Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 14. Sep 2025, 22:10:20
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 22 23 25 26 ... 47
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pozorišne premijere  (Pročitano 383920 puta)
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
“Gospodin Foka” ponovo na sceni

Premijera obnovljene predstave "Gospodin Foka", po tekstu Gordana Mihića u režiji Ninoslava Šćepanovića, biće izvedena 1. aprila uveče na sceni "Kult" u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić".

Uloge igraju, kao i u prvoj verziji Paulina Manov i Danijel Sič, dok će Nenada Gvozdenovića zameniti Bora Nenić. Autor muzike je Dušan Banjanin.

Premijera je bila u sezoni 1999-2000. godine, podsetila je Manov. "To je bila diplomska predstava za mene, Danijela i Ninoslava. Dobili smo prostor za nju u Beogradskom dramskom pozorištu, gde smo ostali godinama, do mog odlaska na porodiljsko odsustvo", rekla je ona.

"Gospodin Foka" je, dodala je Manov, jedna od retkih predstava koje su naše, nas troje imamo prava na nju i ne zavisimo od nekog producenta koji zarad profita menja predstave kao na pokretnoj traci.

"Trudimo se da je čuvamo i želimo da opstane. Nadam se da će je publika ponovo voleti, a ako nas ne zadrže u 'Vuku' tražićemo neki novi prostor", istakla je ona.

Mihić je čuvenu televizijsku dramu "Gospodin Foka" napisao 1968. godine, a glavne uloge su tumačili Neda Spasojević i Slobodan Cica Perović.

To je priča iz podstanarskih stanova, o dvoje ljudi i o njihovoj usamljenosti, priča koja bi mogla biti ljubavna.

U pozorišnoj verziji glavni junak je mlad čovek koji, posle svega što se događalo u ovoj zemlji, oseća pustoš u sebi i nesposobnost da prihvati plamičak nade da će mu srce ponovo oživeti. On surova i ogrubela srca odbija ljubav.

"Iako će vas akteri, u pojedinim momentima, do suza nasmejati, oni su ipak tragični, možda čak i tragičniji danas nego s kraja 60-ih godina", navodi se u progamu predstave.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.
I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
"Sve o mojoj majci" uskoro u BDP-u

Na sceni ''Rade Marković'' Beogradskog dramskog pozorišta počele su prve probe za predstavu "Sve o mojoj majci", u režiji Đurđe Tešić, saopšteno je iz tog teatra.

Predstava, rađena po višestruko nagrađivanom filmskom scenariju kultnog španskog reditelja Pedra Almodovara, biće premijerno izvedena 27. aprila.

Film je osvojio nagrade "Oskar" za najbolji strani film, "Zlatni globus" za najbolji strani film, "Zlatnu palmu" za režiju, "Cezar" i "David", kao i nagradu Evropske filmske akademije.

Pozorišna adaptacija filma, koju je potpisao australijski dramski pisac i scenarista Semjuel Adamson, imala je svetsku premijeru u Londonskom teatru "Old Vic" 2007. godine.

Priča prati Manuelu, čiji sin gine u saobraćajnoj nesreći, a da nikada nije saznao ko mu je otac. Ona napušta Madrid i odlazi u Barselonu u potrazi za dečakovim ocem.

Ovom predstavom Beogradsko dramsko pozorište nastavlja tradiciju pozorišne adaptacije nagrađivanih filmskih scenarija.

U glumačkom ansamblu su Paulina Manov, Stojan Đorđević, Ljubinka Klarić, Ivana Nikolić, Daniel Sič, Vesna Čipčić, Anja Alač, Vladan Milić, Petar Benčina, Lako Nikolić, Andrea Forca, Dragiša Milojković, Mateja Popović.

IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.
I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Before all else, be armed.

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 33603
Zastava Beograd, Mirijevo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.16
mob
HTC Smart
"Izgnanici" u Teatru "Bojan Stupica"

Premijera predstave "Izgnanici" Džemsa Džojsa, u režiji Bojana Đorđeva, biće izvedena 7. aprila na sceni Teatra "Bojan Stupica".

Uloge igraju Goran Jevtić, Sena Đorović, Nikola Vujović i Nataša Marković. Scenograf je Siniša Ilić, kostimograf Maja Mirković.

Ova drama prikazuje kompleksni četvorougao - dva muškarca i dve žene koji su povezani prijateljstvom, erotskom privlačnošću, brakom i rodbinskim vezama, čiji su odnosi i pogledi na svet neprihvatljivi za puritansku, patrijarhalnu i represivnu sredinu.

