Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Viktor Suvorov - Ko je zapoceo Drugi Svetski rat?  (Pročitano 45105 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 677
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 20.0

Šta je čudno i nelegitimno u tome što Staljin pregovara i sa jednima i sa drugima o preraspodleli teritorija na istoku Evrope?
  Englezi i Francuzi mu traže da poštuje teritorijalni integritet, a Nemci mu to ne traže i nude mu pola Poljske.
Staljin prihvata bolju ponudu i zaključuje sporazum sa Nemcima. Šta je tu čudno? To se zove diplomatija među velikima na račun malih.

Ako je po tebi podela Poljske izmedju SSSR-a i Nemacke legitimna, onda je legitiman i Pavelicev predlog caru Borisu da Bugarska i NDH raskomadaju i podele teritoriju Nediceve Srbije, i da Srbija nestane sa evropske karte, jel tako?  Smile  Ili kao sto su Centralne sile za vreme Prvog Svetskog rata potpisale Tajnu konvenciju o uspostavljanju kopnene veze izmedju Austro-Ugarske i Bugarske, a naravno preko srpske teritorije.

Citat

Gde je tu uzrok II sv. rata? Zašto uzrok nije objava rata Nemcima, nakon što su napali Poljsku?

Staljin je znao da Englezi i Francuzi nece tolerisati nemacki napad na Poljsku, isto kao sto ni Rusija 1914. nije tolerisala napad AU monarhije na Srbiju. Nakon toga Staljin snabdeva nemacku ratnu masinu sa gorivom, hranom, sirovinama i ratnim materijalom, dok Hitler gazi jednu po jednu evropsku drzavu. Ubrzo nakon sto je Hitler okupirao skoro celu Evropu, ukinuo sve politicke partije, sindikate, milione vojnika poslao u zarobljenistvo... i ostalo je samo da sa istoka dodje "oslobodioc" tj.Staljin.  I posle neko pita gde je tu uzrok ratu?  Smile

Citat
Zbog čega su Englezi mirno odgledali sve Nemačke poduhvate pre toga, pa tek posle odlučili da uđu u rat?

Sto se Austrije i Sudeta gde je zivelo oko 3 miliona Nemaca tice, to je razumljivo. Svaki pokusaj sprecavanja aneksije Austrije bio bi sulud, jer je Austrija druga nemaska drzava, a ujedno i Hitlerova rodna zemlja.

Citat
Sam Čerčil u svojoj knjizi "Drugi svetski rat" kaže da je Češka u sudetima mogla godinu dana da se brani od Nemaca. Sama. Kaže i da Nemci u to vreme nisu imali ni približno popunjene jedinice i da su Česi i Francuzi mogli da dobiju Nemce. Tehnološki, Nemci nisu bili značajno ispred Francuza i Čeha u to vreme. Denic je rekao Hitleru da će njegova mornarica biti spremna za rat 1946. godine.

Smile

Da, Ceska je mogla da se brani godinau dana, al kad bi se za*ebavali. Znaci ti verujes da je 1938. nemacka vojska bila mala i tehnoloski zaostala, a samo godinu dana kasnije ta ista nemacka vojska je za 20 dana pregazila Poljsku, a dve godine kasnije je u roku od 30 dana pregazila Francusku kojoj cak ni pomoc Engleske nije spasila od katastrofe?
I kakav je po tebi to enormni "tehnoloski procvat" u odnosu na Francusku Wehrmacht doziveo u roku od 1938. do 1940? Ja ne vidim nista osim goriva, hrane i sirovina koje je Staljin isporucivao Hitleru u to vreme.

Citat
Ne može niko da me ubedi da engleske i francuske obaveštajne službe ovo nisu znale. Kako to da pasivnost Engleza i Francuza ne doprinosi II sv ratu, a sporazum Staljina i Hitlera doprinosi. Šta se oni mešaju u njihovu podelu istočne evrope? Podela Poljske je mogla biti obavljena kroz jedan lokalni rat, kao što je to bio slučaj sa Finskom, Estonijom, Letonijom i Rumunijom.

