Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Sep 2025, 23:37:03
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Kako su nastali danasnji ljudi?
Evolucijom
44%  (212)
Bog ih je stvorio
38.6%  (186)
Nesto trece
17.4%  (84)
Ukupno glasova: 482
Idi dole
Stranice:
1 ... 485 486 488 489 ... 545
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sveto pismo ili Darvin?  (Pročitano 950795 puta)
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
Nokia Luvmya 520
Cekaj, ako sam te pravilno razumeo bibliju su pisale mentalno obolele osobe?
Nisi me pravilno razumeo, da bi se to desilo potrebno je procitati sta sam napisao.

Mentalno obolela osoba je ona koja tvrdi da su bica koja nisu covek ili coveku poznate zivotinje a opisana su u bibliji - stvarna.
Znaci svako ko tvrdi ( a ne ko veruje )da postoje andjeli, demoni, zmije koje govore, kip od gline koji postaje covek od krvi i mesa.... su mentalno poremeceni.
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Liberté, égalité, fraternité!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
Zastava Vozdovac - Republika
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0
mob
Samsung S7
Cekaj, ako sam te pravilno razumeo bibliju su pisale mentalno obolele osobe?
Nisi me pravilno razumeo, da bi se to desilo potrebno je procitati sta sam napisao.

Mentalno obolela osoba je ona koja tvrdi da su bica koja nisu covek ili coveku poznate zivotinje a opisana su u bibliji - stvarna.
Znaci svako ko tvrdi ( a ne ko veruje )da postoje andjeli, demoni, zmije koje govore, kip od gline koji postaje covek od krvi i mesa.... su mentalno poremeceni.

Jesam procitao sam evo:

Citat
Kada bi ti mentalno obolela osoba rekla da je automobil ustvari zver sa cetiri noge koja pije benzin i juri ljude, da li bi se ti upustao u pokusaj da toj osobi objasnis sta je automobil ?!?

I evo da to prebacimo na bibliju.

Dakle dolazi mentalno obolele osobe i pricaju nam da su andjeli, demoni, zmije, mojsije, zbun koji govori, satane, belzebubi neki entiteti koji stupaju u medjusobnu interakciju, kao i u interakciju sa ljudima. Onda to i napisu na komadima papirusa i voila posle 2000 godina to je i dalje najcitanija knjiga svih vremena.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
Nepoznat
Browser
Nepoznat -
mob
Samsung 
Aj ne lupajte, mentalna poremećenost  najčešće nema veze sa verovanjima, već sa određenim poremećajima psihičkih funkcija. Kod većine vernika psihičke funkcije su okviru normalnih parametara. U suprotnom većina ljudi na planeti bi bila poremećena.
Ako je neko ubeđen da priča sa zmijama, Bogom, anđelima... ili vidi kojekakve korakondžule, onda možemo posumnjati na neki poremećaj.
Ako samo veruje u to, može eventualno biti smatran naivnim, neobrazovanim, izmanipulisanim i sl, nikako poremećenim ili bolesnim.
« Poslednja izmena: 24. Maj 2011, 18:50:22 od Makros_Crni »
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
Nokia Luvmya 520
Aj ne lupajte, mentalna poremećenost  najčešće nema veze sa verovanjima, već sa određenim poremećajima psihičkih funkcija. Kod većine vernika psihičke funkcije su okviru normalnih parametara. U suprotnom većina ljudi na planeti bi bila poremećena.
Ako je neko ubeđen da priča sa zmijama, Bogom, anđelima... ili vidi kojekakve korakondžule, onda možemo posumnjati na neki poremećaj.
Ako samo veruje u to, može eventualno biti smatran naivnim, neobrazovanim, izmanipulisanim i sl, nikako poremećenim ili bolesnim.
Nema potrebe za persiranjem  Smile kristalno jasno sam naglasio da je mentalna poremecenost vezana za tvrdnju a ne za verovanje.
Postoje razni nivoi mentalne poremecenosti.
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
Nepoznat
Browser
Nepoznat -
mob
Samsung 
Govorio sam u množini nisam persirao.

