Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3 4 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Вера или аутосугетија?  (Pročitano 8217 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.16
Veoma jednostavno - svak put kada udahnem udisem boga - kada izdahnem izdisem u boga - da li je potrebna druga vera osim te? Da li je potrebno nesto vise da me podseti da sam ziv ? Svesnost svakog udaha i svakog izdaha je najlepsa pesma Kreatoru ikada spevana.

Потребно је човеку да зна ко је Бог којег воли и који њега воли. Иначе упадамо у опасност да од Божије Личности начинимо по западном моделу неку Космичку Безличност, или, по исламу, Слепу Судбину која не полаже никоме рачуне а чини мимо човекове слободе шта хоће.
Бог има идентитет, има име, има постојање које иако није од овога света то не значи да  није у овом свету.

A ovo znaci da je tvoj bog bolji ili tacniji od njihovog? Koliko to malih bogova ima? Kako je to moguce ako je Bog sveprisutan i svemoguc? Sta znace te floskule "zapadni model" i "slepa sudbina". Prazne reci koje nose mrznju i podvojenost - da li je to recnik bozije ljubavi? To o cemu pricas je upravo primer autosugestije prijatelju moj - napravio si idola i obozavas ga. Sudis drugima da bi soptvenom egu dao vaznost a zaboravljas da je sustina tebe i tih drugih jedno te isto i da dolazi iz istog izvora ljubavi.

Jedan je Bog, ne moramo o grckoj mitologiji ili panteizma da se hvatamo. Nije to samo moj Bog, vec i tvoj, i svakog onog ko zeli po slobodnoj volji da ostvari zajednicu sa Njim. Zato ne namecem svoj stav, niti svoju veru kao ti apropo da su konstatacije o zapadnom modelu i slepoj sudbini automatski osuda po druge jer to si ti rekao a ne ja. Od vere, istina, moze da se napravi idol, ali na pogresnog si putnika nabasao jer mi stvaranje kulta unutar Crkve nije bas poslo za rukom svih ovih godina.
I opet te molim da mi ne imputiras fraze o tome kako moj ego zeli zadovoljenje neke pravde jer nigde nisam napomenuo da je neko lisen ljubavi. Postoji dijalog i monolog, konstatacija i osuda ali tvoja merila nisu i moja merila, stoga i ne naginjem da se poistovetim sa verom kao jezikom mrznje koje stalno potenciras.
Svako dobro ti zelim!
IP sačuvana
social share
Ако не можеш неког да волиш, немој ни да га мрзиш. (св. Максим Исповедник)
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

omnia ab ovo

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5614
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 
prvi Smile racionalisti su bili u srednjem veku kada kao Aquinski Tomas kazao kroz umovanje mozes  stici do uvida da postoji bog itd...

i narvano tad racionalizma je bio ancila(sluskinja, made) , filozoija koja je vodila coveka do vera..

posle protestanti isto su koristili racionalizmu za svoju misljenju...koja jos i danas zivi kad radimo 16 sat dnevno za kapitalistima...

danas naucnici pircaju o odgranicenog racionalizmu..kad mnogo vise donosimo racionalne, previdne odluke, egzaktne, logincne, ekonomske...al uvek smo ljudi i ponekad donosimo i takve odluke koje funkcionisu za nase genovi da ostene u toku u vremenu, da imamo takve potomke, koje isto moze da imaju uspesne potomci..ili samo iz tog vida vidi se njihova racionalnost..

andrejj ti si racionalan:) i vernik

al po mene ne postoji Bog Smile
« Poslednja izmena: 21. Feb 2011, 20:31:30 od onodys »
IP sačuvana
social share
Da li je kocka baceno?
Snezana i vuk
Crvenkapa i kaludjerice
Vuk i sedam kaludjerica
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98
prvi Smile racionalisti su bili u srednjem veku kada kao Aquinski Tomas kazao kroz umovanje mozes  stici do uvida da postoji bog itd...

i narvano tad racionalizma je bio ancila(sluskinja, made) , filozoija koja je vodila coveka do vera..

posle protestanti isto su koristili racionalizmu za svoju misljenju...koja jos i danas zivi kad radimo 16 sat dnevno za kapitalistima...

