Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Za psa godišnje potrebno oko 40.000, a za mačke 13.000 dinara  (Pročitano 4584 puta)
01. Jun 2013, 19:07:43
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Safari 536.29.13
mob
Apple 15
Mnogima i ljubimci postaju luksuz: Za psa godišnje potrebno oko 40.000, a za mačke 13.000 dinara

Gorica Avalić    | 01. 06. 2013. - 18:20h | Komentara: 17
Držanje životinje u kući u doba krize postalo je luksuz, pa je sve češći kriterijum za izbor kućnog ljubimca količina novca potrebna za njegovu kupovinu i održavanje. U proseku, godišnje izdržavanje psa košta oko 40.000 dinara, a mačke skoro tri puta manje - oko 13.000. Ako ne računamo početne troškove za držanje ptica i riba, koji mogu da budu visoki, one su, pored glodara, među jeftinijima, pa je za njihovo držanje godišnje dovoljno 8.000 dinara.

Kliknite za uvećanje (+)
Troškovi držanja bilo kog ljubimca umnogome zavise od količine novca kojom vlasnici raspolažu i od toga koliko su spremni tog novca da izdvoje na negu svog ljubimca.

- Na tržištu postoji i kvalitetna i manje kvalitetna hrana za životinje. Razlika u ceni je velika, pa dok jednog vlasnika ishrana psa ili mačke može da košta i 8.000 dinara mesečno, drugi će za hranu odvojiti jedva 1.000 dinara ili će psa hraniti ostacima od ručka. Slično je i sa negom. Neko će životinjama priuštiti preparate za negu dlake, vitamine, za čišćenje ušiju, očiju, dok drugi neće - objašnjava Nela Bokan, zaposlena u prodavnici opreme za kućne ljubimce.

Aleksandar Erdeljan, vlasnik jedne novosadske radnje sa kućnim ljubimcima, objašnjava za “Blic“ da i različite vrste pasa i mačaka zahtevaju različito održavanje.

- Kratkodlakim mačkama dovoljno je da imaju pravilnu ishranu i grickalicu za nokte da ne bi cepale nameštaj, dok dugodlake traže mnoštvo preparata za negu dlake, paste za izbacivanje nagomilanih dlaka iz stomaka i vitamine.
Isto tako, za održavanje malog psa najveći izdatak je hrana, za koju je u toku meseca potrebno izdvojiti oko 2.000 dinara. Sa druge strane, ptice nisu mnogo zahtevne.

- One ne zahtevaju mnogo pažnje i oko njih se ne množe troškovi, a najveći je upravo onaj prvi trošak - kupovina kaveza. Posle toga, svi izdaci su sitni. Slično je sa glodarima i ribama. Kako hrana za ptice, glodare i ribe nije skupa, poželjno je da bude bar srednjeg kvaliteta. Pticama bi bilo dobro davati vitamine kako bi im perje bilo zdravo, glodarima često menjati podlogu, dok je kod držanja riba najvažnije stvoriti dobar ekosistem u akvarijumu koji se posle manje-više sam održava - priča Erdeljan.

Veterinar Đorđe Maričić objašnjava da bi psa i mačku trebalo jednom godišnje odvesti na opšti pregled kako bi se utvrdilo njihovo zdravstveno stanje. Ovakav pregled košta od 1.000 do 2.000 dinara.

- Štenad i mačići vakcinišu protiv raznih bolesti sa šest, odnosno osam nedelja, i to košta oko 1.500 dinara, a posle nekoliko nedelja slede i dve revakcinacije. Vakcina protiv besnila daje se u trećem mesecu i košta oko 1.000 dinara, dok sterilizacija košta oko 8.000 dinara - objašnjava Maričić.

