Joj koliko sam odmorio mozak dok sam pauzirao od citanja pisanija po Bureku.
Zenska glavo, ja tebe nisam nicim uvredio niti probao da spustim. Ja tvoj manir ponasanja nisam zaboravio ali sam se nadao da se sa tobom bar na neke obicne teme moze diskutovati normalno, sto je ocigledno greska.
Eto, ti si putovala svojevoljno i o svom trosku a jasam imao smusena putesestvija, prislino, ogranicene slobode kretanja i nesto sam gledao odokativno. Ok, ti si isla u analiticko-turisticka putovanja. Pa jbt.
Nisam ja kriv sto mi moj posao omogucava da putujem o trosku poslodavca. I ne da nemam problem sa tim, bas suprotno, ponosan sam sto mi je moja inteligencija i moje obrazovanje u koje sam ulagao ceo zivot pomoglo da nadjem dobar posao na kojem je to moguce. Iz ugla realnih ljudi to je uspeh.
Drugo, nikada i nigde nisam putovao ikako drugacije nego svojevoljno. Niko ne moze da me natera da putujem kada necu niti gde se meni ne ide. A kada god sam se odlucio da negde putujem to je bilo komotno, odoradis svoje obaveze i imas sve vreme ovog sveta. Verovatno ti imas neku zabludu ali eto, mogu da ti pomognem da je prevazidjes, naravno ukoliko si dovoljno otvorena za tu mogucnost.
A da, nakon tvog komentara skoro pa sam i zaboravio da sam pored tih putovanja poslednjih godina imao i ranije zivot, pa sam putovao i u svom aranzmanu i o svom trosku nekih 30 godina, kao sto to (ne moras verovati) i dalje radim.
Italija je naprednija i sredjenija od Srbije i Italijani su srecniji narod. I to je sustina. Ima i ovde nesrecnih i nesnadjenih, ali to je svojstveno svakom drustvu. To sto konstatujem cinjenicno stanje ne znaci da mi je Italija i promil draza od Srbije niti da bi ikada mogla da postane. Ja bih bio presrecan kada bi Srbija funkcionisala kao Italija, kada bi ulice bile tako ciste, travnjaci tako sredjeni, fasade tako odrzavane i ujednacene, kada bi nasi ljudi izbegavali da bacaju djubre po ulici itd. Voleo bih da idem ulicama Beograda i da umesto vecine zabrinutih i zamisljenih lica vidim nasmejane i srecne ljude. Ali to sto bih ja voleo i ono sto je realnost se ne podudara.
A tek cinjenica da Italija nije "vise raj" za Srbe je tako opste i besmisleno mesto da nemam reci. Ni jedna drzava nikada nije bila niti ce biti raj za bilo kog pripadnika bilo kog naroda. Kada pricamo o tome kako neko zivi ili kako se snasao onda je jedino bitno koliko je neko snalazljiv. Meni je bilo super i u USA svojevremeno, prosao sam bolje od 99% ljudi koji su otisli istim povodom kao i ja. Uzivao sam svakog trenutka ali sam i posteno radio. Ne mnogo, samo posteno. Sad uzivam u Italiji, nemam se cime pozaliti i svaki dan mi je lep. Ali nisam se nikada zalio ni kada sam bio u Srbiji jer mi je i tu uvek bilo super.
Ali meni je i u vojsci bilo super i snasao sam se od prvog koraka u kasarni u Nisu, pa preko Uzica i Beograda. Nis je bio srednje "tezine" po nekim opstim utiscima vojnika, u Uzicu je bilo tesko i strogo, u BG normalno. Pa opet, meni nije bilo razlike, svuda sam prosao odlicno i imam samo lepe uspomene. Sa druge strane, znam ljude kojima je i najveca 'ladovina ispala pakao.
Sto se mene licno tice, poenta je da je u svakoj zemlji dobro i svuda moze dobro da se radi i lepo da se zivi. To je nesto sto sam naucio od oca od malih nogu i nosim sa sobom. Ko hoce i zna da radi, ko ima volje taj ce se snaci uvek i svuda. Onaj ko je na to spreman samo deklerativno ali zapravo je trut, ili ko jednostavno ne zna i ne moze tesko da ce uspeti bilo gde.
I na kraju da se vratimo na sam pocetak - da, apsolutno me ne zanima potpuno pogresan i povrsan utisak jednog turiste o svakodnevnom zivotu i situaciji u jednoj drzavi gde je bila gost par dana. Da ne kazem da je protrcala i "odokativno" videla zivot koji misli da je razumela i shvatila u trci od suvenirnice, preko restorana, do autleta. A onda je napisala tekst kao da je godinama zivela o drzavi o kojoj prica.
Razume te, i ja sam odmorila od ovih svakodnevnih stenica po forumu.
Ali... "muska glavo" procitaj tekst prvo pa onda komentarisi? Moze?
Zaista me mrzi da ti citiram slogove ali evo jednog od mnogih gde tvrdis da je spisateljica teksta obican turista:
Citat
Devojka iz Srbije je napisala ovaj tekst posle povratka iz Italije, u koju je redovno putovala poslednje dve decenije
a ti okarakterisao zenu kao prosecnog srpskog turistu
Drugo, one tvoje insinuacija o mom ponasanju okaci macku, ili kome god, jer u tandemu sa ovdasnjim dzaftrarama koje imaju i nekakve statuse na forumu, kojima si bio okruzen, niko ziv a najmanje ja, mogu da ostanu na nivou normalne komunikacije.
