Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 23. Avg 2025, 15:13:36
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 69 70 72 73 ... 463
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vesti sa Kosmeta - status, pregovori  (Pročitano 248039 puta)
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
ZAPAD NUDI TRAMPU
KOSOVO ZA ULAZAK U EU
Predsedniku i premijeru Srbije zapadne diplomate na sto stavile ponudu:potpišite nezavisnost Kosova i bićete primljeni u Evropsku uniju već 2009.

BEOGRAD - Vlasti Srbije u poslednjih dvadesetak dana dobile su u nekoliko navrata, direktno i indirektno, ponudu da priznaju nezavisnost Kosova i Metohije u zamenu za ubrzani ulazak naše zemlje u Evropsku uniju, i to već 2009. godine! Ponuda "Kosovo ili ekspresan put u EU", kako Kurir saznaje iz diplomatskih izvora u Beogradu, stavljena je na sto i predsedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Vojislavu Koštunici.

Signali ove vrste prethodno su upućivani njihovim najbližim saradnicima, pre svega kroz razgovore sa članovima međunarodne Kontakt grupe za Kosovo. Prvu ponudu te vrste, podsećamo, izneo je pre godinu dana Ričard Holbruk, visokopozicionirani službenik administracije Bila Klintona, a danas jedan od najuticajnijih albanskih lobista u svetu. Ponuda je na srpskoj strani ocenjena kao još jedna u nizu provokacija albanske lobističke grupe, ali se ubrzo takva "trgovina" sve češće spominjala u kuloarima određenih međunarodnih grupa koje se bave rešavanjem kosmetske krize.

Prvu "službenu" ponudu te vrste predstavnicima Beograda izneo je u jednom od razgovora u inostranstvu Aleksandar Bocan Harčenko, predstavnik Rusije u Kontakt grupi. Istina, Harčenko je to izneo kao opciju koja je vrlo prisutna "kod zapadnih partnera Rusije", ali nije rekao da i Rusija stoji iza takve ponude. U tom razgovoru, vođenom pre četiri meseca, prema saznanjima Kurira, Harčenku je rečeno da Srbija neće trgovati sa 15 odsto svoje teritorije, da je tako nešto ponižavajuće i da bi to bio prvi put u istoriji postojanja Evropske unije da se od jedne države traže teritorijalni ustupci za ulazak u EU. Na tome je ostalo.

Međutim, ova ponuda, tačnije obećanje, isplivala je na površinu pre oko mesec dana, ali sada kao poluslužbena ponuda Koštunici i Tadiću. O tome je, prema saznanjima Kurira, bilo reči i juče u Beču, gde su prvi put za sto seli Tadić i Koštunica s jedne, i Čeku i Sejdiu s druge strane. O ponudi se, kako saznajemo, razgovaralo posle službenog dela razgovora.

Izvor: Kurir / (R. K.)
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
"Vašington ne prejudicira rešenje"
Beograd -- Američki izaslanik za status Kosova Frenk Vizner rekao da rešenja za status Kosova treba da budu završena do kraja godine.

"Mi se nećemo izjašnjavati o pitanju statusa Kosova u ovoj fazi, jer smatramo da je važno postići dogovor između strana i pregovarača o osnovnim elementima za budućnost Kosova", rekao je Vizner nakon završetka dvodnevne posete Beogradu.

Vizner ne može da kaže da li će na kraju odluka biti doneta lako i da će biti prihvatljiva za sve, ali je rekao da nema sumnje šta je potrebno učiniti - postići dogovor koji će zaštititi manjine i omogućiti im pristojan život u svim sferama u budućnosti. "Najvažnije je rešiti pitanje zaštite manjina, odnosno da li će ono biti rešavano putem detalja poput opština, kulturnog nasleđa, prava manjina i ekonomskog razvoja. Pitanje principa u ovom trenutku manje je važno, koliko su važna ta praktična pitanja."

