Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 17. Avg 2025, 22:29:10
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Ovo je forum u kome se postavljaju tekstovi i pesme nasih omiljenih pisaca.
Pre nego sto postavite neki sadrzaj obavezno proverite da li postoji tema sa tim piscem.

Idi dole
Stranice:
1 ... 39 40 42 43 ... 67
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Poučne pričice  (Pročitano 352107 puta)
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.15
mob
Nokia 
Put ka vrhu

Čitajući blog prijateljice, koja je iznela citate nekih njenih omiljenih knjiga, izgubio sam nit, jer su me isti citati odneli daleko. Mesto na kojem sam završio putujući tim mislima bio je vrh. Vrh koji je zaista visoko. Razni autori, mnogih knjiga govore o tom putu ka vrhu. Govore o načinu, tehnici, motivu, kako stići na te visine, veličajući i smatrajući uspešnim svakog ko dosegne vrh. Govore o tome šta će vas dočekati tamo gore, ubeđujući vas da je sreća, radost i blagostanje nešto što vas očekuje kao nagrada.

Nisu u pravu! Na vrhu nema ništa, verujte mi na reč, bio sam tamo! Na vrhu će vas samo dočekati praznina ali predivan osećaj zahvalnosti. Sve što možete na vrhu je da sagledate one male stvari koje su vas činile srećnim dok ste se penjali. Isto tako postaćete svesni da ste prošli pored predivnih cvetova koji su nicali na skoro golom kamenu a vi ste ih ignorisali ne skidajući pogled sa cilja koji je se nalazio na vrhu.

Sva lepota je u usponu a ne u stajanju na vrhu. Često sam sa vrha posmatrao, za mene sa te visine gledano, male ljude u podnožiju koji su se kupali u toplini sunčevih zraka i uživali i mirisu livadskih trava. Za to vreme ja sam stajao na ogoljenim stenama gde sunce nema toplinu, gde vetar nosi sve što stigne, sa sobom noseći hladnoću i oblake. Vrhovi su u vama, a ne na mesta na kojima stojite. Vrhovi se dostižu srcem i ljubavlju a ne gazeći i ostavljajući druge iza sebe.

Sve sto su me usponi naučili jeste zahvalnosti. Postao sam svestan topline i ljubavi koja se nalazi u podnožju. Postao sam svestan jednostavnosti i veličine sadašnjeg trenutka jer upravo taj trenutak nosi svu lepotu našeg postojanja. Krenite ka svom vrhu ne gubeći iz vida svaki korak koji na tom putu napravite. Vrh je uvek gore, nema potrebe gledati ga dok se penješ. Gledaj gde gaziš, i ne gubi iz vida svu lepotu pored koje prolaziš. Na kraju ne zaboravite da na vrhu nema ništa, niti vas išta gore čeka, osim onog što ste sa sami sobom poneli penjući se.

Andor Luhović
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.
I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
Guru i biseri

Jedan guru sjedio je i meditirao na obali rijeke kada mu je prišao jedan njegov učenik i pred noge mu spustio dva velika bisera u znak divljenja i dubokog poštovanja.

Guru je otvorio oči, uzeo jedan biser i držao ga tako olako među prstima da je biser pao i otkotrljao se u rijeku.

Užasnut, učenik smjesta skoči u vodu, ali i pored uzaludnog traženja, nije uspio da nađe biser.

Na kraju, potpuno iscrpljen i očajan, prekinuo je gurua u meditaciji i rekao mu: “Učitelju, vi ste vidjeli gdje je pao. Pokažite mi tačno mjesto i ja ću ponovo zaroniti i pronaći ga.”

Guru uze drugi biser, baci ga u rijeku i reče: “Baš tamo!”

Ne trudite se da posjedujete stvari, jer ih nikada istinski ne možete posjedovati.
Čuvajte se da one ne budu te koje posjeduju vas…i tek tada ćete biti živi i svjesni sebe i čitavog svijeta.
« Poslednja izmena: 10. Mar 2011, 17:05:50 od vojvođanka »
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
Ljudima se ne moze ugoditi

Nasmijala sam se pa rekoše: – zašto si neozbiljna?

