Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 01. Avg 2025, 21:04:04
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 21 22 24 25 ... 27
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Red Zmaja  (Pročitano 181161 puta)
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Chrome 28.0.1500.95
druže warbosse

ti pokušavaš da spojiš nauku i duhovno. to jednostavno ne ide.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 625
Zastava Крагујевац
OS
Mac OS X v: 10.8.0
Browser
Chrome 29.0.1547.57
mob
Nokia 950
Vidite na temu Silvan sam ucestvovao na jednom poznatom kinoloskom forumu postavljao pitanja i td. Od nekoliko poznavao kinologije izvukao sam podosta pa sam na kraju spojio gde se slazu i slazu se nekoliko stvari a to su :

1.Ove  su pse Turci ubijali po sistemu Silvan koji je u odredjenoj porodici bivao je uvek ubijen sa tom porodicom.Ovo mnogo govori plus postavlja se pitanje zasto ubijati celu porodicu zboj jedng psa ili jednog psa posle cele porodice.Za mene je odgovor skoro logican , verovatno zbog toga sto je taj pas , Silvan , oznacio tu porodicu kao pripadnike necega ili hajde da najblize kazemo porodice nekog viteza.

2.Da bi pokolj prestao Srbi vlasnici Silvana mesaju ga sa drugim rasama . Rezultat tome je da se Silvan koji je inace direktan potomak Kavkaskog Mastifa danas vidja u vise varijacija od koja je po strucnjacima najrasprostranjenija dobro poznati Sarplaninac. Sta nam ovo govori , ovo nam govori da su vlasnici umesto da se otarase psa i tako spasu zive glave mesali ovog psa sa drugim rasama iz nekg dobrog razloga.Postoji sigurno razzlog zasto ssu hteli da spasu ovu rasum,nije li ?

3.U dugom razdoblju za vreme Turske vladavine interesovanje za ovog psa se gubi od strane Turaka i to verovatno zbog smanjenog broja pasa tako da kinologija o ovom psu u tom razdoblju nema mnogo infa.
Da napomenem da su vecina informacija iz Turskih izvora ne Srpskih.

4.Vracamo se u sadasnjost koja kaze da dobri poznavaoci Silvana mogu ga prepoznati u bilo kom psu pa sada tu imate njegove brojne karakteristike ALI ti poznavaoci su mozda slucajno ili ne uzgajivaci tih pasa i nazivaju ih "ZMAJARIMA" o kojima se opet nezna puno tacnije nezna se ko su.U Rusiji ovo nije slucaj za zmajare se zna ali u Srbiji ne , bukvalno kao da se kriju.

Sada tu dolazi do povezivanja ovog psa kao ratnickog psa i domocuvara sa Srpskim vitezima i Redom Zmaja.Ovo tumacenje Zmaja u imenu reda moze da se okarakterise kao oznacavanje Silvana.Zmajevi su mozda nesto sto je oznacavalo pripadnike ovog reda stoga je i bio cuvan i obozavan.

Zamislite sada da se rasa ipak odrzala kroz neku porodicu viteza ? Cistokrvna rasa . Stotine godina neka porodica cuva nasledje svojih predaka i onda se pojavi neki kurta i murta sa takvim psom koji su se pre pedeset godina doselili na ove prostore i sta se zbiva.Lik izbaci slike nekoliko komada opise odakle mu i td. posle ne vise od sedam dana javlja se kako mu je kuca obijena pas ubijen i nzm. ti sta. Posle nekoliko dana tema se brise modovi foruma nedaju nikakva objasnjenja sem "da su morali" . To je ono sto sam ja propratio na forumu koji sam gore napomenuo.

Od tada kontam da tu ima neceg vise od suste price o redu Zmaja i tralal ... nesto se zbilo sta kako i zasto do dana danasnjeg nisam mogao da provalim a verovatno necu ni u buduce.

