Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 47
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Treba li čovječanstvu organizirana religija?  (Pročitano 75669 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
Koni,

Ti dobro poznajes katolicku dogmatiku, kao da si svestenik, ili ce biti da si stvarno svestenik? No, nije bitno..idemo dalje:

Citat
Kad kažeš da iza svakog interesa stoji ekonomski, to je isključivo gledanje jer svatko treba živjeti, a da bi mogao živjeti potrebna su mu materijalna sredstva. Iz te perspektive moram i hoću se složiti s tobom.

A hoces li se sloziti i s tim da nije prirodno do tih sredstava dolaziti prevarom, nasiljem ili pljackom, vec radom u zajednici s drugim ljudima i postenom razmenom rezultata rada? Takvu prirodnu podelu rada i postenu razmenu rezultata rada imamo, na primer, u drustvima pcela i mrava ili u ljudskom telu. Svaki organ u ljudskom telu radi nesto sto je od koristi celom telu i svaki se istovremeno sluzi rezultatima rada svih drugih organa. Oci gledaju za celo telo, mozak misli, zeludac vari hranu, srce kuca, ruke rade za celo telo, noge nose celo telo itd. A kada se na ljudsko telo nakalemi neko ko zeli njime da se koristi, a za uzvrat ne daje telu nista, kao na primer kada stenica, krpelj ili buva skoci na telo pa zeli da se napije krvi, pa pobegne, to se onda zove parazit. Izvini ako si svestenik, ali ja verske, politicke i nacionalne institucije u ljudskom drustvu ne mogu da vidim drugacije nego kao parazite. Zele i uzimaju iz drustva sve, a ne daju nista. Zapravo, daju – svakojake nevolje... u vidu pravljenja i resavanja nacionalnih, verskih i politickih problema i sukoba. I to za veoma skupe pare, posto, to je veoma slozena, teska i odgovorna drustvena delatnost? Pitanje je, da lizaista ljudskom drustvu takva vrsta njihovog rada i usluga, treba? Da li bi ljudsko drustvo bez takvog njihovog rada i usluga moglo da opstane? Da li ljudsko telo moze da opstane bez stenica, krpelja i buva?

Citat
Crkvu se nije sjetio osnovati bilo tko nego utjelovljeni Bog, Isus Krist, koji je i dao nalog: " Idite po svem svijetu i sve ljude učinite mojim učenicima."

Hajde lepo priznaj da Isus Hrist nije Bog, vec da su ga svestenici cetiristotine godina posle njegove smrti proglasili Bogom? Kako moze jedan covek drugog coveka izglasavanjem postaviti za Boga? Gde to ima? Sta mislis, da li mravi mogu skupiti se i postaviiti jednog izmedju sebe od mrava za Boga? A zatim taj Bog rekne”Idite po svem svetu i sve ljude ucinite mojim ucenicima”. I sada svestenici to moraju da rade jer to je “Volja Bozija”. Ili je samo rec o volji svestenika, da svoju volju namecu drugima, po volji onoga koji je voljom svestenika prizveden u Boga, bez njegove volje.

Citat
Ne znam zašto vidiš ironiju u tome da ljudi mogu u mukama spasiti dušu svoju. Kroz povijest imaš dosta primjera gdje ljudi podnose svakakve muke zbog ljubavi, no kad netko to isto učini za vjeru smatra ga se fanatikom, budalom.

Ali ja ne videh, ni cuh da i jedan svetski svestenik svoju dusu spasi u mukama iako su svestenicki gresi najveci. Oh, da, zaboravih Isusa Hrista koji je svojim mukama iskupio grehe svestenika, pa oni sada to ne moraju. A kako se to i zasto gresi moraju ispastati mukama? Zar nije dovoljno samo ono...odes kod svestenika, ispovedis se, platis i svi gresi su ti oprosteni? Vrlo prosto i lako. Kao kad ides u ducan da nesto kupis.

Citat
Pitanje o inkviziciji: Crkva sankcioniranjem želi postići da vjernici spase svoju dušu. Što je tu kontradiktorno? Kad država, ili bilo tko tko sankcionira, ne sankcionira zbog kazne, nego ima neki viši cilj koji hoće ostvariti. Država hoće da " zločinac" prizna da je učinio zlo i da prođe kroz resocijalizaciju da bi ponovo mogao živjeti u društvu. Isto je u Crkvi: sankcionira se da bi se postigao neki viši cilj. A tko joj je dao pravo da kažnjava? Isus Krist kad je rekao Šimunu rekao je Crkvi: " ... što god svežete na zemlji bit' će svezano na nebesima, i što god odriješite na zemlji bit' će odriješeno i na nebesima." Žašto su spaljivani? Pa zašto je u Francuskoj bila aktualna giljotina? To je bio način da u mukama pročiste svoju dušu.

