Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 00:06:47
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Ovo je forum u kome se postavljaju tekstovi i pesme nasih omiljenih pisaca.
Pre nego sto postavite neki sadrzaj obavezno proverite da li postoji tema sa tim piscem.

Idi dole
Stranice:
1 ... 58 59 61 62 ... 67
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Poučne pričice  (Pročitano 352232 puta)
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 12.0
mob
Nokia 
Ima ljudi kao ti

Baš u ovom trenutku širom svijeta postoje ljudi koji su po nečemu skoro isti kao ti. Usamljeni su. Neko im nedostaje. Vjerovatno su zaljubljeni u osobu u koju ne bi trebali biti zaljubljeni. Skrivaju tajne u koje ne biste nikad povjerovali. Baš kao i ti, oni se nadaju i sanjaju o drugačijem životu. Kad god su u autu ili autobusu oni pogledaju kroz prozor i gledaju ljude u prolazu i pitaju se šta se njima dešava i kako izgledaju njihovi životi. Pitaju se da li u svijetu postoje ljudi kao što su oni. Mnogi od njih su baš kao ti i mogao/la bi im reći sve što te tišti i oni bi razumjeli.

I znaš šta? Mnogi od njih čitaju baš ove riječi i razmišljaju da li još neko sličan njima takođe čita baš ovo. Zato ne brini, nisi sam/a.
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.
I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
mob
Nokia 
Ako odlučite, počinjući od sutra da ulažete u svoj posao mnogo više nego što ste plaćeni za to, čuda će početi da se događaju u vašem životu.

Ako želite da uspijete, morate naučiti da živite sa neuspjesima. Mnogo više mudrosti steknemo na osnovu naših neuspjeha, nego na osnovu naših uspjeha.

Uvijek kada omalovažavate sebe i svoje talente, vi ste predodređeni za neuspjeh. Ako potcijenite svoje umijeće ili svoje iskustvo ili svoje znanje, svijet će se vrlo brzo složiti sa vašom procjenom i vi ćete se suočiti sa žalosnom budućnošću koju niste zaslužili.

Nikada ne prenatrpavajte svoje dane ili noći banalnim i nevažnim stvarima jer nećete imati vremena da se suočite sa pravim izazovima kada oni naiđu.

Ne možete napredovati ako živite kao pustinjak i stoga morate imati dodira sa svijetom i paradama njegovih nesreća i kritičara, pa ipak, nikome od njih ne treba da dopustite da pokvari vašu paradu.

Dobro je imati novac i sve one stvari koje se novcem mogu kupiti, ali dobro je takođe zaustaviti se bar jednom i biti siguran da nismo izgubili one stvari koje se novcem ne mogu kupiti.

Uvijek težite da budete još veći nego što jeste. Morate da nadmašite sami sebe. U svakom sljedećem postupku, testu, susretu, razmišljanju, pokušajte da budete bolji nego u prethodnom. Sad ste ono što jeste, ali za sat vremena morate da budete više nego što ste sad. U svemu što preduzmete, napregnite još veću snagu da biste nadmašili sebe.

Najveći uspjesi se otvaraju pred vama samo ako preduzimate najteže rizike, izbalansirane hladnokrvnim, pronicljivim rasuđivanjem.

Dobre misli i dobri postupci nikada ne mogu da daju loše rezultate; loše misli i loši postupci nikada ne mogu da daju dobre rezultate.

Kada dospijete u tjesnac i sve se okrene protiv vas, i kada dođe dotle da vam se čini da ne možete više ni trenutka da izdržite, ne predajte se, jer to je upravo tačka na kojoj počinje preokret.

Og Mandino
IP sačuvana
social share
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
mob
Nokia 
Čudotvorac

Kada je egipatska pustinja bila utočište svetaca koje su nazivali Očevi pustinje, jedna žena bolesna od smrtonosne bolesti tražila je Oca Longina, koji je bio čuven kao svetac i iscjelitelj.

Dok je tako lutala duž morske obale, naišla je baš na Longina, koji je skupljao drva za potpalu i, tom prilikom mu rekla:

“Oče, znate li gdje živi Otac Longin?”

Longin ju je upitao: “Zašto tražiš tog starog prevaranta. Ne idi kod njega, samo će ti nauditi.
Šta te muči?”

Objasnila mu je o čemu se radi, i on ju je poslao kući, rekavši joj:

“Idi sad, Bog će te sigurno izliječiti. Longin ti ništa ne bi pomogao.”

