Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 13 14 16 17 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pravoslavna crkva je previše - pasivna!  (Pročitano 24895 puta)
Jet set burekdzija

Adapt or die!

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 5620
Zastava Beograd, Voždovac
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
mob
SonyEricsson K610i
Citat
Takodje, Pravoslavna Crkva, koliko ja znam, nikad nije kocila nauku...

Mislim da su tokom srednjeg veka obe crkve imale sličan pogled na nauku i napredak, tj. da su obe tada kočile napredak...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

create...destroy...enjoy!

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 2941
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
mob
Nokia ????
Za katolicku je to ocigledno, a jos nikad nisam nasao neki dokaz za pravoslavnu crkvu, obicno su to pretpostavke ateista u teoloskim raspravama koji sve religije trpaju u isti kos...
IP sačuvana
social share
Edit by chelavi1: Potpis uklonjen zbog duzine!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 387
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3

Ne bih bas rekao. Recimo u prvim redovima protiv gradjenja zeleznice u Srbiji u 19. veku bili su istaknuti clanovi crkve. Na nasu srecu svi poznatiji naucnici su delovali daleko u inostranstvu, van domasaja pravoslavne crkve (Tesla, Pupin, itd).  Nasi pisci i prosvetitelji sa druge strane nisu bili te srece, pa tako imamo sukob SPC i Dositeja Obradovica, Vuka Karadzica, Djure jaksica itd...   Na kraju, mi smo oduvek bili neobrazovana seljacka zemlja, tako da i nije bilo neke nauke koja bi se mogla kociti.
Kada govorimo o pravoslavnoj crkvi u globalu, na primer u Rusiji, najveca naucna dostignuca desila su se tek kad se Rusija oslobodila crkve i uvela komunizam. U domenu nauke bili su u svetskom vrhu.
Ni jedna pravoslavna zemlja u svojoj istoriji nije dozivela kulturni i naucni procvat kada im je crkva bila jaka. Sto manje religije to veci razvoj, Japan je najbolji primer.

« Poslednja izmena: 03. Jun 2010, 12:41:18 od inkredibl6 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ма......

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10661
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.19
mob
Samsung 
Citat

Mislim da su tokom srednjeg veka obe crkve imale sličan pogled na nauku i napredak, tj. da su obe tada kočile napredak...

Управо.

Процват на пољу науке се десио у протестантским земљама, јер тамо научнике нису бацали на ломачу и мислили за њих да су ђавоље слуге.

Да будемо искрени, већина православних земаља је тад била под турском чизмом. Сиромашни сељаци су гледали како да преживе, а не да објасне појаву грома. Мада не би било пуно другачије, за науку, ни да су се уместо хоџа питали попови. Добар пример је Русија, у којој је наука процвала, тек кад се земља ослободила јаких црквених стега. Не бих веровао да ћу ово икад рећи, али у њихивом случају, је комунизам дао и нешто позитивно, за промену.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
mob
HTC Wildfire S
Ima jedna zanimljiva korelacija.

IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Samsung Galaxy SII
Boring
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3

uuu,jeee,e,sad je sve objasnjeno...  Smile Smile Smile Smile

Smile

@Goa,posto vidim da se odma vatas matematike i statistike i grafikona(podsecas me na ekonomiste-ni sami ne znaju o cemu pricaju,ni sta dokazuju,al vole da crtaju napamet naucene grafike vise nego leba da jedu)
znas li ti kako matematicari zovu statistiku? "Kurva matematike".
probaj sam da shvatis zasto.
« Poslednja izmena: 03. Jun 2010, 14:13:08 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

create...destroy...enjoy!

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 2941
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
mob
Nokia ????
Ne bih bas rekao. Recimo u prvim redovima protiv gradjenja zeleznice u Srbiji u 19. veku bili su istaknuti clanovi crkve.
Ko, kad i koji su bili argumenti?

Citat
Kada govorimo o pravoslavnoj crkvi u globalu, na primer u Rusiji, najveca naucna dostignuca desila su se tek kad se Rusija oslobodila crkve i uvela komunizam. U domenu nauke bili su u svetskom vrhu.
Zasto mislis da Ruje sad nisu u svetskom vrhu? To nema veze sa njihovom religioznoscu, to je tvoja paranoja
Citat
Ni jedna pravoslavna zemlja u svojoj istoriji nije dozivela kulturni i naucni procvat kada im je crkva bila jaka. Sto manje religije to veci razvoj, Japan je najbolji primer.
opet paranojises. Japanci su specificna kultura i imaju drugaciji nacin zivljenja. Zapravo, i mi bi, prema nasoj religiji trebalo da budemo slicniji japancima, jer su oni vredni, imaju ponos za svoje, a tudje ne diraju.

To sto pricas nema nikakve veze sa religijom. Nemam nista protiv ateizma ali ti si klasican antiteista i u stanju si da mnogo toga loseg pripises religioznosti kod ljudi, ali verujem da bi se iznenadio kad bi video svet u kome nema religija...

uuu,jeee,e,sad je sve objasnjeno...  Smile Smile Smile Smile

Smile

@Goa,posto vidim da se odma vatas matematike i statistike i grafikona(podsecas me na ekonomiste-ni sami ne znaju o cemu pricaju,ni sta dokazuju,al vole da crtaju napamet naucene grafike vise nego leba da jedu)
znas li ti kako matematicari zovu statistiku? "Kurva matematike".
probaj sam da shvatis zasto.

Slazem se. Ovo je klasicna manipulacija podacima, vrlo podlo sa strane onog ko je pravio grafik.
Na ordinati bi mogli da stoje i geografski uslovi, geopoliticki uspesi kroz istoriju i jos mnogo drugih faktora...
IP sačuvana
social share
Edit by chelavi1: Potpis uklonjen zbog duzine!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4960
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
 Smile
IP sačuvana
social share
NAPUŠTEN PROFIL
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ма......

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10661
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.19
mob
Samsung 
Citat
Zasto mislis da Ruje sad nisu u svetskom vrhu? To nema veze sa njihovom religioznoscu, to je tvoja paranoja

Па јесу. Наслеђе совјетских времена. Рекох да није православље гурало науку, било где, било кад.

Citat
opet paranojises. Japanci su specificna kultura i imaju drugaciji nacin zivljenja. Zapravo, i mi bi, prema nasoj religiji trebalo da budemo slicniji japancima, jer su oni vredni, imaju ponos za svoje, a tudje ne diraju.

Ми би због вере требало да будемо слични Јапанцима? Smile Smile Свашта сам чуо, а ово засигурно спада у врх.

Да, Јапнци јесу вредни и какве то везе има са Србима, који су сушта супротност.
« Poslednja izmena: 03. Jun 2010, 15:42:31 od DuKiM57 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 13 14 16 17 ... 19
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.