Ovo sto je Kralj Aleksandar obnovio red kao vise humanitarnu organizaciju meni samo lici na pokusaj da se kraljevska porodica malo uvuce narodu pod kozu vremeom posto ih 80% nas i negotivi preterano.Mora se priznati kako vreme prolazi vracaju se polako na scenu Smiley

Jedina novina od tada a vezna za zmajeve i zmajare je bila pre jedno dve godine kada mi se jedan stariji covek javio putem maila a video moje napore da se nesto vise sazna te me uputio u njegovu sudbinu kada se sa Kosova doselio u Srbiju i da je on tada jos mlad momak sa svojom porodicom pokusavao da prezivi ovde te se to nikada nije zaboravio pojavio neki covek iz Bosne koji je dao ogormnu svotu novca za pse koje je jos njegov deda imao koji veoma podsecaju na Silvane a i po slikama koje sam video verovatno i jeste.Malo vise sam ga davio pa me je vremenom covek iskulirao ali oet i to je nesto.

Nemogu da verujem da je ovo najposeceniji forum na ovim prostorima a da se nepojavi niko ko nesto vise zna o zmajevima i zmajarima i o poreklu zmajara.

IP sačuvana
social share
Wink
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 23.0
Dosta informacija, ima logike za neke stvari, ali ovo poslednje sto ti rece, nesto ne stima.

Ko ima da dobije na tome sto bi ubio Silvana? (ako oni uopste vise postoje)
Ne zivimo u Srednjem veku vise, pa su kucici postali lako zamenljivi, dakle ne drze nikakvu vrednost u danasnjem sistemu.
Vitezove vise nemamo, a cisto sumnjam da je ostao iko toliko u toku sa svojom istorijom i sa svojim nasledjem.
Dakle, sve u svemu meni vise ovo lici na romanticno zamisljanje necega sto je nekada ili bilo, ili nije bilo, ali bi bilo lepo da jeste.

Prosecnog Srbina boli tuki za ono sto se deshava oko njega, kamoli oko necega sto se zbilo pre toliko godina.  Imamo mit o Kosovu, nashe junake, Chetnike, Drazu, Arkana i ostalu ekipu, i domaceg bauka Jelenu Karleusu, dakle kome trebaju Zmajevi i Zmajari, kada vec imamo tapiseriju koja je veoma sharena?
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 625
Zastava Крагујевац
OS
Windows 7
Browser
Chrome 29.0.1547.57
mob
Nokia 950
Citat
Ko ima da dobije na tome sto bi ubio Silvana? (ako oni uopste vise postoje)

Bas ovo pitanje sam ja stalno postavljao zasto i zasto  :/

Razmisljao sam malo pa sa posao konkretno od para - po svim navodima ovaj pas je srodnik kavkaskog mastifa cije mladunce bez pedigrea vredi od 6 - 10 000 dolara  Smile da nepricamo o stencima sa pedigreom Smiley Opet ako je zbog para zasto bi ga ubili ? Logicnije je da ga uhvate  mada je to poduhvat posto mastif na zadnjim nogama doseze mnogo vise nego visina prosecnog coveka , pas je ogroman jak i po potrebi agresivan , tako da sam to stavio po strani.

Dalje , neznam koliko je to poznato ali Car Dusan je u svom zakoniku zastitio Silvana.

Citat :

"Свима онима који змајеве држе, овај законик нека се у ум постави и довијека поштује, јер змајеви су уз нас од давнина, од прије него што смо и слово имали, па их ваља поштовати и чувати, јер су од Бога. Као што нас без змајева не би било, тако нас без змајева неће ни бити."

Svi znamo kakav je lik Car Dusan bio i koliko su ga Srbi obozavali iako su ga nakon smrti bukvalno odbacili jer je bio i jedini osvajac u Srba.Da li je moguce da se neko pridrzava reci iz zakonika Dusana i dan danas ? Hajde da malo promuckamo Srbi nacionalisti i tako dalje da li je moguce? :/
To bi naravno vec licilo na kult sa preciznim zakonima koji mozda ne bi dozvoljavao da svako ima tog psa i slicno.Mozda ali opet pobijeno cinjenicom da ubijaju psa a ne "spasavaju". Tako da sam i to zguzvao i bacio.

