Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 16. Avg 2025, 03:14:15
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 61 62 64 65 ... 463
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vesti sa Kosmeta - status, pregovori  (Pročitano 246718 puta)
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Po­zvan dr­žav­ni vrh
Du­brav­ka SA­VIĆ, 13. jul 2006

Od stal­nog do­pi­sni­ka VA­ŠING­TON
Uoči sed­ni­ce Sa­ve­ta bez­bed­no­sti UN, port­pa­rol spe­ci­jal­nog iza­sla­ni­ka za Ko­so­vo Hua Đi­jang, u raz­go­vo­ru za "No­vo­sti", ka­že da Mar­ti Ah­ti­sa­ri že­li da na tom me­stu ču­je mi­šlje­nje čla­ni­ca SB o do­sa­da­šnjem pro­ce­su, ali i da do­bi­je po­dr­šku za da­lju stra­te­gi­ju.
- Po­ku­ša­va­mo da, u po­sled­njoj ne­de­lji ju­la, odr­ži­mo sa­sta­nak na vi­so­kom ni­vou, na ko­me će­mo di­sku­to­va­ti o bu­du­ćem sta­tu­su KiM. Još ne­ma­mo pre­ci­zne da­tu­me, još se do­go­va­ra­mo sa stra­na­ma. Po­zi­vi su upu­će­ni obe­ma de­le­ga­ci­ja­ma, a na nji­ma je da od­lu­če ko­ga će po­sla­ti. Li­de­ri be­o­grad­skog ti­ma su pred­sed­nik i pre­mi­jer, na nji­ma je da od­lu­če da li će obo­ji­ca da do­đu. Na pri­štin­skoj stra­ni tim se sa­sto­ji od pet čla­no­va.
U Va­šing­to­nu se pro­ce­nju­je da ni­je bi­lo do­volj­no na­pret­ka u do­sa­da­šnjim pre­go­vo­ri­ma?
- Kon­takt gru­pa po­dr­ža­va pro­ces ko­ji vo­di spe­ci­jal­ni iza­sla­nik. Tok raz­go­vo­ra za­vi­si od obe stra­ne. Že­li­mo da kre­ne­mo br­že, ali ne za­vi­si sve od nas. Dve stra­ne bi tre­ba­lo da bu­du kon­struk­tiv­ne i da sa­ra­đu­ju. Ako se to do­go­di, ići će­mo br­že. To ne za­vi­si od Ah­ti­sa­ri­ja.
Ču­ju se na­go­ve­šta­ji da bi Ah­ti­sa­ri mo­gao da bu­de sme­njen...
- On je ja­sno re­kao da mu se man­dat za­vr­ša­va u no­vem­bru, ali to ne zna­či da će da ode. To za­vi­si od UN i me­đu­na­rod­ne za­jed­ni­ce. Ako od­lu­če da pro­ces tre­ba da ide da­lje, mo­gli bi da za­tra­že da Ah­ti­sa­ri na­sta­vi. Ali, ra­no je da se o to­me go­vo­ri. Bi­lo je na­pi­sa da bi mo­gao da bu­de za­me­njen. U ne­kim kru­go­vi­ma u Sr­bi­ji se tra­ži nje­go­va za­me­na, ali ni­je na po­je­di­nim lju­di­ma da ga za­me­nju­ju.
Oče­ku­je­te li da sve stra­ne mo­gu da po­stig­nu kom­pro­mis u ve­zi sa bu­duć­no­šću Ko­so­va?
- Po­zi­ci­je dve stra­ne su vr­lo uda­lje­ne. Ako, na kra­ju, po­zi­ci­je obe stra­ne osta­nu pot­pu­no raz­li­či­te, ako se ne po­me­re u svo­jim sta­vo­vi­ma o bu­du­ćem sta­tu­su, on­da će me­đu­na­rod­na za­jed­ni­ca i Sa­vet bez­bed­no­sti UN mo­ra­ti da do­ne­su fi­nal­nu od­lu­ku.