Finska, balticke republike, Poljska i Cehoslovacka su stekle nezavisnost na kraju Prvog Svetskog rata, najvise zahvaljujuci zalaganjima Engleske, Francuske i SAD-a u Versaju, i zbog toga su se ove zemlje mesale u podelu istocne Evrope. Pre toga pomenute zemlje su bile podeljene izmedju ruske imperije, Nemacke i AU monarhije.

Citat
A što se tiče Engleskog učešća u II sv. ratu, jeste oni su se branili u Egiptu, čuvajući sopstevenu koloniju i izvore nafte, koje je Hitler sasvim legitimno, budući da mu je rat već objavljen, pokušao da preotme od Engleza. I da, branili su sopstvenu teritoriju, nakon što su objavili rat Nemačkoj. Nisu Nemci objavili rat njima, već obrnuto. Kad se već insistira na ruskoj krivici, dakle kada su Nemci nevini, onda se postavlja pitanje, što su se Englezi mešali i objavljivali rat Nemcima. Šta su Nemci i koga su ugrožavali, kad su zapravo samo ratovali protiv zlih Rusa koji su se kao što vidimo spremali na pohod na Evropu, te su ispada Nemci vodili preventivni, opravdani rat?

Pa nisu Englezi objavili rat Nemackoj zbog Rusije vec zbog Poljske.
A s druge strane, da Hitler nije prvi napao Staljina, Staljinov napad bi verovatno bio jos veca katastrofa za Nemacku i Crvena armija bi verovatno stigla do Francuske. Skoro sam gledao dokumentarac "Ruski Rat - Krv na Snegu" u kome se iznose podaci da su nakon pada Berlina neki ruski generali predlagali da Crvena armija nastavi da gazi do LaMansa. Takodje, kazu da su na Dalekom Istoku, Rusi imali spremne jedinice za desant na Japan, a severno od Kamcatke su imali desantne jedinice koje su trebale da izvrse desant na Aljasku. Pitanje je sta bi bilo da su Amerikanci zakasnili sa razvojem atomske bombe. Mozda bi se posle Hitlerovog poraza rat dalje nastavio izmedju "saveznika".  

Interesantno je kako Britanci, uz njih i Amerikanci celo vreme rata su odbijali bilo kakav nemacki pokusaj price o nekakvom miru, cak i po cenu nemackog povlacenjua iz Francuske, dok je Staljin pretio saveznicima kako ce sa Hitlerom potpisati separatno primirje ukoliko ne otvore drugi front u Evropi (da li je stvarno tako mislio, ko zna)

Englezi i Amerikanci su Hitleru objavili totalni rat do potpunog poraza odn. do bezuslovne kapitulacije Nemacke, najvise zbog Holokausta, i zbog toga nisu hteli da prave nikakve dilove s Hitlerom.

A sto se tice Staljina, on je nudio separatni mir Hitleru jos u avgustu 1941.

A Nemci posle I sv rata nisu uspeli da poprave svoj položaj.

Nemci su posle Prvog Svetskog rata isplatili samo jedan mali deo ratnih reparacija nametnutih Versajskim ugovorom. A svoju ratnu masineriju su i pored zabrane, nastavili da razvijaju u kooperaciji sa SSSR-om. Na teritorij SSSR-a su u periodu od 1920. do 1933. Nemci ne samo testirali svoja nova oruzja, vec su trenirali svoje oficire, pilote, tenkiste itd. u sovjetskim vojnim bazama.

Citat
Reći da je Rusija kriva zato što je Staljin muljao sa svima i postavio vojsku u ofanzivni raspored, je isto kao i reći ono što je rekla tadašnja nemačka propaganda da je Poljska kriva zato što je grupa poljskih vojnika napala nemačku radio stanicu.