Hej, Koni...ovakav nacin razmisljanja je cisto inkvizitorski. Toliki je greh tako razmisljati da ga ni giljotina, ni lomaca ne mogu oprati i ja zaista ne znam kuda ce tvoja dusa? Ah, da, zaboravih, crkva ima pravo da kaznjava jer joj je to dao onaj koga je ona proglasila, ni manje, ni vise, nego Bogom. Zasto bas Bogom? Pa zato da moze raditi sta joj se prohte, jer sta god uradi uvek ce moci da kaze da je uradila po “volji Bozijoj”. E, moj Koni, kad bi ti samo znao sta je “volja Bozija?” Volja Bozija je upravo to da drzava kao politicka tvorevina i institucija i religija kao verska institucija, upravo zbog tih lomaca i giljotina sto pre nestanu sa lica zemlje.

Citat
Ne možeš koristiti citate iz Biblije tako da tebi odgovaraju. Uzeo si rečenicu koju je Isus rekao na križu, i koja prije svega govori da ljudi ne znaju da ubijaju Sina Božjeg, a ne da nemaju opčenito znanje. A i vjera nije znanje, nego vjera.

Da, obicni ljudi nemaju pravo tumaciti Bibliju kako njima odgovara, vec samo crkva kako crkvi odgovara, jer nisu obicni ljudi Bibliju pisali za svoje potrebe, vec crkveni ljudi za svoje. Po crkvenom tumacenju, Isusa se nije smelo ubiti jer on je “Sin Boziji”, a ljude se sme ubijati jer oni nisu Boziji. A cijui su, po tebi? Da li to znaci da, Isusa smo ubili zato jer nismo znali da je on Sin Boziji, a obicne ljude ubijamo (kao stoku) zato jer znamo da oni nisu sinovi Boziji. Ah, zaboravih, to mi njih ne ubijamo, vec im “duse spasavamo”.

Citat
Garancija da su dogme pravi put vjere je Duh Sveti. Vjeruje se da je on nadahnjivao i nadahnjuje Crkvu na njezinom putu.

Svaka cast i na veri i na garanciji! Verujes da Sveti Duh garantuje dogme i verujes da dogme garantuju Svetoga Duha.

Citat
Heretik nisi ako ne pripadaš Crkvi, nego ako ne vjeruješ ili krivo vjeruješ neke istine vjere.

Pravilno i logicno bi bilo da cim ne verujes ili krivo verujes, da automatski nisi ni praipadnik crkve, a time, ni heretik. Pitanje je, kako neko moze biti pripadnik crkve ako ne veruje ili krivo veruje? Ili to znaci, ako nisi pripadnik crkve, pa zgresis, onda, nikom’ nista. A ako se izjasnis kao pripadnik, pa pogresis, oda si ga nadrljao?

Citat
Moralne norme se ne mijenjaju kako vrijeme odmiče, jer su one utemeljene na nekom višem izvoru. U kršćanstvu je to Bog koji je jamac da se norme ne mijenjaju.

Opet ista logika. Nas “Bog” je garancija da su nase moralne norme (koje smo mi svojerucno napisali onako kako nama odgovaraju), dosle s neba. A te iste nase moralne norme su garancija za naseg Boga, jer po njima mi ga proizvedosmo u Boga.

Citat
Današnja teologija prihvaća sve odgovore i objašnjenja koja daju prirodne znanosti i tu nema suprotnosti.

Svaka cast za to. To znaci da religija uskoro vise nece biti jer nastupajuca znanost koja je sve objasnila ucinice religije suvisnim i nepotrebnim.

Eto i ja sam bio malo duzi jer sam se trudio da na sve odgovorim.

Pozdrav.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1404
Zastava tako blizu, a ipak tako daleko
Ljubo

Vjernik sam i vjera mi puno znači, no nisam svećenik, iako sam razmišljao o tome i razmišljam još uvijek, pa sam zato i upisao teologiju i tamo upoznao vjeru i, kako kažeš, dogmatiku. No mislim da zato nisam zatucan jer i sam vidim mnogo problema i propusta u Crkvi.

