Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 26 27 29 30 ... 34
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Studentski problemi i informacije - vesti  (Pročitano 118325 puta)
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Apple 15
Studenti protestvuju zbog najave povećanja školarina
Autor: Tanjug | 24.04.2007 - 20:15

Oko 50 studenata, nezadovoljnih najavom da će na sutrašnjoj sednici Senata Univerziteta u Beogradu biti povećane školarine, ušlo je popodne u zgradu rektorata na Studentskom trgu, u nameri da, u znak protesta, prenoće u hodniku prvog sprata, ispred kabineta rektora.
- Time ćemo izraziti nezadovoljstvo zbog namere Senata da sutra poveća školarinu za najmanje 17 odsto - rekao je predstavnik studentskog protesta Tadej Kurepa, ukazavši da maksimalno povećanje nije određeno, što znači da može biti veće od najavljenog.
- Nećemo blokirati zgradu, tako da će zaposleni moći normalno da rade, kazao je Kurepa i naveo da su, pre odluke da uđu u zgradu rektorata, studentski predstavnici imali sastanak sa rektorom Brankom Kovačevićem i da je "tada došlo do žučnih reči i pretnji rektora da će pojedince lično izbacivati sa fakulteta".
On je za sutra najavio i studentski protest na platou ispred Filozofskog fakulteta, uoči sednice Senata, koja bi trebalo da počne u 13 časova.
Rektori svih sedam beogradskih univerziteta u dogovoru sa ministrom prosvete i sporta Slobodanom Vukasnovićem nedavno su preporučili fakultetima da ne povećavaju školarinu, odnosno da eventualno povećanje svedu u okvire inflacije.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
Obećanja, ludom radovanja
B. Borisavljević, 25. april 2007

BEOGRAD - Grupa od stotinak samoorganizovanih studenata upala je u sredu na sednicu Senata BU, u trenutku kada je usvojena preporuka Savetima fakulteta da se školrine mogu povećati najviše sedam odsto, kolika je bila inflacija. Sednica je prekinuta i biće nastavljena sledeće nedelje.
- Reč je o grupi studenata koja ne priznaje nijednu od zvaničnih studentskih institucija i, kako kažu, zastupaju sami sebe - rekao je rektor prof. dr Branko Kovačević. - Ovo je poslednji put da sam razgovarao sa njima, jer svoje zahteve moraju artikulisati preko Studentskog parlamenta. Mora se poštovati red. Pitali su me da li mi treba obezbeđenje, a ja sam im rekao da su moje obezbeđenje 79.950 studenata BU, izuzimajući njih 50-tak, za koje ne znam da li su studenti, jer neće da se predstave, niti da pokažu indeks.
U raspravi o školarinama rektor i student prorektor predložili su fakultetima da se školarine ne povećavaju ni za iznos inflacije, a tu razliku nadoknadilo bi Ministarstvo prosvete. Apel je uputio i Slavko Karavidić, pomoćnik ministra prosvete i sporta, ističući da bi uskoro trebalo da bude potpisan ugovor o finansiranju. Međutim, većina dekana nije se složila jer, kako su rekli, nadležni ni do sada nisu ispunjavali svoje obaveze.
- Da li ovoj državi treba sedam državnih univerziteta? Ako treba mora da nađe sredstva za finansiranje - naglasio je prof. dr Velibor Stojić, dekan Fakulteta veterinarske medicine. - Ministarstvo prosvete sve obećava, a ništa ne ispunjava. Onda je bolje da ne daju prazne izjave i obećanja. Iako svakog meseca od države treba da dobijemo 1,5 miliona dinara za pokriće materijalnih troškova, nijednom nismo dobili toliko već 900.000 dinara.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Apple 15
Sednica Senata BU juče prekinuta upadom nezadovoljnih akademaca
Studentska pobuna protiv školarina
Autor: Violeta Nedeljković | 26.04.2007 - 09:07