Zaplakala sam, pa rekoše: – zašto se ne smiješ?

Osmjehnula sam se, pa rekoše: - zašto se pretvaraš pred ljudima.

Ćutala sam, pa rekoše: - zar ne znaš da govoriš.

Progovorila sam, pa rekoše: - puno pričaš.

Oprostila sam, pa rekoše: - kukavice, da možeš osvetila bi se.

Uzvratila sam nepravdu, pa rekoše: - da si pravedna ne bi se tako ponijela.

A onda sam shvatila da se ljudima ne može ugoditi. Jedni će te namjerno sputavati, drugi će prećutati kad ne treba, treći će reći i više nego što treba… Možda ne postoji recept za uspjeh, ali za neuspjeh je definitivno ovo: Trudi se da ugodis svakom
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
Diši

Diši.

Disanje može promijeniti tvoj život.

Ako osjećaš da si napet i pod stresom, sklopi oči i udahni duboko nekoliko puta. Ovo će te smiriti i oslobiti pritiska.

Ako te brine nešto što tek dolazi ili nešto što se već desilo, diši. Disanje će te vratiti u sadašnjost.

Ako si obeshrabren i zaboravio si svrhu svog života, diši. To će te podsjetiti koliko je život dragocjen i da je svaki udisaj blagoslov koji trebaš maksimalno iskoristiti.

Ako trebaš da završiš puno zadataka, ili si razapet na više strana tokom radnog dana, diši. To će ti pomoći da se fokusiraš na najvažnije zadatke koje moraš riješiti.

Ako vrijeme provodiš s nekim koga voliš, diši. To će ti pomoći da budeš potpuno prisutan s tom osobom, umjesto da razmišljaš o poslu ili drugim stvarima koje te opterećuju.

Ako vježbaš, diši. Pomoći će ti da uživaš u vježbanju, ali i da znatno duže izdržiš fizički napor.

Ako se brzo krećeš, diši. Disanje će te podsjetiti da usporiš i potpuno uživaš u životu.

Zbog svega ovoga, diši. I uživaj u svakom trenutku ovog života. Suviše brzo prolaze da bi se tek tako protraćili.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
Gorka istina sa srecnim krajem

