Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 14:39:07
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 26 27 29 30 ... 34
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Punoletni 5. oktobar  (Pročitano 50900 puta)
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11709
Zastava Okolina "Venerinichinih brezuljaka"-najcesce !
mob
I-mate il` nemate
5. oktobra je trebalo postreljati i povesati svu garnituru koja je do tad bila na vlasti

Smile

A , "setog" ...?

A , danas ...?

"Sutra" ...?!

Smile

"Serbia for sale" ...?
IP sačuvana
social share
Jedem da bih ziveo , a zivim da bih - jeVao...Pa sta ?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11709
mob
I-mate il` nemate
SEĆANjE IZ KONTROLE LETENjA:
 Puč dosovaca sam sprečio i pohapsio prevratnike

Dragan Vujičić | 06. oktobar 2019. 20:04 | Komentara: 16

General Branko Bilbija, bivši načelnik Uprave kontrole letenja, govori o pokušaju da se preuzme ova institucija u petooktobarskom „talasu“: Došli sa "ukazom" Momčila Perišića

General Branko Bilbija
General Branko Bilbija

SRODNE VESTI
Srbijo, pogledaj sebe u oči i budi iskrena
SUSRET SA ISTORIJOM: Ko je i koliko platio 27. mart i 5. oktobar?

Dačić: SPS ima naslednike, a gde su vođe preokreta 5. oktobra

Otvorena izložba reprodukcija umetničkih dela nestalih iz skupštine 5. oktobra (FOTO)

Ukradene slike traži Interpol?

SRODNE TEME
Peti oktobar

- NIJE mi bilo svejedno tog 9. oktobra 2000, kada sam čuo da je petoro ljudi upalo u prostorije Savezne uprave za kontrolu letenja. Šefica mog kabineta me je telefonom obavestila da su došli ljudi sa nekim papirom DOS-a, tražeći da im se predaju ključevi zgrada i pečati Uprave.
U tom trenutku još sam bio na sastanku Kolegijuma načelnika Generalštaba i smesta sam od generala Pavkovića zatražio odeljenje vojnih specijalaca. Sa dva "pincgauera" smo stigli pred zgradu SIV tri. U uniformi generala VJ, sa pištoljem o pojasu, ušao sam u zgradu Uprave - seća se general Branko Bilbija burnih dana posle 5. oktobra 2000, kada su jedna za drugom padale "institucije Miloševićeve države".

Savezna uprava za kontrolu letenja tog oktobra bila je jedina ustanova u kojoj je bio pokušan puč, ali on nije uspeo. Trojica učesnika u pokušaju prevrata završila su u vojnom pritvoru, dok je dvojicu civila najurila vojna policija. Za Branka Bilbiju, tadašnjeg načelnika Uprave, i danas je neshvatljivo da su navodno ozbiljni ljudi pokušali da sruše instituciju koja nikome nije smetala, nego je obezbeđivala normalno funkcionisanje države.

PROČITAJTE JOŠ: Omladina SPS vratila u skupštinu fotelju, ukradenu 5.oktobra

- U kancelariji sam zatekao petoricu sa papirom na kome je stajao potpis penzionisanog generala Momčila Perišića. Prema "dokumentu" sa zaglavljem Pokreta za demokratsku Srbiju, trebalo je da predam Saveznu upravu Perišiću na raspolaganje "do formiranja nove vlade i njenih organa". Upitao sam pučiste sa vrata da li su normalni.

GENERAL objašnjava da je Uprava za kontrolu leta jedna od najosetljivijih institucija u državi. Kaže da strogi međunarodni propisi zahtevaju stabilan sistem upravljanja vazdušnim prostorom koji ne trpi improvizacije.

Prema njegovim rečima, da se priča o puču proširila svetom, pitanje je kako bi reagovale strane kompanije koje šalju svoje vazduhoplove preko naše zemlje i koliko bi bilo potrebno vremena da ponovo prođemo sve međunarodne sertifikacije svoje letne infrastrukture.

- Nismo mnogo pregovarali, možda oko dva sata - seća se Bilbija. - Odmah sam nazvao Perišića. On mi je objašnjavao kako je ovaj potez neophodan zbog budućnosti Srbije i naš razgovor je završen tako što sam ga opsovao. Kada sam potom iz razgovora sa Ljiljom Nedeljković, šeficom kabineta novog predsednika Koštunice, saznao kako on "u principu" ne podržava ove metode, naredio sam pukovniku koji je vodio specijalce hapšenje pučista. Trojica aktivnih oficira su momenatalno povezana lisicama i ugurana u maricu, a dvojica civila su izbačena iz zgrade Uprave - seća se Bilbija.

Papir kojim je pokušana otimačina

U narednih petnaestak dana 17 vojnih specijalaca je čuvalo zgradu SUKL u Novom Beogradu i Oblasnu kontrolu letenja u Surčinu.

- Dužnost načelnika Uprave predao sam šest meseci kasnije na prigodnoj svečanosti. Prethodno sam u posao uveo reaktiviranog pukovnika Miloša Obradovića, brata Vuka Obradovića. Niko nije pominjao neuspeli puč, kao da ga nije ni bilo - nastavlja general.

