Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Avg 2025, 11:03:35
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 208 209 211 212 ... 463
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vesti sa Kosmeta - status, pregovori  (Pročitano 248666 puta)
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Халилзад: САД ове недеље представљају нову резолуцију

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ, 9. јула 2007. (Бета) - Амерички амбасадор у УН Залмај Халилзад изјавио је данас да САД планирају да ове недеље у Савету безбедности УН представе нацрт нове резолуције о Косову.

Он је после консултација о Косову у Савету безбедности УН оценио да ће наредних 10 дана бити одлучујући за улогу Савета безбедности УН у решавању статуса Косова.

"Радићемо с нашим колегама на томе да се резолуција представи ове недеље", рекао је Халилзад новинарима и додао да очекује да се затим у периоду од недељу дана постигне сагласност о нацрту резолуције.

На конференцији за новинаре која је директно преношена на интернет сајту УН, он је прецизирао да би нацрт резолуције требало да буде представљен "у наредних неколико дана".

"Наш став је да је потребно да се донесе одлука релативно скоро и да ће на један или други начин бити промене статуса Косова у правцу независности", рекао је амерички дипломата.

Кинески амбасадор у УН Ванг Гуанђа рекао је после данашњих консултација да су разлике остале и да је потребно још времена да се ускладе ставови, које су учесници изнели у дискусији.

"Из коментара чланица чини се да разлике још постоје, да су чланице и даље подељене и мислим да нам је потребно још времена", рекао је Ванг новинарима.

Он није желео да каже да ли се већина чланица изјаснила за план о надзираној независности Косова изасланика УН Мартија Ахтисарија, а мањина против, али је поновио да разлике остају.

Ванг је рекао да данас није било речи о роковима за нову резолуцију.

Кинески амбасадор, који овог месеца председава Савету безбедности УН, рекао је да је важно што су представници чланица Савета безбедности говорили о могућности наставка преговора.

Он је рекао да једнострано проглашење независности Косова сигурно не би била формула коју би Савет безбедности УН желео да види.

"Нисам сигуран да је то формула коју желе да виде у Савету безбедности УН. Важно је да две стране дођу до договора и да Савет безбедности УН може да одобри заједничку формулу. То би био идеалан начин", рекао је кинески дипломата.

Према његовим речима, кинески став је, као што је и раније изнето, да ако две стране могу да постигну договор, онда за Кину нема политичких и правних препрека да подржи такво решење.

Халилзад је рекао да САД подржавају предлог о периоду за додатне преговоре и подсетио да је то већ било предложено у ревидираном нацрту резолуције који су представиле западне земље.

Он је рекао да је, пошто су САД прихватиле раније замерке Русије и неких чланица СБ УН да није било довољно времена за преговоре Београда и Приштине, сада "дошло време да Русија предузме кораке у правом смеру".

Амерички амбасадор је рекао да се на консултацијама чуло од представника УНМИК-а и НАТО-а да нерешавање статуса Косова може да погорша ситуацију у тој српској покрајини.

Упозорио је да проблем Косова, ако се не реши, може постати потенцијална опасност за мир и стабилност у Европи.

Он је навео да су Европљани спреми да прихвате додатну одговорност за Косово, јер се ангажују средствима и људством, док, како је рекао, "Руси само коментаришу".

Халилзад и Ванг су рекли да је на данашњем састанку оцењено да је доста напретка постигнуто на Косову. Ванг је додао и да у погледу примене стандарда повратак расељених остаје најважније питање.

Кинески амбасадор је рекао да су шеф УНМИК-а Јоахим Рикер и командант Кфора Роланд Катер данас на консултацијама, које су биле затворене за јавност, упознали представнике чланица Савета безбедности УН са стањем и оствареним напретком на Косову.
IP sačuvana
social share
"Srbin sam, rodjen u Hrvatskoj, imam grchki pasosh i gradjanin sam SAD. Mozda sam spijun?" - Predrag Stojakovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Дачић:Србија жели наставак преговора без рокова

БЕОГРАД, 9. јула (Тањуг) - Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас Тањугу да се Србија залаже за наставак преговора Београда и Приштине, али без рокова и унапред готових решења и зато није потребно да се донесе нова резолуција Савета безбедности УН, већ је довољан договор који се може очекивати на седници Контакт групе око 20. јула.