Američki izaslanik za status Kosova rekao je da i Beograd i Priština narednoj "ubrzanoj fazi" pregovora moraju pristupiti sa fleksibilnošću, i da SAD očekuju od njih da se sa predanošću posvete razgovorima, kako bi se postiglo realno rešenje. 

Govoreći o prvom susretu albanskih i srpskih političara u Beču, Vizner je kazao da je reč o istorijskom sastanku, ali je i podsetio na tada iznet stav Kontakt grupe, da postoji zabrinutost zbog situacije na severu Kosova.

"Zabrinutost koja postoji kod članova Kontakt grupe i SAD-a vezana za događe koji su se desili severno od Ibra smatra da ti postupci nisu bili kako treba. Ja sam ih pomenuo na sastancima juče u Beograd i mislim da će sada na diplomatskom nivou biti pokrenuta jedna dodatna inicijativa da bi se Srbi uključili u institucije. Sporazum oko decentralizacije ne može biti preduslov za njihovo uključivanje u institucije", kazao je američki diplomata.

Vizner je ponovio smernice Kontakt grupe da ne može biti podele Kosova, kao i da će se SAD usprotiviti bilo kakvoj odluci ili koracima koji bi vodili tome. "Situacija na Kosovu nije crna, pošto je ostvaren napredak u proteklih sedam godina, u odnosu na 1999, iako još mnogo toga ostaje da se uradi", kazao je on. Podsetimo, predsednik Srbije Boris Tadić je u svom izlaganju u Beču sporazum o decentralizaciji naveo kao uslov za ulazak Srba u institucije Kosova, dok je Kontakt grupa u svom saopštenju, između ostalih, baš po tom pitanju tražila veću fleksibilnost Beograda.

Šta znači konstruktivnost?

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže za B92 da se formulacija o poželjnoj konstruktivnosti Beograda u razgovorima o Kosovu ne odnosi samo na krajnji rezultat tih razgovora, već i na to da Beograd ne bi trebalo stalno da insistira na pitanju nezavisnosti, bilo odbijanjem, bilo dnevnim dramatizovanjem tog pitanja.

"Takva politika zaoštrava stav javnog mnjenja i u Srbiji i na Kosovu. Mislim da se to odnosi i na probleme decentralizacije, a da bi Beograd trebalo da ponudi neka nova rešenja za organizaciju vlasti na Kosovu i o učešću Srba i drugih zajednica u vlasti, ne samo na nivou opština, već i na nivou celog Kosova, ali i o ekonomiji. Od Beograda se traži da razvije alternativne planove, a ne da se drži samo jednog", kaže Janjić.

Janković: Ishod ne sluti na dobro

Savetnik premijera Srbije Vladeta Janković ocenio je da ishod pregovora o statusu Kosova ne sluti na dobro, ali da će Srbija iskoristiti sve mogućnosti kako bi sprečila nametnuto rešenje. Janković je za RTS rekao da bi nezavisnost Kosova bila presedan, opasan po region i međunarodni poredak. "Ako bude proglasena nezavisnost Kosova, Srbija na to neće pristati", rekao je Janković.

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić za B92 kaže da sve zavisi od toga šta je ko očekivao. "Ako se očekivalo vraćanje Kosova pod pune ingerencije Srbije, uključujući vojne i policijske, onda zaista ne sluti na dobro, a ako se želeo pojačan uticaj Srbije među Srbima na Kosovu i na samom Kosovu, to onda i nije tako mračno. Međutim, kada kažete konstruktivnost, nekada morate da preispitate i sopstveni cilj. Ako imate nerealan cilj, on vas zapravo parališe, a zabrinjava to da su stavovi srpske strane zapravo pesimistični, što bi moglo dovesti do dramatičnih unutrašnjopolitičkih promena u Srbiji i rasporeda snaga. Mislim da Vlada Srbije nema šanse da ispuni svoje visoke aspiracije, ali ako bi pristupila redefinisanju ciljeva, mislim da bi neke stvari mogla da predstavi kao svoju pobedu. Sigurno je da Kosovo neće biti potpuno nezavisno, da će međunarodne snage ostati, a to uvek može biti predstavljeno tako što će se reći da nije dozvoljena nezavisnost. Takođe, ako bi Beograd bio fleksibilniji, mogao bi da izdejstvuje da ostane izvoznik struje sa Kosova, što bi bio uspeh", kaže Janjić.

