Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 09. Avg 2025, 11:45:09
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vodič ~ predavanja, izložbe  (Pročitano 194910 puta)
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Nokia 
Izložba nagrađenih za crtež u Haosu

Izložba dobitnika nagrade za crtež Fonda "Vladimir Veličković", koju ravnopravno dele Jelena Šalinić Terzić i Damjan Kovačević za 2010. godinu, biće otvorena 20. decembra u Galeriji "Haos", a biće saopšteno i ime laureata za ovu godinu.

Konkurs je uveden pre četiri godine, kada je naš ugledni slikar, akademik Veličković dobio nacionalnu penziju i odlučio da jednogodišnji prihod izdvoji za nagradu za crtež umetniku mlađem od 40 godina.

Laureat na Konkursu ima pravo i na samostalnu prezentaciju krajem godine u galeriji "Haos".

Pored laureata, čiji su radovi specijalno urađeni za izložbu, na donjem nivou galerije izloženi su crteži četvoro umetnika koji su ušli u uži izbor - Bojan Radojčić, Vuk Vučković, Jasna Damnjanović i Simonida Radonji.

Jelena Šalinić Terzić (35) je na Fakultetu likovnih umetnosti (odsek slikarstvo u klasi Anđelke Bojović) proglašena je za studenta generacije. Magistrirala je 2003. godine kod iste profesorke, a sada je na doktorskim studijama. Radi kao asistent na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu na predmetu Crtanje i slikanje.

Dobitnica je brojnih nagrada, a do sada je već imala 30 samostalnih i na desetine grupnih izložbi.

Damjan Kovačević (28) je diplomirao na FLU na slikarskom odseku, u klasi Čedomira Vasića, a sada je na doktorskim studijama istog fakulteta. Bio je gost umetnik u Nemačkoj (2009) i imao je desetak samostalnih i grupnih izložbi.

,,U ciklusu, simboličnog naziva ''Koridori'', Šalinić Terzić analizira tranziciju u nama u okvirima nametnute stvarnosti iz jedne izrazito ženske perspektive",navodi autorka teksta u katalogu Asja Trbović.

Za Damjana Kovačevića, Trbovićeva kaže da je njegov crtež ,,težak, gotovo skulptoralan, sa mnoštvom asocijacija i reminiscencija".
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.
I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Nokia 
"Čitav grad" u Cvijeti Zuzorić

Izložba "Čitav grad", koja predstavlja jedan deo u nizu izložbi o umetničkoj fotografiji u Nemačkoj, biće otvorena 22. decembra u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", najavio je Gete institut.

Postavka obuhvata primere autorske fotografije, na kojima se sjedinjuje dokumentacija sa umetničkom interpretacijom.

Šest umetničkih fotografa - Zoltan Jokaj, Andreas Rost, Maria Sevc, Ulrih Vist, Tomo Jamaguči i Eva Bertram - prikazuju iz različitih perspektiva urbanu kulturu i urbani život.

Njihova zajednička tema je pitanje identiteta čoveka i gradskog prostora, a pritom obuhvataju različite aspekte - grad, arhetikturu, portret, savremenu istoriju i društvo.

Razmišljanja umetnika usmerena su na svakodnevnu situaciju, a radovima pripovedaju sopstvenu priču.

Izložba "Čitav grad" dobila je naziv po delu Maksa Ernsta, a posetioci će moći da je pogledaju do 22. januara.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 9.0.1
mob
Nokia 
SKD Klub KCB
Stevan Tontić, Nemanja Mitrović i Dejan Simonović
Mesto: Kulturni centar Beograda
Adresa: Trg republlike 5
Vreme: Petak 13. januar, 20h

Tribina "Star Wars saga"
Učestvuju: Nemanja Čalić, Predrag Dimitrijević, Vlada Vesović, Željko Dimitrijević
Mesto: Dom omladine, Beograd
Adresa: Makedonska 22
Vreme: Ponedeljak, 16. januar, 18.00h

Gradska Knjižnica
Gost: Mirjana Đurđević
Mesto: KC Grad, Beograd
Adresa: Braće Krsmanović 4
Vreme: Utorak 17. januar, 20h

Ishrana u neolitskoj Vinči
Izvori i rekonstrukcija - autori Nenad Tasić i Dragana Filipović
Mesto: Galeriji nauke i tehnike SANU
Adresa: Đure Jakšića 2
Vreme: Od 14. decembra do 31. januara 2012.

