Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Registracijom prihvatate pravila foruma.
ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 54
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vesti iz "unutrasnjosti" - Pampers vesti :)  (Pročitano 315262 puta)
Prijatelj foruma
Superstar foruma


Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.14
mob
Nokia 
Koji sve proizvodi za decu se mogu naci u prodavnicama

Koji sve proizvodi za malu decu postoje na tržištu? Lepeza je veoma široka i nije ih lako klasifikovati. Globalno posmatrajući, moguće ih je razvrstati po njihovom sastavu:

Namirnice na bazi žitarica

Pripremljene su sa brašnom koje je podvrgnuto različitim tehnološkim procesima. Ovi procesi poboljšavaju svarljivost i asimilaciju. Često se integriše sa proteinima, vitaminima, i mineralnim solima. Raznovrsnost na bazi pirinča ili kukuruza prilagođenih prelasku na čvrstu hranu određena je žigom koji označava odsustvo glutena te tako olakšava izbor. Evo i karakteristika nekih od vrsta:

Žitarično brašno.

Dostupno u vidu kaše i instant griza. Može se dodati mleku ili čorbi od povrća.

Kombinovano brašno.

Pripremljeno od mešavine različitih žitarica sa, ponekad, dodatim povrćem. Ono sa povrćem dovoljno je potopiti u vodi kako bi dobili čorbu od povrća i žitarica.


Mlečno brašno.

Dobijeno od žitarica i mleka,često obogaćeno voćem, a ponekad i šećerom. Može se koristiti za pripremu slatkih kašica na samom početku uvođenja čvrste hrane, a tim pre ukoliko dete uporno odbija ukus kašice od povrća. U narednom periodu, možete ih ponuditi za užinu kao zamenu za mleko.


Pirinčane loptice.

Pripremljeni baš za decu od pirinčanog brašna obogaćenog vitaminima i solima. Brzo se kuvaju u vodi i u čorbi od povrća ili mesa.

Keks

Za razliku od drugih suvih proizvoda, dijetetski keks za decu je „integrator“ ishrane u svakom vidu: pripremljen je od žitaričnog brašna , obogaćen proteinima, vitaminima i mineralnim solima. Različite vrste su : keks od mleka u prahu, rastvorljiv u mleku, prikladan za početak prilagođavanja kašastoj ishrani, zrnasti sa i bez glutena kao dodatak mleku, jogurtu, voću i već tradicionalni keks koji možete ponuditi detetu od osmog meseca kao dodatak mleku ili za grickanje.


Sitno dijetetsko testo.

Razlika u odnosu na  uobičajeno sitno testo je u većoj svarljivosti (pripremljeno je od laganog brašna) sa posebnim dodatkom vitamina (iz grupe B i PP) kao i mineralnih soli. Dostupno je u raznim veličinama u zavisnosti od faze odvikavanja tj. prelaska na čvrstu hranu.


 
Hrana na bazi voća i povrća

Proizvodnja kašica i sokića, prati precizne zakonske instrukcije što se tiče sadržaja voća i vitamina C. Pored tradicionalnih voćnih kašica, danas su dostupne i voćne kašice sa komadićima voća kako biste navikli svoje dete da žvaće.  Kao i svi dečiji dijetetski proizvodi ni one ne sadrže dodatke veštačkih boja i konzervansa.


Hrana na bazi mesa i ribe

Tehnika pravljenja kašica predložena od strane proizvodnih industrija dozvoljava mrvljenje vlakana na tanane delove (hiljaditi deo milimetra) i to i cilju postizanja što bolje asimilacije nutritivnih sastojaka. Meso dolazi sa strogo kontrolisanih uzgajivačnica, čime je zagarantovano odsustvo štetnih hemijskih supstanci u njemu. Dostupne su i kašice sa malenih zrncima kojima se započinje i nastavlja period prelaska na čvrstu hranu kao i kašice sa komadićima mesa kojima se dete navikava na žvakanje.

Jednaki kriterijumi u vezi sa kvalitetom i svarljivošću važe i kada je reč o kašicama od ribljeg mesa. Pastrmka i losos, koji se koriste u pripremi, potiču sa ribnjaka sigurnih voda i hranjene su odabranom hranom bez aditiva. Poseban vid prerade osigurava potpuno odsustvo ribljih kostiju, dok vakum pakovanje garantuje hranljive karakteristike ribe bez korišćenja aditiva. Obično su dostupne u pakovanjima od po 80g.


Hrana na bazi mleka

Ova vrsta hrane sačinjena je upravo u cilju da garantuje maksimalnu svarljivost. Prisetimo se da je gastrointestinalni trakt deteta , tokom prve godine života, posebno osetljiv. Zbog toga je prehrambena dečija idustrija stvorila adaptirano mleko koje se koristi od 4-6 meseca do godine dana i posebne vrste mleka za rast koje se koriste posle prve godine pa sve do 36-og meseca. Njihove formule su posebno sačinjene da zadovolje nutritivne potrebe određenog doba deteta. Obogaćena su gvožđem, zasićenim esencijalnim kiselinama i vitaminima, tj. onim elementima kojima obično mleko oskudeva. Adaptirano mleko se može naći bilo u prahu ili u tečnom obliku, a mleko za rast samo u tečnom, praktičnom za upotrbu.