Vernici su često toliko sigurni u svoja verovanja da su spremni da tvrde.
Svaki verujući musliman npr. će tvrditi da postoje šejtan, meleci i džini kao entiteti jer ga vera tera na to. Ako ne posvedoči  da sve to postoji ispao je iz vere.
Takva verovanja nisu pokazatelj nekog patološkog stanja, često se sreću kod ljudi sa očuvanim psihičkim funkcijama.

Doduše, nekad je između patološkog i normalnog teško povući granicu. Jaka ubeđenja mogu dovesti nekih poremećaja mišljenja po sadržaju. Ako takva verovanja preokupiraju čoveka i remete njegovu kritičnost, sposobnost da rasuđuje i odlučuje, onda imaju bolesni karakter. Na sreću to najčešće nije slučaj.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
Nokia Luvmya 520
I evo da to prebacimo na bibliju.

Dakle dolazi mentalno obolele osobe i pricaju nam da su andjeli, demoni, zmije, mojsije, zbun koji govori, satane, belzebubi neki entiteti koji stupaju u medjusobnu interakciju, kao i u interakciju sa ljudima. Onda to i napisu na komadima papirusa i voila posle 2000 godina to je i dalje najcitanija knjiga svih vremena.
Osobe koje su pre 2500 - 3500 godina pisale bibliju su ekvivalent ljudi koji danas pisu naucnofantasticne romane ili basne.
IP sačuvana
social share
Jewpiter
Jewpiter

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37017
Zastava Antofagasta
OS
Nepoznat
Browser
Chrome 11.0.696.68
batice znas li ti uopste kako su pisana jevandjelja
« Poslednja izmena: 25. Maj 2011, 00:54:15 od sez »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
Bosch ima centrifugu
NA to pitanje niko nema tacan odgovor....postoje teorije - kao teorije praska ili evolucije. Nasjstarija Biblija koju posedujemo je napisana oko 450god posle Hristove smrti a i ona je u pracicima ali dosta dobro ocuvana.
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
HTC Wildfire S
Citat
Kako možeš biti agnostik, a govoriš da znaš da Bog postoji? Mislim... valjda znaš šta je agnosticizam, u potpisu držiš link ka temi koja se je posvećena njemu.

Agnostike ne interesuje kakvog je oblika Bog, gde mu je gajba i kakav mu je imidž... interesuje ih da im neko da čvrst dokaz o njegovom postojanju, jer upravo je to ono što oni dovode u pitanje.

Ako ti znaš da Bog postoji i ne treba niko da te ubeđuje, ne možeš biti agnostik. Možeš samo da budeš teista... a kakav teista to je sasvim nebitno... pick one  Smile

Vrlo lako. I iskreno.  Smile
Naravno da znam.  Smile
Prvo, postoji više vrsta agnosticizma. Smile Više varijacija.  Smile

Kategorizacija je u ovom slučaju nepotrebna, ali sasvim razumljiva, jer je to jedan od načina na koji mozak funkciniše.  Smile
Al' nemoj ovo posmatrati sa isključivošću... nije sve tako prosto i jednostavno.

Ne mogu biti teista nikako. Jer ne verujem da bog postoji, znam da bog postoji.  Smile

Dalje.

Izuzetno je važno šta je bog, u suprotnom je sasvim nebitno dal' on postoji ili ne postoji. Jer to nema nikakvog praktičnog efekta na život i svet oko nas.  Smile (Drugo je, verovanje da to ima nekog efekta. S druge strane to verovanje je podjednako isto kao da veruješ da će ti se nešto loše desiti ako ti crna mačka pređe put.  Smile )
Dakle, ja ne znam šta je bog. (odnosno u kojem obliku)
To neznanje me čini agnostikom.  Smile
(da se ne lažemo, ne znaju ni ostali ljudi, samo toga ili nisu svesni ili su ignorantni)

