Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 31. Avg 2025, 18:13:54
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 12
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Samoubistvo sa stanovista religije  (Pročitano 29149 puta)
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 1737
mob
Nokia N95
Koni
Prvo, moram objasniti da citate koristim da bi ti i neko drugi ko cita postove znao na koji dio posta odgovaram i na koji dio posta se odnosi moj komentar. Zaista ni u snu nisam pomislio da citiranjem dijelova tvojih postova vadim tvoje rijeci iz konteksta i dajem im neki drugi smisao. Zelim samo da se tacno zna na koji dio tvog posta se odnosi neki moj komentar i to je sve.
Drugo, tacno je da smo odrasli u dva razlicita svijeta sto se da primijetiti iz nacina na koji razmisljamo i gledamo na stvari ali to ti ne daje za pravo da donosis pausalne ocjene i zakljucke tipa
Citat

Mene su odgajali u Crkvi, da budem vjernik i da budem pošten i dobar prema svima, a tebe izvan Crkve, da ju napadaš, samo instituciju, naravno, ali moraš biti svjestan da iza nje stoje ljudi koji žele samo dobro, pa i oni mogu i jesu cilj tvoga napada.

jer ne znas nista o meni da bi mogao optuzivati me kako sam odgajan. A da ti pomognem, moram ti reci da sam odgojen u casnoj i postenoj porodici i da me NIKADA NIKO nije ucio ili na bilo koji nacin podsticao da mrzim ili napadam bilo sta ili bilo koga pa samim tim ni crkvu. I jos jedan interesantan podatak za tebe, svi clanovi moje porodice pocevsi od supruge, preko roditelja pa nadalje su vjernici osim mene. I svi oni savrseno znaju moj stav po pitanju religije i crkve kao sto i ja znam njihove stavove ali moj ateizam ili njihova religioznost NIKADA nisu bili uzrok ni najmanje rasprave (o svadji ili necem gorem da ni ne pricam) medju nama i to nikada nije bio kamen bilo kakvog spoticanja. Odluku da ne vjerujem u boga sam donio sam i to ne odjednom vec sam odrastanjem shvatio da mi religija i crkva ne mogu dati objasnjenja i odgovore na neke stvari a posto sam ozbiljna osoba sa obe noge cvrsto na zemlji prihvatam samo ono sto mogu provjeriti  a nikako ono sto je receno da je tako bez ikakvih dokaza za to.  
Jos jednom ponavljam, nemam namjeru napadati nikoga pa ni crkvu ali ne mozes pod napadanje crkve podvesti sve one istinite i neoborive cinjenice koje sam iznio do sad. Ako bi slijedili tvoju logiku onda niko nista lose nebi smio reci protiv crkve (citaj iznijeti nedostatke i greske) jer bi se to tumacilo kao napad a to me opet neodoljivo podsjeti na "napredni" srednji vijek (tacnije punih 10 i nesto vijekova) kad je svaka neodmjerena rijec ili gest "uperen" protiv crkve bio sigurna karta za lomacu ili "tretman osvjescivanja" kod inkvizicije.
Citat

no neke stvari očito preuzimaš od drugih, istomišljenika, koje i nisu tako dobro argumentima potkrijepljene. Kad netko dugo vremena negativno traži u drugome, pozitivno ne može ni vidjeti.

Jos jednom te moram razocarati jer sve sto sam dosad rekao ili iznio protiv crkve je plod mog razmisljanja i niko drugi nikada (ni sada a ni ranije u proslosti) nije imao uticaja na moje stavove i misljenja po pitanju crkve. Smatram sebe dovoljno zrelom osobom da sam mogu formirati vlastito misljenje i donositi vlastite zakljucke bez icijeg sufliranja sa strane.
I otkud ti ideja da sam ja dugo vremena trazio neke negativnosti o crkvi? Nisam ja nikakav analiticar ili kriticar crkve pa da mi je to osnovna preokupacija u zivotu da proucavam crkvu i trazim negativnosti. Takodje ne koristim Gebelsove metode "hiljadu puta ponovljena laz postaje istina" ili autosugestiju da bih sam sebe uvjerio da je nesto sto sam rekao tacno ili ne. Svoje misljenje formiram na osnovu cinjenica i iza svega sto kazem cvrsto stojim.
Koliko god da ima negativnosti crkva nesumnjivo ima i pozitivnih strana i to nikada nisam ni na koji nacin negirao. Kao sto i sam kazes, iza crkve stoje ljudi ali moras biti svjestan da velika vecina njih ne radi i ne cini dobro (mada bi trebalo da bude upravo tako) i jedino oni casni izuzetci jos uvijek cine i doprinose da crkva ima kakav takav ugled mada se svaki dan otkrivaju raznorane afere i malverzacije koje potresaju crkvu. Mozda nije problem toliko u crkvi koliko u ljudima koji rade u njoj jer ljudi su ti koji cine lose stvari a kriju se iza crkve tvrdeci da rade u ime i za interes crkve. I onda se ti i drugi vjernici cudite kad vas neko zatrpa argumentima protiv crkve. Svi danas recimo napadaju socijalizam i prosto se utrkuju da ga sto vise popljuju i blate a istrovremeno zaboravljaju i sve one dobre i pozitivne stvari koje je imao i u kojima su ljudi uzivali. Sa druge strane hvale kapitalizam na sva usta a dolaskom kapitalizma dobili smo i moderne probleme koje u "primitivnom" socijalizmu nismo imali ili nisu bili u tolikoj mjeri izrazeni kao sto su organizovani kriminal, prostitucija, ubistva u sred dana i na javnim mjestima, droga, SIDA, trgovinu bijelim robljem, socijalne probleme, nezaposlenost, glad, bijedu i opstu neimastinu, poremecen sistem vrijednosti i jos mnogo toga.
To su danasnji moderni trendovi gdje psihologija mase isplivava na scenu, narod je kao stado ovaca koje prati ovna predvodnika (zapadne medije i politicare) koji im formira kolektivno misljenje. Ako se neko usudi da ne prati ovna onda je on otpadnik, opasan za drustvo, drzavni neprijatelj, zaostao, glup i sta ti ja znam sta sve ne samo zato sto nije podlegao psihologiji mase i uticaju ovna predvodnika.
A posto sam oduvijek, otkad znam za sebe, mislio svojom glavom cesto se nadjem na meti kojekakvih skorojevica (ovde ne mislim na tebe) koji misle da su predodredjeni da drugima sole pamet i kreiraju zivote.
Citat