I tako je žena otišla, uvjerena da će da ozdravi, kako je i bilo, i živjela je još mnogo godina, ne znajući da ju je Longin izliječio.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 12.0
mob
Nokia 
Šta rade srećkovići?

Srećkovići se razlikuju od onih manje taličnih po mnogo čemu uključujući ovih deset zanimljivih razloga. Svih deset su rezultati naučnih istraživanja. Saznaj da li si ti među srećkovićima:

Srećkovići su opušteniji i otvoreniji prema mogućnostima koje im se pružaju.

Srećkovići koriste intuiciju i imaju osjećaj kad je vrijeme za donošenje pravih odluka.

Srećkovići primijećuju male stvari i rješavaju male problem.

Srećkovići promašaje doživljavaju kao priliku da nauče nešto novo i da se razvijaju.

Srećkovići poštuju ono što im život nudi u sadašnjosti, umjesto razmišljanja o nečemu što bi moglo biti u budućnosti.

Srećkovići svakodnevno rade na ostvarenju svojih ciljeva jer znaju tajnu: što si vrijedniji, to si srećniji.

Srećkovići pomažu drugima kad god mogu i tako uvijek dobiju nešto zauzvrat.

Srećkovići vide lijepe strane ružnih strana jer znaju da je sve moglo ispasti mnogo gore.

Srećkovići uživaju u novim iskustvima i proračunato rizikuju s novim stvarima, ljudima, iskustvima…

I najvažnije od svega – srećkovići vjeruju da mogu ostvariti šta žele. Uvjerenje da stvari mogu ispasti kako oni priželjkuju dovode do toga da se njihovi planovi ostvare, prije ili kasnije.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 12.0
mob
Nokia 
Pristojan posao

Jedan student je mjesecima bezuspješno pokušavao pronaći pristojan posao kako bi popunio svoj skromni budžet. Sve što su mu nudili bili su slabo plaćeni povremeni poslovi od kojih je jedva mogao zaraditi za hranu. Bio je ubijeđen da svi prepoznaju da je iz siromašne porodice i da ga taj teret prati gdje god krene. Razočaranje svojim neuspjehom podijelio je sa starim bibliotekarom kojeg je upoznao spremajući ispite.

“Znaš li šta te sprečava da pronađeš dobar posao?”, upitao je bibliotekar nakon što je saslušao njegov ‘slučaj’.

“Pa to što sam siromašan, šta drugo?” uzvratio je student.

“Ne. To nema veza sa bogatstvom ili siromaštvom Tebe ne sprečava ono što jesi, već ono što misliš da nisi.

Najteža stvar na svijetu je biti svoj.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 12.0
mob
Nokia 
Tražeći budu

Buda je putovao svijetom kako bi našao one koji su se nazivali njegovim učenicima i govorio im o Istini. Tokom njegovog putovanja dolazile su stotine ljudi koji su vjerovali u njegove riječi kako bi ga slušali, dotaknuli ili vidjeli ga, sigurno jedini put u životu. Četiri sveštenika koja su doznala da će Buda biti u gradu Valiju, natovarila su svoje stvari na mulu i krenula na put koji će, bude li sve u redu, trajati nekoliko nedjelja.

Jedan od njih slabo je poznavao put za Vali i slijedio je druge. Nakon tri dana puta iznenadila ih je velika oluja. Sveštenici su ubrzali korak i stigli u selo, gdje su potražili sklonište dok ne prođe oluja. Ali posljednji nije stigao do sela i morao je potražiti sklonište u kući nekog pastira u blizini. Pastir mu je dao ogrtač, hranu i krov da prenoći.

Idućeg jutra, kad je sveštenik bio spreman za odlazak, otišao se pozdraviti sa pastirom. Kad se približio toru, vidio je da je oluja preplašila ovce i da ih pastir pokušava okupiti. Sveštenik je pomislio da njegova braća sigurno već izlaze iz sela i da će, ako se ne požuri, previše zaostati za njima. Ali nije mogao nastaviti put prepuštajući pastira njegovoj sudbini nakon što mu je pružio sklonište. Zato je odlučio ostati dok ne okupe stado.

