Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 23. Avg 2025, 15:21:36
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Slobodno tržište bez parazita  (Pročitano 10776 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
Citat
Pa šta će mi da obrađujem više zemlje, ako višak proizvoda ne smem da prodam i da kupim stan/kuću/zemlju ?
I sta da radis sa tom teritorijom koju kupis? Imas zemlju gde zivis i zemlju koju obradjujes, kad bi kupio dodatnu zemlju, sta bi radio sa njom?

Pa da više zaradim, da bih sebi obezbedio lagodniji život? Recimo? Ili da kupim 3 stana, pa da izdam pod kiriju, pa da ne moram da radim, nego da se bavim stvarima koje volim, a koje ne donose profiz? Recimo, putovanje?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 20
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 3.6.17
Ti ili imas mentalnih problema, ili cisto volis da provociras lupetajuci gluposti.

Vec 5 stranica pricam o tome kako je nelegitimno da neko ima nezaradjene prihode, vec da sve sto covek ima treba da bude zaradjeno, tj. u pravednom drustvu uopste ne bi postojao ekonomski profit, jer je profit eksploatacija.

Dakle, u drustvu gde bi se ukinulo parazitiranje- zivot na tudj racun ne bi moglo da postoji iznajmljivanje stambenih objekata, kamate i uopste profiterstvo. Ako bi hteo da imas, morao bi da to i zaradis, ne bi mogao da dobijas prihode bez rada- da uzimas od nekoga kiriju, kamatu ili profit, jer bi to bilo ukinuto.
« Poslednja izmena: 22. Nov 2011, 14:42:55 od komensalista »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
Ne znam ko ovde ima mentalnih problema.   Smile Smile Smile

Ti sam sebi skačeš u stomak sa glupostima koje pokazuješ.

Upravo ta zarada i profit mi je motivacija da radim, i zaradim, i steknem neke uslove kada ne budem imao 35 godina, nego 75, i kada ne budem moao da radim i obrađujem zemlju samo da bih imao da jedem.

Upravo od profita treba da se pravi nešto novo, savrmenije, bolje.

Ja sada napravim par čarapa u svom pogonu, i moram da ti ih prodam samo da isplatim troškove njihovog pravljenja? Pa zašto bih radio onda? Zašto da trošim svoje resurse, svoju mašinu, svoje vreme i rad? Da bi ti kupio jeftinije čarape? I kada ih pocepaš, dođeš za druge i tražiš, a ja kažem nema, pokvarilas e mašina, ali pošto nisam imao profit, nisma mogao da platim rezervni deo/majstora, i sada mašina ne radi. Idi bos. I i dalje propagiraj rad bez zarade.

Ako ja NE SMEM da imam i da steknem više od drugog, a to je ovo što ti ovde propagiraš, onda šta? Da živim od danas za sutra? Totalno nerealno.

Kapitalizam kao takav, nije savršen.

Komunizam u obliku kao što ga mi znamo, nije savršen. Pokazalo se zašto i kako.

Neki balans između ta dva bi bio idealan.

Ako sam sposoban i ako mogu, mogu da imam i 5 stanova, i da dok mi deca ne odrastu, da uzimam kiriju, i odatle da finansiram njihovo školovanje i osposobljavanje za život.

Ti kucaš na računaru, i visiš na internetu, zahvljaujući ljudima koji su imali para i investirali u nešto što će možda d adonese neki boljitak i profit, a možda i neće. Da su svi sedeli u zemunicama, i samo obrađivali zemlju da pojedu koliko ima dosta, živeli bi i danas kao pre 5000 godina.

Možeš da biraš, ili ćeš plaćati kiriju, ili ćeš sada sedeti napolju na mrazu i kiši. Pa odluči šta ti je bolje. 

A nemaš recimo 30000 evra da kupiš stan ili kuću.

Kako si ti zamislio , ja sada treba da te pustm džabe pod moj krov, dok ti ne stekneš uslova da napraviš svoj ? I šta imam ja od toga? I ja sam valjda uložio neko vreme i rad u to, kako misliš da ga poklonim sada nekome? Ja sam radio za to, sada to treba da radi za mene.

« Poslednja izmena: 22. Nov 2011, 15:26:33 od MagicMaster »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49850
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Samsung Galaxy S24
Много је разлога зашто такав систем као продуктиван и напредан не може да опстане.   

Ocito je tebi ispran mozak propagandom kapitalizma.

