Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 20:33:07
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 3 4 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Švedska uskoro bez gotovine  (Pročitano 6511 puta)
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Ima sasvim dovoljno zlata i sasvim ga se dovoljno izvadi svakog dana da može svaka novčanica da ima svoje pokriće. Na kraju krajeva, pokriće ne mora da bude samo u zlatu, može da bude i u dijamantima, metalima, zemljištu... U svakom slučaju, uslova za novčanu podlogu ima i biće ih dokle god svetska privreda postoji. Problem je samo što to ne omogućava muljaže i pelješenje mase, pa je zato i ukinuto. Mi banke ćemo da čuvamo zlato i resurse a vama evo bezvredni komad plastike.

A što se Vol Strita tiče, možemo mi da filozofiramo o njemu do sutra, ali je činjenica da je to mesto gde se apsolutno ništa ne proizvodi a zapravo nosi svu finansijsku moć sveta. Što je mislim van svakog razuma i logike, ali eto, opet neko napravio iluziju da tako treba i da je tako do jaja. I stvarno jeste do jaja. Dok sve stoji. E a onda pukne jedan zavrtanj i ode cela planeta u božju mater.

Svaki poredak u kome par špekulacija, novinskih članaka ili nekontrolisanih kupovina ima moć da osakati celu planetu... je obična prevara i osuđen je na propast.
« Poslednja izmena: 06. Nov 2015, 00:13:05 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 40.0
Hebi ga, ne mos zlato vaditi tek tako, treba ti pet tona pa za par dana ga izvadis. Dostupnog zlata, znaci ekonomsko isplativog za ekspoataciju ima naravno ko i svih sirovina sve manje a proizvoda ima sve vise. Dijamanti slicno tako. Metal je opet upotrebljiva roba, manje vise potrosna, vlada potreba za njim, nije ko zlato da ga lijes u poluge pa ga stavljas u sef. Zemljiste je isto labavo, ratovi, promena klime, cunami, zagadjenje i vec imas od vredne zemlje pre dvadesetak godina danas nista. Pogledas, sta ti danas vredi hektar najkvalitetnije zemlje u Siriji ili recimo istoku Ukrajine?
Sto se tice muljaze, ona je moguca i sa zlatom, tek tako. Imas neku fabriku, proizvodnju, cena fabrike otprilike tona zlata, sutra neka kriza i fabrika vredi par kila zlata dok drugom necem porasti vrednost od 100 kila zlata do par tona. Onako uprosceno.

Citat
A što se Vol Strita tiče, možemo mi da filozofiramo o njemu do sutra, ali je činjenica da je to mesto gde se apsolutno ništa ne proizvodi a zapravo nosi svu finansijsku moć sveta. Što je mislim van svakog razuma i logike, ali eto, opet neko napravio iluziju da tako treba i da je tako do jaja.

Iluzija jeste, slazem se, iluzija ljudske civilizacije, to svakako. Medjutim, nista manja ili veca od oluzije recimo jedne drzave, danas postoji, sutra je vise nema.

Citat
Svaki poredak u kome par špekulacija, novinskih članaka ili nekontrolisanih kupovina ima moć da osakati celu planetu... je obična prevara i osuđen je na propast.

Teoretski imas pravo, medjutim, opet funckionise vec sto i kusur godina, doduse uz krize ali opet i oporavak.
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Funkcionisao je svet bez virtuelnog novca hiljadama godina, i to u doba sveća, konja i motike, pa bi bez problema funkcionisao i sa zlatnom podlogom u doba interkontinentalnih letova, satelita, elektrana i robota. Još pre nego što je zlatna podloga ukinuta, ljudi su već bili na Mesecu, cepali atome i pomerali čitave gradove. Te mi niko ne može reći da je sad 50 godina kasnije, konstantan transfer i raspodela zlata odnosno resursa po svetu nerešiv problem.

Drugo, naravno da mi možemo svakom od navedenih podloga da nađemo neku manu - zlato je ograničeno, metali rđaju vremenom, dijamanti se teško proizvode, zemlja menja vlasnika, bla bla... Ima samo jedna mala presudna stvar. Oni takvi, sa svim tim svojim manama, su opet pedeset puta bolji.sigurniji i trajniji način deponovanja novca /moći i trgovine nego jedno virtuelno tržište i jedan komad plastike koji ti sada kaže da imaš za kuću a sutra ti kaže da si u dugu do guše.

