Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 12. Avg 2025, 00:42:28
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Ovo je forum u kome se postavljaju tekstovi i pesme nasih omiljenih pisaca.
Pre nego sto postavite neki sadrzaj obavezno proverite da li postoji tema sa tim piscem.

Idi dole
Stranice:
1 ... 61 62 64 65 ... 67
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Poučne pričice  (Pročitano 351648 puta)
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Chrome 21.0.1180.60
mob
Nokia 
Mom prijatelju Polu brat je za Božić poklonio auto. Na Badnje veče kada je izašao iz kancelarije na ulicu, oko njegovih sjajnih novih kola obilazio je neki dečkić, zagledao ih i divio im se. "Da li su to Vaša kola, gospodine", upitao je.

Pol je klimnuo glavom. "Dobio sam ih od brata za Božić." Dečak je bio zapanjen: "Hoćete da kažete da Vam ih je brat dao i da Vas ona nisu koštala ni centa? Znate, želeo bih..." Oklevao je.

Pol je bio siguran da zna šta bi on želeo. Želeo bi da ima takvog brata. Ali ono što je taj dečak rekao, potreslo je Pola do srži.

"Želeo bih", nastavio je dečak, "da mogu da budem takav brat." Pol je iznenađeno pogledao dečaka, a zatim sasvim spontano zapitao: "Da li bi voleo da se provozaš u mom automobilu?"

"Kako da ne bih!"

Posle kraće vožnje, dečak se okrenuo i užarenog pogleda zamolio: "Gospodine, da li biste bili dobri da vozite do moje kuće?"

Pol se smeškao. Mislio je da zna sta dečak želi. Želi da pokaže susedima da može kući da se doveze u velikom automobilu. Međutim, Pol je ponovo pogrešio. "Molim Vas da stanete ispred onih dvaju stepenika", rekao je dečak.

Žurno se popeo. Ubrzo zatim, Pol je čuo da se vraća, ali nije išao brzo. Nosio je svog malog brata koji je bio bogalj. Stavio ga je na donji stepenik i pokazao mu kola.

"Vidiš Badi, upravo kako sam ti rekao. Brat mu ih je poklonio za Božić i nisu ga koštala ni centa. Jednoga dana ja ću ti pokloniti baš takva... i onda ćeš i sam moći da vidiš sve te lepe stvari koje se za Bozić stavljaju u izloge, a koje sam pokušavao da ti opišem."

Pol je izašao i stavio dečaka na prednje sedište u kolima. Stariji brat, blistavih očiju, popeo se pored njega, pa su njih trojica krenuli u nezaboravnu prazničnu vožnju!

Te Badnje večeri Pol je shvatio šta je Bog mislio kad je rekao: "Sretniji je onaj koji daje..."
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.
I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
mob
Nokia 
Šta novac ne može kupiti?

Prvi poljubac – Osjećaj poludjelih leptirića u stomaku kad poljubiš nekog posebnog po prvi put.

Spoznaju prave ljubavi – kad nakon više godina od prvog poljupca shvatiš da si sa pravom osobom u životu.

Iskreno prijateljstvo – sa pravim prijateljima ćeš proći kroz dobro i loše, a oni će biti kraj tebe. Oni su ljudi koje imaš kraj sebe, kada više ništa nemaš.

Spokojan san – samo čisto srce može imati spokojan san.

Početničke greške – sve nakon toga je iskustvo i nemoguće je da ponovo stvari vidiš na naivan način kao prvi put.

Iznenadni susret sa davnašnjim prijateljima – to su oni trenuci kad susretneš ljude koje nisi vidio godinama i mislio si da ih nikad više nećeš vidjeti. Odjednom, tu su sa tobom i uživaš u njihovom prisustvu.

Osjećaj samoostvarenja – kad zacrtaš cilj i ostvariš ga, bez obzira kako mali i naizgled beznačajan bio. To je trenutak za slavlje.

Bebin smijeh – bebama ništa od našeg svijeta odraslih nije bitno. Njima samo treba nježnost, ljubav i da žive od trenutka do trenutka. Bebin smijeh se ničim ne može kupiti.

Zvuk kiše napolju – ušuškan na kauču, sa knjigom kraj sebe. Skoro da ne postoji zvuk koji više može umiriti napete živce.
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
mob
Nokia 
Tajna formula bogaćenja

Jednom davno je pohlepni bogataš unajmio sjajnog matematičara. Bogataš je tražio da mu matematičar pronađe formulu za sticanje najvećeg mogućeg profita u svim poslovima koje je vodio. Bogatašev san je bio da zlatom i draguljima popuni ogroman sef koji se upravo pravio po njegovim instrukcijama.

