Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 31
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Bogovi sutrašnjice: Kako izgleda budućnost religije  (Pročitano 125997 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
ova mapa prikazuje stanje od recimo 40 godina kasnije ali u medjuvremenu nije bilo znatnih promena sem sto Bugarska kontrolise manje teritorija na severu zbog doseljavanja madjara

Da li bi vizantija mogla da vojno naudi srbiji?
« Poslednja izmena: 27. Mar 2020, 00:07:39 od dabisha »
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
Sad bih mogao da pitam otkud znaš da je bila šta na toj mapi tačno?  Smile
Ali može, a mogu i druge zemlje, pa tražiš zaštitnika u Vizantiji.
I tu se vraćamo na početak razgovora, od kojeg smo polako odlutali tvojim insistiranjem da pričamo samo o Srbima.
Ako je hrišćanstvo dovelo do jačanja Vizantije, Bugarske i organizovanja naših drugih potencijalnih neprijatelja, šta je tu dobro po nas? Ili po narode koji nisu hteli da se mole jevrejskom bogu?

« Poslednja izmena: 27. Mar 2020, 00:16:10 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Ako imas informacije o tome da bugari nisu kontrolisali nis i skoplje u to vreme, prosledi ih naucnoj zajednici

Hocemo li da pricamo o rusima i tome kako su oni primili hriscanstvo.
ili kako se islam prosirio u indoneziju i dolinu reke niger?
hint nije ratom. niko ih nije prisilio.

i ne znam da li je hriscanstvo doprinelo tome da navedene drzave ojacaju.
Mislim da su verske podele nanele ogromnu stetu vizantiji u ranim vekovima postojanja. Mislim na podele na nikejske i monofizitske hriscane i uticaj na prihvatanje stranih osvajaca, Persijanaca i Arapa.

Sve je to nedovoljno sigurno

rasprava je pocela od  tvoje tvrdnje da hriscanstvo i islam nisu covecanstvu doneli nista dobro na sta sam odgovorio

Licno mislim da nismo imali alternativu tako da nije vazno dal su nam doneli dobro ili zlo. Ako bih morao da biram izmedju te tri religije, biram hriscanstvo bez ikakve dileme.

A nekakva masovna iracionalnost tipa religije je bila neizbezna. Mozda u buducnosti nece biti

moyda je stvr u tome sto ne vidimo ljudsko biće na isti način.
Po meni čovek je biće kojem je religija prirodna stvar. Zato što je iracionalan i sklon logičkim greškama.
U vreme kada su se monoteističke religije širile i vladale kulturom, imale su važnu ulogu u razvoju ljudskog društva. Danas je ta situacija drugačija.
Ne mogu da zamislim ateističko društvo u antici ili srednjem veku
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
Ako imas informacije o tome da bugari nisu kontrolisali nis i skoplje u to vreme, prosledi ih naucnoj zajednici
Kako je Vasilije I pokorio Paganiju?

Hocemo li da pricamo o rusima i tome kako su oni primili hriscanstvo.
Ne moramo, vladari iz koristi, narod milom i silom.

rasprava je pocela od  tvoje tvrdnje da hriscanstvo i islam nisu covecanstvu doneli nista dobro na sta sam odgovorio
Nisam rekao ništa dobro. Ali je stopiralo progres, što je kasnije Islam nastavio čim je ta "univerzalana religija"potpuno prevladala životom svojih podanika.

Licno mislim da nismo imali alternativu tako da nije vazno dal su nam doneli dobro ili zlo. Ako bih morao da biram izmedju te tri religije, biram hriscanstvo bez ikakve dileme.
Koja je bila treća?

Mozda je stvr u tome sto ne vidimo ljudsko biće na isti način.
Po meni čovek je biće kojem je religija prirodna stvar. Zato što je iracionalan i sklon logičkim greškama.
U vreme kada su se monoteističke religije širile i vladale kulturom, imale su važnu ulogu u razvoju ljudskog društva. Danas je ta situacija drugačija.
Ne mogu da zamislim ateističko društvo u antici ili srednjem veku
Možda...ali ako smo pre jačanja hrišćanstva bili na korak od parne mašine, a onda pošli kontra putem koji je zagovarao najuticajniji "apostol", gde bismo danas potencijalno bili?
« Poslednja izmena: 27. Mar 2020, 00:53:58 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
odgovoricu samo na jednu stvar:
nismo bili na korak od parne masine
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
Ok, nisi upoznat.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
jesam. ni blizu parnoj masini. proveri

edit.

ustvari, pomocicu ti:

“Could it start the steam era sooner than our time line?”

Almost certainly not. There’s an immense gap between theory and practice, and this is an excellent demonstration of it.

As it happens. Hero’s aeolipile wasn’t a one-off invention. There’s a long history of steam-powered contraptions appearing for centuries until true steam power was developed. The Romans used steam and hydraulic systems to impress the rubes with self-opening temple doors and theatrical displays. The Byzantines used a steam-driven display of twittering artificial birds in one of the imperial palaces. An Ottoman philosopher rigged up a boiling kettle to turn a vaned spit over a fire, evenly roasting the meat on it. And that’s about the extent of it. People were messing around with steam power for hundreds of years and it wasn’t until the 1700s that they managed to turn it to practical, industrial use.

Why? Probably because that one idea (steam has motive power) isn’t worth much on its own. To use that power effectively requires a finer understanding of heat and air pressure and better materials like cast iron. Without a range of other theoretical developments and practical engineering inventions, which was lacking until after the Renaissance, you just don’t get useful steam power.
« Poslednja izmena: 27. Mar 2020, 01:13:50 od dabisha »
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
1. Opet nečije mišljenje koje ne uzima u obzir sve ono o čemu pričamo, a to je hrišćanski poziv na veru, a ne na mudrost. Sam duh hrišćanstva i njegov odnos prema čoveku, životu i svetu čini da se naučni napredak dešava uprkos, a ne zahvaljujući "univerzalnoj veri".

2. Šta je renesansa koja se u tekstu pominje ako ne pokušaj povezivanja sa antikom, predhrišćanstvom? Početak odgovora na svemoć crkve, početak obnove vere u kreativne sposobnosti čoveka  i njegove mogućnosti da zauzda i kontroliše prirodu? Kad ne postoji želja, zašto bi se pronašlo rešenje? Koliko je vekova izgubljeno, koliko se potencijalno mudrih glava bavilo nekim glupostima? Pa dan danas imaš probleme sa hrišćanima u nekim aspektima nauke i života. I dan danas su kočničari ili u najboljem slučaju slepe vodje (svakako ne jedini).

3. Imamo primer druge "univerzalne religije" koja ironično nikako da doživi svoju renesansu...koliko ih ima na svetu, a koliki je njihov doprinos nauci? 

EDIT: Inače, taj na čiji se odgovor pozivaš je na drugom sličnom pitanju odgovorio sa "moguće je na neki način, ali bi im (Rimljanima) bilo preskupo". Smile
« Poslednja izmena: 27. Mar 2020, 08:47:07 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
40 godina

to je u istorijskom smislu dve nano sekunde...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
2000 godina, to je u svakom smislu previše.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 31
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.048 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.