Prema najavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta, predstava se priprema u okviru neformalnog ciklusa preispitavanja korena moderne.

Drama "Izgnanici" u tematskom smislu zauzima ključno mesto u Džojsovom opusu, jer poslednju pripovetku iz zbirke "Dablinci" spaja sa "Uliksom". "Izgnanici" se bave pričom o ljubomori, koja je započela u pripoveci "Mrtvi", a majstorski obrađena u "Uliksu", tako da se mogu smatrati i nekom vrstom skice za Džojsov najpoznatiji roman.

Kao i većina njegovih dela i ovaj komad ima svoj izvor u Džojsovom životu i njegovom burnom i nekonvencionalnom odnosu sa Norom Barnakl.

Izvor: Mondo
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 33603
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.16
mob
HTC Smart
Bitef teatar: Ti, ja i Bejbi Džejn

Branka Stojković i Olivera Viktorović pred Beograđanima u predstavi rađenoj po poznatom filmu koji je proslavio Bet Dejvis i Džoan Kraford.

Po motivima filma "Šta se dogodilo sa Bejbi Džejn", glumice Branka Stojković i Olivera Viktorović uradile su predstavu "Ja i ti", čija je premijera 8. aprila u Bitef teatru.

Prvu filmsku verziju proslavile su Bet Dejvis i Džoan Kraford, da bi se pre nekoliko godina u priči o sestrama Blanš Hadson i Maloj Džejn pojavile (prave) sestre - Vanesa i Lin Redgrejv.

- Film tretira uvek provokativan problem (zlo)upotrebe dece u šou biznisu i posledicama - objašnjava Branka Stojković, posle jučerašnje probe. - Jedna sestra bila je zvezda kao dete, druga je to postala u zrelim godinama, a njihovo rivalstvo će ih na kraju i uništiti. Nas dve, pak, ova priča dublje zanima, jer govori o glumicama koje su imale, pa izgubile karijeru...

Branka i Olivera nekada su igrale zajedno, a onda su ih životni putevi odvojili od scene. Ne suviše daleko, ali dovoljno da joj se tek sada vraćaju:

- Nemam tremu niti strahove, za proteklih deset godina sebe nikada nisam doživljavala kao službenika već kao glumicu na "privremenom" radu - objašnjava Branka, inače glumica "u funkciji" načelnika odeljenja za umetničko stvaralaštvo u Sekretarijatu za kulturu Beograda. - Ipak, uzbuđena sam što sam na sceni, što sam se opet glumački rodila.

Njena koleginica Olivera Viktorović dugo se bavila mišlju da se upravo ovim naslovom ponovo popne na pozornicu. Jer i ona, na neki način, iz njega odavno odsustvuje. U međuvremenu, osnovala je Pan teatar za najmlađe i postala vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Beogradu:

- Poslednju premijeru imala sam na večernjoj sceni pre osam godina, a sada osećam posebnu odgovornost zato što će me gledati moji bivši i sadašnji studenti. Nije slučajno ni što je Mirjana Karanović supervizor našeg projekta. Bila je s Brankom na istoj klasi, danas je šef katedre na kojoj ja radim. Srećna sam zbog predstave, jer verujem ne samo da ima veze sa našom životnom pričom već i da je prava podela za nas. Inače, obe u njoj igramo po nekoliko likova.

Muziku je komponovala Ana Đorđević, kostime osmislila Snežana Šimić, a scenski pokret Damjan Kecojević. Prva repriza je 9. aprila.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 33603
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.16
mob
HTC Smart
Premijera predstave "Mi deca sa stanice Zoo"

Plesna predstava "Mi deca sa stanice Zoo" u koreografiji Ane Uzelac biće premijerno uzvedena 11. aprila na Večernjoj sceni pozorišta "Boško Buha".

Publika će kroz mešavinu plesnih stilova, među kojima je i hiphop, videti priču o užasima heroinske zavisnosti koju je u istoimenoj knjizi opisala Kristijana F. (Felšerinov).

Predstava je, navode autori, nastala iz želje da se kao autentično upozorenje o opasnostima narkomanije, poruke dela "Mi deca sa stanice Zoo" prilagode sadašnjem trenutku.

Predstavu izvode igrači plesnog kluba "Elit", aktuelni državni prvaci i predstavnici Srbije na svetskim prvenstvima u hiphop plesu poslednje tri godine. Sa njima na Večernjoj sceni nastupaju i igrači kluba 2hot4stage i glumci škole ArtBeat.