Tako su prošla tri dana, nakon kojih je krenuo na put ubrzavajući korak kako bi sustigao svoje drugove. Slijedeći njihove tragove, zastao je na farmi kako bi se ponovno opskrbio vodom. Jedna mu je žena pokazala gdje je bunar i ispričala se što mu ne može pomoći budući da mora nastaviti s radom na žetvi… Dok je sveštenik pojio svoje mule i punio svoje mješine vodom, žena mu je ispričala kako je nakon smrti njezinog muža njoj i njezinoj dječici teško skupiti sav urod prije no što propadne. Čovjek je shvatio da žena nikako neće moći skupiti urod na vrijeme, ali je isto tako znao da će, ako ostane, izgubiti trag i da neće moći biti u Valiju kad Buda stigne u grad. Vidjeću ga nekoliko dana nakon toga, pomislio je znajući da će Buda ostati u Valiju nekoliko nedjelja. Žetva je trajala tri tjedna i kad je završio posao, sveštenik je nastavio put.

Putem je doznao da Buda nije bio u Valiju i da je otišao u jedno selo malo sjevernije. Sveštenik je promijenio smjer i uputio se prema drugom selu. Mogao je stići makar samo da ga vidi, ali putem je morao spasiti dvoje staraca da ih rijeka ne odvuče, a

bez pomoći ne bi mogli izbjeći sigurnu smrt. Kad su se starci oporavili, vratio se na put znajući da Buda ide dalje…

Dvadeset godina Sveštenik je pratio Budu… Svaki put kad bi se približio, dogodilo bi se nešto što bi usporilo njegov put. Uvijek je postojao neko ko ga je trebao i, ne znajući, sprečavao ga da stigne na vrijeme.

Napokon je doznao da je Buda odlučio otići umrijeti u svoj rodni grad. “Ovo je”, rekao je sam sebi, “moja posljednja prilika. Ako ne želim umrijeti ne vidjevši Budu, ne smijem zastati putem. Sada ništa nije važnije od toga da vidim Budu prije no što umre. Poslije će biti vremena da pomažem drugima.”

Pa je s posljednjom mulom i oskudnim zalihama krenuo na put. Neposredno prije ulaska u selo gotovo se spotaknuo na ranjenog jelena nasred puta. Pomogao mu je, dao mu piti, prekrio rane svježim blatom. Jelen je otvarao usta pokušavajući disati, ali sve mu je više nedostajalo vazduha. Neko mora ostati s njim, pomislio je, kako bih mogao nastaviti put. Ali nikoga nije bilo na vidiku. Nježno je naslonio životinju uz stijenu kako bi nastavio put, ostavio joj je vodu i hranu nadohvat njuške i digao se kako bi krenuo.

Napravio je samo nekoliko koraka kad je, istog trena, shvatio da ne može doći pred Budu znajući u dubini svoga srca da je ostavio bespomoćno biće na umoru. Tako je istovario mulu i ostao njegovati životinju. Čitavu je noć bdio nad njom kao da njeguje dijete. Davao joj je vodu u usta i mijenjao zavoje na čelu. Negdje u zoru jelen se oporavio. Sveštenik je ustao, sjeo na osamljeno mjesto i zaplakao.

Napokon je izgubio i svoju posljednju priliku.

“Više te nikad neću moći naći”, rekao je glasno.

“Ne traži me više”, rekao mu je glas koji je dopirao iza njega, “jer našao si me.”

Sveštenik se okrenuo i vidio kako se jelen ispunjava svjetlošću i poprima okrugao Budin oblik.

“Izgubio bi me da si me ostavio da umrem ovdje, ove noći, kako bi me vidio u mom selu. I ne uznemiruj se u vezi s mojom smrću: Buda ne može umrijeti dok ima ljudi poput tebe koji su spremni slijediti moj put godinama, žrtvujući svoje potrebe potrebama drugih. To je Buda. Buda je u tebi.”
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 12.0
mob
Nokia 
Tri vrste dana

Unuka je pitala svoju baku: “Koji je najbolji dan u životu.”

Baka se malo zamislila, vrteći film od više decenija, i kratko odgovorila:

“Draga moja, postoje tri vrste dana u životu:

Dobri dani
Sjajni dani i
Fantastični dani

Samo od tebe zavisi kakav će biti tvoj dan.”
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 12.0
mob
Nokia 
Tri jednostavna životna pravila

1. Ako ne kreneš za onim što želiš, nikad to nećeš imati.
2. Ako ne pitaš, odgovor će uvijek biti Ne.
3. Ako se ne pokreneš, uvijek ćeš biti na istom mjestu.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 12.0
mob
Nokia 
Znaš li kako ćeš prepoznati ko ti je prijatelj?

