Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Вера или аутосугетија?  (Pročitano 8254 puta)
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

omnia ab ovo

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5614
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 
a ove pitanje koje dekonstruktuju realnost kroz nacin bivstovanje Boga Trojstvo trimuti itd nacin i tome da licnost dozivi svoja dekostrukcija korz projektovanje...al sve je tu u lepom pakovanju i praznik je kad razmisle vernici o tome..tako to zovemo da rituali

dekonstruckija ako vodi negde nije lose..al ako samo slepo projektovamo n.p nase bes i strah bice iz toga na kraju takva agresija koja ce biti za tom coporu dobitak u koju vrsimo dekonstrukciju...

jednostavno da ne bude ni autoagresija i agresija iz vera to bi bilo potrebno da ne budemo u tom stanju da moramo ili da zelimo verovati..sto je kontradikcija...
« Poslednja izmena: 23. Feb 2011, 21:58:36 od onodys »
IP sačuvana
social share
Da li je kocka baceno?
Snezana i vuk
Crvenkapa i kaludjerice
Vuk i sedam kaludjerica
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 204
OS
Windows 7
Browser
Chrome 9.0.597.98
a mene ta Blagodat bas najvise interesuje.Cime je predstavljena kako se manifestuje itd.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7241
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.16
a mene ta Blagodat bas najvise interesuje.Cime je predstavljena kako se manifestuje itd.
Sajentolozi imaju neke aparate za merenje takvih stvari, pa kontaktiraj njih. Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 139
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98
@Zekane,
- Ne znam kako si uspeo Hrista postaviti na istu ravan sa drugim mitoloskim bicima i po kojim kriterijumima. Sta, ti si ispitao svaku veru do tancina i nabasao svuda na besmislice? To sto ti mislis da je neko glup samo zato sto se verski opredelio, to je tvoje vidjenje stvari. Svakako imas pravo na misljenje ali kao sto ja ne vredjam tvoje neverje ne vidim razlog zasto bi ti to radio kao moj sagovornik? Zao mi je sto si nabasao na neki sirovi i sujeverni tradicionalizam koji je nazalost svojstven vecoj populaciji hriscana ali neke dublje argumente o tome da li Boga ima ili nema - ne nudis. I ako mislis da je meni neko nametnuo jaram, srljas jer su moji ateisti, sam sam se opredelio i ne kajem se, niti mogu sebe, kao sto me i moji prijatelji ateisti ne smatraju, imenovati glupim.

setao je po vodi cinio neku madjiju sa ribama i hlebom...a sve ovo su price iz doba kada je zemlja bila centar svega, kada se sunce okretalo oko zemlje koja je ploca i na kraju je ambis i k... i palac. nekako mi je tesko da verujem ljudima koji su tada mislili pogresno i imali veoma bujnu mastu i radije verovali svojoj masti nego razumu. i kako se svi ti jevreji prebacuju sa religije na religiju kako im ko sta kaze ili kako... da si odrastao u zimbabveu boleo bi te tuki i za srbiju i za hrista i za jahvea i za oca i duha sva ostala MITOLOSKA bica. ako nam je do hrista sve bilo mitolosko onda je i on itekako u istom kosu.  pa ako to nije glupo, ja ne znam sta je. ne treba mi da ispitam ostale religije, da bi znao da je hriscanstvo i islam i slicne religije jedna velika obmana.
da ponovim jos jednom VERA po definicij:i svaki kognitivan sadrzaj koji se smatra da je istinit dakle VERA u recept za kolace - da uspeju kad mama pravi, vera u kvalitet svog tima- da pobedi na utakmici pa i ta vera u boga spada u veru ali religija je samo jedna i znaci verovanje u jednog ili vise bogova. religiozno se opredeli covek a verski to je vec drugi plan. znas kako to povodom da su religiozna osobe glupe...pa ovako da li znas kako je biblija napisana odnosno sastavljena ili bolje receno uoblicena ili jos bolje receno cenzurisana. toliko je naivno i GLUPO verovati u bilo koje sveto pismo ako je ono izrezirano. ako vec imas dokaz da je biblija tempirana ne postoji objektivan stav ka tom delu samo subjektivan stav kao produkt subjktivnog stava jedne skupine ljudi koja se svadjala o tome kako da NAPRAVE jednu religiju za jedan narod u jednom carstvu pa su kao pravi marketinske guje shvatile da svi vole "kokakolu" pa su lepo isporucile zacrtano. i to sto ti je bolji "signal" u crkvi? i sto je krst simbol hriscanstva? zasto slavimo njegov rodjendan i smrt??? da li je on rekao da se to mora? zasto se posti, da li je rekao da to mora? ko je izmislio ocenas? zasto se kaze amin? zasto popovi nose zlato? zasto grade crkve? zasto nose crno? pa ovako mogu do sutra... kako onda da ne kazem da sve nije glupo kad mi svaki deo tela govori o gluposti religije. i naravno sve dobrobiti religije kroz vekove daj mi samo presek lepih i ruznih stvari...