"Најважније од свега је да је заустављена захуктала машинерија која је хтела брзоплето да прогласи независнсост Косова и Метохије, чак и без одлуке Савета безбедности, а у свему томе највише је допринео чврст став Руске Федерације", рекао је Дачић.

Амерички амбасадор при Уједињеним нацијама Залмај Хализад казао је данас у Њујорку, по завршетку седнице Савета безбедности Уједињених нација, да ће Сједињене Америчке Државе и чланице Европске уније до краја седмице представити нови предлог резолуције о статусу Космета, после чега очекују "гласање о том питању".

На седници "иза затворених врата" су разматрани извештаји о стању у покрајини генералног секретара светске организације Бан Ки-муна и шефа Мисије УН у покрајини (УНМИК) Јоахима Рикера.

САД су данас наговестиле могућност да подрже наставак преговора Београда и Приштине на неколико недеља или месеци али и наставиле да подржавају независност.
IP sačuvana
social share
"Srbin sam, rodjen u Hrvatskoj, imam grchki pasosh i gradjanin sam SAD. Mozda sam spijun?" - Predrag Stojakovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Јовановић:"Статус кво" радикализује стање на Косову

БЕОГРАД, 9. јуна (Тањуг) - Лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић рекао је вечерас да не подржава наставак преговора о статусу Косова, јер "статус кво" води у неизвесност која радикализује стање у покрајини.

Он је изјавио Тањугу да "статус кво" пролонгира суочавање Србије са реалним политичким стањем на Косову које је "много другачије од оног које у име наше земље заступа премијер Војислав Коштуница".

"Шта год се дешавало у Савету безбедности, Србија ће пре или касније морати да пронађе храбрости и снаге за решавање косовског проблема, уз уважавање косовске реалности", рекао је Јовановић.

Лидер ЛДП-а објаснио је да то значи да је предстојећа седница Скупштине, на којој ће се водити расправа о Косову "последња прилика за промену државног курса и проналажење излаза из кризе која представља највећу претњу грађанима Косова и Србије - јединих губитника бескрајног пролонгирања утврђивања статуса Косова".

Јовановић је оценио да су поделе у Савету безбеднопсти везане за решавање статуса Косова "само привид успеха наше спољне политике у реализацији Владиног плана за Косово".

Према његовим речима, одсуство јасне поруке Савета безбедности обавезује Србију да да дефинише нови план за Косово и успостави нове односе са Приштином, како би омогућила међународној заједници да јединствени наступ, без подела.

Амерички амбасадор при Уједињеним нацијама Залмај Хализад казао је данас у Њујорку, по завршетку седнице Савета безбедности Уједињених нација, да ће Сједињене Америчке Државе и чланице Европске уније до краја седмице представити нови предлог резолуције о статусу Космета, после чега очекују "гласање о том питању".

На седници "иза затворених врата" су разматрани извештаји о стању у покрајини генералног секретара светске организације Бан Ки-муна и шефа Мисије УН у покрајини (УНМИК) Јоахима Рикера.

САД су данас наговестиле могућност да подрже наставак преговора Београда и Приштине на неколико недеља или месеци, али и наставиле да подржавају независност.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Вукићевић: Србија за компромисно решење и дијалог

МОСКВА, 9. јула (Тањуг) - Србија се залаже за компромисно решење "косовског питања" и за дијалог, изјавио је данас амбасадор Србије у Русији Станимир Вукићевић.

Амбасадор Вукићевић је за интернет издање недељника "Експерт" рекао да Србија нуди Косову и Метохији најширу могућу аутономију и неће признати једнострана решења "косовског питања", док Албанци захтевају само независност.