danas naucnici pircaju o odgranicenog racionalizmu..kad mnogo vise donosimo racionalne, previdne odluke, egzaktne, logincne, ekonomske...al uvek smo ljudi i ponekad donosimo i takve odluke koje funkcionisu za nase genovi da ostene u toku u vremenu, da imamo takve potomke, koje isto moze da imaju uspesne potomci..ili samo iz tog vida vidi se njihova racionalnost..

andrejj ti si racionalan:) i vernik

al po mene ne postoji Bog Smile

Вера није више потребна када приђе благодат, односно, када човек приђе благодати Литургије. Јер када благодат озари човека она му даје уверење, и више, само "виђење" Бога. Када се човек испуни благодаћу он проповеда веру не на основу вере већ на основу онога што је искусио, доживео и апсорбовао у себи.
Не аутопсихотично изнутра већ благодаћу свише изнутра!
Вера ти је потребна када сагрешиш или пропустиш наитије благодати у Цркви.
Дакле, када се "обасјаш" одозго, шта ће ти вера поред очигледног? Јер вера служи за оно што се не види (не опитује) а благодат за оно што се види (опитује).
Вера је потврда благодати, а када се доживи, благодат је потврда вере.
Можемо рећи да на неки начин вера престаје онога трена када се искуси благодат јер је циљ вере достигао врхунац и може да заустави кретање.
Налазећи се у Богу, вера човека отпочива у благодати савршенства. И када благодатни утицај прође (а што зависи од човековог стремљења "од" или "ка" Богу), вера се опет активира у свом трагању за оним што је синергијски у себи једном реализовало (обожило).
Зато вера нема јуридички карактер, нити се односи стриктно на периоде искушења како је неки презентују, него је њена концизност у живљењу дара Духа Светога.
Како је само апостол још увек провокативан са оним богослужбеним речима када каже да нико не може рећи да верује у Христа осим Духом Светим.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 286
Zastava zg
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.52

@Andreej
U svojem si kratkom zapisu izrekao toliko nebuloza, da bi odgovaranje na svaku pojedinačno , iziskivalo prevelikog truda i suviše izgubljenog vremena, što se za ovaj tip forumskih rasprava jednostavno ne isplati.
Iako se zbog nenačitanosti, koju si kod mene sjajno uočio, donekle ustručavam suprotstavljati tvojim tezama, ipak ću ti u skraćenoj formi pokušati ukazati na neke klimave činjenice, na koje se pozivaš u odgovoru na moj post.

Kažeš:     „Не знам откуд ти то да је вера ирационална.“

U slijedećoj rečenici vjeru svrstavaš u „nadracionalno“. Dakle, opet u područje izvana našeg misaonog dosega. Nije šija nego je vrat!

„то не значи да се догмати вере не могу изразити или довести у везу са светом разума око нас“

Točno, oni se mogu izražavati, ali ne žele jer bi time doveli u pitanje vjerodostojnost samih dogmi.

„Догме се не могу усвојити док се не преиспитују - дајеш им неки апстрактан облик. Јер да су непреиспитиве како би човек знао у чему тј. Коме учествује.“

Od nijednog se vjernika ne zahtijeva (i ne očekuje)  da preispituje sadržaj dogmi. Što više, ako netko krene putom ispitivanja (zbog sumnji), biva na prikladan način upozoren u neumjesnost propitivanja općih postulata. A propos budi rečeno, da su dogme tek dogovorene, a ne stvarne istine, koje su iz pragmatičkih razloga usvojili svećenici profesionalci (često uz čupanje brada) kojima je vjerski servis kruh nasušni. Zar da pričajući kako ništa ne znaju ostanu gladni?
Ako je nešto neizrazivo, to u najmanju ruku znači da o tome poima nikakvog nemamo. Kako ćemo raspravljati o pojmovima kad nam nedostaju ključni spoznajni elementi i kvalitetan vokabular kojim ćemo izraziti svoja zapažanja i zaključke?
Zar to ne govori o ograničenosti čovjeka?

„. Јер да су непреиспитиве како би човек знао у чему тј. Коме учествује“.

Upravo o tome govorim, čovjek ne zna u čemu se nalazi i zašto, niti u čemu i zašto učestvuje.
Može tek registrirati svoju prisutnost u životnim događanjima, kojima ne zna uzroka ni smisla, ni kako se našao bez svoga htjenja  baš u ovakvim (ružnim) životnim okolnostima. Jedino je siguran, da će isto tako protivno svojoj volji jednog dana napustiti ovaj čemerni svijet ispunjen, patnjama i truležnom prolaznošću.