Sednicu Senata Univerziteta u Beogradu na kojoj je trebalo da se glasa o predlogu iznosa školarina prekinuli su juče nezadovoljni studenti upadom u salu u kojoj su većali dekani, rektor, prorektori i predstavnici studenata. Skup je prekinut neposredno pošto su prisutni izglasali da se školarine za ovu godinu uopšte ne povećavaju ili da se eventualno uvećaju najviše za sedam odsto, koliko je iznosila prošlogodišnja inflacija.
U trenutku kada su studenti ušli u svečanu salu, Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta, rekao je: „Molim vas da ne ulazite. Ovo je Senat, a ne debatni klub. Napustite salu“. Studenti se nisu obazirali na rektorova upozorenja, govorili su uglas, vikali, posle čega je on objavio da se sednica prekida i da će sledeća biti održana naredne nedelje.
Inače, nekolicina studenata provela je prethodnu noć u zgradi Rektorata, jer su, kako kažu, imali informaciju da će školarine biti povećane za 17 odsto.
- Svim dosadašnjim studentskim zahtevima izašli smo u susret. Nije tačno da će školarine biti povećane za 17 odsto. Zajednički predlog Ministarstva prosvete i rektorskog kolegijuma je da školarine ostanu na prošlogodišnjem nivou ili da se uvećaju najviše za sedam odsto, kolika je stopa inflacije. Da li će to poštovati saveti fakulteta koji treba da donesu konačnu odluku o visini školarine, ostaje da se vidi - kaže rektor Kovačević.
On je optužio okupljene studente da pokušavaju da sami sebe zastupaju, umesto da svoje zahteve iznesu preko Studentskog parlamenta i studenta prorektora.
- Više neću da razgovaram sa njima jer ovakvo ponašanje ne priliči akademskoj zajednici - rekao je juče vidno iznerviran rektor Kovačević izlazeći sa sednice Senata.
Studenti pak objašnjavaju da su upali na sednicu jer rektor nije dozvolio petorici njihovih predstavnika da iznesu svoje zahteve.
- Nije nam dozvolio da se obratimo Senatu kao što je preksinoć obećao. Rektor nas je opet slagao i zato smo doneli odluku da uđemo u salu - govorili su uglas studenti.
Studenti okupljeni u „Studentskom protestu 2007“ optužili su Kovačevića da im je pretio kada su pre dva dana ušli u zgradu Rektorata.
- Rekao nam je da moramo da pazimo kako s njim razgovaramo jer je on gazda i može da otpusti koga hoće. Pretio je da će dovesti obezbeđenje, policiju, spominjao karate... i da ćemo mi videti šta će biti kada njemu dođe „žuta minuta“ - kažu studenti koje su juče bili u Rektoratu.
- Nisam im pretio. Rekao sam u šali da znam karate i da mi ne treba obezbeđenje. Moje obezbeđenje je 79.950 studenata Beogradskog univerziteta. Ako oduzmete ovih 50 koji protestuju, ostaje ih dovoljno da me brane. Niko više ne može da nekažnjeno krši disciplinu na Univerzitetu. Obrazovanje je važno i jeste roba koja ima svoju tržišnu vrednost. Preksinoć nije bilo incidenata, a u zgradi je ostalo samo nekoliko studenata. Oni moraju naučiti da je demokratija poštovanje pravila. Ko ih ne poštuje, ne može da igra. Tako će biti i na Beogradskom univerzitetu - rekao je rektor Kovačević.
Premda su juče mnogi posmatrači bili zatečeni agresivnim nastupom studenata, jasno je da mnogo toga na BU ne funkcioniše na valjan način. Dok je trajala sednica Senata bilo je jasno da ne postoji saglasnost svih dekana o odluci koja je prošle nedelje doneta na sastanku u Ministarstvu prosvete. Jasno je bilo da bi mnogi dekani rado povećali školarine, bez obzira na studentske zahteve, pa i preporuke Ministarstva.
- Koliko ja razumem, školarine treba da se povećaju za iznos inflacije, ali ne i za deset odsto koliko iznose troškovi za materijalno održavanje. Ali, to važi onog trenutka kad novac legne na račun fakulteta. Ne želimo da nam se desi da objavimo cenovnik, a da nam Ministarstvo prosvete ne uplati novac. Izvinite, ali nemamo vladu, nemamo budžet - rekao je Aleksandar Kostić, dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu.
Inače, studenti Filozofskog fakulteta tvrde da su pouzdano saznali da je na ovom fakultetu već spreman novi cenovnik, prema kojem će školarine umesto dosadašnjih 86.000 iznositi 101.000 dinara.
- Školarine bi trebalo uvećati za 17 odsto, pa ako Ministarstvo uplati novac, fakulteti će studentima vratiti novac. Ministarstvo prosvete sve obeća, ali ja znam kako to izgleda u praksi. Moj fakultet treba da od države dobija 1.500.000 dinara, a stiže nam samo 900.000 dinara. Oni na jednoj strani, gde se protestuje, začepe, a na drugoj duguju. Sve obećavaju, ali kada treba da odreše kesu, onda ne daju pare. Tako je to kad jedna stranka drži Ministarstvo prosvete, a druga Ministarstvo finansija - kaže Dobrivoje Radovanović, dekan Defektološkog fakulteta. Međutim, Slavko Karavidić, načelnik sektora za finansiranje u Ministarstvu prosvete poručio im je da bi bolje bilo da prestanu da se međusobno optužuju i da zajednički nešto urade.
- Budžet još nije usvojen i još možemo nešto da promenimo - rekao je juče Karavidić.

