Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 47
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Treba li čovječanstvu organizirana religija?  (Pročitano 75637 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
Sanjalica:

Citat
od svih najdrazi su mi oni koji slicno misle po ovom pitanju kao ja, a vidim ima ih dosta ovde, ej, pa zato je meni ovde tako lepo!

Ovo si veoma lepo rekla. Uostalom, sa ovim si izrekla jednu od velikih istina, koja je i jedan od prirodnih zakona, koji glasi da se u prirodi mogu udruzivati i graditi sisteme samo istomisljenici - konkretnije, pripadnici iste vrste. Zato se, na primer, elementarne cestice uvek druze sa elementarnim cesticama i grade atome; atomi sa atomima i grade nebeska tela ili celije; nebeska tela sa nebeskim telima i grade svoje sisteme; celije sa celijama i grade tela biljaka, zivotinja i ljudi; i na kraju, biljke sa biljkama, zivotinje sa zivotinjama – pcele sa pcelama, mravi sa mravima, ovce sa ovcama, ljudi sa ljudima itd. itd. Zato je to tako?

Zato jer pripadnici iste vrste imaju iste zivotne potrebe u vezi samoodrzanja, pa se udruzuju radi podele rada jer tako na najjednostavniji nacin podmiruju svoje zivotne potrebe i samoodrzavaju se. Zato se mravi, na primer,  ne mogu druziti sa pcelama, niti pcele sa mravima jer ne mogu medju sobom izvrsiti podelu rada posto nemaju iste zivotne potrebe. Mravi ne umeju da skakucu od cveta do cveta i skupljaju med, niti im med treba, niti pcelama treba da skupljaju uginule insekte okolo i vuku ih u svoje kosnice jer one to ne jedu.

Ovo prirodno pravilo vazi i za ljude, ali, avaj...ljudi su u svom neznanju ovo prirodno pravilo potpuno izvitoperili i izopacili. Oni, iako svi imaju iste zivotne potrebe, ne smatraju da ce lakse opstati ako se udruze i naprave podelu rada, jer ih mrzi da rade, vec smatraju da ce lakse opstati ako ne rade, vec varaju, i pljackaju one koji rade i naravno, organizuju se u tim svojim prevarama i pljackama jer  organizovano je to lakse i efikasnije, nego pojedinacno. Zato se ljudi vrlo cesto i ne dele po vrsti drustveno korisnog i opravdanog rada, vec po nacijama, religijama i politickim  partijama koje medju sobom dele ljudski zivotni prostor na teritorije (nacionalne, politicke i verske) koje nisu nista drugo do dogovor izmedju svetskih ljudskih politickih, nacionalnih i religijskih mafija ko ce koje ljude na kojim teritorijama da drzi pod svojom uzdom i kontrolom radi prevara i pljacke. Svez primer ovoga o cemu govorim upravo je Blakan i nacionalne, politicke i vreske podele na njemu i teror, prevare i pljacke stanovnika na prostoru Balkana nevidjenih razmera, koje jos uvek traju, od strane onih koji su se organizovali i jos uvek se organizuju na nacinalnoj, verskoj i politickoj osnovi.

Ovo tek toliko za one koji jos uvek nisu shvatili zasto nacionalne, politicke i verske podele postoje i zasto se uvek istomisljenici najbolje razumeju, udruziju i organizuju sa istomisljenicima – Hravati sa Hrvatima, Srbi sa Srbima, Englezi sa Englezima, Kinezi sa Kinezima, muslimani sa muslimanima, provaoslavci sa pravoslavcima, katoloici sa katolicima, komunisti sa komunistima, demokrate sa demokratama itd. itd.

Ovo, takodje, i tek toliko za one koji jos uvek ne shvataju odakle i od koga sva ovosvetska zla dolaze. To je razlog sto nacionalne, verske i politicke podele i institucije nemaju apsolutno nikakvu vrednost za opstanak coveka i covecanstva i razlog da mogu odmah da se ukinu.

I za one koji jos uvek ne shvataju da ce na nasoj planeti vladati zlo sve dok svi ljudi sveta ne postanu istomisljenici jer samo istomisljenici mogu medjusobno da se uzajamno tolerisu, pomazu i vole i da to istomisljenistvo nikada nece moci da se izgradi niti i na jednoj svetskoj nacionalnoj, verskoj ili politickoj dogmi i osnovi, vec samo naucjoj i ekonomskoj.

Molim, ko se ne slaze sa mojim argumentima i logikom, neka iznese svoje, pa da nastavimo dalje. Imam ja jos argumenata. Nemojte samo vasa verovanja da iznosite kao argumente, jer verovanja nisu ni logika, ni argumenti.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
SerbianFighter

Citat
Ok crkva je vremenom na odredjenim mestima, posebno po malim sredinama degradirala iz razloga sto niko ne kontrolise sta se desava.