Samo sto je napad poljskih vojnika na nemacku radio-stanicu bio laziran, dok je Staljin stvarno gomilao trupe na zapadnim granicama.
« Poslednja izmena: 12. Nov 2013, 14:25:16 od erik81 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0
Citat
Ako je po tebi podela Poljske izmedju SSSR-a i Nemacke legitimna, onda je legitiman i Pavelicev predlog caru Borisu da Bugarska i NDH raskomadaju i podele teritoriju Nediceve Srbije, i da Srbija nestane sa evropske karte, jel tako?

Pa sve je legitimno, zavisi iz kog ugla gledaš, svako svoje razloge stavlja u prvi plan, to je politika  Smile

Citat
Da, Ceska je mogla da se brani godinau dana, al kad bi se za*ebavali. Znaci ti verujes da je 1938. nemacka vojska bila mala i tehnoloski zaostala, a samo godinu dana kasnije ta ista nemacka vojska je za 20 dana pregazila Poljsku, a dve godine kasnije je u roku od 30 dana pregazila Francusku kojoj cak ni pomoc Engleske nije spasila od katastrofe?

Pa u tenkovima su bili tu negde, plus domaci teren i dobro utvrdjeni pojas prema Nemackoj, da su hteli, mogli su da pruze ozbiljan otpor a u Nemackoj u to vreme nije vladala neka opijenost za borbom a kamoli fanaticnost. Sto se tice tenkova, Nemci su uzeli ceske tenkove u svoju vojsku uz minimalne modifikacije. Nemacka vojska je pregazila Poljsku zbog Poljske arogancije, njihovi generali su mislili u slucaju rata ce da dodju sa konjicom do Berlina za dva dana. Francuska slicno, glupost njihovih generala, nedovoljne pripreme za rat i iznenadjenje sasvim novom taktikom...

Citat
Englezi i Amerikanci su Hitleru objavili totalni rat do potpunog poraza odn. do bezuslovne kapitulacije Nemacke, najvise zbog Holokausta, i zbog toga nisu hteli da prave nikakve dilove s Hitlerom.

U to vreme holokaust nije bio neka tema oko koje su se lozili. Cak sta vise, americki vojnici su bili iznenadjeni kada su naisli na logore, nisu imali pojma o cemu se radi. Verovatno je vrh znao ali oko toga se nije nesto razmisljalo niti je to bila motivacija, inace bi to ubacivali u propagandu.

Citat
A sto se tice Staljina, on je nudio separatni mir Hitleru jos u avgustu 1941.

Mislio sam kasnije u teku rata
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 677
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 20.0

Pa u tenkovima su bili tu negde, plus domaci teren i dobro utvrdjeni pojas prema Nemackoj, da su hteli, mogli su da pruze ozbiljan otpor a u Nemackoj u to vreme nije vladala neka opijenost za borbom a kamoli fanaticnost. Sto se tice tenkova, Nemci su uzeli ceske tenkove u svoju vojsku uz minimalne modifikacije.