Basesku u Vašingtonu razgovara i o Kosovu

Rumunski predsednik Trajan Basesku izjavio je, uoči odlaska u zvaničnu posetu Vašingtonu, da će sa predsednikom SAD Džordžom Bušom i drugim zvaničnicima razgovarati i o pitanju budućeg statusa Kosova.

Basesku je istakao da Rumunija o Kosovu ima drugačiji stav nego zemlje Kontakt-grupe: "Zalažemo se za poštovanje državnih granica i za autonomiju Kosova unutar države Srbije", kazao je on.

Basesku će sa predsednikom Bušom i drugima razgovarati i o konsolidovanju strateškog partnerstva Rumunije i SAD.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Apple 15
SPREMITE SE ZA NAJGORE!

Američki izaslanik Frenk Vizner poručio premijeru Koštunici da "pripremi Srbiju za nezavisnost Kosova"

Spremajte se za najgore...Frenk Vizner

BEOGRAD - Američki izaslanik za status Kosova Frenk Vizner obavestio je državni vrh Srbije da "Srbija mora prihvatiti realnost, a to je da Kosovo mora dobiti jednu vrstu samostalnosti", saznaje Press u vrhu srpske vlasti. Kao što se i očekivalo, Vizner je najteže i najneprijatnije pregovore imao sa premijerom Vojislavom Koštunicom.
- Vizner je neverovatno mirnim tonom rekao premijeru ono što se uveliko govori kada je rešenje statusa Kosova u pitanju, a to je da će na kraju pregovora, koji će biti završeni pre kraja ove godine, Kosovo ipak dobiti neku vrstu nezavisnosti. Vizner je o statusu Kosova govorio kao da je to već završena stvar! Čak je u jednom momentu premijeru poručio da bi on trebalo da pripremi javnost na ono što čeka Srbiju, a to je nezavisnost Kosova i Metohije - navodi naš sagovornik.
Na ove tvrdnje Viznera premijer je odreagovao burno, kao i svaki put kada mu neko pomene takvo rešenje za Kosovo.
- Koštunica je jasno ponovio da niko u Srbiji neće prihvatiti nezavisnost Kosova, da je to opasan presedan koji može da izazove ogromne probleme Srbiji. Pozivao se na međunarodno pravo, Ujedinjene nacije... Međutim, Vizner je sve to mirno odslušao i nijednom rečju nije protivurečio Koštunici. Kao da je njegova misija u Srbiji i bila da još jednom jasno kaže našem državnom vrhu šta se sprema, bez ikakve želje da se saslušaju argumenti Srbije, i kao da je sve već završeno. To faktički i nije bio razgovor, već dva monologa političara koji su "ušančeni" u svojim nepopustljivim stavovima. Kada su Viznera posle sastanka pitali kako je bilo kod premijera Srbije, kratko je rekao: "Tvrdo, teško!" - kaže sagovornik Pressa.
Naš izvor dodaje da je na večeri kod predsednika Borisa Tadića u utorak uveče bila "prijatnija atmosfera", jer su i teme razgovora bile drugačije, a i sam susret imao je neformalan karakter.
- Vizner je preneo predsedniku Tadiću da je nedavna poseta premijera Vojislava Koštunice u SAD ocenjena kao "negativna". Jedna od glavnih tema koje je Vizner inicirao bilo je kako će izgledati budućnost odnosa Srbije i SAD posle rešenja statusa Kosova - navodi sagovornik Pressa.
S. MARJANOVIĆ