Na azurnoj obali
Izložba keramičkih skulptura i umetničkih predmeta Pabla Pikasa
Mesto: Zgrada Beko, Beograd
Adresa: Bulevar Vojvode Bojovića 6-8
Vreme: utorak 2. februar - nedelja15. april

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 9.0.1
mob
Nokia 
Šid: Sava Šumanović lično i porodično

Galerija velikog slikara u Šidu u znaku dveju godišnjica - šest decenija postojanja galerije i decenija od tragične smrti velikog slikara

Galerija jednog od naših najpoznatijih slikara Save Šumanovića u Šidu, ove godine obeležava dva značajne godišnjice. Prva je šest decenija rada i postojanja galerije, a druga sedam decenija od tragične smrti velikog slikara. Već 24. januara, biće otvorena izložba pod pokroviteljstvom opštine Šid.

- Povodom Šumanovićevog rođendana priredićemo izložbu pod nazivom “Sava Šumanović - ličnost, porodično, nacionalno” sa obiljem fotografija i dokumenata koje ćemo izložiti na 28 panoa - navodi Radovan Sremac, direktor Galerije “Sava Šumanović”. - Reč je o arhivi iz fonda naše galerije, koju je zaveštala slikareva majka Persida, ali i će se tu naći i dokumenta i fotografije iz Beograda, Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Zagreba, pa čak i iz Nemačke iz Hanovera. Na ovaj način želimo da predstavimo manje poznate detalje iz života, stvararalaštva i okruženja u kojem se kretao i živeo slavni slikar i njegovi srodnici.

Centralni događaj u obeležavanju jubileja galerije biće jesenja izložba. Planirano je i izdavanje monografije posvećeno porodici Šumanović, kao i posebne publikacije povodom 60 godina rada galerije. Tokom 2012. godine, svakog meseca održaće se bar po jedna manifestacija u čast Save Šumanovića. Tako su planirane slikarske i arheološke radionice, tradicionalna izložba Likovnog kruga “Sava Šumanović” i drugi sadržaji.

- U pregovorima smo sa Domom Vojske Srbije u Beogradu, kako bismo predstavili još jednu reprezentativnu izložbu, poput one koja je u Domu vojske naišla na veoma dobar odjek i posećenost. Planiramo i jednu izložbu u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci - zaključuje drektor Radovan Sremac.

Smoking i cilindar

Direktor galerije Radovan Sremac otkriva da će se na predstojećoj izložbi, pored fotografija i dokumenata, naći i originalan Šumanovićev smoking i cilindar. Za ovu priliku doneće ih slikareva rođaka Mirjana Bakočević-Nikolić iz Novog Sada.

Izvor: Novosti
« Poslednja izmena: 13. Jan 2012, 10:13:37 od vojvođanka »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 9.0.1
mob
Nokia 
Uživo!
Predstavljanje autobiografije Miše Aleksića
Učestvuju: Aleksandar Gajović, Bora Đorđević, Prljavi inspektor Blaža i autor
Mesto: SKC Delfi Café, Beograd
Adresa: Kralja Milana 48
Vreme: Četvrtak 19. januar, 14h
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 9.0.1
mob
Nokia 
Enformel u Vojvodini
Mesto: Savremena galerija, Zrenjanin
Adresa: Trg slobode 7
Vreme: Ponedeljak 23. januar - Petak 10. februar
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 10.0
mob
Nokia 
Endi Vorhol na izložbi u Somboru

Izložba radova tvorca umetničkog pravca pop art Endija Vorhola (Andu Warhol) otvorena je u Kulturnom centru "Laza Kostić" u Somboru.

Izloženo je 30 originalnih Vorholovih dela koja su u vlasništvu jedne ljubljanske galerije.

Među njima su i serigrafije Merilin Monro, kao i edicija "Cveće" (Flowers). Među delima je i "Brzi klizač" (Speed Skater), koje je bilo simbol takmiccenja u brzom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine.

"Sombor je jedna od prestonica kulture u Srbiji i logično je da se ova izložba održava baš u ovom gradu", kazala je državna sekretarka u Ministarstvu kulture Snežana Stojanović-Plavšić.

Glumac Sergej Trifunović rekao je na otvaranju da je Vorhol zapravo tvorac art popa, a ne pop arta, jer je od popularnog stvorio umetnost, a ne obrnuto.

Vorhol (1928-1987) rođen je u SAD, a porodica mu je rusinskog porekla iz današnje Slovačke. Tokom života bio je slikar, režiser, glumac, publicista.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 10.0
mob
Nokia 
Likovna apstrakcija u Galeriji '73

U četvrtak, 9. februara 2012. godine u 19 časova, u Galeriji `73 biće otvorena izložba “Tri lika apstrakcije“, autorskog projekta istoričarke umetnosti Mirjane Vajdić Bajić na kojoj će svoje radove predstaviti Milija Belić, Momir Knežević i Snežana Grozdanović.