Trece sto mi je na pamet palo je indetitet zmajara i pripadnika Reda Zmaja.Stavimo na stranu obnovljeni red. Sta ako ipak postoje porodice koje nose i stite ovo saznanje da su njihovi preci bili srpski vitezovi Reda Zmaja? Sta ako su ti ljudi neke poznate face , politicari mozda ? Smiley Sta ako su zapravo bili uplaseni onim sto smo mi na forumu ceprkali i dosli do nekih zakljucaka , kao sto sam napomenuo lik koji je imao psa obecao je da ce ispitati poreklo psa. Sta ako su zmajari grupacija nekih vaznih ljudi sa nekim bitnim ciljem koji nezele da se z anjih zna a da su Silvani jedino obelezje koje ih razotkriva ? Naucna fantastika znam deluje ali se zato interesujem za ljude koji poznaju Srpski rodoslov i koji mogu da nas odvedu do zanimljivih zakljucka.
Bas zbog tog neznanja sam odbacio i ovu teoriju ali samo zbog neznja sto neznaci da neko drugi nemoze da nas poduci uputi ...

Veoma velika steta ako ovo ostane mit i svakako bitno da se zna istina.
IP sačuvana
social share
Wink
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 23.0
Ne znam brate, mnogo je toga, sta tako, i sta ovako, kada ne znamo nista o tome.  Ja se samo pitam zasto neki iole obucen istoricar nije pokusao da proseclja po istoriji, verujem da bi nashao nesto.
Jezivo je to sto Srbi ne znaju svoju istoriju, zaborave ono sto je bilo juce, a kamoli sto je bilo pre 100 kusur godina.

Jedino sto ja mislim da je moguce, da ako postoje ti Silvani, da oni ne kriju tajnu odakle smo dosli i ko smo u stvari.  Ali kako to ne znam?
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 625
Zastava Крагујевац
OS
Browser
Chrome 29.0.1547.57
mob
Nokia 950
Ma ima dosta njih koji su pisali ali vise tiraza radi nego da obelodane istinu ili se bar prblize njoj ...

Ja sam par puta stajajo sa svim presecao pricu ovako -

Kinologija je jasno definisala psa po izgledu i rodu plus je dokazala znacaj tog psa za Srbe u istoriskom pogledu.Zna se da su zmajari odgajivaci ove rase i da je u tisini cuvaju i za kinologe zmajari i nisu bitni ali nose sve lepe epitete zbog misije koje obavljaju jer kinolozi su svesni da je ova rasa pasa gotovo unistena jos pod Turcima koji su je sistematski otklanjali.Pravi kinolog nepostavlja pitanje zasto je to tako vec barata cinjenicama i tacka.

Istorija je potvrdila Silvana koji je nazivan Sumski pas , pastirski pas koga je narod zbog svojih vrlina nazivao zmajem.Bili su normalan pratilac svakog viteza i normalan ucesnik u borbi.Kada se nisu borili bili su cuvari stada i ognjista a u narodu se verovalo da otklanja zle duhove. Tacka

Bukvalno nema  nikakvih dokaza o cvrstoj gotovo kultnoj povezanosti Silvana sa Redom Zmaja.Verovatno su vitezovi iz reda posedovali ove pse ali neki veci znacaj za red ovaj pas nije imao tj. nema dokaza da je to tako.To sto se vitezi Reda Zmaja nazivaju zmajevima i nose zmajske grbove i odlicija to moze da se okrakterise na vise nacina.Za sve zabune su najvise krivi heraldicari koji za svaki simbol , boju , slovo imaju po vise opisa znacenja pa je razultat po sistemu povezite sami i na kraju neispadne nista.

Nema bukvalno nikakvih dokaza da je Obilic ili bolje receno NN lice bilo u vezi sa redom cak sto vise nema dokaza da je red pre Kosovskog boja postojao.

