Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Вера или аутосугетија?  (Pročitano 8293 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7241
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.16
Nemoj tako da pričaš Zekane, ne valja se...Sveti vladika Nikolaj se ljuti kad tako pričaš!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98
@Zekane,
- Ne znam kako si uspeo Hrista postaviti na istu ravan sa drugim mitoloskim bicima i po kojim kriterijumima. Sta, ti si ispitao svaku veru do tancina i nabasao svuda na besmislice? To sto ti mislis da je neko glup samo zato sto se verski opredelio, to je tvoje vidjenje stvari. Svakako imas pravo na misljenje ali kao sto ja ne vredjam tvoje neverje ne vidim razlog zasto bi ti to radio kao moj sagovornik? Zao mi je sto si nabasao na neki sirovi i sujeverni tradicionalizam koji je nazalost svojstven vecoj populaciji hriscana ali neke dublje argumente o tome da li Boga ima ili nema - ne nudis. I ako mislis da je meni neko nametnuo jaram, srljas jer su moji ateisti, sam sam se opredelio i ne kajem se, niti mogu sebe, kao sto me i moji prijatelji ateisti ne smatraju, imenovati glupim.

@Predragoon,
- Dobro zamenjujes teze iz Novog Zaveta, a vidim da ti je i Stari zavet opsesija. Ko ti je taj Jehova? Crkva ne poznaje takvog. I molim te reci mi sta je to sto stoji iza Boga, glup sam? A to sto ne vidis koliko se toga desava od napisanog, avaj, sta reci a da ne umanjim tvoja zapazanja...

@budjoni,
- Opet zamena teza. Cim sam ovde pristajem na razlictost misljenja. Ponavljam da imam puno prijatelja ateista, pa sto bi mi bilo problem da ovde cujem druge ili toboze samo ono sto ja zelim. Nonsens!
Vera se ne moze kompromitovati tako krutim poimanjem stvari da ona ima trzisnu vrednost. Ko hoce - hoce, ko nece - ne mora. Sve preko toga je nametanje jedne strane drugoj. To sto postoje ratovi koji se vode u ime Bozije, nije volja Bozija nego verski fanatizam. Kao i sto projava zla u svetu nije volja Bozija nego moja, tvoja, njegova, itd. Sloboda nema supstancijalnost, niti licnost nego kroz nas biva ali opet ne sama po sebi jer nismo slobodni od smrti. To sto si razocaran institucionalizmom Crkve - pazi da ne generalizujes - mozemo reci da nam je zajednicko iskustvo, ali to ne umanjuje blagodat vere jer ona ne zavisi od necijeg morala.
Priroda kakva sad postoji nije oduvek imala ovakve zakone. Smrt rovari prirodom. Tu nastaje dogmat o Vaskrsenju Hristovom. Takodje, priroda ce doziveti svoj preobrazaj jer nece sa ovakvim zakonitostima nastaviti da postoji u Eshatonu. Sto se cuda tice, avaj, meni ona nikad nisu bila merilo vere sama po sebi, ali ako se uzme u obzir da Bog ne krsi prirodu na taj nacin, moze LOGICNO da se zakljuci da On svojim delima na taj nacin ispunjava prirodu a ne kao da cini natprirodne fenomene od kojih zavise upravo maloverni.
« Poslednja izmena: 23. Feb 2011, 19:32:21 od andreej »
IP sačuvana
social share
Ако не можеш неког да волиш, немој ни да га мрзиш. (св. Максим Исповедник)
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7241
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.16

@Predragoon,
- Dobro zamenjujes teze iz Novog Zaveta, a vidim da ti je i Stari zavet opsesija. Ko ti je taj Jehova? Crkva ne poznaje takvog. I molim te reci mi sta je to sto stoji iza Boga, glup sam? A to sto ne vidis koliko se toga desava od napisanog, avaj, sta reci a da ne umanjim tvoja zapazanja...

