Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 35
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Should I stay or should I go ?  (Pročitano 32387 puta)
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2366
OS
Windows XP
Browser
Netscape Navigator 9.0.0.

Dobro... ne znam za sta Vi mene smatrate (imam utisak da me neki potcenjuju) ali nije vazno...

Ja imam On-Line stecen sertifikat za Administraciju racunarskih sistema (System Administrator) sa kojim se

na primer u Kaliforniji (ako bi neko trazio kvalifikacije) ladno mogao zaposliti (bar - tako je deklarisano).

Ali - ja nisam u Kaliforniji, nego u BiH, a ovde ti se bukvalno smiju na ovakav vid sertifikata/licence!
   (Takodjer, kad su izbori - onda ti ovde nude 15 eura (30 maraka) za tvoj glas na crno!!!)

Dalje, nekih 60% 'navedenih suglasnika' (da se tako izrazim!) poznajem i radim sa istim u svojoj struci Smile

Na primer, FTP/HTTP (Ah, Total Commander), JOJ IRC gde ga samo nadje, POP/SMTP (za mail, ali ovde TO nikome

ne treba sem JEDANPUT - da im konfigurises mail, npr. na Teol Net-u), DNS/SSL za servere, a inace da ti kazem

da ja vise radim sa bazama podataka, njihovim indexiranjem, delenjem kroz mrezu i menjanjem u isto vreme od

strane vise ulogovanih korisnika kroz LAN...

Kazem - poznajem oko 60% 'navedenih suglasnika'...
   Za 100% mi nikad nije bilo trzisne potrebe (npr. nemam pojma sta ti je NNTP mada sam mozda nesto i nacuo, te

bi mozda cak i imao predstavu o tome - ako bi mi ti rekao pun naziv istog, a ne samo njegovu skracenicu!)

A osim nedostatka trzisne potrebe - imaj na umu da sam pre par godina na Beogradskom sajmu knjiga dosao u

situaciju da sve i uz sajamski popust - ne mogu sebi da priustim knjigu "Napredne tehnike Windows baziranog

programiranja" (ili tako nesto, naslov pisem po secanju!) a tada sam bas i radio na poslu administracije

racunarskih sistema jednom velikom trznom centru ovde, koji je imao 21 racunara u LAN-u, i 35 ili 40 objekata

po terenu (pristup DialUpom, npr PC Anywhere-om)...

E, doticni vlasnik (inace, ratni profiter - prim.prev.) mi je stavio platu od 120 eura (dobro ste procitali,

240 maraka!!!) na poslove administracije racunarskih sistema...

Kako tada bukvalno nigde drugde nisam imao drugu opciju zaposljavanja - bilo je ili prihvati to (a to je

ucena!) ili idi pa fizikalisi!

Pa sam zato prihvatio (makar mi je bio posao u struci!) ali sam ga radio za iznos koji je ispod socijalnog

minimuma... Sto je opet razlog da nisam mogao da priustim neko dalje svoje usavrsavanje (ako shvatas sta ti

pricam!)

Ja volim svoj posao.

Odrzavanje racunara, programiranje (iz hobija, posto nema nekog ozbiljnog trzista s tim u vezi kod nas a i

zbog toga sto piraterija ovde zaista - na zalost - cveta), a posebno rad u velikim mrezama smatram izazovom

sebi dostojnog!

Sebe vidim kao najvecu nagradu zemlji u kojoj bih otisao (ako bi ista zelela da me pozove). Smatram da

preduzecima u sredinama gde privreda i sAmo drustvo (jos koliko - toliko!) funkcionise imam mnogo toga da

pruzim i ponudim! (Za adekvatnu novcanu nadoknadu ili platu, a ne za ucenu koju sam imao do pre oko 2 godine od

jednog lokalnog mocnika!)

To je razlog zasto vise nista ne zelim da pokusavam niti u BiH niti u Srbiji Smile Ovde je sve jalovo, ovde se

znanje definitivno ne ceni (na zalost - nisam verovao, na svojoj kozi sam se uverio u to!) a ne znam kako je

"vani".

