Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 06. Sep 2025, 01:28:51
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 66 67 69 70 ... 398
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vojska Srbije: Stižu domaći sistemi  (Pročitano 697956 puta)
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
propade srbija...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
Vest od danas, ono o čemu sam ranije pričao...

NAPOMENA : Ovaj tekst mogu da razumeju samo oni koji su proveli bar godinu dana u kasarni LOL

Inženjeri izbegavaju uniformu
R. DRAGOVIĆ | 21. decembar 2016. 22:02

Zbog niskih plata, VS napušta kadar koji ima prođu na tržištu rada. Informatičaru u sistemu odbrane najviše 80.000 mesečno

Inženjer informatike zaposlen u Vojsci Srbije zarađuje, zavisno od čina i dužnosti, najviše 80.000 dinara, iako isti posao u civilstvu vredi i nekoliko puta više. To je osnovni razlog manjka ovog kadra u našem sistemu odbrane. Osim IT stručnjaka, oružanim snagama nedostaju i inženjeri drugih profila, građevinski radnici, zanatlije...

Vojska već godinama beleži odliv pripadnika koji imaju dobru prođu na tržištu rada, jer ne može da ih plati koliko vrede. Primanja u sistemu odbrane određena su pravilnicima i drugim aktima, a Ministarstvo odbrane traži pravni put da stimuliše zaposlene sa deficitarnim znanjem i sposobnostima.
- Univerzitet odbrane školuje kadar koji je potreban oružanim snagama, među njima i informatičare - kažu u vrhu Vojske Srbije. Problem je, međutim, što oni u civilstvu mogu da se zaposle na primamljivijim i neuporedivo bolje plaćenim radnim mestima. Njihovim "skidanjem", gubimo dvostruko - ostajemo bez stručnjaka koji su nam preko potrebni, a u nepovrat odlaze i sredstva uložena u njihovo obrazovanje.

Kadeti školovani na Vojnoj akademiji imaju obavezu da rade osam godina kao oficiri. Tek po isteku tog roka mogu da zatraže raskidanje radnog odnosa sa Vojskom Srbije. Mnogi, međutim, i ne čekaju ovaj rok da se "skinu", zbog čega Ministarstvo odbrane pokreće sudske postupke.

Slična situacija je i među profesionalnim vojnicima. Odliv vojnika sve više je uslovljen privrednim kretanjima. Uniformu i oružje sve češće vojni profesionalci menjaju radnim odelima i alatom i zapošljavaju se u kompanijama koje povećavaju svoje kapacitete i podižu nove fabrike.
- Investitori daju bolje uslove rada i zarade i tu je vojska najčešće nemoćna. Ovaj slučaj posebno je izražen u Vojvodini, kao i u gradovima u koje se slivaju investicije. Razvojem privrede i limitiranim vojnim budžetom moguće je da će ovaj problem u buduće biti još izraženiji - navode u VS.

Praksa pokazuje da privatnici rado zapošljavaju bivše vojnike i oficire, jer znaju da dobijaju pozudanu, preciznu, odgovornu radnu snagu. Dodatni argument je i da im je rizik od problema manji, jer su svi bivši vojnici prošli bezbednosnu proveru.

U cilju efikasnije popune jedinica Ministarstvo odbrane definisalo je polazne osnove za izmenu Uredbe o stanjima u službi i unapređivanju oficira i podoficira, koji se najčešće "regrutuju" iz vojničkih redova. Ove promene trebalo bi da kao merilo nametnu kompetencije, efikasnost i bolju motivaciju starešina, kao i njihovo stručno usavršavanje i napredovanje u službi.

Jači za 170 oficira

Vojska Srbije tokom 2016. pojačana je sa 170 oficira, koji su činove stekli na Vojnoj akademiji i Medicinskom fakultetu VMA. Dužnosti u garnizonima preko konkursa preuzela su 23 oficira. Iz jedinica je probrano 170 vojnika, koji su posle završenog Osnovnog kursa dobili podoficirske činove. Ovih dana završava se procedura prijema u Vojsku Srbije grupe od 300 profesionalnih vojnika.

Novosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
taj poso se za pare ne radi...

to nije slucaj nigde u svetu...

neka idu u privatni sektor...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
Da bre, radi se iz ubedjenje!