Ovo o cemu ja pricam nema veze sa komunizmom. Radnici koji su kao kolektiv vlasnici svoje firme onda imaju interes da firma uspesno posluje. Kada postoji vlasnik, firma je vodjena njegovom zeljom da bude bogatiji, a radnici su primorani da rade za ono sto im odredi uvecavajuci njemu bogatstvo. Kada su oni kao kolektiv vlasnici, sama cinjenica da radnici rade za sebe a ne za nekog drugog ce povecati njihovu produktivnost, a samim i uspeh firme, jer radnici i donose uspeh firmi, ne vlasnik.

Kad razmislis zdravorazumski mozes da dodjes da zakljucka da je bolje da nema vlasnika. Na prvom mestu, logicnije je da radnik bolje zna kako da radi svoj posao, nego da mora da postuje propise nekoga ko nikad taj posao nije radio. Kada nema kapitaliste da uzima kajmak i trosi na svoj luksuz vise para ostaje u firmi da se ulozi na uslove na radnom mestu i vece plate cime se povecava produktivnost na radnom mestu, Takodje i vise para ostaje u firmi da se ulozi dalje u posao.   Kao sto rekoh, s, a

Drugo, sto se tice sistema vrednosti, pravednije je da radnici ubiru pune plodove svog rada, bez da im neko uzima deo bez da je doprineo svojim radom, i takodje je ispravnije da se odnosi medju ljudima (pa i na radnom mestu) urede demokratski, a ne autoritarno- fasisticki, gde je kapitalista despot.

Takodje, procitaj malo o firmama koje primenjuju demokratiju na radnom mestu i njihovom uspehu, klikni na ime neke firme u ovom clanku: en.wikipedia.org/wiki/Workers'_self-management

Доста ствари које овде пишеш уопште нису тачне. Да је то тачно не би комунизам тек тако пао...

Ево примјер... Имаш власника који уложи капитал у фирму. Запосли 100 радника који дијеле профит, и самим тим временом врате уложени новац газди. Ајде да баталимо сва права власника која му се ускраћују. Да потпуно негирамо чињеницу да је запослио толике људе, самоиницјативно покренуо акцију, много ризиковао, живнуо екномију тог краја, осигурао могућност да се ради и уплаћују приходи и доприноси... Да га просто шутнемо као највећег криминалца и експлоататора.

И шта би било? Има ли би ситуацију да радници који су дошли на готово просто покраду фирму. То није никаква пропаганда капитализма. То је жива реалност на терену. Свако ко је покренуо било какав посао и уложио паре у нешто то зна. Нађи ми само једног јединог власника који ће то негирати.

И нема смисла понављати неистине, спискове лијпеих жеља, и "идеале из младости"...

Да се не би понављао ево да ти на сваки пасус одговорим посебно:

Citat
Kada postoji vlasnik, firma je vodjena njegovom zeljom da bude bogatiji, a radnici su primorani da rade za ono sto im odredi uvecavajuci njemu bogatstvo. Kada su oni kao kolektiv vlasnici, sama cinjenica da radnici rade za sebe a ne za nekog drugog ce povecati njihovu produktivnost, a samim i uspeh firme, jer radnici i donose uspeh firmi, ne vlasnik

Радници доносе успјех? Каква глупост. Радници долазе само како би зарадили доходак. Какво је пословање фирме њих не занима. Јер они нису власници, самим тим немају право на профит. Интерес радника јесте да извуче што је могуће више кеша из фирме. То што пишеш јесте као да кажеш да дијете више занима квантна механика него омиљени цртани. Вишак који би се улагао у призводњу и ширење посла је немогуће обезбиједити колико не постоји један власник који је све што има уложио у ту фирму. Радник свој рад наплаћује по што је могуће вишој цијени. У описаном примјеру они би само отуђили већ акумилирани капитал. Фирма се води као њихова. То није крађа. Smiley

Citat
Kad razmislis zdravorazumski mozes da dodjes da zakljucka da je bolje da nema vlasnika. Na prvom mestu, logicnije je da radnik bolje zna kako da radi svoj posao, nego da mora da postuje propise nekoga ko nikad taj posao nije radio. Kada nema kapitaliste da uzima kajmak i trosi na svoj luksuz vise para ostaje u firmi da se ulozi na uslove na radnom mestu i vece plate cime se povecava produktivnost na radnom mestu, Takodje i vise para ostaje u firmi da se ulozi dalje u posao.   Kao sto rekoh, s, a