Ko je taj ko treba da "kontrolise" nacionalne, politicke i verske sisteme i organizacije, obzirom da su te organizacije u celom svetu uzurpirale i legalizovale pravo da one sve i svakoga kontrolisu, ne dozvoljavajuci da njih iko kontrolise? To je zato sto je u svim svetskim drustvenim moralnim normama i zakonima koje oni propisuju, ucrtan princip zivljenja, koji one proglasavaju prirodnim, koji kaze da je borba savih protiv svih, prirodan nacin odrzanja; da je pravo jacega njegovo prirodno pravo; da u borbi samo jaci prezivljava i da su dozvoljena sva sredstva samoodrzanja, i zato sto su sve one to pravo da sve kontrolisu, a njih niko, upravo medjosobnom borbom i pravom jacega, ne birajuci sredstva za sebe izborile. Jer ove organizacije i ne postoje sa nekim drugim razlogom ili ciljem vec jedino da se jedne protiv drugih bore.

Zasto da se bore, protiv koga i zbog cega?  Za zivot nije potrebno da se ljudi medjusobno bore, vec da zasucu rukave i pocnu da rade i proizvode.

Jer prirodno je pravilo i zakon da zivot svih elemenata unutar svih sistema u prirodi moze da se odvija jedino tako sto elementi moraju da obnavljaju i odrzavaju energiju svojih tela. To je moguce samo radom, kojom prilikom se radna utrosena energija mora prenositi na materijalna dobra, koja ce kasnije sluziti za obnavljanje utrosene energije. Tako imamo zatvoren krug trosenja i obnavljanja zivotne energije, po principu:radimo da bi ziveli i zivimo da bi radili i to tako mora i nema nam druge, svidjalo nam se to ili ne. Pogledajmo kako zive drustva pcela i mrava! Zbog toga, kada se desi da ljudi u ljudskom drustvu ne zele da rade ono od cega se zivi, vec svoju radnu energiju rasipaju na pravljenje i resavanje nacionalnih, verskih i politickih problema i interesa, iza kojih se uvek krije prevara i pljacka, tj. ekonomski interes, ali bez rada, tada je jasno sa kakvim ce se sve problemima suocavati jedno ljudsko drustvo i kakav ce mizeran zivot ljudi u tom drustvu biti kada svako svakome po svaku cenu zeli da uvali rog za svecu, a niko ne zeli da radi.

Dakle, nije rec o tome da je crkva “degradirala u malim sredinama jer nema ko da je kontrolise”, vec je ona takva degradirana u celom svetu, od kada je sveta i veka.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
U malim mestima recimo svestenik je najvisi stupanj u crkvenoj hijerarhiji koji ce narod videti.. Narod ko narod. Selo je to... mala sredina svi se krenu medjusobno druziti i poznavati i onda stupa na scenu ono sto sam skoro rekao... svaki covek a posebno mlad je kao glina koju drustvo oblikuje. Secam se iz osnovne skole, imali smo glinu koja je kostala 200din a koju samo izvadis iz kese i pravis sta treba, imali smo glinu koja je bila 50, ali koji su prvo morao istucati i samleti da bi napravio masu pogodnu za oblikovanje... al na kraju efekat je isti ma kako put do kraja bio razlicit.
Kao sto mali oficir pocne da se ponasa kao gazda kad nema iznad sebe nekog viseg cina tako nakon nekog vremena nazalost i ljudi koji ne bi trebali jer su izaslanici bezgresnika isto tako podlegnu ...
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
Citat
Kao sto mali oficir pocne da se ponasa kao gazda kad nema iznad sebe nekog viseg cina tako nakon nekog vremena nazalost i ljudi koji ne bi trebali jer su izaslanici bezgresnika isto tako podlegnu ...

Ne, nisu oni nikada bili izaslanici "bezgresnika", vec sami sebe takvima proglasise. Cak tog "bezgresnika" proglasise i Bogom, cetiri stotine godina posle njegove smrti, samo da bi sebe jos vise uzdigli i proglasili zastupnicima Bozijim.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1404
Zastava tako blizu, a ipak tako daleko
@Ljubo
I mi imamo dosta kritičan stav prema Crkvi, no ti prednjačiš. Možda je to dobro a možda i ne...
Govoriš da iz kršćanstva nije izišlo ništa dobro ne bih se mogao složiti s tobom, jer, istina je da se svi ne pridržavaju Isusove zapovijedi i iz toga proizlazi sve zlo na ovome svijetu, no isto tako svijet je dosta dugo bio kršćanski i u takvom svijetu dogodilo se i izumljeno je dosta toga što je dobro i lijepo. Mislim da je to druga strana medalje: osim onog lošeg, što si naveo, ima i mnogo toga dobrog i lijepog, za što bi kršćanstvo trebalo biti zaslužno.
IP sačuvana
social share
\" Brini se više za svoj karakter nego za svoj ugled. Karakter je ono što uistinu jesi, a ugled je ono što drugi misle da jesi.\"
* John Wooden *