Matematičara je držao zatvorenog u radnoj sobi dok god se nije uvjerio da je pronašao rješenje. Jedne noći se pojavio kod bogataša sa ogromnim osmjehom na licu:
„Pronašao sam formulu!“ – rekao je, „Moji proračuni su savršeni.“ Bogataš je, međutim, morao već sutradan na dugi put i nije imao vremena da ga sasluša u potpunosti. Obećao je matematičaru da će ga platiti dvostruko više ukoliko pristane da vodi njegove poslove u njegovom odsustvu, primijenjujući novu formulu. Matematičar je oduševljeno prihvatio ponudu.

Kada se nakon nekoliko mjeseci bogataš vratio s puta, shvatio je da je sav njegov posjed prosto nestao. Bijesan kao ris, odmah je otišao do matematičara po objašnjenje. Matematičar je hladnokrvno odgovorio šta je uradio. Sve njegovo bogatstvo je podijelio ljudima. Bogataš nije mogao vjerovati svojim ušima, ali je matematičar nastavio sa objašnjenjem.

„Mjesecima sam analizirao kako bi bogat čovjek mogao maksimalno zarađivati, ali je sve što sam radio bilo ograničeno. Postoji granica koliko jedan čovjek može sam ostvariti. Onda sam shvatio da je ključ u tome da nam mnogo ljudi  pomogne da ostvarimo naš cilj. Stoga je zaključak da je pomaganje drugima najbolji način da ostvarimo što više koristi.“

Bogataš je bio bijesan na samog sebe shvativši da je izgubio sve što je stekao zahvaljujući glupoj šemi nekog ludaka. Međutim, hodajući naokolo kao muva bez glave, pokazujući zabrinutost nekoliko susjeda mu je prišlo da mu pomogne. Svi su oni dobili pomoć dok je matematičar eksperimentisao sa bogatstvom očajnog čovjeka. Osjećali su izuzetnu zahvalnost prema bogatašu da su mu ponudili gostoprimstvo u svojim kućama i sve drugo što bi tako posebnom čovjeku moglo zatrebati. Susjedi su se čak počeli i prepirati ko će mu prvi pomoći.

U narednih nekoliko dana, bogataš je uvidio razmjere onoga što je matematičar smislio. Gdje god je otišao dočekali su ga sa izuzetnim počastima, a svi su bili raspoloženi da mu pomognu na sve načine. Shvatio je da je baš zahvaljujući tome što više nama ništa, dobio mnogo, mnogo više.

Zahvaljujući novoj situaciji, uspio je brzo pokrenuti nove i uspješne poslove, ali je ovaj put pratio sugestije izuzetnog matematičara. Više svoje bogatstvo nije držao daleko od ljudi. Umjesto toga je dijelio sve što je imao sa stotinama poznanika, čija srca je pretvorio u najsigurniji, najzahvalniji i najplodonosniji sef na svijetu.

Ne zaboravimo, sve što dajemo drugima će nam se vratiti, kad tad, u obliku koji možda uopšte ne očekujemo.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1473
OS
Windows XP
Browser
Chrome 21.0.1180.83
Taj je vise filozof nego matematicar  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
mob
Nokia 
Hansei odgovornost

Centralna ideja u japanskoj kulturi je “hansei” koji je, nama zapadnjacima, ujedno veoma teško shvatljiv. U najkraćem, hensei podrazumijeva prihvatanje sopstvenih grešaka i obaveza ličnog unapređenja. „Han“ označava promjenu, okretanje nečega, sagledavanje stvari iz drugog ugla, dok „sei“ znači revidirati, razmotriti, preispitati se. Tipičan prevod cijele riječi hansei je obično introspekcija ili refleksija. Svi ljudi širom svijeta – u manjem ili većem obimu – praktikuju hansei, s tim što je u japanskoj kulturi njegovo praktikovanje veoma specifično.

U Japanu se hansei praktikuje u svim sferama života, od vaspitavanja djece do podnošenja ostavke u političkom životu ukoliko političar iznevjeri očekivanja građana. U poslovnim krugovima se praktikuje tzv. hansei-kai, tj. sastanak na kojem se „radi hansei“. Na takvim sastancima se obično raspravlja o propustima u prethodnom periodu i potcrtava se da se slične greške ne smiju dešavati u budućnosti. Svi prisutni na sastancima imaju mogućnost da predlože promjene koje će dovesti do toga da se greške ne ponavljaju, pri čemu svi redom, od radnika preko poslovođa do vlasnika kompanija, preuzimaju svoj dio odgovornosti. Zbog takvog pristupa u kojem se odgovornost ne prebacuje samo na jednog čovjeka već se pokušava unaprijediti sistem (kaizen), ozbiljne greške u japanskoj kulturi su daleko rjeđe nego na zapadu.