Коментаришући изјаву генералног секретара Уједињених нација Бан Ки-муна да би Европска унија (ЕУ) "требало да српској влади понуди нешто - перспективу приступа или, пак, Споразум о стабилизацији и придруживању" и да "мора покушати да распрши српске сумње', Вукићевић је руском недељнику рекао да " територијална целовитост Србије није предмет трговине" и да "српска покрајина неће бити цена ступања у ЕУ".

"Ми нисмо спремни да мењамо Косово за ступање у Европску унију", рекао је Вукићевић и додао да су у томе јединствени и Председник и Влада Србије.

"Експерт" је у тексту посвећеном седници Савета безбедности УН о стању на Космету, навео да су "на столу" два предлога - усавршавање резолуције на основу плана изасланика УН Мартија Ахтисарија са 120 дана наставка преговора и у случају изостанка резултата аутоматско признавање суверенитета, и руски предлог о наставку преговора Београда и Приштине до достизања компромиса.

"И стални представник Русије при УН Виталиј Ццуркин и (шеф дипломатије) Сергеј Лавров више пута су стављали до знања да ће Руска Федерација искористити право вета, уколико не буде постигнут договор који задовољава обе стране", наведено је у Експерту".

Недељник је међутим, навео да у Министарству иностраних послова Русије нису желели да потврде да ће званична Москва употребити вето, "јер је све јасно, и зато што уочи гласања нико не открива такву тајну".
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Западне земље припремају нови нацрт резолуције о Космету

МОСКВА, 9. јула (Тањуг) - Западне земље припремају се да током наредних неколико дана представе чланицама Савета безбедности Уједињених нација још један, иновирани предлог резолуције о будућем статусу Косова и Метохије, пренеле су вечерас руске новинске агенције из седишта УН у Њујорку, позивајући се на изјаву сталног америчког представника Залмаја Кализада.

Руска новинска Агенција Итар-Таш истиче да ранији предлог о давању Космету независности уз одлагање од четири месеца (ако не буде резултата током 120 дана преговора Београда и Приштине да се аутоматски примењује план изасланика УН Мартија Ахтисарија о "надзираној независности") изазива "оштро одбијање Русије која га сматра неприхватљивим".

"У кулоарима УН претпостављају да узимајући у обзир тако оштру позицију Русије, коаутори нацрта у новој обновљеној варијанти могу поћи на измену формулација које се тичу аутоматског давања независности Косова", навела је руска државна агенција.

Итар-Таш преноси изјаву амбасадора Народне Републике Кине у УН Ванг Гуангја да међу чланицама Савета безбедности и даље постоје велике разлике када је реч о нацрту резолуције.

Позиција НР Кине, која је садашња председавајућа најутицајнијим телом светске организације, да "управо две стране "Срби и косовски Албанци" треба да израде такву формулу коју би могао на крају да одобри Савет Безбедности УН".

Агенција РИА Новости навела је да Калилзад није откривао детаље новог документа који је најављен.

Та агенција подсетила је и на данашњу изјаву шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова да је "могуће само решење са којим ће се сагласити обе непосредно укључене стране, Београд и Приштина.

"Другачије решење не може проћи Савет безбедности УН", рекао је министар Лавров, поновивши да руска позиција полази од међународног права а није "диктирана неким апстрактним и вештачким схемама".

Русија се залаже за наставак преговора до проналажења компромиса као и за испуњавање стандарда које је утврдила међународна заједница за Косово.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Плавшић:Очекивана вест из УН

БЕОГРАД, 9. јула (Тањуг) - Заменик шефа посланичке групе Г17 плус Снежана Стојановић Плавшић изјавила је Тањугу да је за ту странку очекивана вест из Савета безбедности УН да су САД наговестиле могућност за додатно време за преговоре о статусу Косова и Метохије, с тим што се и даље залажу за надгледану независност.