Deblokiran Rektorat
Posle gotovo 30 sati boravka i noćenja u Rektoratu, grupa studenata napustila je zgradu, najavljujući nastavak protesta odmah posle Prvomajskih praznika. Odlučili smo da ovde ne ostajemo duže, ali s obzirom da nismo zadovoljni odlukama i preporukama nadležnih u vezi sa našim zahtevima, nastavićemo seriju „minimalnih, ali jakih akcija na fakultetima“, rekao je Matija Medenica iz „Studentskog protesta 2007“. Konferenciji je prisustvovao predsednik Studentskog parlamenta BU Nemanja Petrović, koji je podržao studente.

Tadej Kurepa: Izigravaju političare
- Mi smo pokušali da se borimo na drugi način. Međutim, onda pogledate sastav ljudi koji sede u parlamentu Univerziteta, studente koji su tu bili kao predstavnici svojih fakulteta. Oni su tu bili u odelima, s kravatama i pokušavaju da izigravaju političare. Kako oni da zastupaju naše interese?

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
Studenti izašli iz Rektorata
Beograd -- Grupa studenata napustila zgradu Rektorata BU posle gotovo 30 sati i najavila nastavak protesta posle 1. maja.

Predstavnik studentskog protesta Matija Medenica rekao je da studenti nisu zadovoljni preporukom Senata Beogradskog univerziteta da ovogodišnje školarine budu uvećane za sedam odsto. Oni protestuju nezadovoljni previsokim školarinama i lošim uslovima studiranja.

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je preporuku da se školarine sledeće godine ne povećaju ili da se eventualno povećaju u skladu sa zvaničnom inflacijom.

Sednicu su neposredno posle usvajanja preporuke prekinuli učesnici studentskog protesta.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
Školarine samo paravan
B. BORISAVLJEVIĆ, 26. april 2007

BEOGRAD - Ako fakulteti ne ispoštuju preporuku Senata Beogradskog univerziteta da školarine ostanu iste ili budu povećane samo za iznos inflacije, onda mi više nećemo biti rukovodstvo univerziteta - izjavio je u četvrtak prof. dr Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu.
Kovačević je istakao da su dekani ozbiljni ljudi i da očekuje da će poštovati preporuku. Ako se to ne dogodi, naglasio je, znači da rukovodstvo BU nema kontrolu nad fakultetima i da treba da se skloni. Beogradski univerzitet je najoštrije osudio upad grupe samoorganizovanih studenata na sednicu Senata.
- Prekid sednice očigledno ima politički cilj i nema veze sa studentskim zahtevima - kategoričan je prof. dr Branko Medojević, prorektor BU. - Ta grupa studenata ide po fakultetima i javno se deklariše kao "Anarhosindikalistička inicijativa". Nijedan fakultet, niti studentska organizacija ne stoje iza njih.
Prema rečima rektora Kovačevića, upadom grupe studenata sprečeno je donošenje važnih odluka oko uslovnog upisa godine, kao i raspisivanje konkursa za upis nove generacije brucoša. On je rekao da je reč o istoj grupi koja je upala u računovodstvo Arhitektonskog fakulteta i da se kaje što tada nije poslušao dekana ove ustanove da pozove policiju.
- Priča o školarinama je čista demagogija, jer se odnosi samo na brucoše koji ne uđu u budžetsku kvotu i ponavljače - ocenio je Medojević. - Svi samofinansirajući, koji ispune uslov, mogu da pređu na budžet. Toga nema nigde u svetu. Da je država ispunila svoje obaveze, školarine bi bile niže, a samo prošlogodišnji dug je sedam miliona evra. Prosečna cena jednog časa za samofinansirajućeg stdudenta na BU je 100 dinara.