Rešenjem neće biti svi zadovoljni

Na kraju posete Srbiji Frenk Vizner je izjavio da "SAD ne žele da prejudiciraju rešenje konačnog statusa Kosova" i ponovio stav Vašingtona da rešenja za status Kosova treba da budu završena do kraja godine.
- Ne mogu da kažem da li će na kraju odluka biti doneta lako i da li će biti prihvatljiva za sve, ali nema sumnje šta je potrebno učiniti: postići dogovor koji će zaštititi manjine i omogućiti im pristojan život u svim sferama u budućnosti - rekao je Vizner.
On je dodao da Beograd i Priština narednoj "ubrzanoj fazi" pregovora moraju da pristupe sa fleksibilnošću i da SAD očekuju od njih da se sa predanošću posvete razgovorima, kako bi se "postiglo realno rešenje". Vizner je ponovio smernice Kontakt grupe da ne može biti podele Kosova, i dodao da će se SAD usprotiviti bilo kakvoj odluci ili koracima koji bi vodili tome.
(AG)

Izvor: Press
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Sejdiju je pretio!
M. Z. RADONJIĆ, 26. jul 2006

BEOGRAD - Albanski pregovarači u Beču pretili su nasiljem ako ishod pregovora o statusu Kosova i Metohije ne bude po njihovoj volji - potvrdila je "Novostima" Sanda Rašković-Ivić, član delegacije Beograda na nedavno održanoj prvoj rundi razgovora o statusu "na vrhu".
* Ko je od Albanaca pretio i kako?
- Zabeležila sam u notesu reči predsednika Kosova Fatmira Sejdijua: "Ovi razgovori predstavljaju zaokruživanje procesa sticanja nezavisnosti Kosova i mi tesno sarađujemo s Ahtisarijem na tom cilju. Neizvesnost u vezi sa statusom ugrožava mir i stabilnost u celom regionu".
* Da li to albanski vrh poručuje da će biti sukoba, ako Kosovo ne postane nezavisno?
- To je očigledna pretnja nasiljem, na koju su se "upecali" neki u međunarodnoj zajednici. Sejdiju je, inače, govorio mnoge čudne stvari. Recimo: "1991. godine krenuli smo u rat za slobodu i nezavisnost". Pitam se, šta je Srbija trebalo da radi, ako je neko krenuo u rat protiv nje? Zatim, tu je predsednik Skupštine Kosova Kolj Beriša, koji je rekao da je za njih "pozivanje Srba da žive na Kosovu - žrtvovanje..."
* Ministar Vuk Drašković tvrdi da se svaki nezavisni posmatrač pregovora mogao uveriti u superiornost argumenata srpske strane, nasuprot albanskim. Da li se to moglo čuti od stranih posrednika i diplomata?
- Ne, oni to javno nisu rekli. Kad, međutim, pogledate šta su dve strane ponudile jedna drugoj, sve je jasno. Mi smo, naime, Albancima ponudili da dobiju svoju budućnost u ruke, kao i mogućnost da sami upravljaju njome, kroz sve zasebne grane vlasti i finansijsku samostalnost. Daleko su manje izdašne njihove ponude kosmetskim Srbima.
* Predsednik Sejdiju ipak je izjavio da ponuda Beograda za Albance ne može biti ni osnov za pregovore?
- To je nedostatak osnovnog vaspitanja. Treba imati u vidu kontekst u kojem se pregovori vode, odnosno, činjenicu da obe strane u pregovorima žive na teritoriji Srbije.

AHTISARI NEREALAN
* DA li je ostvariv plan Martija Ahtisarija da značajno ubrza pregovore baš u avgustu, u jeku godišnjih odmora?
- Njegov plan je nerealan. Po njemu, trebalo bi da u avgustu održimo po tri, četiri sastanka o svakoj od šest, sedam predviđenih tema za razgovore. To znači da za mesec dana treba da uradimo četiri puta više nego za prethodnih šest meseci. Nije bitno da li će neko od nas otići na godišnji odmor, ili ne, ali treba znati da iza pregovaračkog tima stoje čitave državne institucije.
* Šta se, onda, može uraditi?
- Smatram da neke razgovore možemo održati u avgustu. U petak se sastaje naš pregovarački tim, i tada ćemo se konsultovati o sledećim koracima.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Kom­pro­mis - re­še­nje za Ko­so­vo
Tan­jug, 26. jul 2006

