Mohaba, stalno potenciram tri entiteta jer je stvarnost. Geografska podela o kojoj ti volish da se busash je samo slovo na papiru. Procitaj malo ranije postove pa cesh shvatiti da su sve novonasyale drzave izrasle pre svega prema nacionalnom kljucu. Znachi, geografski BiH ima dva entitea, ali fakticki ima tri koliko god ti zeleo da prenebregnesh to. Konstitutivnost nekog naroda, njemu apriori daje mogucnost da oformi svoj entit u ovom slucaju drzavu. Sada ti pricash o konstitutivnom narodu ili narodima, pa me zanima na osnovu kog ste principa vi dobili drzavu. Niste bili konstitutivni narod, data vam je mogucnost da se opredeljujete prema verskom principu (sto je bio totalan apsurd bez presedana) sto za druge nije bio slucaj... Sto se tiche Sanzdaka i Kosova samo nastavljash sa svojim neznanjem jer govorish o nacionalnim manjinama koje nisu konstitutivni narodi. Za njih ne moze da vazi princip "samoopredeljenje do otcepljlenja" kao sto nije mogao da vazi i za vas. To ti se cini da je dignuta frka u vezi otcepljenja Crne Gore. Pa cak i da budu dve drzave one treba da budu bratske kao sto je uvek bilo. Ma sada je meni jasno. Ne boli tebe sto bi Republika Srpska bila samostalna drzava vec da se ne pripoji Srbiji. Recicu ti jedno: neka narod odluci sta je za njih najbolje. Ako zele ( a ocito je da ne zele) da ostanu u BiH nemam nista protiv ako je to volja vecine, velike vecine. Glupo je stalno da govorish o nekim principa kada je BiH nastala iz krajnjeg politickog, pravnog pa ako hoces iz zivotnog apsurda. O kakavom principu zelish da govorish. Istorijski aspekt takodje vam ne ide na ruku. Vi ste surogat, nesto krajnje neprirodno i kao takvi nemate perspektivu da opstanete. Mozda ti se cini da sam grub i da nesto uvredljivo govorim ,ali je zaista obratno. Nemam u opste predrasude sto se tiche naroda u BiH ali ako zelish da diskutujesh cinjenicama ili jos gore o principima onda mislim da je samostalnost Republike Srpske stvarnost.
« Poslednja izmena: 26. Apr 2006, 13:35:29 od kobibrajant »
Mohaba, stalno potenciram tri entiteta jer je stvarnost. Geografska podela o kojoj ti volish da se busash je samo slovo na papiru. Procitaj malo ranije postove pa cesh shvatiti da su sve novonasyale drzave izrasle pre svega prema nacionalnom kljucu. Znachi, geografski BiH ima dva entitea, ali fakticki ima tri koliko god ti zeleo da prenebregnesh to. Konstitutivnost nekog naroda, njemu apriori daje mogucnost da oformi svoj entit u ovom slucaju drzavu. Sada ti pricash o konstitutivnom narodu ili narodima, pa me zanima na osnovu kog ste principa vi dobili drzavu. Niste bili konstitutivni narod, data vam je mogucnost da se opredeljujete prema verskom principu (sto je bio totalan apsurd bez presedana) sto za druge nije bio slucaj... Sto se tiche Sanzdaka i Kosova samo nastavljash sa svojim neznanjem jer govorish o nacionalnim manjinama koje nisu konstitutivni narodi. Za njih ne moze da vazi princip "samoopredeljenje do otcepljlenja" kao sto nije mogao da vazi i za vas. To ti se cini da je dignuta frka u vezi otcepljenja Crne Gore. Pa cak i da budu dve drzave one treba da budu bratske kao sto je uvek bilo. Ma sada je meni jasno. Ne boli tebe sto bi Republika Srpska bila samostalna drzava vec da se ne pripoji Srbiji. Recicu ti jedno: neka narod odluci sta je za njih najbolje. Ako zele ( a ocito je da ne zele) da ostanu u BiH nemam nista protiv ako je to volja vecine, velike vecine. Glupo je stalno da govorish o nekim principa kada je BiH nastala iz krajnjeg politickog, pravnog pa ako hoces iz zivotnog apsurda. O kakavom principu zelish da govorish. Istorijski aspekt takodje vam ne ide na ruku. Vi ste surogat, nesto krajnje neprirodno i kao takvi nemate perspektivu da opstanete. Mozda ti se cini da sam grub i da nesto uvredljivo govorim ,ali je zaista obratno. Nemam u opste predrasude sto se tiche naroda u BiH ali ako zelish da diskutujesh cinjenicama ili jos gore o principima onda mislim da je samostalnost Republike Srpske stvarnost.