Čak i sirevi za decu u staklenom pakovanju obogaćeni su vitaminima A i E.Oslobođeni polifosfata pružaju potpunu higijensku sigurnost.

najboljamamanasvetu.com
« Poslednja izmena: 04. Mar 2011, 12:37:41 od sandra80 »
IP sačuvana
social shareWake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma


Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.14
mob
Nokia 
Nosenje beba: da ili ne?

"Nemoj da je nosiš, razmaziće se!“ - čuvena je rečenica o nošenju beba u rukama. Neke mame pod uticajem ovih stavova smatraju da su njihove bebe već sa par meseci "navikle na ruke“ i aktivno tragaju za rešenjem kako da ih od toga odviknu. Da li su ovako male bebe zaista razmažene i "navikle na ruke”? Da li ili ne nositi svoju bebu u rukama?


Kada postanemo roditelji, želimo da svojim mališanima pružimo najbolju moguću negu. Obično to činimo kombinujući preporuke i savete okoline: iskustvo iz porodilišta, šta kažu naša mama, najbolja prijateljica ili simpatična komšinica sa drugog sprata koja ima troje dece, patronažna sestra, odabrani pedijatar, servis „Halo beba” i slično. Konačno, na raspolaganju su i mnogobrojni članci i popularni forumi na internetu.


Čak i onaj ko nije roditelj, zna za čuvena upozorenja o nošenju beba u rukama: „Nemoj da je nosiš, razmaziće se!“ ili „Navićiće se na ruke, šta ćeš posle?!“, koje se decenijama prenose sa kolena na koleno.


Pod uticajem ovako uvreženih stavova o nošenju beba, mnoge mame imaju veliku dilemu i čak intenzivnu grižu savesti kada im beba plače i osećaju da treba da ih uzmu i priviju uz sebe, dok im sa druge strane u glavi odzvanjaju te rečenice. Neke mame - ne dovodeći u pitanje ovakve stavove - zaista smatraju da su njihove bebe već sa par meseci „navikle na ruke“ i aktivno tragaju za rešenjem kako da ih od toga odviknu. Nesumnjivo, sve to frustrira i mame i bebe.


Da li su tako male bebe zaista razmažene?

Zamislite ženu u Africi koja noseći svoju bebu na leđima u tkanini živopisnih boja obrađuje zemlju. Da li će njeno dete biti razmaženo zbog toga ili bolje uključeno u svoju zajednicu i spremno da veoma mlado počne aktivno da joj doprinosi?


Postoje mnogobrojna istraživanja o nošenju beba, zasnovana najviše na posmatranju porodica u zemljama Latinske Amerike, Afrike i Dalekog Istoka gde se oduvek praktikuje nošenje beba i dece. U ovim društvima bebe su najčešće aktivno uključene u život odraslih i nošene na grudima, boku ili leđima majke, oca ili starije braće i sestara gotovo tokom čitavog dana. Istaživanja su sprovođena i u savremenim bolnicama u kojima se praktikuje moderna medicina.


Pokazalo se da primena takozvane „kengur nege“ (gde mama i beba provode vreme zajedno uz direktni kontakt „koža na kožu“, kangaroo care, skin-to-skin contact) posebno znači prerano rođenim bebama i to tako što smanjuje smrtnost, bebe kraće ostaju u bolnici, češće i duže sisaju, brže napreduju u težini, poboljšava im se opšte stanja organizma, dok se mame tako negovanih beba osećaju sposobnijim u ulozi majke.


Dalje, „obično” nošenje beba (kada ne postoji kontakt „koža na kožu”, već se dete nosi u rukama ili uz pomoć neke mekane nosiljke) donosi i sledeće dobrobiti: bebe bolje spavaju, manje plaču, mirne su i spokojne, ublaženi su im bolovi (smanjeni grčevi) zbog uspravnog položaja i konstantnog kretanja, brže uče dok su zaštićene izložene podsticajima za razvoj, poboljšani su im razvoj motorike i opšte stanje organizma. Sa druge strane, nošenjem se uspostavlja bliskost roditelja sa bebom (tzv. bonding efekat), pa oni lakše tumače njene potrebe. Zahvaljujuči ovoj povezanosti, roditelji se mnogo bolje snalaze u stresnim situacijama i osećaju se kompetentniji u ulozi roditelja od onih koji ne nose svoje bebe.


