Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 11. Feb 2026, 13:39:41
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 47 48 50 51 ... 78
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Slobodna volja  (Pročitano 39659 puta)
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
Ti si gledao "preko ramena" piscima Svetopisamskih tekstova?
Ili si pustio mašti na volju? Smiley
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7244
Manje naivni od onih koji su poverovali Pavlu i oni koje zanima šta piše u Bibliji mogu to da ustanove i bez da gledaju editorima "preko ramena".
To, inače, znaju i uče na PBF, samo uglavnom ne pričaju stadu, da se stado ne doseti.  Smile
« Poslednja izmena: 03. Jan 2024, 18:51:35 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 68

2) Ne mogu, jer bog ne postoji.
Jesi li baš siguran da Bog ne postoji ? Ako jesi, pokušaj da komuniciraš sa njim. Šta može da se desi ako pozoveš ono čega nema, zar ne ?

Citat
3) Koja logika to kaže, tvoja specijalna sektaška?

Logika kaže da nijedan iskaz nije univerzalan .

OVO JE ISKAZ!

Vidim da ti je znanje iz matematike tanko. Ovo što ti smatraš kao neko otkrovenje je stvar koja se uči na prve dve godine ozbiljnijih tehničkih fakulteta. PMF da i ne pominjem.

Ono što ti zoveš logika, u matematici se zove formalni sistem ili logički sistem. On ima formalni jezik i skup aksioma (tvrđenja koja se ne dokazuju nego se uzimaju kao tačna) .

I za sve te formalne sisteme ili logike važi da ne mogu da budu konzistentni i kompletni u isti mah.  Sistem je konzistentan ako neko tvrđenje u njemu ne može da bude tačno i netačno u isti mah. Sistem je kompletan ako za svako tvrđenje može da se utvrdi da li je tačno ili netačno.

Prevedeno na srpski, u svakoj mogućoj logici, postoje iskazi za koje je nedokazivo da li su tačni ili netačni. Jedan takav primer je baš taj iskaz "logika nije univerzalna".

Znam da sve ovo tebi zvuči kao španska sela, ali ima ogroman značaj u filosofiji kao takvoj, i predstavlja jednu "kritiku zdravog razuma" što bi rekao Kant. Odnosno granicu racionalnog poimanja.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 68
Opet Non sequitur.

Pa na tvoju žalost, nije tako. Ako nemaš slobodnu volju, onda si samo automat. Kineska soba - Chinese room. Liči kao da poseduješ svest i razumevanje, ali je nemaš.

Citat
Netačno...bolja analogija bi bila:
Zašto ti navijaš za strani klub, veruješ da je to jedini klub i pričaš stvari sa njihovog sajta koje znamo da su promenili, izmislili ili prepisali od drugih klubova za koje ti tvrdiš da i nisu klubovi?  Smile

Zato što ovo nije seoski fudbal ili prepucavanje tipa mi-oni. Nego tvoj i moj lični odnos sa Univerzalnim, a u isto vreme odnos celog čovečanstva. Pitanje koje nadilazi plemena.

Citat
I kakve to veze ima sa time da je JHVH originalno nacionalni bog Izraela?

Da znaš šta znači Jahve i šta znači Izrael, bilo bi ti jasno da Jahve nikako ne može da bude nacionalni bog Izraela. Čak je potpuno suprotno, kao što kaže Novi Zavet na više mesta.

Citat
Šta tebe sprečava da Peruna percipiraš tako, kao što su Jevreji u jednom trenutku počeli svog nacionalnog boga da percipiraju kao jedinog i izvršili redakciju svojih svetih spisa da se poklopi sa novim verovanjem?
Izmisliš dodatne priče o njemu, urediš kanon...
Što "pripadaš" tuđim izmišljotinama?

Ako ti je lakše, ti svuda zameni reč Isus sa rečju Perun. Bog se neće ljutiti.

Citat
Ko je bliži Beogradu, neko na Čukarici ili neko na Voždovcu? Smile

Onaj ko nema auto.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7244
Pa na tvoju žalost, nije tako. Ako nemaš slobodnu volju, onda si samo automat. Kineska soba - Chinese room. Liči kao da poseduješ svest i razumevanje, ali je nemaš.
Da li su životinje automati?
Mogu li da razumeju nešto?
Mogu li one da budu grešne? Smile

Zato što ovo nije seoski fudbal ili prepucavanje tipa mi-oni. Nego tvoj i moj lični odnos sa Univerzalnim, a u isto vreme odnos celog čovečanstva. Pitanje koje nadilazi plemena.
Onda si mogao da odabereš nekog boga koji originalno nadilazi plemena, a ne YHVH, jevrejskog plemenskog boga kojeg su Jevreji naknadno proglasili jedinim. Recimo njegovog tatu. Smile
Tj. nisi, jer nemaš slobodnu volju.   Smile

Da znaš šta znači Jahve i šta znači Izrael, bilo bi ti jasno da Jahve nikako ne može da bude nacionalni bog Izraela. Čak je potpuno suprotno, kao što kaže Novi Zavet na više mesta.
NZ je fanfiction...možeš i ti da dopišeš nešto.  Smile
SZ je editovan prema potrebama.