Predbacuješ Crkvi svakakve načine kojima drži ljude u nekakvoj zabludi, tj. kao da želi da se ne razviju, ona bi dakle bila neka sputavateljica. Sad ću ući u malo škakljivu zonu, jer se opet javlja mogućnost kritiziranja Crkve, no zbog približavanja prisiljen sam to učiniti. Kažeš da je Crkva sputavala znanost i život, a očito iz tvojih postova misliš da i danas sputava razvoj, ako bismo eutanaziju gledali kao razvoj, no ja sam siguran da nas to vraća pola stoljeća nazad, no nema veze, no da te pitam tko je zaslužan za razvoj te znanosti. Crkva je dvadeset stoljeća učila ljude čitati i pisati, davala im je osnovna znanja da bi se znanost mogla razviti. Crkva je otvarala ljudsku pamet i kreativnost učenjem filozofije i razmišljanjem. Sav naučni kadar razvijao se unutar crkvenih zidina, jer su kroz povijest jedina učilišta i bila crkvena. Zato mislim da moramo priznati da je glavni impuls znanosti dala upravo Crkva. Isti impuls je dala i razvoju društva, razvoju prava. Istina je da svojim učenjima nije uvijek slijedila u stopu znanost, no bila je oprezna, jer sve novo i nije baš sve dobro.

Ovaj dio sam morao citirati jer je prosto nevjerovatan i spada svakako u oblast naucne fantastike ili ti neku modernu verziju bajke za odrasle. Zaista ne znam odakle da krenem jer prvenstveno ne mogu da shvatim da neko ko je obrazovana osoba i jos pored toga zivi u 21 vijeku napise ovako nesto.
Zamisli sad kad bih ja rekao da je Hitler bio najveci dusebriznik za dobrobit Jevreja i da se sve njegove aktivnosti mogu podvesti pod namjeru da stvori jevrejsku drzavu jer da nije bilo drugog svjetskog rata nebi se mozda nikada stvorio ni Izrael pa prema tome Izraelci treba da slave Hitlera kao inicijatora ili pokretaca stvaranja jevrejske drzave.
Mislim stvarno koni, zaprepascen sam nacinom na koji razmisljas.
Po tebi, inkvizicija je bila preteca danasnje moderne nauke, spaljivanje na lomaci je trebalo da motivise ljude da se bave naukom, nedozvoljavanje sirokim narodnim masama da se opismene treba tumaciti kao stvaranje moderne pismenosti itd... (mogao bih nabrajati do unedogled ali mislim da si shvatio poentu).
Hajde da ti odgovorim kontra pitanjem. Navedi mi neku oblast zivota ili bilo cega (osim religije naravno) na koji je crkva ostavila pozitivan pecat i dala jak doprinos razvoju te oblasti nauke, ili ljudskog drustva?
Da li je to pismenost, medicina, fizika, matematika, geografija, istorija, biologija... ma bilo sta?
Navedi mi neku oblast nauke koju crkva danas podrzava i prihvata naucna otkrica onakva kakva jesu bez nekih religijskih friziranja i teoretisanja?
Na kojim principima pociva danasnja filozofija, crkvenim ili ucenjima starih Grka, odakle korijene vuce moderno pravo, iz crkve ili od starih Rimljana, koja teorija o nastanku zivota na zemlji se danas sluzbeno uci u skolama i jedina je priznata kao zvanicna, da je bog stvorio sav zivot ili Darwinova teorija o postanku vrsta (teorija evolucije)...?
Koliko ljudi se opismenilo tokom perioda od pojave Hrista a pogotovo od 5 do 15 vijeka (po zlu cuveni "srednji vijek" nazvan ne bez razloga vijek mracnjastva) a koliko u periodu nakon toga? Sta mislis gdje bismo danas bili po stepenu tehnoloskog razvoja da crkva nije tako cvrsto i neprikosnoveno vladala i krvavo gusila svaki glas zdravog razuma koji bi se javio, gdje bi medicina bila danas da se nisu spaljivali oni koji su pokusavali ici korak dalje pa su vrsili seciranja i autopsije? Kojem je to drustvu crkva dala impuls razvoja i koje se to drustvo pod crkvom razvilo u naprednu zemlju (nemoj mi navoditi sekularne zemlje)?
Sta je to crkva odmah prihvatila od nauke a sto je bilo moderno tada?
Koni, covjece, daj se osvijesti vec jednom.
Spominjes zaista glup primjer nafte jer to otkrice, zajedno sa otkricem SUS motora je donijelo tehnolosku revoluciju i sveopsti industrijski bum. Naravno da danas imamo negativne efekte jer kapitalisti ne misle o prirodi ili buducnosti planete vec o profita (njihov moto je "daj sad i daj meni a za sutra me bas briga, neka drugi misle o tome") pa zato recimo SAD nisu potpisale sporazum iz Kjota o smanjenju globalnog zagadjenja a ovamo im puna usta ljudskih prava, demokratije, pravde za sve...bljak (gade mi se jer njihovo licemjerstvo nema granica). U svemu treba bti umjeren i nova otkrica treba koristiti za opstu dobrobit i blagostanje a ne za destrukciju. Alfred Nobel je izmislio dinamit sa najboljom namjerom da olaksa i poboljsa zivot danasnjeg covjeka ali su to budale okrenule za koristenje u destruktivne svrhe i razaranja. Danas na zapadu ni jedan novi pronalazak ne moze dobiti dozvolu da ide u javnu upotrebu dok ga Ministarstva odbrane SAD ili UK ne testiraju nebi li pronasli mogucnost njegove vojne primjene. Znaci, nije greska u pronalascima kao takvima vec u ljudima koji sve sto se napravi za dobrobit covjeka koriste za destrukciju i unistavanje. I nemoj mi sad reci da je crkva sve to znala unapred pa je sputavala covjeka jer ti mislis
Citat