O NA­JA­VA­MA "NO­VOG PLA­NA" MAR­TI­JA AH­TI­SA­RI­JA ZA KiM VUK DRA­ŠKO­VIĆ:
LO­ŠI IZ­VO­RI

POD­GO­RI­CA - Po­vo­dom ne­zva­nič­nih na­ja­va ne­kih srp­skih me­di­ja da bi srp­ski pre­mi­jer Vo­ji­slav Ko­štu­ni­ca mo­gao iz Va­šing­to­na do­ne­ti ne­ki "no­vi plan" re­ša­va­nja pi­ta­nja Ko­so­va, ko­jim se Sr­bi­ji nu­di niz pri­vi­le­gi­ja u za­me­nu za ne­za­vi­snost Ko­so­va, mi­ni­star ino­stra­nih po­slo­va Sr­bi­je Vuk Dra­ško­vić, re­kao je "No­vo­sti­ma" da se "u Va­šing­to­nu ne­će pre­go­va­ra­ti o bu­du­ćem sta­tu­su Ko­so­va, već u Be­ču, Be­o­gra­du, Pri­šti­ni i na sa­stan­ci­ma Kon­takt gru­pe".
V. R.

BO­RIS TA­DIĆ:
VE­LI­KE VE­STI

PRED­SED­NIK Sr­bi­je Bo­ris Ta­dić re­kao je da ne­ma in­for­ma­ci­je o "no­vim pla­no­vi­ma" i po­vla­sti­ca­ma za Sr­bi­ju, bi­lo ve­za­no za sta­tus Ko­so­va, ili iz­ru­če­nja Mla­di­ća.
- Ne­mam in­for­ma­ci­ju o to­me i uvek sam skep­ti­čan pre­ma ve­li­kim ve­sti­ma, re­kao je srp­ski pred­sed­nik.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Koštunica odbacio nezavisnost
Njujork -- Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da demokratska Srbija ne može da pristane na nezavisnost Kosova.

Vojislav Koštunica je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija rekao da pravedno, trajno i stabilno rešenje može biti nađeno isključivo davanjem najšire, suštinske autonomije, u okvirima međunarodno priznatih granica Srbije.

Koštunica je, obraćajući se članovima Saveta na zatvorenoj sednici, rekao da rešenje kosovskog pitanja mora biti univerzalno upravo radi izbegavanja opasnosti da promena granica postane presedan na koji će druge etničke manjine s teritorijalnim pretenzijama moći da se pozivaju u budućnosti. "Suštinska autonomija je dinamičko rešenje koje može biti korigovano, dok kod nezavisnosti nema korekcije", rekao je Koštunica za RTS posle sednice. "Izneo sam stav o jedinom trajnom i ispravnom rešenju za Kosovo, a to je suštinska autonomija, uz puno poštovanje principa iz Povelje UN i rezolucije 1244", kaže Koštunica.

Premijer Srbije je razgovarao i sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN za pregovore o budućem statusu Kosova Martijem Ahtisarijem i u tom razgovoru insistirao na tome da razgovori o budućem statusu Kosova moraju biti dobro pripremljeni. "Ulazimo u novu, važnu fazu. Mi smo istakli da je veoma važno da razgovori budu dobro pripremljeni, da treba da se zna njihova dinamika, da se zna koliko će trajati kad počnu, po kojim pravilima će biti vođeni i da treba da budu vođeni zapisnici. To do sada nije bio slučaj s malo uspešnim razgovorima ostandardima, koji su vođeni u Beču.

Ambasador Francuske u Srbiji Ig Perne izjavio je da se u pregovorima o statusu Kosova treba unapred spremati za sve mogućnosti i naglasio da trenutno nema nikakvog teksta nove rezolucije SB UN o Pokrajini, ali nije isključio mogućnost da je nekada bude. On je u intervjuu za Politiku rekao kako misli da treba biti svestan toga da međunarodno pravo nije savršeno niti definitivno, da ono evoluira i da mora da prati realnost. "Krajem godine, ili ne znam ni ja kad, možete imati novu odluku tog istog Saveta bezbednosti, koja će takođe imati međunarodnu pravnu vrednost i koja će možda biti različita od rezolucije 1244, a uzimaće u obzir neku novu situaciju i novu percepciju neke situacije", kaže Perne.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin ocenio je da bi bilo pogrešno nametati rešenje za Kosovo zato što bi to destabilizovalo situaciju i bilo vrlo loš presedan u međunarodnoj praksi, javlja Glas Amerike. "U postojećoj političkoj konfiguraciji, mi možemo u SB UN i stotinu puta ponoviti da nezavisnost Kosova neće biti primer za druge, ali ćemo teško objasniti drugima da je drugačije rešenje od nezavisnosti za njih bolje", rekao Čurkin posle sednice.

