Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 06. Sep 2025, 05:32:48
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 12
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Rehabilitovan Dragiša Cvetković  (Pročitano 16488 puta)
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
Zastava negde u srpskim brdima
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.80
mob
BlackBerry bold

Citat
tacno, kao sto su i muslimani bili fasisti i ustase (sem malog dela koji je bio u cetnicima i partizanima) poput svoje brace hrvata.
ali postoji jos jedna istina koju takodje vi neobrazovani bosnjaci ne znate, a to je da je partizanski pokret bio vecinski srpski (i to ubedljivo), i u trenutku pocetka rata i na kraju samog rata.

istina je surova za vas sa fasistickom istorijom, ali sta je tu je. najogre je sto svi pravite kontinuitet koji je samo promenio formu i oznake (danas dominira islamska simbolika i stvarate sopstveni nacionalni indetitet, za razliku od ww2 kada ste bili hrvati islamske vere i sluge ustastva).

bog sve vidi, prijatelju! price pricajte budalama i neobrazovanima!

evo jedno opravdano pitanje, kako je moguce da je partizanski pokret bio vecinski srpski kad vi tvrdite da su vas ndehazijci pobili milion i pol u WWII u predjelima BiH i Hrvatske, a vec sam iznjeo zakljucak da je Srbija bila cetnicka...

ne shvatam, zelis da kazes da je milion i po srba zivelu na predelima bih i hrvatske, pa kako je moguce da je iko bio od srba u partizanima ako je to cela brojka?

srbi sa tih prostora su imali partizansku organizaciju koja je dobila u medjuvremenu na masovnosti upravo iz razloga sto je to bio nacin da se odbrane od hrvatsko muslimanskog ili ustaskog terora.
a ima ovde velikih komunista ili njihovih pristalica koji je ce ti bolje nego ja objasniti sa sve izvorima, koliko je srba bilo u partizanima a koliko ostalih u svakoj godini rata.
inace, prijatelju ovo nikada do sada nije dovedeno u pitanje. mislim da si ti prvi koji osporava cinjenicu da je partizanski pokret vecinsko srpski bio sve vreme (naravno, na teritoriji danasnje srbije stvar je kako si sam primetio bila znatno drugacija, sve do pojave crvenoarmejaca i njihovog "oslobadjanja" srbije).
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3140
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Safari 4.0
mob
SonyEricsson k850i

Citat
tacno, kao sto su i muslimani bili fasisti i ustase (sem malog dela koji je bio u cetnicima i partizanima) poput svoje brace hrvata.
ali postoji jos jedna istina koju takodje vi neobrazovani bosnjaci ne znate, a to je da je partizanski pokret bio vecinski srpski (i to ubedljivo), i u trenutku pocetka rata i na kraju samog rata.

istina je surova za vas sa fasistickom istorijom, ali sta je tu je. najogre je sto svi pravite kontinuitet koji je samo promenio formu i oznake (danas dominira islamska simbolika i stvarate sopstveni nacionalni indetitet, za razliku od ww2 kada ste bili hrvati islamske vere i sluge ustastva).

evo jedno opravdano pitanje, kako je moguce da je partizanski pokret bio vecinski srpski kad vi tvrdite da su vas ndehazijci pobili milion i pol u WWII u predjelima BiH i Hrvatske, a vec sam iznjeo zakljucak da je Srbija bila cetnicka...

ne shvatam, zelis da kazes da je milion i po srba zivelu na predelima bih i hrvatske, pa kako je moguce da je iko bio od srba u partizanima ako je to cela brojka?

mislim da ih nije bilo vise od 2 miliona u to vrijeme...pobijeno 1,5 miliona, ostalo 500.000...od tih sto su prezivjeli  veci dio ih je bio u cetnicima, a manji u partizanima...a ti podaci o broju ubijenih su srpski...
IP sačuvana
social share
Sarajevo je jedan od najvećih gradova svijeta, gdje se susreću istok i zapad, staro i novo. Posljednjih nekoliko godina grad je već postojećoj mješavini povijesnih i kulturnih znamenitosti pridodao butik-hotele, uber-trendy barove i gurmanske restorane. Već je jasno da ovaj grad postaje Europska prijestolnica kulture u 2010.