Sjećam se jedne prilike kada sam putovao sa svojim Učiteljem. Upravnik stanice u jednom gradu kroz koji smo prolazili prišao mi je i rekao: „Gospodine, dajte mi nešto da vježbam, i obećavam da ću se toga savjesno pridržavati.”
Učitelj mi je rekao: „Daj mu da vježba nešto određeno”.
Rekoh: „Zašto bi jedna tupan zavela drugu? Biće bolje da ga vi uputite”.
Tako mu je Učitelj rekao: „Od danas nemojte lagati. Primjenjujte ovo pravilo naredna tri mjeseca”.
Većina zaposlenih na željeznici u tom kraju su nepošteni i podmitljivi ljudi. Ali, ovaj čovjek je odlučio da više ne laže i ne prima mito.
Iste te nedjelje, inspektor iz uprave došao je da ispita njega i njegove pomoćnike. Upravnik je iskreno odgovorio na inspektorova istraživačka pitanja. Ova istraga je zaposlenima donijela grdne probleme. Svi koji su primali mito, uključujući i samog upravnika stanice, optuženi su. Pomislio je: „Prošlo je tek trinaest dana, a evo u kakvoj sam nevolji. Šta će mi se tek desiti za tri mjeseca?”
Uskoro su ga žena i djeca napustili. Za mjesec dana njegov život je bio srušen kao kula od karata, samo jednim dodirom.
Tog dana upravnik stanice je bio u teškoj agoniji, a mi smo bili nekih trista milja daleko, na obali rijeke Narbada. Učitelj je ležao ispod drveta, a onda odjednom počeo da se smije. Reče: „Znaš li šta se dešava? Onaj čovjek kome sam rekao da ne laže, danas je u zatvoru”.
Pitao sam: „Pa zašto se onda smijete?”
Odgovorio je: „Ne smijem se njemu, već blesavom svijetu”.
Dvanaest ljudi zaposlenih u stanici tog čovjeka, udružilo se i reklo da je on lažov, iako je govorio istinu. Jedino su njega optužili da je primao mito. Odveden je u zatvor, a ostali su oslobođeni.
Kada je upravnik stanice došao na suđenje, sudija ga je pogledao i upitao: „Gdje ti je branilac?”
„Ne”, rekao je upravnik stanice, „ne treba mi branilac; želim da govorim istinu. Bez obzira koliko godina me bacili iza rešetaka, neću lagati. I ja sam nekada primao mito, a onda sam sreo mudraca koji mi je rekao da nikada, ma šta bilo u pitanju, ne lažem. Žena i djeca su me ostavili, izgubio sam posao, nemam ni novca ni prijatelja, i u zatvoru sam. Još dva mjeseca moram da govorim samo istinu, bez obzira šta se desilo. Gospodine, bacite me u zatvor, nije me briga”. Sudija je tada odredio pauzu i tiho pozvao čovjeka u svoju sobu. Pitao je: „Koji ti je mudrac ono rekao?”
Čovjek ga je opisao. Na sreću, sudija je bio sljedbenik mog Učitelja. Upravnika stanice je oslobodio optužbe i rekao mu: „Na pravom si putu. Ostani na njemu. Kamo sreće da mogu i ja to da uradim”.
Nakon tri mjeseca čovjek nije više imao ništa. Onog dana kada je istekao i treći mjesec, ćutke je sjedio ispod drveta kada je stigao sljedeći telegram: „Vaš otac je imao ogroman komad zemlje koji su vlasti davno oduzele. Sada žele da vam to nadoknade” Dali su mu milion rupija. Nije ni znao za to zemljište, koje je bilo u drugoj provinciji. Pomislio je: »Danas je tačno tri mjeseca kako ne lažem i tako sam bogato nagrađen«.
Dao je odštetu ženi i djeci, a oni su radosno rekli: »Želimo da ti se vratimo!«
»Ne«, odgovorio je. »Do sada sam vidio šta se dešava ako tri mjeseca ne lažem. Sada želim da znam šta će se dogoditi ako ne budem lagao do kraja života«.

Istina je krajnji cilj ljudskog života i ako se primjenjuje mislima, riječima i djelom, cilj se može postići. Istina se može postići nelaganjem i neizvršavanjem svega što je protiv naše savjesti. Savjest je najbolji vodič.

Svami Rama
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.15
mob
Nokia 
Pismo sinu/kceri

Dragi sine/kćeri,

Sada još nisam ostario, a kada me budeš vidio takvog, budi strpljiv sa mnom i pokušaj me razumjeti. …ako se zaprljam u vrijeme ručka, i ako se ne mogu sam obući, budi strpljiv…

Sjeti se sati, koje sam potrošio, dok sam te tome naučio. I ako u razgovoru ponavljam iste stvari uvijek iznova, nemoj me prekidati… saslušaj me! Kada si bio malen, morao sam ti istu priču čitati uvijek iz početka, prije no što si utonuo u san.

Ako se ne budem želio kupati, ne ismijavaj me i ne vrijeđaj… Sjeti se kako sam te morao loviti i izmišljati hiljade razloga, da bi ušao u kadu.

Kad opaziš moje nepoznavanje nove tehnologije, daj mi vremena i nemoj me gledati s podsmjehom na licu… Ja sam tebe naučio mnogo stvari: pravilno jesti, pravilno se obući, suočiti se sa životom…

Ako nekad u razgovoru zaboravim ili izgubim nit razgovora, daj mi malo vremena, da se prisjetim… i ako mi to ne pođe za rukom, nemoj se uznemiravati. Nije mi najvažnija stvar na svijetu naš razgovor, već to, da sam s tobom i da me znaš saslušati…

Ako ne budem želio jesti, nemoj me prisiljavati da jedem… Sam znam najbolje, kada mi je hrana potrebna, a kada ne…

Kada mi umorne noge više neće dozvoljavati da hodam, pruži mi ruku… jednako kao što sam je ja pružao tebi, kada si načinio prve korake.