Zašto je bitno šta je bog?
Prvi razlog sam već naveo. Nema nikavog praktičnog efekta i koristi... samo znanje (ili verovanje  Smile ) da li postoji ili ne postoji.
Da je to u pitanju. Odavno bi rešili taj problem, podelili se na one koji podržavaju da bog postoji, i one koji ne podržavaju. I nastavili sa svojim životima. Međutim, s obzirom da nekoliko hiljada godina unazad raspravljamo o tom pitanju... očigledno da nije to u pitanju. Smiley I da je mnogo bitnije šta je on. I u kojoj uopšte formi.  Smile
Drugo. Ti si ono što te definiše. Potpuno je nebitno dal' si mrtav ili živ. (mislim, bitno je tebi  Smile ) al' mrtav ili živ, postojao ili ne postojao... ono što si ti radio, mislio... i sve ostalo vezano za tebe... je ono što si ti. Smile
*Hipotetički, možemo napraviti i tvojeg ispraznog klona koji će posedovati 100% tvog genetskog materijala, ali bez tvog životnog znanja... to i dalje nisi ti. Ni približno.  Smile
Na isti način je irelevatno dal' bog postoji ili ne postoji.
Bitno je ono što ga definiše.
Ne znamo sa sigurnošću šta ga definiše.
Treće. Moj problem sa vernicima je što su isuviše sebični.  Smile (zapravo, to je samo jedna od osobina koja mi smeta Smile ). Sebični iz razloga što znaju da za svog života neće otkriti šta je bog... i onda preskaču mnoogo koraka zbog tog straha. I idu slepom verom, ne samo na to da postoji... već su osmislili i šta on radi i čime se bavi. I dugo su bili ubeđeni da živi negde na nebu i posmatra tvoj život svakodnvevno svakog sata, minuta... i vrlo je zabrinut šta ti radiš i da li poštuješ specijalnu knjigu koju je napisao itd itd itd.  Smile Mnoogo je kume.  Smile
I na kraju se pomire s time. I samim tim više nemaju ni izazova da istražuju... i što je najgore, ne usuđuju se ni da preispituju više svoje stavove i verovanja. Zato je religija jedna ogromna kočnica.
Slikovito, vernici su od puzanja došli do letenja. A prethodno su zaobišli hodanje i trčanje. Smile  I leteli bi oni tako dugo, da nema gravitacije.  Smile
Stvar kod agnosticizma je što to nije defetizam. Kako većina ljudi smatra kad ocenjuje agnosticizam.
Nije to... aha, ne znam da li ima boga i šta je on, neću nikad ni znati i neću više ni da mislim o tome.
Ne. Nakon toga sledi nastavak.. a to je da se sazna šta je to. Empirijskim činjenicama, korak po korak. I to zahteva vreme. Mnogo duže od beznačajnog i kratkog ljudskog života.
Samo prethodno moraš razumeti i prihvatiti da "ne znaš".
Isto kao što alkoholičar pri stupanju u AA mora sam spoznati da je alkoholičar i da ima porok, da bi nastavio sa lečenjem.  Smile
(siguran sam da ćeš uspeti samostalno da izvučeš zaključak iz trećeg razloga na pitanje "Zašto je bitno šta je bog?" )

Što se tiče ateizma.
On mi je bezbroj puta bliži nego teizam.
Ali on na kraju krajeva ima svoje nedostatke.
Osnovna razlika izmedju agnosticizma i ateizma je da se u agnosticizmu diskutuje pitanje racionalnog dokazivanja egzistencije, dok se u ateizmu radi o bukvalnom negiranju samog Boga i kao takav ima svoje nedostatke prilikom diskusije. Samim time je agnosticizam filozofski pogled na teološka pitanja, dok se ateizam nalazi na suprotnoj strani samog teizma.
Razlika za neke deluje prividna i suviše mala, zbog čega se, nažalost često pogrešno agnosticizam redovno koristi kao sinonim za slabiju formu ateizma. Smile