I na kraju, drago mi je da o trosku drzave obilazis planetu. Volim ja takve i brzo im udjem u trag i kancelujem takvo drsko ponasanje. Fazon - naci cu te brzo
Nista cudno za text sa uvodnog posta. Takve su vecine devojaka kod nas u Srbiji, bez obzira da li putuju vec 20god u Italiju ili u bilo koju drzavu. Kod nas pola devojaka, pa i mladica ima iskrivljenu sliku o zivotu i kakav on treba da bude. Da ne bude da pisem o drugima, samo cu navesti primere, moja sestra, bratova supruga, pa onda jedna komsinica, pa druga.,... Mene to najvise nervira, jer one ili oni misli da to tako treba da bude. Ziva hrana po restoranima, o boze, pa da ona putuje 20godina u italiju valjda se vec trebala navici na drugaciju hranu nego sto je kod kuce. Tako isto i ovi moji bliznji sto sam naveo. Obozavam masline, ode u Grcku, proba masline, bljak, ove su slane, nisu onakve kakve ja znam. Ili grcka feta nije kao nasa feta, ili mleko se oseti drugacije nego nase. ili kakav je ovo sir jak, fuj, jeee doneli mi pizzu a nema kecapa, ovo meso nije dobro peceno, ....... znam, i ja sam bio takav kad sam otisao prvi put u zenevu, samo sam jeo sniclu i pomfrit, dok nisam probao nesto drugo, pa kad sam video da nije ukus kakav ocekujem, ali nakon par zalogaja je bilo sve bolje i bolje, sam uvek poceo da jedem hranu koja nije i ne moze da se jede kuci. Uvek lokalna , pa bila ona i ziva hrana. kakve veze ima prostitucija, tamo su bar sve registrovane, idu na redovne lekarske preglede. Kod nas u Srbiji daj boze ako ne pokupis par bolestina od jedne jedine prostitutke. I jos, Sta je meni moja drzava , srbija, dala da ja nju moram da volim? nije mi dala nista. a ni ne daje mi nista. Koliko sam se samo puta posvadjao sa svojima, samo zbog takvih stvari, koje oni ne mogu da svate, da promene, zivot bi im bio mnogo laksi i lepsi.
Ja fakat ne razumem tu potrebu da se ljudima ogadi izlazak iz svog sela.
Kapiram... ovde si bog, tamo si broj... ali... sta serete.
Ako neko ima para i zeli da putuje, slobodno. Ako ima ili nema para, a zeli da zivi tamo... slobodno...
Ali valjda je minimum minimuma kulture koju vecina ne poseduje i koja ih za mrvicu stavlja iznad jednog kineskog turiste - ponasaj se u skladu sa lokalnim pravilima.
U ostalom, kako ja nemam losa iskustva kada negde putujem?
ja ne znam da li ima neko ko je video italiju a da moze da se pozali na hranu... ja sam prvi put na ovoj temi procitao da nekome italijanska kuhinja i uopste hrana spravljenja rukama i znanjem italijanskih kuvara nije dobra...
naravno podrazumijeva se kada si turist da ces posjetiti turisticke lokacije...
savjet jedan ..besplatan...naravno... kada dodje neko u bilo koji restoran ...eto u italiji...neka ne gleda meni... svejedno mu nista nece znaciti i da bulji u meni...
izbor predjela ...glavnog jela i deserta ...kao i meze i pica neka prepusti preporuci konobara ili jos bolje- kuvara.... ako to uradi -pogresit nece sigurno
ne samo u italiji...bilo gdje..a posebno na mediteranu i ovdje po balkanu ... to je jednostavno receno - osnovno pravilo
nakon 7-8 dana degustacije...sigurno ces i sam ili sama znati sta zelis i sta volis da jedes...i gdje volis to da radis
Coolrunner, а чему то поређење Београда са Римом или било којим градом који је популарна туристичка дестинација. Ваљда је нормално поредити град са другим градовима које смо посетили и где смо били на одмору, обиласку, раду или како год.
Рим је прљав град са неким ружним урбанистичким решењима у поређењу са другим велики европским градовима, рецимо на улицама канте за отпад су заправо вреће које се њишу на ветру, јер им је тако лакше да их испразне, али и то слабо раде. Просјаци и сиротиња на сваком кораку, црнци чим ти улове поглед покушавају да ти увале неку глупост и поприлично су упорни, препродавци сувенира на ћилиму продају те глупости свуда. Римски метро је слабо развијен, добар део града уопште не покрива, јер они имају само три метро линије. Рецимо Трастевере су тотално одсечене од метроа, па чак и тај централни део где је Пантеон и Piazza Navona су удаљени 2,5км од најближе метро станице. Аутобуски саобраћај им је тотално неорганизован и најбоље је држати се трамваја, јер њих не могу да редукују, имају своје шине и знаш да или иду или не иду.
То је само тамна страна Рима, ако поредимо тај град са другим градовима Европе, али ако поредимо са Београдом, онда је Рим беспрекоран.