Slažem se da za sve u životu treba učiniti truda i napora i da treba činiti pošteno bez prevara. A može li ljudsko društvo opstati bez svećenika odgovaram da vjerojatno može, no i postavljam pitanje može li to isto društvo bez električne energije, automobila, odjeće, lijekova...? Što sam htio ovom usporedbom? Htio sam pokazati da čovjeku za preživljavanje treba vrlo malo, no za kvalitetu života treba mu jako puno. Isto tako meni kao kršćaninu za odnos s Bogom nije potreban nitko osim mene i NJega, no za kvalitetu tog odnosa potrebni su mi svećenici.

Kao vjernik nemogu priznati da Isus Krist nije Bog, jer vjerujem da jest. I samo da kažem da ne vjerujem u Krista kao Boga jer ga je netko " izglasao" nego na temelju nekih dokaza, no ne samo njih. Tako usporedbu s mravim na mogu prihvatiti jer ja Krist za mene više od čovjeka.

Krist je na križu spasio sve ljude, a ne samo svećenike, i tko kaže da nema muka za svećenike? Vjera nije nekakav supermarket u koji dođeš i uzmeš šta ima. Ona ti je slična ljubavi, no premda je to već " izlizana" usporedba, slična vrtu kojeg trebaš obrađivati i truditi se oko njega da bi nešto imao.

Slažem se s tobom da ne znam gdje će mi duša, no zato vjerujem da će u raj. O volji Božjoj možemo puno pričati, no ona je slušati onoga koga je on poslao. A otkuda ti znaš da je volja Božja ono što si napisao?

Katolička nauka je da smo svi djeca Božja i da se tako moramo ponašati jedni prema drugima. Istina je da se u mnogim situacijama tako ne ponašamo, no ako smo djeca Božja onda smo i braća, a zna se da ni među braćom, u obitelji, sve ne funkcionira savršeno. Bibliju su pisali nadahnuti ljudi i pisana je u situaciji koju treba imati na pameti kad se citira. Inače se za sve i svašta u Bibliji može naći blagoslov, što iz povijesti znamo.

Pripadnik Crkve postaješ krštenjem, koje je doživotno, a formalno moraš tražiti istup, premda ni tada nisi izbrisan. Zato i nazivi heretik, shizmatik pokazuju stanje vjernika unutar Crkve. Opći moralni zakon postoji za sve ljude i on ne ovisi kojoj, ili ako uopće pripadaš crkvi. Tako jednako griješi, protiv općeg moralnog zakona, onaj u Crkvi i onaj izvan nje.

Moralne norme nisu napisane jer nekome odgovaraju, jer ja nikoga ne poznajem tko nema problema s moralnim normama, zapovijedima, nego zato jer je to dobro.

Teologija je znanost koja se " bavi Bogom" i zato će ona biti uvijek potrebna, isto kao i biologija, kemija,.... Nijedna druga znanost ne može se baviti onim što nije njezino područje.

Drago mi je da ovdje možemo izmjeniti svoja mišljenja. Pitanje je koliko ta mišljenja uvažavamo, no priznajem da ću se potruditi. Učinilo mi se da si bio malo ciničan, pa te molim da ne budeš jer me to ponekad uvrijedi. Možemo o svemu pisati i raspravljati i sve dovesti u pitanje no poštivajući jedan drugoga. Mislim da sam u svom pisanju bio fer, no ako nisam oprosti.
Nadajući se da ćeš prihvatiti i uvažiti moju molbu.

Pozdrav
IP sačuvana
social share
\" Brini se više za svoj karakter nego za svoj ugled. Karakter je ono što uistinu jesi, a ugled je ono što drugi misle da jesi.\"
* John Wooden *

\" Kad bi rajčice poželjele biti dinje pretvorile bi se u farsu.
Strašno me čudi što toliki ljudi tako silno žele biti netko tko nisu.
Ima li smisla pretvoriti se u farsu?\"

* Mitsuo Aide *
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
Koni,

Citat
A može li ljudsko društvo opstati bez svećenika odgovaram da vjerojatno može, no i postavljam pitanje može li to isto društvo bez električne energije, automobila, odjeće, lijekova...? Što sam htio ovom usporedbom? Htio sam pokazati da čovjeku za preživljavanje treba vrlo malo, no za kvalitetu života treba mu jako puno.