С обзиром на то да је све ово време јасно да ни једна од страна неће моћи да оствари само своје циљеве, биће нужно да се направи компромис, рекла је Стојановићева.

"Српској дипломатији преостаје да у наредном периоду максимално искористи сва спољнополитичка средства у тренутној констелацији снага између кључних актера у међународној заједници, како би се заштитили наши државни интереси", рекла она.

Г17 плус сматра да је једино одрживо решење за Косово и Метохију постизање копромиса за српску и албанксу страну, указала је Стојановићева.

На данашњим консултацијама СБ, којима није присуствовао генерални секретар Бан Ки-мун, није било великих закључака, али је амерички представник, по завршетку рекао да САД сматрају да је потребно до краја недеље донети нову резолуцију о Косову.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Руски медији: Нова резолуција ближа руском ставу

МОСКВА, 9. јула 2007. (Бета) - Нови нацрт резолуције о Косову, коју су најавиле западне државе, биће ближа ставу Русије, која се оштро противи аутомасткој независности Косова и наметању плана за покрајину, јавила је вечерас руска државна телевизија Русија.

Агенција Итар-Тас подсећа да Русији није одговарао претходни нацрт резулуције, према којем би Косову аутоматски била дата независност, ако у току четири месеца Београд и Приштина у преговорима не би дошли до решења.

"Такав прилаз изазива оштро одбацивање од стране Русијем која га сматра неприхватљивим", наводи Итар-Тас.

"У кулоарима УН сматрају да, узимајући у обзир тако оштру позицију Русије, коаутори нове, обновљене варијанте могу да промене формулације које се тичу аутоматског давања независности Косову", навела је агенција.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров данас је изјавио да у СБ УН неће проћи резолуција која не узима у обзир интересе Београда и Приштине и која није у складу са међународним правом.

Он је раније одбацио принцип аутоматизма у решавању косовског проблема.

Амерички амбасадор у УН Залмај Халилзад изјавио је данас да САД планирају да ове недеље у Савету безбедности УН представе нацрт нове резолуције о Косову.

"Радићемо с нашим колегама на томе да се резолуција представи ове недеље", рекао је Халилзад новинарима и додао да очекује да се затим у периоду од недељу дана постигне сагласност о нацрту резолуције.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 
Beograd o rezoluciji za Kosovo
10. jul 2007. | 07:23 | Izvor: B92 
Beograd -- Predstavnici vlasti u Beogradu danas treba da počnu konsultacije o novoj rezoluciji Skupštine Srbije o Kosovu.

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić precizirao je da će na konsultacije o rezoluciji biti pozvani svi poslanički klubovi, a cilj je napraviti predlog rezolucije koji će skupšitna moći da usvoji tokom jula.

"Ta rezolucija će odobriti dosadašnji postupak u pregovorima o Kosovu i Metohiji, odrediti stav države prema novim dešavanjima i dati usmerenje za državnu politiku, uključujući nove pregovore. Očekujemo da će konsultacije biti završene za nekoliko dana i da će tekst rezolucije biti spreman da za otprilike nedelju dana ide pred skupštinu", rekao je Samardžić.

O Kosovu će danas sa zvaničnicima u Beogradu razgovarati pomoćnik državnog sekretara SAD Danijel Frid, koji je pre dolaska u Beograd boravio u Prištini.

IP sačuvana
social share

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 
SRBIJA MORA DA SE PITA
D. RADEKA - M. Z. RADONJIĆ, 9. jul 2007