Mislis da Nemci ne bi fanaticno ratovali za zemlju u kojoj je zivelo 3 miliona Nemaca?  Smile
I kakve veze ima sto su Cesi imali utvrdjeni pojas na granici sa Nemackom kada su ga Nemci mogli zaobici napadom iz anektirane Austrije i iz Madjarske, isto kao sto su zaobisli Mazino liniju napadom kroz Belgiju?
I koliko je Luftwaffe bila jaca od ceskog vazduhoplovstva?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 263
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
1. Da legitiman je. Nije legalan, kulturan i human, ali je legitiman. Velike sile su i ranije bez pardona delile male države. Poljska je deljena tri puta pre II sv. rata
2. Nisi mi i dalje odgovorio zašto je ofanzivni rasposred jedne vojske uzrok II sv. rata, a nije sve ostalo što je prethodilo?
3. Onda je razumljivo i u redu i to što Šiptari polažu pravo na Kosovo i Mađari na Vojvodinu. Ako je to po tebi razumljivo, što ti nije razumljivo ono što ja smatram razumljivim, tj legitimnim, da se dve velike sile dogovore oko podele neke male države i da taj dogovor ne mora biti uzrok sukobu u kojem pogine 50 miliona ljudi. Ranije podele nisu izazivale tolike sukobe, pa nije mogla ni ova podela sama po sebi da izazove svetski sukob. Uzroci su mnogo dublji nego što je ponašanje i dilovanje Staljina.
4. Za tehnološki razvoj ću ti dostaviti podatke naknadno. Nisam ja rekao da je Nemačka bila mala i tehnološki nerazvijena, ne idi u krajnosti i ne tumači moje pisanje maliciozno. Samo sam rekao da je Nemačka zajedničkom akcijom Francuske i Češke mogla biti zaustavljena. To je napisao Čerčil. A koliko su bili zapravo nekompletni govori i odgovor Denica Hitleru da će mornarica biti spremna za rat 1946. godine. To što su druge zemlje bile u još gorem stanju nego Nemačka, ne znači da je Nemačka bila kompletna i potpuno spremna za ono što je u prvi godinama rata postigla. Pročitaj malo šta je Staljin uradio sa svojim tenkovima, pročitaj šta su Englezi uradili sa svojim brodovima, na šta su se oslanjali Francuzi u odbrani (mažino linija), ko je i u kojoj količini i kojeg kvaliteta imao moderne borbene avione i sl.
5. Opet te upućujem da pročitaš nešto o stanju sovjetske armije pred napad. I ja sam gledao i istorijske dokumentarce koji kažu da je Staljin izvršio čistku u oficirskim redovima, da nije bilo sposobnih oficira izuzev Žukova i još možda par talentovanih bez borbenog iskustva (mislim na ove druge), da su tenkovske jedinice rasformirane. Jer, Staljin je prvo pravilno utripovao da će sledeći rat voditi mašine, tenkovi i ostala tehnika, pa je zaista i napravio gomile tenkova. A onda je kasnije utripovao da mu to ne treba pa je to rasturio. A onda je sve komandante oklopnih jedinica koji su rekli da to ne valja, pomlatio.
6. Opet se rukovodiš zvaničnim razlozima. Kakav crni holokaust, pa oni do 1945. nisu imali tačnu predstavu o tome šta se dešava po tom pitanju. I sami su bili iznenađeni kada su ulazili u logore, šta se desilo i kolike su razmere zločina, pa su to naknadno definisali kao holokaust. U rat su ušli zbog ekonomskih interesa, radi zaštite sopstvenih imperija, a ne radi Poljske ili Jevreja. Niko nikada nije ušao u rat zbog neke male zemlje ili naroda. To je mogao biti samo povod, a ne i stvarni uzrok rata. Isti takav povod je mogla biti i okpacija Litvanije i to baš zbog toga što su je stvorile zapadne zemlje. Šta to veže Poljsku i Englesku, a ne veže Litvaniju i Englesku? Moje pitanje je bilo, zašto nije izbio II sv rat kada je SSSR okupirao Litvaniju?
7. Da si pažljivio čitao, mogao si da zaključiš da sam mislio na položaj Nemačke koji je ona htela da zauzme u svetu posle I sv rata. Nemačka je nakon ujedinjenja bila zemlja koja za razliku od Engleske i Francuske nije imala svoje kolonije (ili ih je imala malo) i stalni i obilni izvor raznoraznih resursa. To je htela da promeni i to joj nije uspelo. Na taj položaj sam mislio. A to šta je platila ili nije platila to je nešto sasvim drugo. Naravno da je izlaz za svoju situaciju potražila na strani koja joj je taj izlaz ponudila, a to je bio SSSR.
8. Dao si mi odgovor. Znači po tebi, sam raspored i gomilanje sovjetske armije, je dokaz da je Staljin odgovoran za drugi svetski rat i napad Nemačke je opravdan, ničim izazvan, zapravo neplaniran. To je jedan humanitarni napad u cilju obezbeđenja demokratije i slobode za evropske narode, a naročito za preko 20 miliona sovjeta koji su postradali tako što su se okliznuli na koru od banane.