Zn se da je red osnovao Zigmund kao veliki majstor reda sa par Srpskih vitezovima medj kojima je i sam despot Stefan.Podvizi ovog reda od 1408 pa nadalje gotovo su nebitni.Red Zmaja vazan je samo za Zigmunda koji ga maksimalno iskoriscava za kontrolu u periodu kada postaje sveti Rimski car.Dokaz tome je da on kao veliki majstor u red prima poveci broj novih vitea sto iz Rima i zapadne Evrope a posebno se trudi da u njega uvuce sto vise Engleskih vitezova.Posle Zigmunda red pada u potpuni mrak pojavljuje se tu i tamo ali gotovo nista nebitno

Tako da cinjenice govore da je Red kao red deo Srpske istorije ali nije nista ucinio bitno za Srbiju.Tacnije nema dokaza za to.

Tako ja zakljucujem kada me vise smori mozganje i kada vidim da nade nema da se otkrije nesto vise ali neprodje dugo pa se opet uhvatim u listanje knjiga googlanja raspitivanja kada imam vremena i opet pokusavam da sklopim kockice Smile

Za mene  bi dovoljno bilo kada bi se dokazalo da je red postojao pre kosovskog boja i da je ubistvo murata zapravo isplanirano junacko delo viteza ovog reda.Mislim to je jaka prica i jak dogadjaj sam po sebi i ja sam poprilicno ponosan na taj deo nase istorije ali kada bi ga zacinili i povezali sa Redom Zmaja ceo dogadjaj dodatno dobija na znacaju.Naravno to bih voleo kao i svaki drugi rodoljub ali za to nema dokaza Smile

IP sačuvana
social share
Wink
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 23.0
To bi bilo super da jeste tako, i zato mislim da se ova tema odrzala medju odredjenim ljudima, i poprimila oblike misticnosti i legende. 

Ja se pitam da nisu originalni grbovi bili izmenjeni samo malo, cim je Vizantija podarila moc vlasteli?
I jedna stvar koja je mene interesovala je bilo oruzje u proslosti.  Poznati su uticaji stranih zemalja na Srbiju, ali ja se pitam gde su oklopi i oruzje pre toga?  Zar je moguce da mi nismo imali nista?

Isto tako, zasto su zaboravljene Slovenske oznake bozanstava, i same rune?
Ima tu mnogo stvari koje treba propitati.

IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Dođoh, videh, osvojih!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10979
OS
Windows 7
Browser
Chrome 29.0.1547.57
mob
Nokia 6300
Оружије у средњем веку и касније се често рециклирало. Постоје дубровачки историјски списи о трговини оружијем на основу којих се може имати увид у наоружање војске средњевековне Србије.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 23.0
A sta je bilo pre Srednjovekovne Srbije?
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 625
Zastava Крагујевац
OS
Browser
Chrome 29.0.1547.57
mob
Nokia 950
@RavenDark

Kada sam istrazivao pomislio sam da da je neka prica urezana na oruzju m pomislio sam znas logicko vezano za Red kada su vec bili drugaciji verovatno su imali neka svoja ratnicka obelezja , kao sto je na slikama onaj slem sa zmajem koga nigde sacuvanog nema.Cak sto vise zakljucio sam da je oruzje kod nas menjano sa naletom ratova,kao moda,kada neki talas ratova dodje na Balkan mi uzimamo najbolje iz tog talasa i pretvaramo u nase  , pomodarstvo koje odrzalo kod nas i do dana danasnjeg.

Kada izuzmemo sitne varijacije glavno Srpsko oruzje do Kosovskog boja bio je dvorucni mac tezak uboit i verovatno smo ga sa Krstasima preuzeli.Ima jednog skoro iskopanog koga nazivaju Srpskim macem a ustvari veoma podeseca na Klejmor koji poreklom vodi iz Skotske.

Posle KB-a nadolazi Turski talas i logicno preuzimamo Tursku sablju koja nije bas ni Turska ali sada to odlazi daleko.Jedina varijacija sablje kod nas je sto smo mi vremenom dugacku promenili u kratku sablju ali eto ona je i dan danas oblezje Srpske vojske ili ti oficirska sablja na kojoj pise "nevadi bez povoda - nevracaj me bez casti".

