Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 07. Avg 2025, 04:48:13
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Slobodno tržište bez parazita  (Pročitano 10634 puta)
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.52
Citat
Evo konkretan primer, u kuci koja je formalno moja u jednom selu pored Banjaluke, zive neke izbeglice. Pojma nemam ko su ti ljudi. Ali bi mogao da odem tamo i samo pokazivanjem papira vlastima da ih izbacim iz kuce. Ali necu. Jel to moja kuca zato sto pise na nekom papiru? Ne, nije.

ако ти то тако конташ ја немам проблем са тим Smile али,немој да стајеш на томе...поклони и тај стан у коме живиш првом пролазнику,дај сву своју гардеробу у црвени крст...немам ништа против
само,док је легално да ја имам стан и да не живим у њему или да имам земљу а да је не обрађујем или док је на снази то право на власништво ти и даље можеш само да чекаш топлу супицу
кад се скупи критична маса и ти постанеш нови месија са тим пројектом онда дођите да ми отмете стан,кућу,кола и све остало што поседујем...до тад...мрш Smile Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 20
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 3.6.17
Citat
ti i ja zajedno obrađujemo zemlju...zajedno smo i radnici i vlasnici i gazde,itd...delimo zaradu i odgovornost.
ja štedim, jer nisam neka zahtevna faca...ti potrošiš svaki dinar...za 2,5,10 godina imaću lepu ušteđevinu.
šta ću s tim parama?
1.da uložim u proizvodnju? onda to znači da ja moram imati veći % od ukupne zarade...ako neću imati, onda neću ni ulagati.
2. moraću potrošiti na neke stvari koji mi nisu potrebne? da imam 5 televizora i da idem na letovanje na havaje?
3. neko će da oduzme moju ušteđevinu i daće tebi da budemo jednaki?
Trosis ih. Unapredis sebi i svojoj porodici zivot. U mutualizmu ne bi mogao da kupis zemlju, jer zemlja, kao deo prirode- nije nicije vlasnistvo. Mozes jedino zemlju koju obradjujes i na kojoj zivis da imas kao licno vlasnistvo. Ako stedis i vise para ulozis u posao, mozes da kupis bolje masine i mozes da onda obradjujes vise zemlje.

Citat
to je ok...ali kako bi zaradila medicinska sestra ili poštar? iz poreza verovatno...jel ima poreza u mutualizmu?...(tamo gde ima poreza, ima i lopova).
Mutualizam je ekonomski sistem i moze da se primeni u drustu bez drzave i u drustvu koje ima drzavu. Prudon je bio protiv drzave, ja licno sam za jaku drzavu, ali to je druga tema.

Citat
само,док је легално да ја имам стан и да не живим у њему или да имам земљу а да је не обрађујем или док је на снази то право на власништво
To je izvrtanje prava na vlasnistvo. I kapitalizam i komunizam se slazu u tome sto prihvataju da se pravo na vlasnistvo bazira na sili. Mutualizam se razlikuje od oba jer prihvata originalno znacenje pojma "pravo na posed", i kaze da se posed bazira na koriscenju ili radu. Zemlja moze da bude tvoja samo ako zivis na njoj ili je obradjujes. Kada napises na papiru da je tvoja i da odes, i onda da pretis silom svakom ko hoce na toj zemlji da se naseli ili da je obradjuje, to je nemoralno / neeticki, to je nasilje i nepravda, to je nelegitimno i treba da bude i nelegalno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Linux
Browser
Opera 11.50
Ajde bre mrmoti zavijte vise tu mutualnu cokoladu izginusmo ovde ...
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.52
Citat
To je izvrtanje prava na vlasnistvo.

ма никакво извртање...само ти кажем да нам јавиш у тв дневнику кад ви мутуалисти дођете на власт Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
Citat
Ako stedis i vise para ulozis u posao, mozes da kupis bolje masine i mozes da onda obradjujes vise zemlje.

Pa šta će mi da obrađujem više zemlje, ako višak proizvoda ne smem da prodam i da kupim stan/kuću/zemlju ?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 20
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 3.6.17
Citat
Pa šta će mi da obrađujem više zemlje, ako višak proizvoda ne smem da prodam i da kupim stan/kuću/zemlju ?
I sta da radis sa tom teritorijom koju kupis? Imas zemlju gde zivis i zemlju koju obradjujes, kad bi kupio dodatnu zemlju, sta bi radio sa njom?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
mob
Nokia 
Kakve su to budalastine o izbeglicama koje zive u tudjim kucama? Smile

Ako imas papire kuca je tvoja, nema spora, cak u Krvatskoj moja kuca je obnovljena i vracena u nase  vlasnistvo - nema spora.