RAZMIŠLjAO je često šta je motivisalo nekadašnjeg načelnika Generalaštaba Perišića da se upusti u "otimanje" SUKL, institucije koja nikom nije bila opasnost:

- Verovatno je hteo da podigne svoje akcije u DOS ekipi, da pokaže da ima ljude u vojsci... Sigurno je čuo i da godišnje od preleta državi donosimo od 120 do 150 miliona dolara, pa je mislio da su te pare negde u kasi i čekaju "osloboditelje". Ne verujem da nije znao da smo sistem Kontrole leta jedva oporavili posle NATO bombardovanja i da smo svu infrastrukturu verifikovali u međunarodnim organizacijama za kontrolu letenja.

PUŠTENI POSLE PRITISAKA

OFICIRI koji su pokušali da preuzmu Kontrolu letenja pušteni su iz vojnog pritvora posle 48 ili 72 sata - objašnjava naš sagovornik. - General Pavković se žalio da je morao da ih oslobodi jer su "pritisci sa vrha bili nepodnošljivi". Pukovnik Obradović, kome je DOS uz generalski čin dao i da rukovodi SUKL, ponovo je penzionisan posle osam meseci.

Foto A. Stanković

EVROKONTROLA

TOKOM sankcija našoj zemlji Uprava za kontrolu leta naplaćivala je prelete u kešu direktno od predstavnika stranih kompanija, da bi taj novac potom zapisnički bio uplaćivan u Narodnu banku, a odatle u budžet.

- Danas, kada se leti znatno više iznad naše zemlje, i zarađuje se mnogo više - objašnjava general. - Ipak, prihodi države su mnogo manji jer smo 2003. godine, da bismo se dodvorili EU, preneli svo finansijsko poslovanje naše uprave Evrokontroli. Oni nam daju za plate, uređaje, opremanje aerodroma i slično, a sva razlika u prihodu ostaje Briselu.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:822607-SECANjE-IZ-KONTROLE-LETENjA-Puc-dosovaca-sam-sprecio-i-pohapsio-prevratnike

Smile

Da naglasim :

"... Danas, kada se leti znatno više iznad naše zemlje, i zarađuje se mnogo više - objašnjava general. - Ipak, prihodi države su mnogo manji jer smo 2003. godine, da bismo se dodvorili EU, preneli svo finansijsko poslovanje naše uprave Evrokontroli.
Oni nam daju za plate, uređaje, opremanje aerodroma i slično, a sva razlika u prihodu ostaje Briselu".
« Poslednja izmena: 07. Okt 2019, 13:28:39 od lorimel »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 7150
Лебе мекани, документ за преузимање институције Савезне управе за контролу лета без печата, без одобрење или одлуке надлежних институција, већ по наређењу, односно жељи једне политичке странке, Покрета за демократску Србију...., заиста у време владавине октобараца првих година беху демонтиране, разорене и обесмишљене политичке институције, отимачина око феудалне деобе плена, међусобно саботирање и друге појаве које толико компромитују ДОС.... А, револуција и обрачун о којем се сањало није ни могао да буде извршен, ако се подсетимо да су прваци били пијани Веља, ''поштени визионар'', властољубиви Расим, будала Чанак, који возика моторне санке по центру Новог Сада, "сексуални напасник" Вук Обрадовић, бахати министар Веселинов, чији је аутомобил усмртио девојку, ''експерт'' Динкић, НАТО сарадник, Момчило Перишић....
« Poslednja izmena: 07. Okt 2019, 18:50:54 od Odbojkaš »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Nisu trebali da diraju institucije, samo ljude koji su bili na rukovodecim pilozajima. Njih da diraju.

Sem db-a. To je trebalo razbucati nacisto. Ali nacisto.

Samo sto je to bio puč. Pustili milosevica niz vodu i prisli kostunici i ostalima
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 7150
Проблем је у томе што су они институције урнисали и разградили, нити се знало колико посланика броји Народна скупштина, упадало се наоружаним цевима у Народну банку Србије, саботирао се избор новог председника Србије, подметале ноге једни другима, намештале афере и остали репертоар који је "прославио" и огадио ДОС, иначе нисам био присталица Слободана Милошевића, али ми је отприлике после 5 дана све било јасно, гласао сам за Коштуницу.....
« Poslednja izmena: 07. Okt 2019, 19:24:42 od Odbojkaš »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Razgradili zlocinacke i lopovske slobine institucije .

I onda nastavili da kradu.

A onda dosli ovi pa sve obesmislise. I instituciju skupstine i predsednika.

Super ova srbija
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 7150
Лоповске се биле, лоповске и остале, ништа бољи од Слободана Милошевића, а са временске  дистанце бих написао да су, у много чему, били гори, избор гувернера са крађом гласова, Закон о раду са крађом гласова, фасцинантно је да су крали гласове у Скупштини Србије и томе слично....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11709
mob
I-mate il` nemate
Ljudi moji , da li se vi to zaista cudite ili ...?

U sredini u kojoj predsednik drzave javno izgovori za nekog pojedinca "da je maknuo 619 miliona ...nekih ilki necijih para" , a Drzavno Tuzilastvo , po svoj prilici ,  ne reaguje ni u kom smislu u istrazivanju tih , vise puta javno izgovorenih Optuzbi , zar se zaista jos uvek "neko cudi" ma cemu , tipa "sta nam se dogadja" ?!

Evo vam samo jedan od niza podataka koji su javno izneseni :

http://armswatch.com

« Poslednja izmena: 07. Okt 2019, 20:51:04 od lorimel »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
novinarka gruzinka...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Gde nisu bolji od milosevica, Odbojkas. Milosevic krao zivote bez pardona a kamo li pare.

Rasturio nas inflacijom
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 26 27 29 30 ... 34
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 14:39:07
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.048 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.