Marame za nošenje beba

U svetu je odavno prisutno nošenje beba uz pomoć raznih nosiljki napravljenih od prirodnih materijala koje su još poznate kao marame za nošenje beba. Ove marame omogućavaju da beba uživa u svim pogodnostima koje donosi fizička bliskost sa roditeljima, dok su mami i tati slobodne ruke i mogu da obavljaju svakodnevne poslove.


Od nedavno se i na našem tržištu mogu naći marame za nošenje beba. Dve mame, Jelena i Nataša, su tragajući za onim što njihove bebe čini nasmejanim i bezbrižnim, dok su one aktivne i uživaju u roditeljstvu pronašle Hug Bug maramu.


Hug Bug je praktična i atraktivna, moderna, a tradicionalna nosiljka koja roditeljima omogućava da budu aktivni dok uporedo na jednostavan način svojoj bebi pružaju maksimalnu udobnost, toplinu, zaštitu, lepši pogled na svet i prijatan podsticaj za razvoj - uključujući je u potpunosti u svoj život.


Nošenje beba je prirodni nastavak trudnoće. Ono pospešuje razvijanje odnosa bliskosti, poverenja i ljubavi sa bebom - čineći je spokojnom i zadovoljnom, dok mama i tata stiču veću slobodu i samopouzdanje kao roditelji. Naučna istraživanja govore u prilog intenzivnog nošenja beba koje donosi mnoge dobrobiti i bebi i njenim roditeljima.

najboljamamanasvetu.com
IP sačuvana
social shareWake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 9.0.597.107
mob
Apple iPhone 6
Ukoliko zelite da podrzite ovu temu, molimo vas da koristite jedan od sledecih banercica:Kod:
[url=http://forum.burek.com/vesti-iz-unutrasnjosti-pampers-vesti-t537064.html][img]http://www.burek.com/images/bebe-06.png[/img][/url]Kod:
[url=http://forum.burek.com/vesti-iz-unutrasnjosti-pampers-vesti-t537064.html][img]http://www.burek.com/images/bebe-05.png[/img] [/url]


Kod:
[url=http://forum.burek.com/vesti-iz-unutrasnjosti-pampers-vesti-t537064.html][img]http://www.burek.com/images/bebe-04.png[/img][/url]


Kod:
[url=http://forum.burek.com/vesti-iz-unutrasnjosti-pampers-vesti-t537064.html][img]http://www.burek.com/images/bebe-03.png[/img][/url]


Kod:
[url=http://forum.burek.com/vesti-iz-unutrasnjosti-pampers-vesti-t537064.html][img]http://www.burek.com/images/bebe-02.png[/img][/url]


Kod:
[url=http://forum.burek.com/vesti-iz-unutrasnjosti-pampers-vesti-t537064.html][img]http://www.burek.com/images/bebe-01.png[/img][/url]
IP sačuvana
social share
"The world was on fire and no one could save me but you " ~ Chris Isaak
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma


Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.14
mob
Nokia 
Dojenje: sta kada beba ugrize?

Taman kad ste se opustili i slobodnije pristupate dojenju, sigurni da ste i vi i beba savladali tu važnu lekciju, bebi može da se učini zanimljivim da vas tokom podoja ugrize za bradavicu. Svakoj dojilji se, pre ili kasnije, desi bolan ugriz. Bez panike, iako bolna, to je samo faza kroz koju neke bebe prolaze i na sreću postoje tehnike da obeshrabrite bebu da tako nešto ponovi.


Zašto bebe grizu?

Najčešći razlozi su:

    * eksperimentisanje šta sve mogu da urade sa ustima
    * rast zubića
    * umor
    * frustracija

ili jednostavno beba možda traži utehu.

Ugriz tokom dojenja se ne dešava samo mamama čije bebe imaju zubiće! Zapamtite da beba može da ugrize i desnima, tako možda neće povrediti kožu bradavice ali ugriz može da bude jednako bolan i neprijatan.


Kako izbeći ugriz tokom dojenja


    * Najbolji način da izbegnete da vas beba ugrize tokom podoja je da se pobrinete da ona pravilno ustima drži bradavicu tokom podoja. Pri pravilnom zahvatu dojke bebin jezik je iznad donjih desni i zubića pa je samim tim i ugriz nemoguć.
    * Ako vas je beba nekoliko puta ugrizla na kraju dojenja, obratte pažnju na taj period i odvojite je od dojke čim primetite da je sita.
    * Ako vas beba grize zato što joj rastu zubići, ohrabrite je da gricka nešto drugo! Grickanjem bebe smanjuju pritisak na desni i otklanjaju neprijata osećaj izbijanja zubića pa možete da pomognete mališi tako što ćete mu kupiti takozvanu „glodalicu“ koju može da gricka do mile volje , a time će nestati i vaš problem. Novoizrasli zubići umeju da budu veoma oštri i lako povrede kožu, pa obratite posebnu pažnju ako sumnjate da bi beba mogla da testira svoju sposobnost grickanja.
    * Ako vaša beba grize zato što je frustrirana jer mleko teče sporo, pokušajte da pre podoja iscedite malo mleka kako biste ubrzali mlaz, ili pustite bebu da sisa kratko pa je sklonite jer je i ovo često dovoljno da mleko poteče.
    * Ako vas beba grize jer se tako igra, morate brzo da je naučite da to nije igra! Ako vas ugrize uz ispitivački izraz lica odmah je odvojite od dojke i jasno recite ‘Ne!', izbegavajte da se smejete ili da prejako reagujete (možda ćete imati problema da potisnete bolnu reakciju) ali važno je da joj ne prenesete poruku da je napravila dobar trik.