Bez obzira šta umišljaš da JHVH znači (a verovatno ne) to što nekoga zovu nekim imenom ne znači da taj takav i jeste. Niti je svaki Predrag previše drag, niti je svaki Nebojša hrabar. Kapiraš?

A ti si pokazao koliko znaš o tome dajući kao ilustraciju svojih tvrdnji nešto za šta se zna da je dodatak u originalni tekst.  Smile
Ali veruješ da znaš dovoljno, pa tripuješ da znaš šta bog misli. Smile

Ako ti je lakše, ti svuda zameni reč Isus sa rečju Perun. Bog se neće ljutiti.
Pa da li oni koji "pripadaju" Perunu imaju ideju da se ljudi rađaju "pokvareni"?
Nazoveš li ga Odin, hoćeš li da pokušaš da zaslužiš Valhalu?
Zameniš li sa Alah da li ćeš da počneš da pričaš kako Isus nije razapet? Smile

Onaj ko nema auto.
Recimo da obojica imaju auto.
I da i jedan i drugi, isto kao ti, misle da znaju šta bog misli (čisto da bude smešnije). Smile
« Poslednja izmena: 04. Jan 2024, 05:38:34 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5451
Zastava Voždovac-Beograd

Citat
3) Koja logika to kaže, tvoja specijalna sektaška?

Logika kaže da nijedan iskaz nije univerzalan .

OVO JE ISKAZ!

Vidim da ti je znanje iz matematike tanko. Ovo što ti smatraš kao neko otkrovenje je stvar koja se uči na prve dve godine ozbiljnijih tehničkih fakulteta. PMF da i ne pominjem.

Ono što ti zoveš logika, u matematici se zove formalni sistem ili logički sistem. On ima formalni jezik i skup aksioma (tvrđenja koja se ne dokazuju nego se uzimaju kao tačna) .

I za sve te formalne sisteme ili logike važi da ne mogu da budu konzistentni i kompletni u isti mah.  Sistem je konzistentan ako neko tvrđenje u njemu ne može da bude tačno i netačno u isti mah. Sistem je kompletan ako za svako tvrđenje može da se utvrdi da li je tačno ili netačno.

Prevedeno na srpski, u svakoj mogućoj logici, postoje iskazi za koje je nedokazivo da li su tačni ili netačni. Jedan takav primer je baš taj iskaz "logika nije univerzalna".

Ne nego si se izlupetao pa sad pokušavaš da ubaciš neke matematičke teoreme o kojima si čuo od svojih drugara koji su studirali PMF.

Logika je univerzalna mentalna disciplina/alat kojim se utvrđuje istinitost. Osnovni logički postulati se ne dokazuju.

Objekat A je uvek jednak samom sebi.

Objekat A ne može biti jednak svojoj negaciji.

Itd.

Logiku koristimo u svakodnevnom govoru i razmišljanju da bi došli do zaključka i do istine.

Kad upotrebimo logiku shvatamo da sveznajući bog nema slobodnu volju.

Tokom cele ove teme na različitim stranicama je upotrebljena logika od strane učesnika sem kod tebe i kod onog nesrećnog lika što nema pojma.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
Manje naivni od onih koji su poverovali Pavlu i oni koje zanima šta piše u Bibliji mogu to da ustanove i bez da gledaju editorima "preko ramena".
To, inače, znaju i uče na PBF, samo uglavnom ne pričaju stadu, da se stado ne doseti.  Smile

Opa! Pa ti znaš i šta je u glavama ljudi na PBF-u!
Ti si kanda sveznajući?  Smile
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7244
Ne nego sam se raspitivao...razgovarao sa onima koji su bili raspoloženi za priču. Smile

To da li ja znam ne treba da ti bude fokus, nego zašto ti o tome nemaš pojma.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5451
Zastava Voždovac-Beograd
Dogma je dogma. Nikada se ne dovodi u sumnju. Zato dogma nikad nece biti nauka.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
Ne nego sam se raspitivao...razgovarao sa onima koji su bili raspoloženi za priču. Smile

To da li ja znam ne treba da ti bude fokus, nego zašto ti o tome nemaš pojma.  Smile

Zakasnio si.  Smile
Imam prijatelje - bivše i sadašnje studente PBF-a.
Imam i medju profanima takve.

Slušao gundjanja studenata i posle "padnutih" ispita i posle položenih...  Smile

Al ti i dalje znaš za šta ja imam a za šta nemam pojma.
Zašto misliš da si sveznajući?  Smile

IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 47 48 50 51 ... 78
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 11. Feb 2026, 13:39:41
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: Slobodna volja
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.067 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.