„Ако већ помињеш домен чуда, то не значи да су она ирационална већ надрационална, стога ни ум ни разум нису ускраћени да у Божанским стварностима учествују.“

Čuda nisu ni iracionalana ni nadnaravna, već su sklepane laži crkvenjaka, koji na njima lagodno žive (lebac bez motike).
Naime, ako prihvatimo da Bog postoji, moramo prihvatiti i da je sve postojeće  uređeno Božjim zakonima koji bi trebali biti jednako važeći u cijelom Svemiru. Međutim postojanjem čud(es)a, narušili bi se upravo Božji zakoni, po kojima se sve u Svemiru zbiva nepromijenjeno od postanlka svijeta.
Ta i sam Bog je  (navodno)  rekao: “Ja sam onaj koji jesam i ne mijenjam se.“
Zašto bi narušavao svoje vlastite zakone kako bi impresionirao beznačajnog stvora kao što je čovjek?

„Што се маште тиче, види се да ниси читао аскетику Светих Отаца у којима се на зилион места подвлачи разлика између маште и созерцања. Укратко, машта је "забрањена" пред истином вере.“

U nedostatku konkretnih činjenica, čovjek je sklon idejama u smislu, što bi bilo kad bi bilo. Kratko rečeno, radi se o pukom nagađanju. Od bezbrojnih ideja koje čovjeka preplavljuju, ponajviše su isprazne, nekorisne, opake, opasne, pa i bolesne  ideje, a manje korisnih, plemenitih, humanih, mudrih….., a prečesto je granica između misaonih gradacija prekrivena maglom. Nika ne možeš biti posve siguran na kojoj si strani. Ako tebi netko „zabranjuje“ razigranost mašte, to znači da računa s time da ti sam svoje pameti nemaš (da možeš skrenuti) i da trebaš duhovno vodstvo. Trebaš li vodstvo, gdje je tvoje samostalno mišljenje i razum kojega ti je Bog dao?

„Бог је дао ум и разум управо да би их користио а не да би их игнорисао“

Da je Bog htio čovjeku dati pamet, on bi pamet i imao. Međutim, nema je!
Ili bi ti možda mogao dokazati postojanje razuma u čovjeka. Koja bi to bila djela kojima bi dokazao razum?
Zar vječnim  klanjem i neprekidni nasiljem od postanka svijeta? Od Kaina i Abela?  Ili ti barataš nekim tajnim podacima o  ljudskom razumu?
Nema pokvarenijeg stvora pod nebeskom kapom od čovjeka.
On ne može zato biti Božje djelo, jer Bog ne bi radio robu „pod felerom“.
Svako  Božje djelo bi trebalo biti savršeno. Međutim, ne trebamo puno knjiga pročitati,  kako bismo shvatili da ne živimo u savršenom svijetu. Negativna previranja na svakom koraku, mržnja, nasilje, krv, oganj i smrt, glavne su životne odrednice čovjeka.  Možemo li to primisliti Božjem naumu? 

Sloboda bi trebala predstavljati jednu od najviših vrijednosti  (uz istinu, pravednost, ljubav….) i kao takva, nikako ne bi smjela imati negativnih konotacija u životu čovjeka. Kakvu je to vrijednost Bog dao čovjeku da,  može uništiti bližnjega svoga?
Čovjek zapravo nema slobode. Sve mu je unaprijed određeno, od fizikalno-kemijskih ograničavajućih parametara, do vrlo ograničenih umnih performansi (iako si voli umišljati kao je razumno biće). Ni na što „slobodan“ čovjek nema utjecaje, počevši od svojeg dolaska na svijet, životno okruženje, splin događanja, naciju, roditelje, vremensku lokaciju, odlazak s životne scene itd. Niti diše niti trepće po svojoj volji.
Gdje je tu onda navodna sloboda koju je dobio od Boga?
Zar se nebrojena ograničenja mogu nazivati slobodom?
Čovjek ima toliko slobode kao pas na lancu. Kakva je to sloboda koja se mjeri dužinom lanca kojim si vezan?
Sloboda ima svojega smisla tek onda kada ne služi zlu. Kad ju koristiš za svoje i opće dobro na taj način da nikoga ne povrijediš, da mu ne učiniš nešto što sam ne bi htio da tebi učine.
Prijeđeš li tu granicu slobode, to više ne može zvati  slobodom.
Takvu slobodu Bog sigurno nikada ne bi dao nesavršenom biću kao što je čovjek, upravo znajući za njegovu prijeku ćud i nasilne sklonosti.
Kad bi bio savršen (kao Božje djelo) takvih sklonosti ne bi imao.
Naime, ne čini nas savršenim sloboda zatiranja svojih bližnjih.
„Бог је све створио добрим али то што постоји несавршенство у свету није Његов акт већ дело слободе којом човек бира да ли ће је окренути на добро или зло…“
Što bi Bog učinio dobrim, to nikakvi stvorovi ne bi svojim jadnim nesavršenim željama i postupcima to mogli pokvariti.
Čovječja djela nikada ne mogu biti iznad Božjih.
Savršeno je djelo nepokvarljivo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Bosch ima centrifugu
Ala si mu odgovorio bre Budjoni  Smile