Šta kažu vlasnici pasa
Mene je ishrana do sada prosečno koštala oko 30 do 50 evra mesečno, zavisi gde šta kupujem, gde naletim, negde skuplje, a negde jeftinije. Moj pas generalno slabije jede, odnosnodovoljno mu je do jedan kilogram razne hrane koju mu dajem, preko toga zakopava za kasnije - kaže BlackKan, sa foruma Prirodapasa.
Ja nikada nisam računala tačno ali okvirno oni pojedu dnevno oko 450-500din (bez suplemenata i sa mačkama). To onda izađe oko 14-15.000 mesečno za njihovo meso samo..... podeljeno sa je oko 3.500 valjda po psu kod nas. Teški su od 27 do 38 kilograma, znači pas od 30 kilograma nas mesečno košta oko 3.500. Opet kazem, bez suplemenata - objašnjava Una.
Lara nemački ovčar, težina 31kg, obrok joj je oko 3.5% mase(blizu 1 kilogram od čega je 700 grama mesa) mesečni račun za nju je od 8.000 do 12.000 dinara Ovde su uračunate posete veterinarima i hrana. Trening na koji idemo ne računam - piše Larontije.
Ako je neko mislio da je mali pas ujedno i mali trošak - gadno se vara! Doduše, što se hrane tiče, tu definitivno jeste (finansijski) lakše nego sa velikim psima, obzirom da dnevna količina hrane (na primer granula) je "smešna" u odnosu na količinu koju ovi (veliki psi) pojedu. Moja Lola ima 7,5 kg i dnevno joj sleduje 100-150g granula, a ako joj kuvam, onda je to oko 300-350g. Sve u svemu, mesečno na hranu potrošim oko 2.500,00 - 3.000,00 dinara (tu računam i poslastice). Od suplemenata joj dajem Anima strath (oko 1.500,00) i Flexadin (oko 4.000,00), ali Anima strath traje oko 3 - 3,5 meseca, dok Flexadin traje čak 6 meseci (pola tablete dnevno). Ovde bih dodao i PlaqueOff (sredstvo protiv kamenca) koji košta oko 1.800,00, ali traje oko 3 meseca. Što se tiče dlake i kupanja, situacija je sledeća: kupam je jednom u 7 do 10 dana, stoga moram da koristim odgovarajući šampon. Najekonomičniji mi se pokazao Greenfields (oko 950,00) i traje mi oko 2 meseca. Za češljanje koristim razne losione i balzame, ali nijedan nije ispod 700,00 - 800,00 dinara. Na kraju, tu je i sprej za raščešljavanje (odnosno uklanjanje čvorova) dlake - Biogance Tangle Remover koji sam kupio pre otprilike 6 meseci (koštao je oko 1.700,00), ali nisam ni polovinu potrošio. Gumice za šiške (namenjene baš za pse, a ne one silikonske koje ne valjaju ništa jer pucaju ko lude) koštaju 15 dinara komad, a mašnice su oko 200,00 do 300,00 dinara. Kao i većina malih i "niskopodnih" pasa, i Lola je veoma osetljiva na hladnoću, te sam joj za zimu kupio neke dve jaknice. Cene ovih odevnih predmeta su bezobrazno visoke kod nas - nema kvalitetne jakne (da je topla, postavljena i nepromočiva) bez 3.000,00 do 5.000,00 dinara. U periodu snega, odnosno kad putari posipaju so obavezna je i zaštitna krema. Ja kupujem običnu glicerinsku zaštitnu kremu za ruke, jer je ona namenjena za pse takođe bezobrazno skupa (mislim da sam video u Pet centru i da košta preko 1.000,00 dinara).
Veterinarski troškovi su ove godine bili malo veći, jer sam je vodio na sterilizaciju proletos (oko 15.000,00 dinara), a nešto pre toga je imala još jednu manju intervenciju (vađenje zuba - 5.000,00 dinara). Vakcina protiv besnila je 1.000,00, a protiv zaraznih bolesti 1.700,00 dinara - objašnjava Lekas.
Što se tiče vakcina - to su dve godišnje, to je oko 2600 dinara (ne računam one prve stenece) - dodaje PMP.
Treba navesti i troškove zaštite od krpelja i buva. Na primer, Frontline Combo (zaštita od 4 nedelje) 900,00 dinara - dodaje Lekas.
Izvor: www.prirodapasa.com
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0
Nista to nije. Prijateljica dala za macka oko 600 evra za par nedelja, pa ga na kraju opet uspavali, otiso mu jedan bubreg plus macja leukosa... Naravno, to je bez vakcinacije, i ostalih dzidza bidza. A hrana za, barem macke, sarena velika laza industrije. Jedna veterinarka je rekla za skoro sve marke hrane je kao hranjenje klinaca u McDonaldu, mislim, deca napredna, sretna i debela...
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 320
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.94
Ja za moje sarplanince plasim se i da stavim na papir sta samo pojedu.. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Nisam mudar, samo tiho pricam