BE­O­GRAD - Pred­sed­nik Vla­de Sr­bi­je Vo­ji­slav Ko­štu­ni­ca na­gla­sio je da su raz­go­vo­ri i kom­pro­mis je­di­ni mo­gu­ći put ko­ji nas do­vo­di do re­še­nja za bu­du­ći sta­tus Ko­so­va i Me­to­hi­je, dok je nje­gov gost, za­me­nik mi­ni­stra ino­stra­nih po­slo­va Ita­li­je Fa­mi­ja­no Kru­ča­ne­li ka­zao da re­še­nje za po­kra­ji­nu ne sme da bu­de na­met­nu­to, već ono mo­ra da se na­đe kroz do­go­vor dve stra­ne.
Is­ti­ču­ći da je za Ita­li­ju od ključ­ne va­žno­sti oču­va­nje sta­bil­no­sti na Bal­ka­nu, Kru­ča­ne­li je ta­ko­đe re­kao da ni­je do­bro pre­go­vo­re Be­o­gra­da i Pri­šti­ne vre­men­ski ogra­ni­ča­va­ti i do­no­si­ti is­hi­tre­na re­še­nja.
Pre­mi­jer Sr­bi­je je na­veo da se pre­ma evrop­skim stan­dar­di­ma pi­ta­nja na­ci­o­nal­nih ma­nji­na svu­da re­ša­va­ju kroz od­re­đe­ne ste­pe­ne auto­no­mi­je, a ne raz­bi­ja­njem dr­ža­va, pri če­mu Sr­bi­ja pred­la­že da­le­ko vi­še, su­štin­sku auto­no­mi­ju za po­kra­ji­nu. On je na­gla­sio da se po­seb­no mo­ra vo­di­ti ra­ču­na o oču­va­nju sta­bil­no­sti u re­gi­o­nu i upo­zo­rio da bi na­met­nu­to re­še­nje pred­sta­vlja­lo opa­san pre­se­dan ko­ji bi imao po­sle­di­ce ne sa­mo u re­gi­o­nu, već i ši­re.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Da se čuje glas Srbije
T. MARKOTIĆ, 26. jul 2006

BEOGRAD - Do rešenja statusa Kosova mora se doći kompromisom Beograda i Prištine, a ne nametanjem - složili su se u sredu šefovi diplomatija Srbije i Slovenije Dimitrij Rupel i Vuk Drašković.
Rupel, koji je u sredu boravio u radnoj poseti Beogradu, objasnio je stavove svoje zemlje, prvo na slovenačkom, a onda i na srpskom jeziku:
- Mislim da je kompromis moguć i da je do njega samo korak - tvrdi Rupel. Ali, na pitanje "Novosti" kako gleda na kosovsku nezavisnost s obzirom na slovenačku otvorenu podršku albanskoj strani, diplomatski je odgovorio da se mora naći rešenje koje će biti prihvatljivo, kako za Srbiju, tako i za Kosovo.
- Što se tiče reči nezavisnost, ja sam u Ljubljani, posle susreta sa Agimom Čekuom, rekao da je Kosovo faktički samostalno. Nisam rekao nezavisno. Naravno, mnogi razmišljaju o nekim oblicima uslovno ograničene nezavisnosti. Ali, pregovori još teku - pojasnio je Rupel.
Govoreći o Kosovu i Metohiji, Drašković je ponovio da je Srbija spremna na maksimalan iskorak ka kompromisu sa Prištinom, što je pokazano i na sastanku u Beču, gde je Albancima ponuđeno sve osim mogućnosti da se, na teritoriji države Srbije, protiv njene volje stvara druga država.
Slovenački šef diplomatije predožio je svom srpskom kolegi formiranje grupe zemalja za podršku Srbiji, kako bi se bolje objasnili njeni stavovi u pregovorima o statusu Kosova.