Tacno je to...ljudsko drustvo mora paralelno da se razvija na dva nivoa, na materijalnom i na duhovnom. Na materijalnom nivou, to je ekonomija koja podrazumeva podelu rada i rezultata rada, a na duhovnom, to je odnos medju ljudima prilikom rada i raspodele rezultata rada. Visok materajilani razvojni nivo podrazumeva visoku tehnologiju materijalne proizvodnje koja omogucuje coveku opstanak uz minimum ulaganja covekove radne energije, a visok duhovni razvojni nivo podrazumeva ravnopravne odnose medju ljudima prilikom raspodele rada i rezultata rada - do te mere dok se ti odnosi ne dovedu do nivoa one Hristoive zapovesti: “ljubi bliznjega kao samoga sebe”. To je takav duhovni nivo na kojem se ti odnosi nalaze u zajednicama, npr. pcela, mrava ili celija u ljudskom telu.

Sto se crkve i njenog shvatanja duhovnosti i morala tice, ona je zanemarila ovaj deo duhovnosti i moralnosti koju je Hrist propovedao i koji se moze naucno proveriti, dokazati, a sve zato da bi sama crkva mogla da grabi i gomila svetska blaga na stetu drugih ljudi, suprotno ovoj Hristovoj zapovesti, a paznju vernika je skrenula na obozavanje Hrista, proglasivsu ga prethodno Bogom, propovedajuci to kao najvisi oblik duhovnosti i morala. To je velika greska crkve prvo iz razloga jer Hrist nije Bog, a drugo, iz razloga sto, ono sto uistinu jeste Bog i sto treba”Ljubiti (Boga) svom dusom svojojm”, nije moguce sprovesti u delo na drugi nacen, do kroz “ljbav prema bliznjemu svojemu”. Nije zato sto “Ljubav prema bliznjemu svojemu” podrazumeva ljubav prema Svemu sto postoji i zato sto je istinski Bog upravo Sve sto postoji. “Ljubljenje” Hrista kao Boga je lazni moral i duhovnost jer Hrist nije Bog, a varanje, pljackanje i ubijanje ljudi, drugih bica i unistavanje prirode kako to sada cinimo, u ime Boga, je varanje, pljackanje i ubijanje samoga Boga jer je Istinski Bog sadrzan u svemu tome.

Citat
Isto tako meni kao kršćaninu za odnos s Bogom nije potreban nitko osim mene i NJega, no za kvalitetu tog odnosa potrebni su mi svećenici.

Nisu ti potrebni, ako ti daju laznu prestavu Boga i pogresno te usmeravaju!

Citat
Kao vjernik ne mogu priznati da Isus Krist nije Bog, jer vjerujem da jest.

Razumem te – moras tako verovati ako hoces da budes vernik! Ali pitanje je, ko te tera da budes vernik i da lazno verujes? Lazno verovanje uvek povlaci za sobom pogresno delovanje (primer inkvizicije), a pogresno delovanje je uvek greh. Kad god su inkvizitori spalili coveka na lomaci, pozivajuci se na svoju veru, zajedno sa svakim spaljenim covekom uvek je goreo i sam Bog.

Citat
I samo da kažem da ne vjerujem u Krista kao Boga jer ga je netko " izglasao" nego na temelju nekih dokaza, no ne samo njih. Tako usporedbu s mravim na mogu prihvatiti jer ja Krist za mene više od čovjeka.

Hrist je “vise od coveka” samo po tome sto je on taj koi zna, a covek je taj koji ne zna i koji ce se izjednaciti sa Hristom cim bude znao isto onoliko koliko i Hrist. A to je, cim bude znao pravo znacenje Hristove zapovesti “Ljubi bliznjega svoga kao samoga sebe” i kad tu zapovest bude poceo da postuje. Hristov zadatak na Zemlji i nije bio drugo vec da to ZNANJE na ljude prenese i ucini ih sebi ravnim.

Citat
Krist je na križu spasio sve ljude,

To je totalna hriscanska glupost i NEZNANJE. Hrist svojom zrtvom nije spasio apsolutno nikogga. Niko, ni na koji nacin, ni Hrist, pa ni sam Bog, ne moze spasiti ljude, do ljudi sami sebe. Mogu se spasiti samo kroz znanje i razumevanje Hristove zapovesti “Ljubi bliznjega kao samoga sebe” i nikako drugacije. Hrist je zeleo i imao nameru da spasi ljude na taj nacin sto je hteo da ih pouci kako sami sebe da spasu, makar se izlozio i opasnosti da ga ljudi ubiju, znajuci da se medju ljudima taj Univerzalni Zakon Ljubavi koji spasenje znaci, ne postuje i da svi ljudi upravo zbog toga ispastaju i da treba da im neko pomogne i pouci ih da takvih muka ljudskih vise ne bude. Medjutim, Hrist u toj svojoj nameri nije uspeo. Njegova zrtva je bila uzaludna jer ljudsko stradanje zbog neznanja i nepostovanja tog Univerzalnog Zakona Ljubavi nastavljeno je i posle smrti Hrista i ono traje sve do dana danasnjeg. Dobrim delom zahvaljujuci upravo Hristovim sledbenicima i njihovom pogresnom verovanju.