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava
OS
androidNepoznat
Browser
Opera 11.10
mob
Nokia 6220
Ajde, stvarno me zanima, koliko pojede sarplaninac dnevno ?
IP sačuvana
social share
Баш још једна бенефиција тренирања у јавности, поред очитих бенефиција по физичко здравље, је управо развијање курцобоље за мишљење других...
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije

AriA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 22537
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 21.0
mob
Samsung Galaxy S4 mini
Ajde, stvarno me zanima, koliko pojede sarplaninac dnevno ?

Jede onoliko koliko ga naučiš. Može da pojede kao medved a može da živi na granulama ako mu ne daješ svakodnevno drugu hranu.

Kao i svi ostali psi, voli čorbasto i masno, i, zanimljivo, obožava ribu. Naravno jede i otpatke.
U brdovitim krajevima, pije krv posle zaklane stoke, ali je to samo u slučaju da ga praviš krvoločnim radi odbrane stoke od divljih životinja.
IP sačuvana
social share
Čoveku je dato da se prilagođava situaciji.
Onog koji čeka da se situacija prilagodi njemu, ubije taština.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 9046
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.15
mob
Alcatel One Touch
A ne praviš ga krvoločnim ako mu daš da živi samo na granulama...? Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije

AriA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 22537
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 21.0
mob
Samsung Galaxy S4 mini
Ne, onda se toliko smori od granula da se razvlači kao neka velika igračka i sve ga mrzi  Smile
IP sačuvana
social share
Čoveku je dato da se prilagođava situaciji.
Onog koji čeka da se situacija prilagodi njemu, ubije taština.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.8.3
Browser
Safari 536.29.13
mob
Apple 15
Granule su dobre za gazde, lose za zivotinje.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Linux
Browser
Safari 534.30
nikakve zivuljke vise nikad.. hvala lepo, dosta je robije
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.60
sar i tornjak mogu  pojesti konja..po jednog... Smile
ako stavis pred njega ...kao i svaka druga  psina... Smile
al'ne moze to tako... Smile
jede kol'ko mu treba da bude sit...i da stalno laje i skace po boksu... Smile
ako oce jos da jede...nek zaradi sebi... Smile

deba to je cisto sranje... Smile
mjerit cukama i maca i papagajima i katarincima... kol'ko pojedu i kol'ko potrose... Smile
kome to pada napamet...to isto ko da mjerim kol'ko mi neki clan malobrojne obitelji pojede..
i da to sve izracunam... Smile
koliko taj malobrojni clan potrosi godisnje... mogo bi komotno ergelu konja... drzat( tj cuvat ..jer nemogu ja drzat konje Smile ) i dva copora tornjaka i sarova
da ima neko pojes konje... Smile

i gle ti sad...40 000 dindzi je oko 400 eura je l tako... jeste Smile

400 :365 = 1,095890410958 (ima jos nekih brojeva al'ne mogu kucat vise Smile ) Smile
to je jedan evro dnevno... Smile

sta seru tu...ovi statisticari... Smile

moj lesi bi il poco strajkovat il bi me izujedo..kad bi mu dao da dnevno pojede jedan evro... Smile

« Poslednja izmena: 02. Jun 2013, 03:38:25 od bobaK_bl »
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.