Za razliku od japanske, zapadnjačke kulture su utemeljene na hrišćanskoj tradiciji i idejama krivice i grijeha. Kad nešto pogrešno uradimo osjećaj krivice nas izjeda, za razliku od Japanaca koji se najviše plaše da se osramote pred drugima. U ovom slučaju se poslovođa osramotio jer je dozvolio propuste, radnici su se osramotili jer su iznevjerili tim, a direktor se osramotio jer je iznevjerio i očekivanja tima i kompanije.

Ovo, međutim, nije samo slučaj u kompanijama. Japanska djeca se odgajaju tako da „rade hansei“ kada pogriješe, odnosno da prihvataju odgovornost, da prepoznaju i objasne problem te da na osnovu toga promijene stvari u budućnosti. Suština je u tome da dijete ne osjeća krivicu, već da shvati da niko nije savršen i da se svi mi, ukoliko radimo na sebi, možemo popraviti. Zbog takvog pristupa u vaspitanju, Japanci su među najodgovornijim narodima na svijetu. Japanci vrlo dobro znaju da kada nemaš problem, zapravo imaš problem jer uvijek postoji dodatni prostor da unaprijedimo svoj život ili ono što radimo. Prestati praktikovati hansei znači prestati učiti.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
mob
Nokia 
Harmonija

Posmatrajte drvo u šumi. Vidjećete kako njegovi listovi, njegove grane i njegovi korijeni rade harmonično da bi razvili njegov život. Ni jedan od njegovih cvjetova ne teži da zasjeni druge, jer oni znaju da su lijepi samo u jedinstvu sa svojim drugovima. A, ako ih istrgnete sa grane, oni će uvenuti i umrijeti.

Gledajte kako plod misli samo na to da se sam preda, kako bi sa ljubavlju ispunio djelo koje mu je namijenilo drvo koje ga nosi. Posmatrajte dijelove svoga tijela: prsti rade sa prstima, ruka pomaže ruku, gornji zub sarađuje sa donjim. Svaki dio radi za dobro cijelog tijela.

Posmatrajte kapljicu vode izgubljenu u okeanu čiji glas doprinosi velikoj pjesmi talasa, a koja takođe ima svoj udio u laganom i neprekidnom radu, koji čini da se jednog dana odrone gromade stijena sa obale.

Kada to shvatite osjetićete duboku solidarnost koja sjedinjuje sva bića; shvatićete da su misli i želje koje vas stavljaju nasuprot i naoružavaju jedni protiv drugih u stvari samo varljiva iluzija i da se zlo koje se nanosi drugima, čini samom sebi, svom suštinskom biću, koje je samo djelić jedne velike cjeline svih bića svijeta.

Pjer Sale
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
mob
Nokia 
Ne gajite crne misli

Učinite sve što je u vašoj moći da podstaknete unutrašnji optimizam. Razmislite o mudrim riječima umjetnika Vinsenta Van Goga koji je često govorio početnicima koji su čeznuli da postanu umjetnici: “Ako čujete u svojoj glavi glas koji vam kaže: ‘Ti ne umiješ da slikaš’, onda slikajte svom svojom snagom i taj glas će biti ućutkan.” Primjenite njegov savjet na svoju situaciju. Ako čujete unutrašnji glas koji govori: “Šta ti misliš ko si? Ne možeš da se vratiš u školu!” onda dajte sve od sebe da upišete ono što želite, i taj glas će se utišati. Ako čujete glas koji kaže: “Nikad nećeš moći to da uradiš,” onda svim silama počnite to da činite i ućutkaćete taj glas.