Dalje.
Što se tiče "evolucije"
Razumeo sam šta si napisao (da ne citiram pojedinačno tvoj komentar i komentar iz hrvatskog časopisa).. i delimično se i slažem s nekim delovima.
Ali barem probaj na prijateljski način da razumeš ono što sam ti napisao u trećem razlogu (iznad).
Jer.
Za neke stvari je potrebno vreme.
Ne možeš dobiti sve i odmah. Smile
Nauka sebi dozvoljava pogrešivost u cilju unapređivanja.
Zapravo to je najslabija karika nauke, ali je neophodna karika.
Religijske dogme su varanje.
One uvek imaju odgovor. I na svako teško pitanje postoji odgovor. (ah, čudni su putevi gospodnji.  Smile I tako je On hteo.  Smile)
Za razliku od nauke.
http://splendidelles.files.wordpress.com/2007/11/science-vs-faith.png

Samim tim, ako je neka izdvojena stvar trenutno pogrešna u nekoj teoriji... ne znači nužno da cela teorija pada u vodu.

Dalje.

U pravu si:
Citat
siguran da se već za ovih 485 strana vodila rasprava o ovome. Jednostavno je to neko sigurno potegnuo do sada.
Smile

Svakako da postoje dokazi.
Ali da bih dokazao, moram se razbacivati sa linkovima.
Takva vrsta diskusije ovde retko kad bude uvažena. I samim tim korisna.

Primera radi... ovaj momak. nofx0023 Smile
Postavio čovek gomilu kvalitetnog sadržaja. Al' većina ljudi samo prejuri preko toga.
Tako da... i nema neke svrhe. Nažalost. Smile
(al' s druge strane to isto rade i sa religijom.  Smile
http://forum.burek.com/misao-dana-t22226.msg8754744.html#msg8754744
 Smile )

Neću biti skroman.
Poznat mi je Wallace. (doduše, ne nešto specijalno, al susretao sam se)
Istina, bio je naučnik.
I indvidualno je razvijao svoju intepretaciju evolucije uporedo sa Darvinom.
Al' ono što je zaboravio da navede (čovek iz tvog post-a) je jednu vrlo bitnu stvar. Darvin je imao 20 godina istraživačkog rada. Smiley Vrlo bitna stvar kad govorimo iz perspektive nauke. Vrlo bitna. Smiley Gotovo presudna.  Smile
Volas je imao sjajnu teoriju, istina, al' nije uspeo da je potkrepi sa dovoljno podataka usled nedostatka istraživanja da bi ta teorija stajala sama za sebe. Mogla je jedino da se prilepi uz Darvinovu teoriju.
Dalje, njih dvojica nisu bili u kompletnom konfliktu... slagali su se u mnogim stvarima, al' u nekim stvarima i nisu... što je bilo sasvim dovoljno da ga Darvin šutne iz teorije evolucije.  Smile
Takođe.
Jedna vrlo ironična stvar. Smile
Autor postavljenog komentara... dok osuđujuće komentariše pojavu "ljudske psihopatologije" (moja etiketa - ne zameri) u današnjem razumevanju i iznošenju teorije evolucije. (Kad neka teorija postane dogma, nauka umire i sl. što je u pravu ) on na isti način opisuje odnos Volasa i Darvina, sugestira da je Darvin nešto podmuklo uradio, da je naučna zajednica drsko izbrisala Volasa. Primećivanje odnosno konstatovanje "rasizma" itd itd itd.
Što na jedan poseban maliciozan način opisuje Darvina i današnje naučne krugove, i "zaboravljenog" Volasa s druge strane. I baca jednu posebnu svetlost na svemu tome, pa slika može delovati drugačije.
To je. Ironično. Takođe posledica "ljudske psihopatologije". Smiley
Ja bih to nazvao
http://en.wikipedia.org/wiki/Lie#Lying_by_omission
 Smile
To ti je isto kao da opravdavaš zločin, zločinom.
Jeste da smo pobili mnogo ljudi... ali i oni su. Smile