da ga ona čuva od njega samog.

Zasto bi neko vrsio pritisak na crkvu vezano za stav o eutanaziji ili pobacaju kad se crkva u sekularnim drzavama (a danas je vecina drzava takva) ne pita bas mnogo po pitanju toga?
Pa niko nije gospodar nicijeg zivota (ni drzava a ni crkva) te samim tim niko ne moze da sprijeci nekoga da uradi nesto sa svojim zivotom.
Ako je abortus zabranjen u jednoj zemlji zar je problem otici u susjednu i izvrsiti ga?

Pa taman da je i svih 100% PC-a proizvedeno u zemljama treceg svijeta sta je tu moja ili tvoja krivica sto kupimo neki kompjuter? Zasto ne razmislis da li bi bilo kakva ekonomija postojala u tim zemljama da nisu dosli globalisti (koji to zaista i jesu) koji su pootvarali fabrike? Zar je bolje da lokalno stanovnistvo gladuje i umire od gladi nego da imaju barem sigurna 2$ svaki dan? Zar je nasa greska sto vlade tih zemalja nisu sposobne da zastite interese svojih radnika i uslove otvaranje navedenih fabrika dobrim platama za radnike, dobrim uslovima rada, dobrim socijalnim programima itd? Zar je nasa greska sto vlade tih zemalja ne znaju ili nisu sposobne da same otvore fabrike i same razvijaju svoju ekonomiju. Kad treba da kupe americke F-16 avione ili tenkove Abrams onda im para ne manjka ali kad treba otvoriti skolu, bolnicu, fabriku onda se nema, jebi ga, kriza.
Isti ti ameri imaju milione bijednika, beskucnika, socijalno ugrozenih slucajeva itd ali nista ne rade da to rijese. Sa druge strane imaju tako velik vojni budzet da vecina zemalja svijeta skupa ne moze da odvoji toliko para na jednu gomilu koliko ameri samo trose na oruzje. A kad bi sve te pare umjesto za oruzje potrosili za uredjenje prilika u svojoj zemlji onda bi zemlje poput Svedske, Danske, Norveske itd (a koje su danas simbol blagostanja i socijalne sigurnosti) bile zaista smijesne i u kamenom dobu po stepenu razvoja naspram SAD.
Sta god mi kupovali, domace ili strano, ja ne vidim zasto bi se morali osjecati bijedno i posramljeno jer ne cinimo nista lose niti bilo koga ubijamo. Narodi tih zemalja koje nazivamo globalistickim (SAD, UK i druge) biraju svoje predstavnike i time im daju odrijesene ruke i podrsku da rade sve ono sto rade (vode nepotrebne ratove, ubijaju druge bez razloga, polako osvajaju cijeli svijet itd).
Citat

Ti možda kupiš domaće, od domaćih ljudi, no novac odlazi velikim korporacijama i tajnim partnerima negdje na zapadu, a oni time ne financiraju sadnju drveća i cvijeća. Nemoj biti naivan.

Pa o teorijama zavjere, tajnim sluzbama, spletkama i politickim igrarijama, masonima, slobodnim zidarima, vladama u sjenci itd. mozemo pricati do sutra ali to me nece sprijeciti da ja sebi kupim ono sto mi treba. Slusajuci tebe vise ne znam sta uopste mogu kupiti a da pritom ne ubijem barem par ljudi u svijetu.
Koje je onda po tebi rjesenje problema jer me vec pocinje gristi savjest koliko sam ljudi danas pobio dok sam doruckovao? Trebao bih sebi kupiti i neke krpice ali nakon svega razmisljam da se pocnem oblaciti kao Tarzan. Da ne pricam da kad vidim neku mrlju na garderobi pomislim "vidi, krv neduzne zrtve globalizma".   Wink
Naravno, salim se    i namjerno sam sarkastican jer ti hocu pokazati koliko siroko ti ides i kako tvoja "logika" nema veze sa stvarnoscu.