Пишеш свашта што ти падне на памет, а пола од тога нема везе са животом. Smile Зашто би радник био задовољан да ради боље свој посао када не би било власника? Управо је власник тај који једини има механизам да подиже квалитет услуга које нуди. Да радницима оставиш на добру вољу да ли треба да почисте, уреде, среде, да се самоинцијативо заложе за било шта, о неким стварима посебно воде рачуна итд. они то сами никада не би урадили. Фирма би полако стагнирала и убрзо пропала. Свако исисао свој дио колача, и ајмо јово на ново на следећу фирму. Smile

Citat
Drugo, sto se tice sistema vrednosti, pravednije je da radnici ubiru pune plodove svog rada, bez da im neko uzima deo bez da je doprineo svojim radom, i takodje je ispravnije da se odnosi medju ljudima (pa i na radnom mestu) urede demokratski, a ne autoritarno- fasisticki, gde je kapitalista despot

Ја се слажем са тобом да радници заслужују далеко веће плате. Али за то је немогуће окривити само послодавца. За велики дио проблема крива је сама држава. Само реформисањем и модернизацијом државе може да нам крене на боље.

Citat
Takodje, procitaj malo o firmama koje primenjuju demokratiju na radnom mestu i njihovom uspehu, klikni na ime neke firme u ovom clanku: en.wikipedia.org/wiki/Workers'_self-management

Наравно да је могуће спровести демократију и смислу предлагања нових идеја, савјета како нешто побољшати, како унапредити систем. И увијек има радника са добрим идејама. Али дати сваком раднику дио капиртала који ће законски моћи исисати за било коју фирму представљало би самоубиство.
« Poslednja izmena: 22. Nov 2011, 15:48:27 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 20
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 3.6.17
Citat
Upravo ta zarada i profit mi je motivacija da radim, i zaradim, i steknem neke uslove kada ne budem imao 35 godina, nego 75, i kada ne budem moao da radim i obrađujem zemlju samo da bih imao da jedem.
Zarada (ono sto je dobijeno radom) i (ekonomski) profit su dve razlicite stvari.

Kao sto rekoh za kapitalizam- radnik koji radi za kapitalistu zaradi svoju platu, i onda radi i preko toga da bi kapitalista ostvari profit. Ti ako radis 10 sati za 1000 dinara, sigurno za tih 10 sata rada ne doneses kapitalisti 1000 dinara zarade, nego mnogo vise, jer on tebi ne daje niti plodove tvog rada, niti platu u njihovoj vrednosti. U prevodu, profit koji uzima kapitalista je kradja tvoje zarade, i to vreme koje radis (posle zaradjivanja svoje plate) da bi doneo njemu profit je nista drugo neko neplaceni rad, dakle- eksploatacija, izrabljivanje, ropstvo.

Kapitalisticki sistem je nelegitiman i pogresan u svojoj srzi, jer se temelji na kradji, i treba da ukinuti- da vise ne postoje kapitalisti.

Citat
Ja sada napravim par čarapa u svom pogonu, i moram da ti ih prodam samo da isplatim troškove njihovog pravljenja?
Ti ako pravis carape da prodajes, kad ih prodajes naplatis svoje troskove + svoj rad. Jasno kao dan.

Ali ako ti kazes nekome- e, ajde dodji da radis za mene i da pravis carape za platu; jer hoces da postanes kapitalista, i da zivis od profita, sta se onda desava? Ti kada prodajes te carape naplacujes u ceni troskove koje bi imao i da radis sam + trosak na njegovu platu + svoj profit. 

A zamisli sad da si ti radnik i u prvom slucaju i u drugom slucaju. U prvom slucaju trebi pripada ceo plod tvog rada, a u drugom ti radis za i za svoju platu i za profit kapitaliste. Mozes da zamislis da je profit kapitalisticka plata, a da je kapitalista radnik koji sebi pored tebe i nista ne radi. Znaci ti radis i za sebe, i za njega koji parazitira.

U mutualizmu ne bi mogao da kazes nekome- e, ajde dodji da radis za mene i da pravis carape za platu; nego- e, ajde da zajedno pravimo carape, i onda vas dvojca zajedno budete vlasnici korporacije koja pravi carape, i ima dva zaposlena- vas dvojcu. I radite zajedno, ima vas dvojca i samim tim cete praviti vise carapa nego neko ko radi sam (kao prvom slucaju), a nikog ne eksploatisete.

Sto se tice ovoga sto sam rekao da kapitalista ne radi i prima platu, a ti radis sav posao i donosis svu zaradu, to ne moze da se opravda time "on je ulozio pare, da on nije pokrenuo biznis ja ne bi mogao da proizvodim carape". E pa poenta da u kapitalizmu ne bi mogao, a u mutualizmu bi mogao, mogao bi radis sta hoces, da radis sa kim kod ko hoce da radi sa tobom, da sam pokrenes biznis i da sami pokrenete biznis, jer ne bi bilo kapitalista koji imaju nezaradjeni kapital kojim ce da vas izbace iz posla.