Vrlo jednostavno:
Prijatelj nikada ne stanuje daleko. I kada pođeš do njega, a ne nađeš ga kod kuće, neće biti žao vremena, jer si ga posvetio prijatelju. U namjeri da odeš k njemu ne mogu te spriječiti ni najžešće oborine, ni žega, ni studen. Za prijatelja uvijek nađeš vremena i uvijek mu imaš šta za reći. Ništa od onoga što on govori i želi za tebe nije beznačajno. Prijatelju ne moraš puno tumačiti niti se opravdavati zašto nešto jesi ili nisi učinio, jer imaš povjerenja u njega da će te razumjeti.

Nastojaćeš da prijatelja nikada ne povrijediš ili pred njim nikada ne prećutiš nešto što bi za njega moglo biti važno. Prijatelj je onaj kome dopuštaš da se mijenja, da tebe mijenja i da te iznenađuje. Prijatelju dopuštaš da se osami kada mu je to potrebno, a i da podijeli svoje prijateljstvo s drugima. Prijatelju uvijek imaš šta pokloniti. I, nikada ne odmjeravaš vrijednost njegovih poklona, jer ti on ne može pokloniti ništa što bi bilo veće, a jednako tako ni što bilo manje od vašeg prijateljstva. S prijateljem možeš cijeli dan provesti u ćutanju i u suton prepoznati da je pred tobom izlio cijelog sebe.

Prijatelj je onaj ko ti je važniji od tebe. Noć koju si probdio zbog njega silno te odmori. I dogodi se da iznenada ostaviš sve i žurno pođeš k njemu ili sjedneš da mu napišeš pismo – i ispostavi se da mu je to i bilo potrebno.

Zbog prijatelja ćeš se odreći puta na koji si naumio poći jer znaš da si na najboljem putu kada si s njim i da ćeš najdalje stići ostaneš li s njim.

S prijateljem se voliš zajednički brinuti o drugima. Kad pjevaš s prijateljem, glas ti je odmah nekako ljepši, sigurniji. Kad govoriš o njemu, oči su ti sjajnije. U prijatelja se nikada ne možeš razočarati jer će ga tvoje prijateljsko srce uvijek opravdati. I kada klone, kada padne, ne dvoumiš se hoće li smoći snage da se uspravi. Znaš da hoće.

Prijatelj je onaj koji uvijek može na tebe računati i na koga ti uvijek možeš računati.

Prijatelj je onaj koga više ne možeš razlikovati od sebe. Blago tvojim prijateljima ako ih tako vidiš. A BLAGO I TEBI!!

“Prijatelj je onaj koji u svom srcu nosi tvoju pjesmu i pjeva je tebi kada ti sam zaboraviš njenu melodiju.”
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Sve ima svoje...

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 44533
Zastava Vojvodina
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 12.0
mob
Nokia 
Ne vredi raditi na silu

Bio jednom jedan drvosječa koji je došao raditi u tvornicu drva. Plata je bila dobra, a uslovi rada još bolji, tako da je drvosječa odlučio dati sve od sebe. Prvog je dana došao pred poslovođu, koji mu je dao sjekiru i odredio jedno područje u šumi. Čovjek je pun poleta otišao u šumu sjeći. U jednom danu posjekao je osamnaest stabala.

“Čestitam”, rekao mu je poslovođa. “Nastavi tako.”

Ohrabren poslovođinim riječima, drvosječa je odlučio sutradan poboljšati svoj rad. Tako da je te noći legao veoma rano. Idućeg jutra je ustao prije svih i otišao u šumu. Uprkos svom naporu nije uspio posjeći više od petnaest stabala. Sigurno sam umoran, pomislio je. Odlučio je leći sa zalaskom Sunca. U zoru je ustao, odlučan srušiti svoj rekord od osanmnaest stabala. Ipak, toga dana nije uspio ni pola od toga. Idućeg ih je dana bilo sedam, onda pet, a posljednjeg je dana čitavo popodne pokušao posjeći svoje drugo stablo.

Uznemiren zbog toga što bi mogao reći poslovođa, drvosječa je otišao reći poslovođi šta se događa i kleo se da se trudio do granica iscrpljenosti. Poslovođa ga je upitao: “Kad si posljednji put naoštrio svoju sjekiru?”

“Naoštrio? Nisam imao vremena naoštriti je: bio sam prezauzet sječom stabala.”
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 58 59 61 62 ... 67
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 00:06:47
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.