Ok, drago mi je da uvidjas da si pogrijesio prilikom tvrdnje da crkvene zapovjesti vaze za sve ljude. One vaze samo za vjernike a sasvim je normalno da bi ih se i svaki drugi covjek trebao pridrzavati jer su sve one (osim prve dvije) uredjene kroz zakone svih modernih drzava.
Citat

Nisam stručnjak u povijesti da bih mogao nešto stručno komentirati, no Alojzije Stepinac je proglašen blaženim zbog toga jer su u njemu vidjeli mučenika koji je umro za svoja uvjerenja, a nije bio neki ubojica u rangu s Hitlerom.

Zaista ne mogu da shvatim o kakvim ti zaslugama govoris i kakvo mucenistvo je u pitanju? Zar je mucenistvo bilo to sto je nasilno pokrstavao Srbe u katolicanstvo, sto je aminovao zlocine koje su pocinile ustase, sto nista nije ucinio da to sprijeci, sto je sirio mrznju protiv svih koji nisu Hrvati a pogotovo protiv "nizih vrsta" kao sto su Srbi, Jevreji, Cigani itd...? Hajde mi sad objasni kako to da je Hitler los momak  a onaj ko je sa njim u drustvu i radi iste stvari ili ga zdusno podrzava u onome sto on (Hitler) radi je dobar momak? Hitler je takodje veoma jako vjerovao da je ono sto on radi u redu i njegova uvjerenja su bila itekako jaka da je cak i umro za njih ali ga opet danas svi smatraju zlocincem. Zasto bi Stepinac i njegova uvjerenja trebao da bude drugaciji, mozda zato sto pripada crkvi a crkva nikada nije dala na sebe i stitila je svoje "zasluzne" clanove? I kako to da bas ta ista crkva, koja Stepinca proglasava blazenim, organizuje bjekstvo i izvlacenje nacista (zlocinaca) u juznu Ameriku (Paragvaj, Urugvaj, Argentina) a ovamo ko fol osudjuje te iste zlocine da bi se dodvorila javnosti.
Zaista licemjerno da licemjernije ne moze biti.
Meni nije poznato koliko ljudi je do sad katolicka crkva proglasila svecima i kakve su njihove zasluge ali na osnovu slucaja Stepinca i njegovih "zasluga" mogu da pretpostavim kakve sve "svece" danas ima katolicka crkva.
I kako to da crkva vidi samo Stepinceve "dobre" strane a ne vidi nijednu losu? Za mene recimo osobe poput Majke Tereze ili Mahatme Gandija predstavljaju savrsen primjer da ih se jos za zivota proglasi svecima a hajde sad uporedi Stepinca (njegov zivot i svekupno ponasanje) sa jednom Majkom Terezom.
I kako to da si upucen samo u dobre strane Stepinca a o losima pojma nemas? Pa sta si ucio u skoli covjece, da li si uopste bio na casovima istorije kad se pricalo o zlocinima ustasa i njihovih saradnika?
Poredjenje Alojzija Stepinca sa Nikolajem Velimirovicem je zaista krajnje neprimjereno jer koliko je meni poznato Nikolaj Velimirovic je cijelog zivota verbalno i kroz knjige napadao komunizam i socijalizam ali nikada nije nikoga pokrstavao ili radio bilo sta slicno sto je radio Stepinac. Pazi, ja sam za Nikolaja Velimirovica cuo relativno skoro i zaista o njemu ne znam mnogo sem par sturih novinskih clanaka koje sam procitao ali zaista nigdje ne nadjoh podatak da je pocinio bilo sta sto bi se makar i priblizno moglo porediti sa postupcima Stepinca.

A sad nakon silnog offtopika nazad na eutanaziju.
Citat

Moj najveći problem kod eutanazije je što NETKO odlučuje tko će živjeti a tko umrijeti.

To isto mozemo reci i za smrtnu kaznu jer i tamo NEKO odlucuje o zivotu drugog covjeka. I kod eutanazije se ne odlucuje o SVAKOME vec o jednoj odredjenoj osobi u datom slucaju. Znaci, necemo imati situacije koje ti slikovito opisa u prethodnom postu da te neko hvata na ulici i ubrizgava injekciju kojom te ubija jer je taj neko odlucio da ti nisi dostojan da zivis vise. Kod eutanazije se radi o tome da se kroz to "milosrdno ubistvo" neko u stvari oslobadja muka. Ja i ti imamo srecu da nismo u takvom stanju da vegetiramo ili trpimo bolove pa zato i mozemo ovde razglabati o moralnosti ili nemoralnosti eutanazije. Ali da li si se ikada pokusao barem u mislima staviti u poziciju covjeka koji trpi svaki dan uzasne bolove i kojem nema pomoci i kojeg uzasava sama cinjenica da je sutra novi dan i novi bolovi, novi uzas za njega, nove traume, novi pakao kroz koji treba preci a jos nije izasao ni iz ovoga (dana) u kojem se nalazi. Da li ti je masta toliko razvijena da mozes sebi docarati tako nesto. I sta ocekujes da ti takav covjek kaze kad mu ti pridjes i pocnes mu pricati o potrebi za zivotom, o kvalitetu zivota, o tome da samo bog moze uzeti zivot itd. Ma ja bih te poslao u neku stvar. Jedan moj kolega je imao bolesnog oca koji je zaista trpio uzasne bolove (i sam sam bio prisutan par puta kada je imao napade) i to je trajalo godinama. Znao sam da je tom covjeku svaki dan predstavljao novi pakao. Jednog jutra, na putu u skolu, po obicaju sam svratio do prijatelja da idemo skupa u skolu i vidio sam policiju. Tada sam saznao da se tokom noci taj bolesnik iskrao iz kuce i objesio se u supi skrativsi sebi muke. Znao je da bi ga porodica sigurno sprijecila te se zato iskrao. I sta sad reci o tom covjeku, da li je uradio ispravno ili ne? Koliko bi se jos godina ili mjeseci mucio i pritom mucio i svoju porodicu koja bi patila gledajuci kako trpi bolove a znajuci da mu doktori i medicina ne mogu pomoci?
Tesko je biti sudija utakvim stvarima i pitanja eutanazije, abortusa i samoubistva su veoma teske i osjetljive teme.
Citat