Kako da zaustavite bebine ugrize

Bez obzira na to iz kog razloga vas beba grize, morate da joj stavite do znanja da vam se to ne sviđa. U svakom slučaju je odmah odvojite od dojke i jasno i glasno recite ‘Ne'. Vrlo brzo, beba će početi da povezuje ugriz sa odvajanjem od dojke i prestankom sisanja što bi trebalo da okonča i vaš problem.


Kako tretirati bolnu bradavicu

Najbolji način da se pobrinete za ugriz je da kožu tretirate kao da je u pitanju ispucala koža bradavice – utrljajte malo vašeg mleka na ranu, osušite je i ostavite malo na vazduhu. Redovno menjajte uloške za bradavice kako bi koža bila suva i pazite na moguću infekciju. U slučaju da je problem ozbiljniji obavezno se posavetujete sa lekarom.

najboljamamanasvetu.com

Anea  :flower: :flower: :flower:
IP sačuvana
social shareWake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma


Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.14
mob
Nokia 
Kako do vise mleka?Da li možete da utičete na proizvodnju mleka i tako bez veće muke imate uvek spreman obrok za vašu bebu? Lekari objašnjavaju da je moguće. Evo i zašto.


Nemojte pasti u iskušenje da dohranjujete bebu veštačkim mlekom: ovaj dodatak može uticati na umanjeno nadolaženje mleka. Bolje je ponuditi još jedanput dojku, to je najbolji način da se stvori više mleka.
Proizvodnja mleka je stimulisana potražnjom od strane vašeg deteta: što više dete sisa, više mleka se proizvodi
.

Da bi se olakšao ovaj proces ponude i potražnje, dojite dete svaki put kada to traži. Moguće je da se na početku hrani često i neregularno, ali vremenom će se i podoji razrediti. I zapamtite: može biti potrebno i 5-6 nedelja da bi se postigla ravnomerna proizvodnja mleka.


Automatski proces

Tokom tih prvih podoja, računajte na urođene sposobnosti vašeg deteta. Vodiće ga vaš miris i topli i mekani dodir vaše kože. A ako vam deluje pomalo zbunjeno, samo ga pomazite po obrazu i instinktivno će se okrenuti ka dojci, otvoriće usta i potražiće bradavicu.

Na taj način priroda dozvoljava mališanu da vežba, a kako bi mu ostavila vremena da nauči da okusi zadovoljstvo sisanja, u prvim nedeljama proizvodnju mleka podržavaju i hormoni. Kada prođe taj period, prolaktin i oksitocin prepuštaju mesto sisanju. Dovoljan je samo taj prost mehanički postupak da bi mlečna žlezda formirala mleko, grudi se redovno prazne i zauzvrat se automatski podstiču da se ponovo napune. Od sada pa nadalje, proizvodnja mleka će slediti sistem ponude i potražnje: što više vaše dete sisa, to će više vaše grudi proizvoditi mleka. I što češće ga budete dojili, pre će se mleko proizvoditi. Evo nekoliko saveta za dobro funkcionisanje sistema ponude i potražnje:


      Podojite mališana svaki put kada traži.

    * To je jako važno, iako može da se desi da nekoliko dana traži da sisa čak i desetak puta. Sve je to normalno, dok god se ne reguliše proizvodnja mleka. Pokušajte, stoga, da posmatrate te neprestane susrete kao priliku da se odmorite, a naročito kao najprirodniji način za stimulisanje proizvodnje mleka.
      U potpunosti ispraznite dojke.
    * Na kraju podoja moguće je da je u dojkama ostalo još mleka. Ako mama želi, može da se izmuze i da sačuva mleko u zamrzivaču kao rezervu koja se detetu daje kada majka nije prisutna.
      Izbegavajte dohranjivanje.
    * Ne popuštajte pred iskušenjem da zamenite podoje flašicom veštačkog mleka. To može da ugrozi proizvodnju mleka do te mere da u potpunosti prestane. U tom slučaju nema više povratka na dojenje. U početku bebini zahtevi mogu jako da variraju ali, kao što ste već videle, sisanje je ono koje stimuliše proizvodnju mleka. Možda će vam delovati da je period između dva podoja prekratak da bi vam već nadošlo mleko: u prvim danima možete da ga zadovoljite tako što ćete mu opet ponuditi da sisa i to će biti najbolji način da imate još mleka.