"Psihološki poen za Beograd"

Urednica lista Politika Ljilja Smajlović kaže za B92 da ne veruje da je Koštunica imao uspeha u pridobijanju zvaničnika SAD, ali da se pokazalo da ruska podrška ima uticaj. "Mislim da se pokazalo da ruska podrška, odnosno kombinovana rusko-kineska aktivnost u Savetu bezbednosti Srbiji ipak može da donese neku malu prednost. Ovde se pokazalo da suverene države ipak imaju prednost u odnosu na nepriznati i odmetnute teritorije, pa makar njima upravljale Ujedinjene nacije. Činjenica da su Rusi u poslednje vreme malo digli glas i ponavljaju da rešenje ne mora biti postignuto do kraja godine i da ne može biti nametnuto su signali koji govore u prilog Beogradu, naravno ako govorimo o tome da nam je interes da Kosovo ne stekne nezavisnost, ili barem ne tokom ove godine", kaže ona.

"Izgleda je Koštuničino insistiranje na tome da demokratska Srbija ne može da prihvati nezavisnost u Savetu bezbednosti naišlo na pozitivan odjek. U Savetu bezbednosti, zemlje će uvek biti pomalo na strani priznatih i suverenih država. Jasno je da Vašington od početka preferira nezavisnost, ali treba reći da Vašington to nikada nije hteo da zvanično kaže. Dakle, u Savetu bezbednosti naklonost je uvek na strani suverenih država, a protiv nas u ovom času rade neke zemlje koje za sada ne žele da javno saopšte svoju poziciju. Mislim da je u psihološkom smislu to bio poen za Beograd", kaže Ljiljana Smajlović.

"Beograd će predstojećim pregovorima na vrhu, pregovorima Beograd-Priština, prisustvovati kako ne bi bio optužen za ometanje pregovora. Mislim da je ponuda o ogromnoj nezavisnosti Kosova fer ponuda i da Beograd ima s čim da ide u Beč, mada se niko iz Beograda ko će tamo putovati ne raduje tome što će sedeti prekoputa Agima Čekua", kaže ona.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
KOŠTUNICA TRAŽI PRAVDU ZA SRBIJU

VAŠINGTON - Srbija je spremna da prihvati svaki kompromis koji ne znači nezavisnost Kosova i da ponudi Albancima najširu moguću autonomiju, uključujući svu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, poručio je premijer Srbije Vojislav Koštunica u članku za Vašington post. U autorskom tekstu pod naslovom "Pravda za Srbiju", Koštunica je naveo da Beograd za uzvrat očekuje samo nepovredivost granica Srbije i bezbednost za nealbansko stanovništvo u pokrajini.

Koštunica je naveo da su argumenti Srbije protiv nezavisnosti Kosova "apsolutno neoborivi" sa stanovišta međunarodnog prava, sa moralnog, strateškog i praktičnog aspekta. Upozorio je takođe da bi "međunarodna zajednica, čak iako ostane gluva na sve te argumente (...), morala da uzme u obzir uticaj koji bi eventualna nezavisnost Kosova imala na demokratsku Srbiju".

Pošto je ocenio da se Srbija "oslobodila komunističkog režima uloživši ogromne napore i preuzevši ogromne rizike", Koštunica je zapitao da li "takva zemlja, koja je po svim merilima demokratska, može preživeti nasilno oduzimanje 15 odsto svoje teritorije".

"Koja bi demokratski izabrana vlada posle takvog čina mogla da objasni svojim biračima da i dalje treba da veruju u principe tolerancije, liberalizma, nepovredivosti volje naroda - vrednosti prosvećene zapadne civilizacije, u ime kojih su srušili zao i autoritarni režim", zapitao je Koštunica. On smatra da bi "mlada demokratija... koja je ostvarila impresivne rezultate na planu razvoja ekonomije, izgradnje institucija, zaštite ljudskih prava, borbe protiv korupcije i kriminala i jačanja međunarodnih odnosa, imala male šanse da preživi u takvim okolnostima".