- BILO koja rezolucija o Kosovu i Metohiji koja je neprihvatljiva za Srbiju neće moći da prođe u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija - izjavio je u ponedeljak Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, u Kirgiziji, uoči novih konsultacija u Savetu bezbednosti UN posvećenih Kosovu i Metohiji.
Prema njegovim rečima, moguće je svako rešenje koje je postignuto na osnovu sporazuma obe strane (Beograda i Prištine), dok svako drugačije rešenje ne može da prođe u Savetu bezbednosti.
Istakavši još jednom da je pozicija Rusije dobro poznata, Lavrov je rekao da je potrebno pronaći rešenje na osnovu međunarodnog prava, a ne da ono bude "diktirano veštačkim šemama".
Izjavu ruskog šefa diplomatije pozdravio je ministar za KiM Slobodan Samardžić, dodajući da je to pravi put da se rešavaju problemi u okviru jedne suverene zemlje.
- Smatramo da je ovaj stav krajnje ispravan i da Srbija i Rusija treba da nastave da vode zajedničku politiku oko Kosova i Metohije.
On je kazao da i Srbija i Rusija smatraju da nije potrebno donositi rezolucije kako bi se nastavili pregovori, istakavši da je za njih potrebna samo dobra politička volja i ispravna procedura.
- Tek posle dobrih pregovora, posle postizanja zajedničkog i kompromisnog rešenja, koje bi prihvatile i druge članice međunarodne zajednice, pre svega članice Saveta bezbednosti i Kontakt-grupe, pa i EU, mi bismo mogli da očekujemo novu rezoluciju koja bi mogla da zameni postojeću Rezoluciju 1244 - rekao je Samardžić.
Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun izjavio je za nemački dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung" da je veoma zabrinut zastojem u procesu rešavanja kosovskog pitanja:
- Jedinstvo Evropske unije je veoma važno... Unija bi trebalo da srpskoj vladi ponudi nešto - perspektivu pristupa ili, pak, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ja se samo nadam da se Kosovo neće latiti nekog prebrzog, jednostranog koraka - rekao je Ban.
Osim u Njujorku, o sudbini KiM razgovara se na visokom nivou u drugim delovima sveta, pa će tako u posetu Beogradu, posle sastanaka u Prištini, doći Danijel Frid, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju. On se sastaje sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom, a kao glavne teme njihovih razgovora najavljuju se bilateralni odnosi i integracija Srbije u evroatlantske institucije.
Danijel Frid nedavno je poručio Srbima da "više neće biti Dušanovog carstva". Ovaj američki diplomata osetljiv je na nacionalizam, posebno srpski. Pred ovogodišnje parlamentarne izbore u Srbiji, rekao je: "Nacionalizam je kao jeftin alkohol... Prvo vas napije, onda vas oslepi, a onda vas i ubije".
Ovoliko Fridovo zanimanje za našu zemlju i narod možda potiče iz prve polovine osamdesetih, kada je bio politički savetnik u američkoj ambasadi u Beogradu (1982-1985). U to vreme, Jugoslavija je bila cela, a u njoj se pričalo i da su na Kosovu ugroženi - Srbi. Šta je Frid tada javljao u Vašington, sada nije teško naslutiti.

U UTORAK O REZOLUCIJI
MINISTAR za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić najavio je da će u utorak početi konsultacije o novoj rezoluciji Skupštine Srbije o južnoj pokrajini.
- Očekujemo da će za nekoliko dana doći do saglasnosti o tekstu rezolucije. Taj tekst će se bazirati na rezoluciji donetoj 14. februara ove godine i na prethodnoj, iz novembra 2005. godine - rekao je Samardžić, i objasnio:
- Pre svega, ona će utvrditi stanje stvari kada je reč o pravnom statusu Srbije u međunarodnoj zajednici i Kosova u okviru Srbije i dati smernice za dalji pregovarački proces. Očekujemo da se posle tog konsultativnog dela, u Skupštini održi rasprava i usvajanje rezolucije do kraja jula meseca - kazao je Samardžić.