"Prijatelji" koje imam, nakon sto odu - "prekinu svaki kontakt" (takvi su ti sadasnji "prijatelji").
   To ne znaci da su propali tamo vani (a neki mozda i jesu?), to ne znaci da nemaju 'banke' za telefon (ili

Internet), nego jednostavno prekinu svaki kontakt sa svojom "rodnom grudvom" Smile

Nisu to neki prijatelji za koje bi bilo pametno verovati im svojim zivotom, i dok su jos i ovde bili - to je

bilo ono u fazonu: "hajmo zajedno na kafu" 5 minuta dnevno, vidimo se 2 ili 3 puta sedmicno - takvi

"prijatelji"...

Moglo bi se reci "Facebookoliki prijatelji"... Ni u jednog od njih se ne mogu pouzdati za garantno pismo ili

smestaj "vani" (ne zato sto isti nemaju, nego zato sto su "prijatelji" pod navodnicima hehe!!!) te otuda i ova

moja tema bas na Forumu (!)

Jer - vise cu verovati potpunom strancu (npr. na forumu) u odgovoru i vidjenju stvari (jer me on ne zna i

nema razlog da me z@jebe) (!!!) nego nekom mom tamo "prijatelju"... Smile (nazalost)...

Sto me dovodi do situacije kako onda da idem (i sa kojim novcem!)

Trenutno (a samo da imam nesto u sta cu se nadati!) je green card lottery / divercity program. Otprilike je

sansa 1:50000, ali je i to bolja sansa od verovatnoce da dobijes Loto u Srbiji Smile (uz to je i besplatna!!!)

Ne nadam se puno sansi da dobijem green card ovom metodom...

Pretrazujem inostrane kompanije preko Interneta i trazim konkurse za posao. Ima ih koliko volis (Kriza, je

li???) ali jos ni jedna kompanija nema direktora koji bi bio voljan toliko - da se zalozi da dobije radnika iz

struke cak "preko velike bare"! A to mi je tek plan "B"...

Plan "C" je da mi neko posalje garantno pismo (mada imam vece sanse na Lotu nego to).

Eto, nista pametno Vam na zalost nisam rekao. Jos jedan uobicajan slucaj na nasim prostorima. "I on bi hteo Vani!" Smiley
IP sačuvana
social share
::: BulmaSoft - dokazana TuziBaba Burek Foruma! ::::
: Mislite o tome pre nego sto pocnete da vredjate! :
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
sa on-line sertifikatima mozes, da izvines, da obrises guzu, osim ako nemas vezu da te neko dovede u firmu, da pokazes nafilovani CV koji niko nece proveravati jer je preko pola sveta i onda da pocnes od nekih banalnih stvari.

Moja preporuka je da zavrsis neki microsoftov kurs koji bi otplacivao na rate ili cisco ili cak programiranje ako ti idu te stvari makar neki pocetni kurs. Amer kad vidi priznati sertifikat, njemu se upali lampica .. sve ostalo je stvar velike srece... povoljan trenutak.

Citat
   To je razlog zasto vise nista ne zelim da pokusavam niti u BiH niti u Srbiji Smile Ovde je sve jalovo, ovde se

znanje definitivno ne ceni (na zalost - nisam verovao, na svojoj kozi sam se uverio u to!) a ne znam kako je

"vani".

Postoji jedna stvar koja se zove visoko obrazovanje ili strucni kadar. Zavrsis priznati kurs i dobijes priznati sertifikat u slucaju da te mrzi da sedis na dupetu 4 godine. Bez skole u racunarskim tehnologijama, danas vise nema sta da se trazi ni ovde ni preko - osim ako en planiras da radis na telefonu kao tehnicka podrska za neku kompaniju i da jedva sastavljas kraj sa krajem (pricali smo o tome vec, tema je bila gde se zaposliti u Ceskoj).

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
Onlajn sertifikat??
Čoveče, pa ja imam tri Majkrosoftova sertifikata...iako nisam informatičar.

IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2366
OS
Nepoznat
Browser
Opera Mini 4.2.21665
On-line, i to Symantecov sertifikat! I znanje koje iza njega stoji. I zemlja koja pljuje po znanju u bilo kojem obliku (ne znam kako je u BGD NS i ostalim vecim gradovima, ovde u unutrasnjosti jeste tako). Necu da placam drugi (a i nemam ni para za bacanje - proci cu bilo koji test iz moje oblasti) samo da je lokacija daleko daleko daleko daleko daleko odavde... Oh, da sam samo ranije odlucio da 'dizem sidro'...
IP sačuvana
social share
::: BulmaSoft - dokazana TuziBaba Burek Foruma! ::::
: Mislite o tome pre nego sto pocnete da vredjate! :
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
Pa dobro, neka ti je sa srećom...mnogo uspeha ti želim. Smile
IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.63
Mислим да ти је већ неко рекао ... добро погледај себе и процени

Иначе с тим одлажењем ... имај на уму да од свега можеш побећи aли од себе не.
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.2
mob
Nokia 
Idi i probaj, ali da znaš nekad je potrebno 2-3 meseca prati escajg u restoranu ili razvoziti brzu hranu dok dobiješ priliku, a onda će ti radno vreme biti 14 sati minimum jer si stranac u ekonomskoj krizi. Zato se naoružaj voljom i strpljenjem isrećan put. Piši kad stigneš kako je tamo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3185
OS
Linux
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
... имај на уму да од свега можеш побећи aли од себе не.
amin
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1369
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
@Bulma Na te raznorazne sertifikate se ne oslanjaj previse. Bukvalno mozes da napravis od njih ogrev posto toliko vrede ti papiri. Kod zaposlenja u bilo kojoj privatnoj firmi najvise se gleda znanje pa onda imas 100 praznih mesta. Zabole njih za neke diplome ako gazda zbog tebe gubi pare. Verovatno cete testirati tako sto ce ti postaviti da odradis par jednostavnijih zadataka da bi se uverili da znas da radis posao.
Placen si koliko i vredis. Ako ne mozes da izboksujes vecu platu mislim da je problem u tebi. Ja licno poznajem par ljudi koji su zaposleni u IT-iju i imaju mesecnu platu >1k evra. Te price u stilu: ovde nema posla, znanje se ne ceni, svi su neposteni, niko nece da mi da extra platu jednostavno ne drze vodu.
Na zapadu ne tece med i mleko i prilicno je glupo otici u fazonu: ma idem po svaku cenu pa sta bude. Trebas imati cvrst stav i psihu, veliko znanje i iskustvo, odredjene garancije, par hiljada evra u steku, razvijen backup plan u slucaju da ne bude sve kao sto si ti planirao itd.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
mob
LG Nexus 5
@Bulma Na te raznorazne sertifikate se ne oslanjaj previse. Bukvalno mozes da napravis od njih ogrev posto toliko vrede ti papiri. Kod zaposlenja u bilo kojoj privatnoj firmi najvise se gleda znanje pa onda imas 100 praznih mesta. Zabole njih za neke diplome ako gazda zbog tebe gubi pare. Verovatno cete testirati tako sto ce ti postaviti da odradis par jednostavnijih zadataka da bi se uverili da znas da radis posao.
Placen si koliko i vredis. Ako ne mozes da izboksujes vecu platu mislim da je problem u tebi. Ja licno poznajem par ljudi koji su zaposleni u IT-iju i imaju mesecnu platu >1k evra. Te price u stilu: ovde nema posla, znanje se ne ceni, svi su neposteni, niko nece da mi da extra platu jednostavno ne drze vodu.
Na zapadu ne tece med i mleko i prilicno je glupo otici u fazonu: ma idem po svaku cenu pa sta bude. Trebas imati cvrst stav i psihu, veliko znanje i iskustvo, odredjene garancije, par hiljada evra u steku, razvijen backup plan u slucaju da ne bude sve kao sto si ti planirao itd.