Leonardo je mrtav, Mikelandjela vise nema, Ajnstajn nije vise medju nama... a ni ja se ne osjecam bas najbolje.

"Spasi me bože i secesionista i unitarista...isti mentalni sklop, ista vjersko - ideološka osnova, isti kriminalni nagon...secesionista je unitarista, samo na manjem komadu tla..."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

I sometimes wish I'd never been born at all

Zodijak Pisces
Pol
Poruke 14665
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
inzko ne lupetaj i drzi se teme!
IP sačuvana
social share
Uostalom, smatram da Kartaginu treba razoriti!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4858
Zastava negde u srpskim brdima
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.80
mob
BlackBerry bold

Citat

mislim da ih nije bilo vise od 2 miliona u to vrijeme...pobijeno 1,5 miliona, ostalo 500.000...od tih sto su prezivjeli  veci dio ih je bio u cetnicima, a manji u partizanima...a ti podaci o broju ubijenih su srpski...
sad vec uskaces sam sebi u usta.
u hrvatskoj cetnika prakticno nije ni bilo (sem cetnika hrvata, primer je dalmacija).  u bosni je druga prica, tu je od prilike bila mala prednost u brojnosti na strani cetnika (govorim za drugu polovinu rata).
dakle, iako su tvoje brojke netacne, cak i da je tako, kod srba je prikljucenje u partizanski pokret bio masovan (i to bez razlike na pol, godine i td. pogledaj samo koliko je srpske dece i zena bilo u partiznima, dok su bule cekale handzare u svom toplom domu!).
ili ces me ubediti da su i kod muslimana sve strukture stanovnistva ucestvovale kao i kod srba?
zao mi je, ali donekle na njihovu srecu, oni nisu morali to da rade jer su bili napadaci i nisu morali da se brani ni od koga i beze po sumama i prilaze partizanima jer im je to jedini nacin da ostanu u zivotu!

koliko to god morbidno zvucalo, vi i hrvati ste bili efikasni fasisti!

knez pavle je moguce znao za sve to sto se priprema pa je reagovao na jedini nacin koji je koliko toliko obezbedjivao mir za jugoslovenski narod i drzavu!
to nije fasizam.
fasizam je ono sto je doslo kasnije sa ndh, jer zbog potpisa dragise c. niko nije izgubio glavu!
IP sačuvana
social share
red zivot
nered smrt
nametnuti red, nered
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
Ma dajte, Kralje Petar II nije imao pojma sta ga je snaslo, pa je na kraju ispao zrtva... Sve je to golema igra, a svi oni su bili samo pijuni...

To si potpuno u pravu za kralja, odnosno pravilnije jos princa prestolonaslednika posto je ilegalno proglasen kraljem po meni

Malo po malo ispostaviće se da smo ipak bili saradnici Hitlera, ili da nam je bar žao što to nismo bili. Smile

Pa nekako dosta njih gura Srbe uz gubitnike, ranije Svabe sada Ruse  Smile
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3140
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Safari 4.0
mob
SonyEricsson k850i

Citat

mislim da ih nije bilo vise od 2 miliona u to vrijeme...pobijeno 1,5 miliona, ostalo 500.000...od tih sto su prezivjeli  veci dio ih je bio u cetnicima, a manji u partizanima...a ti podaci o broju ubijenih su srpski...
sad vec uskaces sam sebi u usta.
u hrvatskoj cetnika prakticno nije ni bilo (sem cetnika hrvata, primer je dalmacija).  u bosni je druga prica, tu je od prilike bila mala prednost u brojnosti na strani cetnika (govorim za drugu polovinu rata).
dakle, iako su tvoje brojke netacne, cak i da je tako, kod srba je prikljucenje u partizanski pokret bio masovan (i to bez razlike na pol, godine i td. pogledaj samo koliko je srpske dece i zena bilo u partiznima, dok su bule cekale handzare u svom toplom domu!).
ili ces me ubediti da su i kod muslimana sve strukture stanovnistva ucestvovale kao i kod srba?
zao mi je, ali donekle na njihovu srecu, oni nisu morali to da rade jer su bili napadaci i nisu morali da se brani ni od koga i beze po sumama i prilaze partizanima jer im je to jedini nacin da ostanu u zivotu!