SAVET KOLEGE
STUDENT prorektor Nenad Đorđević, predsednik Studentskog parlamenta Nemanja Petrović i predsednik SSB Goran Minić osudili su upad grupe studenta. Ipak, istakli su da su spremni da razgovaraju sa njima o njihovim zahtevima, ali je problem u tome što oni ne priznaju legalne institucije.
- Zahteve mogu ostvarivati jedino preko legalno izabranih predstavnika - rekao je Đorđević. - Pozivam svoje kolege da se vrate na fakultete i počnu da uče. Prolaznost je loša i to je pitanje kojem bi trebalo da posvetimo pažnju i nađemo rešenje.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Apple 15
Nesporazumi u Beogradu na relaciji fakulteti - studenti
Rektor odlazi ako školarine rastu više od sedam odsto
Autor: V. Nedeljković | 27.04.2007 - 10:23

Ukoliko saveti fakulteta ne poslušaju predlog Senata i ne ostave školarine na nivou prošlogodišnjih, eventualno uvećane za sedam odsto, koliko iznosi inflacija, mi više nećemo biti na ovom mestu - rekao je juče Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta. Rektor je osudio prekjučerašnji nasilan prekid sednice Senata i najavio da će Univerzitet obustaviti rad ako se ovakvi incidenti ponove.

Nasilni prekid sednice Senata Univerziteta u Beogradu, koji se dogodio pre dva dana kada je grupa studenta upala u svečanu salu Rektorata dok se glasalo o predlogu da se školarine ne povećavaju, juče su osudili Senat i rektorski kolegijum, ali i student prorektor, predsednik Studentskog parlamenta i Saveza studenata Beograda.
- Ako se ovako nešto ponovi, zatražićemo od nadležnih institucija da nam obezbede normalne uslove za rad - rekao je rektor Kovačević.
U saopštenju iz Rektorata stoji: „Sednica Senata prekinuta je nasilnim upadom grupe koja se predstavila kao ‘samoorganizovani studenti’, za koje se sa razlogom može sumnjati da su aktivisti Anarhosindikalističke inicijative“.
- Brutalni čin prekida sednice je političke prirode. Izgleda da je potrebno napraviti haos na Univerzitetu. Ta grupa studenata već duže vreme ide po raznim fakultetima i pravi nered - rekao je Branko Medojević, prorektor za finansije.
Prorektor Medojević kaže da ne vidi drugi razlog zbog kojeg bi studenti prekidali sednicu u momentu kada je postignuta saglasnost da se školarine ne povećavaju i da svi samofinansirajući studenti, koji daju uslov, pređu na budžet.
Nemanja Petrović, predstavnik Studentskog parlamenta, rekao je da studenti koji su prekinuli sednicu Senata očigledno ne priznaju legalno izabrane studentske institucije.
- Zamolio sam ih da svoje zahteve kažu meni i da ću ih ja izneti pred Senat, što sam i učinio. Međutim, nisu me poslušali. Ušli su na sednicu i nasilno prekinuli rad na krajnje neprimeren način - rekao je Nemanja Petrović.
Da li će saveti fakulteta poslušati predlog Senata i školarine ostaviti na prošlogodišnjem nivou ostaje da se vidi. Da pojedini fakulteti nisu poslušali preporuku Ministarstva prosvete i Rektorskog kolegijuma da se školarine ne povećavaju potvrdio je dekan Fakulteta za bezbednost. On je na prekjučerašnjoj sednici Senata rekao da je Savet ovog fakulteta već usvojio odluku da se školarine povećaju za 14 odsto. Odluku da povećaju školarine za osam odsto već je doneo i Savet Farmaceutskog fakulteta.

Savez studenata Beograda osudio incident
Goran Minić, predsednik Saveza studenata Beograda, rekao je da ova studentska organizacija osuđuje nasilan upad studenata na sednicu Senata.
- To ne znači da osuđujemo legitimne zahteve studenata za smanjenje školarina i za sprovođenje reformi. Ali to mora ići preko legalno izabranih studentskih predstavnika - rekao Goran Minić.

