodi njene vlasti.

ne vidim kako je to primanje hriscanstva potcinjavanje vizantiji i kako ja to propagiram.

Sto se mutimira tice, sta sa njim?

i da to za peruna su budalastine, ali to je njihov posao i ne zele da izgube monopol  Smile
« Poslednja izmena: 26. Mar 2020, 22:57:16 od dabisha »
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
Ljudima je svojsvena religioznost...
Sad pre hiljadu godina nebitno...
Cak je nebitno i u koga su verovali...
Ti si ogranicen naucnim pogledom na svet...
Pa ti to izgleda glupo...
A zapravo si ti glup...
Nisam ni kazao da ljudima nije svojstvena religioznost...glup si.
Ako je nebitno, što su ih pokrštavali...glup si.
Naukom se mogu objasniti i pojedine prednosti religioznosti...glup si.
Glupo je kad veruješ u nešto uprkos činjenicama...glup si.

Inače, još uvek nema tvog odgovora zašto Srbija propada bez pravoslavlja?
(kao da si ikad dao odgovor na nebuloze koje prospeš ovde) Smile

razumevanju nase demokratije slabo pomaze poznavanje rimskih izbora. ali moze da pomogne razvoju kritickog misljenja o takvim temama.
nema razloga zasto ne bi smo jednostavno izucavali pretezno moderne i savremene fenomene.
Upravo si sam odgovorio. Što više znaš i razumeš to bolje. Nema znanja koje se u jednom trenutku ne može pretvoriti u moć.

Suprotan primer, mi nikako da ukapiramo ko su nam neprijatelji i koji je najveći spoljni problem Srbije, bez obzira na istoriju.
I nikako da ukapiramo šta da uradimo posle pobede u sukobima, bez obzira što imamo Bibliju.  Smile

Ili na globalnom planu:
Da li će Kina da izbegne da napravi problem koji je smena svetskih sila napravila prvih decenija 20og veka?
Deluje kao da hoće, da su na tudjem primeru naučili lekciju.

Mi ne znamo zasto se Nemanja krstio dva puta. Imamo tumacenje njegovih biografa, tj. njegovih sinova. Nemanja je zbog vernosti u veri i iygradnje verskih objekata (pravoslavnih) upao u ozbiljne probleme sa svojom bracom. onda je progonio jeretike. pa je otisao u monahe. sin mu je pobegao od kuce da ode u manastir... rekao bih da su bili religiozni. Primer ti nije bas dobar.
EPP...ili što bi rekao onaj stari vic o Paklu: I mi imamo Dnevnik 2.

ne vidim otkud ti pravo da tvrdis da znas zasto se nemanja dva puta krstio.
Takodje, nemanja je dobar deo vladavine proveo ratujuci protiv Vizantije i pokusavajuci da se oslobodi njene vlasti.
Upravo to, radio je ono što mu se činilo praktičnim.
Što se kaže: Religija je za glupe istina, za pametne laž, a za vladare korist.

ne vidim kako je to primanje hriscanstva potcinjavanje vizantiji i kako ja to propagiram.
Delovalo je iz tvog pisanja da smatraš da je to tada bilo korisno, kao što bi sad bilo učlanjenje u NATO, npr.

Pričamo o robovskoj, vazalskoj religiji.
A ovdašnji poslednji paganski, a prvi hrišćanski vladar, prelaskom u hrišćanstvo postaje šta?

i da to za peruna su budalastine, ali to je njihov posao i ne zele da izgube monopol  Smile
Pa da, sve je to biznis, još od vremena kad je jevrejski drvodelja provalio da reči prave lovu mnogo brže nego rukotvorine.
« Poslednja izmena: 26. Mar 2020, 22:05:07 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Mi ne znamo zasto se Nemanja krstio dva puta. Imamo tumacenje njegovih biografa, tj. njegovih sinova. Nemanja je zbog revnosti u veri i izgradnje verskih objekata (pravoslavnih) upao u ozbiljne probleme sa svojom bracom. onda je progonio jeretike. pa je otisao u monahe. sin mu je pobegao od kuce da ode u manastir... rekao bih da su bili religiozni. Primer ti nije bas dobar.
EPP...ili što bi rekao onaj stari vic o Paklu: I mi imamo Dnevnik 2.
može biti, nemas dokaz

Pričamo o robovskoj, vazalskoj religiji.
A ovdašnji poslednji paganski, a prvi hrišćanski vladar, prelaskom u hrišćanstvo postaje šta?