(Volasove poglede na "spiritualnu evoluciju" ipak ne bih komentarisao.  Smile Smile Ali bih dodao da se Darvinovo negodovanje povodom ovoga sastojalo u tome što seksualna selekcija može vrlo lako objasniti neke od Volasovih...  Smile "spiritualnih"... "duhovnih"...  hipoteza  Smile )

Khm.
Makroevolucija. Smile
"Makroevolucija" je prvenstveno irelevantan termin koji u principu niko i ne koristi.
Evolucija je evolucija.
Velike promene zahtevaju veliku količinu vremena.
Ako se već insistira na tom terminu, dokazi za "makroevoluciju" svakako postoje.. najbolje vidljivi u evoluciji određenih biljaka.
Ali su na neki način ti dokazi apstraktni i teški za razumevanje jer je teško odrediti i definisati razliku gde prestaje mikro a gde počinje "makroevolucija"
Zato kažem... evolucija je evolucija.

Citat
U principu, devojka je rekla da ne veruje ni u jedno ni u drugo.

Ma pusti me Bambine... Smile  ona je, otkad se navukla na Bušovce, u nekom svom LSD svetu u poslednje vreme. Viš' da je poluđela.  Smile Još će kako je krenula osnovati sopstvenu religiju oko Noela.  Smile   Smile

Citat
Dobro, al kad se pokrene tema o evoluciji neizostavno je da se pokrene tema i o nastanku života. Te dve priče su usko povezane, prevashodno zato što je njihova pozadina u najvećoj meri konfrotacija dva stava : ima Boga - nema Boga. Oni ljudi koji frljaju evolucionističkom teorijom uglavnom pokušavaju dokazati ovo drugo, pa u okviru toga je naprosto neizbežno a da se isti ne pitaju i o samom nastanku organske materije, ponajviše zato što tek tu nemaju apsolutno nikakvo pokriće. 

Slažem se. U pravu si.
Ali.
Takođe.
Ne možeš oboriti teoriju evolucije iz razloga što ne objašnjava nastanak života. (mislim možeš, ali ono...  Smile nema smisla.  Smile )
Jer, opet ponavljam... to joj i nije posao.  Smile

Citat
Ja to ne sporim, niti sam na to insinuirao. Ono na šta sam insinuirao je to da mi je poptuno vanrazumski i izvan svake racionalne logike da jedna životinja izađe iz te prenaseljene, bogate svim i svačim i (ništa manje važno) daleko veće sredine, na jednu poptuno nepoznatu i daleko manju sredinu gde nema apsolutno ničega i kao glavna fora - gde ne može da diše!

Prvo.
Ne bih se baš složio da... nema ničega.  Smile
Drugo.
Moraš razumeti jednu vitalnu stvar oko evolucije.
Ništa nije "izabrano" da izađe, uđe i sl. Jednostavno je... evoluiralo. Smile
Jedinka kreira i izobličava (da ne kažem evoluira i mutira Smile ) svoj budući oblik po potrebi sredine u kojoj se nalazi i teži da se nađe. I to je neprestan proces. Koji se još uvek odvija.
A neće se sredina kreirati po potrebi jedinke majku mu.  Smile Neće breg Muhamedu.  Smile
Ja sam ovde (možda čak i na ovoj temu) imao priliku pročitati genijalno zapažanje i konstataciju pojedinih ljudi... khm... elem ... da je Bog stvorio planetu iole drugačijom, ne bi bilo (ovakvih) ljudi. Smile
Bravo genije.  Smile (to je valjda dokaz da bog postoji  i da nas puuuno voli.  Smile )
Iako on na ovoj temi u svom iracionalnom verovanju čvrsto veruje da je bog stvorio planetu za potrebe čoveka (da zanemarim što je učinio nepristupačnim 4/5 planete za svojeg kućnog ljubimca Smile Drkadžija.  Smile ) mnogo je ipak logičnije i meni mnogo manje vređa inteligenciju teorija da se čovek (primera radi) oblikovao po uslovima koje zadaje planeta.  Smile
Da je kojim slučajem gravitacija bila veća od ove. Sasvim je sigurno da bi ljudi izgledali drugačije... možda niže.  Smile
Da gustina vazduha bila drugačija... pticama bi se sasvim sigurno drugačije oblikovala anatomija tela.
itd.
Dalje.
Kako to misliš ne može da diše?
Pa i dan danas najrazvijenije vrste u moru (i ostale, ali ako već tražimo inteligentnije životinje za primer), recimo delfini i kitovi... razvio im se orgainzam da uzimaju kiseonik iz vode (H2O). I filtriraju so.
Za koju sam ti već rekao da dehidrira i ne doprinosi razvitku.
Ne čini li ti se razumnim da određene vrste "potraže" sredinu bogatiju kiseonikom? Smile Bogatiju nego u okeanu. Koja pritom nema ni so?  Smile
Vratimo se malo unazad. Smile
Zaboravljaš na biljke koje su uspele da se pojave prethodno i prilagode sredini bogatoj ugljen-dioksidom koji uz pomoć sunčeve svetlosti pretvaraju u kiseonik.  Smile U narodu još poznato i kao fotosinteza.  Smile
Ta sredina je em manje-neprijateljska (za razliku od te koju pominješ) em ima novi izvor hraneSmile
Izlazak na kopno je bio prosto rečeno - neizbežan.  Smile