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Apple 15
Vuksanović pozvao fakultete da ne povećavaju školarinu
Autor: Tanjug | 27.04.2007 - 13:46

Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović pozvao je danas dekane i savete fakulteta da ispoštuju preporuku i dogovor svih rektora - da se ove godine ne povećavaju školarine za upis samofinansirajućih brucoša.
"Ukoliko ovu preporuku neki od fakulteta ne budu poštovali, ostavku ne treba da podnesu rektori, jer država raspolaže mehanizmima da zaštiti socijalni status i studenata i profesora", rekao je ministar u izjavi novinarima. Ministarstvo će posebno podržavati fakultete koji ne povećaju školarine, rekao je on i istakao da jedan od tih mehanizama predstavlja i ugovor o finansiranju visokog obrazovanja.
Vuksanović je preporučio fakultetima koji su već povećali školarinu da nađu načina da "cenovnik" vrate na prošlogodišnji nivo i pozvao fakultete da slede primer Univerziteta u Nišu i Univerziteta umetnosti u Beogradu, koji su odlučili da se školarine ne povećavaju. Većina fakulteta najavila je da će ispoštovati preporuku rektora, ministra posvete i predstavnika studenata, ali je jedan broj visokoškolskih ustanova, ipak, povećao školarine. Ministar Vuksanović je u svom kabinetu novinarima rekao i da su u Ministarstvo prosvete stigle informacije da pojedinci iz srpske akademske zajednice šalju "doušničke" prijave o tome da je Srbija navodno lažirala izvešataj o stanju visokog obrazovanja na aprilskoj ministarskoj konferenciji u Berlinu.
Taj izveštaj, na osnovu koga je Srbija za dve godine popravila svoju ocenu sa 2,2 na 4,0, treba da bude potvrđen na konferenciji u Londonu, u drugoj polovini maja, rekao je Vuksanović, ističući da je podatke za taj dokument nemoguće lažirati.

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Apple 15
Studentski protesti nisu političkog, već socijalnog karaktera
Autor: | 28.04.2007 - 19:30

Studentski protesti protiv povećanja školarine za narednu školsku godinu nisu političkog, već socijalnog karaktera, saopštio je danas Studentski protest 2007.
Zakon o visokom obrazovanju daje pravo studentima na samoorganizovanje, podseća se u saopštenju i dodaje da "takav način organizovanja onemogućava da bilo ko manipuliše studentima".
- Sve odluke donosimo na studentskim zborovima po fakultetima, otvorenim za sve studente, koji mogu da iznesu svoje mišljenje i glasaju - navedeno je u saopštenju.
Grupa od oko 50 studenata počela je protest 24. aprila u znak protesta zbog namere da se školarine povećaju za najmanje 17 procenata, u noći utorak na sredu studenti su prenoćili u zgradi rektorata, a posle protesta na platou Filološkog i prisustvovanja sednici Senata na kojoj nisu mogli da govore, najavili su da će da nastave proteste posle prvomajskih praznika.
Rektori svih sedam beogradskih univerziteta u dogovoru sa ministrom prosvete i sporta Slobodanom Vukasnovićem su nedavno preporučili fakultetima da ne povećavaju školarinu, odnosno da eventualno povećanje svedu u okvire inflacije.

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Apple 15
Novine na Pravnom fakultetu u Beogradu
„Klinika“ za pravne veštine
Autor: V. Nedeljković | 30.04.2007 - 09:37

Na Pravnom fakultetu u Beogradu studenti imaju mogućnost da pohađaju jednogodišnji program obuke u praktičnim pravnim veštinama pod nazivom Pravna klinika. U moderno opremljenoj „laboratoriji“ za pravno obrazovanje, polaznici rade sa stvarnim klijentima u „klinikama“ za porodično, obligaciono, krivično i izbegličko pravo i tako stiču praktična iskustva.