Citat
Slažem se s tobom da ne znam gdje će mi duša, no zato vjerujem da će u raj. O volji Božjoj možemo puno pričati, no ona je slušati onoga koga je on poslao.

Svi hriscani ’slusaju’ Hrista, ali nevolja je u tome sto ga jos uvek niko ”ne cuje.

Citat
A otkuda ti znaš da je volja Božja ono što si napisao?

Samo za trenutak odbaci svoju pogresnu veru i osluhni sta ti tvoj razum i Bog u tebi u vezi svega toga kazu i znaces i ti i svaki drugi covek sta je ”Volja Bozja. Uostalom sam ti je Hrist rekao sta je “Volja Bozija” – “Ljubi bliznjega kao samoga sebe” i “Ljubi Boga svom dusom svojom”. Ja ti ne govorim nista drugo do to isto, samo na drugi nacin, s  razlikom sto ti ja te dve Bozje zapovesti ne nudim kao veru koju nisi u stanju da razumes. Ja ti te dve Bozje zapovesti i tu “Volju Boziju” nudim kao ZNANJE, tj. kao NAUKU koju svako moze da proveri, sebi objasni i razume, do te mere da ne mozes nikako pogresno da ih protumacis, falsifikuje i u prakticnom zivotu pogresno primenis. Hrist je hteo da ucini to isto, da tu “Volju Boziju” ljudima prenese kao ZNANJE, ali u tome nije uspeo jer je prerano ubijen. Tako se agonija ljudskog roda, u nedostatku tog ZNANJA, produzila za celih dve hiljade godina.

Citat
Katolička nauka je da smo svi djeca Božja i da se tako moramo ponašati jedni prema drugima.quote

Znam ja da to hriscanska i katolicka nauka uci, ali ne kao znanje, vec kao veru koja razlicito vrednuje tu decu Boziju. Jednu proglasava i priznaje za bogove, a drugu za stoku koju treba “ubijanjem spasavati”.

Citat
Moralne norme nisu napisane jer nekome odgovaraju, jer ja nikoga ne poznajem tko nema problema s moralnim normama, zapovijedima, nego zato jer je to dobro.

Za verske moralne norme nikada se sa sigurnoscu ne moze tvrditi da znace “dobro” jer te norme nisu znanje, vec dogme. Na primer, za spaljivanje coveka na lomaci mozemo samo verovati da je dobro, a nikako i znati

Citat
Teologija je znanost koja se " bavi Bogom" i zato će ona biti uvijek potrebna, isto kao i biologija, kemija,.... Nijedna druga znanost ne može se baviti onim što nije njezino područje.

Bog kojim se teologija bavi NE POSTOJI, a ono sto ne postoji nikada ne moze biti podrucje nikakve znanosti, pa ni teologije, niti to nepostojece ikome moze biti potrebno, do jedino teologiji. A ono sto uistinu JESTE Bog, to uistinu i POSTOJI, a ono sto postoji uvek moze postati podrucjem znanosti i moze biti potrebno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
Ispred ovoga moga gornjeg posta bio je jos jedan kao odgovr Koniju. Dakle, sa dva posta sam odgovorio Koniju, a sada vidim samo jedan. Da li sam ja to nesto pobrkao ili mi je neko izbrisao jedan post...pitam se?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1404
Ljubo

Iz svog tvog dosadašnjeg pisanja vidi se da si čovjek koji ima bogato životno iskustvo ( pročitao sam tvoj " životopis") i primjećuješ ono što je važno, a to je zapovijed Kristova " Ljubite svoga bližnjega, kao seba samoga". Ne poznajemo se osobno, no moram ti reći, a to mogu potvrditi oni koji me poznaju, da sam osoba koja prije svega naglašava tu zapovijed, uz tumačenje da je ta zapovijed prije svega drugoga, tj. hoću reći da se kršćaninovo vjerovanje vidi kroz njegov odnos prema bližnjemu. Sad ću dati malo svog tumaćenja: mi nikad ne možemo znati jesmo li na dobrom putu, kod nas vjernika, na onom putu koji Bog hoće, osim po tome da slijedimo zapovijed koja nam je dana. Ona je garant da smo na dobrom putu.

No, iako se u toj zapovijedi slažemo, moram nastupati i kao pripadnik Crkve pa ti odgovarati s tog stajališta, što ću dalje i pokušati.