Zamisli da vas sutra pokorimo pa više nemaš svoju slobodu, da ti bolest pogodi oditelj i više niste sretni, da izgubiš krov nad glavom i sredstva za život, štoviše da jedva preživljavaš, da te ucjenjuju i ponižavaju, da ne poštuju tvoja ljudska prava, itd., itd. bi li onda imao kvalitetu života? Što bi onda bila kvaliteta života? Ili bi trebao umrijeti jer nemaš kvalitete života?

Ja sam rodjen kao slobodan covjek, odrastao sam u slobodi i cio zivot zivim slobodno tako da gubitak slobode u smislu koji si ti opisao nikad ne bih mogao prihvatiti. Ako bi se desilo gore opisano onda bih se svih sredstvima borio protiv navedene okupacije. U zivotu slijedim neke principe koji bi se mogli sazeti u sledece:
"nikada ne cini drugome ono sto ne zelis da bude ucinjenio tebi"
"mozes sa mnom kako hoces ali ne i dokle hoces"
"bolje umrijeti kao covjek nego zivjeti kao pas"
Poredao sam ih po redoslijedu od najmiroljubivijih do najekstremnijih. Prema tome, nikada ne bih prihvatio da mi drugi odredjuju sta da radim i kako da zivim, da me ponizavaju na bilo koji nacin, da budem gradjanin drugog ili treceg reda, neka niza vrsta, predmet ismijavanja i poruge itd. Moje ljudsko dostojanstvo nikada nebi prihvatilo takvo nesto makar cijena toga bila i moja smrt.
Bar bih znao zasto sam umro i moj zivot ni najmanje nebi zbog toga izgubio na kvaliteti, cak stavise dobio bi.
Ako bi se desila neka bolest u porodici opet bih se borio i protiv te bolesti do zadnjeg daha, ne predajuci se nikada (sta cu kad sam vjeciti optimista), trazio bih lijekove, doktore, sve sto bih mislio da moze pomoci da ja ili moj clan porodice ozdravi.  Takav sam da nikada ne odustajem od borbe ma kakva ona bila. Kvaliteta zivota bi se tada ogledala u navedenoj borbi, u upornosti i istrajnosti da se zacrtani cilj ostvari.
Zivot a samim tim i njegov kvalitet se ogleda u svim oblastima (fizickoj, duhovnoj itd) i svako treba da se trudi da svoj zivot ucini kvalitetnim u svakoj od tih oblasti. Takodje, kroz sve te oblasti treba gledati i dostojanstvo zivota kao takvog.
Slazem se da zivot, kao najvece dobro koje svaki covjek ima treba stititi svim sredstvima ali isto tako treba se biti fleksibilan i razmisliti koliko ta apsolutna zastita u nekim situacijama donosi dobra i da li stvara neke kontraefekte (patnju ljudi).
Citat

Još jedno ponavljam, mnogi primjeri nisu upućeni direktno tebi nego zbog rasprave su tu. Nadam se da ih tako i shvaćaš.

Takodje.

Pozdrav i tebi koni.
IP sačuvana
social share
Everything that has a beginning has an end. Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1404
Zastava tako blizu, a ipak tako daleko
@malaj