VIZE
- SLOVENIJA bi mogla da za građane Srbije, uz već najavljene vizne olakšice EU, dodatno uvede još neke: kraće vreme za dobijanje viza kao i određene finansijske olakšice - najavio je Rupel.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Amerika ne zna status
26. jul 2006

BEOGRAD - Američki izaslanik za status Kosova Frenk Vizner izjavio je u sredu da "SAD ne žele da prejudiciraju rešenje konačnog statusa Kosova" i ponovio stav Vašingtona da rešenja za status Kosova treba da budu završena do kraja godine.
- Govoreći u ime vlade, mi se nećemo izjašnjavati o pitanju statusu Kosova u ovoj fazi, jer smatramo da je važno postići dogovor između strana i pregovarača o osnovnim elementima za budućnost Kosova - rekao je Vizner novinarima u rezidenciji ambasadora SAD, posle završetka dvodnevne posete Beogradu.
Vizner je pohvalio zalaganje izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija, koji je za avgust najavio nastavak pregovora o čitavom nizu tema, uključujući decentralizaciju, zaštitu crkvene i kulturne baštine i ekonomiju.
Američki izaslanik za status Kosova je rekao da i Beograd i Priština u narednoj "ubrzanoj fazi" pregovora moraju da pristupe s fleksibilnošću, i da SAD očekuju od njih da se sa predanošću posvete razgovorima, kako bi se postiglo realno rešenje.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Амерички изасланик о преговорима о Космету
Визнер: О статусу се не изјашњавамо
Контакт група очекује од владе Косова да покаже да је декриминализована

На питање да ли би пристанак Београда на независност Косова и Метохије била мера флексибилности коју је Контакт група тражила у последњем саопштењу од српске стране, специјални амерички изасланик за преговоре Френк Визнер јуче је у Београду рекао да чланице Контакт групе нису изразиле никакво своје мишљење о статусу Косова. „Најважније је да се дође до договора који ће обезбедити добробит и будућност српском и другом мањинском становништву, а коначни статус је питање коме нас воде преговори до краја ове године”, рекао је Визнер.

После дводневних разговора са представницима државног врха и Српске православне цркве, Визнер је новинарима рекао да је кључни циљ постизање решења које ће „западном Балкану донети стабилност и на неки начин продубити и побољшати односе САД и Србије”.

Визнер је додао да не може да каже да ли ће на крају одлука бити донета лако и да ће бити прихватљива за све, али је нагласио да нема сумње шта је потребно учинити – постићи договор који ће заштитити мањине и омогућити им пристојан живот у свим сферама у будућности.

Уочи одласка на Космет, где ће разговарати са лидерима косовских Срба и Албанаца, амерички изасланик за статус Косова рекао је да и Београд и Приштина наредној, „убрзаној фази” тешких и активних преговора морају приступити са флексибилношћу и да САД очекују од њих да се са преданошћу посвете разговорима, како би се постигло реално решење.

Одговарајући на питање шта Контакт група очекује од косовских Албанаца, амерички изасланик је навео да су очекивања везана за три нивоа. Прво је активно учешће и флексибилност у проналажењу компромисног и реалистичног решења. Друго је да влада косовских Албанаца покаже да је ефикасна, искрена, декриминализована и да једнако третира све грађане на Косову. Трећи услов је да лидери у Приштини обезбеде услове да српска мањина, као и сви остали мањински народи могу да живе на Косову мирним и достојанственим животом.

За разговоре у Бечу, које је оценио „историјским”, Визнер је рекао да су протекли без провокација и уз узајамно уважавање и поштовање делегација Београда и Приштине, Визнер је нагласио да САД и чланице Контакт групе имају пуно поверење у „искреност, непристрасност и ефикасност” специјалног изасланика Мартија Ахтисарија, као искусног и поштеног преговарача.

Визнер је поновио смернице Контакт групе да не може бити поделе Косова и додао да ће се САД успротивити било каквој одлуци или корацима који би водили томе, изразивши забринутост „због недавних активности и догађаја северно од Ибра” и одбијања општинских руководилаца у српским заједницама да сарађују са Приштином. Он је још једном поновио да је од изузетног значаја укључивање Срба у привремене косовске институције.