Citat
Sve ovo je, u najvećoj meri, Božije delo.

Ne mešaj Zdravka Čolića sad u ovo.

Smile

Ono postoji bez obzira na verovanje i ne zavisi od istog... isto koliko možemo tvrditi da je 2+2=4 uvek i zauvek, čak i u celom haosu.

Ах... ноетика... Давно заборављена књижица у старом торбаку.  Smile

Дакле Бог у том случају постоји, свиђало се то теби или не.  Smile

Ubedili ste me.
Poričem sve što sam ikad napisao ovde.
Hrišćansko verovanje (čak i ono sa zmijom koja priča) je nepremostiva istina...
... dokaz za to je da se bog razume u proste aritmetičke operacije i njihove zakone.

xD

Jooj Magic... ja sam toliko umoran od tih argumenata u forsiranu korist hrišćanstva da me mrzi opisivati.
Posebno na ovoj apologetika temi na kojoj vi ljudi neprestano silujete logiku u svoju korist. Pronašli ste novi dom, novo utočište za vaša iracionalna uverenja, i verujete da možete bilo šta progurati drugima dok se nalazite u tom oklopu logike.
I prisvajate stvari koje se ne mogu stvarno prisvojiti.
(Samo da ti kažem da su pohlepa i zavist grehovi  Smile )
To se može uporediti sa onim tipom iz Malog Princa koji popisuje i prisvaja planete jer ih niko ranije nije prisvojio.
I iz nekog razloga duboko veruje da ih poseduje i odgovara za njih. 

Khm.

Ono što se može zaključiti je da "večna istina" postoji i bez obzira na (vašeg) boga... sviđalo se to njemu ili ne. xD
Samim tim, "svemoguće" gosn. Biće ili nema dovoljnu moć da poništi to, ili nije bog. 
Ili oboje.  Smile
I sasvim sigurno ne dokazuje da postoji sila u svemiru koja interveniše svaki put kad treba da pobediš na nekom sportskom takičenju.  Smile

I nemoj mi citirati bibliju u kojoj se govori da je vrhunski cilj "istina".
Posebno ne pozitivna istina, jer nemam pojma šta je to. Istina je istina.
I kao takva nije dobra, ni loša, ni ružna ni lepa, ni vredna, ni beskorisna, ni mala ni velika... nema nijedne od tih karakteristika dok joj mi sami ne prisvojimo.
I pritom ne interpretiraju svi ljudi te pojmove na isti način. Za 2 čoveka jedna ista stvar može biti i lepa i ružna.
Istina je istina.