Da zaključimo - tvoji zaključci:

1. Podela Poljske nije legitimna.
2. Podela Čehoslovačke je legitimna jer tamo živi 3 miliona Nemaca.
3. Iz tačke 2. sledi da je legitimna i podela Srbije, jer na Kosovu živi 2 miliona Šiptara.
4. Raspored sovjetske vojske je uzrok II sv. rata, zbog čega je Hitlerov udar legalan i legitiman preventivni akt, preduzet u cilju zaštite evropskih vrednosti. Kakav dobrica, ništa on nije hteo, samo je eto hteo da spreči SSSR da vlada umesto njega. I ostali su žrtve sovjetskog terora. Naročito narodi Afrike i Azije pod britanskom, francuskom i kasnije američkom dominacijom, koji bi prepustili Nemcima svoje kolonije samo da ih je pitao i da nije dira Jevreje i Poljake. Oni su im srcu prirasli. E, ali kada je udario na njih i na Poljsku, e to je bilo presudno.  
I naravno ofanzivni raspored SSSR-a.
A šta li ćeš misliti ako se za neku godinu pokaže da su Poljaci, makar i preventivno, gomilali svoju vojsku na zapadnoj granici i postavljali je ofanzivno? Ispašće da se Hitler branio od moguće poljske agresije!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 677
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 20.0

2. Nisi mi i dalje odgovorio zašto je ofanzivni rasposred jedne vojske uzrok II sv. rata, a nije sve ostalo što je prethodilo?

Odgovorio sam ti. Kada je potpisan pakt Ribentrop-Molotov, Staljin je znao da ce doci do rata jer su i Engleska i Francuska najavile da ce braniti Poljsku u slucaju nemackog napada.

Citat
4. Za tehnološki razvoj ću ti dostaviti podatke naknadno. Nisam ja rekao da je Nemačka bila mala i tehnološki nerazvijena, ne idi u krajnosti i ne tumači moje pisanje maliciozno. Samo sam rekao da je Nemačka zajedničkom akcijom Francuske i Češke mogla biti zaustavljena. To je napisao Čerčil.

Lol, samo zato sto je to napisao Cercil ne znaci da je tacno. A koliko su Cesi borben narod u odnosu na Nemce, o tome je smesno uopste raspravljati.

Citat
5. Opet te upućujem da pročitaš nešto o stanju sovjetske armije pred napad. I ja sam gledao i istorijske dokumentarce koji kažu da je Staljin izvršio čistku u oficirskim redovima, da nije bilo sposobnih oficira izuzev Žukova i još možda par talentovanih bez borbenog iskustva (mislim na ove druge), da su tenkovske jedinice rasformirane. Jer, Staljin je prvo pravilno utripovao da će sledeći rat voditi mašine, tenkovi i ostala tehnika, pa je zaista i napravio gomile tenkova. A onda je kasnije utripovao da mu to ne treba pa je to rasturio. A onda je sve komandante oklopnih jedinica koji su rekli da to ne valja, pomlatio.

SSSR je na pocetku rata imao izmedju 21.000 i 23.000 tenkova od cega 700 teskih tenkova KV1 i KV2, a Hitler je napao SSSR sa nesto vise od 3000 tenkova. Na pocetku operacije Barbarosa, Hitler jos uvek nije imao ni jedan teski tenk koji bi parirao sovjetskim KV tenkovima, jer su jos uvek bili u fazi nacrta.
Sto se cistke oficira tice, Staljin je posle loseg performansa Crvene armije u Zimskom ratu zapoceo sa reformom Crvene armije i sa vracanjem u sluzbu nekih oficira koji su prethodno bili odvedeni u Sibir. Ta reforma jos nije bila zavrsena u vreme Hitlerovog napada, ali je imala ipak pozitivan efekat na Crvenu armiju...