Odlomak iz knjige “Nova strana života: praktični saveti za roditelje”, Gvido Bruzoni, Rozana Moreto, Leo Ventureli, koju nove mame dobijaju u paketu  “Dar ljubavi”

Iskreno drage mame ne slazem se. Mislim da je disciplina u jedenju prva stvar koju dete treba da nauci. Mora da se uobroci, kako bi jelo na 3 ili 4 sata , jer se tako postizu najbolji rezultati. Sem toga , sa sikom u ustima non stop ni majka nema odmora. A kad je majka nervozna i pospana - i dete je. Nisam za guranje sike posto - poto. I dete ima svoje musice, recimo danas mu se ne sisa 160 ml mleka, danas mu je dosta 100ml. To je potpuno normalno jer i nama svaki dan nije isti. Sem toga kad se dete hrani na 3 sata zeludacna kiselina se luci u odredjeno vreme i dete je gladno. Na kraju sat mozete naviti po decijem ustajanju. Ali to sam samo ja, vi ne morate tako. Radite onako kako mislite da treba. Takodje, nikada dete nisam budila da jede. Ako je gladno budi se samo. Ponavljam, to sam samo ja  :flower:
IP sačuvana
social shareWake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma


Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.14
mob
Nokia 
Podrigivanje nakon podojaDete tokom obroka može, osim mleka, progutati i vazduh koji se zadržava u gornjem delu stomaka a izbacuje se dobro poznatim podrigom koji je veoma čest fenomen kod beba, naročito u prvim nedeljama života.

Ne postoji precizan momenat za ovaj “ritual” koji zaokružuje obrok. Puno puta dolazi sasvim spontano tokom podoja, dok prebacujete dete sa jedne dojke na drugu ili tokom male pauze.


Međutim, moguće je i da ne ide baš lako pa je detetu potrebna vaša pomoć kako bi izbacilo višak vazduha. U ovom slučaju:


    * naslonite dete na rame i istovremeno ga masirajte ili blago tapkajte po leđima.
    * Još jedna mogućnost je da ga pridržavate ispod pazuha dok sedi na vašem krilu blago ga naginjući na jednu pa na drugu stranu.


Ako podriga nema ni nakon pet minuta znači da mu možda nije ni potreban. Beskorisno je insistirati.


Odlomak iz knjige “Nova strana života: praktični saveti za roditelje”, Gvido Bruzoni, Rozana Moreto, Leo Ventureli, koju nove mame dobijaju u paketu “Dar ljubavi”
IP sačuvana
social shareWake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma


Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.14
mob
Nokia 
Koliko beba treba da jede?

Prva misao svake mame je šta će i koliko njeno dete da pojede. Što je dete manje ova briga je veća. Ali ne treba da se brinete jer dete poseduje sposobnost samoregulisanja tj. jede na osnovu sopstvenih potreba. Čak ni dete koje se hrani veštačkim mlekom ne gubi ovu sposobnost.

Poštujte, dakle, bebin apetit i ponudite joj dojku/ flašicu/ hranu svaki put kada je gladna, dozvoljavajući joj da pojede onoliko koliko traži. Ako je proždrljivo isprazni, znači da joj je bila potrebna, ako ostavi polovinu, znači da su mu prethodni obroci bili sasvim dovoljni i da sada želi samo da se zabavlja sa vama. Nemojte odmah da paničite jer će se apetit vratiti verovatno već prilikom sledećeg obroka.


Ritam obroka

Nemojte da slušate one koji vam govore da detetu ne dajete da jede svaki put kad poželi jer će onda tražiti hranu u svako doba. Zapamtite - vaše dete se ne budi „iz navike“ nego zbog gladi (ili neke druge fizičke potrebe ili smetnje). Ako se vi prilagodite njegovim zahtevima, za kratko vreme će ono uspostaviti svoj ritam i vreme obroka.


Što se tiče učestalosti obroka, međutim, treba voditi računa o vremenu koje je potrebno za varenje: na početku je novorođenčetu potrebno tri-četiri sata da bi svarilo jednu flašicu. Kako meseci prolaze, i kako se porcije budu uvećale, dete će spontano povećati razmak između obroka i njihov broj će se smanjiti.


U principu, dete u prvom mesecu života će imati 6 obroka, od 2. do 4. meseca će smanjiti taj broj na 5, a kasnije sa prelaskom na čvrstu hranu, taj broj će se ustaliti na 4 obroka.


najboljamamanasvetu.com
IP sačuvana
social shareWake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma


Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.14
mob
Nokia 
Postporođajna depresija

Toliko očekivano dete se konačno rodilo, sve je prošlo dobro a mama je tužna i plače joj se a da ni sama ne zna zašto. Ne brinite se, ovo je poprilično rasprostranjen fenomen, naročito kod prvorotki. Nekada su ga zvali "mlečni plač“, a danas se neobjašnjiva tuga koja se poklapa sa prvim danima posle porođaja naziva postporođajna depresija.