Ti nisi glup, jednostavno zatvaraš oči jer misliš da je tako pravilno. Jehova, Jahve, JHVH ili kako god se to stvarno izgovaralo je navodni tata Isusov, jevrejski bog, onaj iz Starog Zaveta... to znaš ti, to znam ja, a to što SPC neće otvoreno da kaže "Da mi se molimo Jehovi i poštujemo Jehovu" je dokaz da imaju zadnje namere i da namerno drže ljude u neznanju.
Neću ništa da ti objašnjavam zato što ćeš ti to u ovom trenutku primiti kao napad i nametnutu ideju.
Mnogo je bolje samo da ti kažem da postoji nešto što možda ne vidiš i pustim te da sam otkriješ, tada će to saznanje biti tvoje. A ako ne želiš, zašto trošiti reči.
Ne dešava se ono što je zapisano da će se desiti...eto potraži i to u Svetom Pismu, šta je trebalo da se desi a nije.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49680
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Samsung Galaxy S24
Хришћани се не моле Јахвеу, већ баш Христу. И тако је још од ране хришћанске заједнице. Христ је Пут, Истина и Живот. Ко вјерује и љуби Христа, аутоматски има повјерење и љубави и према Богу. Јахве је оваплоћење стварности, Христ самог нашег постојања и смисла.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

omnia ab ovo

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5614
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 
nisi glup andrejj..vernik si  Smile

al nemoj ici protiv sebe budi poseban sa tvojom znanjom i verom... Smile

al po mene duh i Bug ne postojeci entiteti..i u danasnjem svetu koriste ove nepostojeci pojave za druzavni teror..

a sad jos od, pored ove cinjenice ti si pametan andrejj i vernik Smile

IP sačuvana
social share
Da li je kocka baceno?
Snezana i vuk
Crvenkapa i kaludjerice
Vuk i sedam kaludjerica
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98

@Predragoon,

Ti nisi glup, jednostavno zatvaraš oči jer misliš da je tako pravilno. Jehova, Jahve, JHVH ili kako god se to stvarno izgovaralo je navodni tata Isusov, jevrejski bog, onaj iz Starog Zaveta... to znaš ti, to znam ja, a to što SPC neće otvoreno da kaže "Da mi se molimo Jehovi i poštujemo Jehovu" je dokaz da imaju zadnje namere i da namerno drže ljude u neznanju.
Neću ništa da ti objašnjavam zato što ćeš ti to u ovom trenutku primiti kao napad i nametnutu ideju.
Mnogo je bolje samo da ti kažem da postoji nešto što možda ne vidiš i pustim te da sam otkriješ, tada će to saznanje biti tvoje. A ako ne želiš, zašto trošiti reči.
Ne dešava se ono što je zapisano da će se desiti...eto potraži i to u Svetom Pismu, šta je trebalo da se desi a nije.

Јахве - Ја Сам Онај Који Јесам. Према предању Цркве то обраћање Мојсију није било од стране Бога Оца већ од Бога Сина који још није постао Човек - то ће се касније десити. Тог истог Оца открива Син и у Новом Завету јер се у Старом Бог још није открио као Тројица, Три Личности. Тако да не знам откуд ти то за "старозаветног тату" јер откровење тада још није било савршено.
Ово да Црква има неку интригу је непотребна параноја. Ја сам црквен човек и познајем 50% свештеника СПЦ и монаштва. Нисам срео никакву интригу осим понеког неморала који се може затећи код сваког човека - негде више, негде мање. Али некакав план? Ауууу...много си гледао СФ филмове...
Не примам ништа као напад или наметнуту идеју - човек си, причај колико ти је воља...Није свака различитост мишљења одмах и атак на другог.
Солидан сам познавалац Библије и Библијске теологије. Једино што се још није догодило у пуноћи, али јесте у икони (символу) је свеопште васкрсење мртвих и Други Христов долазак, што је уједно и одгонетка молитве "Оче наш" када се каже "да дође Царство Твоје".
IP sačuvana
social share
Ако не можеш неког да волиш, немој ни да га мрзиш. (св. Максим Исповедник)
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7241
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.16
Хришћани се не моле Јахвеу, већ баш Христу. И тако је још од ране хришћанске заједнице. Христ је Пут, Истина и Живот. Ко вјерује и љуби Христа, аутоматски има повјерење и љубави и према Богу. Јахве је оваплоћење стварности, Христ самог нашег постојања и смисла.

Da li je od rane hrišćanske zajednice, to je pitanje?
Isus je put ka Jehovi. A plus nije govorio istinu (pronadjite primere sami). A nije ni život, jer je hrišćanstvo religija smrti.
Kad hrišćani kažu Oče naš mole se Jehovi.
Što Vam to toliko para uši?