Znaš tako i ja sad mogu, primera radi, da kažem ''a jbg, Kalaš je bzvz, težak,glomazan, ružan i ne može da se menja. M-4 je preciznija i udobnija za korišćenje.'' Ali vidiš sutra kad se nađe u opštem haosu,svako će pre uzeti Kalaš jer mu ne treba fenseraj s kojim može samo da obriše dupe, nego nešto pouzdano što će mu spasiti glavu i obaviti svoju funkciju. Jer taj Kalaš će biti tu i kad ja prođem kroz sito i rešeto, biće jedan oblik moći i imaće vrednost. Tako je i sa platnim sredstvima. Ovo proseravanje sa karticama i virtuelnim novcem je popularno zato što su ljudi postali neopisivo lenji i tupavi, i dugo nisu iskusili globalni očaj u vidu rata ili neke velike nepogode. Al kad bi se sutra to desilo, i ljudi podsetili kako izgleda istinska beda i bespuće, vratila bi se zlatna podloga u roku od jednog dana, a ovima što su je ukinuli bi muda završila na panju. Jer nikome ne treba bezvredni fenserajski komad plastike, nego nešto što zapravo ima sposobnost da ''deponuje'' njegove radne sate, energiju i moć. I zato dok je sveta i veka, materijalni resursi poput zlata, vode, hrane, zemlje, metala, ovog onog... će biti alfa i omega kao sredstvo razmene i gomilanja moći.

Uostalom... sve te banke, korporacije i svetski moćnici... šta one kupuju i drže u svojim trezorima i posedima? Jel drže pišljive bitove i plastike? Ili drže zlato, dijamante, zemlju, vodu i hranu? To što oni daju raji da tripuje da joj super ide jer plastika tako kaže, to je smejurija. Zna se gde leži moć i zna se ko tu moć poseduje i u kom obliku je drži.

Citat
Teoretski imas pravo, medjutim, opet funckionise vec sto i kusur godina, doduse uz krize ali opet i oporavak.

Funkcioniše tako što od Prvog svetskog rata sve više i više para odlazi u džepove sve manje i manje grupacije ljudi dok ostali postoje da bi njima služili. Ako se to smatra funkcionisanjem, onda da, funkcioniše. Samo što to uopšte nije održiv sistem i neće trajati doveka, jer će jednog dana i taj mehur pući. A šta će tačno biti posle toga, to ne znam pošto je mnogo promenljivih i nepredvidivih faktora. Ali znam sigurno da će biti užasno pošto će biti ko ring sa 8 milijardi besnih ljudi.
« Poslednja izmena: 06. Nov 2015, 02:31:39 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 40.0
Funkcionisao je svet bez virtuelnog novca hiljadama godina, i to u doba sveća, konja i motike, pa bi bez problema funkcionisao i sa zlatnom podlogom u doba interkontinentalnih letova, satelita, elektrana i robota.

Funkcionisao jeste, samo jos u starom Rimu je bilo "virtuelnog novca", i to u vidu dodavanja bezvrednih metala pri kovanju novca, ako je drzava u krizi, legura je bila bezvrednija. I tada se se radile spekulacije ko i danas, nista drugacije.  Smile

Citat
Ima samo jedna mala presudna stvar. Oni takvi, sa svim tim svojim manama, su opet pedeset puta bolji.sigurniji i trajniji način deponovanja novca /moći i trgovine nego jedno virtuelno tržište i jedan komad plastike koji ti sada kaže da imaš za kuću a sutra ti kaže da si u dugu do guše.

Pa ne znam bas recimo kolko vredi hektar prvoklasne oranice recimo u istocnoj Ukrajini ili nekretnina na obali pored Fukushime...  Smile Drugo, zemlja bas i nije neki pogodan vid razmene. Trece, i zemlja je ogranicena a ljudi sve vise i vise, znaci, sve manje parcele.