Pomislite na 11-ogodišnjeg Džoi Džounsa. On je sa svojom majkom živio u domu za beskućnike. Jednoga dana, na televiziji je vidio takmičenje u klizanju na ledu. Što je više gledao, sve je bio zainteresovaniji. Iako nikada nije ni vidio sličuge, počeo je da se kliže na popločanom podu doma, oponašajući klizače koje je gledao na televiziji. Njegova majka – siromašna beskućnica – vidjela je ogromnu želju kod svog sina i odlučila da pronađe način da mu omogući ostvarenje sna. Kada je uštedjela nešto malo novca, odvela ga je na klizalište, iznajmila sličuge i pustila ga da se oproba. Četiri godine kasnije, Džoi Džouns osvojio je 24 medalje u klizanju na ledu, uključujući zlatnu medalju na saveznom takmičenju u klizanju u Americi.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

još uvek za tobom ludak

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 7938
Zastava Пало Алто
OS
Windows XP
Browser
Chrome 21.0.1180.89
mob
LG g5
"Stigao sam na adresu i zatrubio. Nakon nekoliko minuta čekanja, ponovno sam zatrubio. Kako mi je to bila zadnja vožnja u smjeni, pomislio sam da odem, ali sam parkirao auto, izašao iz njega, došao do vrata i pozvonio.

"Samo trenutak!", čuo sam krhak, starački glas. Čuo sam kako se nešto vuče po podu.

Nakon poduže pauze vrata su se konačno otvorila. Preda mnom je stajala malena žena od oko devedeset godina. Nosila je haljinu s printom i kapu s tilom, baš kao da je izašla iz nekog filma iz '40. godina. Pored nje se nalazila najlonska kesa. Stan je izgledao kao da već godinama niko u njemu ne živi. Sav namještaj je bio prekriven čaršafima.

Nije bilo satova na zidu, nikakvih šoljica ili drugih stvari na stočićima. U uglu je bila kartonska kutija u kojoj su se nalazile fotografije i stakleni predmeti.

"Možete li da ponesete moju kesu do auta?", upitala me. Odnio sam kesu u auto i vratio se da joj pomognem da i ona dođe do auta. Uhvatila me za ruku i polako smo hodali do automobila.

Stalno mi se zahvaljivala na ljubaznosti. "Nema na čemu", odgovorio sam, "Samo se prema svojim putnicima ponašam onako kako bih želio da se ljudi ponašaju prema mojoj majci". "Ti si tako dobar mladić", rekla mi je.

Kad smo došli u auto, rekla mi je adresu i pitala da li bi mogao da je provozam kroz grad. "To nije baš najkraći put", rekao sam joj. "Meni se nikud ne žuri, idem u starački dom", rekla je.

Pogledao sam u retrovizor. Oči su joj se zacaklile. "Nemam više nikoga od porodice", blago je nastavila. "Doktor je rekao da mi ne ostaje dugo vremena". Polako sam se nagnuo i isključio taksimetar.

"Kojim putem želite da se vozite?', pitao sam je. Sljedeća dva sata smo proveli vozeći se kroz grad. Pokazala mi je zgradu u kojoj je nekada radila. Vozili smo se kroz komšiluk gdje su ona i njen muž živjeli, kad su se tek vjenčali. Prošli smo i kraj skladišta namještaja, koji je nekad bio plesna dvorana u koju je, kao djevojka, išla na ples.

Ponekad bi me zamolila da stanem ispred neke zgrade ili ugla i sjedjela bi gledajući u mračnu daljinu, bez riječi. Pošto je prvi zrak sunca obasjao horizont, odjednom mi je rekla da je umorna i da krenemo. U tišini smo se vozili do adrese, koju mi je dala. Bila je to niska zgrada, s prilazom ispred trijema.

Dvoje starijih ljudi je izašlo napolje čim smo stigli. Bili su to njezini staratelji, koji su pazili na svaki njen pokret. Mora da su je očekivali. Iz prtljažnika sam izvadio njenu kesu i odnio je do vrata.

"Koliko vam dugujem?", upitala me, hvatajući se za torbicu. "Ništa", rekao sam. "Ali od nečega morate da živite", odgovorila mi je. "Ima i drugih putnika", rekao sam joj.

Gotovo bez imalo razmišljanja sagnuo sam se i zagrlio je. Čvrsto se pribila uz mene. "Usrećili ste staricu na trenutak. Hvala vam", rekla mi je. Stisnuo sam joj ruku i otišao. Iza mene su se zatvorila vrata. Zvučalo je kao da se zatvara život.