I naravno sad će da sledi ontološki "dokaz"
Od tog argumenta sam tek umoran.
Mislim, da li imaš osećaj kad se vraćaš kući da ćeš se svakog trenutka sudariti sa magičnim letećim gej jednorogom koji nas vodi na planinu slatkiša? 
Očigledno da samo po sebi to biće postoji... jer ga ja pominjem.

Drugo, ne možeš empirijski dokazivim činjenicama dokazivati svoje fantazije.
Emprijski tvrdnje zahtevaju empirijske dokaze.
Ono što vi ljudi ne možete priložiti, već... pa ...      otkad ga je čovek stvorio boga. xD

Što se vas tiče, ja mogu napisati i knjigu o biću koje stoji iza "večne istine", i to biće postoji bez obzira na naše postojanje, na naše razmišljanje, verovanje, znanje, pol, veru, imovinsko stanje. Jednostavno ono je jače od svega toga i ni koji način nije zavisno od nas smrtnika. Ono postoji koliko postoji i "večna istina", bezvremenski.
I to biće ja zovem...  magični leteći gej jednorog.  Smile

Stvar je u tome da niko ne može oboriti nepostojanje mojeg jednoroga. Kao ni njegovu ulogu sa "večitom istinom"
Doduše ni ja ne mogu dokazati da on stvarno postoji i da je to istina.

Citat
1. Ако постоје вечне истине, то мора постојати и вечни разум, њихов основ.
 2. Вечне истине заиста постоје.
 3. Дакле, постоји и вечни разум, Божји разум, као њихов основ.

IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28353
Zastava
OS
Nepoznat
Browser
Chrome 11.0.696.68
mob
Nokia krntija
Da vidim dal sam razumeo... U suštini, ti ovde meni kažeš da znaš, dakle ne veruješ, nego znaš da Bog postoji, pa opet razvoj i nastanak vrsta, a vidim i nastanak samog života pripisuješ evoluciji a ovo drugo pretpostavljam pukoj slučajnosti.

Pa ako znaš da Bog postoji, šta njemu prirpisuješ? Šta je on uradio i šta radi uopšte? I ako znaš da Bog postoji, onda ti neće smetati ako ti zatražim dokaz za tu tvrdnju, jer jedno je kad kažeš verujem, a nešto sasvim drugo kad kažeš znam, a pošto znaš ne bi trebalo da ti bude problem da to potkrepiš.

Evo recimo, ja znam da Zdravko Čolić peva "Zvao sam je Emili". Evo dokaza http://www.youtube.com/watch?v=ZCyd9nQCrq4

S druge strane, ja verujem da ću da pojebem komšinicu sa prvog sprata , super zgodnu milfaru, samohranu majku 2 ćerke. Ne kažem da znam da ću da je pojebem, jer ne mogu da potvrdim. Ali čvrsto verujem da ću uspeti.

Ako ti znaš da postoji Bog, to znači da poseduješ dokaz, što dalje znači da si ti brate otklonio svaku nedoumicu sa pitajkurcakolkostare misterije.

Citat
Prvi razlog sam već naveo. Nema nikavog praktičnog efekta i koristi... samo znanje (ili verovanje   ) da li postoji ili ne postoji.
Da je to u pitanju. Odavno bi rešili taj problem, podelili se na one koji podržavaju da bog postoji, i one koji ne podržavaju. I nastavili sa svojim životima. Međutim, s obzirom da nekoliko hiljada godina unazad raspravljamo o tom pitanju... očigledno da nije to u pitanju.  I da je mnogo bitnije šta je on. I u kojoj uopšte formi.

Nije. Zašto nije? Pa zato što niko ne zna da Bog postoji. Kad se bude znalo da Bog postoji, onda će doći i na red to šta je on i u kojoj formi... mada kontam da kada dođemo do samog saznanja da On uopšte postoji, saznaćemo i kako izgleda.

Citat
Na isti način je irelevatno dal' bog postoji ili ne postoji. Bitno je ono što ga definiše.

Smile

Ako ja ne postojim i nikad nisam ni postojao, mene nema šta da definiše.