Uz ocenu da se Srbija "u nastojanju da sačuva pokrajinu Kosovo u svojim granicama ponaša na najrazumniji i najkonstruktivniji mogući način", Koštunica je zaključio da se Srbija "u borbi za Kosovo bori i za suštinske principe međunarodne pravde i poretka". "Braneći neotuđivi deo svoje teritorije, Srbija možda čak brani i budućnost demokratije kao načina života i pogleda na svet", napisao je premijer Srbije u autorskom tekstu za Vašington post.

Izvor: Kurir / (AG.)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
100 dana rada kosovske vlade
Priština -- Premijer Kosova Agim Čeku izneo je ekspoze o stotinu dana rada Vlade Kosova.

On je ocenio da su njeni glavni prioriteti pregovori o statusu, ostvarivanje standarda i povratak poverenja. Čeku je istakao da je Vlada pozdravila plan od 13 prioritetnih tačaka koje je utvrdila Kontakt grupa. Te tačke će se ostvariti uporedo sa razgovorima o statusu.

Prioriteti u radu Vlade su nezavisnost Kosova i integracija u evropske strukture, rekao je Čeku. "Vlada se ne može ponositi dostignućima za stotinu dana, ali su rezultati u skladu sa mogućnostima i ovlašćenjima", rekao je on.

Predstavnici partija iz vladajuće koalicije u raspravi su podržali dosadašnji rad Vlade Kosova i zatražili veće angažovanje u ostvarivanju njenog programa.

Šef poslaničke grupe najveće opozicione partije, Demokratske partije Kosova, Jakup Krasnići rekao je da izlaganje premijera nije izveštaj o stotinu dana rada jer su rezultati koje je Čeku pomenuo ostvareni u poslednje tri-četiri godine.

Krasnići je kritikovao Čekuovu vladu za mnogobrojne nedostatke, nepravilnosti u imenovanju službenika i slabosti u bezbednosti i vladavini zakona.

Predsednik Reformističke partije ORA Veton Suroi je kazao da je u suštini podnet izvestaj o 500 dana rada Vlade, jer je ona, bez obzira na promene premijera, ostala u istom sastavu. "Vlada Kosova je improvizatorska i nema koncept", rekao je Suroi.

Predsednistvo Skupštine Kosova i šefovi poslaničkih grupa danas su se dogovorili da se ne ograničava trajanje rasprave o radu Vlade, kako je juče odlučeno, a da poslanici mogu govoriti najduže do 10 min.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
 U PONEDELJAK SASTANAK DRŽAVNOG TIMA ZA PREGOVORE O KOSMETU

Državni tim za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije održaće sastanak u ponedeljak u 10 sati u Predsedništvu Srbije. Sastanku će prisustvovati predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica, šef diplomatije Vuk Drašković i članovi pregovaračkog tima.

Državni tim se sastaje posle posete premijera Koštunice Londonu i Vašingtonu i sednice Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji.

Tehnički pregovori Beograda i Prištine nastavljaju se u Beču 18. jula, razgovorima o zaštiti kulturne i verske baštine i crkvenoj imovini u Pokrajini.

U sastavu delegacije Beograda su koordinatori tima Leon Kojen i Slobodan Samardžić, savetnik predsednika Srbije Dušan Bataković, predsednica Koordinacionog centra Sanda Rašković Ivić, vladike - lipljnski Teodosije, bački Irinej i timočki Justin, kao i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Gordana Marković.

Beograd i Priština nastaviće 19. jula razgovore o decentralizaciji vlasti u Pokrajini, broju, finansiranju i granicama novih srpskih opština.

U timu Beograda će pored Kojena, Samardžića, Batakovića i Raškovićeve, u razgovorima o decentralizaciji učestvovati i savetnik premijera Aleksandar Simić i ekonomski ekspert Boško Mijatović.

Izvor: RTS
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Ahtisari upoznao Koštunicu s planovima za KiM

Na sastanku iza zatvorenih vrata u Savetu bezbednosti UN, kome su prisustvovali i predsednik Kosova Fatmir Sejdiju i premijer Srbije Vojislav Koštunica, specijalni izaslanik UN za status Marti Ahtisari izvestio je o svojim nastojanjima u vezi sa rešavanjem pitanja budućeg statusa pokrajine.