Jedino se sporimo oko kuce u Mostaru koju se BIH vlasti prisvojile i prodale nekom trecem licu. Papiri uredno glase na nas i na nekog muslimana.
I tu mozemo dobiti spor, dugotrajno - ali mozemo ako se dokaze sve kroz zemljisne knjige.

Nekretnina je neotudjivo vlasnistvo i da neko porusi do temelja- ako je tvoje -tvoje je.
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49727
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Samsung Galaxy S24
Citat
I sta da radis sa tom teritorijom koju kupis? Imas zemlju gde zivis i zemlju koju obradjujes, kad bi kupio dodatnu zemlju, sta bi radio sa njom?

To je isto kao da pitaš šta bi radio sa kompom jačim od pentiuma četvorke...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0

jeсте па шта ...

Smile
« Poslednja izmena: 22. Nov 2011, 13:38:49 od 3maj001 »
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 20
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 3.6.17
Citat
To je isto kao da pitaš šta bi radio sa kompom jačim od pentiuma četvorke...
Kompjuter je ljudski proizvod, a zemlja je deo prirode. Vlasnistvo je proizvod rada, a posto mi nismo napravili prirodu, nismo ni njeni vlasnici.

Citat
Nekretnina je neotudjivo vlasnistvo i da neko porusi do temelja- ako je tvoje -tvoje je.
Licni posed svakoga je njegovog neotudjivo vlasnistvo, ali kapitalisticko vlasnistvo koje ne nelegitimno nastalo, nelegitimno se odrzava, i sluzi za nelegitimne radnje- parazitiranje i ekpsloatisanje radnih ljudi- je ono sto treba ukinuti.

Mutualizam se razlikuje i od svake vrste kapitalizma i od svake vrste socijalizma po svojim odlikama. Ekonomski sistemi koji se temelje na kapitalistickom modu proizvodnje su individualisticki i eksploatatorski, a oni ekonomski sistemi koji se temelje na socijalistickom modu proizvodnje su kolektivisticki i radnicki, dok je mutualizam individualisticki i radnicki sistem.

Zbog posebng moda proizvodnje mutualizam se sustinski razlikuje i od kapitalizma i od komunizma. U kapitalizmu kapitalista je "vlasnik" zemlje koju nikad nije ni video samo zato sto tako pise na papiru. Ako neko dodje na tu zemlju, i pokusa da se tu naseli ili da je obradjuje, kapitalista ce mu pretiti silom (svojom ili drzave) je ta zemlja "njegova". U socijalizmu je ista situacija, samo je umesto kapitaliste se tu "pravo na vlasnistvo" prebacuje na drzavu, i opet odrzava silom.

Mutualizam je slobodan sistem, koji odbacuje ideju da se pojam prava na posed temelji na sili, vec kaze da se temelji na koriscenju ili radu. Zemlju moze da poseduje samo onaj ko na njoj zivi ili ko je obradjuje.

Vlasnistvo se stice radom. U kapitalizmu, radniku (bio on poljoprivrednik, industrijski radnik) kapitalista oduzima proizvod rada i daje mu platu koja je manja od prihoda koji mu je taj radnik doneo (jer zaboga, kapitalista mora da ostvari profit), tako da radnik radi odredjeno vreme placeno (kada zaradjuje sebi platu) i odredjeno vreme neplaceno (to vreme kada donosi kapitalisti profit), i na kraju mu kapitalista oduzima plodove rada, tako da je radnik i ekploatisan i nasilno opljackan. U socijalizmu vam isto to radi drzava. To je nista drugo nego nasilje, dok bi u mutualizmu svako bio istinski slobodan da zaradi i da korsiti zaradjeno kako hoce, i ne bi bilo mogucnosti da neko nekome te slobode ogranici.

Dakle, u mutualizmu niko ne bi mogao da ti uzme ono sto si zaradio; licni posed- tvoj dom i tvoji plodovi rada su svetinja. I u kapitalizmu i socijalizmu radniku neko oduzima nesto od ta dva ili oba.
« Poslednja izmena: 22. Nov 2011, 14:09:53 od komensalista »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 07. Avg 2025, 04:48:13
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.05 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.