ja sam drugo pojavljivanje isusovo moram se pohvaliti samo vam testiram veru da svi dodjete u carstvo nebesko. na zalost ne mogu da izvodim cuda jer pri drugom pojavljivanju postajem pravi smrtnik tako je bog moj otac to zamislio. eto ja rekao istinu pa sad se usudite kao pravi vernici da kazete da lazem i sebi uskratite luksuzni i bajni vecni boravak u carstvu nebeskom.
apsurd?
ako mi ne verujete niste vernici.
IP sačuvana
social share
Efforts Must Be Doubled!!! - Finch
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7241
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.16
ja sam drugo pojavljivanje isusovo moram se pohvaliti samo vam testiram veru da svi dodjete u carstvo nebesko. na zalost ne mogu da izvodim cuda jer pri drugom pojavljivanju postajem pravi smrtnik tako je bog moj otac to zamislio. eto ja rekao istinu pa sad se usudite kao pravi vernici da kazete da lazem i sebi uskratite luksuzni i bajni vecni boravak u carstvu nebeskom.
apsurd?
ako mi ne verujete niste vernici.

Rabi, da li si to stvarno ti? Smile
Uvek me je zanimalo kako to da su Mojsijevi trikovi vizuelno upečatljiviji od tvojih?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49646
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Samsung Galaxy S24
da si odrastao u zimbabveu boleo bi te tuki i za srbiju i za hrista i za jahvea i za oca i duha sva ostala MITOLOSKA bica.

U Zimbabveu 70% do 80% stanovnika se po vjerskom opredjeljenju izjasnjavaju kao pripadnici neke od hriscanskih crkava... A sudeci kako afrikanci drze do religije, da si se tamo rodio isao bi svaki dan u crkvu.  Smile

« Poslednja izmena: 23. Feb 2011, 22:02:15 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98
@Zekane, imam prijatelja koji razmislja isto kao ti. Ko zna mozda si ti taj lik? Toliko ogorcenosti u tebi prema svemu sto u sebi nosi klicu Bozanskog zivota, moze doci samo iz nekih predrasuda - koja svojoj licnosti ne daje sansu - ili iz neke traume koju si doziveo. Recnik ti je nula, a povezivanje stvari plitko. Glupome je sve glupo a pametnome sve pametno. Rekao si sta imas a nametanje vere nije moj fah. I da, nije bas sve iscenirano, postoji odnos, ljubav, blagodat...od coveka zavisi koji sadrzaj bira. A tebe sad molim, a posle cu lako da promenim svoj stil, da ne vrsisi versku diskriminaciju jer ni ja ne vrsim ateisticku.

@Predragoon, odgovor je u tebi ali ne bez tvoje slobode da postanes prijemciv. Neko je rekao da je Crkva jedini prostor slobode u kojoj moze iznenaditi sebe. Ono za Jehovu je namerno istaknuto sa moje strane kasnije, a prvi put naivno, jer postoje Jehovini svedoci koji Boga nazivaju takvim imenom. Sve ostalo sto si napisao - nisi nista ni rekao. Meni je to prazno slovo koje se ponasa kao da je Bogom ugrozeno a niko ga ne dira. Ti si to slovo.

@onodys, vera ne sluzi za otudjenje radi emocionalnog dobitka, ili kako god, sve zavisi od coveka koji joj pristupa jer ekstremizama nisu postidjeni ni oni koji krenu tim blagodatnim putem ali ne jer Bog ne valja, nego jer covek ne ume da se krece bez nadmenih koraka u svojoj veri.