Još samo kad bi to ubedjenje moglo da se sipa u rezervoar automobila ili da se njime plate računi... ne bi bilo problema.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
ja se nista ne razumijem u ove migove  Smile vise se razumijem u letece tanjire nego u migove  Smile

je l vozio miga iko od vas  Smile

i jel valjaju ista ovi migovi sto je pemijer dzaba dobio za 250 miliona  Smile 
nesto je ono meni sumnjivo  Smile  vidi se da su ih izvukli iz neke stale i da su ih samo malo oprali  Smile
ono su izgleda neke letece konzerve  Smile

a cuo sam na vijestima i da je dobio na poklon 30 tenkova i 30 izvidjackih oklopnjaka  Smile

oni tenkovi...nesto mi lice na  obicno gvozdje..isto ono kao ono sto je sutanovac prodo na otpadu  Smile

ako ima neko da se racume u migove da mi malo pojasni je l valjaju ista oni avioni  Smile

Smile
« Poslednja izmena: 22. Dec 2016, 01:39:06 od bobaK_bl »
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
Kante

Da, kante. Dok vi crnogorci imate ova 4 operativna svemirska broda:

https://en.wikipedia.org/wiki/Montenegrin_Air_Force

Odakle ti ideja da sam ja u CG  Smile
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
 Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
mob
Nokia 
Bobo, da prvo rascistimo, jesam ja zavrsio neke visoke skole, ali u civilstvu. Samo su bile iz iste oblasti u kojoj je radio uvazeni clan nekog foruma.

Sto se tice aviona, i moj prvi utisak je bio isti kao i tvoj.

A onda sam dobio neke informacije na nekim drugim forumima, a pazljivije saslusao sta neki drugi strucniji, a ne Vucic, izjavljuju povodom ove kupovine. A onda sam vratio film sta je dobijeno za nesto preko 5 miliona tokom remonta pre neku godinu. I stvari su postale logicne.

Raniji remont nije ukljucivao rezervne delove, vec goli remont, Tako smo dobili avione koji su remontovani, ali su zbog nedostatka rezervnih delova vrlo brzo krenuli da ispadaju, pa je sa prvog koji je ispao, 18101, pocelo cerupanje delova kako bi se preostala tri (jer je jedan izgubljen u udesu) odrzali u letnom stanju. Tako je bilo do prosle godine, kada je izvrsena nabavka rezervnih delova za sve avione koji su jos u resursu kako bi se obezbedilo normalno odrzavanje.

Verovatno pouceni time, sada je u paket ukljuceno sve. Avioni su dobijeni dzabe, placa se remont i osavremenjavanje nasa cetiri (od kojih 18101 mora prvo da se kompletira, jer je gomila delova skinuta sa njega da bi se ostala tri odrzala u letnom stanju), a zatim remont i osavremenjavanje sest dobijenih. Posto su oni u resursu, i mogu da lete barem jos cetiri godine, ja pretpostavljam da ce se remont i osavremenjavanje izvrsiti odjednom, kako avioni ne bi dva puta izlazili iz upotrebe i redovnog dezurstva.

Kada se saslusa sta su pojedini izjavili o osavremenjavanju, ispada da je to osavremenjavanje na standard SM, na internetu mozes da pronadjes sta to sve podrazumeva. A kada to pogledas, videces da ce ti aviona posle remonta i osavremenjavanja biti nebo i zemlja u odnosu na MiG-29 koji sada imamo.

Tu Miloradoviceva izjava, da ce posle tog osavremenjavanja po sposobnostima avioni biti ravni svedskim Gripen-ima lagano dobija smisao. Nece biti poptuno analogni ali ce biti veoma blizu. Po letnim osobinama bice isti ili cak i bolji, za nase posle osavremenjavanja ne znam, ali ruski ce biti sigurno, jer dolazi jedan MiG-29 9-12A iz ruskog RV i 3 MiG-29 9-13, kao i dva dvoseda 9-51. Svi oni su u startu imali jace motore, kao i bolji radar i ostatak elektronske opreme od nasih izvoznih 9-12B.

Posle osavremenjavanja ovi avioni ce biti sposobni za dejstvo po ciljevima u vazduhu i po ciljevima na zemlji, pa to zahteva kupovinu dodatnog naoruzanja i opreme. Za razliku od ranije kada smo tokom remonta kupili odredjeni broj raketa V-V da bi zamenili one kojima je istekao rok upotrebe, danas moramo da kupimo naoruzanje V-V koje treba da ukljuci i rakete R-77, kao i rakete za dejstvo po ciljevima na zemlji, ukljucujuci i protivradarske rakete.

Kada uz to uracunas rezervne delove potrebne za redovno odrzavanje aviona, onda cifra koja se spominje postaje realna. Remont + osavremenjavanje + rezervni delovi + komplet naoruzanja za 6 aviona koje dobijamo i dopuna kompleta naoruzanja za postojece avione raketama R-77 i vodjenim sredstvima za dejstvo V-Z + nisanski kontejneri za svih 10 aviona. Po programu osavremenjavanj na standard SM to moze ukljuciti i ugradnju sistema za dopunu goriva u vazduhu, kao i osposobljavanje tehnickog sastava za kompletno odrzavanje, ukljucujuci remonte, aviona u zemlji korisnika. Ukoliko zemlja poseduje avio industriju, postoji mogucnost da se sama zemlja osposobi da izvede osavremenjavanje.