Citat
Ovo proseravanje sa karticama i virtuelnim novcem je popularno zato što su ljudi postali neopisivo lenji i tupavi, i dugo nisu iskusili globalni očaj u vidu rata ili neke velike nepogode. Al kad bi se sutra to desilo, i ljudi podsetili kako izgleda istinska beda i bespuće, vratila bi se zlatna podloga u roku od jednog dana, a ovima što su je ukinuli bi muda završila na panju.

Pa sad, u tom slucaju taj komad plastike jeste da ne vredi nista, al tako malo vredi i komp, mobilni, namestaj, foto kamere i sta ti ja znam stvari koje danas nesto kostaju. U tom slucaju na vrednosti dobija maceta i svinjska polutka...  Smile

Citat
Funkcioniše tako što od Prvog svetskog rata sve više i više para odlazi u džepove sve manje i manje grupacije ljudi dok ostali postoje da bi njima služili. Ako se to smatra funkcionisanjem, onda da, funkcioniše. Samo što to uopšte nije održiv sistem i neće trajati doveka, jer će jednog dana i taj mehur pući. A šta će tačno biti posle toga, to ne znam pošto je mnogo promenljivih i nepredvidivih faktora. Ali znam sigurno da će biti užasno pošto će biti ko ring sa 8 milijardi besnih ljudi.

Pa sad, oduvek je bilo siromasnih i bogatih, bogati su se bogatili na racun siromasnih i tako je jos od doba faraona, nije faraon skupljao gajbe pa tako zaradio za piramidu. To nije izmisljeno tamo od prvog svetskog nego mnogo, mnogo ranije. I svi neki pokusaji da se to izmeni izjalovili. Mislim, ne hvalim taj sistem al sam realista i ne nerviram se oko stvari koje ionako ne mogu da promenim.
Sto se tice tog "mehura", eto, imas ga danas, vidis ga po ulicama gde siromasni idu tamo gde ima vise para, sad, po tome trebao bi ti prvi da ih razumes.  Smile
Mislim, mehur pukne tu i tamo, prvi svetski, drugi svetski, danas tu recimo u Ukrajini, pa Siriji i slicno...
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Funkcionisao jeste, samo jos u starom Rimu je bilo "virtuelnog novca", i to u vidu dodavanja bezvrednih metala pri kovanju novca, ako je drzava u krizi, legura je bila bezvrednija. I tada se se radile spekulacije ko i danas, nista drugacije.  Smile

Dodavati metal u kovanice i štampati novac koji nema apsolutno nikakvo pokriće ili trgovati novcima koji zapravo i ne postoje... nisu isto.
I drugo, tada špekulacije nisu imale moć da osakate celu planetu. Plus, za špekulacije i zajebancije sa novcem se išlo na vešala.

Pa ne znam bas recimo kolko vredi hektar prvoklasne oranice recimo u istocnoj Ukrajini ili nekretnina na obali pored Fukushime...  Smile Drugo, zemlja bas i nije neki pogodan vid razmene. Trece, i zemlja je ogranicena a ljudi sve vise i vise, znaci, sve manje parcele.

Zemlja je uvek vredela i uvek će vredeti. Iz prostog razloga što se više ne pravi i što traje. I traje. I traje. Opet te pitam - ako ona nije tako vredan, dugotrajan i upotrebljiv resurs... što je onda toliko banaka, kompanija i bogataša kupuje?  Smile
Kažeš zemlja nije pogodna za razmenu. Pa nju niko ni ne kupuje da bi je svakodnevno razmenjivao kao novčiće, mislim ne znam ni odakle ti ta ideja... nego da bi imao neko materijalno dobro koje će uvek moći da koristi i poseduje.

A za ovo treće - em ne, naprotiv. Kako raste broj ljudi na svetu, tako pristup resursima i zemlji postaje sve veći luksuz. Mislim to je više nego očigledno. I to zna svako ko je imao bilo kakvog kontakta sa ekonomijom ili finansijama.