Kao muzičke numere koriste se isključivo originalne kompozicije pisane za predstavu. Muziku su komponovali Aleksandar Petrović, Milan Paunović i Ivan Uzelac.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 33603
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.16
mob
HTC Smart
Premijera predstave "Dobri ujkica" u "Vuku"

Premijera predstave "Dobri ujkica", po tekstu Alana Ejkborna, u režiji Stefana Sablića, biće održana 13. aprila na sceni "Aleksandar Popović" Ustanove kulture "Vuk Karadžić". Glavne uloge igraju Tamara Dragičević i Nebojša Ljubišić, a u ansamblu su i Jelisaveta Seka Sablić, Marko Nikolić i Tanja Pjevac.

Britanski dramatičar Ejkborn ovu crnu komediju napisao je 2003. godine. Ta "savremena moralna alegorija", kako su je okarakterisali pozorišni kritičari, govori o prevari i pretvaranju, o sukobu naivnosti ruralne i iskvarenosti gradske sredine i o svojevrsnom gubitku ličnog identiteta.

Komad prati susret mlade devojke Saše, koja stiže u London sa periferije, i ostarelog kriminalca Vala, kojem ona spasava život u automobilskoj nesreći. Kako bi joj se odužio, Val je obasipa poklonima, ali njegove prave namere ostaju prikrivene do samog kraja drame.

Tekst je prožet specifičnim britanskim humorom, koji se ogleda i u vrhunskim sporednim likovima kao što su Sašina polusestra (Pjevac), dizajnerka enterijera sumnjive prošlosti (Seka Sablić) i jedan bivši policajac (Nikolić).

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 33603
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.16
mob
HTC Smart
Nova predstava u “Dušku Radoviću”

Jedanaesta premijera Studio Centra (www.studiocentar.com) u saradnji sa Malim pozorištem “Duško Radović”– predstava “21.12.2012”., premijerno će biti izvedena u Malom pozorištu “Duško Radović” u petak, 15. aprila u 20 časova.

U predstavi igra 25 mladih ljudi, polaznika MASTER GRUPE Studio Centra koji su osam meseci radili na ovoj, izuzetno zahtevnoj predstavi.

U proteklih pet godina, u produkciji Studio Centra izašlo je deset pozorišnih predstava namenjenih tinejdžerima, od kojih su “Baš naš kabare – predstava na 8 svetskih jezika” i Mi deca sa stanice Zoo” postigle značajne uspehe kako na domaćim, tako i na internacionalnim pozorišnim festivalima u Austriji i Nemačkoj. Tokom aprila u Centru će sa radom početi i moderan tinejdžerski horski studio.

Komad “21.12.2012.“ predstavalja splet od tri ljubavne tinejdžerske priče koje se dešavaju u poslednja 24 sata pred najavljeni Smak sveta. Dok je celu planetu obuzela groznica dočeka Smaka sveta, junaci ovog komada tragaju za rešenjima svojih problema, kako bi dočekali kraj civilizacije onako kako žele.

"Predstava je namenjena tinejdžerskoj populaciji, kao i svim onim starijima koji i dalje vole da sanjare", navedeno je u najavi premijere.

Tekst i režija: Nenad Radović
Koreditelj: Čarni Đerić
Izbor muzike: Nenad Radović
Produkcija audio materijala: Goran Božović
Stručni saradnici: Aleksandar Marković, Dragana Šujak
Dizajn štampanog materijala: Andrijana Milojević – Vrandečić
Tehnička podrška: Malo pozorište “Duško Radović”
Produkcija: STUDIO CENTAR

IGRAJU: Lena Mišović, Jana Potić, Jana Mančić, Ana Vučić, Andrej Kovačić, Đorđe Kosić,Luka Salević, Nađa Marjanović, Irina Anagnosti, Jovica Bukovala, Nemanja Stanković, Nina Čegar, Ivana Marković, Andrijana Đorđević, Darko Pasujević, Ana Radić, Nina Mrđa, Sara Dragićević, Vasilije Krstić, Nikola Kosić, Marta Uzelac, Anka Aćimović, Petar Slijepčević, Bojan Živković.

Reprizno izvođenje zakazano je za 16. april u 20 časova. Predstava će biti na repertoaru Malog pozorišta “Duško Radović” i u maju, dok su tokom leta planirana igranja na otvorenom, kao i učešća na festivalima.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 33603
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.16
mob
HTC Smart
"Mali bračni zločini" u Narodnom pozorištu

Još jedan komad Erika Emanuela Šmita biće postavljen u nacionalnom teatru.