Samo ti rece da je svaka rasprava uzaludna pa se ja pitam sto bre zatrudne toliko choveche....

A ti bre Andrej - nesto me kopka - pa otud jednostavno pitanje: odakle ti dolazi proiv da propovedas? Mislim nisi jedini od tvoje "branshe" na Bureku i nekako mi se cini sto vas vishe ima to mi se nekako stapate u jednu te istu pricu koja ne prihvata nikakvu diskusiju nego se nekako svede na neko pritupo propovedanje i koriscenje reci zarad reci a da ine ne nose nikakvo znacenje. Bez zelje da te osudjujem - cinjenica je sledeca - ako osecas Boga u srcu - osecaj ga - zasto imas potrebu da kvaris to predivno osecanje praznom pricom, a posebno ako ta prica apriori ne ukljucuje mogucnost za dijalog. To sto zastupas je SPC dogma i kao takva je u tvojim pcima nepromenljiva i tvoj um ce uraditi sve da je odbrani od bilo kojih napada ne-pravo-vernika. Ta cela prica napad-odbrana mi je malo mucna jer podrazumeva nivoe superiornosti (tj. tacnosti) medju sagovornicima koje iskljucuju ikakvu mogucnost dijaloga. Prica bez dijaloga je suvoparna baljezgarija (kakva god da je tematika price) - i stim ju ju bolje izreci samom sebi u ogledalo nego pokusavati "prosvetljivati" ljude po forumima.
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7241
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.16
Ala si mu odgovorio bre Budjoni  Smile

A ti bre Andrej - nesto me kopka - pa otud jednostavno pitanje: odakle ti dolazi proiv da propovedas? ...

21 vek, dostupnost informacija  veća nego ikad, a Vi gospodine ništa ne znate o zombijima. Smile
Uprkos onim "Brain,brain!" jecajućim zombijima iz holivudskih filmova, mi pravi stručnjaci  Smile odavno znamo da zombi ne ujeda jer je gladan, već da bi proširio virus. Pošto je vera u Jehovu religija smrti (bez obzira što tvrdi da nije) to isto rade i stolarovci. Jednostavno, nešto ih tera da ne budu samo oni naivni.
 Smile  Smile  Smile  Smile

Pazi dokaza, ja osećam blagodat...eto dokaza.
Sad ja mogu da kažem...bio sam hrišćanin, osećao sam blagodat, sad sam budista, osećam duplo veću blagodat...znači budizam je duplo ispravniji put. Svašta!
« Poslednja izmena: 23. Feb 2011, 08:03:58 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98
Kada nekoga ne zanima domen vere ne znam sta trazi na ovakvim temama. Dokonost? Postoje i bolje zanimacije.
Ne znam otkud kod svakoga od vas toliko iskljucivosti za dijalog a meni se namece navodno kompleks monologa?
I sam se druzim sa puno ljudi ateista ali ovde ne vidim taj dijalogicni naboj.
@Budjoni je toliko kontradiktoran da toga nije ni svestan. Trebalo bi mi vise vremena da svaku misao analiticno i argumentovano postavim, pocev od one o cudima koje ukidaju zakone Bozije, itd. sto je biser za medalju.
@decky me kori da sam dosao da propovedam?! I da ne nabrajam optuzbe o samomonologu sa moje strane. Nisi cuo negde da kad kod nekog preliva ima zelju da se sa drugim podeli? Ako je to nametanje, ups, povlacim se.
@predragon, budisti nemaju blagodat Duha Svetoga! Ajd kad malo prostudiramo sve religije sveta a narocito Hriscanstvo koje i nema status religije jer je ontoloska cinjenica, nastavicemo dijalog.