Citat
Pa sad, u tom slucaju taj komad plastike jeste da ne vredi nista, al tako malo vredi i komp, mobilni, namestaj, foto kamere i sta ti ja znam stvari koje danas nesto kostaju. U tom slucaju na vrednosti dobija maceta i svinjska polutka...  Smile

Potpuno netačno, pošto sa kompjuterom, mobilnim, nameštajem, kamerom i bilo kojim drugim predmetima ti možeš nešto da radiš. Možeš da ih koristiš za njihove primarne funkcije,a možeš i da ih koristiš kao izvore materijala i delova. A možeš i da ih prodaš nekome ko ih želi ili će mu više koristiti (za šta god). Dakle obrni okreni, oni svii maju neku funkcionalnu ili materijalnu korist. Nešto rade i nečemu služe.

A kartica i fiktivni račun u banci, koju oni vrednost imaju? Nemaju ni materijalnu ni funkcionalnu. Račun nestaje sa nestankom banke, akcije nestaju sa nestankom ili padom berzi, a jedino materijalno što ostaje iza te zajebancije je plasitčna kartica koja u najboljem slučaju može da bude podmetač za čašu. Pa jedna obična lopata ima veću vrednost i primenu nego sve to zajedno.

Pa sad, oduvek je bilo siromasnih i bogatih, bogati su se bogatili na racun siromasnih i tako je jos od doba faraona, nije faraon skupljao gajbe pa tako zaradio za piramidu. To nije izmisljeno tamo od prvog svetskog nego mnogo, mnogo ranije. I svi neki pokusaji da se to izmeni izjalovili. Mislim, ne hvalim taj sistem al sam realista i ne nerviram se oko stvari koje ionako ne mogu da promenim.
Sto se tice tog "mehura", eto, imas ga danas, vidis ga po ulicama gde siromasni idu tamo gde ima vise para, sad, po tome trebao bi ti prvi da ih razumes.  Smile
Mislim, mehur pukne tu i tamo, prvi svetski, drugi svetski, danas tu recimo u Ukrajini, pa Siriji i slicno...

To nije izmišljeno od PSR ali je tada vraćeno u opticaj na velika vrata. Jer su se tada ukrstili svetski rat, industrijalizacija, porast broja bogatih i osnivanje Federalnih rezervi, koje će u jednoj Americi, vodećoj zemlji sveta, da budu država unutar države odnosno privatna centralna banka. Tada su se bankari i moćnici vratili na scenu i shvatili da mogu opet da uzjašu ceo svet tako što će jednog dana svakog stanovnika Zemlje da zaviju u dugove. Čak i one koji se još nisu ni rodili.
No, da se ništa drastično nije promenilo, i da čovečanstvo nije ništa naučilo od doba faraona, to se slažem. Imali smo faraone i robove pre 5000 godina, a imamo ih i danas. S tim što si pre 5000 godina bar imao gde da pobegneš i živiš svoj život za svoj groš, pošto je tek mali deo planete bio osvojen, a danas nemaš ni to.

Kakve ja veze imam sa siromašnim ljudima? Pa nisam im ja oteo pare i obezvredio stvari.

Što se tiče mehura, ne pričam o tim nameštenim kurcosviračkim ratovima i konfliktima koji služe za čerupanje slabijih zemalja. Nego pričam o globalnom građanskom ratu koji će nastati kada ljudi shvate da ih ima previše a samo mali delić će moći da preživi, a sve to zbog nezasite pohlepe vladara i modernih faraona. Ne zato što su kobajagi nešto naučili i promenili se, nego zbog osnovnog instinkta za preživljavanjem. A kad se to desi (a čini mi se da hoće ako se ovako nastavi) to će biti takav pičvajz da će WW1 i WW2 zajedno izgledati smešno u poređenju s tim.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 40.0
Citat
Dodavati metal u kovanice i štampati novac koji nema apsolutno nikakvo pokriće ili trgovati novcima koji zapravo i ne postoje... nisu isto.
I drugo, tada špekulacije nisu imale moć da osakate celu planetu. Plus, za špekulacije i zajebancije sa novcem se išlo na vešala.

Pa sad, da su zavrsavali na vesalima, do sada bi bioloski izumrli, medjutim, eto, nisu. Uglavnom veca riba pusti manju ribu niz vodu i da se krezum narod malo razveseli i poveruje u pravdu...