Osnovna prednost foruma je ta što možemo iznijeti svoje mišljenje, čuti tuđe, reagirati, raspravljati, ponekad se i posvađati, a sve zato da bi obogatili sebe i možda nešto naučili, sebe ponajprije, a ako Bog da i drugoga. Ovdje ne pišem da bih te «preobratio» ili «naučio» ili Bog zna što, nego zato da pokušam prikazati neke stvari iz naše perspektive. Možda sam lud ili glup kad štitim takvu instituciju kao što je Crkva, no da se poslužim tvojim riječima, optimist sam koji uvijek u čovjeku gleda dobru stranu, jer i sam znam i svjestan sam, a to se može vidjeti na mnogo mjesta gdje sam prihvatio i prihvatit ću svaku pogrešku koju je Crkva učinila u prošlosti. Jedini kriterij po kojemu mogu štititi instituciju je taj što propovijeda Isusa Krista i donosi ljudima spasenje. Ona prenosi poruku Sina Božjega, koji je došao ne Zemlju, živio na Zemlji kao čovjek i umro kao čovjek, no svojom smrću pobijedio ono stanje, onu ljudskost i otvorio je nova vrata, vrata vječnog života. On je prvenstveno kao čovjek pokazao nama kako da živimo sami sa sobom, sa svojim napastima i slabostima, propustima i grijesima, te kako da živimo sa drugim ljudima, a kao Bog pokazao nam je prisniji odnos prema Bogu, kojeg nakon Njega možemo zvati svojim Ocem. Malo sam se udaljio od teme, no mislim da je važno da znaš zašto štitim instituciju iako znam i svjestan sam svih njenih propusta. Jedini kriterije je Isus Krist kojeg sam upoznao zato jer su apostoli prenijeli svoje poznavanje i svoje viđenje Isusa Krista na svoje podanike i tako sve do danas. Jedino zbog velike žrtve koju je podnio Isus Krist, da bi meni pokazao drugačiji život, ispunjen ljubavlju, mogu podnijeti i prihvatiti propuste Crkve učinjene kroz povijest. Je li mi žao zbog tih propusta? Neopisivo. No nadam se da ih sam neću nikad učiniti i ponoviti, a vjerujem da ću se boriti da ih ni Crkva ne ponovi.

Imaš potpuno pravo kad kažeš da te ne poznajem kao i tvoju obitelj i da ne mogu suditi o tebi i njima i molim te prihvati moju ispriku ako sam te na bilo koji način uvrijedio. Nije opravdanje, no zašto sam naprečac zaključio neke stvari? Vjeruj mi da s koliko god ljudi razgovarao i raspravljao, prvenstveno ateista ali i vjernika drugih vjeroispovijesti, uvijek nailazim na iste rasprave, iste argumente i iste zablude koje ljudi imaju prema Katoličkoj crkvi, da mi ponekad stvarno misli lete automatski i ljude vidim s «druge» strane kojima želim pokazati i «ovu» stranu. Zato se nekad i ponavljaju iste moje pogreške i upravo zato ne volim kad me se citira, jer skoro uvijek kažem neku glupost ili na loš način nešto interpretiram što može postati «kamen spoticanja». Još jednom ispričavam se za sve pogreške i namjerno – nenamjerne uvrede.

Ono što uvijek naglašavam je da neke stvari iz prošlosti, ali i sadašnjosti treba tumačiti u duhu vremena i treba vidjeti što je lošeg učinio pojedinac ili skupina ili narod, a što je počinila institucija. Tako sada mogu reći da je Crkva kao institucija kriva jer je potaknula križarske ratove, no mogu i moram reći da ona nije kriva za sva ona razbojstva, pljačke, silovanja i ina druga zla koja su se činila usput. Da nije kriva treba shvatiti da ona nije slala vojsku da ubija, krade, siluje i pali sve na što naiđe, nego je poslala vojsku da ide osloboditi sveta mjesta. Mislim, realno i normalno gledajući, u ratu se događaju užasne stvari i bilo bi glupo govoriti da je Crkva mislila da će vojska saditi cvijeće putem i u samoj svetoj zemlji. To je naravno moje nagađanje, jer ne znam što je Crkva tad mislila. No ono što mogu reći je da je to bilo vrijeme sukoba. Kad se oružjem rješavalo svako pitanje, od časti do prijestolja. U takvom okružju mogu i shvatiti rješenje Crkve i pretpostaviti njezinu nakanu, oslobođenje svete zemlje od heretika, a sve što slijedi, tj. Godine krvavih sukoba prihvatiti kao slijed događaja u kojem je Crkva kriva što nije prekinula ubijanja milijuna ljudi. Krivi smo što smo potaknuli ratove i što smo mislili da je komad zemlje imalo važan i krivi smo što nismo prekinuli uništavanje i patnju milijuna ljudi. No ono što se treba uzeti u obzir da su europski kraljevi slali svoje vojske u te ratove s ne baš kršćanskim nakanama. Isto se i dogodilo s inkvizicijom, no negdje na forumu sam pisao o tome i mislim da nema smisla ponavljati. Jedino mogu reći da treba proučiti povijest i inkvizicije i križarskih ratova da se vidi da ponekad Crkva nije imala odlučujuću ulogu i da krivnja leži na njezinoj duši, ali ne sva krivnja.