Ako vam ne prijaju neke stvari, niste duzni ucestvovati u njima a ne mene da optuzujete kako se namecem. Mislite malo o tome.

I ako ne verujete u Boga sta ste dosli videti? Ali da bi neko negirao Boga prvo mora da Ga identifikuje kao nepostojeceg, ali cim si ga identifikovao onda vise ne mozes da ga negiras. I drugo, ako vec ne verujete, kako to objasnjavate? Jer koristite veru da biste nju samu demantovali, kao kada bi rekli Verujem da ne verujem.

pozzzzzzzzz
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 286
Zastava zg
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.52
@Andreej
Posve je jasno da bi ti rado raspravljao samo s istomišljenicima, međutim oni se nalaze u crkvama, a internet je javni medij okupljalište najrazličitijih misaonih provenijencija, a ne kružok istomišljenika.
Čim si nešto postavio na net, moraš biti spreman čuti i disonantnih mišljenja.
Inače se sam zatvaraš u neprobojnu kapsulu dogmatike.
Ako ti imaš drukčije shvaćanje slobodne volje, (za koju ja tvrdim da ne postoji) i nekakvog opravdanja za nastanak čuda, (u koja ne vjerujem), onda se moraš više potruditi argumentirati svoje stavove, a ne se u pomanjkanju činjenica pozivati na vjeru.
Vjera je izložena roba na tržištu ideja, pa tko kupi njegova je. Postoji ih doslovce bezbroj (može se govoriti o inflaciji ideja) i to toliko različitih da svakom razumnom mora stati mozak.
Čak i one vjere koje bi zbog pripadnosti istog svjetonazora (npr, kršćanstvo, judaizam, islam....) trebale imati barem snošljivosti spram različitosti unutar zajedničkog predznaka, (recimo kršćanstvo) iste prečesto upadaju u vjersko i bratoubilačko klanje, a o trajnoj mržnji i nesnošljivosti da ne govorim.
Zar bi me takve zajednice trebale voditi po duhovnim pustopoljinama?
Da me izvedu na svjetlo?
Zar da mi o slobodi pričaju oni koji ne prihvaćaju neupitnih ograničenja kojima je čovjek sputan u svojem djelovanju?
Zar da me bombardiraju bezbrojnim izmišljenim čudima dok su stvarne bombe (sjetimo se bombardiranja Srbije) ružna  stalno prijeteća realna stvarnost, na  koju nikakva čuda ne djeluju.
Iako vidim da ti se ne rači dalje raspravljati, molim te (leba ti) da mi barem obrazložiš razloge za medalju po pitanju čuda.
Ta valjda ne misliš da Gospodin, producirajući čudesa, sam sebi skače u usta?
Zbog čega bi onda Svevišnji ustrojio trajne i nepromjenjive zakone po kojima se ravna svekolika priroda?
Ako i ne odgovoriš neće biti prevelike štete.
Budi mi pozdravljen!
« Poslednja izmena: 23. Feb 2011, 17:26:54 od budjoni »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7241
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.16
@andrej
Nije bitno kako nazivaš to osećanje...dao sam samo primer, da ti nešto osećaš i to je po tebi dokaz...
Uostalom, moleći se jednom bogu demonstriraš da si siromašan, a ne bogat duhom...jer ljudima siromašnim duhom dovoljan je jedan bog. Smile