Citat
Zemlja je uvek vredela i uvek će vredeti. Iz prostog razloga što se više ne pravi i što traje. I traje. I traje. Opet te pitam - ako ona nije tako vredan, dugotrajan i upotrebljiv resurs... što je onda toliko banaka, kompanija i bogataša kupuje?

Pa pogledas recimo danas zemlju u Srbiji, eto recimo, Mrgijev kraj, kakve su cene hektara, zajedno sa salasom  Smile

Citat
A kartica i fiktivni račun u banci, koju oni vrednost imaju? Nemaju ni materijalnu ni funkcionalnu. Račun nestaje sa nestankom banke, akcije nestaju sa nestankom ili padom berzi, a jedino materijalno što ostaje iza te zajebancije je plasitčna kartica koja u najboljem slučaju može da bude podmetač za čašu.

Pa ako ces tako, nestane drzava pa pasos postane komad papira  Smile

Citat
Potpuno netačno, pošto sa kompjuterom, mobilnim, nameštajem, kamerom i bilo kojim drugim predmetima ti možeš nešto da radiš. Možeš da ih koristiš za njihove primarne funkcije,a možeš i da ih koristiš kao izvore materijala i delova.

Pa u slucaju neke apokalipse kamera eto moze da ima funkciju da palis vatru na socivo iz objektiva, posto nemas ni interneta ni struje...

Citat
To nije izmišljeno od PSR ali je tada vraćeno u opticaj na velika vrata. Jer su se tada ukrstili svetski rat, industrijalizacija, porast broja bogatih i osnivanje Federalnih rezervi, koje će u jednoj Americi, vodećoj zemlji sveta, da budu država unutar države odnosno privatna centralna banka. Tada su se bankari i moćnici vratili na scenu i shvatili da mogu opet da uzjašu ceo svet tako što će jednog dana svakog stanovnika Zemlje da zaviju u dugove.

Pa do prvog svetskog su bile kolonije i opet bogati, siromasni i spekulacije.

Citat
No, da se ništa drastično nije promenilo, i da čovečanstvo nije ništa naučilo od doba faraona, to se slažem. Imali smo faraone i robove pre 5000 godina, a imamo ih i danas. S tim što si pre 5000 godina bar imao gde da pobegneš i živiš svoj život za svoj groš, pošto je tek mali deo planete bio osvojen, a danas nemaš ni to.

Pa sad, dal si mogao da pobegnes? Mislim, mogao si opet da pobegnes iz Egipta i odes negde ali tamo je opet neko ziveo, doduse ne bas ko Egipcani ali opet mu nije bilo svejedno sto si mu se bas ti nasadio na zemlju posto je svugde bio neki narod, pleme, sta li vec, jeste Egipat tada bio neka civilizacija i okolo neki cobani, seljaci ali opet je bilo nastanjeno i nije se bas rado primalo neko ko je stranac. Na stranu opet kako mi to zamisljamo o robovima, koji su tada opet bolje ziveli od okolnih plemena i nisu bas bili bicevani tri puta na dan neko jednostavno radili, ko ni sto robovi nisu veslali rimske galije vec su to radili profesionalci za kintu, posto ne mozes poveriti robovima pogon broda u odlucnim bitkama ali to je druga prica...
Mislim, mos i danas da pobegnes. Gledo sam skoro nekog lika u Bosni, ozenjen Finkinjom, zive u planini, rade med i neko prirodno bilje, imaju kozu i zive bez interneta i mobilnog (dobro, verovatno ga imaju za hitne slucajeve al ne vise na njemu). Imas danas puste zemlje gde moze da se pobegne od svega i neki ljudi to i rade, cak u Evropi...

Citat
Kakve ja veze imam sa siromašnim ljudima? Pa nisam im ja oteo pare i obezvredio stvari.

Pa nemas ko ni ja, al eto, opet imamo dosta vise od njih. Nije ni slobodan gradjanin Rima imao neke veze sto rimske legije par iljada km masakriraju neko pobunjeno pleme ali recimo opet je ziveo u gradu koji je izgradjen od porobljavanja.