Već sam implicite odgovorio na pitanje da je Crkva malo zanemarila Kristovu zapovijed, s čim se potpuno slažem, no mislim da ju ona nije zaboravila, nego ju samo pokušava izreći u vremenu i situaciji, stavljajući naglasak na neke druge stvari, no uvijek imajući u vidu dobro čovjeka. Danas se jako puno govori o ljudskim pravima i kako se ona krše i zato se čini da Crkva samo o tome govori, no u pozadini toga je briga za čovjekovo dobro i dostojanstvo, a to je u neku ruku i čuvanje Kristove zapovijedi.

Tvoj stav da je sve bog povratak je u ranu povijest svijeta kad je čovjek obožavao i klanjao se prirodi kao božanstvu. Tako je čovjek vidio u svemu boga: u suncu, mjesecu, kiši, tuči, ratu, ... Kršćanstvo nije takvo. Ono poštuje prirodu, no ne smatra ju božanstvom. Kršćanstvo je proizišlo iz židovstva, a glavna odlika židovstva je ta da je to religija s jednim bogom, i preuzelo ideju o jednom Bogu - monoteizam.

Svećenici su bitni za moj odnos s Bogom, jer samo oni, po vjerovanju Crkve, predstavljaju Krista, predvode misu ( Sv. pričest) i daju odrešenje, što je temelj kršćaninova života.

Pitanje tko je sve vjernik je veliko, i teško je objasniti, no ne vjerujem tako da bih bio vjernik, nego sam vjernik i vjerujem.

Je li ja, i mi kršćani, krivo vjerujemo? To ne mogu biti siguran, ako gledamo onu zapovijed koju nam je dao Krist. Dok tako vjerujemo, a i činimo mislim da dobro vjerujemo. A što se tiče vjerovanja u Boga također mislim da dobro vjerujemo jer vjerujemo " onomu koga je on poslao", a koji nam i sam kaže da nam je pokazao Boga.

Mislim da pogrešno djelovanje ne proizlazi iz lažnog vjerovanja, nego iz pogrešnog tumačenja vjerovanja.

Slažem se da je Isus Krist više od čovjeka jer on zna, a čovjek ne zna. A što on to zna? On zna i poznaje Boga jer je njegov sin: " Nitko ne pozna Oca doli Sin ..."

Vidiš u tome je razlika: kršćani vjeruju, barem načelno, da je Isus umro " radi nas i radi našeg spasenja" i da nam je pokazao put nasljedovanja toga spasenja.

Isto se slažem da ljudi slušaju Krista no da ga ne čuju.

Prihvaćam tvoju argumentaciju volje Božje kao slijed dviju zapovijedi i to je znanje, ali ujedno i opći moralni zakon. No za vjeru je bitno i još nešto, ona traži još dublje, ako hoćeš više - traži onoga koji je usadio to znanje u ljudski duh. Tu vjera čini iskorak dalje od znanja.

Teologija proučava ono što kršćani vjeruju, u kojeg Boga oni vjeruju. Ona je tu da bi približila sliku Boga čovjeku, i sigurno nikad ne može biti sigurna da ga točno naučava, osim po vjeri u Duha Svetoga.

Ne znam što se dogodilo s tvojim prvim postom.

Pozdrav
IP sačuvana
social share
\" Brini se više za svoj karakter nego za svoj ugled. Karakter je ono što uistinu jesi, a ugled je ono što drugi misle da jesi.\"
* John Wooden *

* Mitsuo Aide *
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Zvezda u usponu

Legum servi sumus ut liberi esse possimus.

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 2135
Zastava tako blizu, a tako daleko
mob
SonyEricsson 
@ Ljubo

Ni ja doista ne znam šta se dogodilo s tim tvojim prvim postom. SF mi je rekao da često zna doći do pogrešaka u skripti, al moje znanje je premalo da ti mogu odgovoriti u čemu je problem. U svakom slučaju obavjestit ću SF-a o tome, pa možda nije sve izgubljeno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
Koni,