koliko to god morbidno zvucalo, vi i hrvati ste bili efikasni fasisti!

knez pavle je moguce znao za sve to sto se priprema pa je reagovao na jedini nacin koji je koliko toliko obezbedjivao mir za jugoslovenski narod i drzavu!
to nije fasizam.
fasizam je ono sto je doslo kasnije sa ndh, jer zbog potpisa dragise c. niko nije izgubio glavu!

zao mi je sto cu te razocarati, ali na temelju onoga sto sam iznjeo, dakle cinjenica, mogu samo da zakljucim da partizanski pokret nikad nije bio srpski, sacinjavali su ga uglavnom nesrbi...
IP sačuvana
social share
Sarajevo je jedan od najvećih gradova svijeta, gdje se susreću istok i zapad, staro i novo. Posljednjih nekoliko godina grad je već postojećoj mješavini povijesnih i kulturnih znamenitosti pridodao butik-hotele, uber-trendy barove i gurmanske restorane. Već je jasno da ovaj grad postaje Europska prijestolnica kulture u 2010.

Leonardo je mrtav, Mikelandjela vise nema, Ajnstajn nije vise medju nama... a ni ja se ne osjecam bas najbolje.

"Spasi me bože i secesionista i unitarista...isti mentalni sklop, ista vjersko - ideološka osnova, isti kriminalni nagon...secesionista je unitarista, samo na manjem komadu tla..."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Подавите либерале

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 3937
Zastava Србија,Београд,Звездара
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
SonyEricsson k530i
Камаро,Срба четника је било по Далмацији,какви Хрвати.Ђујић и Динарска дивизија Хрвати?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Sreća je kada ti smrt zakuca na vrata a ti nisi tu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15304
Zastava Сремска Митровица
OS
Windows Vista
Browser
Safari 4.0.2
mob
Alcatel 
Malo ste se odmakli od teme. Pitanje glasi da li je trebalo rehabilitovati Dragišu Cvetkovića? Ja imam jedno drugo pitanje, da li ovakvi sudovi kao što su danas u Srbiji imaju dovoljno znanja i umeća do donesu jednu takvu odluku , koja je više istorijska.
Kamaro24, nisam rekao da je knez Pavle bio nacista, ali da to nije bio Dragiša Cvetković, teško bi bilo dokazati. Knez Pavle je doneo odluku da se priključi trojnom paktu iz čisto praktičnih razloga, jer je smatrao da je to bolje za Jugoslaviju.Nije mu baš odmah oprošteno od strane Engleske, jer je bio prebačen u Najrobi, pa u Johanezburg, odakle je kasnije prešao u Evropu.Međutim pričamo o Dragiši Cvetkoviću i njegovom nacističkom opredelenju. Možda je i trebalo skinuti sa njegovog imena oznaku narodnog neprijetelja, ali to mora da uradi neki kompetentniji sud od Niškog . Verujem da je to samo uvertira u seriju suđenja, koja , ako se budu odvijala u lokalnim sudovima mogu imati predznak revanšizma i mogu doneti više štete nego koristi. Drugi metod, koji bi bio delotvornij je otvoriti raspravu na nivo države, ko je su to sve grupacije za koje se može ustanoviti da su nepravedno optužene za saradnju sa okupatorom. Ajde onda da argumentovano dokažemo , na javnoj raspravi, uz TV prenos , da su neki pokreti i neki ljudi lažno optuženi. U protivnom , ovako mogu opravdano da sumnjam u dobre namere, jer pripadam grupaciji koja ne veruje ništa bez dobrih dokaza.
« Poslednja izmena: 26. Sep 2009, 18:34:00 od Perudji »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Подавите либерале

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 3937
Zastava Србија,Београд,Звездара
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
SonyEricsson k530i
Kamaro24, nisam rekao da je knez Pavle bio nacista, ali da to nije bio Dragiša Cvetković, teško bi bilo dokazati. Knez Pavle je doneo odluku da se priključi trojnom paktu iz čisto praktičnih razloga, jer je smatrao da je to bolje za Jugoslaviju.