Citat
Što se tiče mehura, ne pričam o tim nameštenim kurcosviračkim ratovima i konfliktima koji služe za čerupanje slabijih zemalja. Nego pričam o globalnom građanskom ratu koji će nastati kada ljudi shvate da ih ima previše a samo mali delić će moći da preživi, a sve to zbog nezasite pohlepe vladara i modernih faraona. Ne zato što su kobajagi nešto naučili i promenili se, nego zbog osnovnog instinkta za preživljavanjem. A kad se to desi (a čini mi se da hoće ako se ovako nastavi) to će biti takav pičvajz da će WW1 i WW2 zajedno izgledati smešno u poređenju s tim.

Nece, nego i dalje male, ali konstantne carke koje kad se skupe nadmase ohoho i prvi i drugi svetski rat. A globalni gradjanski rat je nezamisliv jer prosto ne mozes ujediniti sve "siromasne" po x zemalja, uvek je tu neki raspad u pocetku. Pogledas recimo te idealizme koji je poceo revolucijom u Rusiji i posle se rasturio, Kinezi nisu mogli sa Rusima nikako, a Rusi su odrzavali idealizam tenkovima po drugim drzavama. Pogledas danasnje levicare, ne mos ih nekad razlikovati od desnicara, pogledas Putina, na njega se pali neka levica ali ni desnici nije stran.
Ostavi puste snove kako ce eto siromasni da se ujedine protiv lepih i bogatih. Da je to tako, u Francuskoj bi par stotina godina vladao izvorni socijalizam ali nije tako.
Eno pustili su malo omladinu da se izduva na Val Stritu i posle raspad, u Rusiji ili Kini nema ni pomisljanja na tako nesto da se pobune protiv milionera, ali opet uglavnom sve se svodi na isto...
IP sačuvana
social share

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Tako je, nestane država i pasoš postaje bezvredan komad papira. Al zemlja i sve na njoj ostaju i vrede i dalje.
Ne znam koje su cene salaša i ne zanimaju me. Poenta je da zemlja uvek ima vrednost.

Citat
Pa u slucaju neke apokalipse kamera eto moze da ima funkciju da palis vatru na socivo iz objektiva, posto nemas ni interneta ni struje...

Opet korisnije i vrednije od komada plastike i fiktivnog računa.

Citat
Pa do prvog svetskog su bile kolonije i opet bogati, siromasni i spekulacije.

Tačno, i onda je ceo svet počeo da se pretvara u koloniju. Pošto danas, ne računajući par mikro država, ne postoji zemlja koja nema neki dug.

Citat
Nece, nego i dalje male, ali konstantne carke koje kad se skupe nadmase ohoho i prvi i drugi svetski rat. A globalni gradjanski rat je nezamisliv jer prosto ne mozes ujediniti sve "siromasne" po x zemalja, uvek je tu neki raspad u pocetku.
Rusi su odrzavali idealizam tenkovima po drugim drzavama. Pogledas danasnje levicare, ne mos ih nekad razlikovati od desnicara, pogledas Putina, na njega se pali neka levica ali ni desnici nije stran.
Ostavi puste snove kako ce eto siromasni da se ujedine protiv lepih i bogatih. Da je to tako, u Francuskoj bi par stotina godina vladao izvorni socijalizam ali nije tako.
Eno pustili su malo omladinu da se izduva na Val Stritu i posle raspad, u Rusiji ili Kini nema ni pomisljanja na tako nesto da se pobune protiv milionera, ali opet uglavnom sve se svodi na isto...

Pffff. To uopšte nisu moji pusti snovi nego predviđanje. Nisam napisao roman o pobedi pravde i uništenju zla nakon kog će da usledi sreća i blagostanje, nego predviđanje o tome šta se dešava kada čoveku ne ostaviš izbor. Ne znam šta je tu toliko čudno i maštovito. Ne radi se o happy end pričici, nego o predviđanju mračne budućnosti koja nas čeka.