Mi smo izneli svoje stavove do karaja - ja svoja licna zivotna iskustva, argumente i logiku, a ti svoju veru. Mislim da se ovim nasa diskusija iscrpela i da vise nemamo sta novo jedan drugom reci. Ne verujem da iznosenje tih mojih iskustava, argomenata i logike moze uticati na tvoju veru, niti tvoja vera na moje argumente. Za sada tako je, kako je. Proces razvoja ljudske svesti u skladu sa razvojem znanja iza kojeg stoji nauka, tj. iskustvo, argumenti i logika, je spor. Na planeti je ogroman broj vernika kojih se argumenti, logika i nauka ne ticu. Oni zele da njihova vera vecno ostane nepromenjena jer misle da je dobro samo tako kako oni veruju i nikako drugacije. Imamo primer upravo lomaca koje su nekoliko vekova neprestano sirom evrope gorele upravo zato jer se verovalo da je to nesto sto je nuzno i dobro. Verski fanatizam raznih vrsta u svetu je jos uvek veoma jak, a posledica toga su ljudska stradanja i patnje jer fanatici veruju da zaista cine dobro. Primer nase balkanske tragedije vec sam pominjao. Svez primer takvog fanatizma i ljudske tragedije je upravo covek kojemu u Indoneziji sude za onaj teroristicki akt na Baliju kada je poginulo preko dvesta ljudi, koji se na sudjenju javno svima cereka u lice da svi vide koliko je on sretan sto je to uradio, verujuci da je zaista ucinio dobro delo. No, sta se tu moze? Kazem, tako je, kako je. Mozda jednog dana shvatanja ljudi se promene i stanje se popravi. Ukoliko nas pre toga neki fanatik sve sa planetom Zemljom ne digne u vazduh verujuci da cini "Pravdu Boziju".

Tebe licno procenjujem kao osobu koja zaista zeli svakome dobro, a koliko je to moguce izvesti kroz dogme sumnjivog porekla i znacenja i kroz organizovanu religiju, o tome sam na razne nacine vec izrekao svoj stav.

Budi mi pozdravljen.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1404
Ljubo

Već sam jednom rekao da ne znam koliko će utjecati ova naša rasprava na stav " onog drugog", jer svatko od nas, ne samo mi nego svi ljudi, više se orijentiraju na govorenje nego na slušanje, a mnogi će reći da je slušanje važnije od govora i s njima se slažem. I jedan i drugi smo više pazili na svoj stav i " branili" svoju poziciju i priznajem da sam tu dosta puta govorio, a manje slušao, no na neke stvari si mi skrenuo razmišljanje. Teško je danas u svijetu, ovakvom kakav jest, širiti ideje a da te ne smatraju fanatikom. Mislim da se u svakome od nas krije jedan, koji u određenim situacijama iziđe na površinu. Tako imamo onakve o kojima ti govoriš, koji ubijaju druge jer misle da je to vjerski utemeljeno, a imamo i one koji čuvaju vjeru takvom kakva je. Za mene je u oba slučaja govor o fanatizmu, jer čovjek, a pogotovo vjernik mora živjeti u svijetu i " disati kako svijet diše". Zato više ne vrijede samo oni - vjerski - argumenti koji su vrijedili u 15. stoljeću. Treba živjeti u 21. stoljeću i imati argumente 21. stoljeća, no opet priznajem da sam i sam u nekim stavovima imao argumente iz prošlosti.

Iz tvoje prve rečenice čini se kao da ti imaš samo argumente, životno iskustvo i logiku, a ja vjeru, no ne slažem se s tim. Mislim da i ja u svojoj vjeri imam i životno iskustvo i argumente i logiku, a ti u svom pisanju određenu vjeru.

MOže li se kroz odganiziranu religiju željeti svima dobro? Čini se zanimljivo pitanje i moram odgovoriti da može, jer, ako uzmemo mene za primjer, želim dobro jer su me roditelji to naučili a i učio sam to u Crkvi. Crkva me nikad nije naučila ništa loše, a naučila me da cijenim i poštujem svakog čovjeka, bez obzira na njegovo porijeklo, vjeru, boju kože...

Pozdrav
IP sačuvana
social share
* John Wooden *

* Mitsuo Aide *
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
Koni:

Citat
Može li se kroz odganiziranu religiju željeti svima dobro? Čini se zanimljivo pitanje i moram odgovoriti da može,

I moje misljenje je da se kroz organiziranu religiju moze zeleti svima dobro, ali da su to uvek i samo ”puste zelje”.

Citat
Crkva me nikad nije naučila ništa loše, a naučila me da cijenim i poštujem svakog čovjeka, bez obzira na njegovo porijeklo, vjeru, boju kože...