"Mali bračni zločini" je priča o modernom muškarcu i ženi, uhvaćenim u splet staromodnih i savremenih elemenata emotivnih i fizičkih odnosa.

Predstavu režira Filip Grinvald, a igraju Nela Mihailović i Boris Pingović.

Premijera je zakazana za 16. april na sceni "Raša Plaović". Šmit će, inače, imati priliku da pogleda novu postavku svog dela, pošto će krajem maja doći u Beograd na Dane Molijera.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 33603
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.16
mob
HTC Smart
Predstava "Sedam i po" u Ateljeu

Beogradska premijera koprodukcione predstave "Sedam i po", po tekstu Miroslava Momčilovića u režiji Darijana Mihajlovića, biće izvedena 19. aprila u Ateljeu 212, nakon uspešne premijere održane prošlog meseca u Banjaluci.

Publika u Novom Sadu videće 21. aprila predstavu u čijoj su realizaciji učestvovali glumci tri pozorišne kuće - Ateljea 212, Narodnog pozorišta Republike Srpske i Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz.

"Sedam i po" je drama sastavljena od sedam priča, od kojih svaka govori o jednom od sedam smrtnih grehova. Tekst je prvobitno napisan za pozorište, ali je najpre ostvaren na filmu, koji je pre pet godine režirao scenarista Momčilović.

Predstava je smeštena u prostore, lokalitete i mentalitete eks-ju republika. Antinostalgični komad bavi se našim mitomanijama, ali ne u svetlu prošlosti, nego sadašnjosti, navodi se u najavi premijere.

Pričajući o tome kako smo se mrzeli i zašto je kraj bio neminovan, pisac, u stvari, govori o ljudskom snalaženju, preživljavanju i greškama koje ljudi čine pritisnuti svakodnevnim brigama i vođeni svojim strastima i porocima.

"Sedam i po", kao deo sezone Ateljea 212 pod nazivom "N(ex)t Yu", prikazuje stanje duha na prostoru nastalom raspadom SFRJ, ali istovremeno povezuje u jednu celinu tri značajna teatra iz različitih kulturoloških sredina.

Kroz ovaj projekat Atelje 212 želi da široj javnosti predstavi izuzetne glumce mladje i srednje generacije iz različitih pozorišnih sredina.

Uloge igraju Feđa Stojanović, Svetislav Goncić, Zoran Cvijanović, Marinko Madžgalj, Miloš Samolov, Ružica Sokić, Emina Elor, Aron Balaž, Ištvan Kereši, Irena Abraham, Slađana Zrnić, Boris Šavija, Nikolina Jelisavac, Aleksandar Stojković i Gordana Milinović.

Scenografiju potpisuje Marija Kalabić, kostime Ninela Petrović, a muziku Marko Grubić.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 33603
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.16
mob
HTC Smart
Novi "Čarobnjak iz Oza" Novosadskog pozorišta

Mjuzikl "Čarobnjak iz Oza" koji je režirao Zoltan Puškaš biće premijerno izveden u petak u 19 sati u Novosadskom pozorištu u okviru renomiranog festivala NOMUS. Koreograf predstave je Laslo Bobiš, dvostruki svetski i evropski prvak u stepu.

Svi oni koji su odrastali uz čuvenog "Čarobnjak iz Oza" imaće priliku da se narednih dana podsete  priče o sanjarenju i prijateljstvu, a i oni koji tek odrastaju moći će da uživaju u modernoj muzici i fantastičnim kostimima, sasvim novog "Oza" Novosadskog pozorišta.

Muziku su pisali Andres Mariano Ortega, gost iz Argentine i naš Vojvođanin Ervin Ereš. Kostimograf je Andrea Ledenjak. U "Ozu" igra skoro ceo ansambl Novosadskog pozorišta. Doroti je Agota Ferenc, Strašilo Aron Balaž, Limenko Gabor Pongo, Lav je Zoltan Širmer a Oz Daniel Husta. Vešice su Emina Elor i Terezia Figura a ekipu "Oza" čine još mnogo glumaca i drugih umetnika.

Premijera je rasprodata ali karte za prvu reprizu 28. aprila već se mogu rezervisati.

Izvor: RTV
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 22 23 25 26 ... 47
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 14. Sep 2025, 22:10:20
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.087 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.