„Pravne klinike“ svuda u svetu
Kliničko pravno obrazovanje postalo je deo nastavnih programa na američkim pravnim fakultetima još šezdesetih godina prošlog veka. U Rusiji, Centralnoj i Istočnoj Evropi u poslednjih desetak godina ustalilo se na više od 60 pravnih fakulteta.
Ideja o kliničkom pravnom obrazovanju javila se kao rezultat procene da tradicionalni akademski programi na pravnim fakultetima ne nude studentima dovoljno praktičnog znanja. Zato je cilj Pravne klinike da buduće pravnike nauči praktičnim veštinama i profesionalnoj odgovornosti dajući im mogućnost da primenjuju pravo u stvarnim životnim situacijama. Profesori kažu da studenti na taj način postaju svesni odgovornosti pred klijentima i sudom, ali i da mnogo ozbiljnije shvataju svoju buduću profesiju. Polaznici Pravne klinike rade pod budnim okom profesora, asistenata i advokata.
- Program je počeo da se realizuje u školskoj 2002/03. godini kao pilot - projekat. Od ove školske godine finansira ga naš fakultet i Pravna klinika funkcioniše kao izborni predmet. Studenti imaju mogućnost da se na početku školske godine prijave na konkurs, ali pošto imamo veliki broj zainteresovanih moramo da napravimo određenu selekciju. Pravo da konkurišu za ovaj program imaju studenti završne godine, master studija, apsolventi, ali i diplomci našeg fakulteta - kaže za „Blic“ prof. dr Marija Draškić, upravnica Pravne klinike i profesor porodičnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu.
Sadašnji polaznici programa biće osposobljeni da od oktobra pružaju besplatnu pravnu pomoć za siromašne, izbeglice, žrtve porodičnog nasilja, Rome, odnosno najugroženije društvene grupe.
- Njima je besplatan pravni savet dobrodošao, a polaznici stiču iskustvo radeći sa stvarnim problemima koje oni imaju - kaže profesorka Draškić.
Pored toga, u Pravnoj klinici besplatne pravne savete dobijaće i svi studenti Beogradskog univerziteta bez obzira na njihov materijalni položaj.
- Prva lekcija koju ovde naučimo je da ljudi bez moći i novca zaslužuju jednak pravni tretman u društvu. Budućim klijentima pisaćemo podneske (tužbe, žalbe, odgovore na tužbe) i davati pravne savete, ali nećemo moći da ih zastupamo na sudu. Ovde rešavamo stvarne probleme - kaže Marija Čabarkapa, studentkinja četvrte godine Pravnog fakulteta u Beogradu.

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Apple 15
Komisija je završila akreditacije obrazovnih institucija u Srbiji
Dozvolu izgubilo 27 viših škola
Autor: V. Nedeljković | 04.05.2007 - 10:30

Od 78 viših škola u Srbiji, 27 nisu dobile akreditaciju, za 18 je spremljen akt upozorenja i ostavljen im je rok od tri meseca da se „poprave“. Samo 33 više škole ispunile su sve standarde i dobile dozvolu za rad, dok tri škole nisu ni podnele zahtev za akreditaciju. - Komisija za akreditaciju trpela je pritisak raznih interesnih grupa, ali radili smo potpuno nezavisno držeći se samo zakona i standarda - rekao je juče prof. dr Slobodan Arsenijević, predsednik Komisije za akreditaciju.

- Više škole koje nisu dobile akreditaciju imaju pravo žalbe i biće im ostavljen rok od godinu dana da isprave nedostatke u radu. Te škole ove godine ne mogu upisivati brucoše, ali će moći da nastave da školuju studente koji su na drugoj ili trećoj godini. Ako ni posle godinu dana ne dobiju zeleno svetlo, biće zatvorene a njihovi studenti će morati da pređu na druge srodne više škole ili fakultete, koji će imati obavezu da ih upišu - rekao je juče Slobodan Vuksanović, ministar prosvete i sporta.
Višim školama koje su dobile akt upozorenja biće ostavljen rok od tri meseca da otklone uočene nedostatke.
- Ove više škole imaju vremena do kraja septembra da sve isprave i da upišu nove generacije studenata. Očekujemo da će neke od njih otkloniti nepravilnosti i do kraja maja pa će stići da upišu studente u junu - rekao je ministar Vuksanović.
Prof. dr Slobodan Arsenijević, predsednik Komisije za akreditaciju, konstatovao je da je bilo i pritisaka na komisiju, ali i da su se prevarili svi oni koji su mislili da će lako dobiti dozvolu za rad.
- Pre dva dana dobili smo krivičnu prijavu koju je protiv nas podneo Otpor. Optužili su nas da pripadamo prosvetnoj mafiji i da smo dali akreditaciju Višoj školi „Ostrog“ i Milovanu Bojiću. To je netačno jer ova viša škola nije dobila dozvolu za rad, jer nisu priložili potrebnu dokumentaciju - rekao je Arsenijević.
Većina viših škola koje nisu dobile akreditaciju ne ispunjavaju jedan od tri osnovna uslova: nemaju kvalitetan nastavni kadar ili potrebnu kvadraturu ili odgovarajuće studijske programe.
- Neke od škola koje nisu dobile akreditaciju imaju odlične tehničko-prostorne uslove za rad, ali nemaju kvalitetan nastavni kadar ili obratno - rekao je profesor Arsenijević.