Ahtisari je rekao da će organizovati sastanak albanskih i srpskih pregovarača na najvišem nivou s ciljem da smanji velike razlike u stavovima. „Cilj sastanka je da se liderima obe strane pruži prilika da iznesu svoje stavove o rešenju pitanja statusa“, rekao je on.

Ahtisarijev predstavnik je rekao da bi razgovori u Beču mogli da počnu 24. jula. Ahtisari je najavio da će u utorak biti održan sastanak posvećen zaštiti kulturno-istorijskih spomenika na Kosmetu, a potom i sastanak o decentralizaciji. On je naveo da će preko leta njegov tim nastaviti razgovor o takozvanim tehničkim pitanjima, a potom bi, u septembru, o tim rezultatima ponovo trebalo da izvesti Savet bezbednosti.

Inače, na sednici SB, predstavnici zapadnih zemalja istakli su da će najverovatniji ishod pregovora o statusu Kosova, do kraja godine, biti obećanje neke vrste nezavisnosti. Međutim, ruski ambasador Vitalij Čurkin naglasio je da je Rusija protiv veštačkog postavljana rokova i nametanja rešenja za Kosovo.

Koštunica je, govoreći o susretu sa Ahtisarijem, naglasio da je bilo reči o potrebi da se sastanak o statusnim pitanjima dobro pripremi, da se zna njihova dinamika, koliko će trajati, po kojim pravilima će se voditi i da se vode zapisnici.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Izbori čekaju Kosovo
D. RADEKA, 14. jul 2006

BEOGRAD - Mišljenje predsednika Borisa Tadića da bi Srbiji dobrodošli izbori na jesen, pre nego što se odredi status Kosmeta, jer bi bilo dobro da se u stabilnoj atmosferi diskutuje o budućnosti zemlje - nije naišlo na naročitu podršku u političkim krugovima. Pojedine Vladine partije čak se pribojavaju da se između redova Tadićevih reči može naći nagoveštaj nepoželjnog rešenja za status Kosmeta.
     Za potpredsednika SPO Vlajka Senića pitanje izbora, u ovom momentu, nije prioritet, a pregovori o KiM, smatra on, trebalo bi da se nastave na dosadašnji način.
     - Ne bih povezivao izbore sa rešavanjem statusa Kosmeta, jer bi se time na indirektan način priznalo da očekujemo loše rešenje za Pokrajinu - kaže Senić.

PROMENA STAVA

ON, takođe, procenjuje da se pregovori o Kosmetu neće tako brzo završiti jer su, ustvari, na samom početku, što je, za njega, dodatan argument da se izbori ne vezuju za kosmetsku priču.
     - Daleko bi bilo bolje da se DS vrati u Skupštinu i pruži podršku Vladi, pogotovu što će se od 1. septembra odlučivati o nastavku pregovora sa EU - zaključuje Senić, iako svestan da to nije realno očekivati.
     Za Čedomira Antića, člana Predsedništva G 17 plus, Tadićev stav o izborima legitiman je kao stav stranačkog čoveka, ali nije "sasvim" opravdan kada ga iznese predsednik Srbije.
     - Ne znam šta bi se promenilo u pregovorima oko Kosmeta ukoliko bi se na njih otišlo sa tek izabranom vladom, a ona nastavila da zagovara isto rešenje koje znači nemirenje sa faktičkim stanjem - pita se Antić.     
     I pored svega, nejasno je ostalo zašto je predsednik Srbije i lider DS promenio mišljenje od prošle zime. Tada je zagovarao izbore - odmah, pošto "ne bi valjalo da do njih dođe kada započnu pregovori o KiM". Ovog puta, agituje za jesenji izlazak na birališta, baš kada će pregovori o statusu biti u zenitu. Nije li za očekivati da bi i sada predizborna kampanja i porođajne muke oko nove vlade mogle da poremete pregovarački položaj Beograda?
VEĆI IZGLEDI