@ andreej
Jel ti pre par postova reče da crkva ne poznaje Jehovu?  Smile
Naravno da će da konstruišu pričice, izvrću činjenice, od toga žive.
Pitam se samo kako to rabini ne znaju ko je šta pričao Mojsiju? I kakav mora biti mesija? Verovatno ne poznaju dobro sopstveni jezik, pa moraju Grci, Kopti, Aramejci i drugi Goji da im tumače spise.
A jel si baš siguran da tek objavom Kurana nije usavršeno otkrovenje?  Smile

Nisam ja mislio na neku veliku zaveru (kao što Istočno Rimski hrišćani npr. zentaju od Rimokatolika). Kažem samo da bi narod drugačije posmatrao SPC kad bi znao u šta sve treba da veruje.
Ovako kleru dobro, niko nema pojma i "gutaju" šta im se servira, kao u Orvelovoj 1984. Izgleda da si ti premalo gledao SF filmove. Smile

Drugi dolazak se nije ispunio kako je Isus navodno kazao, pa sad ili menjajte knjigu ili mesiju.
Neću ništa da ti pričam i crtam...želim ako mogu da potvrdu za to izvučem iz hrišćana...tako je lepše.
« Poslednja izmena: 23. Feb 2011, 21:01:11 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

omnia ab ovo

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5614
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 
Citat
Вера није више потребна када приђе благодат, односно, када човек приђе благодати Литургије. Јер када благодат озари човека она му даје уверење, и више, само "виђење" Бога. Када се човек испуни благодаћу он проповеда веру не на основу вере већ на основу онога што је искусио, доживео и апсорбовао у себи.
Не аутопсихотично изнутра већ благодаћу свише изнутра!
Вера ти је потребна када сагрешиш или пропустиш наитије благодати у Цркви.
Дакле, када се "обасјаш" одозго, шта ће ти вера поред очигледног? Јер вера служи за оно што се не види (не опитује) а благодат за оно што се види (опитује).
Вера је потврда благодати, а када се доживи, благодат је потврда вере.
Можемо рећи да на неки начин вера престаје онога трена када се искуси благодат јер је циљ вере достигао врхунац и може да заустави кретање.
Налазећи се у Богу, вера човека отпочива у благодати савршенства. И када благодатни утицај прође (а што зависи од човековог стремљења "од" или "ка" Богу), вера се опет активира у свом трагању за оним што је синергијски у себи једном реализовало (обожило).
Зато вера нема јуридички карактер, нити се односи стриктно на периоде искушења како је неки презентују, него је њена концизност у живљењу дара Духа Светога.
Како је само апостол још увек провокативан са оним богослужбеним речима када каже да нико не може рећи да верује у Христа осим Духом Светим.

verujem u tome sto je verovatno, sto je verifikovano, sto je konfirmirano i sto je moguce falsifikovati.

razumem te sta pricasi pises andrejj. al moja iskustva to pokaze da vera je nacin za otudjivanje ljudi od stvarnosti zbog neke emocionalne dobitke..sta je i ok...al necu da izgubim  zbog tog emocionalne dobitke nista sto je u vezi sa drzavnom teroru..al ni na drugom terenu zivota Smile

katexovati ni ne volim bas jako .kada mi stize te pojave do svesti o mojom paznju proban terati u realnije tokove...nije isplatjivo evolucijski biti uvek otudjen od realnosti jer lav pojesce. a sad od drzavnog terora nije toliko lako izbeci...al videcemo kako ce biti to u buducnostima Smile
« Poslednja izmena: 23. Feb 2011, 20:55:50 od onodys »
IP sačuvana
social share
Da li je kocka baceno?
Snezana i vuk
Crvenkapa i kaludjerice
Vuk i sedam kaludjerica
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49680
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Samsung Galaxy S24
Црква препознаје само једног јединог Бога, Створитеља, држача. Тек се у новом завјету открива Свето Тројство у виду Оца, Сина и Светога Духа. Дакле то је тројство једно Биће, а не подјељено како се погрешно тумачи. У светом писму старога завјета се препознаје једно Божије лице, у новом друго Син божији, касније и Свети Дух. За хришћане је наважнији баш Христос тј. Месија Син Божији. Јер Он је једини извор живота коме знамо да можемо прићи и напојити се.  
« Poslednja izmena: 23. Feb 2011, 21:10:20 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7241
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.16
Црква препознаје само једног јединог Бога, Створитеља, држача. Тек се у новом завјету открива Свето Тројство у виду Оца, Сина и Светога Духа. Дакле то је тројство једно Биће, а не подјељено како се погрешно тумачи. У светом писму старога завјета се препознаје једно Божије лице, у новом друго Син божији, касније и Свети Дух. За хришћане је наважнији баш Христос тј. Месија Син Божији. Јер Он је једини извор живота за који знамо да можемо прићи и напојити се.  

I šta sad?
Definitivno vodimo jalovu raspravu.
Gde je dokaz da je crkva u pravu?
Osim andreeja i njegove blagodati.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.