Визнер је нагласио је да су косовске институције већ сада отворене за Србе и да договор о децентрализацији не може бити предуслов за њихово укључивање у институције.

Izvor: Politika / Б. Митриновић
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Специјални изасланик Сад за КиМ у Београду
Визнер: Приближити позиције

Председник Владе Србије Војислав Коштуница оценио је јуче, у разговору са специјалним изаслаником САД за преговоре о будућем статусу Косова и Метохије Френком Визнером, да је веома важно да постоји спремност да се разговара.

Коштуница је истакао да Влада Србије исказује спремност да заједно са албанском заједницом, са ослонцем на демократске европске принципе и вредности, гради нову, заиста суштинску аутономију за Косово и Метохију, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

Премијер је рекао да се први пут у историји дугих српско–албанских односа отворила могућност да европско искуство и европске стандарде уградимо у заједничку будућност покрајине. Коштуница је нагласио да је за Владу Србије важан и суштински интерес да се јужна покрајина демократски развија и да албанска, српска и све друге заједнице на Косову и Метохији свестрано напредују.

Премијер је посебно истакао да Србија као европска демократска држава има довољно државотворног искуства да прихвати и обезбеди најбољу меру аутономије за покрајину. Уједно, Србија има довољно државотворног искуства да не допусти да се на 15 одсто њене територије ствара нова албанска држава, казао је председник Владе Србије.

Френк Визнер је оценио да је на првим директним преговорима у Бечу о статусу Косова дошло до напретка, али да је такву праксу потребно интензивирати у наступајућој фази преговора, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Како се наводи у саопштењу, Визнер је после разговора са шефом српске дипломатије Вуком Драшковићем оценио да је у наступајућој, кључној фази преговора потребно покушати да се дође до приближавања позиција.

Драшковић је нагласио да би дугорочно и праведно решење за све народе који живе на Косову и Метохији требало да буде крајњи резултат преговора о будућем статусу покрајине, до чега је једино могуће доћи компромисом и уз поштовање Повеље УН, истиче се у саопштењу.

Амбасадора Френка Визнера примили су јуче у Патријаршији и епископи бачки Иринеј, аустралијско-новозеландски Иринеј и липљански Теодосије. Како је наведено у саопштењу СПЦ, разговарало се о неопходности заштите српских православних светиња и споменика културе на Косову и Метохији, независно од исхода преговора о будућем статусу покрајине. Представници СПЦ нагласили су да предвиђене заштитне зоне око манастира неизоставно треба да укључују и физичку заштиту и међународне гаранције за функционисање система заштите.

Обострано је прихваћено да је договор о овим питањима од изузетне важности како за живот цркве и српског народа на Косову и Метохији у будућности, тако и за преговарачки процес у целини, наведено је у саопштењу.

П. Р.

-----------------------------------------------------------

Предлог Београда

Говорећи о уставном регулисању суштинске аутономије, премијер Србије Војислав Коштуница је у Бечу објаснио да би покрајина самостално обављала послове и задатке неопходне за њен унутрашњи економски, социјални и културни развој, дакле покрајина би располагала финансијском аутономијом, која подразумева пореску политику, политику јавних прихода, улагања и расхода.

Србији би, према овом концепту поделе надлежности, припале надлежности у вези с улогом било које међународно признате и суверене државе: спољни послови и контрола граница. Србија би задржала и одређени број заштитних функција у области основних права, заштити верског и културног наслеђа и посебних царинско-инспекцијских послова. Питање војске, према овом предлогу, није у надлежности Србије, пошто је покрајина демилитаризована и под војним присуством међународних снага. Уставом би се утврдиле и области сарадње између Београда и покрајине с циљем уклањања препрека слободном кретању људи, робе, капитала и услуга.

Према предлогу Београда, уставне надлежности Косова и Метохије спроводиле би покрајинске институције законодавне, извршне и судске власти, а скупштинске одлуке у Приштини, које се тичу виталних интереса српске заједнице, морале би да буду доношене само ако за њих гласа већина посланика српске националности.