ko kaze da je on prvi vazal medju srpskim vladarima i šta je tada uopšte značilo biti vazal vizantiji ako ti je najmoćniji sused bugarska?
« Poslednja izmena: 26. Mar 2020, 23:09:51 od dabisha »
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
može biti, nemas dokaz
Na primeru dole vidimo da ponekad nijedan dokaz nije dovoljan.   Smile
Ali  deluje kao da je bio praktičan čovek (čitaj: oportunista), kojeg bi Gojko Stojčević ukorio, a nas pozvao da ga ne pratimo, kad bi mu prećutali o kome je reč. Smile

a ko kaže da je on primio hriscanstvo? i ko kaze da je on prvi vazal medju srpskim vladarima i šta je tada uopšte značilo biti vazal vizantiji ako ti je najmoćniji sused bugarska, ako je bio vazal što je možda vizantijska propaganda...?
Biti vazal značilo je da plaćati danak i prepustiti odredjenu kontrolu.
Koren vuče iz keltske reči za roba.  Smile
Robovska vera, kažem ti.
« Poslednja izmena: 26. Mar 2020, 23:28:18 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
može biti, nemas dokaz
Na primeru dole vidimo da ponekad nijedan dokaz nije dovoljan.   Smile
Ali  deluje kao da je bio praktičan čovek, kojeg bi Gojko Stojčević ukorio, a nas pozvao da ga ne pratimo. Smile

a ko kaže da je on primio hriscanstvo? i ko kaze da je on prvi vazal medju srpskim vladarima i šta je tada uopšte značilo biti vazal vizantiji ako ti je najmoćniji sused bugarska, ako je bio vazal što je možda vizantijska propaganda...?
Biti vazal značilo je da plaćati danak i prepustiti odredjenu kontrolu.
Koren vuče iz keltske reči za roba.  Smile
Robovska vera, kažem ti.

ne, stvar je u metodologiji.

ne postoji dokaz da je mutimir bio vazal.
ne postoji dokaz da nemanja nije bio iskreno religiozan
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
ne postoji dokaz da je mutimir bio vazal.
To raspravi sa kolegom Ćorovićem, kad se sretnete. Smile

ne postoji dokaz da nemanja nije bio iskreno religiozan
Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati.  Smile
(iz iskustva znamo da se mnogi iza vere kriju, a drugi koji kao veruju će za svoje slabosti i odstupanje od načela uvek pronaći izgovor)
« Poslednja izmena: 26. Mar 2020, 23:41:34 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
ćorović tebi nije predstavio svoj misaoni proces i razloge zbog kojih je nešto napisao u nekoj sintezi.
način na koji se stvari pišu u najopštijim delima kakvo je istorija srpskog naroda najčešće nije potpuno precizan ni potpuni tačan jer je to rezervisano za rasprave i monografije. U sintezi se posvećuje pažnja i konciznosti i lepoti izlaganja.

Hocu da kazem da ne mora da znači da su pojedinosti kao što je vazalski status opskurnog srpskog vladara iz gotovo nedokumentovanog perioda istorije tačne. I pisac sinteze to zna. Ali ti neće reći.

Zato nemam šta da raspravljam sa ćorovićem kad ga vidim. Obojica, da tako kažem,znamo zašto je on to napisao i znamo da to nije nužno tačno, kao i da nam je značaj te činjenice zapravo nepoznat čak i ako jeste tačna.

To su neke od začkoljica kod istoriografske literature.

Srbi su u to vreme bili u protoistorijskom dobu. Izmedju istorije i praistorije. O sebi nisu ostavili pisane beleške. Naše znanje se svodi na ono što su drugi o njima pisali. U ovom slučaju jjedan jedini izvor iznosi tvrdnju, pola veka posle dogadjaja. Dovoljno da se tvrdnja odbaci po pozitivističkom pristupu.
A na to možemo da dodamo i da je vizantijska vladarska ideologija smatrala cara za vladara hrišćanske vaseljene tako da se vazalski status sitniša i varvarskog skorojevića kakav je Mutimir podrazumeva.
Čak i ako je on formalno i ritualno priznao prvanstvo vizantijskog cara, to je mogao biti običaj u postupanju sa takvim vladarem, pri čemu se caru ne ustupa nikakva teritorija, danak niti služba nego je reč o načinu na koji se sa Vizantijom utvrđuje savezništvo.

i da ne pišem dalje. Jer bi mi trebali primeri slične prakse itd.
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
Slažem se sa tobom da ništa nije nužno tačno, ali ako je Mutimir bio sitniš kakav kažeš da jeste koliko bi teško bilo Vizantiji (sa tom ideologijom gospodara svih) da ga podjarmi, makar ritualno?
I opet, ako se tako utvrdjuje i lakše guta služba, onda to jeste religija u kojoj gospodarima trebaju robovi, makar iz zvali tudjom rečju za roba.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 31
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.051 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.