Elem,nema potrebe da se ujedinjuju kao npr ono u V for Vendetta, niti će tako biti. Nego će se to desiti samo od sebe, spontano. Jer takva je psihologija mase i ljudi u grupama. Kao kanta puna benzina. Dok si pažljiv, možeš da joj radiš šta hoćeš. Al kad se jednom zezneš, ode sve u tri lepe.

Prvo, svet je već sada veoma globalizovan i sve je jako povezano. I već sada, sve što se dešava u jednoj zemlji, prenosi se na region,a često i na ostatak sveta, posebno ako je u pitanju vodeća zemlja. A zamisli kako će tek biti za par decenija, kada svi budu još više povezani. Drugo, da bi se to desilo, uopšte ne mora da postoji neki plan, vođa, pokret i ideologija. Pobune se dešavaju i bez toga. Nego je dovoljno da nekome pukne film, i da izbije sukob u jednoj zemlji. Posle dovoljno vremena, to će se brzo proširiti i na drugu zemlju. Onda kad i tu dobije inercije, širiće se još više i brže. I tako eksponencijalno dok ne naraste do globalnog nivoa.

Još kad se uzme u obzir da kad su ljudi u grupama da imaju svoju ćud, koja može u sekundi da plane, i da se munjevitom brzinom proširi... sasvim je jasno da s ovakvim sistemom življenja - broj ljudi raste, a poslova i para sve manje - taj globalni revolt je itekako moguć i izvestan. Tu kolektivnu svest i njen rad možeš da vidiš i na utakmicama, neredima, stampedima... Nema tu plana, nema vođe, nema ideje. Ali ima akcije koja se proširi ko požar. Dakle uopšte ne pričam o snovima ili filmovima, gde dođe heroj i kaže ''e ajde da uradimo to i to''. Nego o efektu mase i instinktima, koje vidimo na delu svakog dana. A najprostiji primer je čopor napetih i gladnih pasa, koje kada sateraš u ćošak i baciš im petardu, njima ne preostaje ništa drugo sem da se bore do smrti. A u takvim situacijama, dovoljna je jedna iskra, da jedan krene, i kreću svi. Isto je i kod ljudi, od uličnih tuča, preko pobuna u zatvoru, pa sve do građanskih ratova.

I znam šta ćeš sad da kažeš - da, ali sve se to pre ili kasnije uguši. Jeste. Tako je bilo do sad. Samo što bih voleo da vidim kako će neko u vreme kad je sve povezano a države više ne postoje, uspeti da uguši par milijardi besnih i gladnih ljudi.
« Poslednja izmena: 07. Nov 2015, 01:17:09 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
u slucaju sloma civilizacije najbolje je imati kokoske, prasice i bastu. ni zlato nije dovoljno korisno

ako apokalipse nema, ne treba nam zlatni standard i bilo kakav robni novac. ovaj papir zasnovan na poverenju odlicno funkcionise i bolji je od bilo koje alternative upravo zato sto je njime moguce manipulisati, sto je danasnjim kompleksnim privredama neophodno

dakle nadam se da nece biti nikakve apokalipse. ako nas ne srede klimatske promene, kreditnim karticama i papiru ne fali nista
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 46.0.2490.80
Ma svakako, vidim već zadnjih 7 godina kako virtuelnom novcu ništa ne fali i koliko to ''poverenje'' funkcioniše.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows XP
Browser
Chrome 46.0.2490.80
A što se Vol Strita tiče, možemo mi da filozofiramo o njemu do sutra, ali je činjenica da je to mesto gde se apsolutno ništa ne proizvodi a zapravo nosi svu finansijsku moć sveta. Što je mislim van svakog razuma i logike, ali eto, opet neko napravio iluziju da tako treba i da je tako do jaja. I stvarno jeste do jaja. Dok sve stoji. E a onda pukne jedan zavrtanj i ode cela planeta u božju mater.
vol strit je mesto gde se trguje. bez trgovine nema ekonomije. naravno nusprodukt trgovine su spekulacije, bez toga ne moze. ali spekulacije je donekle moguce kontrolisati. nakon poslednje ekonomske krize pod obaminom administracijom su doneti veoooma obimni zakoni kojima je donekle suzbijeno razulo na vol stritu. republikanci naravno vriste
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3 4 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 20:33:07
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.058 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.