Ja ne negiram to biće kojem se ti moliš, ja dobro znam šta je to i šta stoji iza njega...a protiv toga se itekako treba boriti...treba se svim silama boriti protiv  te ontološke činjenice koja nam je svima oduzela najveći dar.
I ne moraju čuda da negiraju božije zakone...ako samo malo bolje pročitaš Postanje videćeš da su obični ljudi negirali navodnu JEHOVINU  odluku i ne dešava se nešto što je taj tvoj bog rekao da će se dešavati.
« Poslednja izmena: 23. Feb 2011, 15:46:23 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 139
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98
meni je u ovom dobu totalno nepojmljivo da postoji religija kao jedna, druga, treca itd i ljudi koji pokusavaju da objasne zasto je bas ta religija prava, iskrena i lepa, a ova druga ne. mi se sad ucimo grckim bozanstvima u skoli i gledamo ih kao da su filmovi (podsmevamo se kako su samo bili glupi sto su verovali u tamo neke bogove mora, gromova, ljubavi, vina...), pa onda kako su ih rimljani pokrali. religije se smenjuju kao patike. imaju istu funkciju, samo sto su malo "refreshovane" odnosno napravljene malo "kvalifikovanije", odnosno bolje smisljene. religija je uvek imala samo jednu funkciju i nijednu vise, a to je da drzi jedan ili vise naroda pod kontrolom i kako se zaalzi dublje u tu kontrolu smisljaju se sve vece "kazne" i "pravila" da se taj isti narod sve vise pokori doticnoj. jedno je verovati u nesto nadrealno, jer je covek po svojoj prirodi takav da za sve sto ne zna da objasni ili sto ne moze da poijma, trazi u nepoznatom i neobjasnjivom. jer je uvek lakse zaobici, nego suociti se. i jedno je religija, a drugo je vera. tu ljudi smaraju objasnjavanjem i slobodno receno lupaju gluposti. vera u boga je religija, a vera da ce sutra pasti sneg ili kisa ili ce biti suncano je klimatologija ili kako god vec hocete da je nazovete. ako kazem da ja verujem da bog ne postoji potvrdjuje da sam vernik, je apsurd. ja smatram, ja mislim to je sinonim za tu recenicu i ne znam zasto se svi vezuju toga. ja vidim boga pa sigurno ne kao ostali naravno, a i to je moje pravo, a moje pravo je da kazem sta mislim. mozda smesno zvuci ali "religija" dzedaja je najlepse objasnjenje kako biti dobar "vernik". taj koji veruje u isusa ili alaha ili koje god mitsko bice sam sebe olaksava stvari koje cini. covek ne moze biti malo los ili malo dobar ili jako los ili jako dobar. covek jednostavno tezi da bude dobar i tezi da bude los, nekada to i nije negov izbor nego se tako sloze kockice. ja tezim da budem dobar i nikada ne mogu biti apsolutno dobar i ne gledam to kao opravdanje za cinjenje losih dela, jer sam JA taj izbor napravio, to lose delo je moj proizvod i nijedno dobro delo ga nece izbrisati, ali cu cinjenjem dobrih dela povecati granicu izmedju ta dva. covek koji je religijozan je po meni glup. da rekao sam GLUP. ne postoji drugacije objasnjenje. taj koji toliko zatvoren i slepo veruje i pokusava da opravda nesto sto se desilo pre pamtiveka, je isto kao kada bi sad i dalje postojali ljudi koji bi tvrdili da je zemlja ploca. religija je vise odmogla nego sto je pomogla i tu se gleda njena vrednost. koja religija je prava: NEMA JE! nikada je nece ni biti dok je sto ljudi sto cudi. dzaba religioznim ljudima sva dokazivanja i objasnjenja i sa jedne i sa druge strane kad oni i dalje vode politiku "uskrsnjeg zeke".
ko je ON? zasto nije ONA? zasto nije TO?

otrcano je ali bacite pogled na prvi deo prvog dela zeitgeista. pogledajte nesto od bill hicksa i georga carlina.
prvi deo zeitgeista o religiji mozda ima par rupa ali ako je jedna stvar tacna iz tog dokumentarca cela religija pada u vodu i ceo sistem kojim su se ljudi vekovima zaglupljivali je srusen. ostaje onda samo jedno: da tamo neke grupe ljudi veruju u tamo neku magicnu bebu zbog koje istrebljeni, pa ce kroz par vekova vama da se smeju i da o vama uce u udzbenicima i snimaju filmove ili holograme sta god tad bude u modi...

religija je najveci okov coveka postavljen od strane ljudi koji zele da glume da su ON ili nesto kao ON!

ps: vi sto ste religiozni nemojte odgovarati na ovaj post osim ako vas ne odvrati od tog zaglupljivanja koji ste sami sebi ili su vam neki nametnuli. covek nikada slobodniji nije bio (ma kako god to danas sloboda to bila) oslobodjen okova raznoraznih religija.

poz
« Poslednja izmena: 23. Feb 2011, 16:30:28 od Zekan »
IP sačuvana
social share
Efforts Must Be Doubled!!! - Finch
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3 4 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.078 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.