Nemam ja potrebe iznositi neke cinjenice i dokaze,kada je sve jasno. BiH je suverena i nedjeljiva republika,tako pise u Dejtonskom sporazumu.Postojali su oikusaji da se izmijeni sporazum,medjutim to nije bilo dozvoljeno.Kada govoris o izjasnjavanju o ocijepljenju,to moze samo ako glasa cijela BiH,a ne samo stanovnici RS.To je bar jasno.I u tom slucaju necete imati potrebnu vecinu.I to je jasno. Zanima te po kojem osnovu smo mi dobili drzavu,a znas odgovor.Referendum.Po kojem smo legalno i legitimno postali suvereni.Mozete do sutra naglabati i navoditi neke dokaze,ali na kraju opet dolazimo do cinjenice da smo priznata RBiH. Sto se tice CG tice,ne cini se meni da je dignuta frka i ti to dobro znas.I dobro kazes,ako se odvoji CG " Pa cak i da budu dve drzave one treba da budu[b][/b] bratske kao sto je uvek bilo."Mozda treba,a dali ce biti,to je pitanje. Naravno da mi smeta da se RS pripoji Srbiji,jer bi tako nagradili zlocin koji je pocinjen zbog pokusaja stvaranja Velike srbije.Mozda nebi bilo toliko otpora sto hoce da se odvoje da zive samostalno,ali njima je zelja upravo zaokruzenje zlocina koji nisu uspjeli da izbore u ratu. Sto se tice nekog istorijskog aspekta za koji navodis da ne postoji,e pa, pasa moj,da ne postoji nebi ni dobili samostalnost.Normalan svijet ne interesuje sta je bilo prije 1000 god.Samo srbi zive u proslosti. Toliko je isprana i nebulozna prica da su Muslimani s ovih prostora postali od Srba,da mi svaki put kad to spomenete popravite raspolozenje. Hajde da uzmemo to kao tako.Nekada davno neki su presli na Islam(hvala Bogu) i sta sad.Generacije i generacije poslije toga zive kao Muslimani,na ovim prostorima.I sta bi sad trebalo,da kazem ja sam Srbin.Smijesno. Da li to znaci da kad bi sad Indijanci zatrazili pola Amerike i kad ovi nebi dali,indijanci imali pravo pobiti stanovnike i etnicki ocistiti,jer tu bili prije naseljenika.Naravno.
Spominjesh neki referendum. Zasto onda nije raspisan referendum u celoj bivshoj SFRJ pa da se tako odlucilo da li biti u zajednickoj drzavi ili ne. Ma jok, vama to nije odgovaralo nego ste se odlucili za ratnu opciju. Daj prosvetli nas, objasni vec jednom taj iistorijski aspekt o kome pricash. Kako ti nije jasno da zivish u drzavi u kom postoji tzv parlamane i tzv. demokratski izabrana vlast koja ne moze da utiche ni na sta jer kao sto kaze Tralalalala imate osobu iz evrope koja odlucuje o svemu, i ti mi prichas o nekakvoj drzavi. Ti to jos ne znash ali ste opet anektirani i postali robovi na svoj rodjenom delu zemlje. Ma ne pitate se nista. Koje prerogative ima vasha nova drzava? Ma i zastavu su vam nametnuli, boze me sacuvaj. Vi ste samo propali eksperiment.Pa vasom zemljom upravlja stranac sada je to novi predstavnik Kristijan Švarc-Šiling. Ko zna, mozda su njegovi rodom iz bosne. Sto se tice konvertita kojim ti i tvoji pripadate moram samo da te razuverim u necemu. Niko od srba nema nameru da vas vraca pradjedovskoj veri, mi samo zelimo da pokazemo kakva je patoloshka mrznja kojom inache odishesh i ti prema narodu iz koga su nekada davno tvoji pripadali. \verovatno vas je stid sto niste cisti ni onoj ni na ovoj strani, pa na sve nachine zelite da unistite tragove svog porekla. Mislish da ces dokazati pripadnost svojoj veri tako sto zelish da unistish nevernike. Inache, neukost kojom se odlikujesh je zaista epska. Ti i ttvoji stalno mesate versku i nacionalnu pripadnost. Inache, to ste takodje dobili u onoj zemnlji koju ste tako lako odbacili. u SFRJ.