I ako ti jednom kažem, da više ne želim živjeti, da želim umrijeti, ne ljuti se na mene…jednog dana ćeš razumjeti. Pokušaj shvatiti da se u starosti ne živi, već se preživljava.

Jednom ćeš spoznati, da sam ti uprkos svim učinjenim greškama, želio samo najbolje i pokušao sam te pripremiti na putovanje života.

Ne žalosti se, ne ljuti se i ne osjećaj se bespomoćan, kada me budeš gledao pored sebe takvog. Budi pored mene i pokušaj me razumjeti i pomoći mi… tako kao što sam ja pomagao tebi, kada si počeo živjeti.

Budi mi oslonac, pomozi mi zaključiti putovanje s ljubavlju i strpljivošću… Vratiću ti osmjehom i neizmjernom ljubavlju, koju sam oduvijek čuvao za tebe.

Volim te sine/kćeri,

Tvoj tata/tvoja mama!
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.15
mob
Nokia 
Zivi zivot koji je vredan

Živi život koji je vredan. Spreman ili ne, jednog dana život će doći svome kraju. Tada neće više biti rađanja Sunca, ni minute, sata ili dana. Sve što imaš u svojoj kolekciji, bilo da su to dragocenosti ili zaboravljene stvari, preneće se nekom drugom. Tvoje bogatstvo, slava i privremena snaga će biti bezvredni. Neće biti važno koliko ti ko duguje ili koliko si dužan. Tvoja nezadovoljstva, preziri, frustracije i ljubomore konačno će nestati. Isto tako, tvoja nadanja, ambicije, planovi i lista za rad će isteći. Pobede i gubici, koji su nekad bili toliko važni, sasvim će izbledeti. Na kraju neće biti važno odakle si, ili u kom mestu si živeo. Neće biti važno da li si bio lep ili brilijantan. Čak ni tvoj pol ili boja kože neće biti važni. Onda, šta će biti važno? Kako će se meriti vrednost tvojih dana? Ono što će biti važno nije to što si kupio, već što si izgradio, ne ono što si imao, već ono što si dao. Ono što će biti važno nije tvoj uspeh, već tvoj uticaj. Ono što će biti važno nije sve što si naučio, već ono čemu si učio druge. Ono što će biti važno nije broj osoba koje si poznavao, već broj osoba koje će dugo osećati tvoj gubitak. Ono što će biti važno nisu tvoja sećanja, već sećanja koja žive u onima koji te vole. Ono što će biti važno je dužina vremena koliko ćeš se pamtiti, od koga i zašto. Ono što će biti važno je svaki akt integriteta, milosrđa, hrabrosti ili požrtvovanosti, koji je obogaćivao, podstrekivao i ohrabrivao druge da slede tvoj primer. Ono što će biti važno je tvoj karakter. Živeti život koji je vredan se ne dešava slučajno. On ne zavisi od životnih situacija i prilika, već od izbora. Izaberi život koji ima trajne vrednosti.

M. Sudarević
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.15
mob
Nokia 
Ima Boga, rekla je moja baka..

Пре неколико дана нам је вероучитељица Милица Ракић донела радове својих ученика. Одушевио нас је рад Ане Марије, њена вера у Бога, чиста, искрена, светосавска. Ова девојчица би мно- гима могла да послужи као пример. Иако не може добро да хода, она не губи наду, не хули на Бога, радује се животу. Сетите се Ане Марије кад кажете да сте депресивни и да вам је нешто тешко
да урадите.

Зовем се Ана Марија. Живим обичан овоземаљски живот једне једанаестогодишње девојчице. Имам маму, тату, сестру и брата и веома сам срећна девојчица.