IP sačuvana
social share
Ако не можеш неког да волиш, немој ни да га мрзиш. (св. Максим Исповедник)
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49646
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Samsung Galaxy S24

Нови афрички православци

У 26. недељу по Духовима, 6. децембра на дан св.Амфилохија Иконијског, св. Григорија и св. Александра Невског, у српском православном храму св. апостола Томе у Јоханесбургу у духовној радости је обављено још једно крштење припадница локалног афричког Суту племена.

Свету Тајну Крштења су обавили архимандрит Пантелејмон старешина храма св. апостола Томе и отац Атанасије (Акунда) православни свештеник рођен у селу Ебукуби у Западној Кенији који је био и кум на крштењу.

Са благословом кума оца Атанасија, две новокрштене Суту афричке девојчице су добиле имена Катхрин-Катарина (по св. Великомученици Екатерини) и Саломy-Саломија (по зени Мироносици Саломији).

Отац Атанасије (Акунда) је о Православљу учио од својих родитеља и у Православној теолошкој школи Макарија Трећег у Најробију (Кенија). Затим је дипломирао (Мисија и Евангелизација) на Грчком Православном Универзитету Светог Крста у Бостону (САД), а докторирао теологију (Одсек за Мисију) на Универзитету Јужне Арике (УНИСА).

Отац Атанасије је данас члан Мисионарског одбора Митрополије Јоханесбуршко-преторијске, ректор и предавач у Семинарији Патријарха Петра у Јоханесбургу и служи као парохијски свештеник у Јоханесбургу. Аутор је књиге: "Личност Духа Светога у мисији". Он ће се заједно са свима нама духовно бринути о томе да Катарина и Саломија и сви чланови породице Мпхела, рођаци и пријатељи, узрастају и јачају у Православној вери.

Да буду добар пример осталим својим сународницима и да на тај начин и сами мисионаре и проповедају Православље у свом месту живљења.

Извор: преузето са сајта manastir-lepavina.org

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7241
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.16

@Predragoon, odgovor je u tebi ali ne bez tvoje slobode da postanes prijemciv. Neko je rekao da je Crkva jedini prostor slobode u kojoj moze iznenaditi sebe. Ono za Jehovu je namerno istaknuto sa moje strane kasnije, a prvi put naivno, jer postoje Jehovini svedoci koji Boga nazivaju takvim imenom. Sve ostalo sto si napisao - nisi nista ni rekao. Meni je to prazno slovo koje se ponasa kao da je Bogom ugrozeno a niko ga ne dira. Ti si to slovo.

Nisam ja prazno slovo, nego je hrišćanstvo štamparska greška.
Kada bi se malo više učilo i posvetilo vreme nečemu drugom osim apologetskom pisaniju (a i to kao i Bibliju čitate površno) lako bi se shvatilo šta nam je hrišćanstvo uskratilo i zbog čega smo ugroženi od strane sledbenika sledbenika Ješue ben Pantere. Ali, avaj, šta očekivati od poštovalaca boga neznanja.
« Poslednja izmena: 24. Feb 2011, 09:07:09 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 286
Zastava zg
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.52
 @Andreej

Citat
Vera se ne moze kompromitovati tako krutim poimanjem stvari da ona ima trzisnu vrednost.