dobro došli u banju lukuдобро дошли у бању лукуwelcome to banja lukawillkommen in banja lukamire se erdhet te banja lukadobrodošli v banja lukaласково просимо бања лукадобредојдовте во бања лукаvitejte v banja lukavitajte v banja lukasveiki atvyke j banja lukaдобре дошли в бања лукаbenvenuto all banja lukawitamy w banja lukawelkom in banja lukavälkommen till banja lukaκαλωσ ηλθατε στην mпania λoyka
Žestoko o ustavnoj reformi BiH Sarajevo -- U parlamentu BiH od juče se vodi žestoka borba za usvajanje ustavnih reformi, usaglašenih pod patronatom međunarodne zajednice.
Iako su predstavnici ključnih političkih stranaka ranije podržali reforme, u Predstavničkom domu nema dovoljno glasova za njihovo usvajanje. Zbog činjenice da je paket reformi kreacija međunarodne zajednice, odbijanje poslanika da ga prihvate predstavlja neku vrstu pobune protiv, kako se može čuti, diktiranih ustavnih promena.
Rasprava o ustavnim promenama u Predstavničkom domu državnog parlamenta, koja je trajala ceo dan i prekinuta sinoć posle ponoći, pokazala je sve protivrečnosti bosanskohercegovačke političke scene. Reforme, koje su dogovorili lideri ključnih političkih stranaka pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice, dramatično su polarizovale poslanike. Oštri sukobi vode se unutar samih stranaka, a ne, kako je to uobičajeno, na nacionalnom principu.
Ustavne reforme, čiji je glavni mentor američki ambasador Daglas Meklhejni, pojedine političke snage u Federaciji smatraju konačnom podelom Bosne i Hercegovine, pa je duboki razdor među bošnjačkim predstavnicima postavljen na temelju izdajnik-patriota. Političke snage koje po svaku cenu žele reforme predvodi predsednik Stranke demokratske akcije i član državnog predsedništva Sulejman Tihić. Prema njegovim rečima, svi oni koji budu glasali protiv ustavnih reformi, moraju znati da će to imati značajne posledice, ne samo na reformski put i evropske težnje Bosne i Hercegovine, nego i na samoodrživost zemlje. Najmanje što se može dogoditi jeste, kako kaže, radikalizacija i destabilizacija u celoj zemlji.
Na drugoj strani, koja sebe u ovosedmičnim sukobima naziva patriotskom, stoji Stranka za Bosnu i Hercegovinu, čiji je osnivač Haris Silajdžić. Njeni predstavnici, među kojima je predratni lider nekadašnjeg Saveza komunista Bosne i Hercegovine Nijaz Duraković, ustavne promene smatraju izdajom ideje multietničke Bosne i Hercegovine i njenom definitivnom podelom pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice. Duraković je javno postavio pitanje međunarodnim predstavnicima zašto bezrezervno podržavaju rešenja kojima se krše evropske konvencije o ljudskim pravima a kakva ni slučajno ne bi primenjivali u svojim zemljama.
Ključni problem jeste odrednica prema kojoj se u Predstavničkom domu zadržava princip takozvanog entitetskog glasanja, koje omogućava entitetima da blokiraju bilo koju odluku državnog parlamenta. Time ovaj dom građana gubi svaki smisao i pretvara se u neku vrstu ispostave Doma naroda, koji već postoji. Hrvatski predstavnici u parlamentu smatraju da će time hrvatski narod biti potpuno marginalizovan i da neće moći uticati ni na najbanalnije odluke. Većina stranaka iz Republike Srpske spremna je da podrži reforme jer, kako kažu, daju entitetima potreban politički značaj.