Срећна сам јер имам породицу коју волим, школу у којој стичем знања и учим о многим лепим стварима. Имам пријатеље и рођаке који ме окружују и наставнике од којих учим. Мислим да је то довољно за срећу.

Иако имам здравствени проблем с којим сам рођена, јер не могу добро да ходам и трчим као већина мојих вршњака, нисам због тога тужна и несрећна. Захвална сам Богу за сваки дан свог живота и настојим да уживам у свему што ми он пружи.

Пре пар месеци била сам много тужна јер се моја бака преселила на небо код Бога и заувек нас напустила. Недостају ми приче из њеног детињства, топле чарапе које ми је сваке зиме плела и нежне руке које су ме миловале.

Говорила ми је бака често:

„Има Бога, дете, исправиће Он све неправде овог света, треба само бити стрпљив и чекати!“

А ја бих, бако, да скупа чекамо и да чујем још неку лепу причу из твог детињства. Увече кад легнем и кроз прозор угледам звезде које трепере у ноћи, чини ми се да си ти баш једна од њих која ми стално намигује и жмирка као што си често чинила увече док дремаш поред топле пећи.

Зимско је вече, бако, и пуцкетање ватре у пећи сећа ме на тебе. Ближе се новогодишњи празници и Божић.

Све ће бити другачије јер нема тебе да унесеш Бадњак у кућу и по слами проспеш бомбоне и разне друге ђаконије да их ми деца купимо. Тебе нема, бако, али остала је моја вера у Бога да ће све ствари на овом свету опет бити на свом месту, јер ти си се увек томе надала.

Научила си ме да нада увек последња умире, да Бога има и да стиже да исправи све „кривде“ и донесе правду. Хвала ти, бако, што си ме научила племенитости, доброти и праштању. Ја ћу те чувати у сећању, у својим молитвама Богу. Није важно што ја никада нећу трчати и чврсто стојати на својим ногама, како си ти хтела да ме видиш. Довољно је што дишем, гледам и осећам све ове дивне ствари око себе.

Нека бар делић ове лепоте осете и она деца којима је до сада то било ускраћено. Увек си ме учила да се у својим молитвама молим за све добре људе и да добро увек победи зло. Зато ми је важно, бако, да анђео, горе на небу, добро пази на тебе, да ти пре сна утопли хладне старачке ноге, као што си ти мени чинила у хладним зимским ноћима.

Има Бога, бако, јер ту је свуда око нас, у новом сунчаном дану, у осмеху детета, у мирису тек испеченог хлеба. Научила сам да се радујем малим стварима и да уживам у њима, а оне велике недостижне нећу никад ни пожелети.

Ти ми буди спокојна, све је углавном онако како би ти хтела и желела. Свет је исти, порадићемо на томе да га мало поправимо како би сви били срећни и задовољни.

Пази на себе и поздрави ми Бога! Остај ми с Богом, бако, и чувај Га, а Он нека чува тебе и све нас!

"Светосавско звонце", бр. 1./2009.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.15
mob
Nokia 
Не чекајте циглу!

Један млад и успешан директор кренуо је у суседну улицу возећи помало брзо свој нови Јагуар. Пажљиво гледајући на децу, која су повремено знала да искоче између паркираних аутомобила, он наједном поче да успорава приметивши нешто. За све време док је његов Јагуар клизио друмом, ниједно дете се није појавило. Међутим, појавила се ненадано цигла која разби бочна врата. Нагазивши кочницу, човек убаци у рикверц и врати се до места одакле је цигла била бачена. Затим, онако љут, искочи из кола, зграби прво дете и гурну га у правцу паркираног Јагуара, вичући:

- Шта ово треба да значи и ко си ти уопште? Шта си, за име Божје, хтео са овим да урадиш? Ово је нови ауто и ова цигла коју си бацио направила је велику штету. Зашто си то учинио?