\" Kad bi rajčice poželjele biti dinje pretvorile bi se u farsu.
Strašno me čudi što toliki ljudi tako silno žele biti netko tko nisu.
Ima li smisla pretvoriti se u farsu?\"

* Mitsuo Aide *
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 99
Ljubo, izgleda da su svi organizovani, samo mi obicni, normalni ljudi koji misle svojom glavom izgleda nismo organizovani... Mozda kada bi se organizovali, mozda bi sve pokvarili u smislu da postanemo kao oni, a mozda bi i spasili ovaj svet koji ocigledno progresivno juri u kataklizmu i to u svakom pogledu... Ovaj Svet je sazdan od bola i nepravde, razocarana sam u ljudsku vrstu, ipak je covek coveku vuk (nema dana kada to ne utvrdim), i tako sam srecna kada cujem da je neko postupio onako kako treba... Facinirana sam time kako narod moze slepo da trpi ocigledne nepravde, da ih prihvata i da ih svojim pasivizmom hrani, a nepravda samo godnja, raste bezbrizno pa se sve manje krije jer je sve sigurnija da joj niko nista ne moze... Bukvalan primer su ti beli mantili,
narod im se klanja, donosi poklone, tacno se zna cena za svaku operaciju u smislu daj nam pare na ruke pa ces se i operisati... I to je narod tako prihvatio i to ti je kao normalno, da vise niko o tome i ne prica... Za lopova vise ne kazu ON JE LOPOV, vec on je sposoban covek, ako ga malo i ogovaraju to je zato sto mu zavide... A kada bi svako bio uporan da ostvari svoje pravo, ne bi oni tako mogli... Ja se nemirim sa nepravdom pa zato ponekad ispadnem i smesna, jer sam u manjini...
A sve to ima pomalo veze i sa religijom, u smislu "takva mi je sudbina a od sudbine se ne moze pobeci..."
IP sačuvana
social share
AKO SANJAM PROBUDICU SE!!!
AKO SE PROBUDIM-UMRECU!!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1404
Citat: DJin-djIC
koni mozesh tako da sagledash stvar..a mozesh i drugacije..mozda se eutanazijom bash ceni..kako?..pa recimo toliko da se omogutji ljudima da sacuvaju neko dostojanstvo koje sigurno ponekome nestane dok se uneredjuje jer ne moze da kontrolishe vishe svoje telo i dok ne umre od gladi i zedji...jer ne moze da guta...ceniti zivot da...ali ceniti i coveka...mislim ako se te dve stvari uzmu u obzir netje biti neke negativne perspektive u eutanaziji....

Malo kasnim sa odgovoriom, no...
Ovo tvoje razmišljanje možda i dobro zvuči, no trebamo opet sagledati čitavu sliku. Možda budem i dosadan kad ću ponoviti da je i eutanazija i abortus prekid nečijeg života kojeg možemo jedino nazvati ubojstvom. Iz toga proizlaze sve nevolje. Možda se i skraćivanjem muke pomaže i čuva dostojanstvo, ne možda nego sigurno, no put kojim dolazimo i na koji način ostvarujemo cilj ne valja.
I sam možeš posvjedočiti da se svi zakoni i sve norme razvlače na sve strane i mislim da to trebamo imati na pameti kada donosimo takav zakon. Tko zna što će biti sutra?
IP sačuvana
social share
\" Brini se više za svoj karakter nego za svoj ugled. Karakter je ono što uistinu jesi, a ugled je ono što drugi misle da jesi.\"
* John Wooden *

* Mitsuo Aide *
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
Koni,

Sve lepo sto je hriscanski svet stvorio, nije stvorio zato sto je bio hriscanski. Mozda bi stvorio jos lepsa i vrednija dela da nije bio. Setimo se samo koliko je hriscanstvo kocilo i sputavalo razvoj naucne i filozofske misli tokom svog postojanja, a time i ukupan duhovni razvoj zapadne civilizacije koja se razvila u monstruma koji ce na kraju sam sebe da pozdere. Hriscanski deo sveta je takve uzasne, samoubilacke ratove vodio da im verovatno premca nema u celoj nasoj galaksiji i sire. Sta vredi sto se hriscani stalno pozivaju na Hrista, njegovu dobrotu i njegovu zapovest "Ljubi bliznjega kao samoga sebe", sa namerom da tako istaknu svoju visoku duhovnost, kad te duhovnosti u praksi nikada nije bilo, jer su hriscani uporedo s tom Hristovom zapovescu smislili jos hiljadu drugih suprotnih zapovesti, samo da eskiviraju ovu Hristovu.