U toj smjeni nisam pokupio ni jednoga drugog putnika. Besciljno sam vozio, izgubljen u mislima. Ostatak dana jedva sam mogao da pričam. Šta da je po staricu došao ljuti vozač ili neki koji je nestrpljiv da što prije završi smjenu? Šta da sam odbio tu vožnju ili otišao pošto sam zatrubio prvi put? S druge strane, mislim da nikad u životu nisam uradio važniju stvar."
IP sačuvana
social share
Facebook community manager

Burek filmski magazin No.1
Burek filmski magazin No.2

* - Remember Remember The 5th Of November, The Gunpowder, Treason and Plot.
* - I Know Of No Reason, Why The Gunpowder Treason, Should Ever Be Forgot.
* - Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better.
* - Istorija dokazuje da istorija može da dokaže sve.
* - Sky is the limit.
* - Postoje ljudi kojima su potrebni ljudi da im budu potrebni.
* - Ono što volimo da mislimo o sebi i ono što zaista jesmo retko kada imaju išta zajedničkog.

Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Chrome 22.0.1229.79
mob
Nokia 
Upornost jednog mrava

U toku XIV vijeka u jugozapadnoj Aziji, imperator Tamerlan (potomak Džingis-kana) bio je poražen u jednoj bici, i time bio primoran da bježi kako bi preživio. Pronašao je sigurnost u jednom ambaru, dok su neprijateljske trupe pretraživale selo da ga nađu. Dok je tamo ležao, očajan i obeshraben, Tamerlan je posmatrao jednog mrava kako prenosi zrno kukuruza na drugu stranu zida. Zrno je bilo mnogo veće od samog mrava. Imperator je brojao koliko puta je mrav pokušavao da odnese zrno do vrha zida i prenese ga na drugu stranu. Vratio se 69 puta. Kada je načinio 70. pokušaj, konačno je uspio da pregura zrno preko vrha.
Tamerlan je skočio na noge s novom snagom i entuzijazmom. Iako je upravo bio poražen, odlučio je da pokuša iznova – baš kao ovaj mrav. To je i učinio – reorganizovao je vojsku i na kraju pobjedio svoje neprijatelje.

“Kada dospijete u tjesnac i sve se okrene protiv vas, kada dođe dotle da ne možete više ni trenutka da izdržite, ne predajite se, jer tu je upravo tačka na kojoj počinje preokret.” – Harijet Bičer Stou
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Chrome 22.0.1229.94
mob
Nokia 
Deset savjeta za sreću

Možda vam se čini da je pitanje lične sreće van naše kontrole, ali naučnici se neće s tim složiti. Naime, postoji nekoliko naučno dokazanih načina da budemo srećniji, i što je još bolje, sve to možete praktikovati proaktivno.

1. Trošite novac na druge

Trošenje novca na druge ljude učiniće vas srećnijom osobom, zaključak je jedne studije. Najsrećniji ljudi su istovremeno i najdarežljiviji, bez obzira na njihova primanja.

2. Probajte nešto novo

Ljudi avanturističkog duha, koji ekpserimentišu sa novim stvarima i mijenjaju životnu rutinu s vremena na vrijeme su generalno zadovoljniji životom.

3. Izložite se plavoj boji

Ljudi okruženi plavom bojom odišu samouvjerenošću, manje su podložni stresu i generalno su srećniji.

4. Prestanite braniti svoje stavove

Prema mišljenju Dipaka Čopre, održavanje neutralnosti je najbolji način za postizanje sreće. Čopra ističe da “možete sačuvati 99 posto vaše psihološke energije i osjećati se srećnije ako prestanete drugima nametati i braniti svoje stavove”.

5. Idite li u bogomolju?

Ljudi koji redovno idu u bogomolju se osjećaju srećnije i zadovoljnije od nereligioznih ljudi, u prosjeku su manje izloženi stresu, brigama oko karijere, emocionalno su stabilniji.

6. Spavajte minimalno šest sati

Za sreću je dovoljno šest sati i petnaest minuta noćnog sna, bez ometanja.

7. Pobrinite se da možete nabrojati deset dobrih prijatelja

Ljudi koji mogu nabrojati deset dobrih prijatelja su puno srećniji od onih koji mogu nabrojati samo pet ili manje bliskih prijatelja.

8. Folirajte da ste srećni, čak i kad niste

Možda ovo izgleda apsurdno, ali pomaže. Na primjer, čin smijanja može izazvati osjećaj sreće u organizmu čak i kad nije iskren, nakon čega počnete osjećati pravu sreću.

9. Prepustite se romantici

Naše veze sa drugim osobama značajno utiče na našu sreću. Osobe u vezama su generalno srećnije od osoba koje nisu u vezama.

10. Putujte na posao do 20 minuta

Ljudi koji ne putuju dugo na posao su u prosjeku mnogo srećniji jer duga putovanja utiču na zdravlje, fizičku spremnost i opšti osjećaj sreće.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 61 62 64 65 ... 67
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 12. Avg 2025, 00:42:28
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.