U čemu je Crkva pokrenula znanosti? Stoljećima na zapadu nisu postojala sveučilišta i škole koje su bile izvan crkvene jurisdikcije. Prve škole osnivale su se unutar i oko samostana gdje su poučavali redovnici i svećenici učeći pisati, računati, crtati, razmišljati itd. Istina je da je temelj poučavanja bilo Sveto Pismo, no ljudi su na temelju njega učili pisati. A znamo da je glavna odlika neke kulture pismenost, jezik. Uvijek je temelj djelovanja Crkve, gdje god je došla, bilo poučavanje naroda vjerskim istinama, pisanju i čitanju. I danas Crkva veliku pozornost posvećuje upravo tome vidu djelovanja. U sporednim znanostima, gdje ispočetka nije bilo stručnjaka, istina je da se poučavalo, iz naše sadašnje perspektive, gluposti, pr. Zemlja kao ravna ploča, no to je tada bilo jedino poznato tumačenje svijeta i općeprihvaćeno. Razvojem znanosti jasnije shvaćamo neke pojave i otkrivamo tajne koje su prije bile nemoguće za shvatiti. Od paljenja prve vatre došli smo do poznavanja i iščitavanja ljudskog genoma, možda najkompliciranijeg pisma. I tumačiti da Crkva tu nije imala nikakvu ulogu, pozitivnu ulogu, mislim da nije nimalo ozbiljno i pošteno. Danas se najviše govori i piše o genetici i genetičkom inženjeringu, a ne zna se da je prvi genetičar bio svećenik, pripadnik Crkve. Razvoj anatomije i patologije zahvaljuje znatan doprinos crkvenim ljudima. Za nijednu znanost ne kažem da je Crkva izričito zaslužna, ali kažem da je imala svojih predstavnika i da je doprinijela modernoj znanosti, ako bismo znanost prihvaćali u tom spominjanom Darwinovom sistemu, tj. Da se razvija od jednostavne prema složenoj. A osim toga, Darwinova teorija ima mnogih nedostataka, a što je najvažnije, na samim počecima.

O Alojziju Stepincu i ti i ja bismo mogli pisati svoje pozitivne razloge i nikad se ne naći na istoj strani. Ono zašto je on svetac je jer je spašavao ljude, pa i Srbe pokrštavanjem. Jedini način, nažalost, da se spase bilo je pokrštavanje, no ne prisilno. Negdje sam također pisao i o pokrštavanju, pa da se ne ponavljam. Pokrštavanje se ne događa da te netko poškropi blagoslovljenom vodom koju je posvetio katolički svećenik i ti si katolik. Zna se što je sve potrebno za krštenje i svi koji su ga prihvatili morali su ispuniti nekoliko uvjeta, što ne možemo okarakterizirati kao nasilno. Osim toga, već krštene osobe se i ne može ponovno krstiti, jer se krštenje samo jednom prima, pa ako je netko bio pravoslavac, nema potrebe za ponovnim krštenjem. Problem nastaje ako netko nije bio kršten, pa se pokrstio. Već si rekao, koliko sam shvatio, da za neke stvari si spreman umrijeti, što je vrijedno divljenja, ako su to uvjerenja i ako ne idu za direktnim ubojstvom drugoga. Svaki čovjek treba imati neke vrijednosti za koje je spreman riskirati svoj život. Problem je kako sebe spasiti, tj. ostati živ a da tvoji ne budu protiv tebe. Netko uvijek mora biti kriv. Usporedba s Nikolajem Velimirovićem je bila samo primjer. O njemu znaš iz članaka, a od kud znaš za Stepinca? Ti si čitao pozitivno o Nikolaju, ja o Stepincu. Ti si čitao negativno o Stepincu, ja o Nikolaju. Ti si čuo pozitivno o Nikolaju, ja o Stepincu. Ti si čuo negativno o Stepincu, ja o Nikolaju. Začarani krug iz kojeg ne možemo izaći ako ne napravimo jedan korak prema drugome i prihvatimo da ljudi nisu samo dobri odnosno zli.

U odjeljku o eutanaziji govoriš da si trebam zamisliti kako je to kad čovjek trpi, da bi razumio takvo stanje. Vidiš, to si ne trebam zamisliti, jer sam to doživio. Da ne odugovlačim, bio sam jako bolestan i zbog nekakvih propusta prilikom operacije bio sam na pragu i doživio sam ono što doktori zovu «smrtni strah» i jedino čega se sjećam bila je borba za život. Znam da sam se svakim dahom borio za život, a ne za smrt. Nisam želio da me muke prođu, nego da preživim. Svaki dah do kojeg sam jedva dolazio bila je borba za život. Ne nalazim riječi kojima bih to opisao. Možda nije isto kao i čovjeku koji trpi užasne bolove, ali sam bio toliko blizu da znam, znam da čovjek svjesno ne odbacuje svoj život, nego se svim silama bori za njega. Zato mi je nepojmljivo da netko odluči umjesto nekoga i to ono što je «najbolje» za njega.

Pozdrav
IP sačuvana
social share
\" Brini se više za svoj karakter nego za svoj ugled. Karakter je ono što uistinu jesi, a ugled je ono što drugi misle da jesi.\"
* John Wooden *

\" Kad bi rajčice poželjele biti dinje pretvorile bi se u farsu.
Strašno me čudi što toliki ljudi tako silno žele biti netko tko nisu.
Ima li smisla pretvoriti se u farsu?\"

* Mitsuo Aide *
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Sanjar Pochetnik

Zodijak Aquarius
Pol Žena
Poruke 308
Tema ovog posta je:Samoubistvo sa stanovišta religije?

Poštujem Vašu razmenu mišljenja, ali eto Ja bih neshto o Temi, ako dopuštate.