Znaci Red Zmaja i oruzje tragova nula , bar po onome sto sam ja istrazivao.

@Raven Dark
Gresis ako mislis da ljudi malo znaju o Slovenskoj mitologiji.

Bahus sokovi - Bahus bog mora,reka i jezera.
Vesna (ime)  - smatra se da je bila boginja proleca (vesnik)
Triglav  - bog ratnik
Svetovid - jos jedno staro Srpsko ime i ime boga znanja , cak sto vise smatra se da sveti Vida hriscanski svetac danas ima potpuno iste karakteristike kao i Svetovid u mitologiji sto znaci da je preuzet.

Ima tu jos dosta toga sto se do dana danasnjeg zadrzalo u nasoj kulturi a potice iz Slovenske mitologije.

Kao i u svakoj mitologiji imamo mitska bica od kojih su se do danas mnoga zadrzala a ja cu se drzati onog bitnog za ovu temu a to je ZMAJ.

Zmaj se pojavljuje u bibliji.On nepostoji , nezivi on jednostavno dolazi i nikada nedolazi zbog necega dobrog.Kada pogledamo zmaja u mnogim mitologijama opet nepredstavlja nista dobro ali u Slovenskoj mitologiji nije tako.
U slovenskoj mitologiji zmaj predstavlja isto ono sto i pomislimo kada cujemo rec zmaj.Krilato bice koje bljuje vatru.Medjutim nosi potpuno pozitivne osbine plus moze da se mesa sa ljudima i ostvaruje seksualne odnose sa zenama.Zmaj ima osobine coveka a oblik coveka ili necaga iz covekove okoline uzma samo kada je ljudima potrebna pomoc.Ima tu dosta toga o mitskom Slovenskom zmaju ali jedno je bitno da je on totalna pozitiva.

Sada se vracam na Red kada sam par postova unazad pisao koliko bi zategnuto bilo da se jedan Hriscanski viteski red posebno u Srbiji nazove redom Zmaja.Mozda sem ako se nije mislilo na mitskog Zmaja.Opet nema dokaza o tome ali mozda postoji neka veza pa opet bacam predpostavku da se oko Reda , Sylvana i ostalog mnogo vise svetla treba baciti na okultno.

Po nekim navodima tada u Srbiji kada za nekoga kazu da je zmaj ta osoba je bila neko ko je jak , dobar ratnik , odvazan , posten i tako dalje.Pa i dan danas ti neko pridje i kaze "gde si Zmaju" Smile . Mozda se u nasoj podsvesti sve to odrzalo.

Sto se tice Silvana i mitologije cak i tu ima strasne povezanosti.U Slovenskoj mitologiji nisam nasao Silavana ali sam naisao na psa koji pomaze bogu Velesu da odrzava red u sumi.To je po "Velesovoj knjizi" koja je osporavana ali nebitno ona dosta priblizava psa Srbima.
U Rimskoj mitologiji Sylvan je bio zastitnik sume i polja.Opisuje se kao mudri starac vesele naravi.
U Grckoj cak ima i detaljan opis.Pijavljuje se kao polu covek polu zivotinja najcesce kao jarac Smiley Sada se svi setimo crtanog o Herkulesu Smiley.I on je bio zastitnik suma i polja i takodje veoma veseo ali mozda zato sto je voleo da pije vino.Sem sto ga opisuju kao coveka - zivotunju opisuju ga da je na ledjima imao crveno - crnu dlaku koja je eto mozda slucajno obelezje i Silvana - sumskog psa - u Srbima Zmaja koji najcesce ima jarko crveno i crnu dlaku.

Eto malo povezanosti mitologije sa Redom Zmaja. pozz
IP sačuvana
social share
Wink
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 21 22 24 25 ... 27
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 01. Avg 2025, 21:04:04
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.073 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.