Upravo.

@bulmasoft

Silom prilika sam bio sluzbeno u Sarajevu i imao sam prilika da radim sa ljudima iz bh cable net ili kako vec. (nesto su se spajali ili odvajali od nekoga, nemam pojma, iskreno) Njihov HE inzenjer i admin imaju oko 1k km platu. Nisam ih pitao za platu, sami su mi rekli da se nadaju da ce u januaru da preguraju hiljadu, pa sam predpostavio da je tu negde. Trebao si barem da probas sa nekim gradom u okruzenju, cisto da ti bude neka, kao, generalna proba, da vidis da li to moze uopste da funkcionise.

Sto se tice nabrojanih protokola, imam tu (ne)srecu da radim u firmi gde se stalno nesto novo uvodi, pa hteo, ne hteo, dolazis do novih saznanja o raznim bitnim i onim, manje bitnim protokolima.

Samo je primenjeno znanje realno znanje. Situacioni pristup(sto volim ovaj termin) resavanju problema pali svuda, pa i na zapadu. Glupi primer: Kod mene u firmu dosao novi radnik pre jedno 4 godine, zavrsio ETF, diplomirao na temu "postupak inicijalizacije kablovskog modema na mrezu". Dao sam mu modem, koaksijalni kabl, komp i pitao ga da mi prakticnom metodom objasni sve ono sto je teoretski objasnjavao na faksu. Covek je blejao u onaj modem pola sata, da bi na kraju rekao da je on imao diplomski sa totalno drugim modelom kablovskog modema?!?!

Znanje je svuda u svetu relativan pojam. Dzaba je tebi 16 sertifikata ako ti to ne znas da primenis ili ako radis posao koji nema veze sa tim sertifikatom. Primenjeno znanje, snalazljivost i naravno, sreca, su stvari koje ti trebaju svuda.

POP/SMTP (za mail, ali ovde TO nikome ne treba sem JEDANPUT - da im konfigurises mail, npr. na Teol Net-u),

IMAP takodje.

DNS/SSL za servere, a inace da ti kazem da ja vise radim sa bazama podataka, njihovim indexiranjem, delenjem kroz mrezu i menjanjem u isto vreme od strane vise ulogovanih korisnika kroz LAN...Kazem - poznajem oko 60% 'navedenih suglasnika'...Za 100% mi nikad nije bilo trzisne potrebe (npr. nemam pojma sta ti je NNTP mada sam mozda nesto i nacuo, te bi mozda cak i imao predstavu o tome - ako bi mi ti rekao pun naziv istog, a ne samo njegovu skracenicu!)

Nisam ni ocekivao da ti svi oni suglasnici trebaju u firmi gde radis, hteo sam da ti pokazem razliku izmedju "admina" i admina. Kad odes na zapad, hoces se tamo braniti da ne znas posao administratora zato sto se u staroj firmi od tebe to nije trazilo ili nije bilo potrebe?

Inace, NNTP je network news transfer protocol, nebitan u 80% slucajeva, dok su ti recimo, BGP, SNMP, SSH, Telnet, TLS/SSL prakticno nezamenjivi u svakodnevnom radu u ozbiljnijim firmama, a da ne pricamo o aktivnom direktorijumu i ostalim stvarima vezanim za datoteke.

Jos jedan manje bitan primer, u firmi sam napravio intranet radio, odnosno LAN radio, koji se moze slusati u svim mrezama koje firma interno koristi. Sef nije mogao da veruje da je tako nesto moguce, jer Boze, to je vec super znanje, a ja sam samo procitao tutorijal sa bureka i hteo da probam jel to zaista radi. Toliko o razumevanju znanja kod nasih direktora. Tako je manje vise i u inostranstvu.

Saberi sve i oduzmi, vidi gde si i vidi sta mozes da ponudis, sta dobijas, sta gubis. G-ica/g-dja Brana radi u inostranstvu, pa moze malo bolje da te uputi u prednosti i mane o radu preko.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 35
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.056 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.