Episkop Nikolaj Velimirović:

~~Ubistvom Ti hoćeš da ubiješ deo života koji se može braniti od Tebe, dok samoubistvom Ti hoćeš da ubiješ deo života, koji se od Tebe ne može braniti.~~
IP sačuvana
social share
Prilichno bajat repertoar za nekog ko se dosta dobro ljubi.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 5
Ej, momci mislim da ste izgubili nit. Pokusao sam pazljivo da proxitam vasu diskusiju ,ali na momente mi se cini da se na ovim prostorima ne moze voditi normalan dijalog. Sto bi rekli profesori maternjeg jezika [/b]PROMASILI STE TEMU DOMACEG ZADATKA.[b]Prolem vere ba ovim prostorima je evidentan. Posle naslne ateizacije drustva od onih koji nisu ni znali o cemu se tu zapravo radi, vec su parole ucili napamet i u svojoj silini bili bahati dolazi do kvazi oslobadjanja prava na veroispovest u vreme raspada zemlje stradanja i opsteg holokausta na ovom prostoru Balkana.Problem je sto je izgubljena veza  i kontinuitet u jednoj kakvo takvoj pravoj religioznosti i poznavanju sustine hriscanstva kao oblika religije koji je dominantan na ovim prostorma.Kao najneinstitucionalizovana pokazala se religija pravoslavlja(ortodox). Koreni za ovakav status koji ima pravoslavlje dosezu mnogo davno i ima ih dost,  pa se sada nebih upustao u analizu.
Problem je u kvazi religioznosti , koja je u populaciji zamenila kvazi ideolosko komunisticku populaciju. Prevertiti su ostali na svojim pozicijama samo su promenili boju. Elem je u sustinskom nepoznavanju istorije religije. Ovde se deci serviraju pesmice o cika bogi ali se ne pokusava objasniti sustina religije i sa druge strane funcionisanje crkve. Zato sto  je ovde tema dosta seriozna , mislim da je trena prepustiti ljudima kvalifikovanim za ova pitanja a ne uzvikivati pamflete i prepucavati se natemu ko je vise verujuci ,i ko ima za pravo
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 5
Smoubistvo kao vrhovni princip ljudske slobode. Citajte malo stare Grke
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1404
Zastava tako blizu, a ipak tako daleko
Istina je da smo malo 'pobjegli' od teme, ali sve je to u žaru rasprave. Da se vratimo...

@prozak
Mislim da je ipak današnji svijet napredovao... zašto se onda vraćati na početak? A između ostalog, govori se o samoubojstvu u religiji, a u religiji čovjek ne može dići ruku sam na sebe. Filozofski možemo prihvatiti samoubojstvo kao ideološki uzvišeno, no religiozno se ono protivi Božjoj volji za životom.
IP sačuvana
social share
\" Brini se više za svoj karakter nego za svoj ugled. Karakter je ono što uistinu jesi, a ugled je ono što drugi misle da jesi.\"
* John Wooden *

\" Kad bi rajčice poželjele biti dinje pretvorile bi se u farsu.
Strašno me čudi što toliki ljudi tako silno žele biti netko tko nisu.
Ima li smisla pretvoriti se u farsu?\"

* Mitsuo Aide *
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 5
Sloboda izbora je vrhovni princip ljudske egzistencije. Pitanje suicida je staro koliko i čovečenstvo, mnogo pre pojave hrišćanstva . Svako tumačenje mora pođi od individualnog principa. Nezaboravite da su u nekim antičkim kulturama ovaj čin u smatrali hrabrošću i odvažnošću. Doktrina koja osporava ovaj krajnje individualni čin , a pritom pravi kompromise mora biti svesna da ovako nakaradnim tumačanjem (postaje slab jer je ateista, nanosi nesagledive posledice. Morate imati na umu kada propovedate da neke stvari treba ostaviti stručnim ljudima. Psiholouima na primer. Da li Bog oprašta sve?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Sagittarius
Pol Žena
Poruke 29778
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 
Negativan, pogotovu u hriscanstvu, smatra se grehom.Sto me mnogo ljuti jer, to je moj zivot, i imam pravo da ga oduzmem sama sebi ako sam toliko nesrecna!Po mom vidjenju, nije mi Bog  podario zivot, vec moji roditelji, a i da jeste Bog bio u pitanju- ja nisam ni birala da postojim.Nervira me sto ce netko tamo da mi diktira kako cu da zivim i da li imam ili nemam prava da oduzmem sebi zivot.Ako ja moram da ga zivim, da patim i da se muchim i da se borim za njega i za svoju egzistenciju-onda mogu i da ga oduzmem sama sebi...A i na Fortuninoj kapi ja nisam bash kicanka...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

vrlo, vrlo zadovoljan tip

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 206
Zastava USA
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
samoubistvo po pitanju svih religija se smatra neoprostivim grijehom

jedini "moguci" izlaz je naglasavaju ako je osoba u momentu oduzimanja svog zivota bila mentalno nestabilna tj. nije znala sta radi, bez onoga budala se napio ili nadrogirao, misli se na osobe sa bolestima mozga ili psihickim poremecajima...

za normalnu osobu, kao ne vidim razloga za zivljenje posto me ostavila i sad sam pijanica - BUM - metak u glavu, nije nista drugo nego cisti kukavicluk i kad malo razmislis da li i zasluzuje oprost ?

ali opet... Bog je taj koji ima zadju rjec u svemu, izvuci broj i cekaj na red Wink
IP sačuvana
social share
just like a curse, just like a stray
you feed it once and now it stays
so tear me open, but beware
there's things inside without a care...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aquarius
Pol Žena
Poruke 191
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson T230
Samoubistvo se sa stanovista reliije smatra  za najveci greh.Ono je odraz neverovanja,malodusja I gordosti
IP sačuvana
social share
Kad bi samo ljubit znala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 12
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 31. Avg 2025, 18:13:54
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.093 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.