Postporođajna depresija može mnogo da zabrine novopečenu mamu (i njenu okolinu), ali zapamtite da njena pojava nije neuobičajena i predstavlja laganu smetnju koju mogu da izazovu različiti faktori kao što su:

      Fizički stres

Napor prouzrokovan porođajem ostavlja svoj trag, te je i normalno da nekoliko dana imate osećaj slabosti i nedostatka energije. Hormonalne promene – među kojima su i one koje "pokreću“ laktaciju – još dodatno otežavaju celokupnu situaciju.

      Emotivni stres


Dobijanje deteta je veoma emotivno iskustvo. Mesecima ste iščekivali taj trenutak, želeći da konačno upoznate svoje dete, plašeći se pomalo da li će sve proći kako treba. Kao što se svaki put dogodi kada se dosegnu važni ciljevi, odjednom napetost splasne i prepušta mesto određenoj melanholiji, uprkos zadovoljstvu da "ste uspeli“.

      Uznemirenost zbog deteta

Tokom trudnoće sve je bilo jednostavnije: mališan se hranio preko vas, spavao je kada ste vi spavali, bio je deo vašeg postojanja na najprirodniji način. Sada, međutim, u naručju vam je osetljivo malo biće, koje u potpunosti zavisi od vas, sa čitavim nizom potreba i očekivanja koja niste sigurni ni da ste u stanju da protumačite. Normalno je da se zapitate: "Da li ću biti dobra majka?“ i da se osetite preplašenom zbog tog novog zadatka.


Da li je potrebno konsultovati lekara?

U najvećem broju slučajeva melanholija nestaje za par dana, bez potrebe za nekom lekarskom intervencijom. U ovim trenucima od velike važnosti može biti tata koji će znati da pruži dovoljno nežnosti i podrške svojoj partnerki. Idealno bi bilo da budete pripremljene da se suočite sa tom melanholijom i da možete da računate na nekoga s kim možete da podelite kako praktične probleme tako i egzistencijalne nedoumice u prvim danima nakon porođaja.


U slučaju da se krize vezane za plakanje i apatiju nastave u toku nekoliko nedelja, bolje je popričati sa specijalistom.

IP sačuvana
social shareWake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma


Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.14
mob
Nokia 
Organizacija nakon porodjaja

U prvim danima najbitniji su odmor i kontakt sa detetom: pokušajte da se ne bavite ničim drugim i da dobijete pomoć za sređivanje kuće i male svakodnevne poslove. Evo i nekoliko saveta za organizovanje života u kući.


Nabavka

Nabavkom može da se bavi vaš suprug, naročito ako svakodnevnu kupovinu svedete na minimum i prebacite je za veliku nedeljnu kupovinu. I neiskusni supružnik može da pomogne "na daljinu“, dovoljno je samo da pripremite detaljan spisak koji ćete dopunjavati svaki dan, držeći ga stalno nadohvat ruke da biste upisali proizvode koji će vam uskoro biti potrebni. Pokušavajte, ipak, da u kući uvek imate dovoljno zaliha i kupujte velike količine pelena za bebu, deterdženata i dugotrajnih namirnica (mleko, konzerviranu hranu, zaleđene proizvode). Pomoći će vam da isplanirate nabavku, ali će vas opustiti i činjenica da znate da imate stalno pun špajz. Čak i prodavnice i supermarketi koji vrše isporuku na kućnu adresu mogu da budu dobro rešenje: dovoljno je samo da telefonirate da biste naručili.
Obroci

Priprema obroka predstavlja napor koji treba izbegavati što je moguće više, barem u prvom periodu. Idealno bi bilo da se taj zadatak poveri nekom drugom, ali ako nemate nikoga ko bi vam pomogao, prebacite se na smrznutu hranu i na naručivanje gotovih jela. U suprotnom, skoncentrišite svu snagu na subotu i nedelju: neka se vaš muž bavi detetom, a vi, u kuhinji, pripremajte obroke koji mogu da se podele i zamrznu u više porcija.
Kućni poslovi

Mnoge novopečene mame se užasavaju zbog nereda koji je beba donela sa sobom: nenamešteni kreveti, veš se suši u svakoj prostoriji, bebine stvari svuda po kući. Nemojte da osećate krivicu! Haos je potpuno normalan za prvo vreme, kao što može da vam potvrdi svaka mama koja je u skorije doba prošla kroz vaše trenutno iskustvo. Besprekorna kuća bi vas koštala bespotrebnog napora. Bolje je da minimalno poradite po kući (možda i uz pomoć nekih novih efikasnijih kućnih aparata) i da napravite „idealan“ red imajući u vidu i novog člana porodice.