Ma nemoj!
Zašto onda crkva zgrće goleme pare koje onda troši na lagodan život i na podizanje spomenika samoj sebi?
Ili hoćeš reći da se crkveno poslovanje vodi bez novca?
Što im treba kičasti kazališni rekvizitarij kojim se služe na radnom mjestu?
Zašto ulupavaju gomile novca u izgradnju nepotrebno skupih objekata?
Zar je to oličenje Isusove proklamirane skromnosti?
Smatraju li taj novac mudro utrošenim?
I pored toga što mnogi njihovi vjernici žive na rubu bijede?
Kako premošćuju jaz između očigledne crkvene raskoši i neimaštine vlastite pastve?
Postoje li u crkvenjaka moralnih zapreka u tom smislu?
Da u vjerskom poslovanju itekako ima tržišnih elemenata (što tebi grubo zvuči), dokazuje poslovna uspješnost pojedinih crkvenih zajednica.
Neka je bolje, a neka lošije plasirala svoju robu na vjerskom tržištu.
Također su prisutni elementi svojevrsnog vjersko-tržišnog monopola. (teško će se npr. u Srbiji,  i pored načelne ravnopravnosti vjerskog određenja, uspješnije plasirati neka druga vjera pored domicilnog  pravoslavlja)
Ako u egzistenciji bilo koje vjere uviđamo vladavinu tržišnih zakona, zašto bismo se to ustručavali  nazvali pravim imenom?
Vjera se ne bi kompromitirala u slučaju da vjerska zajednica  funkcionira na volonterskoj bazi, a ne dobro plaćenih profesionalaca.
Dakle, svećenik koji ne bi imao egzistencijalnog interesa, profesionalno vezanog uz crkvu (da izvan crkve ima svoj posao i izvore prihoda), itekako bi dobio na vjerodostojnosti svojeg vjerskog poslanja,koje bi ispunjavao besplatno u slobodno vrijeme.
Ovako uvijek ostaje sumnja  u mogući materijalni interes.
Svojom nezajažljivom gramzivošću (barem koliko vidim  u Zg), crkva  i njeni djelatnici, navode na takvu sumnju. Nema tih para koje bi zadovoljile njihove apetite.

Citat
„Kao i sto pojava zla u svetu nije volja Bozija nego moja, tvoja, njegova, itd.“

Vjerojatno si zapazio da nikada nisam Boga naveo uzrokom svih zala, već sam izrazio sumnju da bi Bog mogao dati takvu slobodu kojom možeš uništiti bližnjeg svoga. Takva bi sloboda bila prljava i kao takva nedostojna savršenog tvorca. Ne može se pričati o božjem savršenstvu u kontekstu pretpostavljenih negativnih svojstava njegovih tvorevina.
Što je mogao čovjek (kao nesavršeni stvor)drugo nego pogriješiti.
Još onomad u Edenskom vrtu, kad mu je postavljena klasična klopka  (drvo spoznaje), u koju se ulovio kao lisica u gvožđa. To govori o tome da čovjek od svojega postanka nije bio savršen, jer savršeni ne griješe.
Nitko ne postavlja pitanje, zbog čega je Bog uopće pripustio zmiju u Eden, ako je mislio na dobrobit čovječju.
Ustvari, vjera ovako kako se prezentira prepuna kontradikcija i teško da itko može sve njene pojedinosti povezati u suvislu cjelinu.
Naročito obzirom da takvih cjelina ima bezbroj.
Citat
„Priroda kakva sad postoji nije oduvek imala ovakve zakone.“

Kada bih bio tvrdi vjernik, a ne skeptik, smatrao bih prirodne (Božje ) zakone vječnima i nepromjenjivim.
Zakone mijenjaju i dorađuju samo ljudi (naravno uzalud) u bolesnoj nadi da je greška u pomanjkanju dobrih zakonskih odredbi, a ne u njihovom ljudskom ponašanju.
Vjeru ne može predstavljati religioznost apstraktnih proglasa i propovjedi, već je vjera sadržana jedino u pobožnim djelima spram bližnjega svoga.
Nema li takvih djela, uzalud su sve  isprazne molitve i religiozna prenemaganja.

Citat
ako se uzme u obzir da Bog ne krsi prirodu na taj nacin, moze LOGICNO da se zakljuci da On svojim delima na taj nacin ispunjava prirodu“.

U vjerskim pitanjima i debatama trebalo bi izbjegavati primjenu LOGIKE, jer je ista svakoj vjeri nekompatibilna.
Zar je logično da čovjek razgovara s magaricom?
Ili da Bog (koji kao ne zna) propituje čvrstinu vjere Mojsija tražeći od njega da prikolje vlastita sina?
Naravno da u mnogim pitanjima vjere nema nikakve logike, i s toga bi trebalo odbaciti uporabu logike u tumačenju vjere, jer se logika ne može po navadi ponekad prihvatiti,  a ponekad odbaciti, kako nam trenutno odgovara.
Osim toga, o dosegu ljudskog shvaćanja Božjih misterija najbolje govori:

Jdt 8,13
''Ispitujte namisli Boga Svevladara koliko vam drago,
pa svejednako nećete razumjeti ništa dovijeka.''
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.077 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.