UVERENJE zamenika predsednika DS Dušana Petrovića je da ono što obično prati izbore ne bi uticalo na pregovore, ali da bi u finale borbe za Kosmet, sa novom vladom, Srbija ušla ojačana.     
     - Da bi Srbija ovu borbu vodila što uspešnije, potrebna joj je vlada sa što većim kapacitetom. Koštuničina Vlada prinuđena je da krši zakone i ustav da bi se održala, ima otvorenu podršku Miloševićeve SPS i prikrivenu podršku radikala, i nema dovoljan kapacitet - navodi Petrović argumente DS.     
     Posle izbora, siguran je on, u parlamentu bi se našla potpuno jasna demokratska većina koja bi formirala demokratski orijentisanu vladu i povećala izglede da Srbija postigne nekakav rezultat, u veoma teškim prilikama u kojima se nalazi kada je reč o KiM.

GUBITAK VREMENA
DSS, prema rečima Đorđa Mamule, drži se sledećeg "voznog reda": donošenje ustava, zatim usvajanje medijskih, izbornih i zakona o lokalnoj samoupravi, a tek onda bi na red stigli izbori. Jer, ukazuje Mamula, zahtev EU je da se priprema Ustava najzad okonča, a "na kočnicu" za ovaj posao, prema njegovim rečima, stala je baš stranka koja zagovara izbore na jesen. Izbori, za ovog funkcionra DSS, značili bi gubitak veremena, bar tri meseca.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
Kakve su političke procene posle sednice SB UN o Kosmetu
Ispit za međunarodnu zajednicu
Trifković: Srpsko "ne" u UN ima težinu i u Briselu i u NJujorku, i svi su toga svesni. Rusija je postala svesna da,u stvari, branećistrateške interese Srbije, brani i svoje

BEOGRAD - Ništa nije gotovo dok Srbija ne da svoj pristanak. Ako izostane rezolucija UN, generalno gledano, Kosovo bi, proglašenjem nezavisnosti postala neka gerilska država. Svakako, srpsko "ne" u UN ima težinu i u Briselu i u NJujorku, i svi su toga svesni. Toga bi trebalo da postane svesna i politička elita u Beogradu - zaključio je mr Srđa Trifković, politički analitičar.

Reči premijera Srbije da srpski parlament neće priznati proglašenje Kosova za nezavisnu državu i da bi Srbija u tom slučaju nastavila da teritoriju Kosmeta smatra delom svog suvereniteta, i pored toga što se predsednik Kosova Fatmir Sejdiju pozvao na volju većinskog stanovništva na Kosovu, koja "neće pristati na kompromis oko nezavisnosti", prema Trifkovićevom mišljenju, veoma se ozbiljno shvata u međunarodnim krugovima.

I KINA IMA SVOJ INTERES

Prenoseći šta se još govorilo iza zatvorenih vrata sednice SB UN, Leon Kojen, jedan od koordinatora tima za pregovore oko budućeg statusa Kosmeta, rekao je da se mogla uočiti velika raznovrsnost mišljenja i dodao da je, pored Rusije, i Kina direktno i nedvosmisleno podržale stav Srbije da se u suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje ne sme i ne može dirati.
- Kina, kao i Rusija, ima svoje nacionalne interese, koji su, recimo, vezani za Tajvan. Kinezi se, zbog toga, neće suprostaviti Srbiji jer su svesni da bi sledeći međunarodni presedan mogao biti vezan za njihove teritorije - objašnjava Trifković.

Iako je još rano govoriti o tome da li je Vojislav Koštunica uspeo u svojoj misiji da SB UN, a pre svega SAD, ubedi u srpske stavove ili eventualno ublaži već postojeće u vezi Kosmetom, činjenica je da su se sa sednice Saveta, na kojoj je glavna tema bio status Kosmeta, o kome se govorilo iza zatvorenih vrata, u NJujorku čulo i nešto novo.

Prvu novost, prema analitičarima, izneo je sam Ahtisari, rekavši da, "iako želi da se proces okonča do kraja godine" (što je, inače, i stav koji zagovaraju i SAD), "kraj godine nije nikakav fiksirani termin da se pregovarački proces okonča. - Druga stvar koja je i te kako, ocena je analitičara, imala težinu je činjenica da se ruski ambasador pri UN Vitalij Ćurkin istupio javno sa stavom da bi bilo pogrešno nametati rešenje za Kosovo, uprkos protivljenju Srbije, jer bi, kako je rekao, "to destabilizovalo situaciju i bilo vrlo loš presedan u međunarodnoj praksi".