Kako se opustiti

Izgleda nemoguće da se ugrabi po koja pauza za opuštanje dok postoji toliko posla i obaveza u novoj ulozi mame. Pa ipak, cake postoje:

    * Novorođenče prespava veći deo dana (iako to vama uopšte tako ne deluje) pa iskoristite svako njegovo spavanje i imitirajte ga. Ako se plašite da nećete čuti bebu da plače, stavite kolica ili kolevku pored vašeg kreveta: dovoljno je samo da bacite pogled da biste uvideli da blaženo spava i da vi možete isto da uradite.
    * Iskoristite prisustvo supruga (ili baka) i priuštite sebi dugačko, opuštajuće tuširanje. To je jednostavan način da se malo posvetite svom telu i da se potpuno opustite.
    * Ne dozvolite da vas obuzme nervoza zbog perfekcionizma: postale biste jedna od onih majki sa satom u ruci, koje po ceo dan pokušavaju da izvrše nemoguće zadatke kako bi uspele da završe „sve“.  Rezultat? Uveče biste bile potpuno iscrpljene a da niste uspele ništa da završite. Kada se postarate za bebu, koristite sve vreme koje vam treba: izbegavajte da je na brzaka okupate jer morate da spremate večeru ili da ubrzate druge obaveze. Iskreno uživajte u trenucima koje provodite sa njom: to je najbolji način da uspostavite „odnos poverenja“ sa vašim detetom i da se dobro osećate same sa sobom.


Posete

Nakon srećnog događaja, rođaci i prijatelji će požuriti da čestitaju porodilji i da upoznaju novog člana familije. To je prijatan običaj, ali ga taktično „blokirajte“ pre vašeg povratka kući, ako ne želite da rizikujete da budete savladane nizom dodatnih poslova i da poremetite prvi period adaptacije sa vašim detetom. Kuća bi trebalo da bude tiha i mirna, pre svega zbog bebe koja nije naviknuta na gužvu. Evo kako to da izvedete:


    * Odlučno dajte prijateljima i rođacima na znanje da je i vama i vašem detetu potreban mir, što podrazumeva minimalno korišćenje telefona. Kada osetite potrebu da spavate, ili da se bavite detetom, nemojte da oklevate da isključite telefon ili da filtrirate pozive ako imate telefonsku sekretaricu. To nije nevaspitano ponašanje, samo „legitimna odbrana“!
    * Branite vašu privatnost čak i naspram srdačne nametljivosti rodbine, u ovom trenutku to je vaše pravo. Za porodilju (naročito ako je prvorotka) puno ljudi u okruženju znači i osećaj provere, mora da prođe strogi ispit mama, svekrva, tetaka koje uvek znaju sve kako treba da se radi. Da biste izbegle taj osećaj, kao i nesimpatične prepirke, bolje je da odložite posete za trenutak kada se budete osećali snažnijom i sigurnijom u vašoj novoj ulozi.


Sledite vaš instinkt

Ako ste prvorotka, tokom meseci iščekivanja verovatno ste gutale časopise i priručnike za novopečene mame. Sigurno je korisno da budete upoznati sa neobičnim iskustvom pred vama, sa promenama sopstvenog tela, savetima (specijalista i drugih mama) o načinu ophođenja sa novorođenčetom. Ali uvek sa puno zdravog razuma i uravnoteženosti!

Ne uzimajte zdravo za gotovo pravila i savete i razmotrite teorije (od dojenja do odgovora na plač novorođenčeta): ispitajte korisne savete za rešavanje praktičnih problema ili one koji služe da vas nateraju da razmislite o vašem ophođenju sa detetom. Želja da uradite ono što je ispravno, i da što pre naučite da budete najbolja majka vašem detetu ne sme da vas natera da zaboravite na dragocenog saveznika u toj fantastičnoj avanturi zvanoj materinstvo: vaš instinkt. Pokušajte da slušate ono šta vam savetuje vaš unutrašnji glas i poslušajte ga: obično je to pravo rešenje. Na primer, nemojte striktno da sledite teorije (ili savete prijateljica) po kojima je bolje da pustite mališana malo da plače. Pokušajte bolje da „shvatite“ iz tona njegovog glasa šta mu je potrebno, posmatrajte ga i učinite ono što vam instinkt govori.


Pravilo važi i za vreme, za obroke, kupanje, šetnje. Nijedan priručnik ne može bolje od vas da „prevede“ potrebe i želje vašeg deteta.

Spavajte sa bebom  :Dnajboljamamanasvetu.com
IP sačuvana
social shareWake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma


Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.14
mob
Nokia 
Što svaka trudnica treba jesti

www.centar-zdravlja.net

   

Ako ste trudni, želite na svakom koraku brinuti za zdravu, sretnu bebu. To znači čuvanje zdravlja i konzumacija prave hrane. Naći ćete nekoliko namirnica koje su izvrsne za buduće majke, mnoge koje vjerojatno nikad niste ni pomislili isprobati do sada. Brojne namirnice su dostupne tijekom cijele godine, a jednostavne su za pripremiti.