Ukinuti pojedini smerovi
Viša mašinska škola u Beogradu, Viša železnička škola, Viša politehnička škola u Beogradu, Viša tehnička škola za nemetale u Aranđelovcu, Viša poljoprivredna škola „Aleksandar Lala Stanković“ u Šapcu, Viša tehnološka škola u Šapcu, Viša tehnička škola u Požarevcu, Viša tehnička škola u Čačku, Viša tehnička škola mašinske i saobraćajne struke u Kragujevcu, Viša tehnička-mašinska škola u Trsteniku, Viša poslovno-tehnička škola u Užicu, Viša tehnička škola u Nišu, Viša tehnička tekstilna škola u leskovcu, Viša tehnička tehnološka škola u Vranju, Viša tehnička škola u Uroševcu, Viša ekonomska škola u Leposaviću, Viša škola za obrazovanje vaspitača u Sremskoj Mitrovici, Viša medicinska škola u Beogradu.

Akreditaciju nisu dobile:
-Viša tehnička škola u Novom Beogradu
-Viša škola za ekološki inženjering u Beogradu
-Viša škola za informacione tehnologije „Ostrog“ Beograd
-Beogradska akademija računarskih nauka
-Viša škola za menadžment u Zaječaru
-Poslovna škola „Megatrend“ u Beogradu
-Viša škola za poslovne sekretare i menadžment u Novom Sadu
-Međunarodna viša stručna škola za preduzetništvo u Beogradu
-Viša škola za propagandu i odnose sa javnošću u Beogradu
-Viša ekonomska škola u Nišu
-Viša škola za menadžment u saobraćaju i carini u Nišu
-Viša poslovna škola u Čačku
-Viša škola za primenjenu psihologiju „Ostrog“ u Beogradu
-Evropska viša škola za sportsko novinarstvo „Ostrog“ u Beogradu
-Viša škola za projektni menadžment u Beogradu
-Viša škola za engleski jezik u Beogradu
-Viša škola za računovodstvo i berzansko poslovanje u Beogradu
-Viša škola za marketing, trgovinu i turizam u Subotici
-Viša medicinska škola u Ćupriji
-Sportska akademija u Beogradu
-Viša škola „Akademija fudbala“ u Beogradu
-Akademija za estetiku i kozmetiku u Beogradu
-Viša zdravstveno-sanitarna škola „Visan“ u Beogradu
-Viša škola likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu
-Akademija SPC za umetnost i konzervaciju
-Viša škola za kompjuterske nauke u Beogradu
-Viša škola za matematičku statistiku

Više škole koje su dobile upozorenje
Viša politehnička škola u Beogradu, Viša tehnološka škola u Šapcu, Viša tehnička škola u Čačku, Viša poslovno-tehnička škola u Užicu, Beogradska poslovna škola, Viša ekonomska škola „Prota Mateja Nenadović“ u Valjevu, Viša ekonomska škola u Leskovcu, Viša poslovna škola u Blacu, Viša hotelijerska škola u Beogradu, Viša škola za obrazovanje vaspitača u Kruševcu, Viša škola za obrazovanje vaspitača u Bujanovcu, Viša škola za obrazovanje vaspitača u Aleksincu, Viša škola za obrazovanje vaspitača u Vršcu, Akademija za diplomatiju i bezbednost u Beogradu, Poslovna akademija u Valjevu, Viša tehnička škola za industrijski menadžment u Kruševcu, Viša škola BAM centar za najviše košarkaško obrazovanje „Borislav Stanković“ u Beogradu, Viša medicinska škola „Milutin Milanović“ u Beogradu.

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 26 27 29 30 ... 34
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.