Pa jesu ekonomski partneri zapada, u cemu ni Srbija nije tako daleko.
Postoji ogromna razlika između odnosa zapada sa te 4 pomenute zemlje i odnosa zapada sa Srbijom. Te zemlje su zapadu partneri, a Srbija je više kao neki potrčko.
Citat
A sto se tice svetlosnih godina, ne ocekuj da ce uz NATO biti nesto bolje i da ce konacno da krenu krediti, investicije i sta god vec. Nece se izmeniti u svakodnevnom zivotu ama bas nista, osim malo sminke za vojsku pred novinarima...
Zapravo hoće. Članstvo u NATO znači manje drndanja sa zapada. Manje drndanja sa zapada znači manje pizdarija, što na Kosovu, što u Raškoj, što uopšteno u regionu. Što dalje znači više otvaranja i više investicija.
Nije isto kada se na Srbiju gleda kao na neku tamo vukojebinu koja se otima redu i kontroli, i koja nije baš stabilna (pričam kako oni nas vide trenutno)... i kada se na nju gleda kao na nekoga ko je ispunio i prihvatio određene uslove i pravila igre te postao član kluba. Sve je to međusobno povezano. To što domaći i strani političari pričaju nema veze EU i NATO članstvo, to okači mačku o rep. Ima itekako puno veze. Posebno kad se radi o maloj, nebitnoj zemlji koju već bije loš glas i kojoj znači svaka dobra reputacija i veze.
Zapravo hoće. Članstvo u NATO znači manje drndanja sa zapada. Manje drndanja sa zapada znači manje pizdarija, što na Kosovu, što u Raškoj, što uopšteno u regionu. Što dalje znači više otvaranja i više investicija.
I u praksi je tako. Pogledaj zemlje u okruženju i koga sve od njih Evropa smatra stabilnima, i samim tim koliko investicija šalje tamo. A onda pogledaj one koje važe za nestabilne i ko je glavni investitor kod njih. Evropljani nisu sigurno.
Prvo, Bugarska jeste sirotinja ali opet stoje bolje nego mi. Pre nego što krenu šokovi i dreka od neverice, da obrazložim - mi u Srbiji slabo slušamo šta se dešava u Bugarskoj i Rumuniji i svoje utiske o njima formiramo na osnovu onoga što smo čuli i znali pre 10 i više godina. Kada je Bugarska stvarno bila beda gora čak i od nas. U međuvremenu dosta toga se promenilo. Danas ima veći BDP od Srbije, i ukupan i po glavi stanovnika. Stopa nezaposlenosti 10%, javni dug 30% BDPa. Takođe su obnovili dosta infrastrukture. A sve to najviše zbog investicija i otvaranja. I ovo nisu samo podaci s papira, nego sam isto čuo i od ljudi koji su išli tamo i videli to svojim očima. Naravno, pošto je ovo Burek, da odmah napomenem da ne tvrdim ja da je to samo zato što su ušli u NATO i poboljšali sliku o sebi. Ali to je jedan od faktora koji je pomogao u tom njihovom putu napretka. Jednostavno skinuli su sa sebe sve stigme i balaste i počeli da primaju investicije i da se otvaraju. I da, znam da i njih muči siromaštvo, siva ekonomija, korupcija, nerazvijenost ruralnih delova... ali jbg, opet guraju napred. Brže nego mi.
A drugo... ok, to je što se tiče Bugarske. Koja je jedna od najslabijih igrača. Šta je sa drugim državama okruženja? Ko god je nešto uznapredovao u skorije vreme, uradio je to pošto se približio zapadu i uspostavio neki poredak i stabilnost. Bosna, Kosovo i Makedonija npr jako sporo rade na tome , i ne smatraju se stabilnim zemljama (još uvek). I zato kod njih nema evropskih investicija nego su sve turci i arapi. I ameri. Jedini izuzetak u celoj priči je Albanija, koja jeste u NATO već 6 godina a opet kaska za ostatkom. Al to je zato što je decenijama bila izolovana cigamala, pa ne može to da se poništi za nekoliko godina. A i to što je ušla u NATO, ušla je samo jer su je Ameri ugurali, a ne zato što je Evropa stvarno smatra stabilnom i perspektivnom zemljom. Što se vidi i po činjenici da ona jako slabo investira u Albaniju. Ovde ne računam njihovu dijasporu koja živi u Evropi, nego govorim baš o investicijama od samih evropljana.
« Poslednja izmena: 02. Okt 2016, 19:56:06 od hkj »
bugari istina nisu ratovali ali su prosli kroz otprilike ista ova ostala cuda: privatizaciju, koruciju, raspad ekonomskog sistema, socijalnih sluzbi, zdravstva i skolstva, propast sela, iseljavanje ...