Sanjalica:
Citat
Ljubo, izgleda da su svi organizovani, samo mi obicni, normalni ljudi koji misle svojom glavom izgleda nismo organizovani... Mozda kada bi se organizovali, mozda bi sve pokvarili u smislu da postanemo kao oni, a mozda bi i spasili ovaj svet koji ocigledno progresivno juri u kataklizmu i to u svakom pogledu...

Ti si Sanjalice, za mene redak primer osobe koja zna da misli izvan uobicajenih svetskih dogmatskih sablona misljenja. Imas li kakav recept kako pomoci drugim ljudima da i oni pocnu tako da misle. Meni to izgleda vrlo jednostavno...potrebno je samo da ljudi misle u okviru onoga sto mogu vlastitim ocima da vide i nista drugo. Medjutim problem je veoma siri i dublji jer cim se ljudi rode, od najranije mladosti im nabiju na oci i mozak sablone po kojima oni svet oko sebe moraju da vide i misle i oni kasnije nisu u stanju tih sablna da se oslobode, iako je stvarnost izvan tih sablona drasticno drugacija nego sto je oni kroz te sablone vide.

Da, u pravu si, trebalo bi se organizovati u pokusaju da se te sablonske paucine skinu ljudima s ociju da bolje vide, ali je vrlo tesko naci ljude koji u tu paucinu vec nisu umotani i zarobljeni, koji bi pristali na takav oblik organizacije.

Naravno, ne mislim da bi ljudi u takvoj organizaciji napravili neki novi svoj sablon koji bi pokusali staviti ljudima na oci i u mozak, ako ta njihova organizacija ne bi bila verska, ni politicka, vec ako bi se organizovali kao, recimo, naucno-filozofsko drustvo koje bi kao istinu uvazavalo samo ono sto putem iskustva moze da se proveri i logicki objasni i razume i koje bi svoje poglede na svet uvek prilagodjavalo novim spoznajama i iskustvima. Za pocetak, mislim da ne bi bilo lose da se takvo drustvo zalaze da ljudi treba da se organizuju samo u okviru onih delatnosti koje zivot omogucuju, unapredjuju i osmisljavaju, u okviru kojih ljudi mogu medjusobno da saradjuju i pomazu se, kao sto su ekonomske organizacije, naucne, kulturno-umetnicke, sportske i sl, a da se ukinu sve koje ljude suprostavljaju jedne protiv drugih, kao sto su nacionalne, verske i politicke. Naravno, kada su u pitanju verske organizacije i covekova potreba za Bogom, spasenjem i zivotom posle smrti, sve je to OK i sve to treba, ali ne kroz verske organizacije, vec kroz naucne i kroz sisteme obrazovanja, jer pitanje Boga i zivota posle smrti je vec toliko daleko odmaklo da se moze staviti na naucnu osnovu i sve to naucno dokazati i objasniti, da ne mora u sve to vise da se veruje, vec iskustveno, naucno, proveri, dokaze i razume.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1404
@Ljubo

Slažem se da je Crkva kočila, no važno je da nije zaustavila napredak, i znanosti i misli. Pitanje je zašto je kočila razvoj? Ipak je prva briga Crkve čovjek i sve novo što prijeti čovjeku Crkva ne može podržavati.
Mislim da tvoj stav nije dobar a ni objektivan, jer kršćanstvo smatraš krivim za sve zlo, a ne držiš ga zaslužnim za sve dobro. To je jako suženo gledanje na kršćanstvo koje nikako nema iste kriterije.
IP sačuvana
social share
* John Wooden *

* Mitsuo Aide *
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
Koni,

Ti u tom svetlu vidis hriscanstvo jer si unutra njega vaspitavan da ga tako vidis. Eto i ja sam bio vaspitavan u hriscanstvu jer i moji roditelji su bili vernici, (doduse, ne preterano), ali ja hriscanstvo nikada, ni kao dete,  nisam mogao da vidim tako kao ti. Uostalom, nije u pitanju samo hriscanstvo kao organizovana religija, ja to stalno isticem, vec i sve druge organizovane religije i uopste sve sto ljude deli na ove ili one pripadnosti. Sve su to samo izmisljotine, dogme, koje za svoju posledicu nemaju nikakvo dobro, vec samo zlo. Na ovom svetu zavladace dobro tek onda kada se ljudi oslobode svih tih zabluda da su pripadnici ovoga ili onoga i kada po svom ubedjenju budu pripadnici samo onoga sto moze da se vidi i dokaze, a to je pripadnost ljudskoj vrsti i prirodi koja nas je iznedrila i nicemu drugom. To je jedina pripadnost sa kojom se svi podjednako i radjamo i umiremo, dok sve je drugo samo opsena i samoprevara koja nicemu drugom ne sluzi do vlastitom zlu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 47
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 12 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.