Citat
Niko nikada nije ušao u rat zbog neke male zemlje ili naroda. To je mogao biti samo povod, a ne i stvarni uzrok rata. Isti takav povod je mogla biti i okpacija Litvanije i to baš zbog toga što su je stvorile zapadne zemlje. Šta to veže Poljsku i Englesku, a ne veže Litvaniju i Englesku? Moje pitanje je bilo, zašto nije izbio II sv rat kada je SSSR okupirao Litvaniju?

Litvanija je okupirana od strane SSSR-a 1940. a Drugi Svetski rat je poceo godinu dana ranije. A inace, Litvanci su na kraju krajeva sami krivi sto su naivno verovali Staljinu. Naime, Litvanci, Letonci i Estonci su dozvolili da Crvena armija uspostavi svoje vojne baze na teritorijama te tri republike. Nedugo nakon toga, komunisti su uz pomoc Crvene armije su u sve tri republike izveli puc, organizovali farsu od "izbora" na kojima komunisti "osvajaju" preko 95% glasova, a nakon toga nove komunisticke vlade objavljuju prisajedinjenje SSSR-u.

Isti scenario su Sovjeti nameravali da sprovedu i u Finskoj, ali su Finci odlicnom odbranom u Zinskom ratu to uspeli da sprece.

Citat
4. Raspored sovjetske vojske je uzrok II sv. rata, zbog čega je Hitlerov udar legalan i legitiman preventivni akt, preduzet u cilju zaštite evropskih vrednosti. Kakav dobrica, ništa on nije hteo, samo je eto hteo da spreči SSSR da vlada umesto njega. I ostali su žrtve sovjetskog terora. Naročito narodi Afrike i Azije pod britanskom, francuskom i kasnije američkom dominacijom, koji bi prepustili Nemcima svoje kolonije samo da ih je pitao i da nije dira Jevreje i Poljake. Oni su im srcu prirasli. E, ali kada je udario na njih i na Poljsku, e to je bilo presudno.  
I naravno ofanzivni raspored SSSR-a.
A šta li ćeš misliti ako se za neku godinu pokaže da su Poljaci, makar i preventivno, gomilali svoju vojsku na zapadnoj granici i postavljali je ofanzivno? Ispašće da se Hitler branio od moguće poljske agresije!

Poljska vojska je bila mala i nesposobna da osvoji Nemacku, ali je zato Crvena armija itekako mogla da pregazi celu Evropu, u tome je razlika. A komunisti su hteli da sire komunizam ne samo po Evropi vec po celom svetu.

A sto se Hitlera tice, on mozda i jeste zasluzan za to sto se komunizam nije prosiro do La Mansa.
« Poslednja izmena: 12. Nov 2013, 17:54:04 od erik81 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0

Mislis da Nemci ne bi fanaticno ratovali za zemlju u kojoj je zivelo 3 miliona Nemaca?  Smile

Jednom recju, ne bi. Zaboli onoga u Njemackoj za nekakvo "oslobadjanje" nekih tamo u Cehoslovackoj, jedno je propaganda, drugo realnost. Sto se tice Nemaca izvan Nemacke, imali su juzne Tirolce koje su prepustili mrskim Talijanima pa se niko nije bunio. Fanaticno su ratovali kad su se uhvatili sa Rusima, posto su uvideli, da ako ne pobede, izgubice i to bas hebeno, ko sto je i bilo. Generali pogotovo u to vreme nisu verovali jednom kaplaru i naravno drzali su da je Hitler sa vojne strane obicna budala, medjutim, kad je poceo da dobija, tad su morali da cute...

Citat
I kakve veze ima sto su Cesi imali utvrdjeni pojas na granici sa Nemackom kada su ga Nemci mogli zaobici napadom iz anektirane Austrije i iz Madjarske, isto kao sto su zaobisli Mazino liniju napadom kroz Belgiju?

Iz Austrije imaju isto brda, a da li bi Madjari u to vreme se upustali u neke avanture, sumnjam, Majdari su uleteli kad je vec bilo sigurno, a mnogima u Nemackoj ne bi mirisao takav ospezan rat, u to vreme Hitler je jos bio pomalo klimav na vlasti...