- U postojećoj političkoj konfiguraciji, mi možemo ovde u SB stotinu puta ponoviti da nezavisnost (Kosova) neće biti primer za druge, ali ćemo teško objasniti drugima da je drugačije rešenje od nezavisnosti za njih bolje - kazao je Ćurkin i podsetio da Kosovo nikada nije bilo nezavisna država i da je kriza nastala kada je Milošević Kosovu ukinuo autonomiju, a ne državnu nezavisnost.

Trifković smatra da je ovo ozbiljan pomak koji je Rusija napravila u korist Srbije, iako je kaže on, pre mesec dana bilo gotovo činjenično stanje da će se Rusija prikloniti Ahtisarijevoj ideji.

- Rusija je shvatila da je imala pogrešnu računicu, a ona je proizilazila iz toga jer se smatralo da bi "kosovski model" mogao da posluži za rešavanje za njih bitnih pitanja gde oni imaju teritorijalne i nacionalne interese. Ispostavilo se da je to pogrešno jer je SAD izneo jasan stav da da je na Balkanu jedinstvena situacija bez presedana i da se rešenja sa tog područja ne bi mogla primenjivati na ostala slična žarišta. Rusija je toga postala svesna i shvatila da, u stvari, braneći strateške interese Srbije brane i svoje interese - objašnjava Trifković.

Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
Jedinstveni stavovi o Kosmetu

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da će govor premijera Vojislava Koštunice održan u Savetu bezbednosti UN o Kosmetu imati pozitivan efekat u međunarodnoj zajednici.

Dačić je u izjavi novinarima u parlamentu ukazao da u Srbiji nema nijedne političke stranke koja bi mogla da se saglasi s nezavisnim Kosovom i da je veoma bitno da je premijer to rekao na sednici SB, kao i tokom posete SAD i tokom boravaka u Velikoj Britaniji i Rusiji.

On je podsetio da su stavovi velikih sila ponekad važniji od naših.
- Srbiju čeka teška jesen i zima, s pritiscima da nam se nametne nepravično rešenje vezano za Kosmet, pa je veoma bitno da postoji jedinstvo političkih stranaka po tom pitanju - dodao je Dačić.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić ocenio je, takođe, da je dobro što je još jednom naglašeni svima u svetu da ne postoji pravo i mogućnost otimanja teritorije koja pripada jednoj suverenoj državi.

Poslanik Srpskog pokreta obnove Sanja Čeković rekla je da premijerovo izlaganje predstavlja "stav države i svih nas".

IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
Albanci imaju maksimalna prava

GRAČANICA - Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić rekla je juče da bi Albanci, prema predlogu Srbije za rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije, imali maksimalna prava koja ne poznaje nijedna autonomija u Evropi.
Ona je precizirala da bi Albancima ostale sve funkcije, izuzev spoljnih poslova i carine, a mogli bi da postanu i članovi svih svetskih organizacija, izuzev onih u kojima članstvo podrazumeva suverenitet.

- Kosovo i Metohija bilo bi bez srpske i albanske vojske, što bi se definisalo ugovorom koji bi potpisali Albanci, Beograd i Ujedinjene nacije, koje bi bile garant tog ugovora - rekla je Rašković-Ivić u Gračanici.
Ona je istakla da je Srbija počela sa stvaranjem uslova za povratak i opstanak Srba u centralnom Kosmetu i time, kako je rekla, poslala poruku da nikome neće dati Kosmet, niti ga deliti s nekim.
- Da smo planirali da Kosovo i Metohiju damo, ne bismo ulagali, a da smo mislili da ga delimo s nekim, ulagali bismo samo na sever Kosmeta, u Leposavić - rekla je Rašković-Ivić.
Rašković-Ivić sastala se juče u britanskoj bazi na putu Priština - Kosovo Polje s vršiocem dužnosti šefa Unmika Stivenom Šukom, a potom, zajedno s njim, obišla i izbegličko naselje u Gračanici.

IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 61 62 64 65 ... 463
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 16. Avg 2025, 03:14:15
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.099 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.