Citat
A nemaš recimo 30000 evra da kupiš stan ili kuću.
Jedan od mehanizama koji mutualizam predlaze je uspostavljanje centralne banke koja je mutualicka, a neki predlacu i lokalne mutualisticke banke. Mutualisticke banke nemaju nikakve kamate i slicne uslove, vec samo naplacuju troske svog odrzavanja.

U mutualizmu bi svako mogao da uzme 30'000 evra i da kupi kucu i da vraca u ratama banci i da kad vrati sve, suma izadje, sta znam- 30'500 evra. Dok bi u kapitalistickoj banci sto mu duze treba da vrati vise mora da plati, povecavale bi mu se rate, isplatio bi mnogo vise nego sto je uzeo i zbog kamata u ugovoru bi morao i dalje da placa, i banka bi mu na kraju uzela kucu/ stan, i to su situacije koje se desavaju masovno danas. U mutualizmu, zato sto bi banke bile mutualisticke, to se ne bi desavalo, ali naravno, ako bi neko pokusao da ucini prevaru i ne vrati pare, to bi bilo sankcionisano.

Ајде да баталимо сва права власника која му се ускраћују. ... Да га просто шутнемо као највећег криминалца и експлоататора.
Sto i jeste.

Citat
И шта би било? Има ли би ситуацију да радници који су дошли на готово просто покраду фирму.
Kako pokradu firmu? Nisi objasnio sta da ukradu i od koga? U mutualizmu su radnici kao kolektiv vlasnici firme. Rade za sebe. U interesu im je da firma uspe.

Citat
То је жива реалност на терену.
Koja realnost? Da je jedna od najuspesnijih firmu u Spaniji Mondragon Korporacija koja ima preko 80'000 radnika a nema vlasnika- kapitalistu, i nikad ga nije imala od svog nastanka pre 50 godina? http://en.wikipedia.org/wiki/Mondrag%C3%B3n_Cooperative_Corporation

Da je LIP fabika u Francuskoj firma u vlasnistvu svojih radnika koja uspesno posluje vec 35 godina? http://en.wikipedia.org/wiki/LIP_factory

Da je NSB iz Britanije najveca gradjevinska firma na svetu, a nema vlasnika- kapitalistu? http://en.wikipedia.org/wiki/Nationwide_Building_Society

Da je u latinskoj americi na desetina fabrika pocelo posle bankrota normalno da posluje i napreduje u poslu jer su ih radnici okupirali i poceli samostalno da rade? Da tamo gde se umesto eksploatacije i parazitstva primene sloboda i saradnja imamo pravednak i legitiman sistem koji dobre rezultate? To je realnost.

Citat
Радници доносе успјех? Каква глупост.
Nego ko? Da ne radi mozda kapitalista? Da kapitalista koji je zemljoposednik mozda ne zasuce rukave i uzme da obradjuje zemlju? Da kapitalista koji je vlasnik fabrike mozda ne zasuce rukave i uzme da radi na traci? Ne, nego on sedi kuci u luksuzu ne radeci nista, ima asistente koji mu vode posao dok on zivi bogato na tudj racun, uzimajuci radnicima plodove njihovog rada. Kapitalista je parazit.

Citat
Фирма се води као њихова. То није крађа.
Vlasnistvo je kradja. Moze samo da postoji licni posed kao plod rada. Svaki drugi koncept se temelji na kradji.

Citat
Да радницима оставиш на добру вољу да ли треба да почисте, уреде, среде, да се самоинцијативо заложе за било шта, о неким стварима посебно воде рачуна итд. они то сами никада не би урадили.
Bi jer bi to bila njihova firma. Kao sto i svojoj kuci pociste, urede i srede, tako bi radili i u svojoj firmi.
Ako bi bas postojao neko ko bi hteo da ne radi svog deo posla, ostali radnici lepo se skupe i daju mu otkaz, jer taj pokusava da parazitira. Samo sto bi mutualizam dao otkaz svim neradnicima, a najveci neradnik i parazit je kapitalista.

Citat
Ја се слажем са тобом да радници заслужују далеко веће плате. Али за то је немогуће окривити само послодавца.
Velicina plate je skroz sekundarna tema. Ja pricam o tome da svako ima pravo na plodove svog rada. U mutualizmu ako ti obradjujes zemlju i gajis psenicu nema niko pravo da dodje i da ti kaze- e, to nije tvoje, to je moje, a ja cu da ti dam mali deo, ili nesto malo para- ni kapitalista ni drzava. To je feudalista radio zemljoradniku u feudalizmu, isto to sa platom kapitalista radi radniku u kapitalizmu.