Smrznute borovnice
Borovnice, 100 g
Nutritivna vrijednost
Kalorija 57         (239.4 kJ)
% Dnevnog unosa*
Ukupno masti    0.3g    < 0.1%
Zasićene masti    < 0.1g    < 0.1%
Kolesterol    0mg    0%
Natrij    1mg    < 0.1%
Ugljikohidrati    14.5g    5%
Dijetalna vlakna    2.4g    10%
Šećeri    10g    
Proteini    0.7g    
Kalcij    6mg    
Kalij    77mg    


Većina hranjivih tvari u borovnicama nije oštećeno kad se smrznu. Jedite divlje borovnice
Borovnice, 100 g
Nutritivna vrijednost
Kalorija 57         (239.4 kJ)
% Dnevnog unosa*
Ukupno masti    0.3g    < 0.1%
Zasićene masti    < 0.1g    < 0.1%
Kolesterol    0mg    0%
Natrij    1mg    < 0.1%
Ugljikohidrati    14.5g    5%
Dijetalna vlakna    2.4g    10%
Šećeri    10g    
Proteini    0.7g    
Kalcij    6mg    
Kalij    77mg    
kako bi dobili dvostruki iznos antioksidansi.
Pokušajte dodati nekoliko borovnica u jogurt
Jogurt, 100 g
Nutritivna vrijednost
Kalorija 61         (256.2 kJ)
% Dnevnog unosa*
Ukupno masti    3.3g    5%
Zasićene masti    2.1g    10%
Kolesterol    13mg    4%
Natrij    46mg    2%
Ugljikohidrati    4.7g    2%
Dijetalna vlakna    0g    0%
Šećeri    4.7g    
Proteini    3.5g    
Kalcij    121mg    
Kalij    155mg    
.

Grah

Grah je uvijek dobar izbor, a pogotovo ako ste trudni. On je pun antioksidanata, vlakana, željeza i proteina. Kada žena ostane trudna, volumen krvi se povećava, a to uzrokuje potrebu za dodatnim željezom pa tijelo učinkovito može proizvesti više hemoglobina. Osim toga, istraživanja pokazuju da je željezoKemijski element u ljudskom organizmu potreban za sintezu hemoglobina, mioglobina i mnogih enzima. neophodno za kognitivni razvoj bebe.

Jogurt

Jedna porcija jogurta može pružiti četvrtinu dnevne potrebe za kalcijem, bjelančevinama i mnogih drugih vitamina i minerala. Kupite jogurte koji sadrže zdrave bakterijeJednostanični mikroorganizmi koji imaju tri osnovna oblika: štapića (bacili), okruglasti (koki) i spiralni (spirila). Obično se smatra da bakterije uzrokuju bolesti, ali su mnoge bakterije korisne i ne uzrokuju bolesti. koje trudnice trebaju za dobru probavu. Izbjegavajte voćne jogurte jer su bogati šećerom. Dodajte svježe voće ili med.

Sardine

Sardine su bogate zdravim omega 3 masnim kiselinama, koje su neophodne za razvoj bebinih očiju i mozga. Sardine sadrže jako malo žive, tako da su sigurnije od velikih oceanskih riba. Kupite sardine koje su pakirane u svom izvornom ulju ili maslinovom ulju.

Sjeme sezama

Mnogi ljudi ne shvaćaju da su sjemenke sezama bogate kalcijem koji beba treba za pravilan razvoj kostiju. Dodajte ih u salatu ili jogurt
Jogurt, 100 g
Nutritivna vrijednost
Kalorija 61         (256.2 kJ)
% Dnevnog unosa*
Ukupno masti    3.3g    5%
Zasićene masti    2.1g    10%
Kolesterol    13mg    4%
Natrij    46mg    2%
Ugljikohidrati    4.7g    2%
Dijetalna vlakna    0g    0%
Šećeri    4.7g    
Proteini    3.5g    
Kalcij    121mg    
Kalij    155mg    
.

Pir

Pun je hranjivih tvari i lakše se probavlja od pšenice. Zatvor je čest problem za većinu trudnica. Pir je bogat vlaknima i imat će pozitivan učinak.

Blitva

Ovo je lisnato zeleno povrće puno beta-karotena, koji vaše dijete treba za pravilan razvoj stanicaNajmanja strukturna i funkcionalna jedinica živih organizama sposobna za samostalan život i reprodukciju. i tkiva. Osim toga, također je odličan izvor vitamina C, što je bitno za bebine zube i kosti, kao i vezivna tkiva. Čak i bolje, puna je željeza.

Pšenične mekinje

Istraživanje pokazuje da su pšenične mekinje korisne za upravljanje gestacijskim dijabetesom, kao i dodatna vlakana za ublažavanje zatvora. 

Muesli

Muesli su dobar način da dodate više željeza u prehranu kako bi tijelo proizvelo dovoljno krvi za pravilnu opskrbu posteljice.
IP sačuvana
social shareWake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 54
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.16 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.