Ljudi "onih vekova" su manje vrednovali živog čoveka nego mi danas. Te bi onaj koji napiše pojma-nemam-šta a ne živi po napisanom, imao "kratak rok trajanja". A njegovo pisanije ... još kraće.
A pogotovo ako neki Jevrej izvrće Sveto Pismo!
Interesantno mi je kako izbaciš par uvredljivih reči i onda dodaš kao da si se samo šalio. Za "nagradu", evo ti =
Ljudi "onih vekova" su manje vrednovali živog čoveka nego mi danas. Te bi onaj koji napiše pojma-nemam-šta a ne živi po napisanom, imao "kratak rok trajanja". A njegovo pisanije ... još kraće.
Opet, čak i da znaš kako je živeo i kako je skončao na primer pisac tzv. "Jevanđelja po Mateju", to i dalje ne znači da je govorio istinu, čak i da je iskreno verovao u to što piše i živeo po napisanom.
Da li su životinje automati? Mogu li da razumeju nešto? Mogu li one da budu grešne?
Ne znam. Obično se uzima da je životinjska svest o sebi ograničena, a time i slobodna volja. Naravno, u poređenju sa ljudima. Samim tim i potencijal za grešku - grešnost.
Citat
Onda si mogao da odabereš nekog boga koji originalno nadilazi plemena, a ne YHVH, jevrejskog plemenskog boga kojeg su Jevreji naknadno proglasili jedinim. Recimo njegovog tatu. Tj. nisi, jer nemaš slobodnu volju.
Problem i jeste u tome što ne možeš plemenskog boga da proglasiš za univerzalnog. U stvari, to i jeste sukob Isusa sa Jevrejima koji kulminira krvnom kletvom i cepanjem vela. Naravno, slobodan si da ne veruješ u to.
Citat
Bez obzira šta umišljaš da JHVH znači (a verovatno ne) to što nekoga zovu nekim imenom ne znači da taj takav i jeste. Niti je svaki Predrag previše drag, niti je svaki Nebojša hrabar. Kapiraš?
Jahve znači doslovno "Ja sam onaj koji jesam" . Praktično magijska formula kojom kad se izgovori Bog gleda kroz oči čoveka, kako bi to iskustvo moglo da se opiše. Vrlo potentna stvar, naročito kad se izgovori u molitvi Oče Naš.
Izrael se prevodi kao "onaj ko se bori protiv Boga". Takođe veoma precizno određeno, kad se uzmu svi događaji iz Novog Zaveta.
Citat
Pa da li oni koji "pripadaju" Perunu imaju ideju da se ljudi rađaju "pokvareni"? Nazoveš li ga Odin, hoćeš li da pokušaš da zaslužiš Valhalu? Zameniš li sa Alah da li ćeš da počneš da pričaš kako Isus nije razapet?
Čovekova nesavršenost, patnja i smrtnost je univerzalno poznata. Zamisli božanstvo X (po tvom izboru). Pa mu onda postavi pitanje o tom problemu. O Perunu se malo zna, ali i Odin i Alah cene hrabrost i nemanje straha od smrti. Misliš da je to slučajno ?
Citat
Recimo da obojica imaju auto. I da i jedan i drugi, isto kao ti, misle da znaju šta bog misli (čisto da bude smešnije).