Ne mozes centi dugog coveka ako je tvoja vera drugacija od njegove, jer bi tada morao da cenis i njegovu veru jer on se sa njom identifikuje... do te mere da ona postaje njegov osobni podatak.  A ti ne mozes ceniti njegovu veru, jer tvojoj bi automatski u tvojim ocima umanjio vrednost. Naprotiv, ako zelis u svojoj najdubljoj intimi da zastitis svoju veru od drugih vera, a time i sebe u toj veri, ti moras da verujes da je samo tvoja vera prava i da prezires sve druge, sto ne mozes nikako uspeti a da ne prezires i druge ljude druge vere. Isto kao sto i oni duboko u sebi preziru tvoju veru i tebe kao njenog pripadnika jer i oni  jedino na taj nacin u sebi mogu stititi svoju veru i sebe, od tvoje vere i tebe. Ne moze drugacije jer takva je logika i takva je praksa koja je bezbroj puta dokazana. Eto, u tome je nevolja. Ne vredi ovu cinjenicu negirati ili zatvarati oci pred njom. Zbog toga, vernici svih vera uvek imaju potrebu da druge vere i njihove vernike napadaju i na taj nacin svoje vere i sebe, samima sebi uvek iznova dokazuju, tako da jedino pravo pitanje o kojem bi ovde trebalo raspravljati, jeste pitanje, da li smo vazniji mi kao ljudi, ili su vaznije nase vere? Kako sada stvari stoje, svi vernici sveta ce reci da su njihove vere vaznije od njih samih (dokaz =“za krst casni krvcu prolevati”, “sveti rat” i sl.), jer su toliko privrzeni svojim verama da misle da, ako njihove vere propadnu, propasce i oni zajedno sa njima, prosto iz razloga jer je takvo misljenje takodje sastavni deo njihove vere koje mora da se postuje.

To je razlog sto ja mislim da se jedino naukom ovaj svet moze spasiti od vernika i njihovih verovanja i vera. Naukom koja ce konacno izjednaciti sva njihova verovanja i od njih napraviti samo jednu veru. Ili ih oboriti sva i staviti tacku na njih.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Zvezda u usponu

Legum servi sumus ut liberi esse possimus.

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 2135
Zastava tako blizu, a tako daleko
mob
SonyEricsson 
Citat: Ljubo

Kako sada stvari stoje, svi vernici sveta ce reci da su njihove vere vaznije od njih samih (dokaz =“za krst casni krvcu prolevati”, “sveti rat” i sl.), jer su toliko privrzeni svojim verama da misle da, ako njihove vere propadnu, propasce i oni zajedno sa njima, prosto iz razloga jer je takvo misljenje takodje sastavni deo njihove vere koje mora da se postuje.

To je razlog sto ja mislim da se jedino naukom ovaj svet moze spasiti od vernika i njihovih verovanja i vera. Naukom koja ce konacno izjednaciti sva njihova verovanja i od njih napraviti samo jednu veru. Ili ih oboriti sva i staviti tacku na njih.

S prvim odlomkom se ne bih nikako mogao složiti. I ranije me čudilo kako to da nisi potegao pitanje prave vjere i samo nominalnog priznanja iste. Mislim da bi ti koji živiš u Australiji barem trebao dobro znati (i naravno to  slobodno reći, jer ti ne možemo reći da to nije istina) koliko je danas opala uloga religije, odnosno religijske pripadnosti.

Za drugi odlomak bih mogao ironično reći da si potpuno u pravu. Naime znanost nam je dala sposbnost da bacanjem jedne ili dvije bombe "riješimo" ne samo vjernički problem nego i sve probleme uopće.

No ono što sam zapravo htio reći je to da znanost ma koliko dobra učinila svojim razvojem čini isto toliko i zla. Najvažnije otkriće je bio pronalazak luka i strijele jer je plemenima koja su ga prva našla omogućio da pokore ostala i da time više prosperiraju. Sav razvoj znanosti je uvijek bio ukorak s razvojem novog i jačeg oružja. Prema tome ne možeš znanost uzdizati iznad religije kao važniju i pogodniju za čovječanstvo, a da pri tom ne priznaš i činjenicu da je religija imala pozitivnih strana, a bez obzira na mnoštvo religija da vjernici istih mogu usvojiti njihove glavne principe sva zla se ne bi događala. Znači problem je u samom čovjeku, jer isti taj čovjek koji je u ime religije slao druge na lomaču je u ime znanosti omogućavao ubijanje tisuća nevinih i konstantno razvijao nove načine za to.

Organiziraju li danas Katolička crkva ili Pravoslavne crkve ubijanja inovjeraca? NE. Neki se na njih pozivaju, ali inkvizicija i sudovi za vještice ne postoje.
Pronalaze li danas znanstvenici sve modernije načine za ubijanje i uništavanje? Pronalaze. Treba li zbog toga nestati i znanost?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 47
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.