Citat
Moj problem sa vernicima je što su isuviše sebični.   (zapravo, to je samo jedna od osobina koja mi smeta  ). Sebični iz razloga što znaju da za svog života neće otkriti šta je bog... i onda preskaču mnoogo koraka zbog tog straha. I idu slepom verom, ne samo na to da postoji... već su osmislili i šta on radi i čime se bavi. I dugo su bili ubeđeni da živi negde na nebu i posmatra tvoj život svakodnvevno svakog sata, minuta... i vrlo je zabrinut šta ti radiš i da li poštuješ specijalnu knjigu koju je napisao itd itd itd.

To su nebitne gluposti. Dobro, za mnoge to nisu gluposti, ali za mene jesu. I trebalo bi ih zvanično proglasiti glupostima.  Smile

Rekoh već... ono što je najvažnije je da oni veruju. A to na koji način oni veruju, kako Boga zamišljaju i šta rade da bi mu se približili je bitno koliko i partija Aleksandra Vulina.

Ja Bibliju recimo posmatram samo i isključivo kao istorijski izvor. Osećanja koje gajim prema Crkvi se nikako ne mogu okarakterisati kao "lepa". Njegove samoproklanovane službenike držim za manipulatore. Mnoge običaje smatram glupostima i dogmatičkim idiotarijama

Ali verujem u Boga. Ne znam da li postoji, ne znam kako izgleda, ne znam gde je stacioniran, ne znam čime se sve bavi... ali verujem u Njega. Isto tako i ostali vernici veruju, tako da se suštinski ne razlikujem od njih.

Citat
Što na jedan poseban maliciozan način opisuje Darvina i današnje naučne krugove, i "zaboravljenog" Volasa s druge strane. I baca jednu posebnu svetlost na svemu tome, pa slika može delovati drugačije.
To je. Ironično.

A kako je ironično, ne razumem?

Citat
Ne možeš oboriti teoriju evolucije iz razloga što ne objašnjava nastanak života.

Ja to ni ne pokušavam. Ono što pokušavam jeste da začepim gubicu onima koji tvrde da Bog ne može da postoji. A to oni pokušavaju kroz teoriju o evoluciji.

I pomalo mi je smešno što ateisti, kada se inače potegne priča o abiogenezi u toku rasprave o evoluciji (što je prosto neizbežno... mislim to je kao sad da pričamo o knjizi, a preskočili smo njen početak), odmah se ograđuju i odbijaju da pričaju o njoj. Ono kao.. frget det, lec đst stik vit evolušn  Smile

Citat
Pa i dan danas najrazvijenije vrste u moru (i ostale, ali ako već tražimo inteligentnije životinje za primer), recimo delfini i kitovi... razvio im se orgainzam da uzimaju kiseonik iz vode (H2O). I filtriraju so

Zar oni beše ne izlaze na površinu da udahnu vazduh  Smile

Citat
Ne čini li ti se razumnim da određene vrste "potraže" sredinu bogatiju kiseonikom?  Bogatiju nego u okeanu. Koja pritom nema ni so?

Mhm, jeste skroz razumno.... samo kad bi mogle da instaliraju pluća pre nego što bi crkle.

Uostalom, da je tako kao što ti kažeš, sve bi ribe izašle na kopno

Citat
Zaboravljaš na biljke koje su uspele da se pojave prethodno i prilagode sredini bogatoj ugljen-dioksidom koji uz pomoć sunčeve svetlosti pretvaraju u kiseonik.   U narodu još poznato i kao fotosinteza. 
Ta sredina je em manje-neprijateljska (za razliku od te koju pominješ) em ima novi izvor hrane.

A biljke su isto tako pretpostavljam, same, izašle na kopno? Ono... vukle vukle, dok se nisu dovukle?

M da, svakako. Mora biti tako. Da.

« Poslednja izmena: 25. Maj 2011, 21:40:39 od bookee »
IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 485 486 488 489 ... 545
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Sep 2025, 23:37:03
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.154 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.