VAŽNIJE VAN NJUJORKA
SASTANAK Saveta bezbednosti u ponedeljak je održan u formi konsultacija njegovih članica, a ne kao otvorena sednica. Ambasadori nisu ni ulazili u salu SB, već su se okupili u konferencijskoj dvorani. Da im se pridruže, mogle su samo ličnosti koje Savet pozove, a to su bili šef Unmika Joahim Riker i predstavnik NATO.
Kako je "Novostima" rečeno u diplomatskim izvorima, značaj sastanka u Njujorku nije preveliki, jer je "kosovski proces" podignut na mnogo viši nivo. U toku su, naime, druge, važnije diplomatske inicijative.
Zbog svega ovoga, u Njujorku nije bilo predstavnika Srbije, koji su ranije suprotstavljali Joahimu Rikeru kad god bi predstavao svoje "našminkane" izveštaje na otvorenim sednicama Saveta bezbednosti.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 

Frid: Pregovori Beograda i Prištine biće nastavljeni
Autor: N.Z. | 10.07.2007 -
Pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid najavio je juče u Prištini da bi naredni korak u utvrđivanju statusa Kosova trebalo da bude obnavljanje pregovora između Prištine i Beograda, ali sa ograničenim vremenskim trajanjem.
- Veoma je moguće da ćemo za nastavak pregovora između Prištine i Beograda imati određen period - rekao je Frid koji nije želeo da precizira kada bi pregovori mogli da budu nastavljeni niti koliko bi mogli da traju.
Frid je ponovio stav predsednika Buša da Kosovo treba da bude nezavisno i da ta nezavisnost podrazumeva međunarodno prisustvo radi ostvarivanja uvida u implementaciju Ahtisarijevog plana.
- Pred međunarodnom zajednicom sada se nalazi izazov kretanja napred u rešenje statusa Kosova - rekao je on pozdravljajući „ozbiljnost pregovaračkog tima Prištine kojom pristupaju predlogu da se nastave pregovori oko statusa Kosova“. Frid je rekao da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova ne bi pomoglo u traženju rešenja. Premijer Kosova Agim Čeku rekao je za „Fajnenšel tajms“ da Albanci neće ove godine jednostrano proglasiti nezavisnost bez podrške SAD i EU.
Danijel Frid razgovaraće danas u Beogradu sa predsednikom i premijerom Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom. Frid je u nedelju u Podgorici o Kosovu razgovarao sa crnogorskim rukovodstvom. On je tom prilikom rekao da se nada da će SAD i Rusija postići dogovor.
Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da će konsultacije o novoj rezoluciji Skupštine Srbije o Kosmetu početi danas, kako bi ona bila usvojena do kraja meseca. „Ta rezolucija će odobriti dosadašnji postupak u pregovorima, odrediti stav države prema najnovijim dešavanjima i dati usmerenje za dalju državnu politiku“, kazao je Samardžić.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov juče je izjavio da u SB UN neće proći rezolucija koja ne uzima u obzir interese Beograda i Prištine i koja nije u skladu sa međunarodnim pravom.

Nacrt nove rezolucije
Na sednici SB UN juče su „iza zatvorenih vrata“ razmatrani izveštaji o stanju na Kosovu generalnog sekretara Ban Ki-Muna i šefa Misije UN u pokrajini Joahima Rikera. Američki ambasador u UN Zalmaj Halilzad izjavio je da SAD planiraju da ove nedelje u SB UN predstave nacrt nove rezolucije o Kosovu. On je rekao da se na konsultacijama čulo od predstavnika UNMIK-a i NATO-a da nerešavanje statusa Kosova može da pogorša situaciju u toj srpskoj pokrajini. Halilzad je posle konsultacija ocenio da će narednih 10 dana biti odlučujući za ulogu SB UN u rešavanju statusa Kosova. Kineski ambasador u UN Vang Guanđa rekao je posle konsultacija da su razlike ostale i da je potrebno još vremena da se usklade stavovi, koje su učesnici izneli u diskusiji. Novi nacrt rezolucije o Kosovu, koju su najavile zapadne države, biće bliža stavu Rusije, koja se oštro protivi automastkoj nezavisnosti Kosova i nametanju plana za pokrajinu, javila je sinoć ruska državna televizija.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 208 209 211 212 ... 463
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Avg 2025, 11:03:35
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.22 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.