Ako je sve to tacno, i ukljuceno u dil, a prema izjavama ucesnika moze se proceniti da jeste, a i pojeidni obavesteni clanovi nekih foruma kazu da jeste, onda cena ne bi bila prevelika. Ako nije, onda bi moglo da se prica o prevari. Indiju je slican program kostao oko 15 miliona dolara po avionu, ali je Indija remontovala i osavremenil na standard UPG preko 60 aviona, i od toga posao uradila sama na preko 50 aviona, samo 6 je remontovano i osavremenjeno u Rusiji. Tako da je dil za njih sigurno bio povoljniji.

Sto se tice odliva inzenjera informatike, to je samo vrh ledenog brega. Odnosno ono sto je procurelo u javnost danas, krajem 2016.-te. Pa gospodin Hkj nije morao da sluzi vojsku da bi to saznao. Smiley

Ali, da je odsluzio vojsku, znao bi da taj odliv traje jos od pre rata 1999.-te. Kod nekih jeste motiv bio novac i mogucnost zaposlenja za bolju platu u civilstvu, ali je za mnoge druge razlog bio drugaciji. Oni su hteli da ostanu o vojsci, ali nisu mogli da otrpe stanje u vojsci.

Recimo, ti duzis kao saobracajni inzenjer auto park. Tvoj nadredjeni trazi od vojne policije da, posle dve uzastopne saobracajke u kojoj su ucestvovala vojna vozila sa civilnim, i pri kojima je utvrdjena neispravnost vojnih vozila, pojaca kontrolu na vozilima pri ulazu i izlazu iz kasarne.

Medjutim, ti kao saobracajni inzenjer znas da nemas ni dva potpuno ispravna vozila u celoj kasarni, i to ne tvojom krivicom. Razloga je vise, starost vozila za koje vise ne postoje rezervni delovi, poreklo pojedinih vozila za koje postoje rezervni delovi, ali se ne mogu nabaviti drugacije osim ispod zita, jer se proizvode u otcepljenim republikama, itd. A nekada je razlog prosto to jer tvoj nadredjeni ne zeli da naruci rezervne delove za vozila. I on je saobracajni inzenjer, ali mu je lakse da se hvali kako on, za razliku od drugih, odrzava ceo vozni park pomocu stapa i kanapa, bez troskova koje prave neki drugi, nadajuci se da ce mu to doneti unapredjenje. A posto ima saobracajnog inzenjera porucnika ispod sebe, ako se bilo sta desi, svalice krivicu na njega. I pri tome je dobar sa komandantom kasarne, pa to moze da mu prodje, jer ce svaki tvoj izvestaj bilo kojoj visoj komandi zavrsiti u korpi.

I sada on trazi od vojne policije pojacanu kontrolu. Skoro ni jedno vozilo ne moze da izadje iz kasarne, jer su sva neispravna. Ti trazis da se naruce rezervni delovi da popravis vozila, on ne da. Ti trazis da neka vozila rashodujes, da bi sa njihovim delovima osposobio preostala vozila, on opet ne da. A za sve svaljuje krivicu na tebe. Tebe kaznjavaju skidajuci od vec ionako male plate (pri tome govorimo o vremenu pre skoro dvadeset godina, kada je standard vojnika bio bar troduplo gori nego danas), a ne mozes da uradis nista, jer ti ne dozvoljavaju da uradis bilo sta. Jedini ti je izlaz da odradis obavezne godine i skines se, i ratosiljas bede, ili da napustis vojsku, platis troskove skolovanja za onaj deo koji nisi odradio, i nastavis da zivis dalje normalno. I to bez obzira sto u to vreme ni alternative u civilstvu nisu bile mnogo bolje.

To je jedan primer od milion. I toga nema u novinama. Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
tebi se ne isplati da radis...

sedi ovde sa nama da bistrimo politiku...

i sto je najvaznije smejemo se u enormnim koliciniama...

nego kako ide poso...

sad sigurno pravis pauzu cim si ovde...

jel sam ja to dobro shvatio...

Smile

IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
mob
Nokia 
Ne brini se ti za moj posao, on ide odlicno.

I smej se, to je zdravo, ziveces duze. I ja se grohotom smejem svaki put kada se ulogujem na forum, prateci sta superzvezde foruma lupetaju.

Ja sam posle posla morao da pozavrsavam gomilu stvari, pa se smrzao napolju i posle toga se udremao cim sam legao da se zgrejem i odmorim. A kada se probudis u gluvo doba, pogledas sta ima na mrezi dok ti se ne prispava.

Brini ti vise sto ti ne mozes da spavas u vreme kada si postovao. Mora da si sanjao igranke sa Maradom, pa nisi ponovo mogao da zaspis. Smiley
« Poslednja izmena: 22. Dec 2016, 07:47:30 od miodrag2 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 66 67 69 70 ... 398
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 06. Sep 2025, 01:28:51
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.129 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.