-----------------------------------------------------------

Предлог Приштине

Према ономе што је новинарима у Бечу саопштио члан преговарачке делегације Косова и председник Демократске партије Косова Хашим Тачи, приштинске власти залажу се за независно Косово, са добрим односима са суседима и Србијом.

Председник ДПК-а је истакао да ће Косово бити држава која ће „сарађивати са свим суседима, међусобно поштујући суверенитет и територијални интегритет, и бити чланица Уједињених нација и будућа чланица Европске уније и НАТО-а”.

Према његовим речима, сви држављани Косова би требало да буду равноправни, са договореним правом двоструког држављанства, а званични језици били би албански и српски.

Косово ће бити држава у постојећим границама, навео је Тачи, са безбедношћу коју ће да гарантује НАТО, укључујући стварање и јачање одбрамбене снаге Косова интегрисане у ту алијансу. „Биће то држава која ће заштитити културно наслеђе свих грађана, која ће омогућити одржив повратак свих расељених својим кућама и у којој ће се обезбедити процес децентрализације према грађанским интегративним процесима и споразуму”, рекао је Тачи.

Он је оценио да гаранција свих права, повратак својим кућама и имањима и обезбеђење услова за достојан живот за Србе не представљају компромис, већ обавезу.

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Vizner: Prioritet tehnička pitanja
Priština -- Frenk Vizner kaže da će prioritet u procesu rešavanja statusa Kosova biti postizanje dogovora o tehničkim pitanjima.

Nakon razgovora sa članovima Pregovaračke delegacije Kosova specijalni američki izaslanik za razgovore o statusu Kosova je ocenio da su razgovori između najviših predstavnika Kosova i Srbije 24. jula u Beču bili uspešni, da je to bio istorijski trenutak i da je albanska strana bila iskrena i respektabilna.

Nakon susreta s pregovaračkim timom Prištine, Frenk Vizner je kazao da je od prištinskih pregovarača zatražio da pokažu više fleksibilnosti u pregovorima o statusu Kosova. On je istakao da pitanja koja su do sada bila na dnevnom redu bečkih pregovora i koja se odnose na decentralizaciju i zaštitu kulturne i religijske baštine, kao i na ekonomiju, predstavljaju deo paketa koji se naziva novi politički status Kosova i da ona treba da budu rešena: "Rekao sam juče i našim prijateljima u Srbiji, da nam je potrebna fleksibilnost pregovaračkih strana. Mnogo je pitanja koja treba da budu rešena i to je moguće samo približavanjem pregovaračkih pozicija", kazao je Vizner.

On je kazao da se nada da će pregovaračka ekipa Prištine i Beograda nastaviti pregovore u Beču sa većom posvećenošću i da će na delu pokazati da su pojačali međusobno poverenje, kao i sposobnost da rade zajedno da bi pregovori bili zavšreni pre kraja ove godine.

On je ponovio da SAD i posrednik Ahtisari ostaju opredeljeni da se do kraja godine nađe resenje za status Kosova.

Ne želeći da komentariše mogućnost nametanja rešenja Vizner je rekao da je veoma važno da se do vremena predlaganja rešenja o statusu Kosova, uspostave elementi paketa finalnog statusa. "To podrazumeva realno rešenje za pitanja opština, crkve, manjina. Solidni i dobri pregovori idu korak po korak. Idemo prema drugom koraku", objasnio je Vizner.

U ime kosovskog pregovaračkog tima predsednik Fatmir Sejdiju je rekao da je ekipa koju on vodi spremna da doprinese uspešnom okončanju pregovora u Beču: "Nadamo se da će 2006. biti godina ispunjenja naših aspiracija. Trudimo se da sa našim maksimalnim angažovanjem budemo što konstruktivniji u pregovaračkom procesu i da pružimo doprinos koji će biti u interesu građana Kosova".

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 69 70 72 73 ... 463
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Avg 2025, 15:13:36
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.068 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.