Али малени дечак ће помирљиво:

- Молим вас, господине... опростите, много ми је жао... Нисам знао шта друго да урадим – објашњаваше он. – Бацио сам циглу јер нико други није хтео да стане.

Са сузама које су капљале са његове браде, дечак показа на место иза паркираног аутомобила.

- Ово је мој брат – рече. – Незгодно се сударивши са ивичњаком, испао је из својих инвалидских колица а ја не могу сам да га подигнем.

И заридавши, дечак упита запањеног директора:

-Хоћете ли ми, молим вас, помоћи да га вратимо у колица? Повређен је и превише тежак да га дижем сам.

Дирнут, а немоћан да изусти и реч, возач је покушавао да прогута кнедлу која се заглавила у његовом грлу. И ужурбано подигавши хендикепираног дечака врати га у инвалидска колица, а потом извади чипкану марамицу и прислони је на његове свеже ране и огреботине. Брз поглед га увери да ће све бити у реду.

- Хвала вам и нека вас Бог благослови – рече захвални дечак возачу.

Превише потрешен да би проговорио, човек једноставно остаде да гледа за дечаком који је гурао у колицима свога брата, возећи га кући.

Вратио се колима дугим и спорим корацима. Штета је била једва видљива, али се возач није потрудио да поправи оштећена врата. Штавише, оставио је огреботину да га подсећа на поруку: Не идите кроз живот брзо да не би неко био принуђен да вам циглом привуче пажњу!

Бог шапуће у нашим душама и обраћа се нашим срцима. Понекад, кад немамо времена за слушање, Он мора да баци циглу на нас.

На нама је избор: Да слушамо шапат – или да сачекамо циглу!
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.15
mob
Nokia 
Redefinisite izraz "veliki uspjeh"

Ponekad je lako zanijeti se našim takozvanim uspjesima. Cijeli život vam prođe u gomilanju uspjehá, nagradá i pohvalá i ‘traženja odobrenjá’ – u tolikoj mjeri da potpuno izgubimo iz vida šta je zaista važno.
Ako prosječnu osobu upitate: ‘Šta je veliki uspjeh?’ obično će vam odgovoriti ovo: “Zaraditi mnogo novca”, “Dostizanje davno postavljenog cilja”, “Pobijediti”, “Biti unaprijeđen”, “Biti najbolji”, “Dobiti nagradu”, itd. Naglasak je skoro uvijek na spoljašnjim aspektima života – stvarima koje se dešavaju van nas. Naravno nema ničeg lošeg u ovakvim dostignućima – ona su način postizanja uspjeha i potvrđivanja. Međutim, dostignuća nisu najvažnija, ukoliko je vaš cilj sreća i unutrašnji mir. Lijepo je vidjeti svoju fotografiju u lokalnim novinama, ali to nema toliko značaja, koliko naučiti da se suočite sa nepovoljnim okolnostima. Šta su naši prioriteti? Ako je vaš osnovni cilj da budete smireni i ljubazni, zašto ne biste onda redefinisali vaše najvažnije uspjehe u tom smislu da podržavaju osobine poput ljubaznosti i sreće?

Moje najveće dostignuće je da upoznam sebe: Da li sam bio dobar prema sebi i prema drugima? Da li sam burno odreagovao na neki izazov, ili sam bio smiren? Da li sam srećan? Da li sam bio bijesan, ili sam uspio da se oslobodim tog osjećaja? Da li sam bio previše tvrdoglav? Da li opraštam? Ova i slična pitanja nas podsjećaju da pravo mjerilo uspjeha ne proizilazi iz onoga što radimo, već iz toga ko smo i koliko ljubavi imamo u sebi.
Umjesto da se zadovoljavate samo spoljašnjim uspjesima, pokušajte da akcenat stavite na ono što je zaista važno. Kada shvatite šta znači postići značajan uspjeh, to će vam pomoći da ostanete na svom pravom putu.

Ričard Karlson
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 39 40 42 43 ... 67
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 17. Avg 2025, 22:29:10
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.18 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.