Пошто је Павле без икакве сумње далеко утицајнија особа од Драгише Цветковића,зашто сад Павле сигурно није нациста,а Драгиша јесте?Мислим на основу чега закључујеш да је Драгиша донео одлуку из убеђења а не због притиска?И то човек који је по свему судећи био подложан притисцима.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Question everything.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 5329
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
Dačić osudio rehabilitaciju Dragiše Cvetkovića

Apsolutno je pogrešna odluka da se rehabilituje neko ko je potpisao Trojni pakt sa Hitlerom, rekao je predsednik SPS-a Ivica Dačić osuđujući odluku suda u Nišu o rehabilitaciji nekadašnjeg premijera Kraljevine Jugoslavije Dragiše Cvetkovića.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić osudio je odluku suda u Nišu da rehabilituje nekadašnjeg predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije Dragišu Cvetkovića.

"Apsolutno je pogrešna odluka da se rehabilituje neko ko je potpisao Trojni pakt sa Hitlerom", rekao je Dačić, i ocenio da "Srbija i Srbi polako postaju narod koji se stidi svoje borbe protiv fašista".

Dačić je istakao da je protivnik revizije istorije.

"Ovakve odluke zaista postavljaju pred sve nas pitanje kako će onda policija na ulici da reaguje kada najviši državni organi i političari vrše zamenu teza i jednostavno revidiraju istoriju i mislim da je ovo jedna odluka koju bi sve desničarske organizacije koje tužilac traži da se zabrane a javnost traži da policija pohapsi, sve te organizacije, siguran sam da pozdavljaju odluku suda o rehabilitaciji onog ko je potpisao pakt sa Hitlerom", naveo je predsednik SPS-a.

Dačić je rekao i da je sudska odluka "izuzetno loša poruka za mlade generacije" u Srbiji. "Ovo je odluka koju, siguran sam, pozdravljaju sve desničarske organizacije koje tužilac traži da se zabrane, a javnost da ih policija pohapsi", rekao je Dačić.

Pitanje o rehabilitaciji, Ivica Dačić će postaviti i koalicionim partnerima, sa kojima, kako naglašava, ima sporazum o negovanju antifašizma.

Sud u Nišu je juče poništio raniju odluku državne komisije kojom je Cvetković proglašen za državnog neprijatelja, kao i sve posledice koje su proistekle.

Cvetković je 25. marta 1941. godine, po odluci Krunskog saveta, sa nemačkim ministrom inostranih poslova fon Ribentropom u dvorcu Belvedere u Beču potpisao protokol o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu sila osovina.

Dva dana kasnije, 27. marta, grupa oficira je izvela vojni udar, zbacila Vladu i namesništvo, uhapsila Cvetkovića i ministre, a kralja Petra Drugog proglasila za punoletnog i predala mu vlast.

Cvetković je ubrzo pušten iz zatvora, a po ulasku Nemaca u Beograd odbio je da sarađuje sa njima i povukao se u Nišku Banju. Prema dostupnim podacima, u niškom kraju pomagao je pokretu Dragoljuba Mihailovića.

Tokom rata nekoliko meseci je proveo kao zatvorenik u banjičkom logoru, a 4. septembra 1944. godine je pobegao iz zemlje i živeo u Parizu do smrti 1969. godine. Državna komisija posle rata ga je proglasila za narodnog neprijatelja i ratnog zločinca, ali mu nikada nije suđeno. Sahranjen je na srpskom delu vojničkog groblja u Tijeu kod Pariza.

Izvor: RTS
IP sačuvana
social share
Deus ex machina.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 12
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 06. Sep 2025, 05:32:48
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.05 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.