“Izbor “Tri lika apstrakcije“ nastoji da ukaže na umetničke pojave, u punoj stvaralačkoj i ličnoj zrelosti, beskompromisno opredeljenih za različite idiome apstraktnog rečnika, koji su u toku svojih karijera prošli kroz više procesa metamorfoza, paralelno sa premeštanjem poetsko-filozofskih unutarnjih težišta svog dela”, piše u najavi izložbe

“Posmatrajući aktuelne cikluse Milije Belića, Momira Kneževića i Snežane Grozdanović, koji imaju zaokruženost, kako likovno-prostornu tako i sadržajnu, samostalnih istraživačkih poduhvata, ulazi se u tri dimenzije beskonačnih polja apstrakcije, čija različitost se odnosi kako na polazišta, tako i celovite metodologije i, vrlo sažeto, puteve od introspekcije do komunikacije”, dodaje se u najavi.

Izložba će biti otvorena do 21.02.2012. godine, a ulaz je besplatan.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 10.0.2
mob
Nokia 
Imaginarni vrtovi u Narodnom muzeju

U atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu u sredu, 22. februara, biće otvorena intimna izložba "Imaginarni vrtovi Ibera Robera", zahvaljujući kojoj će posetioci imati priliku da prošetaju umetnikovim imaginarnim vrtovima i upoznaju francusku kulturu 18. veka.

Kako se navodi u saopštenju muzeja, posetioci izložbe biće u prilici da vide slike "Stepenište parka palate Farneze u Kapraroli" i "Park na jezeru" koja su dela jednog od vodećih francuskih umetnika druge polovine 18. veka.

Rober je kroz svoj rad ujedinio iskustva dizajnera vrtova i slikara. Rober od Ruina, kako su još nazivali ovog umetnika, najveći ugled stekao je slikajući idealizovane i vanvremenske vedute na kojima se prožimaju ruševine zdanja iz prethodnih epoha i perioda.

Izložba će, kroz prateće tekstove, omogućiti posetiocima da saznaju brojne pojedinosti i o kompleksnom procesu konzervacije i restauracije i da vide kako je, uz pomoć specifičnih analiza i ispitivanja, moguće proniknuti u tajni život slika.

Izložbu će svečano otvoriti ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković u prisustvu direktorke Narodnog muzeja dr Tatjane Cvjetićanin i vanrednog profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu i autorke izložbe dr Saše Brajović.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 10.0.2
mob
Nokia 
Radovi Fransiska de Goje u Beogradu

Izložba grafika jednog od najznačajnijih španskih slikara Fransiska de Goje "Užasi rata i ratna fotografija" otvoriće Institut Servantes u petak, 24. februara u 19h.

Izložba će predstaviti ovog umetnika iz drugog ugla, kao preteču fotoreportera koji je svojim grafikama beležio nepristrasno užase rata. Izložba, koja obuhvata 82 grafike, obišla je brojne svetske prestonice od 2010. godine kao što su Peking, Tokio i Berlin, a beogradskoj publici će biti predstavljena sve do 31. marta.

Izložba "Užasi rata i ratna fotografija" obuhvata 82 grafike rađene u bakrorezu koje pokazuju sav besmisao rata, u ovom slučaju španskog rata protiv Napoleonovih trupa (1808-1814).

,,Fransisko de Goja bio je jedan od prvih umetnika koji je nepristrasno, poput fotoreportera koji će se pojaviti nakon njegove smrti, prikazivao bol, tugu i besmisao rata. Pre njega umetnici su koristili temu rata kao

motiv samo po porudžbini od viših staleža. Goja je imao tu sposobnost da objektivno osudi surovost obe strane i da kritikuje vladajuću klasu koja se ne ustručava da prolije tuđu krv”, navodi se u saopštenju.

Grafike su grupisane u sedam celina sa ciljem da se pregledno prikažu osnovne teme i ideje koje je Goja razvijao kroz čitavu seriju: Front, Žrtve, Pogubljenja, Progonstva i pljačkanja, Glad, Žena i Posleratni period.

Huan Bordes, kustos izložbe, navodi da je Goja zaista preteča ratnih fotoreportera jer je stvarao brzo, jezikom brze foto-vesti, i da nije ublažavao svoje poruke. S obzirom na njegovu kritiku rata njegove grafike su osuda svih ratova u svetu. Danas kada se broj fotoreportera povećava u aktuelnim sukobima i kada je slika preplavila svet, lepo je krenuti od početaka kada je jedan španski umetnik verovao da svojim grafikama može promeniti svet.

Izložba se otvara u Beogradu kako bi doprinela proslavi 50. godišnjice od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivu Andriću, velikom proučavaocu i ljubitelju Goje.

Izložba se održava u saradnji sa Akademijom lepih umetnosti San Fernando iz Madrida, a otvoriće je direktor Instituta Servantes, Antonio Lasaro Gosalo i kustos izložbe Huan Bordes.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 09. Avg 2025, 11:45:09
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.