Citat
Али дати сваком раднику дио капиртала који ће законски моћи исисати за било коју фирму представљало би самоубиство.
Nema sta radnik da "isisa" iz firme. Ako radnik ne doprinosi firmi nego krade i parazitira, dobije otkaz od svih ostalih radnika i to je to. Ako hoce da napusti firmu, ostali radnici mu vrate pare koje je on ulozio pri osnivanju firme (ako je ista ulozio) i svako svojim putem dalje.
« Poslednja izmena: 22. Nov 2011, 17:55:00 od komensalista »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
Blago tebi, sinko .... samo to mogu da kažem .....  Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3133
OS
Windows 7
Browser
Chrome 15.0.874.121
Citat
U gore opisanom  sistemu- svako ko je iznad nekog radnika je isto radnik, tj. u sustini su isti, samo mogu da imaju drugaciju poziciju, i jos bitnije, ako taj koji je na upravljackoj poziciji uzima pare a ne radi svoj posao, ostali radnici kao kolektiv mogu da mu daju otkaz, jer uzima plodove njihovog rada a ne doprinosi.

ako neko ne radi onda će dobiti otkaz od vlasnika koji su još više nego radnici zainteresovani za njegov rad. radnike zanima da li su dobili platu, a ne da li je dobra neka poslovna odluka.

Citat
Pa to i pricam.  Plodove rada treba da ubiraju samo oni koji su taj rad i odradili, bez parazitiranja gazde. Ako je neko radio vise, treba da dobije vise, ako je neko radio manje, da dobije manje, a ako neko nije radio uopste, ne treba da dobije nista, a kamoli vise od onih koji su radili.

potpuno pogrešno. vlasnik ulaže svoju imovinu i oni koji rade parazitiraju na toj imovini. ako propadne to neče pogoditi imovinu radnika nego vlasnika. zašto bi radnik ubirao samo profit, a ne trpi gubitak?

Citat
Jedine takve firme koje bi mogle da postoje bi bile saradjivačke firme, zadruge, gde bi se poljoprivrednici kao vlasnici i obradjivači zemlje udruživali i kao kolektiv bili vlasnici tih firmi.  Zajednički bi pravili firme udruživajući svoje posede i sav prihod bi išao samo njima, bez parazita koji bi uzimao deo.

nije šija nego vrat. onda bi ti poljoprivrednici isto bili "paraziti" jer bi morali da uposle nekog ko će da radi u tim zadrugama i opet bi taj radio za platu i vlasnika-poljoprivrednika
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.52
Citat
Kapitalisticki sistem je nelegitiman i pogresan u svojoj srzi, jer se temelji na kradji, i treba da ukinuti- da vise ne postoje kapitalisti.

па укини га...ко ти брани Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
Ma pustite ga .... vidite da je neki kompleksaš kome su svi drugi krivi za sve ....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 20
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 3.6.17
Citat
ako neko ne radi onda će dobiti otkaz od vlasnika koji su još više nego radnici zainteresovani za njegov rad.
Znaci neradniku ce otkaz da da jos veci neradnik? Odlicna logika.

Citat
potpuno pogrešno. vlasnik ulaže svoju imovinu i oni koji rade parazitiraju na toj imovini.
Imovina ne sme da se ulaze u eksploatisanje. A svako hoce da podredjuje ljude sebi- da ima zaposlene ispod sebe, kojima ce da uzima plodove rada i da zivi na njihov racun je lopov i kao takvog ga treba tretirati. Ne moze pljackas da dodje sa parama koje je ukrao i da pokrene posao i da mu se zahvaljujemo sto je "otvorio radna mesta". Nego njega u zatvor i da prihvatimo ekonomski sistem gde ce svako moci sebi da napravi radno mesto.

Citat
onda bi ti poljoprivrednici isto bili "paraziti" jer bi morali da uposle nekog ko će da radi u tim zadrugama
Probaj da razmisljas malo van pojmova kapitalizma. Ne bi oni mogli da zaposle nikoga, mogli bi samo da se udruze sa nekim. Poljoprivrednici koji su vlasnici te zemlje i koji se udruze u tu zadrugu su ti koji obradjuju zemlju, jer drugacije ne bi mogli da poseduju zemlju.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Avg 2025, 15:21:36
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.068 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.