Borba se vodi doslovno za jedan glas, a ključna ličnost jeste poslanik SDA Mehmed Žilić, koji se odlučno suprotstavlja usvajanju ustavnih promena, čime se pobunio protiv sopstvene stranke i izazvao pravu dramu, ne samo u sali parlamenta, nego i na celokupnoj političkoj sceni Bosne i Hercegovine.
Hm, kao "autohtoni žitelj" RS-a, mogu samo da zaključim da je ova tema obično preseravanje. Pa, da elaboriram malo:
1. Odakle vam uopšte ideja da neko u ovom trenutku želi da se pripoji Srbiju. Nesumnjivo je da su Srbi iz BiH emocionalno vezani za Srbiju, ali ta ista Srbija ne čini apsolutno ništa za gorespomenute. Primjera je bezbroj: školovanje u Srbiji morao bi da (deeebelo) plaćam kao strani državljanin, dok recimo u Austriji bi imao besplatno (kao bivši "podanik" austro-ugarske države). Ili, uzmimo nemali broj izbjeglica koje se i danas nalaze u Srbiji. Ako bi rekao da ih dobar broj živi kao cigani, vjerovatno bi uvrijedio romsku populaciju. Pa više od 10 godina je prošlo, a ljudi ne mogu da uvede struju i vodu u kuće koje su ko_zna_kako sagradili u ko_zna_kojim vukojebinama. Sramota. Toliko Srbija majka brine o svoijm Srbima. Više mi liči maćehu, i nema neke silne sreće u Srbiji.
2. Priča Srba iz RS u stilu "mi ćemo da se pripojimo... blah, blah" je priča tipična za klince koji rata skoro i ne pamte a kamoli da su učestvovali u njemu. Zar neko stvarno misli da do novih prekrajanja granica na Balkanu može doći bez rata. I kome normalnom, bog ga jebo, je stalo da ratuje. Srbi iz Bosne (većeg dijela) u zadnjih 1000 godina nikad nisu živjeli u Srbiji. I RS nam istorijski i kulturno gledano, apsolutno ništa ne znači. Pri tome mislim na samo ime. Čitaj dalje.
3. Pokušavanje poturanja "bosanske nacije" je ono što će sahraniti ovu državu (BiH). Kao prvo pokušava se p(r)oturiti srednjovjekovni pojam nacije (srednjovjekovna Bosna, itd itd), koji apsolutno nije jednak modernom shvatanju (zajednica ljudi jednakog interesa). O kakvom mi to zajedničkom interesu govorimio? Politika muslimanskog stanovništva se već vijekovima svodi na 2 riječi: "zajebi vlaha" kako znaš i umiješ. I mogo puta im se to vratilo kao bumerang. Čini mi se da je sada na djelu ista politika.
Naravoučenije: Bosanski Srbi, prije svega, trebaju svoju budućnost da traže u Bosni. Istorijski gledano, imaju u najmanju ruku jednako pravo na nju kao i ostali narodi i naraodnost, kurci_palci, tj. svi koji u njoj žive. Umjesto što se opterećuju granicama, treba da dugoročno osiguraju finasijsku i kulturnu autonomiju (tu uskače RS, ma kako se zvala u budućnosti, potpuno nebitno). Treba da se obrazuju i prave djecu, o granicama će da odlučuju isti ovi koju sada nameću Ustav. Dokle će više da Srbi ginu zbog nekakvi krivih Drina. Dosta je više.
Hm, kao "autohtoni žitelj" RS-a, mogu samo da zakljuÄim da je ova tema obiÄno preseravanje. Pa, da elaboriram malo:
NaravouÄenije: Bosanski Srbi, prije svega, trebaju svoju budućnost da traže u Bosni. Istorijski gledano, imaju u najmanju ruku jednako pravo na nju kao i ostali narodi i naraodnost, kurci_palci, tj. svi koji u njoj žive. Umjesto Å¡to se opterećuju granicama, treba da dugoroÄno osiguraju finasijsku i kulturnu autonomiju (tu uskaÄe RS, ma kako se zvala u budućnosti, potpuno nebitno). Treba da se obrazuju i prave djecu, o granicama će da odluÄuju isti ovi koju sada nameću Ustav. Dokle će viÅ¡e da Srbi ginu zbog nekakvi krivih Drina. Dosta je viÅ¡e.