Citat
I koliko je Luftwaffe bila jaca od ceskog vazduhoplovstva?

U to vreme Luftwaffe je bila jaca ali sada ne bas znatno mnogo
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 677
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 20.0

Jednom recju, ne bi. Zaboli onoga u Njemackoj za nekakvo "oslobadjanje" nekih tamo u Cehoslovackoj, jedno je propaganda, drugo realnost. Sto se tice Nemaca izvan Nemacke, imali su juzne Tirolce koje su prepustili mrskim Talijanima pa se niko nije bunio.

U Juznom Tirolu je bilo Nemaca tek oko 300.000 sto je beznazajno u odnosu na nemacku populaciju u Ceskoj, a takodje Musolini im je bio potreban kao saveznik.

Citat
Iz Austrije imaju isto brda, a da li bi Madjari u to vreme se upustali u neke avanture, sumnjam, Majdari su uleteli kad je vec bilo sigurno, a mnogima u Nemackoj ne bi mirisao takav ospezan rat, u to vreme Hitler je jos bio pomalo klimav na vlasti...

Ma pusti brda, nije Hitler Hanibal sa slonovima, pa da mu smetaju brda. Sto se Madjara tice, oni bi sigurno uleteli, jer su Slovaci mali zalogaj, a takodje su imali i podrsku od Hitlera i Musolinija za sirenje na severnu Transilvaniju, sto je na kraju i bilo realizovano 1940.

http://en.wikipedia.org/wiki/Second_Vienna_Award

« Poslednja izmena: 13. Nov 2013, 11:49:48 od erik81 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0
Cehoslovacka je tada imala jednu od najopremljenijih vojski Evrope i oko 400 tenkova, plus oklopna vozila a zbog Hitlerove avanture mu se vec spremao puc nemackih generala kao i atentat, kada je Hitler objavio da je sve resio mirnim putem, propao je i puc protiv njega. A Nemci su recimo pri napadu na Poljsku koristili tenkove koje su zaplenili Cehoslovackoj, plus im je ostala fabrika Skoda, u ono vreme nije to bilo macji kasalj
IP sačuvana
social share

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 677
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 20.0
Cehoslovacka je tada imala jednu od najopremljenijih vojski Evrope i oko 400 tenkova, plus oklopna vozila a zbog Hitlerove avanture mu se vec spremao puc nemackih generala kao i atentat, kada je Hitler objavio da je sve resio mirnim putem, propao je i puc protiv njega. A Nemci su recimo pri napadu na Poljsku koristili tenkove koje su zaplenili Cehoslovackoj, plus im je ostala fabrika Skoda, u ono vreme nije to bilo macji kasalj

Pitanje je sta bi bilo sa tim pucem. Ako je propao puc nakon neuspelog atentata 1944. kada je situacija po Nemacku bila na ivici katastrofe, propao bi verovatno i taj pokusaj 1938.

Englezi i Francuzi su u Francuskoj 1940. raspolagali sa 3.400 tenkova i 2.900 aviona, pa ih je ipak Hitler slomio za mesec dana, tako da ne vidim da je ceska bila znacajna sila zbog 400 tenkova...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows 7
Browser
Chrome 30.0.1599.101
Тих 350-так тенкова, већином јачих од панцера двојке и 70-так лаких тенкова и танкета, пристојна авијација и пристојно опремљена војска су могли бар да не допусте развој мита о немачкој непобедивости и омогуће Чешкој барем некакав отпор. Можда би се, да је отпор иоле потрајао, неко и умешао на журку. Нпр. Енглези или Французи. Ако ништа друго, питање је да ли би се Мађари умешали због Румуна и Југославије који дишу за вратом. Тек, Шкода је до 1942. укупно произвела око 1400 Т-38-ца (не бркати са истоименим руским тенком). А овако су само опремили немачку војску, која је њихове ресурсе користила и у Француској.
« Poslednja izmena: 13. Nov 2013, 01:18:10 od panini »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.